REVISTA PRESEI 11.05.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 mai 2015

ADEVARUL

Ziua Regalităţii. 10 Mai, ziua cu triplă semnificaţie istorică

Ziua Regalităţii. Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Din aprilie anul acesta, ziua de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională, printr-o decizie a Camerei Deputaţilor. 10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniştilor la putere. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai. Astăzi, 10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală, iar începând de anul acesta, printr-un proiect adoptat de Camera Deputaţilor, data de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională.

Cum a ajuns Codul Silvic să încaiere Palatele

Proiectul de modificare a Codului Silvic a devenit motiv de ceartă între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, după ce liderul PSD a insistat că proiectul trimis la reexaminare Parlamentului, de către şeful statului, ar trebui să rămână în forma sa actuală. Premierul Victor Ponta le-a transmis direct celor din partid şi, indirect, preşedintelui Klaus Iohannis că nu vrea sub nicio formă ca noua lege a Codului Silvic să fie modificată conform doleanţelor exprimate de la Cotroceni. Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a publicat, pe contul său de Facebook, un mesaj în care afirmă că va propune, la următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, o discuţie cu privire la defrişările ilegale. Proiectul trimis la reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis urmează să intre, marţi, în dezbaterea Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor, care este şi for decizional.

Prima ciocnire Iohannis-Ponta pe politică externă

Klaus Iohannis l-a mustrat public pe premierul Victor Ponta pentru vizita efectuată, pe cont propriu, în ţările arabe, fără ca măcar să aibă o discuţie prealabilă cu şeful statului, politica externă fiind una dintre atribuţiile sale constituţionale. Specialiştii contactaţi de "Adevărul" arată că premierul avea obligaţia, nu numai să-l informeze, ci să aibă loc o consultare cu preşedintele cu privire la vizita sa în Orientul Mijlociu. La revenirea din Polonia, unde a participat la cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să-şi arate nemulţumirea publică pentru vizita lui Ponta în Golf, deşi a avut ocazia să o facă personal la consultările avute la Cotroceni pe tema Legii Big Brother, la o zi de întoarcerea lui Ponta în ţară. Cristian Diaconescu, spune că, nu numai că trebuia să aibă loc un schimb de păreri între cele două Palate, dar că semnarea unor documente care angajează statul român de către Guvern trebuia să aibă avizul Preşedinţiei.

Elena Udrea: "În mod cert voi reclama la CEDO modul în care statul aplică arestul preventiv"

Elena Udrea a acordat postului B1 TV primul interviu de la ieşirea din închisoare. Deşi echipa de producţie ar fi trebuit să se deplaseze la locuinţa ei, televiziunea nu a mai primit acordul să facă acest lucru, astfel că Udrea a intrat în direct prin telefon. Elena Udrea: "Arestul te schimbă foarte mult, nu doar din cauza presiunii psihice, ci şi din cauza condiţiilor minimale pentru o femeie. Nu este o dramă că nu am putut să mă coafez, dar faptul că nu puteai face mişcare înseamnă foarte mult pentru sănătate. Cine pleacă din închisoare, pleacă bolnav pentru toată viaţa." "După trei luni în care chiar şi cel mai intim moment la care vă puteţi gândi l-am petrecut alături de alte persoane, este normal că am vrut să am posibilitatea să stau singură" "Mă uitam la femeile cu care stăteam în cameră şi care îmi reproşau ce se întâmplă astăzi în România." "Nu mă aşteptam să ies din penitenciar. Înseamnă că mai este o şansă pentru o justiţie dreaptă în România."

Stenograme incendiare la PNL: "Ne-am ţinut de nas şi am fuzionat!"

Stenogramele unor discuţii purtate la Bistriţa, în sânul vechiului PNL, au fost publicate de site-ul stiripesurse.ro. Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a susţinut că liberalii nu mai au nevoie de vechiul PDL şi că angajamentul referitor la numirea lui Cătălin Predoiu în funcţia de premier rămâne "o iluzie". Declaraţiile i-au înfuriat pe liderii PDL, care îi cer demisia. Între timp, în PNL se caută persoana vinovată de scurgerea de informaţii. La întâlnire au participat secretarul general al PNL Marian Petrache, dar şi copreşedintele partidului, Alina Gorghiu. Surse liberale au declarat, pentru "Adevărul", că în spatele scandalului se află chiar un membru din conducerea PNL Bistriţa, care ar fi dat stenogramele către site-ul ştiripesurse.ro, pentru a face publice jocurile de culise de la nivel local. Concret, problemele devoalate în stenograme pornesc de la neînţelegerile din cadrul PNL Bistriţa, unde unul dintre liderii vechiului PNL, deputatul Stelian Dolha, ar fi contestat de un liberal apropiat de Teodor Atanasiu.

Cum să furi (nu doar) un miliard de dolari - pot fraudele masive din sistemul bancar să destabilizeze Republica Moldova?

10.000 de manifestanţi au ieşit în centrul Chişinăului pentru a protesta faţă de dispariţia unui miliard de dolari din seifurile a trei bănci din Republica Moldova, în vreme ce presa de peste Prut vorbeşte despre un atac extern asupra sistemului bancar moldovenesc. Pericolul intrării ţării în incapacitate de plată e cât se poate de real. Cu un an în urmă, în aprilie 2014, experţii FMI finalizau raportul referitor la problemele sistemului financiar-bancar din R Moldova şi-l înmânau autorităţilor de la Chişinău. Experţii străini atrăgeau atenţia îndeosebi asupra riscurile majore cauzate de desele încălcări ale normelor de creditare stabilite de banca centrală, traduse prin expunerile foarte mari. Cu alte cuvinte, clasica metodă de devalizare a băncilor prin acordarea de credite neperformante, metodă folosită cu succes şi pe plaiurile dâmboviţene, vezi Banca Albina, BIR, Banca Turco-Română, Agricolă, etc.

Preşedinţia cere Guvernului să cumpere un nou "Air Force Unu"

După primele vizite externe ale lui Klaus Iohannis, cu avioane când de la TAROM, când de la companii private, Preşedinţia a trimis Guvernului o "poziţie definitivată" cu propunerea de a fi cumpărată o aeronavă destinată exclusiv demnitarilor. Ultimul "Air Force Unu" românesc a fost scos din uz în 2010, vândut în 2012 unei companii americane şi a ajuns să alimenteze acum în zbor avioane NATO. Şicanele dintre premierul Victor Ponta şi fostul preşedinte Traian Băsescu, dar şi lipsa banilor au făcut ca Guvernul să abandoneze, de două ori în ultimii ani, planul de a cumpăra un alt avion prezidenţial.

Confruntările armate s-au intensificat la frontiera dintre Macedonia şi Kosovo

Confruntările armate s-au intensificat în oraşul macedonean Kumanovo, situat în apropierea frontierei cu Kosovo, autorităţile anunţând moartea a opt poliţişti şi a 14 militanţi kosovari. "Opt agenţi de poliţie au fost ucişi, iar alţi 37 au fost răniţi; 14 terorişti au murit", a declarat Ivo Kotevski, purtătorul de cuvânt al Ministerului macedonean de Interne, citat de Associated Press. "A fost neutralizată una dintre cele mai periculoase grupări teroriste din Balcani", afirmă oficialul macedonean. Confruntări armate au avut loc sâmbătă şi duminică în oraşul macedonean Kumanovo, situat în apropierea frontierei cu Kosovo, între forţele de ordine şi aproximativ 70 de "terorişti". Schimburile de focuri continuau duminică dimineaţă, iar în zona oraşului Kumanovo se putea vedea fum negru. În oraşul Kumanovo trăiesc mulţi etnici albanezi, în principal musulmani, în timp ce populaţia Macedoniei este majoritar creştin-ortodoxă.

BANCHERUL

Mugur Isărescu: S-ar putea sa avem variaţii mai mari de curs valutar decât cele din ultimul timp

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), spune ca in următoarea perioada am putea asista la variaţii mai mari ale cursului valutar decât cele din ultimele trimestre, din cauza dobânzilor mai mici, mai exact reducerea intervalului dintre dobânda de referinţa si cea practicata de banca centrala pentru facilitatea de creditare tip Lombard, ceea ce înseamnă variaţii mai reduse ale dobânzilor interbancare (Robor). Guvernatorul a precizat ca BNR încearcă "in perioada următoare de 1 an, 1 an si jumătate" sa îngusteze coridorul simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară de la +/-1,50 puncte procentuale in prezent la 1 punct procentual. Guvernatorul a precizat ca nu sunt excluse variaţii de 5% a cursului de schimb, in momente de mişcări puternice ale capitalurilor străine, cum au fost cele create de criza din Grecia.

Mugur Isărescu saluta băncile care nu au scăzut dobânzile la depozite sub 2%

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, saluta băncile care nu au scăzut dobânzile la depozite sub 2% pe an, dovedind astfel viziune pe termen lung, iar celorlalte le spune ca nu trebuie sa vadă excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durata. Întrebat, de Bancherul.ro, cum apreciază evoluţia dobânzilor practicate de bănci in următoarea perioada, in contextul in care BNR continua sa relaxeze politica monetara, guvernatorul Isărescu a răspuns: "Părerea mea este ca unele bănci au coborât dobânda la depozite ceva mai mult decât trebuie, au si ele exces de lichiditate, însă trebuie sa fie prudente. Nu trebuie să vadă excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durată, pe măsură ce creşte creditul în lei, acesta va fi absorbit. Alte bănci au fost mai prudente, au rămas cu dobânzile la peste 2% si le salutam pentru faptul ca au o viziune pe termen mai îndelungat. Mai toate băncile trebuie sa capete o anumita viziune. Însă ele îşi fac calcule, sunt unităţi independente, in acest interval mai îngust îşi vor face socotelile."

CAPITAL

Impozitarea bacşişului invită la fraudă? Cum poate deveni mijloc de albire a banilor negri

Impozitarea bacşişului are, pe lângă unele neclarităţi, o problemă care nu pare să fi fost luată în calcul de Guvern, dar care convine de minune celor care caută metode inventive de a scoate la lumină bani negri. Fără o limită a sumelor care pot fi înregistrate ca bacşiş, există posibilitatea ca anumiţi comercianţi, şi nu numai, să introducă în contabilitate sume cu provenienţe dubioase. Legislaţia care prevede impozitarea bacşişului are ambiguităţi care vor face destul de dificilă aplicarea sa, cel puţin într-o primă fază, până când Ministerul Finanţelor va aduce lămuriri. Principala controversă, discutată de specialiştii în fiscalitate, este aplicarea sau nu a TVA asupra bacşişului, în cazul în care este reţinut de companie. Întrucât actul normativ precizează doar că TVA nu se aplică atunci când bacşişul este distribuit angajaţilor, reiese că, în caz contrar, ar trebui colectată taxa.

China reduce rata dobânzilor pentru a sprijini companiile

China a redus rata dobânzilor pentru a treia oară în ultimele şase luni, în efortul de a diminua costurile de împrumut pentru companii, pe fondul celui mai nefast an al economiei chineze din ultimii 25 de ani. Banca Populară a Chinei (PBOC) a anunţat duminică, pe site-ul propriu, că, începând din 11 martie, dobânda anuală la împrumuturi va scădea la nivelul de 5,1%. Dobânda la depozite va scădea la 2,25%, informează Mediafax. "Economia Chinei continuă să se confrunte cu presiuni relativ mari. În acelaşi timp, nivelul general al preţurilor interne rămâne mic, iar ratele reale ale dobânzilor sunt încă mai mari decât media istorică", precizează PBOC. Deficitul comercial şi inflaţia au crescut în China în luna aprilie, indicând că a doua economie a lumii se confruntă cu presiuni majore şi tinde să se contracteze.

Decizie istorică în Statele Unite ale Americii: Curtea de Apel a decis că programul NSA de colectare a datelor telefonice este ilegal

Curtea de Apel din SUA a decis că programul Agenţiei Naţionale de Securitate de colectare în masă a datelor telefonice ale americanilor este ilegal, judecătorii spunând că NSA a depăşit cadrul stabilit de Congres. Potrivit jurnaliştilor de la The Guradin decizia magistraţilor deschide drumul unei anchete penale împotriva NSA. Într un document de 97 de pagini, Instanţa americană a apreciat că legile pe care se sprijină NSA pentru a strânge aceste informaţii "nu au fost niciodată interpretate pentru a autoriza ceva care se apropie de amploarea supravegherii generalizate aflate în discuţie". Trei judecători ai tribunalului ce face parte din al doilea circuit din sistemul juridic american au decis să invalideze o decizie anterioară potrivit căreia controversatul program de supraveghere în masă, dezvăluit de fostul contractor NSA Edward Snowden, nu poate fi supus unei revizuiri juridice.

PROIECT: Avere declarată de cei din conducerea băncilor şi societăţilor la care statul este acţionar

Mai mulţi senatori PSD, UNPR şi PC propun să-şi declare averea şi interesele persoanele din conducerea băncilor şi a societăţilor la care statul este acţionar, în prezent declarându-şi averea doar cei din băncile şi societăţile la care statul este acţionar majoritar sau semnificativ. Proiectul este iniţiat de 25 de senatori, printre care Şerban Nicolae, Mihai Fifor, ilie Năstase, Liviu Pop, Ion Toma, Cristiana Anghel, Mihai Rogojan şi completează Legea 176 din 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, scrie Mediafax.

CURENTUL

Un loc potrivit pentru Teodor Atanasiu

"Liberalii! Îi cunoaştem demult dar Teodor Atanasiu ne ajută să îi cunoaştem şi mai bine. Ideea de bază ilustrată de Atanasiu în declaraţiile înregistrate la Bistriţa spune aşa: numai fraierii negociază onest iar noi nu sîntem fraieri! Contribuţia lui Atanasiu nu contrzice doctrina şi istoria partidului. Oricine se aşază la masă cu liberalii are nevoie de o retrovizoare gigant pentru a vedea, la timp, ce gropi se sapă şi ce proiectile sau şopărle zburătoare vin din spate. Pentru toate astea, Teodor Atanasiu trebuie să demisioneze. Deasemenea, ar fi de aflat ce cred Alina Gorghiu şi Marian Petrache, martori la expunerea de la Bistrita, despre cugetările lui Teodor Atanasiu. Teodor Atanasiu nu mai poate rămîne în partidul pe care crede că şi l-a făcut escrocînd PDL. Nu mai e loc. Cătălin Predoiu nu va înfiinţa, de dragul lui, un post de Ministru pentru Relaţia cu PSD, în noul guvern. Teodor Atanasiu are ocazia să se întoarcă acolo unde se simte bine. Lîngă Victor Ponta. Între şmecheri şi hoţi, singurii pe care ştie să îi respecte." a scris europarlamentarul Traian Ungureanu pe contul său de facebook.

CURIERUL NATIONAL

Când va ieşi din declin piaţa asigurărilor?

Legislaţia privind redresarea financiară a societăţilor de asigurări nu prevede termene clare de ieşire din procedură, ci doar faptul că planul de redresare se întocmeşte pe o perioadă de trei ani. Andriescu (UNSICAR): În cazul intrării unui asigurător în faliment, toate celelalte companii ar trebui să contribuie cu mai mulţi bani la Fondul de Garantare. "Suma ar putea fi chiar de două, trei sau cinci ori mai mare, pentru a acoperi financiar existenţa unei eventuale situaţii similare". Aflată pe un trend descendent de câţiva ani, cu cea mai mare companie din domeniu aflată de mai bine de un an în redresare financiară, piaţa asigurărilor pare să aibă slabe şanse de revenire, cu atât mai mult cu cât legislaţia din domeniu este lacunară.

Scandalul cardurilor de sănătate: O problemă reală sau o minciună?

Scandalul cardului de sănătate capătă noi dimenisiuni. În timp ce preşedintele în exerciţiu Klaus Iohannis susţine că este absolut revoltător ca oamenii să stea la coadă pentru a beneficia de serviciile care li se cuvin, premierul Victor Ponta a declarat că blocarea cardurilor în bancomate este doar o minciună. Premierul a declarat sâmbătă că acţiunile din sănătate vor continua, în ciuda tuturor dezinformărilor . Ponta a mai spus că pentru sistemul cardurilor s-a lucrat cu Serviciul Român de Informaţii şi cu Serviciul de Telecomunicaţii speciale, urmând ca sistemul să genereze economii de 300 de milioane de euro.

Ironia sorţii - Google se plânge de reclame abuzive

Cei de la Google au dat săptămâna trecută un raport îngrijorător, dar în acelaşi timp şi ilar. Cel mai mare advertiser al lumii se plânge de invazia reclamelor în propriul său browser de internet, Google Chrome. Chiar ironică situaţia în care se găseşte Google, companie care şi-a construit afacerile pe reclamele plasate în mediul online. Raportul încearcă să scoată în evidenţă treaba bună făcută de departamentul de securitate al companiei, însă problemele vin exact din sectorul în care Google nu are rival, din advertising. Echipa de la Google afirmă că de la începutul anului şi până în prezent a primit mai mult de 100.000 de reclamaţii din partea utilizatorilor de Google Chrome în care aceştia se plângeau de invazia reclamelor abuzive, mai multe reclamaţii decât pentru orice altă problemă pe care ar putea să o creeze browserul de internet al gigantului american.

ANAF nu mai emite decizii de regularizare a CASS pentru 2012

La scurt timp după ce Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) anunţa că a trimis Avocatului Poporului şi Parlamentului o soli­citare privind înfiinţarea unei comisii de anchetă asupra deciziilor de impunere pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2012, ANAF a informat, printr-un comunicat remis presei, că a suspendat emiterea şi comunicarea acestora, "până la clarificarea normelor legale aplicabile în cazul persoanelor fizice care datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate, în conformitate cu reglementările Cap.2 şi 3 ale Titlului IX". Ca atare, celor care la finele anului 2012 nu împliniseră 18 ani sau aveau venituri mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară nu li se vor mai emite decizii de recuperare a contribuţiei.

Carabulea conducea de sub control judiciar afacerile Carpatica şi Atlassib

Aflat sub control judiciar încă din luna februarie, după ce i s-a schimbat măsura preventivă de arest la domiciliu, Ilie Carabulea a condus afacerile firmelor sale - Carpatica Asig şi Atlassib - şi şi-a intimidat cunoscuţii care ar fi putut depune mărturii împotriva sa în procesul în care este acuzat de procurorii anticorupţie de constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (două infracţiuni), dare de mită (două infracţiuni), folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată (3 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la uz de fals. Potrivit propunerii înaintate Curţii de Apel Bucureşti de procurorii anticorupţie prin care cer înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv, "inculpatul Carabulea Ilie a încălcat în mod repetat obligaţiile impuse prin Încheierea din 12.02.2015, emisă de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a II-a Penală".

Sobolewski: În România a fost dificil să avem o piaţă pentru IMM-uri

În România a fost dificilă implementarea unei pieţe pentru IMM-uri deoarece companiile nu erau obişnuite să beneficieze de piaţa de capital şi să atragă bani în acest mod, a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, în cadrul evenimentului "2015 Angel Summit" organizat de European Business Angels Network (EBAN), la Eindhoven, Olanda. Ludwik Sobolewski a participat în data de 7 mai la un panel dedicat Burselor de Valori, alături de reprezentanţi ai Bursei de Valori din Budapesta, Euronext, Bursei de Valori Istanbul şi Bursei de Valori din Londra. În discursul său, Ludwik Sobolewski a vorbit despre AeRO, noua piaţă a BVB dedicată start-up-urilor şi IMM-u­rilor, şi despre oportunităţile pe care aceasta le oferă atât investitorilor, cât şi antreprenorilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Brokerul fugar Cristian Sima dezvăluie lista celor care au făcut afaceri cu el

La trei ani de la fuga din România, Cristian Sima , acuzat de înşelăciune şi spălare de bani, a afi rmat în emisiunea "Lumini şi umbre" de la B1 TV, că deţine arhiva cu toate tranzacţiile făcute de clienţii săi, nume importante din politică, presă şi din lumea afacerilor. El a dezvăluit lista celor care au făcut afaceri cu el: Viorel Hrebenciuc, Cătălin Predoiu, Radu Dimofte, Adrian Petrache, Adrian Năstase, Dragoş Dobrescu, Irina Socol, Alexandra Gătej şi Dan Petrescu. "Am plecat, evident, de teamă. Nu de teama faptului că, jucând pe Bursă, prost, am pierdut banii unor persoane, mai ales că, în total, în 15 ani de activitate sunt doar 12 persoane care au pierdut banii. Am plecat pentru că deţineam celebra arhivă. Respectiv, toate conturile de unde mi-au venit banii. Şi unde au plecat banii. Nu câţi bani au fost în gestiune la mine, ci mai ales de unde au venit şi unde au plecat aceşti bani."

Desluşirea unei stenograme liberale: vânt din pupă lui Băsescu şi mandat de putere lui Ponta!

Vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu, spune că Predoiu a ieşit din cărţi şi nu va mai fi premierul PNL. Tot discursul său anti-PDL a fost susţinut şi de preşedinta PNL, Alina Gorghiu. Ce urmează? Nu-i greu de prevăzut că spargerea PNL va face culoar unui alt partid de centru-dreapta, clădit pe structurile PDL, un alt Nou partid care va strânge în jurul lui oameni din formaţiunile mici, fără şansă să intre în Parlament, în 2016, cu procentele actuale. Dacă ne amintim că numele PDL a fost înregistrat ca marcă, de curând, de un membru PMP Constanţa, vom avea idée despre cine va pune umărul la construcţia noului partid şi va face trierea membrilor. Dinspre Cotroceni nu va veni vreo soluţie de reconciliere de succes pentru PNL-PDL. Preşedintelui Iohannis îi plac şi irişii, şi castanii, şi sepepiştii care-l duc în siguranţă la Sibiu sau prin lume. N-are decât să-l pună Băsescu la punct pe Ponta!

Culisele jafului de la Romsilva, dezvăluite de Guvern

Printr-o reglementare care încălca prevederile legale în vigoare, Romsilva şi direcţiile subordonate au creat statului prejudicii importante din exploatarea masei lemnoase, se arată în raportul Corpului de Control al Guvernului. Raportul cuprinde perioada martie 2009 - decembrie 2012. Potrivit acestuia, Consiliul de Administraţie al Romsilva a emis un regulament privind vânzarea de masă lemnoasă din pădurile statului. Romsilva îşi depăşea astfel atribuţiile, şi se substituia autorităţii centrale de resort, respectiv Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, singurul îndrituit să emită aceste reglementări. Noul regulament "îndulcea" condiţiile de participare la licitaţiile pentru exploatări forestiere. Firmelor participante nu li se mai cerea să prezinte "certificatul de bonitate financiară", şi documente care atestau că nu au datorii la bugetul de stat.". În acea perioadă, la conducerea ministerului s-au aflat Nicolae Nemirschi, Laszlo Borbely şi Attila Korodi.

Ovidiu Tender îşi joacă libertatea pentru următorii 11 ani

Curtea de Apel Bucureşti judecă astăzi primul termen din dosarul Rafo - Carom în care este inculpat omul de afaceri Ovidiu Tender. În primă instanţă, afaceristul a primit o pedeapsă de 11 ani şi patru luni închisoare. Având în vedere că urmărirea penală în acest caz a început în urmă cu 12 ani, există riscul major ca faptele de care este acuzat Tender să se prescrie. Acest caz s-a impus în atenţia opiniei publice după ce s-a observat că pe fond, la Tribunalul Bucureşti, s-a "judecat" în şase ani şi asta după ce a fost retrimis la procurori. De acest dosar sunt legate şi acuzaţiile care au fost aduse de DNA fostei şefe a DIICOT, Alina Bica. De altfel, ea a fost cea care l-a trimis pe Tender în judecată pentru înşelăciune şi spălare de bani. În ultimul an, cauza a început să se amâne la nesfârşit pentru diverse motive puerile.

JURNALUL NATIONAL

Cum s-a transformat generaţia mult aşteptată în generaţia ratată

Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi, Elena Băsescu, Dan Şova, Darius Vâlcov sunt doar câteva dintre stelele politicii româneşti care au apus înainte de vreme. Dacă în urmă cu 10 ani, înnoirea clasei politice era cerută imperativ de opinia publică dezgustată de metehnele vechilor politicieni, astăzi se poate spune că generaţia aşteptată s-a ratat. Când s-au lansat în politică, promiteau schimbarea. O schimbare profundă de mentalitate, de mod de abordare a politicii, de şcoală de gândire. Erau generaţia aşteptată. Tinerii care aveau să oprească furtul şi corupţia, să facă politică pentru oameni, nu pentru avere, pe scurt, să ducă România în Europa civilizată. Acum, la mai bine de zece ani de la intrarea lor pe scena politică, cortina a căzut, iar viitorii lideri ai ţării au devenit foşti.

Războiul magnaţilor: îl înfundă Gigi Becali pe Puiu Popoviciu?

Procesul lui Puiu Popoviciu, trimis în judecată de DNA pentru modul fraudulos prin care a intrat în posesia a 224 de hectare pe care s-a construit complexul de magazine şi apartamente din Băneasa, se reia luni, la Curtea de Apel Bucureşti. Completul C4 din Secţia 1 Penală va audia în dosarul 9577/2/2012 pentru infracţiuni de corupţie încă un grup de martori citaţi şi la termene anterioare. Procurorii DNA l-au trimis în judecată alături de omul de afaceri Popoviciu Gabriel pe Ioan Alecu, fost rector al Institutului Agronomic Bucureşti, care a cedat fermele universităţii printr-o asociere considerată un act de corupţie. Printre inculpaţi se află Daniel Pitcovici şi Şerban Cornel, ofiţeri de rang înalt din conducerea serviciului secret al Ministerului de Interne, un fost prefect al Capitalei, alţi funcţionari ai Prefecturii Bucureşti şi Primăriei Sectorului 1, cadre didactice de la Agronomie. În acest proces, George Becali are calitatea de martor denunţător. Gigi Becali a reclamat că investiţia din Băneasa are la bază o inginerie imobiliară frauduloasă.

NATIONAL

Oamenii lui Iohannis au interzis la Cotroceni!

Respingerea propunerilor pentru ocuparea a diverse posturi din Administraţia Prezidenţiala a devenit o adevărata cutuma la Palatul Cotroceni, loc de unde noul preşedinte ar face orice sa-i "mature" pe toţi cei care au lucrat acolo pe timpul mandatelor predecesorului sau, Traian Băsescu. Numai ca operaţiunea "curăţenia de primăvara" de la Cotroceni a eşuat lamentabil, dintr-un motiv căruia "neamţului" nici măcar nu-i trecuse prin cap : oamenii pe care voia sa-i aducă in locul "basiştilor" nu au reuşit sa treacă primul test pentru angajarea lor. Lucrurile par sa nu stea prea bine nici măcar la eşaloanele inferioare, ceea ce dovedeşte ca, pana acum, Klaus Iohannis chiar are mana proasta in alegerea colaboratorilor săi. Practic, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, in doar trei luni de mandat ale lui Klaus Iohannis s-au dat mai multe avize negative decât in cele doua mandate prezidenţiale ale lui Traian Băsescu!

OLAF preia ancheta privind jaful POSDRU!

Nici măcar şeful Guvernului nu mai poate ascunde gunoiul sub preş. Aşa ca Victor Ponta a recunoscut public, chiar in fata unor jurnalişti străini, dezvăluirile prezentate de "National" cu privire la jaful generalizat din jurul fondurilor europene, in special cele acordate de către Bruxelles pe proiectele POSDRU. Astfel ca autoritatile de la Bucureşti au fost nevoite sa admită nu doar faptul ca Uniunea Europeana a blocat deja fonduri acordate României in valoare de un miliard de euro, dar si faptul ca deturnarea acestor bani este deja investigata de catre Oficiul European de Lupta Antifraudă (OLAF).

PUTEREA

Nervii lui Viorel Ponta au cedat la Cotroceni: Orban a fost drăcuit de premier

Nu-i uşor să fii prim-ministrul unei ţări ca România. Problemele românilor apasă foarte greu pe umeri şi mai ales pe cap. Cel puţin asta reiese din comportamentul pe care premierul Viorel Ponta l-a avut cu ocazia recepţiei prilejuite de Ziua Europei. Prim-ministrul l-a înjurat pe liderul PNL Ludovic Orban, care n-a făcut altceva decât să-i întindă mână. Momentul penibil, ce ar trebui să fie specific unui troglodit pursânge şi nicidecum celui de-al doilea om din fruntea ţării, s-a consumat în prezenţa mai multor politicieni. Aceştia au confirmat că în momentul în care Orban a vrut să-l salute pe Viorel Ponta, acesta din urmă i-a spus: "Du-te dracului, pleacă de aici!". Contactat, liberalul a confirmat episodul suburban în care a fost implicat fără să ştie de ce.

Trei oferte pentru Oltchim

"Privatizarea (companiei Oltchim, n.r.) este pe drum. Avem trei oferte de cumpărare a Oltchimului aşa cum este el acum. Nu am vorbit de bucăţi şi aşa de mai departe. Ieri şi azi reprezentanţii unui consorţiu chinezesc sunt la Oltchim. Când avem scrisorile clare de intenţie, următoarea etapă este vânzarea", a precizat ministrul Economiei, citat de Agerpres. Acesta a spus că, până în prezent, sunt interesate două companii din China şi una din Europa. Adunarea Generală a Creditorilor Oltchim din 9 martie a aprobat planul de reorganizare a activităţii combinatului propus de consorţiul de administratori judiciari format din BDO Business Restructuring SPRL iar acesta a fost supus aprobării judecătorului sindic la 25 martie. Preţul minim de pornire a negocierii în procedeul de selecţie a ofertei câştigătoare în vederea achiziţiei părţilor sociale ale Oltchim este de 307 milioane euro, se menţionează în document. Societatea vâlceană are datorii istorice de aproximativ 800 de milioane de euro.

Băncile din Grecia, ocolite în tranzacţiile valutare

Băncile din Grecia au probleme tot mai mari să participe la tranzacţiile de pe pieţele valutare, unele dintre cele mai lichide pieţe, în condiţiile în care dealerii internaţionali le opresc liniile de credit, iar costurile cresc, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Companiile internaţionale specializate în tranzaţii cu instrumente financiare reduc tranzacţiile cu marile bănci elene care le-ar putea expune la riscul intrării Greciei în incapacitate de plată şi la posibila introducere a unui control al capitalului din partea statului, care să oprească ieşirile de capital. Aceste riscuri se adaugă temerilor că euro s-ar putea deprecia în eventualitatea unui default sau a unui exit al Greciei din uniunea monetară, notează Mediafax. Blocajul negocierilor dintre Grecia şi creditorii instituţionali a determinat deponenţii să retragă masiv bani din băncile elene, care au devenit dependente de fondurile de urgenţă primite prin intermediul programului ELA al Băncii Centrale Europene (BCE).

ROMANIA LIBERA

Regatul britanic, după seismul din 7 mai

Rezultatele legislativelor britanice au fost descrise ca cele mai surprinzătoare de după 1945, cu alură de seism. În pofida sondajelor, experţilor, politicienilor şi a presei, britanicii au oferit cea mai mare surpriză - majoritate absolută pentru David Cameron. Alegerile care s-au dovedit fatale pentru trei din cei patru principali lideri politici ai ţării au deschis calea spre o ieşire a Marii Britanii din UE şi au consacrat triumful naţionaliştilor scoţieni, tentaţi de independenţă. Conservatorul David Cameron a câştigat alegerile britanice obţinând o majoritate absolută, spulberând toate sondajele şi prezicerile, britanicii trezindu-se vineri, ziua post alegeri, în cu totul altă atmosferă politică. Joi, 7 mai, după ora 22 la Londra, primele estimări au căzut ca o bombă spre uimirea generală a politicienilor şi analiştilor.

Elena Udrea: Dau statul în judecată la CEDO pentru condiţiile din penitenciare

Udrea a afirmat, într-un interviu prin telefon la postul B1 TV, că oamenii ies din arest schimbaţi pe viaţă din cauza condiţiilor pe care sunt obligaţi să le suporte şi din acest motiv va da statul în judecată la CEDO. "Dau statul în judecată din cauza condiţiilor din penitenciare. Arestul preventiv este un instrument pentru a teroriza oamenii şi de a-i demoraliza. Este un instrument de a determina oameni să recunoască lucruri pe care nu le-au făcut sau lucruri despre oameni care sunt ţinte, informaţii de care procurorii au nevoie. Condiţiile de acolo sunt inumane, dormi cu gândacii în pat, în 9 metri pătraţi nu ai loc decât să stai întins în pat sau aplecat. Mergi la toaletă în acelaşi spaţiu în care mănânci. Oamenii care ies de acolo sunt afectaţi pe viaţă. Te îmbolnăveşti", a precizat Udrea.

ZIARUL FINANCIAR

Amintiri din timpul lui "Ponta Vodă"

Dacă cineva a gândit premeditat subminarea guvernului Ponta prin introducerea impozitului pe bacşiş, atunci a dat o lovitură de maestru. Cine sunt într-o societate nodurile de comunicare? Chelnerii, taximetriştii, coafezele şi frizerii. Se spune că în Grecia investitorii deştepţi au ieşit de pe piaţa bursieră în urmă cu 10-15 ani, atunci când până şi frizerii îţi dădeau ponturi, adică ce acţiune urma să crească şi de ce. Să ataci acum printr-un impozit absurd şi birocratic tocmai această breaslă înseamnă să-ţi dai foc la valiză din punct de vedere electoral. Nouăzeci la sută din subiectele de discuţie desfăşurate astăzi în restaurante, frizerii şi taxiuri, adică fix acolo unde oamenii vorbesc cel mai mult, sunt despre noua "taxă Ponta". Sau "taxa Orlando Teodorovici"? Lovitura va fi covârşitoare pentru cei care au gândit această măsură. Impactul în starea de spirit a populaţiei va fi mai mare chiar şi decât tăierea salariilor de 25% din 2010, asumată de preşedintele Băsescu.

Fiica lui George Copos duce cofetăriile Ana Pan în Mega Image

Lanţul de cofetării Ana Pan are în plan ca în următorii cinci ani să devină principalul retailer de produse şi cofetărie din Bucureşti şi din ţară, spune Alexandra Copos de Prada, fiica omului de afaceri George Copos. "Continuăm să ne dezvoltăm împreună cu Mega Image, ca dovadă că în 2014 am adăugat două noi shop-in-shop, iar pentru 2015 avem în vedere să deschidem cel puţin încă unu, pe lângă multiplele alte produse pe care le dezvoltăm împreună şi le distribuim clienţilor prin reţeaua lor", a spus Alexandra Copos de Prada, care ocupă de doi ani funcţia de CEO şi de preşedinte al consiliului de administraţie al Ana Pan. Alexandra Copos spune că intenţia Ana Pan este de a dezvolta în paralel atât magazinele, cât şi shop-ul online, deoarece crede în creşterea comerţului online în viitor. De asemenea, anul trecut ea şi-a deschis şi primul business propriu - cafeneaua Ana Baking Co., situată pe Calea Dorobanţilor din Bucureşti. Ana Pan numără în prezent 13 magazine şi 6 spaţii de tip shop-in-shop deschise în parteneriat cu Mega Image.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb