REVISTA PRESEI - 11.10.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 octombrie 2010

ADEVĂRUL

Bugetari care nu-şi plâng de milă

Bugetarii protestează, bugetarii fac miting, bugetarii fac grevă, bugetarii cer demisii. Aceasta este retorica dominantă a ultimelor luni, poate şi a celor viitoare. Există însă şi altfel de bugetari. În pofida crizei care i-a lovit crunt, nu protestează, nu ameninţă, nu bocesc, nu aşteaptă "să li se dea". Sunt bugetarii care şi-au luat viaţa în propriile mâini, marcând o nouă abordare a ideii de muncă. În fiecare zi, după cursuri, o tânără sibiancă, în vârstă de 23 de ani, lucrează ca agent "door to door" pentru o firmă de telecomunicaţii.

Vârsta de pensionare se negociază la Cotroceni

Traian Băsescu va discuta astăzi cu partidele parlamentare problema controversată a vârstei de pensionare în cazul femeilor. Şeful statului vrea pensionarea femeilor cu doi ani mai devreme decât bărbaţii, însă mai multe decizii ale Curţi Europene de Justiţie apără egalizarea vârstelor. Liderii partidelor care vor da curs invitaţiei preşedintelui, UDMR, UNPR şi PDL, îşi vor exprima opinia cu privire la modificarea Legii pensiilor, pentru a se reveni la vârsta de pensionare de 63 de ani în cazul femeilor.

Argumentele lui Băsescu, contrazise de Curtea Europeană de Justiţie. Discriminare de gen

Pensionarea la vârste diferite pentru femei şi bărbaţi înseamnă discriminare de gen în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi plată, şi încalcă Directiva Europeană 207 din 1976 precum şi Articolul 141 din Tratatul Uniunii Europene. Este vorba de două reglementări care au forţat şi alte state europene să egalizeze vârstele de pensionare. Cele mai recente cazuri sunt cele ale Italiei şi Greciei, care au urcat anul acesta vârsta de pensionare a femeilor din sistemul public la 65 de ani. Comisia Europeană a ameninţat cu sancţiuni Italia încă din 2007, deoarece femeile se pensionează la 60 de ani şi bărbaţii la 65 de ani.

Pe hol cu duşmanul

Vecini - în mod ironic - şi de bloc, şi de palier, extremiştii de la Noua Dreaptă (ND) şi membrii Partidei Romilor convieţuiesc precum şoarecele şi pisica. Ultima ciocnire "ideologică" s-a lăsat cu o bătaie chiar pe holul în care cele două organizaţii îşi au birourile. Noua Dreaptă şi Partida Romilor îşi au sediile din Bucureşti într-o clădire veche, cu cinci etaje în zona Parcului Cişmigiu, pe strada Victor Eftimiu. Birourile rromilor sunt singurele renovate din această clădire.

Putin şi Berlusconi au discutat despre South Stream la pescuit

Cei doi lideri politici susţin o eventuală participare germană la proiectul gazoductului rusesc ce va aduce gaze din Rusia în Europa. Premierul italian, Silvio Berlusconi, s-a grăbit să se prezinte în Rusia la chemarea omologului său, Vladimir Putin, care l-a solicitat să discute despre gazoductul South Stream. Prim-miniştrii Rusiei şi Italiei, Vladimir Putin, respectiv Silvio Berlusconi, au deschis uşa companiilor germane de a se alătura proiectului South Stream. Cei doi s-au întâlnit, sâmbătă, la Sankt Petesburg, la o partidă de pescuit, prilej cu care Putin l-a informat pe prietenul său Silvio despre intenţia companiilor germane de a se alătura ca acţionari gazoductului.

Poate fi România grânarul Europei?

La nivelul UE, România ocupă primul loc ca suprafaţă cultivată cu porumb, respectiv patru la cea însămânţată cu grâu. În privinţa productivităţii, România se clasează pe locul şapte la recolta de grâu. Surpriza este porumbul, unde România este vicecampioană în UE. Datele estimative privind producţia de porumb de anul acesta plasează România pe un fruntaş loc doi. Potrivit datelor Reuters (bazate pe estimările Ministerului Agriculturii), România va devansa Italia la producţia de porumb, care va ajunge la 9,4 milioane de tone, cantitate depăşită numai de Franţa.

România, tot mai departe de zona euro

În urmă cu doi ani, trei dintre cele cinci criterii Maastricht erau îndeplinite. În 2010 am rămas cu unul. Ţinta României de aderare la zona euro este, momentan, 2015. Doar nivelul datoriei publice ne mai califică, dar şi aceasta se deteriorează rapid. Vineri, unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al BNR reamintea ceea ce colegii săi au spus în mai multe rânduri: deşi ţinta oficială de aderare a României la zona euro este 2015, momentul propriu-zis al intrării este departe. Asta în comparaţie cu celelalte ţări candidate: Polonia, Ungaria sau Cehia.

Cât de scumpă ar fi viaţa fără subvenţii

Veniturile românilor ar trebui să fie cu aproximativ 50% mai mari pentru a suporta cheltuielile impuse, dacă statul ar percepe tarifele reale pentru căldură, gaze, curent sau transporturi.România, ca oricare alt stat modern, subvenţionează utilităţile de imediată necesitate. Diferenţa dintre costurile reale şi preţurile plătite poate depăşi 100%. De mai mulţi ani, la nivelul Uniunii Europene se fac diverse calcule pe baza cărora statele ar trebui să renunţe la toate subvenţiile, nu doar la ajutoarele de stat pentru firme. Costuri reale în România: Electricitate +25%; Gaze +40%; Termoficare +100-150%; CFR Călători +25-40%; Locuinţe (ANL) +25%.

CAPITAL

Statul pregăteşte un succesor hibrid pentru impozitul minim

Impozitul minim ar putea fi înlocuit, din 2011, cu un impozit de 16% aplicat diferenţei dintre cifra de afaceri şi o cotă de cheltuieli forfetare, stabilite în funcţie de domeniul de activitate. Cum va arăta noul impozit minim sau forfetar care va va fi instituit de la 1 ianuarie 2011 este încă un subiect de dezbatere între Ministerul de Finanţe şi mediul de afaceri. Ministerul Finanţelor ar vrea un impozit uşor de aplicat şi de gestionat, cel mai probabil un hibrid între impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, eliminat în ianuarie 2010, şi impozitul minim, eliminat în octombrie 2010. Astfel, noul impozit ar urma să moştenească elemente de la ambele impozite dispărute şi să se aplice doar în anumite sectoare, şi nu tuturor firmelor, cum se plăteau predecesoarele sale.

Bugetul pe 2011 intră în hora amânărilor nelegale

În ciuda declaraţiilor şi a noilor reglementări privind responsa-bilitatea fiscală, Guvernul nu respectă nici în acest an termenele legale de aprobare şi trimitere în Parlament a bugetului pentru anul următor. Dezordinea din finanţele publice - rectificări bugetare numeroase în fiecare an, depăşirea plafoanelor de cheltuieli, în special cu personalul, transferul unor sume de la investiţii la cheltuieli curente, fiind printre practicile frecvente - a fost una dintre cauzele majore care au adus finanţele publice în situaţia dificilă actuală. De aici a apărut cerinţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) ca Guvernul să formuleze o lege a responsabilităţii fiscale, prin care viciile de alcătuire şi cheltuire a bugetelor naţionale să fie îndepărtate.

Manageri căzuţi sub ghilotina crizei

Până în 2009, top managerii români nu avuseseră decât experienţa economiei în creştere. Confruntaţi cu criza, cei mai mulţi au dat greş. Urmarea? În premieră pe piaţa autohtonă a munciii, a apărut o inflaţie de directori executivi. Diverta, Aviva, Anchor Group, Lukoil, Happy Tour. Sunt, cu toate, companii mari, unele chiar lideri de piaţă, dar în domenii complet diferite. Au, totoşi, ceva în comun: de la începutul anului, şi-au schimbat, fără excepţie, directorii generali.

CURENTUL

Reţeaua firmelor lui Vîntu, deconspirată de procurori

După ce presa a semnalat în ultimii ani, pe surse, că Sorin Ovidiu Vîntu controlează prin interpuşi afacerea Petromservice, actuala PSV Company SA, dar şi o reţea de societăţi specializate în diverse ţepe, tunuri şi şantaje pe piaţa romånească, procurorii au produs, luna trecută, prima dovadă în acest sens. Sorin Ovidiu Vîntu controlează offshore-ul cipriot Comac Limited - au afirmat procurorii criminalişti din subordinea lui Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General.

Tănăsescu: România s-a încadrat în ţintele stabilite cu FMI pentru primele nouă luni

România a îndeplinit principalele ţinte fiscale stabilite pentru primele nouă luni, iar delegaţia FMI, care vine la Bucureşti în octombrie pentru o nouă evaluare a acordului, va analiza şi impactul retrimiterii legii pensiilor în Parlament, potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu. "Pentru discuţia din 24 septembrie, această acţiune prioritară a fost îndeplinită. La acel moment, legea fusese aprobată de Parlament şi noi am raportat boardului că este îndeplinită. Reîntoarcerea în Parlament nu înseamnă neapărat că se va crea o problemă, dar problema majoră cred, în discuţiile care vor urma, este dacă se va aproba de Parlament modificată faţă de cum a fost aprobată iniţial. Atunci probabil că trebuie să vedem care sunt efectele fiscale şi să vedem dacă este nevoie de compensări pe această linie.

Coincidenţe, de Tia Şerbănescu

"Puţin îi pasă dlui Băsescu de pensionari!" a observat C.T. Popescu. Dar dacă promulga legea îi păsa? Totuşi, PDL-ului i-a păsat: DNA a cerut Camerei aprobarea pentru a-l aresta pe deputatul său de Giurgiu, Dan Păsat, acuzat de corupţie, şantaj, ameninţări şi abuz. Cam aşa le-a păsat multora: "cum să trăiesc trecând de la o pensie de 7.500 de lei la 1.900?" se întreba un pensionar special, căinat de toţi cei din platou. Faptul că nu contribuise pentru pensia de 75 de milioane de lei vechi ci doar pentru 19 nu mai conta. Conta - jale mare! - că dânsul nu mai poate trăi cu 19 milioane după ce s-a învăţat cu 75. În loc să zică mersi că a avut o asemenea pensie matusalemică - de zici c-a lucrat o sută de ani pentru ea -, se vaită c-a ajuns ca medicii, profesorii, inginerii şi actorii care trăiesc cu 15-20 de milioane.

CURIERUL NAŢIONAL

În şase ani am reabilitat termic 20 de blocuri

Potrivit preşedintelui Asociaţiei ALMA-RO, Adrian Bădilă, programul de reabilitare termică a clădirilor din România a început încă din 2002, însă efectele s-au resimiţit mult mai târziu, drept dovadă fiind şi faptul că din 2002 până în 2008, când a fost modificată legea, au fost reabilitate termic doar 20 de blocuri în toată ţara. Potrivit Raportului de Cercetare şi Analiză privind Programul de Reabilitare Termică a Clădirilor în România, lansat în cadrul conferinţei naţionale "Eficienţa Programului de Reabilitare Termică a Clădirilor în România", programul ar fi trebuit să demareze în 2002, dar a avut efecte practice abia atunci când legislaţia a fost îmbunătăţită şi au fost alocate resurse financiare considerabile, în 2008. "Alte ţări au investit mult în acest program pe timp de criză, iar efectele au fost vizibile în întreaga economie""

Foştii angajaţi ai Petrom Service au de recuperat 52 mil. lei

RVA Insolvency: Cei 8.351 de creditori cer aproape 700 mil. Lei. Ionuţ Călinescu, Tatiana Dinu, Ioan Petran, Ioan Ciucă, Ionuţ Adrian Eftimie, Mihaela Nacu şi Sorin Mihai ar fi păgubit societatea cu 20 mil. lei. Prejudiciul pentru care au fost reţinute cele şapte persoane din conducerea Petromservice este de aproape 40% din creanţele pe care le revendică salariaţii. Fosta conducere a Petrom Service este acuzată de constituire a unui grup infracţional, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce a păgubit societatea cu peste 20 milioane de lei.

BCR duse acţiunile Olchim până la răspântie

Posibila intrare în acţionariat a băncii a urcat titlurile OLT până la rezistenţa de 0,23 lei/acţiune.

Ştirile legate de posibilitatea intrării creditorului BCR în acţionariatul Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a reaprins interesul pentru titlurile companiei listate la Bursa de Valori Bucureşti. În sesiunea de vineri, lichiditatea pe acest instrument s-a ridicat la 0,78 milioane lei, în condiţiile în care cotaţia s-a apreciat, cu 6,98%, avansul cumulat al ultimelor două şedinţe de tranzacţionare fiind de 11,65%. Chiar dacă în sumă absolută, rulajul pe titlurile OLT nu este important, raportat la lichiditatea obişnuită pe acest emitent schimburile de vineri cu pachete de 3.431.500 titluri sunt cele mai ridicate din ultimii trei ani, ultimele volume comparabile (3.813.300 titluri) s-au realizat în data de 10 octombrie 2007, când acţiunea Oltchim atingea maximul istoric la închidere de 1,48 lei/acţiune.

Planurile de austeritate încep să dea roade în unele ţări europene

În Franţa diferenţa între încasările şi cheltuielile statului a început să se diminueze. Germania a avut anul acesta venituri din încasări fiscale cu aproape 7 mld. euro mai mari decât se prognozase. FMI estimează însă că România va înregistra în acest an cea mai severă scădere economică din Europa emergentă, de 1,9%. Diferenţa între încasări şi cheltuieli ale statului a început să se diminueze în Franţa, informează economiştii de la "Le Figaro", care consideră această evoluţie drept rezultat al începerii relansării economice şi al reducerii cheltuielilor alocate relansării. Deficitul de stat continuă să se reducă faţă de cifrele record atinse în 2009, în plină criză.

Ce drepturi şi obligaţii aveţi în relaţia cu ANAF?

În contextul înmulţirii controalelor fiscale, contribuabilii trebuie să-şi cunoască foarte bine atât drepturile, cât şi obligaţiile. Prin tradiţie, românii au o atitudine defensivă în timpul inspecţiilor fiscale, depunând eforturi importante pentru păstrarea unor relaţii amiabile, spun avocaţii afiliaţi companiei KPMG. Totuşi, în ultima perioadă se observă schimbări, contribuabilii realizând că trebuie să-şi apere activ drepturile. "Pe fondul lipsei acute de resurse financiare la bugetul statului, ne aşteptăm la o intensificare a activităţilor de inspecţie fiscală, de urmărire şi executare a creanţelor stabilite prin actele de control, ceea ce amplifică riscul creşterii presiunii fiscale, respectiv a cheltuielilor reprezentând impozite, taxe şi contribuţii, precum şi a costurilor corelative acestora (dobânzi de întârziere, penalităţi, amenzi)"", susţine avocatul Coltuc Marius Vicenţiu, fondatorul Casei de avocatură Coltuc.

Lowe PR, agenţia de relaţii publice a anului

Lowe Public Relations a fost desemnată "Agenţia de PR a Anului" în cadrul celei de-a opta ediţii a competiţiei Romanian PR Award, primind 6 trofee: 3 Golden Award for Excellence, 2 Silver Award for Excellence şi marele trofeu - Agenţia Anului în România. "Lowe PR s-a născut în 2006. În aceşti patru ani de entuziasm, creativitate şi dedicare am adus companiei şi clienţilor noştri multe premii. Echipa Lowe PR a obţinut cel mai râvnit titlu al industriei. Bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât toate aceste campanii au fost gândite şi implementate în contextul dificil pe care cu toţii îl cunoaştem", a declarat Veronica Savanciuc - preşedinte Lowe PR. În afara competiţiei, juriul internaţional a acordat distincţia "Comunicatorul Anului" lui Raed Arafat, fondatorul SMURD şi subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Pericol de încă o deversare roşie în Ungaria

S-a ordonat evacuarea a 800 de locuitori din oraşul Kolontar. Se ia în calcul şi evacuarea orăşelului vecin, Devecser. Primul val a omorât şapte oameni. Autorităţile române susţin că nu e niciun risc pentru noi. Catastrofa ecologică din Ungaria poate produce noi victime, premierul ungar considerând probabilă o a doua deversare de noroi roşu. "Rezervorul este atât de distrus, încât este probabil ca acesta să cedeze a doua oară", a declarat premierul ungar Viktor Orban în faţa jurnaliştilor la Ajka, regiunea afectată de dezastru. El a explicat că deja sunt vizibile mai multe fisuri în partea de nord a rezervorului, şi că, în cazul în care digul rezervorului cedează, se vor deversa 500.000 de metri cubi.

În legătură cu consecinţele juridice ale catastrofei ecologice, Viktor Orban a afirmat că "va începe o nouă eră şi că lucrurile vor fi gestionate diferit şi vor exista consecinţe".

EVENIMENTUL ZILEI

Valeriu Stoica: "O alianţă PDL-PNL ar putea câştiga alegerile împotriva PSD"

INTERVIURILE "2+1". Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica face un apel la refacerea Alianţei D.A., avertizând PNL că PSD nu urmăreşte decât dezbinarea dreptei. "Iliescu spune clar că PSD trebuie să împiedice unitatea dreptei. Întrebarea mea este: ce va face PSD după ce, cu ajutorul PNL (...), va reuşi să învingă PDL?", se întreabă, retoric, Stoica, într-un interviu acordat "Evenimentului zilei". El le aminteşte liberalilor că Băsescu va fi şef al statului şi în 2012, aşa că ar fi "important să aibă o formulă de comunicare cu preşedintele". Fostul lider al PNL este critic cu executivul, despre care spune că a aplicat "lent şi contradictoriu" măsurile de austeritate şi afirmă că Boc îşi va reface credibilitatea doar dacă va reuşi să performeze.

PDL va cere FMI tăierea cotei unice

Odată cu venirea misiunii FMI în România, Partidul Democrat Liberal vrea să ceară, printre alte măsuri de relansare economică, şi o reducere a cotei unice, a declarat Adriean Videanu, vicepreşedintele PDL, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de PRO TV. "Sper să fim suficient de convingători, pentru că România are nevoie să-şi relanseze economia. Nu mă refer strict la cota unică, putem gândi inclusiv în zona contribuţiilor sociale. Noi avem printre cele mai înalte niveluri din UE la contribuţii sociale", a spus reprezentantul PDL. Potrivit membrilor Consiliului Investitorilor Străini, se doreşte o cotă unică (pe venituri şi pe profit) menţinută la aceeaşi valoare sau, dacă nu, redusă de la nivelul actual.

Şefii poliţiei au înduplecat băncile: credite "mai ieftine" pentru poliţişti

Receptivi la iniţiativa şefilor poliţiei de a obţine reeşalonarea creditelor subalternilor, reprezentanţii băncilor sunt gata să renegocieze cu fiecare om al legii în parte clauzele contractelor de credit. Aşa au anunţat oficialii Poliţiei Române, în urma unei discuţii pe care şeful instituţiei, chestorul principal Petre Tobă, a purtat-o, în weekend, cu preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

Prafuri legale în loc de heroină

Nouă din zece dependenţi de droguri au dat heroina pe produse din "magazinele de vise". Numărul consumatorilor de plante sau de prafuri comercializate în "magazinele de vise" s-a triplat, în primele şase luni ale acestui an, faţă de întreg anul trecut. În plus, mare parte dintre dependenţii de stupefiante au renunţat la heroină sau cocaină în favoarea "ierburilor" tratate chimic. Aşa arată ultimul bilanţ al autorităţilor care admit că sunt depăşite de situaţie şi că nu au găsit nici măcar soluţii pentru a identifica toate substanţele existente pe piaţă. Cât despre prevenire, singura care ar putea stopa fenomenul, nu se poate face corect şi din cauză că fondurile europene care ar fi trebuit să ajungă în vistieria Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) sunt blocate.

Prima generaţie care va muri înaintea părinţilor

Stilul de viaţă haotic naşte suspiciunea că generaţia actuală de copii are o speranţă de viaţă mult redusă. Capacitatea alimentaţiei de a schimba bagajul genetic, accesul la alimente sofisticate, dar puternic procesate, creşterea timpului petrecut la muncă în detrimentul celui petrecut cu familia sunt tot atâtea transformări care reduc speranţa de viaţă a tinerei generaţii şi care îi predispune la "boli ale adulţilor", atenţionează nutriţioniştii.

Rabinul-şef Sorin Rosen: "Mareşalul Antonescu e un criminal. Nu poate fi reabilitat"

Rabinul-şef al comunităţilor evreieşti din România, Shlomo Sorin Rosen, vorbeşte într-un interviu special despre moştenirea Holocaustului orchestrat de regimul mareşalului Antonescu, despre vină, responsabilitate şi viitor, despre învăţăturile Talmudului şi forumişti, despre Mahmud Ahmadinejad şi mitralierele sprijinite de rafturile bibliotecilor din Israel. "Tot ceea ce trebuie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic", avertizează acesta.

FINANCIARUL

Recalcularea pensiilor speciale, pe cale să devină cel mai costisitor eşec al guvernului Boc

Curtea de Apel a decis la sfârşitul săptămânii trecute să menţină drepturile băneşti pentru pensionarii din Justiţie, Armată şi Poliţie. Procesul pe fond poate dura şi doi ani, timp în care actul normativ privind diminuarea veniturilor rămâne suspendat. Recalcularea pensiilor speciale, unul dintre principalele motive de mândrie ale actualei guvernări, are şanse să se transforme într-un eşec al Cabinetului Boc. Pensionarii vizaţi de această măsură pot da statul în judecată, cu şanse reale de câştig. Precedentul a fost creat vineri, când Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea Hotărârii de Guvern 737/2010 (document în baza căruia sunt recalculate toate categoriile de pensii de serviciu), până la finalizarea procesului.

Analiştii şi-au revizuit în uşoară scădere rata anuală a inflaţiei, la 7,8% în decembrie

Prognozele anterioare indicau valori de 7,9% şi 8,1%. Pentru luna septembrie, analiştii estimează că rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la valori ridicate, cuprinse în intervalul 7,2%-7,6%, iar cea lunară a fost de 0,2%-0,7%. Prognozele reflectă creşterea sezonieră a preţurilor pentru bunurile alimentare, din cauza producţiei agricole relativ reduse în acest an. Totodată, aceştia apreciază că avansul preţurilor combustibililor din septembrie va avea impact şi asupra categoriei de bunuri nonalimentare. Analiştii financiar-bancari estimează că inflaţia lunară s-a situat la 0,4% în luna septembrie, comparativ cu 0,23% în august, iar rata anuală s-a menţinut la nivelul de 7,6%. Cifrele indicate de analişti variază între 0,2% şi 0,7% în ceea ce priveşte inflaţia lunară şi între 7,3% şi 7,9% pentru rata anuală.

Mobius: Privatizarea ar îmbunătăţi situaţia fiscală

BVB poate deveni un hub pentru sud-estul Europei, aşa cum Varşovia este pentru Europa Centrală. Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management, spune că în ultimul an a vizitat multe companii din România, iar o parte dintre acestea ar avea de câştigat de pe urma privatizării. Grupul Franklin Templeton şi-a deschis în acest an o filială în Bucureşti, pentru a administra Fondul Proprietatea (FP). Aşa cum Bursa din Varşovia este un hub pentru Europa Centrală şi de Est, creşterea lichidităţii ar putea face ca Bursa din Bucureşti (BVB) să devină un centru regional pentru sud-estul Europei, consideră Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management.

Încă 26 de noi depozite. Cele vechi sunt închise

Centrele regionale din jurul Capitalei, pentru care statul s-a împrumutat 17,75 milioane de euro în 1994, s-au dovedit a fi un eşec. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că va deschide 26 de depozite agroalimentare de mare capacitate la nivel naţional, pentru că "nu există reţele de depozitare". În urmă cu 16 ani, România a împrumutat inutil aproape 18 milioane de euro pentru şase centre regionale. Acestea, din jurul Bucureştiului, sunt fie închise, fie funcţionează sub capacitate, fie au devenit dughene.

Manipulare sau neatenţie? Declaraţiile conducerii Oltchim bulversează investitorii

Conducerea Oltchim Râmnicu-Vâlcea şi-a rectificat vineri declaraţiile lansate cu o doar şi în urmă, prin care anunţa că BCR, cea mai mare bancă locală, a decis să intre în acţionariat prin conversia unor creanţe în acţiuni. Al doilea comunicat, făcut public după închiderea şedinţei de vineri, a venit după ce titlurile companiei au urcat puternic pe Bursă, câştigând aproape 12%, joi şi vineri, pe baza anunţului iniţial. Cele două comunicate ridică din nou problema manipulării pieţei de capital prin declaraţii, una atât de dezbătută în ultimii ani, şi ridică întrebarea dacă informaţiile contradictorii au venit din neatenţie sau cu bună ştiinţă.

Cătălin Chelu şi Florin Pogonaru pierd disputa cu CNVM

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) le-a respins oamenilor de afaceri Cătălin Chelu şi Florin Pogonaru contestaţiile cu privire la pragul la SIF-uri şi, respectiv, oferta de preluare de la Prodplast. Comisia i-a respins lui Chelu şi firmelor deţinute de acesta sau cu care acţionează concertat contestaţiile privind pragul de deţinere la SIF-uri şi a decis să menţină ordonanţa care îl obligă pe omul de afaceri să îşi reducă participaţiile sub 1% din capitalul SIF Transilvania şi SIF Banat Crisana. Chelu deţinea concertat, potrivit celor mai recente date ale Depozitarului central, 9,16% din SIF Transilvania şi 1,77% din SIF Banat Crişana. CNVM l-a obligat la începutul lunii august să îşi reducă pachetele la 1% în termen de 90 de zile.

China a devenit lider mondial pe piaţa ofertelor publice iniţiale

Pieţele asiatice în plină formare încălzesc activitatea de pe pieţele ofertelor publice iniţiale, IPO. Cea mai activă este China, ale cărei companii au asigurat, în trimestrul III al anului, 76% din totalul volumul mijloacelor obţinute din aceste operaţiuni. Pe ansamblu, în primele nouă luni din 2010, pe piaţa mondială au fost înregistrate 888 de tranzacţii în valoare totală de 152,7 mld. $, cifră care depăşeşte indicatorul pe întreg anul anterior (112,9 mld. $ după 577 de operaţiuni). În trimestrul III, în pofida volatilităţii pieţei şi a reducerii numărului de afaceri, volumul fondurilor câştigate din cele 286 de oferte publice iniţiale internaţionale s-a ridicat la 52,7 mld. $, comparativ cu cele 46,8 mld. $ realizate în trimestrul anterior. Liderul creşterii rămâne Asia.

GÂNDUL

Cum fac primăriile din marile oraşe "vad comercial" pentru hingherii de maşini: vezi aici UNDE AU CRESCUT TARIFELE şi câte maşini prind un loc de parcare

Raportul dintre maşinile înmatriculate şi numărul locurilor de parcare este cheia după care funcţionează una dintre cele mai bănoase afaceri date de stat firmelor private, cea a ridicărilor de maşini. În unele oraşe, tarifele, şi aşa foarte mari, au crescut. Lipsa locurilor de parcare a pus pe picioare una din cele mai bănoase afaceri, cea de ridicat maşini. Afacerea merge cel mai bine în oraşele unde lipsa locurilor de parcare este mai mare, după cum puteţi vedea mai jos. La Timişoara, o maşină din 15 prinde un loc de parcare, sunt înmatriculate 180.000 de autovehicule şi doar 12.000 de locuri de parcare. Preţul vechi al taxei de recuperare, de 550 de lei, a crescut recent.

Cum îşi plăteste Adriean Videanu ratele la credite de 22 milioane euro

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost invitat în emisiunea "După 20 de ani", difuzată de PRO TV duminică dimineaţa. El a vorbit despre averea personală, creditele firmelor sale, "băieţii deştepţi" din energie, moţiunea de cenzură şi Guvernul din care a făcut parte. Companiile la care Adriean Videanu are acţiuni sau pe care le controlează au credite de 22 milioane euro şi plătesc "foarte greu" ratele către bănci, care se ridică la câteva milioane de euro anual, potrivit prim vicepreşedintelui PD-L.

Laszlo Borbely, ministrul Mediului, despre noroiul toxic din Ungaria: "Apa va fi comestibilă"

"Viitura poluantă s-a diluat în Dunăre şi, conform calculelor făcute de specialişti, la intrarea ei în România, apa va avea un nivel al pH-ului în limite normale şi va fi comestibilă", a declarat duminică ministrul Laszlo Borbely. Unda de poluare cu compuşi toxici alcalini deversaţi accidental, luni, 4 octombrie, la Kolontar, în vestul Ungariei, va ajunge prin Dunăre în România, în următoarele 24 de ore, după calculele specialiştilor de la Apele Române.

JURNALUL NAŢIONAL

Bucuria de a fi împreună cu sfinţii. Sfânta îmbulzeală românească, imortalizată cu telefonul mobil

Ieri la Iaşi a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană racla cu moaştele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Mol-do-vei. Până la prăznuirea sa, ce se va în-cheia după 14 octombrie, la cea mai mare sărbătoare a Mitropoliei Moldovei, pelerini din toate colţurile ţării şi chiar de peste hotare vin şi i se închină. Ca de fiecare dată, de dimineaţă, la ora 6:30, a avut loc scurta procesiune religioasă ce constă în înconjurul bisericii cu racla purtată pe umeri de şase feţe bisericeşti. Apoi moaştele Sfintei au fost aşezate sub un baldachin pe un postament situat lângă Catedrală, alături de sipetul cu fragmente din palma Sfântului Maxim Mărturisitorul aduse cu o seară înainte de peste hotare.

Cum să urci degeaba Dealul Cotrocenilor. Consultările cu partidele sau monologul lui Zeus cu supuşii

Preşedintele Băsescu a dat din nou strigare să se adune azi partidele la Cotroceni, să se "consulte". E vorba despre consultări, nu despre consultaţii, chiar dacă istoria consultărilor cotroceniste arată mai degrabă ca şedinţele de la psihiatru ale unui pacient plictisit şi nevorbit, care, măcar o dată pe lună, simte nevoia să împărtăşească unei adunări politice ilustre, preferabil formată din adulatorii templului, viziunea sa despre lume, viaţă şi reforma statului. Iar dacă în adunare se află şi reacţiunea de la PSD, PC şi PNL, care, vorba lui Caragiale, stă la pândă ascuţindu-şi ghearele şi aşteptând momentul oportun pentru poftele ei an-ti-na-ţi-o-nale, iată o foarte bună ocazie pentru plasarea unor ironii fine şi ascuţite şi bine ţintite către obrazul, desigur, gros, al Opoziţiei

"Dacă avea informaţii din Ambasada SUA, Geoană ajungea preşedinte"

Silviu Crăescu, fostul administrator al reşedinţei lui Gitenstein, sugerează că Băsescu a câştigat pentru că promisese SUA susţinerea intereselor economice. Silviu Crăescu, fost administrator al reşedinţei ambasadorului american Mark Gitenstein, care a deschis un proces în justiţie pentru concedierea lui din această funcţie, a trimis o scrisoare deschisă New York Magazine, în care spune că adevăratele motive ale concedierii sale ar fi vizat acuzaţii de spionaj în favoarea PSD şi a lui Mircea Geoană. Într-o "Declaraţie Publică", prezentată de New York Magazine, preluat de realitatea.net, Silviu Crăescu neagă acuzaţiile de spionaj, spunând că dacă i-ar fi dat lui Mircea Geoană "câteva" din informaţiile pe care le ştia din discuţiile ambasadorului SUA pe care le auzise, Geoană ar fi câştigat alegerile prezidenţiale din 2009.

Se scumpesc gazele şi căldura. Şi ce dacă?

Gazele se vor scumpi cu 8% din cauza perturbărilor provocate de acordarea exclusivă de gaze naturale de producţie internă către producătorii de îngrăşăminte chimice, conform calculelor făcute de experţi din cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit unor surse din cadrul instituţiei. Dacă perspectiva scumpirii gazelor şi căldurii acordate în sistem centralizat este o certitudine, numai procentul cu care se va face mai este în discuţie printre reprezentanţii statului, mulţi dintre aceştia dând procente diferite pentru majorări.

Sute de milioane de euro pentru clientela CFR

Compania investeşte doar în achiziţia şi în modernizarea vagoanelor, în timp ce 3.954 de poduri stau să se prăbuşească, iar peste 5.500 de linii au nevoie de reparaţii capitale. Indiferent de apartenenţa politică a persoanei aflate la conducerea CFR Călători, contractele pentru reparaţii, modernizări sau achiziţii de vagoane sau rame electrice au fost încheiate pe bandă rulantă, fiind câştigate de firmele de casă ale mai-marilor de la companie.

ROMÂNIA LIBERĂ

De ce nu va mai fi suspendat Băsescu, de Dan Cristian Turturică

"Traian Băsescu, de ce ţi-e frică, nu scapi!", a tunat Dan Voiculescu, şeful micropartidului cu antene, după ce preşedintele a decis să nu promulge legea pensiilor şi să o retrimită în Parlament. Le-a luat aproape un an conducătorilor PSD şi PNL, dar în final au înţeles lecţia pe care au primit-o la alegerile prezidenţiale de anul trecut. Un lucru pe care sponsorii lor economici nu vor nici acum să îl accepte: că le va fi imposibil să demonstreze că Băsescu este mai rău decât ei. Băsescu are defecte cu carul. Şi-a dezamăgit o mare parte din electoratul care l-a susţinut frenetic în 2004 pentru că nici măcar nu a încercat să fie justiţiarul care a promis că va fi şi pentru că nu a impus o politică economică autentică de dreapta. El ar fi putut fi învins anul trecut dacă s-ar fi confruntat cu un adversar care demonstra că poate fi mai bun decât el. Strategia celor care s-au unit împotriva lui a fost însă aceea că "Băsescu este mai rău decât noi".

I-au turnat aghiotanţii pe Vîntu şi Luca? La parchet, directorii Gheorghe Supeală şi Zizi Anagnastopol au dat "declaraţii complete

Procurorii au demarat acţiunea de arestare a apropiaţilor lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca în baza unor note de control ale ANAF făcute la PSV Company SA, fosta Petromservice. În anul 2009, la mai multe societăţi controlate din umbră de Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca au fost demarate mai multe controale financiare motivate de faptul că aceste firme cu pierderi financiare masive ar fi solicitat returnări suspecte de TVA, de ordinul milioanelor de euro.Dintre firmele controlate atunci de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-au aflat PSV Company SA ( fosta Petromservice, controlată de Liviu Luca) şi Realitatea Media (controlată de Sorin Ovidiu Vîntu).

Cum am ratat banii UE pentru "Autostrada" Nădlac-Constanţa

Procedurile UE sunt deja greoaie, însă oficialii români nici măcar nu le încep. Asta este explicaţia pentru gradul redus de absorbţie a fondurilor pentru infrastructură. Pe nici unul dintre tronsoanele care separă Nădlac de Constanţa, gradul de absorbţie nu depăşeste 50%. În 2012, Ungaria va finaliza ultimul tronson de autostradă care o desparte de România, Mako-Nădlac. Şoferii vor trece de pe o autostradă nou-nouţă cu patru benzi pe un drum naţional cârpit, pe care zonele cu două benzi pe sens sunt rarităţi. Bun venit în România, ţara care n-a reuşit să ia decât 30 de milioane de euro din cele 4,57 miliarde puse la dispoziţie de UE pentru infrastructură. Iată cum arată lungul, sinuosul şi accidentatul drum al banilor europeni de la Nădlac până în portul Constanţa: 820 de kilometri, 14 ore şi mai puţin de 1% rată de absorbţie.

Atac mascat la antidoping

Laboratorul Control Doping din Bucureşti, care funcţionează în cadrul Agenţiei Naţionale Antidoping (ANAD), singurul din Europa de Est acreditat de Agenţia Mondială Antidoping (WADA), a fost spart ieri dimineaţă de trei mascaţi. În noaptea de sâmbătă spre duminică, mai exact ieri dimineaţă în jurul orelor 5.00, trei indivizi cu feţele acoperite au încercat să pătrundă prin efracţie în sediul ANAD, în cadrul căruia funcţionează şi Laboratorul antidoping din Bucureşti.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

OUG 50: filon de aur pentru avocaţi, pierderi de milioane pentru bănci

Firmele din avocatura de top vor câştiga sume uriaşe din procesele ce vor fi deschise de clienţii nemulţumiţi ai băncilor. Conflictul băncilor cu clienţii nemulţumiţi s-a transformat într-un filon de aur pentru casele de avocatură. Aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 50/2010, privind creditele acordate populaţiei, generează o cifră de afaceri estimată chiar de avocaţi la peste 10 milioane de euro. Săptămâna viitoare va fi înre-gistrată la tribunal prima acţiune a unui grup de clienţi nemulţumiţi de aplicarea OUG 50, ţinta fiind BCR.

Ministrul Ariton respinge legile senatorului Ariton

Ion Ariton a iniţiat, în iunie, din postura de senator PDL, alături de alţi colegi de partid, un proiect de modificare a Codului Fiscal, care prevede reducerea cotei de impozit pe venit de la 16 la 10%. În septembrie, ajuns ministru al economiei şi industriilor, Ariton, alături de noii săi colegi din Guvern, a dat aviz negativ proiectului de lege iniţiat chiar de el, pe motiv că diminuează veniturile bugetare cu peste 5 miliarde de lei.

Impozitul forfetar, un posibil cadou otrăvit al Guvernului

Contribuabilii s-au grăbit să salute eliminarea impozitului minim, fără să ţină cont de faptul că acesta urmează a fi înlocuit nu cu un impozit forfetar, ci cu o formă de impozitare mai împovărătoare.

Peste 100.000 de firme eli-mina-te, odată cu locurile de muncă şi cu impozitele şi contribuţiile aferente, şi, foarte important pentru bugetul de stat, taxa pe valoarea adăugată (TVA). Acesta este efectul statistic al introducerii impozitului minim. Cu toate acestea, premierul Emil Boc susţine că a fost "o măsură care la timpul ei şi-a produs efectele, de a elimina de pe piaţă acele firme care se ocupau numai cu şmecherii".

Biotehnologia încaieră doi miniştri

Laszlo Borbely propune un moratoriu de 5 ani până la aprobarea culturilor modificate genetic, iar Valeriu Tabără susţine luarea deciziilor pe baze ştiinţifice. Disputa dintre Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii, pe marginea cultivării de plante transgenice în România, nu are nicio legătură cu eficienţa econo-mică a acestora sau cu siguranţa alimentară a popu-laţiei, în condiţiile în care ţara noastră importă anual soia şi porumb modificate genetic în valoare de peste 200 de milioane de euro.

Siderurgia din România a primit botezul Comisiei Europene

Raportul final al Colegiului Comisarilor privind restructurarea industriei siderurgice din România a dat verdictul "acceptabil", după 8 ani de monitorizare. În cazul în care decizia comisarilor europeni ar fi fost defavorabilă ţării noastre, actualii proprietari ai celor şase combinate siderurgice supuse monitorizării ar fi avut de restituit 1,2 miliarde de euro, reprezentând ajutorul de stat pe care Guvernul l-a acordat industriei siderurgice în timpul privatizării. În momentul de faţă, cu o capacitate de producţie de circa 9 milioane de tone de oţel lichid pe an, România s-a integrat în totalitate în comunitatea europeană a oţelului.

Cum să ne înjumătăţim rata la credit

Băncile au început să-şi fure una alteia clienţii, dovedind că se poate şi cu dobânzi mai mici. În timp ce bancherii îşi intensifică lobby-ul în Camera Deputaţilor şi la Comisia Europeană, care a început procedurile de pre-infringement, pentru modificarea OUG 50, iar mii de deţinători de credite nemulţumiţi de dobânzile mari iniţiază proceduri de acţionare în justiţie a băncilor, mulţi clienţi au descoperit că pot să-şi reducă substanţial ratele lunare, chiar şi la jumătate, mutându-şi împrumutul la bănci dispuse să accepte costuri mai mici. Instituţiile de credit se arată, cel puţin la nivel declarativ, tot mai dispuse să cedeze presiunilor clienţilor, negociind costuri mai mici şi pentru finanţările în derulare.

ZIARUL FINANCIAR

3.000 de ediţii pentru capitalism în România.

Ziarul Financiar, cel mai important cotidian de business, a ajuns la ediţia 3.000. În 12 ani, ZF a surprins în peste 210.000 de articole transformarea economiei româneşti. Lansat în plină criză economică, atunci când puţini credeau că România va fi în mai puţin de un deceniu în NATO şi Uniunea Europeană, Ziarul Financiar a fost din start susţinătorul capitalismului într-o perioadă când acest cuvânt încă nu era asimilat în vocabularul oamenilor politici din România. În 1998, Produsul Intern Brut al României era de 30 mld. $, acum este de 170 mld. dolari (120 mld. euro). Exporturile nu reuşeau să depăşească pragul de 8 mld. dolari ani la rând în acea perioadă, acum sunt de peste 45 mld.

KMG ameninta: Am putea ajunge la un conflict diplomatic

KazMunaiGaz, compania de stat care controlează integral grupul petrolier Rompetrol, iese la atac după ce statul român a pus sechestru asupra rafinăriei Petromidia şi a catalogat ca ilegală plata parţială a datoriei de 571 de milioane de euro şi conversia în acţiuni a restului datoriei. Kazahii spun că de un an au venit cu mai multe propuneri de rezolvare a problemei datoriilor a căror scadenţă a expirat în septembrie anul acesta, dar că niciodată nu a primit un răspuns ferm din partea autorităţilor de la Bucureşti. Mai mult, compania susţine că răscumpărarea acţiunilor de la statul român, care acum a ajuns să controleze peste 44% din Rompetrol Rafinare, este un compromis pe care KazMunaiGaz îl face şi nicidecum o obligaţie.

Bancherii au scumpit cu 20% rata la un credit ipotecar

Bancherii au continuat să scumpească creditele pentru populaţie şi în august, un salt semnificativ fiind înregistrat de dobânzile la creditele de consum în lei care sunt în prezent mai scumpe chiar decât înainte de criză, dobânda anuală efectivă urcând la 19,3% pe an. Şi creditele ipotecare în euro s-au scumpit în ultimele luni cu circa două puncte procentuale, dobânda anuală efectivă urcând de la 5,6% la 7,4% pe an, potrivit datelor BNR. Astfel, rata lunară la un credit ipotecar de 50. 000 de euro, pe 30 de ani, a urcat de la 280 la 330 de euro, adică cu 20%.

Analiştii se bat în previziuni pesimiste: scăderea trimestrială a PIB, estimată între -1,5% şi -2,8%

Economia a resimţit din plin în trimestrul al treilea efectele majorării TVA şi ale reducerii salariilor bugetarilor cu 25%, după revenirea temporară din al doilea trimestru, analiştii estimând o contracţie a Produsului Intern Brut (PIB) cuprinsă între1,5% şi aproape 3% comparativ cu T2. Analiştii Raiffeisen Bank văd o scădere a PIB cu 1,5% în al treilea trimestru, în timp ce ING Bank estimează contracţia economiei cu 2,8% în T3 faţă de T2 - date ajustate sezonier şi cu 4,1% ca rată anuală, pe fondul măsurilor de austeritate aplicate. O surpriză plăcută ar putea să aducă producţia agricolă, care a fost bună anul acesta şi care în mod tradiţional are o contribuţie mai mare în PIB în partea a doua a anului.

Tănăsescu: Un nou acord de doi ani cu FMI va fi suficient pentru România. Administraţia nu poate funcţiona fără sprijin extern

Un nou acord de doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), după finalizarea celui actual, va fi suficient pentru ca România să-şi consolideze poziţia şi să poată implementa propriile politici, a declarat, la Washington, pentru Mediafax, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. "Părerea mea este că încă un acord de 24 de luni este suficient pentru a consolida un anumit tip de poziţie pentru România, iar statul să fie capabil să exercite această capacitate proprie de implementare în anii care urmează", a spus Tănăsescu, întrebat dacă următorul acord cu FMI va fi ultimul pentru România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb