REVISTA PRESEI 11.12.2017

Willy Homner
Revista Presei / 11 decembrie 2017

REVISTA PRESEI 11.12.2017

ADEVARUL

Protest în Piaţa Victoriei faţă de modificările aduse la legile Justiţiei

Câteva mii de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei, duminică seară, unde au avut loc noi proteste faţă de modificarea legilor justiţiei. Manifestanţilor li s-au alăturat şi reprezentanţii PNL, USR şi ai Platformei România 100 conduse de Dacian Cioloş, care a anunţat înfinţarea unui partid politic. Manifestaţii antiguvernamentale au fost şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi în diaspora, la Londra, Milano şi Paris.

Strada uneşte Opoziţia

"Încercările PSD-ALDE din ultimele săptămâni de a impune, în Parlament, Legile Justiţiei prin abateri de la procedurile democratice au adus societatea şi democraţia românească într-un moment critic. Este timpul ca aceia care vor să oprească derapajele Puterii să înceapă să comunice cât mai mult şi să găsească punctele de convergenţă, astfel încât, împreună, să se opună metodelor abuzive ale PSD-ALDE. Din acest motiv, o parte dintre organizaţiile civice participante la proteste au iniţiat consultări cu partidele parlamentare din Opoziţie pentru a identifica modul cel mai eficient şi democratic de a determina PSD-ALDE să renunţe la atacul concertat asupra normelor, procedurilor şi conduitei democratice", precizează un comunicat al mai multor ONG-uri.

Un actor şi doi ingineri taie şi spânzură în legile Justiţiei

Parlamentarii care au impus modificările scandaloase la legile Justiţiei au ca profesie de bază ingineria şi actoria. Florin Iordache a lucrat la fabrica de mobilă din Caracal, Eugen Nicolicea a fost angajat la şantierul naval din Turnu Severin, în timp ce Marton Arpad a fost actor, unul grăbit spre Parlament. În Comisia Iordache mai sunt şi aleşi cu şcoala făcută la timp, dar ei pot fi număraţi pe degetele de la o mână. Comisia parlamentară care a ciuntit legile Justiţiei este dominată de diletanţi. Din cei 24 de membri ai Comisei, numai patru au făcut o şcoală serioasă de drept: Cătălin Predoiu (PNL), Robert Cazanciuc (PSD), Adrian Ţuţuianu (PSD) şi Stelian Ion (USR). Restul ori au absolvit facultăţi private, ori au cu totul şi cu totul alte profesii de bază.

Tudorel Toader, privind plasarea procurorilor sub autoritatea ministrului Justiţiei

Tudorel Toader aduce argumente în favoarea plasării procurorilor aub autoritatea ministrului Justiţiei, dând exemplul Franţei, unde procurorii sunt plasaţi sub controlul direct al şefilor lor ierarhici şi sub autoritatea ministrului de justiţie. El aduce ca argument o decizie recentă a Consiliului Constituţional din Franţa, care a explicat aceste prevederi privind statutul magistraţilor. Procurorul general Augustin Lazăr spune că a transforma parchetul într-o verigă slabă aflată între poliţie şi instanţe judecătoreşti, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, aşa cum este Ministerul Justiţiei, condus de un ministru al justiţiei numit politic şi cu agendă politică înseamnă, pe scurt, a încălca de o manieră gravă principii fundamentale ale statului de drept.

PARASCHIVENIA SĂPTĂMÂNII. Ruşine vouă!

Regulile de igienă din televiziuni au fost nesocotite brutal cu trei-patru zile în urmă. Cele mai multe posturi TV (inclusiv Digi 24, spre tristeţea mea) au decis să orneze moartea Regelui Mihai cu părerea lui Ion Iliescu despre cel dispărut. A face aşa ceva trădează o primejdioasă suspendare a conştiinţei şi a memoriei. A-l cita pe Ion Iliescu într-o asemenea împrejurare nu înseamnă a-ţi face meseria, cum cred unii dintre cei în cauză, ci, dimpotrivă, a ţi-o călca în picioare. A te mutila profesional. A nu mai şti - sau poate a nu mai vrea - să desparţi grâul de neghină. A face reclamă la prezervativele cu aromă de banane în timpul unei slujbe dintr-o catedrală catolică. Există lucruri care pur şi simplu nu se fac, iar acesta e unul dintre ele. Avea cine să evoce figura Regelui Mihai, nu era nevoie de Ion Iliescu. Câtuşi de puţin.

Din Platforma România 100 se va desprinde un partid politic

Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat duminică faptul că din Platforma România 100 se va desprinde în curând un partid politic, despre care a spus că va fi capabil să se prezinte la următoarele alegeri, "indiferent când vor avea ele loc". Cioloş spune că va colabora cu partidele cu care împărtăşeşte aceleaşi valori, deşi e conştient că există riscul ca noul său proiect să ducă la fărâmiţarea Opoziţiei.

Pariul riscant al lui Trump pentru Orientul Mijlociu

Recunoscând capitala Israelului la Ierusalim, negociatorul Trump se avântă într-un mare pariu. Fie, împotriva tuturor aparenţelor, procesul de pace va primi un nou impuls, fie situaţia se va înrăutăţi accentuat, notează Le Figaro. Dincolo de problema israeliano-palestiniană, această recunoaştere ar putea avea un impact negativ asupra întregii lumi arabe şi musulmane şi va pune în pericol apropierea cerută de Donald Trump între Israel şi ţările sunnite, în faţa inamicului comun şiit iranian. Dar faptul că Trump este gata să-şi asume riscul unui incendiu arată slabele progrese înregistrate de echipa sa de negociatori în regiune, condusă de ginerele lui, Jared Kushner, conchide ziarul francez.

Visul neo-imperial al lui Erdogan

În contextul uriaşelor tensiuni de acum din Orientul Apropiat, preşedintele Erogan, aflat în vizită în Grecia, s-a întrebat din nou dacă nu ar fi cumva cazul să se înceapă o discuţie de fond asupra întregului conţinut al Tratatului de la Lausanne din 1923. Dat fiind faptul că vorbim despre tratatul care a desenat ceea ce sunt acum graniţele Turciei, sensul demersului pare limpede. Chiar primejdios de limpede deoarece ar deschide o nouă cutie a Pandorei în întreaga regiune, ar însemna, la limită, posibila intrare în conflict militar deschis a cel două state membre NATO şi ar dinamita pe un termen nelimitat relaţiile aşezate cu greu într-o matrice cât de cât funcţională între fosta Turcie imperială şi statele care s-au născut din dezmembrea Imperiului Otoman.

Iohannis merge luni în Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată omagierii Regelui Mihai, a anunţat Administraţia Prezidenţială. "Şedinţa solemnă comună va beneficia de prezenţa parlamentarilor români - senatori şi deputaţi, precum şi a invitaţilor de onoare: Preşedintele României, Primul Ministru al României, foştii preşedinţi ai României, Custodele Coroanei Regale, membrii Familiei Regale, membrii Guvernului României, Preafericitul Părinte Daniel - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai Academiei Române, parlamentari şi miniştri din Republica Moldova, coprul diplomatic acreditat la Bucureşti, alţi invitaţi", se arată în memorandumul semnat de către preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

BANCHERUL

Cum construim un sistem sănătos de creditare imobiliara?

Au trecut aproape 10 ani de la criza din 2008, care ne-a arătat cât de nociv poate fi un sistem in care se pot acorda credite ipotecare foarte rapid si facil, cu avans si cu dobânzi cât mai mici, dar foarte riscante, din cauza faptului că sunt in valuta si cu dobânzi variabile. Cursul si dobânzile au explodat după izbucnirea crizei, declanşând scandaluri si procese in justiţie intre bănci si clienţii lor. In plus, piaţa imobiliară umflată artificial de creditarea prea rapidă s-a prăbuşit, producând si mai multe probleme. Cu cât cazi de mai sus, cu atât te loveşti mai tare. Ceea ce nu s-a întâmplat in ţări dezvoltate cu o piaţă mult mai stabilă, precum Germania sau Cehia. Asta si pentru că acolo exista de multa vreme sisteme de credite imobiliare mai sigure si, mai ales, foarte bine programate, pe perioade îndelungate.

CAPITAL

Dacia Duster, de la cel mai ieftin SUV la performaţă accesibilă

Dincolo de preţul încă foarte redus prin comparaţie cu orice vehicul similar, a doua generaţie a SUV-ului produs la Mioveni surprinde printr-un design mai modern, o dinamică îmbunătăţită şi echipamente cu adevărat utile. Reţeta Dacia este foarte clară pentru toţi cei care au avut curiozitatea de a căuta informaţii exacte despre modelele companiei: strictul necresar "asezonat" cu echipamentele care permit menţinerea unui preţ redus. Acesta este motivul pentru care în maşinile mărcii nu găseşti head-up display, tempomat adaptiv sau alte extravaganţe de care sunt pline alte automobile cu preţuri mult mai mari. Cu toate acestea, marca românească deţinută de grupul francez Renault a reuşit să doteze a doua generaţie Duster cu noi sisteme utile şi perfomante.

Primii bani pentru Autostrada de centură a Capitalei

Conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a demarat licitaţia pentru documentaţiile cadastrale în vederea construirii Autostrăzii de centură a Capitalei. Potrivit unui anunţ publicat pe SEAP, CNAIR contractează servicii pentru întocmire documentaţii cadastrale, rapoarte de evaluare şi asigurare servicii juridice de asistenţă şi reprezentare în vederea exproprierii imobilelor necesare proiectării şi execuţiei Autostrăzii de centura Bucureşti, sector Centura Sud km 52+770 - km 100+900. Contractul acord-cadru prevede servicii de cadastru, consultanţă şi evaluare pentru imobile şi terenuri de pe raza localităţilor aflate în judeţul Giurgiu: Joiţa, Bolintin Deal; judeţul Ilfov: Dragomireşti Vale, Ciorogârla, Domneşti, Clinceni, Bragadiru, Măgurele, Jilava, Darăşti, 1 Decembrie, Vidra, Berceni, Popeşti Leordeni, Glina şi Cernica.

LG lansează telefonul de 1.800 de dolari

Compania sud-coreeană LG, cândva în top 5 producători de telefoane mobile din lume, a lansat un terminal în ediţie limitată cu un preţ de 1.800 de dolari. Telefonul este de fapt un V30 care rulează sistemul de operare Android 8.0 Oreo.Cei care reuşesc să intre în posesia unui astfel de telefon au opţiunea de a-şi grava numele pe spate. LG V30 Signature Edition are un ecran OLED de 6 inch, 6 GB memorie RAM, spaţiu de stocare de 256 GB, încărcare wireless şi căşti B&O. LG Signature va fi vândut doar în Coreea de Sud, în două variante de culoare: alb şi negru. Nu doar sud-coreenii au lansat un telefon mai scump decât iPhone X. Chinezii de la Huawei au prezentat recent Mate 10 Porsche Design. este disponibil în versiunea de 256GB cu 6GB RAM, la un preţ recomandat de 6.400 lei, în varianta de culoare Black.

România a cheltuit doar 1,1% din banii europeni. Bulgaria are o pondere de 7,5%

România a cheltuit doar 1,1% din banii europeni alocaţi programării 2014-2020, reprezentând 400,4 milioane euro, în condiţiile în care state precum Bulgaria şi Polonia au avut 7,5%, respectiv 6,5%, potrivit datelor Comisiei Europene. Cea mai mare parte a sumei cheltuite a fost prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv 241,9 milioane euro. Ţările care au cheltuit mai puţin decât România din fondurile structurale şi de investiţii sunt Austria, cu 0,3%, şi Irlanda, cu 0,9%. Conform datelor Comisiei Europene, pe primul loc ca procent de cheltuieli din suma totală alocată se află Portugalia - cu 10,9%, Lituania - cu 9,1% şi Estonia - cu 8,4%.

COTIDIANUL

Cum se vede campania anticorupţie a DNA-ului de la Bruxelles

Cei care conduc lupta anticorupţie din România ar trebui să fie la fel de atent verificaţi ca cei pe care îi anchetează, spun jurnaliştii publicaţiei New Europe, care au realizat o amplă investigaţie privind sistemul anticorupţie românesc. "Sprijinită de instituţiile europene, disperate să descopere o poveste de succes după problematica extindere (UE) din 2007, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România a fost lăudată în ultimii ani. Cu toate acestea, în afara cercurilor de la Bruxelles, am dat peste o poveste foarte diferită - una de intimidare, coerciţie şi aparentă complicitate cu Serviciul Român de Informaţii (SRI); o tragedie a corupţiei în miezul luptei anti-corupţie", scriu jurnaliştii de la New Europe.

Danileţ, atac la preşedinta UNJR, Dana Gîrbovan

Judecătorul Cristi Danileţ îi solicită preşedintelui Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, să facă publice numărul şi lista cu membrii UNJR "care pretinde că sunt judecători, precum şi data ultimei adunări generale pe care a ţinut-o şi prin care a fost mandatată să meargă la Parlament în numele acestor membri". "Am văzut intenţia doamnei Gîrbovan că nu ştiu ce protocoale să fie făcute publice. Eu sunt judecător de penal şi în numele şi pentru mine nu a fost încheiat niciun protocol. Pot să asigur de asta pe oricine. S-ar putea ca publicul să aibă o mare surpriză! Eu spun că azi această asociaţie nu are mai mult de 3 membri activi şi că niciunul nu a mandatat-o pe doamna Gîrbovan să consilieze Parlamentul cum să modifice legile justiţiei", a scris judecătorul Cristi Danileţ, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

CURENTUL

Pregătiri pentru alegerile prezidenţiale: Firea încearcă o nouă fertilizare pentru cel de-al patrulea copil

Planul de a ajunge preşedintele României conceput de oamenii din spatele Gabrielei Firea trece la noul nivel. După ce a intrat în lupta pentru preşedinţia PSD cu Mihai Tudose în timp ce soţul ei Florentin Pandele asmute primarii pe Liviu Dragnea, Găbiţa pare decisă să facă un al patrulea copil pentru ea şi al cincilea pentru Pandele, cu ajutorul profesorului Poiană, cel care a realizat şi fertilizarea in vitro pentru primul copil al cuplului. Nu s-a gândit rău Firea, graviditatea fiind un excelent scut împotriva oricăror atacuri din partea adversarilor politici. Cum ar fi ca premierul Tudose, principalul său contracandidat la preşedinţia PSD, să scoată limba la o femeie însărcinată aşa cum a făcut faţă de Codrin Ştefănescu?

Margareta e prost consiliată: s-a răzgândit a doua oară cu privire la funeraliile fostului rege Mihai

Proaspăt devenită şefă a familiei regale, Margareta, a anunţat noul program pentru funeraliile fostului rege al României. După ce iniţial a anunţat că prin decizia sa la înmormântare se va respecta tradiţia înaintaşilor, Margareta s-a răzgândit şi a imaginat un program pentru funeraliile tatălui său aspru criticat de Stefan Dumitrache, directorul Muzeului Curtea de Arges: "Programul arata clar ca nu se respecta traditia pentru ca nu va fi adus cu trenul si nu se respecta regulile pentru ca nu va fi pus sicriul pe afet de tun. In plus, nu s-a mai pomenit niciodata in istorie asa ceva, ca o inmormantare sa aiba loc noaptea, cred ca este chiar impotriva traditiei ortodoxe. Imi pare rau sa spun ca de aceasta data lipsa de respect fata de Regele Mihai I vine chiar din interiorul Casei Regale."

CURIERUL NATIONAL

Metastază pe piaţa medicamentelor

Roche România SRL, preţuri cu ridicata mai mari decât cele oferite, prin licitaţie, pentru aprovizionarea spitalelor. Medicamentelele generice, deşi mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reuşesc să acapareze o cotă de piaţă semnificativă. Oncologia românească a fost vizată în trecut şi de DNA. Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Roche Romania SRL pe piaţa anumitor produse oncologice din România. Compania Roche activează în domeniul comercializării produselor farmaceutice, portofoliul Roche cuprinzând medicamente inovative de înaltă tehnologie, ce se adresează unor arii terapeutice unde există nevoi deosebite, cum ar fi oncologia.

România - o piaţă atrăgătoare pentru investitorii chinezi

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a organizat, în parteneriat cu Comitetul Provincial Zhejiang al Consiliul Chinez de Promovare Internaţională (CCPIT), Forumul de afaceri şi Investiţii România-Zhejiang, China. Evenimentul a avut loc joi, 7 decembrie 2017, la Hotel Intercontinental şi a fost marcat de prezenţa a peste 85 de companii româneşti care au intrat în dialog cu peste 60 dintre cele mai relevante companii chinezeşti.

Budapesta, Varşovia şi Praga, deferite justiţiei europene

Comisia Europeană a decis trimiterea în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a Republicii Cehe, a Ungariei şi Poloniei, acuzate că nu şi-au îndeplinit obligaţiile în materie de refugiaţi. Aşa cum se ştie, în plină criză a migraţiei, Uniunea Europeană s-a dotat cu un program temporar de relocalizare urgentă a refugiaţilor din Italia şi Grecia, conform unor cote de primiri pentru fiecare stat membru al Uniunii. Comisia Europeană reproşează celor trei ţări că nu au participat la primirea de refugiaţi conform angajamentelor luate. Ungaria nu a luat nicio măsură de relocalizare. Nici Polonia nu a făcut nimic în acest sens şi nici nu a oferit, începând din decembrie 2015, niciun loc de primire. Republica Cehă nu a procedat, din august 2016, la nicio relocalizare şi nu a mai oferit de mai bine de un an de zile vreun loc de primire de refugiaţi - explică într-un comunicat Comisia Europeană.

Guvernul României neglijează finanţarea învăţământului superior şi în 2018

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) constată cu indignare că, în proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul 2018, adoptat de Guvernul României, finanţarea educaţiei este un domeniu căruia nu i se acordă, nici pe departe, atenţia cuvenită. Trecând peste faptul că nici în acest an nu se va aloca 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru bugetul educaţiei, premisele finanţării învăţământului superior sunt în continuare negative. Finanţarea de bază a universităţilor creşte doar cu 22% (până la 3.318.284.000 lei), în contextul în care Partidul Social Democrat (PSD) şi-a asumat creşterea finanţării de bază în anii 2017-2018 până la suma de 6.522 lei per student echivalent. Această alocaţie ar conduce la un fond total de 4.232.455.185,58 lei, cu 914.171.186 lei mai mult faţă de proiecţia bugetului pentru anul 2018.

EVENIMENTUL ZILEI

Cutremur în politică: PSD şi-a pierdut jumătate din electorat, PNL s-a prabusit la 3%, USR are 1% - sondaje

Toate partidele şi-au pierdut cel puţin jumătate dintre votanţi şi "se duc pur şi simplu în cap", a explicat sociologul Mirel Palada. Potrivit acestuia, în cei aproape 20 de ani în care a văzut şi a făcut sondaje politice, nu a mai întâlnit recorduri negative precum cele din prezent. "În momentul de faţă, doar 16% din români aleg ceva din lista oferită, din meniul pus în faţă. Repet: DOAR 16%. N-a mai fost niciodată atît de scăzut", a scris Palada pe contul său de Facebook. El a adăugat că 32% dintre români spun că vin la vot dar nu sunt hotărâţi pe cine să voteze. "Asta pentru că nu au ce alege din acea listă. E imens. E alt record electoral dureros", a adăugat Palada. Potrivit acestuia, într-o jumătate de an: - PSD a scăzut de la 20% la 9%; - PNL a scăzut şi el de la 10% la 3%; USR a scăzut de la 4-5% la doar 1%.

De ce nu poate fi canonizat Regele Mihai I. Poziţia Bisericii Ortodoxe Române

Dan Bădic, fostul director al Casei Regale a României, a propus, vineri, canonizarea Regelui Mihai I. Biserica Ortodoxă Română (BOR) a explicat, duminică, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Vasile Bănescu, de ce acest lucru nu este posibil. Potrivit lui Vasile Bănescu, procedura de canonizare în Biserica Ortodoxă poate fi făcută numai pe criterii religioase, nicidecum politice. Iar, această canonizare nu ar întruni exact această condiţie esenţială. "O canonizare are criterii riguroase şi presupune o personalitate mistică şi o persoană profund religioasă. Nu putem amesteca sfera politicului cu cea religioasă", a mai spus Vasile Bănescu.

Bulgaria are BITCOIN în valoare de 3,3 miliarde de dolari

O serie de raiduri organizate de autorităţile din Bulgaria efectuate în luna mai au dus la o captură de peste 200.000 de bitcoin, care acum valorează mai mult de 3 miliarde de dolari. Un comunicat de presă anunţă că o organizaţie internaţionala de aplicare a legii ce reuneşte 12 state membre, ca au fost confiscaţi 213.519 bitcoins. Moneda virtuală se afla în posesia unei grupări de crimă organizată locală. În urma operaţiunii 23 de cetăţeni bulgari au fost cercetaţi, autorităţile spunând că investigaţia se refera la fraude vamale. Se pare că gruparea a dezvoltat un virus care a infiltrat reţeaua unei companii vamale care îl ajuta să scape de taxele vamale pentru mărfurile care ajungeau în Bulgaria, scrie Daily Mail.

Miliardarul care a cumpărat într-un an jumătate din producţia de BMW, Rolls-Royce, Ferrari şi Lamborghini

Hassan al Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, 71 ani, este al 29-lea Sultan al Bruneiului. El a devenit cel de-al 29-lea sultan al Brunei-ului la numai 21 de ani şi mostenitorul unei averi de peste 60 miliarde de dolari. Între timp, averea sa a scăzut la 20 de miliarde de dolari ca urmare a cheltuielilor nesăbuite ale familiei sale şi ale pierderilor la Bursă, de peste 15 miliarde de dolari, înregistrate de fratele său. Hassanal Bolkiah are un garaj cu 7.000 de maşini cu o valoare de 789 milioane de dolari. Potrivit datelor din Cartea Recordurilor, acesta detine 600 de modele Rolls-Royce, 134 Koenigsegg, singurul Mercedes CLK-GTR din lume cu volan pe dreapta, un Lamborghini Diablo Jota, Porsche 959, Bugatti EB110, Lamborghini Murcielago LP640, Maybach 62, doua Jaguar XJR-15 etc.

JURNALUL NATIONAL

Un sfert din români sunt săraci, spune INS

Rata sărăciei relative a ajuns la 25,3% anul trecut şi a inclus astfel peste cinci milioane de români, valoarea indicatorului fiind în uşoară scădere, cu 0,1 puncte procentuale, faţă de anul precedent, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS) transmisă la solicitarea AGERPRES. "Estimată pe baza veniturilor totale disponibile, exclusiv contravaloarea consumului din resurse proprii ale gospodăriei, rata sărăciei relative a fost în anul 2016 de 25,3%. În valori absolute, numărul săracilor corespunzător acestei rate a fost de 5,006 milioane persoane. Peste unul din patru locuitori ai României trăia într-o gospodărie ale cărei venituri erau mai mici decât pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent", se arată în document.

Alertă alimentară - Franţa recheamă, inclusiv din România, a unui sortiment de lapte praf produs de Lactalis

Autorităţile franceze au interzis vânzarea şi au cerut retragerea unor formule de lapte praf şi produse alimentare pentru copii fabricate de gigantul francez Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella, a anunţat duminică Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor (DGCCRF), transmite Reuters. Rechemarea vizează produsele exportate în Europa, Africa şi Asia, inclusiv către România, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia şi Peru. În România, Lactalis este lider de piaţă, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact şi Covalact.

NATIONAL

Meleşcanu, "împăiat" de Maior la MAE!

Iată că, in apropierea împlinirii onorabilei vârste de 77 de ani, seniorul Teodor Meleşcanu se dovedeşte, pe zi ce trece, un ministru de Externe mai "şters" chiar si decât se aşteptau cei care oricum si-ar fi dorit ca nu cumva MAE să încapă pe mâinile vreunui diplomat mai zvăpăiat, care să deranjeze "cuibul de viespi" de aici. Mai ales că MAE rămâne, totuşi, ministerul unde "suveica rudelor" angajate este mai întinsă decât oriunde altundeva. Numai ca, dacă "nea Teo" tace, atunci vorbeşte George Maior! Cel care deja in multe cancelarii occidentale este văzut ca adevăratul ministru de Externe al unei Românii care plăteşte încă tribut "trocului" partidelor din coaliţia de guvernământ pentru distribuirea ministerelor ca la piaţă...

Copiii, noua ţintă a giganţilor IT

Mesagerie dedicată, computere in scoli si un întreg arsenal tehnologic folosit de companii precum Facebook sau Google pentru a-i fideliza, încă de la vârste fragede, pe copii cu produsele lor, spre nemulţumirea asociaţiilor de protecţie a minorilor. Lansând recent in SUA Messenger Kids, versiune a mesageriei sale adaptata copiilor cu vârste de 6-12 ani, Facebook a pus prima dată piciorul pe aceasta piaţă sensibilă. Grupul american merge ca pe ouă si dă asigurări că aplicaţia este conformă cu reglementările pentru protecţia copiilor pe internet.

ROMANIA LIBERA

Români blocaţi pe aeroportul din Londra din cauza vremii

Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, a declarat că nu are cunoştinţă de situaţia românilor de pe aeroportul din Luton, dar că rolul ambasadei este relaţionarea cetăţenilor cu autorităţile, nu cu "meteorologia", informează Mediafax. Ambasadorul Dan Mihalache a declarat că este la Cardiff şi nu are cunoştinţă de situaţia românilor aflaţi pe aeroportul din Londra. "Şi eu ce treabă am cu chestia asta, iertaţi-mă e o chestiune care se întâmplă, nu e în autoritatea statului să se ocupe de zborurile care sunt anulate. Acum cred că exagerăm puţin. Ce asistenţă consulară să dau eu ca ambasadă unor oameni a căror zboruri se anulează din raţiuni meteorologice. nu credeţi că am ajuns puţin cam departe? ", a declarat Dan Mihalache.

Vanghelie: Ponta, Maior şi Coldea s-au întâlnit la Istanbul

Fostul primar PSD Marian Vanghelie a declarat, la postul Antena 3, că, în urmă cu două, trei luni, George Maior, Florian Coldea şi Victor Ponta s-ar fi întâlnit la Istanbul. "Tot aici la dvs în studio am spus când s-a dus (Florian Coldea - n.n.) la Muntele Athos şi până la urmă s-a confirmat. Acum două, trei luni, să nu greşesc, s-au întâlnit Maior, Coldea şi cu Ponta la Istanbul. Dânsul era deja acolo. S-au găsit întâmplător ca să vadă cum creează nenorocire alţii statului român şi ei vor să vină... Domnul Maior şi domnul Ponta se fac că nu ştiu ce au făcut. De ce nu l-aţi întreba dacă a fost cu socrul lui la dl Maior şi întâmplător a intrat şi dl Coldea şi a stabilit pe cei din PSD cărora să le facă dosare şi pe care să-i aresteze", a susţinut Marian Vanghelie

Ministrul Ilan Laufer crede că România ar putea folosi moneda virtuală

Tehnologia criptomonedelor ar trebui să fie reglementată, să o înţelegem, să vedem care sunt părţile ei bune şi să vedem cum poate fi implementată în economia reală, susţine Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, citat de Agerpres. 'Cred că este o piaţă cu o dinamică specială. Atunci când discutăm despre criptomonede, discutăm în primul rând de bitcoin. Este o piaţă mult mai volatilă decât o piaţă normală. Lucrul acesta poate să atragă pe deoparte mari investitori, asta se şi întâmplă. Este un nou sistem care se bazează foarte mult pe încrederea celor care folosesc blockchain, celor care folosesc moneda. Este puţin diferit faţă de alte acţiuni listate sau alte proprietăţi pe care ai putea să le achiziţionezi prin intermediul burselor de valori', a declarat Laufer.

ZIARUL FINANCIAR

PSD vrea să cureţe tot businessul privat românesc

Pentru că nu vor avea bani suficienţi şi pentru plata contribuţiilor, ca să nu intre la puşcărie, patronii români vor reduce salariile, vor da afară sau îşi vor închide afacerea şi se vor angaja la stat. În joc sunt 157.798 de angajatori cu 2 milioane de angajaţi. Guvernul PSD/ALDE, condus acum de premierul Mihai Tudose, este la un pas să cureţe tot businessul privat românesc. Nu businessul multinaţionalelor şi nici businessul companiilor de stat, ci businessul celor care se chinuie să-şi facă un loc între cei mari. Dacă ar fi să ne luăm după datele prezentate de Ministerul Finanţelor, în acest moment, 157.798 de angajatori care au restanţe la contribuţiile sociale - pensii, sănătate şi şomaj - sunt pasibili cu închisoarea. Aceste companii plăteau salarii la 2,076097 milioane de angajaţi. Dintre acestea 155.102 au capital privat, iar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat.

Avertisment pentru Germania: prea multă petrecere strică

Chiar şi cea mai puternică economie europeană poate avea momente de slăbiciune, lucru dovedit de ultimele date macroeconomice venite din Germania. Exporturile germane au înregistrat un declin neaşteptat în octombrie, iar importurile au crescut, diminuând excedentul comercial şi sporind dovezile că cea mai mare economie a început trimestrul al patrulea pe o poziţie fragilă, potrivit Reuters. Exporturile ajustate sezonier au scăzut cu 0,4% faţă de luna anterioară în octombrie, în timp ce cererea internă so­lidă a împins impor­tu­ri­le în sus cu 1,8%. Analiştii se aşteptaseră la o creştere de 1,0% a exporturilor, în timp ce pentru importuri aveau o estimare de creştere de 1,1%. Excedentul comercial ajustat sezonier a scăzut la 19,9 miliarde de euro de la un nivel re­vizuit în sus de 21,9 miliarde de euro în septembrie.

Deficitul de lichiditate s-a adâncit în noiembrie, apropiindu-se de 2,7 mld. lei

Băncile au plasat la BNR în noiembrie 265 mil. lei prin facilitatea de depozit şi au împrumutat, în medie, 2,9 mld. lei prin operaţiuni repo, de unde reiese un deficit net de lichiditate de 2,69 mld. lei, potrivit BNR. Băncile au depus la Banca Naţională prin facilitatea de depozit pe o zi doar 265 mil. lei în fiecare zi din luna noiembrie 2017, în scădere abruptă faţă de nivelul din octombrie, de 2,1 mld. lei. Comparativ cu valoarea din noiembrie 2016, suma ţinută de bănci la BNR a scăzut de circa 14 ori, reiese din datele băncii centrale.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb