• ADEVARUL
• Liviu Dragnea cere ca OUG 14 să fie aprobată urgent de Parlament
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut aprobarea rapidă în Parlament a Ordonanţei de Urgenţă 14, care a abrogat toxica OUG 13, care, la rândul său, a modificată legislaţia penală. Dacă majoritatea PSD-ALDE ar adopta OUG 14, ar închide, pe moment, subiectul modificării Codului Penal, deşi cea mai sigură variantă ar fi să adopte OUG nr. 14 şi, în acelaşi timp, să respingă şi OUG nr. 13. Doar aşa pericolul ar fi îngropat definitiv. De asemenea, liderul PSD a precizat că dat fiind că este vorba despre o ordonanţă de urgenţă, actul normativ trebuie dezbătut în regim de urgenţă.
• NYT: Românii sunt în stradă împotriva corupţiei care le domină cultura politică, le subminează economia şi democraţia
Guvernul român nu a folosit, cel puţin, justificările obişnuite atunci când a adoptat o măsură care slăbea pedepsele aplicate oficialilor pentru corupţie - că unge roţile birocraţiei muribunde, că creşte salariile funcţionarilor prost plătiţi, că răsplăteşte iniţiativa. El a acţionat pe furiş, în noaptea de 31 ianuarie, printr-o "ordonanţă de urgenţă", care nu are nevoie de aprobarea Parlamentului, comentează The New York Times într-un editorial şi care a publicat vineri - în limba română - articolul "În România, tentaculele corupţiei cuprind viaţa de zi cu zi", cu mărturii ale românilor despre corupţie. Singura urgenţă evidentă era că o mulţime de oficiali au fost acuzaţi de corupţie, inclusiv omul care deţine adevărata putere, din spatele Guvernului social-democrat, comentează vineri, în ediţia online, comitetul editorial al ziarului american într-un editorial intitulat "Romanians Against Corruption".
• Replica unui grup de istorici, simpatizanţi ai "Pieţei", faţă de Apelul academicienilor
Un grup de istorici, simpatizanţi şi participanţi la protestele ultimelor zile din Piaţa Victoriei, printre care Ioana Boca, Florian Matei-Popescu şi Cristian Vasile, au redactat o declaraţie prin care răspund, punct cu punct, celor afirmate în "apelul" semnat de peste 80 de academicieni şi explică de ce demersul colegilor lor este unul nociv. Subintitulat "Nu suntem de acord cu ce spuneţi, dar ne vom bate ca să aveţi dreptul de a o spune!", documentul, difuzat sub genericul "Declaraţia unor istorici din Piaţă referitoare la «Apelul unor academicieni români»", este un apel la calm, toleranţă etnică şi la respectarea, fără nuanţări sau ezitări, a valorilor europene la care am aderat în 2007.
• Bătălia pentru România
Da, academicienii care se tem pentru integritatea teritorială a României, politicienii care ne anunţă grav că suntem ţinta unui conflict hibrid şi toţi cei speriaţi de o conspiraţie împotriva românilor, au dreptate. Aşa este! Iar lucrurile sunt extrem de grave. Ce nu vor să recunoască, însă, este că agresiunea nu este pornită din exterior, ci din interior. Şi nu de către vreun comando străin, ci de români de ai noştri. Care au început un război cinic împotriva propriului popor, pentru a-şi păstra imunitatea şi privilegiile de care s-au bucurat netulburaţi, zeci de ani, până de curând.
• Liviu Dragnea, plângere penală împotriva jurnalistului Mircea Marian
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a făcut o plângere penală jurnalistului Mircea Marian pe care-l acuză de mai multe infracţiuni, cea mai dură este cea de instigare la atentat care pune în pericol securitatea naţională. Motivul: ziaristul a dezvăluit pe Facebook adresa politicianului. Mircea Marian a ironizat demersul lui Dragnea: "Mă mir că nu am fost arestat încă". Totul a început după ce Mircea Marian, jurnalist la ziarul "România liberă" a făcut publică, într-o postare pe Facebook, adresa unde locuieşte Liviu Dragnea în Bucureşti: "E complet lipsit de etică profesională ceea ce voi face acum, dar vă spun că jigodia de Dragnea locuieşte lângă Piaţa (...), pe strada nr., într-un bloc .... Să nu vă vină idee.". Ulterior, Mircea Marian a înlocuit cuvântul "jigodia" cu "domnul", apoi a şters complet postarea, potrivit PaginadeMedia.
• Cum poţi să-ţi primeşti banii înapoi din taxa auto eliminată la 1 februarie
Eliminarea controversatului timbru de mediu la înmatricularea autoturismelor a dus automat şi la sistarea procedurii de restituire a taxei, deoarece ambele erau prevăzute în acelaşi act normativ care a fost abrogat. Mii de şoferi au depus cereri de restituire înainte ca timbrul de mediu să fie eliminat. Specialiştii în drept spun că aceştia îşi vor primi banii în continuare pentru că legea civilă nu operează retroactiv.
• Proiectul federalist european, între Winston Churchill şi Guy Verhofstadt
În acest moment în care britanicii s-au angajat ferm pe drumul ieşirii din UE, cu consecinţe neprevăzute economice şi sociale, dar şi cu perspectiva fărâmiţării propriei lor ţări, apar proiecte interesante privind renaşteria "ideii europene". Revine acum în forţă, ca o reacţie de apărare, în faţa ceea ce ameninţă să devină un proces real de disoluţie a construcţiei europene. Revine sub forma unui nou proiect, "Federalism 2.0", adus la zi şi în logica secolului XXI, foarte interesant gândit, foarte posibil, a fi reluat parţial în spiritul şi litera a ceea ce va deveni public peste câteva săptămâni: Cartea Albă asupra viitorului Europei. E vorba despre proiectul de raport pe care europarlamentarul Guy Verhofstadt l-a supus cu succes Comisiei pentru probleme constituţionale din Parlamentul European. Intitulat "Raport asupra evoluţiilor şi adaptărilor posibile ale structurii instituţionale actuale a UE"
• Podul de gheaţă de pe Dunăre o ia la vale. Nivelul apei a crescut cu aproape o jumătate de metru într-o zi la Călăraşi
Situaţia pe Dunăre rămâne în continuare critică din cauza unei pod de gheaţă compact care se află în zona Călăraşi. De la km 70 şi până în apropiere de km 400 totul este încremenit. Mai multe nave sunt blocate de o lună în fluviul de gheaţă. Încet-încet, blocuri compacte de gheaţă au început să se pună în mişcare. Autorităţile din Călăraşi spun că se confruntă cu aceleaşi probleme ca în urmă cu 5 ani. "Nu s-a intervenit cu nimic, au început să mai plece bucăţi compacte din cauza creşterii nivelului apei. De exemplu, astăzi, la Călăraşi, nivelul Dunării a crescut cu 51 de centimetri, iar la Olteniţa cu 22. Repet, nu curge continuu, ci se pun în mişcare când şi când câteva blocuri de gheaţă. Până marţi vom avea temperaturi negative, deci nu se pune probleme unei încălziri bruşte care să topească gheaţa. În continuare se anunţă frig.
• Preşedintele Klaus Iohannis, la schi în Munţii Şureanu, unde s-a fotografiat cu turiştii
Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat pe pârtiile din Munţii Şureanu, vineri, după ora 14,00, şi a stat în zonă câteva ore în care a schiat, dar s-a şi oprit din când în când pentru a se fotografia cu turiştii. Una dintre tinerele care s-a întâlnit pe pârtie cu şeful statului a postat o fotografie cu acesta pe pagina de Facebook, adăugând mesajul "Onoare pentru noi, onoare pentru tara, #rezist". Prezenţa şefului statului în plină zi de lucru la schi a fost semnalată şi de oamenii care au protestat la Alba Iulia cerându-i demisia. Cei aproape 1.000 de protestatari au scandat timp de peste două ore în faţa Prefecturii Alba lozinci la adresa lui Klaus Iohannis printre care şi una cu referire la excursia de relaxare pe care acesta a făcut-o la schi: "Iohannis schiază, Alba protestează!".
• Putin spune că este pregătit să se întâlnească cu Trump în Slovenia
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat pregătit să se întâlnească cu omologul său american Donald Trump în Slovenia, dar a subliniat că locul primei sale întrevederi cu noul lider de la Casa Albă trebuie ales de ambele părţi, transmite Reuters. Liderul de la Kremlin a ţinut să răspundă astfel invitaţiei preşedintelui sloven Borut Pahor de a găzdui la Ljubljana prima reuniune dintre Trump şi Putin. "În ceea ce priveşte Ljubljana, Slovenia în general, este cu siguranţă un loc minunat pentru a avea un asemenea dialog. Dar nu depinde numai de noi, ci şi de o întreagă serie de circumstanţe", a declarat Putin în faţa presei după o întrevedere avută la Moscova cu omologul său sloven, Borut Pahor. Slovenia este ţara natală a Melaniei Trump, soţia noului preşedinte american.
• Presa germană: Moscova trimite spioni în UE sub acoperirea de refugiaţi ceceni
Serviciile secrete ruse îşi trimit de mai mulţi ani agenţii în state membre UE sub acoperirea de solicitanţi de azil, dintre care cei mai mulţi sunt originari din Cecenia, relatează vineri, în pagina sa electronică, agenţia de presă ucraineană Unian, citând canalul de televiziune german ZDF. Această dezvăluire a fost făcută pentru ZDF de către autorii filmului documentar "Războiul Rece al lui Putin" care, la rândul lor, au intrat în posesia informaţiei respective de la un presupus fost responsabil FSB, aflat în prezent în Occident, transmite Unian, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, Rusia şi-ar trimite agenţii în Europa cu documente false pentru a se infiltra în comunităţi islamice din ţări UE "pentru a submina şi destabiliza Occidentul".
• Fiscul a pus sechestru pe bunuri ale TVR de aproape 150 milioane de lei
ANAF, prin Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, a pus sechestru pe bunuri ale Televiziunii Naţionale de aproape 150 milioane de lei. Fiscul vrea să se asigure, astfel, că îşi va recupera restanţele pe care TVR le are de plătit către stat. Televiziunea Română a transmis o reacţie după ce profit.ro a anunţat că ANAF a pus sechestru pe bunuri ale companiei, precizând că acţiunea nu afectează TVR, scrie paginademedia.ro. Reprezentanţii TVR mai spun în acelaşi punct de vedere că instituţia a primit o alocaţie bugetară ce va acoperi şi datoriile către ANAF ce vor fi achitate "cu prioritate" până la 31 martie.
• Erdogan aprobă modificarea Constituţiei şi desfăşurarea unui referendum privind instituirea unui regim prezidenţial în Turcia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promulgat proiectul de lege cu privire la modificarea Constituţiei în vederea introducerii unui regim prezidenţial în Turcia. Potrivit unui vicepremier turc, un referendum în acest sens ar putea să aibă loc pe 16 aprilie, relatează Reuters. Erdogan afirmă că această reformă va furniza stabilitate într-o perioadă de tulburări şi va împiedica revenirea la coaliţiile fragile din trecut. Însă opozanţii săi afirmă că se tem că acest lucru anunţă un regim tot mai autoritarist.
• EVENIMENTUL ZILEI
• PSD SE RUPE. 14 parlamentari se pregătesc să părăsească partidul lui Dragnea!
PSD se pregăteşte de o sciziune în Parlament. Sau cel puţin aşa susţin două surse independente, DC News, cu informaţii din surse apropiate guvernării şi Realitatea TV, care-l citează pe Cozmin Guşă.
• Primarul Capitalei doreşte să le înapoieze casele bucureştenilor
Cetăţenii care au fost deposedaţi în mod abuziv de regimul comunist au dreptul să-şi recupereze cât mai urgent proprietăţile sau, după caz, să fie despăgubiţi în mod just. Primarul General, Gabriela Firea, a dispus înfiinţarea unui comitet pentru analizarea şi eficientizarea soluţionării dosarelor înregistrate la Primăria Municipiului Bucureşti, în temeiul Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al imobilelor preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Comitetul va fi coordonat de Viceprimarul General Tomniţa Florescu şi are ca misiune identificarea cât mai rapidă a unor soluţii pentru accelerarea procesului de soluţionare a dosarelor de retrocedare. Comitetul va elabora, de asemenea, propuneri de modificare a legislaţiei care să uşureze procedura de analiză şi să fluidizeze activitatea instituţiilor implicate în acest proces.
• Traian Băsescu: "Stăm în Parlament SUTE de oameni şi ies LEGI PROASTE, CODUL PENAL, de exemplu!"
Regulamentul intern al PMP nu o să fie o lucrare perfectă, dar este necesar ca acesta să fie elaborat înaintea alegerilor din partid, a declarat vineri preşedintele formaţiunii, Traian Băsescu. Totodată, el a apreciat că, deşi sunt sute de parlamentari, ei tot nu reuşesc să nu facă "legi proste", cum este şi Codul Penal.
• Lumea filmului este în doliu. A MURIT un mare REGIZOR ROMÂN. "Era un om de o cultură şi de o generozitate extraordinară"
Regizorul Radu Gabrea a încetat din viaţă joi seară, la vârstă de 79 de ani. Anunţul a fost făcut chiar de soţia artistului, actriţa Victoria Cociaş. Radu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937, la Bucureşti. Cel mai recent proiect al regizorului Radu Gabrea era, potrivit cinemagia.ro, ''Împărăteasa roşie. Viaţa şi aventurile Anei Pauker'', film documentar lansat în iunie 2016. Critic de film la numeroase ziare, profesor de regie şi montaj la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. A fost primul preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înfiinţat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului României.
• CULISELE protestelor din România în ochii unui general SRI, specialist în contraspionaj
Generalul SRI în rezervă Aurel I. Rogojan, unul dintre puţinii oameni cu acces la cele mai înalte structuri de putere din România, face o analiză a situaţiei actuale din ţară. Rogojan afirmă că în România lucrurile se desfăşoară după un tipar deja cunoscut în Europa. "După Polonia şi Ungaria, România preia mixul ideologic al "revoluţionarilor naţionalişti. Jaroslaw Kaczynski şi Orban Viktor, în încercarea de a-i atrage pe cei deziluzionaţi de Europa cu sloganuri naţionaliste şi promisiuni de binefaceri sociale, ni se atrage atenţia de către observatori occidentali ai evenimentelor de la Bucureşti. "România devine statul paria al Uniunii Europene", suntem urecheaţi de The Times.
• Ce a DESCOPERIT ministrul ECONOMIEI la Societatea Naţională APE MINERALE
Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, va sesiza Agenţia Naţională de Integritate cât şi organele de urmarire penală, după ce a primit raportul Corpului de Control al Ministrului realizat în urma verificărilor la Societatea Naţională Ape Minerale. Potrivit unui comunicat de presă, principalele concluzii ale raportului releva posibile conflicte de interese si vicii de procedura in ceea ce priveste selectarea si recrutarea, in conformitate cu OUG 109/2011 a membrilor Consiliului de Administratie al societatii.
• Cât încasează lunar un parlamentar? Între 16.080 lei şi 22.156 lei
Deputatul USR de Neamţ, Iulian Bulai, a făcut publice sumele pe care un parlamentar le încasează. Pe lângă indemnizaţie şi banii primiţi pentru funcţionarea cabinetului parlamentar, aleşii primesc, în funcţie de situaţie, şi diurnă pentru a participa la şedinţe, diurnă de deplasare, bani pentru locuinţă şi pentru combustibil. Indemnizaţia unui senator sau deputat care are funcţie de conducere într-o comisie parlamentară este de 5.564 lei. Net. La aceasta încep să se adune alte sume, după cum arată deputatul Bulai, pe contul său de Facebook: "Mai dispunem de următoarele sume: - 4.600 RON, sumă forfetară pentru locuinţa în Bucureşti (doar pentru parlamentarii care nu au domiciliu în Bucureşti); - 1.400 RON, combustibil; - 476 RON, suma alocată pentru deplasări în circumscripţia electorală; - 616 RON, diurna pe ianuarie (se primeşte 160 RON pe zi de activitate în plen);- 11.400 RON, suma forfetară pentru activitatea parlamentară (cabinet parlamentar, angajaţi, protocol, alte cheltuieli).
• JURNALUL NATIONAL
• Găina cu pui de aur" de la Primăria lui Boc: locurile de joacă şi aparatele de fitness în aer liber
Zeci de milioane de euro au fost cheltuite, în ultimii şapte ani, de către Primăria Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află în prezent fostul premier democrat-liberal Emil Boc, pe locuri de joacă pentru copii, dar şi pentru aparate de fitness în aer liber. Campioană la încasarea acestor contracte este o companie din Sebeş, judeţul Alba, care a primit, în perioada 2010-2017, contracte în valoare de peste 21 de milioane de lei. "Jurnalul Naţional" a descoperit că la această societate abonată la banii municipalităţii lucrează soţul unei angajate a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, fostă salariată a Autorităţii Naţionale de Mediu.
• Ana Birchall, ministru interimar la Justiţie. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele prin care constată vacantarea funcţiei de membru al Guvernului prin demisia lui Florin Iordache de la şefia Ministerului Justiţiei şi o desemnează pe Ana Birchall interimar pentru acest portofoliu, anunţă Administraţia Prezidenţială, scrie AGERPRES. Astfel, şeful statului a semnat decretele pentru constatarea vacanţei unei funcţii de membru al Guvernului prin demisia lui Florin Iordache, ministrul Justiţiei, şi pentru desemnarea Anei Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, ca ministru interimar al Justiţiei.
• Kovesi la BBC: DNA poate fi desfiinţată
Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, se teme că Guvernul PSD-ALDE ar putea desfiinţa instituţia pe care o conduce. "Începând de acum va exista un risc uriaş la adresa sistemului judiciar. Pentru că zilnic putem afla despre o nouă modificare, putem afla despre modificări ale jurisdicţiei noastre sau poate că biroul nostru poate fi dizolvat şi să nu mai existe", a declarat Kovesi într-un interviu pentru BBC. Procurorul-şef al DNA a respins criticile potrivit cărora ar executa dosare politice în colaborare cu serviciile secrete şi judecătorii. "Toate partidele au membri anchetaţi de DNA. Încrederea românilor în DNA este destul de remarcabilă", le-a spus Kovesi jurnaliştilor britanici.
• Cine îi recomandă pe unii dintre miniştrii lui Grindeanu
Mai mulţi miniştri din Cabinetul condus de Sorin Grindeanu au relaţii strânse cu baronii judeţeni ai PSD. Cel puţin aşa reiese din activitatea acestora de până acum. Liderii social-democraţi cu influenţă din teritoriu şi-au "recomandat" oamenii fideli pentru conducerea ministerelor. O practică cu care ne-au obişnuit aproape toate guvernele postdecembriste, indiferent de culoarea lor politică. Unul dintre cei mai influenţi baroni PSD apropiat preşedintelui Liviu Dragnea este liderul PSD Giurgiu Nicolae Bădălău. Aflat pe cai mari în partid, şeful baronilor PSD din sud-estul ţării şi-a "recomandat" doi protejaţi pentru componenţa Executivului. Este vorba despre ministrul Energiei, Toma Petcu şi cel al Transporturilor, Răzvan Cuc.
• BRD pariază pe piaţa imobiliară în 2017
Francezii de la BRD se vor orienta cu prioritate în 2017 pe acordarea de credite atât prin programul Prima Casă, cât şi pe credite ipotecare standard. Banca stă deja foarte bine pe acest segment. "Avem o cotă tradiţională de piaţă de 10-15% la diverse produse bancare, dar pentru programul Prima Casă deţinem o cotă mult mai mare, de 25%, a declarat Francois Bloch, noul CEO al BRD. Şi directorul financiar al BRD, Stephane Fortin, a precizat că soldul creditelor ipotecare acordate de BRD este de 10 miliarde lei, din care creditele Prima Casă reprezintă 70%. În plus, Gheorghe Marinel, director general adjunct la BRD, a precizat că banca ia în calcul o reducere a avansului pentru creditele ipotecare standard.
• Contract uriaş de la stat pentru un fost lider UDMR
Zipper Services SRL, controlată de fostul vicepreşedinte UDMR Kerekes Gabor, a primit un contract de 100 de milioane de lei de la Electrica Furnizare SA, unde ac'ionar majoritar este statul român, în urma unei licitaţii ciudate. Firma politicianului a fost singura participantă, în timp ce Poşta Română, deşi s-a arătat iniţial interesată de un contract de care avea nevoie ca de aer, a renunţat, pur şi simplu, să mai participe la mezat. Suma primită atât de uşor de la stat este cu mult mai mare decât întreaga cifră de afaceri pe un an de zile al Zipper Services SRL.