REVISTA PRESEI - 11.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Grevista foamei, cealaltă faţă

Reîntoarcerea Cristianei Anghel la post a stârnit revolta părinţilor. La începutul anului şcolar, o clasă fusese desfiinţată din cauza protestului ei. În palmaresul învăţătoarei din Caracal mai stau încă o grevă a foamei, două procese cu inspectoratul şi unul cu o firmă de telefonie. Protestul Cristianei Anghel, care a început la 26 august, a dat peste cap mai multe clase de la Şcoala nr.2 din Caracal, judeţul Olt. O dată atunci, în septembrie, când învăţătoarea din Caracal începuse protestul, dar şi acum, după încetarea grevei foamei, când conducerea şcolii trebuie să-i pună la dispoziţie un post.

Probă de sex cu politicieni

Deputaţii Robert Negoiţă şi Nicolae Bănicioiu sunt implicaţi, alături de interlopi şi VIP-uri, în cel mai mare scandal sexual din ultimii ani .Cei doi sunt citaţi ca martori într-un dosar DIICOT în care doi directori de agenţii de fotomodele sunt acuzaţi de trafic de persoane, trafic de minori şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Prin intermediul agenţiilor de modă Star Models şi Diva Models, Ion Tămârjan şi soţii Costan racolau tinere minore şi majore, pe care le convingeau să se prostitueze în Austria. Înainte de a ajunge pe piaţa austriacă, "modelele" treceau prin paturile unor cunoscuţi interlopi, oameni de afaceri şi de televiziune. Cel mai întâlnit personaj în rechizitoriul procurorilor este Robert Sorin Negoiţă, deputat PSD şi om de afaceri, divorţat de nouă ani, tată a doi copii.

Membră PSD, damă de companie în dosarul "Prostituţie şi politicieni"

Ioana Simona Dăncuş (22 de ani), membru PSD din 2009, a povestit, la 15 august 2010, procurorilor DIICOT, despre experienţa sa de damă de companie din cluburile de proxenetism din Austria şi din Germania. Ea a povestit că, în august 2007, s-a întors în ţară şi a particpiat, în perioada octombrie - noiembrie 2007, la emisiunea "Tonomatul de pe 2", şi a colaborat cu formaţia Akcent şi cu Gabriel Cotabiţă. "Atunci l-am cunoscut prima oară pe Negoiţă Robert Sorin. Asta pentru că în timpul participării la emisiune, adică două săptămâni, am fost cazată la Rin Grand Hotel. În acea perioadă am ajuns să mă sărut cu Negoiţă, nu am ajuns să întreţinem acte sexuale", a povestit fotomodelul. "Am întreţinut acte sexuale cu Negoiţă Robert Sorin de mai multe ori în anul 2007

Planul PDL de a scoate din joc Opoziţia

Deputaţii Coaliţiei au declanşat modificarea Regulamentului astfel încât Roberta Anastase să preia atribuţiile Biroului Permanent. Preşedintele Camerei va putea să decidă repartizarea proiectelor de lege la comisii chiar în absenţa Opoziţiei, dacă propunerea va trece de plen. Conflictul dintre Putere şi Opoziţie s-a mutat ieri din plenul Camerei Deputaţilor, în Comisia de Regulament. Parlamentarii PDL forţează modificarea Regulamentului astfel încât să nu aibă nevoie de prezenţa PNL şi PSD la şedinţele Biroului Permanent.

G 20: Europa, prinsă la mijloc în lupta dintre SUA şi China

Bătălia valutelor declanşată între americani şi chinezi riscă să facă victime colaterale, mai ales printre statele europene. Analiştii economici prevăd că summitul G20 ce se deschide astăzi, la Seul, riscă să se transforme într-un câmp de luptă pentru războiul valutelor. Reuniunea ţărilor industrializate şi a celor mai puternice state emergente (G20) ce se deschide astăzi, la Seul, riscă să se transforme într-un câmp de luptă în războiul valutelor.

CURENTUL

Deputatul ex PNL Dan Bordeianu nu şi-a trecut în declaraţia de interese contractele de milioane de euro cu statul

Deşi este obligat prin noua lege a ANI să declare şi dacă rudele de gradul I, respectiv soţia sa, derulează prin diferite firme contracte cu statul, Bordeianu a "omis" acest aspect. Numai că Bordeianu nu este atât de inteligent pe cât este de "uituc". Ca-ntr-un autodenunţ, Bordeianu a făcut greşeala să admită în declaraţia sa de avere postată pe site-ul Camerei Deputaţilor că are legături cu S.C. Ecoloc SRL. Astfel, în declaraţia sa de avere Bordeianu scrie că a acordat în nume personal un împrumut în valoare de 20.000 de euro acestei firme, al cărui administrator este soţia sa.

Crin se joacă de-a preşedintele României

După ce s-a războit în ultimul timp cu liderul PSD, Victor Ponta, pentru şefia opoziţiei, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a schimbat strategia din interiorul opoziţiei pentru a mai puncta un pic electoral din postura de "preşedinte din umbră al României". Practic, după ce PSD şi PNL au lipsit marţi de la moratoriul cerut de şeful statului în Parlament pentru adoptarea celor trei legi (n.r. - legea educaţiei, legea pensiilor şi cea a salarizării unice) vitale consolidării parteneriatului convenit cu Fondul, Crin a început propriile consultări cu liderii coaliţiei de guvernare. Astfel, ieri, preşedintele PNL le-a transmis o scrisoare deschisă lui Emil Boc (PDL), Marko Bela (UDMR), Victor Ponta (PSD) şi Varujan Pambuccian (minorităţi), invitându-i la dialog luni, 15 noiembrie.

Moratoriu, de Tia Şerbănescu

Dl Ponta s-a arătat "deschis" la moratoriu cu condiţia ca dna Anastase să dispară de la preşedinţia Camerei: "ce facem, sacrificăm România de dragul dnei Anastase?". Ajunsă Roberta din Troia, dna Anastase nici nu s-a gândit să demisioneze iar dl Videanu a susţinut-o: "nu dna Anastase e prioritatea României acum". N-o fi - dar e mărul discordiei. Aşa încât ambele tabere continuă lupta: opoziţia duce marele război pentru eliberarea patriei de sub jugul Robertei iar puterea duce marele război de apărare a Robertei de cotropitorii pontici. Acordul cu FMI şi interesul naţional n-au decât să admire cascadoriile. Dacă dl Ponta vrea capul dnei Anastase, dl Antonescu vrea şi capul dlui Boc ("să plece guvernul, să plece Anastase") făcând pact separat. Pe de altă parte, nici dl Băsescu n-a vrut să anastazieze criza şi să sacrifice dama pentru pat - în loc de mat. În popor există o vorbă: cel mai deştept cedează. Ei bine, nu e cazul.

Primele trei mari bănci cu profit au adunat jumătate din câştigul pe sistem

Primele trei bănci din România, în funcţie de cota de piaţă după active, au obţinut la nouă luni 48% din profitul realizat de instituţiile de credit care au încheiat perioada pe câştig, a declarat, ieri, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, citat de Mediafax. Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, declarase, la finele lunii octombrie, că majoritatea băncilor mari s-au menţinut pe profit în primele nouă luni şi că rezultatele cu plus totalizează un câştig de 1,3 miliarde lei, în timp ce restul băncilor au cumulat pierderi de 1,77 miliarde lei.

Germania a plătit 42,5 milioane de dolari unor false victime ale nazismului

Aproximativ 5.500 de persoane au primit în mod fraudulos, în SUA, 42,5 milioane de dolari din partea Germaniei, după ce aceste persoane au pretins că sunt victime ale Holocaustului, în cadrul unei vaste escrocherii. Escrocheria exploata diverse cazuri de indemnizaţie finanţate de Germania, prevăzute de Claims Conference. Astfel, circa 4.957 de persoane au primit în mod fraudulos suma de 3.600 de dolari fiecare, din 2000 şi până în 2009, însumând 18 milioane de dolari. Aceste persoane au pretins că au fost obligate să părăsească localitatea natală din cauza naziştilor. Procurorul Bharara a adăugat că un mare număr de persoane au primit în mod fraudulos bani, deoarece s-au născut după cel de-al Doilea Război Mondial, Alte 658 de persoane au primit, de asemenea, plăţi lunare de 411 dolari, în total 24,5 milioane de dolari, după ce au afirmat că au trăit în ghetouri, timp de cel puţin 18 luni, sau în lagăre de muncă sau de concentrare, timp de cel puţin şase luni.

CURIERUL NAŢIONAL

Cum îţi refinanţezi creditul?

Numeroasele acte solicitate, cât şi drumurile făcute pentru a primi o refinanţare, aduc costuri suplimentare. Kiwi Finance: Mulţi clienţi nu se gândesc că acei bani îi dau o dată, iar rata o au redusă pe o perioadă mai îndelungată. Derapajele pieţei imobiliare din 2008 s-au reglat, acum avem un echilibru între veniturile populaţiei şi preţurile locuinţelor. Refinanţarea creditelor de nevoi personale, a creditelor ipotecare sau a creditelor imobiliare nu a fost niciodată atât de simplă. Ideea de a face un nou împrumut, cât şi actele necesare, costurile aferente şi timpul de aşteptare pentru aprobarea dosarului au determinat clientul să renunţe de multe ori pentru a-şi face o consolidare a creditului. Potrivit Kiwi Finance, doar 33% din cei care doresc să îşi refinanţeze un credit ipotecar reuşesc.

Cât ne costă cauciucurile de iarnă

Săptămâna viitoare, Executivul va discuta pe tema ordonanţei de urgenţă privind obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece (1 noiembrie - 31 martie). Legea privind dotarea maşinilor cu cauciucuri de iarnă se află pe ultima sută de metri, citează Mediafax. Săptămâna viitoare va fi adusă în discuţie în Guvern ordonanţa de urgenţă privind obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece (1 noiembrie - 31 martie). Sancţiunile sunt între 9 şi 20 de puncte amendă, un punct având echivalentul a 60 lei. Proiectul de ordonanţă prevede şi nivelul amenzilor care vor fi aplicate celor care nu vor avea maşinile "încălţate" corespunzător.

Economia României, în faţa unei reveniri greoaie

Lucian Croitoru (BNR): Povara datoriilor acumulate de gospodăriile populaţiei va frâna consumul. "Avem nevoie de reforme structurale dincolo de corecţia fiscală". Revenirea economiei româneşti va dura câţiva ani şi implică reforme structurale importante care trec de simpla corecţie fiscală, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale în cadrul seminarului Eu-Cofile organizat la Sinaia de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor. Impactul spargerii bulei imobiliare asupra economiei este dublat de problema existentă la nivel bugetar unde ne confruntăm cu un deficit structural, care nu va fi uşor de corectat. Ajustările fiscale vor fi mai grele în 2011 şi 2012 datorită coaliţiei fracţionate şi a alegerilor parlamentare de peste doi ani.

Criza bancară următoare nu va mai fi rezolvată cu banii contribuabilului

Reglementările Basel III obligă băncile să ţină bani pentru zile negre. Florin Georgescu (BNR): Instituţiile bancare vor fi nevoite să fie mai puţin prociclice. Noul cadru normativ bancar Basel III urmăreşte limitarea riscului în cazul unei noi crize bancare, ce nu va mai trebui soluţionată cu banii contribuabilului, a explicat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, la seminarul Eu-Cofile organizat la Sinaia de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor. Criza financiară a determinat statele din G20 să imprime o mai mare severitate reglementărilor după care îşi desfăşoară activitatea instituţiile de credit. Acordul Basel I a introdus conceptul de management al riscului fără a surprinde particularităţile de risc ale fiecărei instituţii financiare şi minimele reguli administrative.

Pierderile din T3 au coborât rezultatele la nouă luni ale Petrom la 1,411 miliarde de lei

Activele kazahe s-au depreciat cu 441 mil. lei şi au cauzat pierderi în T3. Compania a avut vânzări de 13,15 miliarde de lei în primele nouă luni. Profitul net al grupului Petrom a crescut cu 46% în primele nouă luni, la 1,411 miliarde lei (337,2 milioane euro), deşi grupul a înregistrat pierderi, de 116 milioane lei, în trimestrul al treilea ca urmare în principal a deprecierii activelor deţinute în Kazahstan. Deprecierea extraordinară înregistrată în Kazahstan a fost de 441 milioane lei şi a fost determinată de recenta evaluare tehnică a activităţilor din Kazahstan, precum şi de reintroducerea din august a taxei vamale de export la ţiţei, de 20 dolari/tonă, se arată în raportul financiar. Rezultatele grupului sunt raportate conform standardelor internaţionale de contabilitate. În primele nouă luni ale acestui an, grupul Petrom a înregistrat vânzări de 13,158 miliarde lei (3,145 miliarde euro), valoare cu 11% peste cea din perioada similară a anului trecut, de 11,866 miliarde lei.

Tabără: Produsele agricole româneşti sunt excesiv de scumpe

Produsele alimentare româneşti sunt excesiv de scumpe, din cauza nenumăraţilor intermediari de pe traseul parcurs de produs de la fermă până la raft, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la deschiderea târgului Indagra. Ministrul a adăugat că rezolvarea problemei preţurilor nu ţine doar de administraţiile centrale, locale şi de Ministerul Agriculturii, ci şi de companii. Totodată, el crede că agricultorii români ar trebui să fie mai prompţi şi mai tranşanţi în ceea ce înseamnă interesele lor în sectorul agricol european şi prezenţa pe pieţele europene.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum să recuperaţi banii cheltuiţi "abuziv" în spital

Mii de români asiguraţi care au plătit în spitale sume consistente pentru analize sau medicamente au depus acte prin care cer banii înapoi. Bucureşteanul Gheorghe Prodorom este un exemplu grăitor. Bărbatul de 55 de ani se luptă în instaţă pentru a-şi recupera 26.000 de lei pe care i-a plătit pe stenturi. O lege din 2008 le permite românilor asiguraţi care sunt puşi să cumpere medicamente sau materiale sanitare în spitale să poată recupera banii pe ele. Cazurile de pacienţi care şi-au cerut înapoi banii cheltuiţi sunt de ordinul miilor, însă cele în care li se plăteşte ceva sunt rare. Cei care nu reuşesc să răzbească pe cont propriu cer sprijinul asociaţiilor de protecţie a bolnavilor, care ajung în instanţa dacă e vorba despre recuperarea unor sume mari.

Jaful de la Sănătatea Animală continuă şi în guvernarea Boc

La Autoritatea Sanitară Veterinară s-a pus monopol pe tot ce înseamnă contracte importante. Singurul fief liberal care s-a strecuratin actualul guvern Boc produce lunar sute de mii de euro. Desi pare incredibil, in subordinea directa a premierului activeaza un un demnitar cu rang de secretar de stat, care pastoreste o adevarata filiera de stors bani din Atoritatea National Sanitara Veterinara si pentru Sanatatea Alimentelor (ANSVSA). Liberalul Radu Roatis a castigat in instanta repunerea pe functia de presidinte la ANSVSA. La randul sau, acesta l-a reactivat pe Stefan Nicolae, omul care a transformat epidemiile de gripa aviara si pesta porcina in afacere de familie.

FINANCIARUL

Preţurile alimentelor au dus inflaţia la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani

Un impact semnificativ pentru atingerea nivelului de 7,88% l-a avut creşterea costurilor serviciilor. Majorarea TVA s-a transmis doar în proporţie de 61% în preţuri în trimestrul 3, iar efectele întârziate se vor face simţite în perioada următoare. Preţurile de consum au crescut cu 0,55% în octombrie faţă de septembrie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,88%, ceea ce reprezintă un nou maxim al ultimilor doi ani. Creşterea inflaţiei din octombrie a fost determinată în cea mai mare parte de scumpirea alimentelor cu 0,82%, dar şi de deprecierea uşoara a leului, care a contribuit la creşterea costurilor cu serviciile de 0,67%, potrivit comunicatului Institutului Naţional pentru Statistică (INS).

Kazahii de la Rompetrol vor să păcălească statul cu 185 mil. euro

Conversia obligaţiunilor în acţiuni ar putea fi interpretată de Bruxelles drept ajutor de stat. La finele lunii septembrie, acţionarii majoritari de la Petromidia, kazahii de la KazMunaiGaz, au decis convertirea obligaţiunilor ce au derivat din datoriile istorice ale rafinăriei în acţiuni. Mişcarea a readus statul în acţionariat. Dacă respectivele acţiuni sunt vândute pe piaţă se creează o pagubă de minimum 185 de milioane de euro. În cazul în care Comisia Europeană consideră că decizia KazMunaiGaz de conversie a obligaţiunilor este un ajutor incompatibil cu regulamentul ajutoarelor de stat, hotărârea AGEA din 30 septembrie cade şi kazahii trebuie să returneze suma de bani care nu provoacă pierderi statului român. În plus, dacă Bruxelles-ul descoperă neregularităţi în această speţă fără sa fi fost notificat de Consiliul Concurenţei din România, ţara noastră este pasibilă de amenzi usturătoare.

Un caz aproape similar

O situaţie oarecum similară se petrece la combinatul Oltchim Rm.-Vâlcea. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are de încasat 155 de milioane de dolari de la combinat, însă parlamentarii au aprobat conversia creanţei în acţiuni. Fostul preşedinte al AVAS, Theodor Atanasiu, a declarat că transformarea datoriilor în acţiuni este un ajutor incompatibil cu standardele UE, deoarece pe pachetul de acţiuni primit s-ar fi obţinut la o eventuală vânzare un preţ mai mic decât valoarea datoriilor.

Companiile subvenţionate adâncesc deficitul

Ultimii incluşi în calcul: CFR Călători, Termoelectrica, CNH şi o serie de CET-uri (au un impact de 0,4% din PIB). România este obligată, ca membru UE, să transmită Oficiului de Statistică european date privind deficitul bugetar potrivit metodologiei stabilite de Bruxelles (ESA). În acest context, în calcul sunt introduse şi bugetele acelor companii de stat care au peste 50% din cheltuieli realizate din surse publice. Ultimele intrate au generat o creştere a deficitului la 8,6% din PIB după standardele europene. Până în 2012, România trebuie să-l diminueze la mai puţin de 3% din PIB.

2011 ar putea fi un an de turnură pentru Bursa de la Bucureşti

Listările noi, inclusiv ale unor companii străine, pot impulsiona rezultatele operatorului bursier. Bursa de Valori Bucureşti (BVB), compania care operează cea mai importantă piaţă de acţiuni a României, a obţinut în trimestrul al treilea al anului (T3) un profit net de 1,8 milioane de lei, cu 54% mai mic decât în perioada similară a anului trecut, pe fondul reducerii valorii tranzacţiilor cu aproape 40%. Trimestrul al treilea al anului este, de regulă, unul mai slab pentru operatorii bursieri, din cauza activităţii mai scăzute în lunile de vară.

Ratingul SUA retrogradat de agenţia chineză Dagong de la "AA" la "A+", cu perspectivă negativă

Agenţia chineză de evaluare financiară Dagong a criticat sever politica Statelor Unite şi a băncii centrale a SUA (FED, Rezerva federală), retrogradând nota datoriei acestei ţări, a cărei solvabilitate a fost estimată ca "aflându-se în pragul dezastrului". Agenţia a coborât nota "AA" (calitate de credit foarte ridicată, potrivit criteriilor sale) la "A+" (calitate de credit ridicată), cu perspectivă "negativă". În raportul publicat pe site-ul său de internet şi care emană un pesimism extrem vizavi de prima economie a lumii, Dagong justifică scăderea notei SUA evocând "deteriorarea capacităţii lor de rambursare şi un recul foarte puternic al intenţiei statului federal de a se achita de această obligaţie".

GÂNDUL

Dosarul "Sex cu fotomodele": Cum scapă deputatul Negoiţă deşi s-a culcat cu prostituata minoră. Cum a fost "refuzat" deputatul Bănicioiu de o "miss"

Cei patru - Ion Valeriu Tămârjan, Relu Cornel Costan, Radu Ştefan Nicola şi Alexandru Gabriel Voicu - sunt acuzaţi că ar fi recrutat 80 de fete pe care le-au plasat ca prostituate de lux, sub paravanul unor agenţii de fotomodele. Procurorii spun că activitatea infracţională s-a desfăşurat sub paravanul a două agenţii de selecţie şi promovare a fotomodelelor. Fetele erau plasate pe piaţa prostituţiei de lux din România, Italia şi Austria, în cluburi sau la locuinţele clienţilor, veniturile obţinute depăşind suma de 100.000 de euro.

Planul PDL de a scoate din joc PSD şi PNL în Parlament

Preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase confirmă planul PDL de a modifica regulamentul astfel încât să fie şuntate structurile parlamentare în care Opoziţia este majoritară. Anastase susţine însă că acest lucru se va face la sugestia PNL, care a cerut clarificarea situaţiilor în care e nevoie de cvorum pentru ca Legislativul să funcţioneze. Prim-vicepreşedintele Adriean Videanu a precizat, pentru gândul, că PDL vrea să modifice Regulamentul astfel încât deciziile în Biroul Permament să se ia cu majoritatea celor prezenţi, nu a numărului total de membri.

Boagiu: "O să merg acasă pe autostradă". Câţi kilometri promite Ministrul Transporturilor

"Până la sfârşitul anului 2011 vom putea merge cu toţii de la Bucureşti la Constanţa pe autostradă. Nu vom mai accepta nicio întârziere şi am somat firmele să-şi facă treaba. Anul viitor în decembrie voi putea merge şi eu acasă pe autostradă", a declarat, pentru Gândul, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Termenul îl amână pe cel al fostului deţinător al portofoliului de la Transporturi, Radu Berceanu. El promitea că turiştii vor putea merge la mare cu automobilul, încă din vara lui 2011.

"Cea mai grea iarnă din istorie" va fi una blândă. Căldura de acum vine din Spania

Zilele acestea avem temperaturi mai mari cu 10-12 grade decât cele normale, dar peste câteva zile vine frigul, vremea intrând în normal. Iarna va fi, pe alocuri, chiar mai blândă decât ar trebui

Vremea va începe să se răcească treptat de la sfârşitul acestei săptămâni, urmând ca până pe 21 noiembrie temperaturile să ajungă la normalul perioadei, a declarat miercuri Ion Sandu, preşedintele ANM. În ceea ce priveşte iarna aceasta, nu va fi nicidecum cea mai grea din istoria măsurătorilor meteo, aşa cum au zvonit meteorologii străini, ci, pentru România, va fi una blândă, normală, dar foarte posibil şi cu viscolele obişnuite climei noastre, a mai spus Ion Sandu.

JURNALUL NAŢIONAL

Emil Boc, conferenţiar doctor în gafe constituţionale

În numai doi ani de guvernare, Guvernul condus de profesorul de Drept Constituţional Emil Boc a reuşit performanţa ca nu mai puţin de şapte ori să fie lovit peste degete de judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR), în tot atâtea cazuri măsurile promovate de Executiv fiind declarate neconstituţionale. Situaţia a fost speculată de opoziţie, reprezentanţi ai PSD cerând rectorului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, unde Emil Boc a predat Drept Constituţional, să îi retragă acestuia titlul de profesor universitar, o decizie în acest sens urmând să fie luată de Senatul Universităţii. Până atunci însă, din partea rectorului UBB, Andrei Marga, au fost lansate atacuri dure la adresa lui Boc, acuzat că ar fi făcut Facultatea de Drept la fără frecvenţă.

AVAS stă cloşcă pe zeci de milioane de euro

Guvernanţii se plâng nonstop că nu sunt bani, că bugetul a ajuns la fundul sacului, că din această cauză trebuie să opereze reduceri masive de salarii, de pensii etc. Dar, în acest timp, Executivul lui Boc, prin Autoritatea pentru Valorificarea şi Administrarea Activelor Statului (AVAS ), stă pe milioane de euro. Este vorba despre pachetele minoritare de acţiuni, în câteva cazuri, chiar de pachete majoritare, pe care statul le mai deţine la societăţile comerciale parţial privatizate. Potrivit documentelor aflate în posesia redacţiei noastre, în această situaţie sunt nu mai puţin de 392 de societăţi, la care AVAS mai deţine acţiuni, începând de la doar câteva procente până la pachetele majoritare.

Milioane de euro aterizează cu dedicaţie pe Aeroportul Timişoara

Terminalul pentru sosiri şi tranzit non-Schengen de pe Aeroportul Internaţional Timişoara s-a realizat înainte de termen. Viteza mare o explică vizita din 15 şi 16 noiembrie pe care o fac comisarii europeni pentru a acredita aeroportul pentru preluarea pasagerilor care vin din afara spaţiului european. Dar cum graba strică treaba, conducerea aeroportului a umflat valoarea investiţiei cu un milion şi jumătate de euro, de la două milioane la 3,5 milioane de euro. Fără licitaţii publice, aşa cum cere legea. Culmea e că noul terminal, mai scump, este deservit de utilaje vechi de la vechiul terminal al aeroportului.

ROMÂNIA LIBERĂ

Înfruntarea valutelor pe frontul G20

Summitul G20 de la Seul are loc într-un climat tensionat, afectat de "războiul valutelor" care ia o nouă amploare. Este un război mondial care opune americanii, europenii şi asiaticii. Temerile privind un "război al valutelor" au fost mai vii ca niciodată ieri, în ajunul summitului G20 de la Seul, principalele state ale planetei criticând deschis SUA, acuzată că ameninţă echilibrul economic mondial, favorizând un dolar slab. Reuniunea ţărilor membre ale G20, care reprezintă împreună 90% din economia mondială, are ca obiectiv evitarea revenirii protecţionismului, a unei noi recesiuni mondiale după criza din 2008 şi reducerea dezechili-brelor economice. Miniştrii de Finanţe ai statelor membre G20 s-au reunit în ajun pentru a pregăti proiectul comunicatului final. Eşec. Fiecare ţară a rămas pe poziţia iniţială.

Hayssam, miza tratatului România-Siria

Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de închisoare în dosarul jurnaliştilor români răpiţi la Bagdad, va fi adus în ţara noastră în baza unui tratat de transfer de persoane cu condamnări privative de libertate, semnat ieri la Palatul Cotroceni de miniştrii de Justiţie din România şi Siria, în prezenţa preşedinţilor celor două ţări, Traian Băsescu şi Bashar Al-Assad. Tratatul dintre cele două ţări era necesar deoarece actuala legislaţie judiciară din Siria nu permitea extrădarea în forma solicitată de partea română, ci doar "transferul" unui sirian în ţara în care a fost condamnat la închisoare, susţin surse judiciare.

Moratoriul Păunescu pentru România

Victor Ponta vorbeşte şi gândeşte ca Ion Iliescu, fără să se ruşineze că se întoarce la valorile dure ale fostului lider comunist. Şeful PSD nu are nici un dubiu: reabilitarea lui Adrian Păunescu e mai importantă decât rezolvarea crizei. Tânărul lider al PSD este supărat că Guvernul nu a declarat zi de doliu naţional la moartea lui Adrian Păunescu şi că televiziunea publică nu a transmis în direct înmormântarea, aşa că aşteaptă reparaţii de la comisiile parlamentare de resort. Victor Ponta nu vrea un moratoriu pentru reformarea sistemului de pensii sau a salarizării bugetarilor, ci un moratoriu pentru trecut care să-i reabiliteze pe toţi foştii colaboraţionişti, începând chiar cu Ion Iliescu. PSD a confiscat, de fapt, moartea lui Adrian Păunescu şi a transformat-o în eveniment publicitar de partid, cu gândul că şi nostalgicii trebuie motivaţi să voteze pentru un viitor mai roşu.

Unde se opresc scumpirile

Rata anuală a inflaţiei s-a accentuat în octombrie la aproape 7,9%, iar analiştii finan-ciari estimează un avans uşor, superior valorii actuale, pentru sfârşitul anului. În octombrie cele mai mari scumpiri au fost, în principal, la produsele alimentare. Cartofii, uleiul şi ouăle s-au scumpit cel mai mult comparativ cu luna septembrie. În schimb, comer-cianţii au scăzut uşor preţurile la produse precum carnea, citricele şi cafeaua. Preţurile practic au stagnat la peşte, preparate din carne şi unele băuturi alcoolice. Faţă de septembrie, preţurile de consum au crescut în octombrie cu 0,55%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,82%, tarifele la ser-vicii au crescut cu 0,67%, iar produsele nealimentare cu 0,29%, potrivit Institutului Naţio-nal de Statistică (INS).

Inflaţia va scădea sub 8% în ianuarie

Pentru sfârşitul anului, ana-liştii financiari estimează o inflaţie uşor superioară valorii actuale comunicate de INS. Economistul-şef de la BCR, Lucian Anghel, apreciază că la începutul anului viitor, inflaţia va scădea şi va fi sub 8%. "Până la sfârşitul anului presupunem că va fi o inflaţie uşor superioară valorii anunţate pentru luna octombrie de Statistică, probabil în intervalul 8-8,2%. În ianuarie anul viitor va urma o scădere, sub 8%, iar în iulie estimăm în jur de 4%. Scăderea consistentă din iulie 2011 va apărea datorită terminării efectului majorării de TVA, după 12 luni de la modificare", ne-a declarat economistul Lucian Anghel.

Rachetă misterioasă şi războiul Babei Vanga

Un obiect neidentificat, ce părea a fi o rachetă, a brăzdat cerul Californiei. Urma de fum a fost filmată de un elicopter al unei televiziuni de ştiri. Speculaţiile au umplut presa şi spaţiul virtual în momentul în care armata SUA a comunicat că nu ştie cine a lansat obiectul zburător. Imaginile difuzate şi redifuzate de televiziunile americane nu spun mare lucru. O urmă de fum sau condens, aparent generată de un obiect aflat în deplasare în mare viteză, a apărut pe cerul Californiei, la circa 60 de kilomentri vest de Los Angeles, pierzându-se undeva deasupra Pacificului.

ZIARUL FINANCIAR

Preţurile la bumbac, cereale, aur şi carne, la galop

Statistica a anunţat ieri o inflaţie de 0,55% pe luna octombrie în România. Întrebările sunt cum poate fi stăvilit intern valul inflaţionist mondial dar şi cât pot câştiga agricultorii români din majorarea preţurilor externe. Preţurile materiilor prime au urmat un trend puternic ascendent pe plan internaţional în acest an, iar efectul pentru România este din ce în ce mai puternic, chiar lăsând la o parte majorarea TVA. Institutul de Statistică a anunţat ieri o inflaţie lunară pe octombrie de 0,55%, ceea ce explică nervozitatea de săptămâna trecută a oficialilor BNR despre discuţiile privind evoluţia preţurilor. Creşterea înaltă din economiile emergente, mari consumatoare de resurse, dar şi injecţiile de sute de miliarde de dolari ale Rezervelor Federale sunt enumerate printre cauzele unui nou posibil boom al preţurilor la materiile prime - alimentare sau non-alimentare -, după cel din 2008, care a fost dezumflat de marea criză financiară.

Cu salariul pe 15 ani poţi cumpăra un apartament cu două camere în Vitan

Scăderea preţurilor la locuinţe cu circa 40% în ultimii doi ani le-a făcut mai accesibile, dar o bună parte din efecte au fost anulate de scăderea salariilor şi deprecierea monedei naţionale. Astfel, cu salariul mediu din Bucureşti, estimat la circa 380 de euro net, poate fi achiziţionat un apartament cu două camere în cartierul bucureştean Vitan în decurs de 15 ani, alocând toate veniturile, ţinând cont de un preţ de circa 65.000 de euro, cât cer în prezent proprietarii din zonă. Calculele sunt pur teoretice şi arată relaţia dintre salariile medii nete la un moment dat şi preţurile apartamentelor, care se pot transpune într-un indice al accesibilităţii.

Surpriză neplăcută la Petrom în T3: leul tare şi Kazahstanul au adus compania pe pierderi

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie locală, controlată de grupul austriac OMV, a fost afectată de reevaluarea activelor din Kazahstan şi de pierderile semnificative aferente împrumuturilor în dolari acordate fililei din ţara caspică, astfel că producătorul de petrol şi gaze a înregistrat în cel de-al treilea trimestru al anului pierderi de 116 milioane de lei (27,6 milioane de euro). Pierderea este considerată de către analişti ca fiind o surpriză neplăcută, mai ales în contextul în care anunţul vine după un câştig de 719 mil. lei (171 mil. euro) în al doilea trimestru al anului şi după un profit net de 632 mil. lei în T3 2009.

Ce spun rezultatele companiilor mari despre mersul economiei în trimestrul al treilea

Marile companii din energie şi farma au înregistrat vânzări în creştere în trimestrul al treilea faţă de aceeasi perioada din 2009, in timp ce retailerii de bunuri de larg consum, bricolaj, producatorii de ciment sau operatorii de telefonie mobila raporteaza in continuare vanzari in scadere.

BNR despre ideea de a taxa suplimentar băncile: Vom respecta decizia europeană

"Nu vedem această idee decât prin prisma deciziei care se va lua la nivelul Uniunii Europene. Ţara noastră nu are o forţă economică prea mare în raport cu ţările-lider ale UE şi nu poate influenţa prea mult această decizie. Ce se va stabili la nivel european se va aplica şi în România", a spus Georgescu la seminarul EU-Cofile organizat la Sinaia de BNR în parteneriat cu Asociaţia Româna a Băncilor şi Alpha Bank. Taxarea suplimentară a băncilor este văzută ca o pârghie de sprijinire a reechilibrării fiscale, în condiţiile în care multe state europene au fost nevoite să intervină cu bani pentru a salva băncile considerate de importanţă sistemică.

Analiştii văd o scădere a economiei cu 2,3% la sfârşitul lui octombrie

Analiştii rămân pesimişti în legătură cu evoluţia economiei în acest an, anticipând scăderi ale PIB atât pentru trimestrul al treilea, cât şi pentru ultimele trei luni ale anului. Rata trimestrială a PIB pentru trimestrul trei al anului 2010 s-a situat probabil la -0,7%, iar rata anuală a fost de -2,3%, potrivit unui sondaj realizat în cadrul membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar- Bancari din România (AAFBR). Institutul Naţional de Statistică urmează să anunţe mâine datele-semnal privind evoluţia PIB în trimestrul al III-lea. Pentru trimestrul patru al anului 2010 opiniile analiştilor indică o continuare a contracţiei PIB, cu -0,1% rată trimestrială şi -2,5% rată anuală.

Summitul G20 stă sub semnul divizării: interesele diferite ale marilor puteri împart lumea în două

Unitatea arătată de liderii celor mai puternice economii din lume la întâlnirile G20 din timpul crizei economice a dispărut, diviziunile create de interesele distincte ale statelor participante urmând să îşi pună amprenta pe summitul de la Seul, Coreea de Sud. Politicile anticriză diferite şi relansarea economică în două viteze (redusă pentru statele dezvoltate şi ridicată pentru cele emergente) vor transforma summitul de două zile ce începe astăzi într-o întâlnire foarte aprinsă ale cărei principale teme vor fi relaţiile tensionate pe axa China - SUA şi "războaiele valutare", scrie agenţia Thomson Reuters. Statele Unite se vor afla în centrul atenţiei după ce săptămâna trecută banca centrală (Fed) a decis să facă o infuzie de bani noi în valoare de 600 mld. dolari în economie. De atunci, criticile de la mare parte din ceilalţi membri ai G20 în frunte cu Germania şi China nu au contenit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb