REVISTA PRESEI 12.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 mai 2014

ADEVARUL

Normele pentru "taxa pe stâlp" sunt gata la Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul normativului care reglementează impozitul pe construcţii, clarificând ce bunuri intră sau nu sub incidenţa taxării. Modul de calcul, cota de impozitare de 1,5% din valoarea contabilă şi categoria de construcţii care vor fi supuse "taxei pe stâlp" sunt clarificate printr-un proiect normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor. Contribuabilii trebuie să calculeze şi să declare impozitul pe construcţii până la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datorează impozitul. Plata se efectuează în două rate egale, respectiv până la datele de 25 mai şi de 25 septembrie. În condiţiile în care în acest an 25 mai este duminică, ei pot să-şi îndeplinească această obligaţie până luni, 26 mai, a anunţat ANAF. Proiectul de norme metodologice răspunde principalelor probleme ridicate de acest impozit până în prezent.

Referendumul din estul Ucrainei: Separatiştii proruşi anunţă că peste 89% dintre votanţii din Doneţk s-au pronunţat în favoarea independenţei

Referendumul organizat de separatiştii proruşi în peste şapte oraşe din estul Ucrainei s-a încheiat, duminică seară, cu o rată de participare de circa 80 la sută, potrivit reprezentanţilor Comisiilor Electorale din Ucraina. Înainte de anunţarea rezultatelor oficiale, rebelii prorusi din Doneţk au anunţat că peste 89% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea independenţei. Puterea de la Kiev şi-a reiterat poziţia în legătură cu aceste referendumuri menţionând că ele sunt o "farsă" organizată de Federaţia Rusă. "Referendumul este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea nicio consecinţă pentru integritatea teritorială a Ucrainei", a anunţat, duminică, Ministerul ucrainean de Externe.

Preşedintele Traian Băsescu, după ameninţările lui Rogozin: Vizita lui Ponta în Rusia ar fi nepotrivită

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Digi 24, că ameninţările vicepremierului rus Dmitri Rogozin au fost, probabil, proferate sub influenţa alcoolului şi a avertizat că, în acest context, o potenţială vizită a premierului Victor Ponta în Federaţia Rusă ar fi nepotrivită. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Timişoara, referindu-se la atacurile vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa României, că trebuie aflat mai întâi câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă asemenea declaraţii. Aflat în vizită în Transnistria, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris pe contul său de Twitter că, la cererea SUA, autorităţile de la Bucureşti au decis să interzică tranzitul avionului său prin spaţiul aerian românesc şi că data viitoare va zbura cu bombardierul strategic TU-160. Vicepremierul rus a făcut "o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional", a apreciat Ministerul Afacerilor Externe.

Rogozin, bufonerie cu girul lui Putin

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin este cunoscut pentru declaraţiile şocante, însă este evident faptul că se bucură de sprijinul Kremlinului atunci când ameninţă România şi Moldova, spun analiştii. Rogozin a venit vineri de la Moscova şi a mers în Republica Moldova pentru a participa la parada organizată de 9 Mai la Tiraspol, aşa-zisa capitală a regiunii separatiste Transnistria. Rogozin este şi reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Transnistria. La venire, avionul lui Rogozin a ocolit spaţiul aerian al Ucrainei, survolând Marea Neagră, Bulgaria şi România înainte de a ateriza la Chişinău. La plecare, sâmbătă, avionul de tip YAK-42, aparţinând companiei Rusjet, la bordul căruia se afla vicepremierul rus, a încercat să traverseze Ucraina. Aparatul a decolat de la Chişinău, a pătruns în spaţiul aerian al Ucrainei, dar a zburat doar câţiva kilometri, apoi a fost interceptat de avioane ucrainene, forţat să se întoarcă la 180 de grade şi să se întoarcă la Chişinău. Abia în acest punct, aparatul care trebuia să-l înapoieze pe Rogozin la Moscova a cerut permisiunea de a penetra spaţiul aerian al României.

Ponta: Dacă judecătorii CCR decid că Băsescu a încălcat Constituţia, iar el continuă să susţină PMP, îl suspendăm

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seara, la Antena 3, că aşteaptă decizia CCR cu privire la implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală a Partidului Mişcarea Populară. În cazul în care Curtea va decide că liderul de la Cotroceni a încălcat Legea fundamentală, iar acesta continuă să susţină formaţiunea condusă de Eugen Tomac, Ponta a ameninţat că va propune declanşarea unei noi proceduri de suspendare.

Topul dividendelor acordate de companiile listate

Din totalul companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), doar 28 şi-au anunţat dividendele pe care le vor oferi acţionarilor ca parte din profiturile realizate în anul 2013. Cele mai mari dividende le acordă iFond România, cu 25 de lei brut pe acţiune. A doua clasată este Transgaz, cu 17,58 lei brut pe acţiune, urmată de Conted SA Dorohoi (11,27 lei), STK Emergent (4,5 lei), Conpet SA Ploieşti (3,41 lei), Romgaz (2,57 lei), Transelectrica (2,22 lei), Nuclearelectrica (1,21 lei) şi BVB (1,17 lei). Celelalte companii acordă dividende sub un leu, minimele anului - cu 0,004 lei brut pe acţiune - fiind înregistrate de Turism Felix Băile Felix, CMCM Constanţa, Electromagnetica Bucureşti şi Romcarbon SA Buzău.

Corpul de Control al premierului sesizează Parchetul General: Udrea a alocat ilegal bani în timpul guvernării Boc

Corpul de Control al prim-ministrului Victor Ponta va sesiza Parchetul General cu privire la banii alocaţi de Elena Udrea, în perioada în care era ministru al Dezvoltării, pentru proiectele finanţate atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat. Potrivit raportului, mai multe fonduri au fost obţinute ilegal, prin falsificarea unor informaţii din documentele necesare aprobării proiectelor din Programul bazelor sportive. Experţii guvernamentali susţin că anumite finanţări nu erau eligibile, s-au atribuit contracte "cu dedicaţie", iar unele lucrări s-au desfăşurat fără autorizaţie. De pildă, în anul 2007, pentru un proiect de canalizare a apelor menajere din localitatea Cimpa s-au alocat sume mai mari decât cele aprobate, iar în 2010, în cazul unui proiect similar din judeţul Hunedoara, s-a constatat falsificarea unui proces-verbal, la terminarea lucrărilor. În ultima situaţie, precizează documentul, "în realitate, până la data recepţiei, antreprenorul nu a furnizat anumite bunuri şi nu a executat anumite lucrări (...) în valoare de 93.655 RON.

Băsescu către investitori: Mergeţi după forţa de muncă, nu aşteptaţi ca în SUA, că nu va veni

Preşedintele Traian Băsescu le recomandă investitorilor din vestul ţării care au probleme în găsirea forţei de muncă să se îndrepte către zonele din România cu şomaj ridicat, afirmând că românii au fost educaţi să nu-şi părăsească casele şi nici nu-şi permit să stea cu chirie în alt oraş. Prezent sâmbătă la Arad la o dezbatere pe teme de educaţie şi locuri de muncă, organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, şeful statului a fost întrebat de către reprezentantul companiei Leoni dacă vede o soluţie pentru relocarea forţei de muncă din zone cu şomaj ridicat spre vestul ţării, unde investitorii se confruntă cu problema găsirii forţei de muncă. Reprezentantul Leoni a spus că firma se află în România de 15 ani şi a pornit cu 300 de angajaţi, iar acum are 5.000, dar în Arad nu găseşte suficienţi oameni din cauza şomajului scăzut.

CAPITAL

Moneda euro în 2019, un drum plin de hârtoape

Adoptarea monedei euro în 2019, conform noului orar stabilit de Guvern, va fi extrem de dificilă, dacă nu imposibilă, în cazul în care economia nu va creşte până la nivelul mediu al statelor din zona euro. După mai multe amânări, Guvernul a decis ca data oficială de intrare a României în uniunea monetară europeană să fie în 2019. Adoptarea monedei euro are astfel mai mult de patru ani pentru a fi pregătită temeinic. Din păcate, schimbarea leului cu euro nu este atât de facilă pe cât pare la prima vedere, indiferent de cât de "euroizată" este economia noastră. Adoptarea euro înseamnă că România va trebui să fie suficient de puternică pentru a face faţă competiţiei din zona euro, adică mai mult decât să îndeplinească toate criteriile de convergenţă. "Convergenţa reală se măsoară foarte complicat, nu este doar PIB pe locuitor, ci şi repartizarea dezvoltării pe teritoriul ţării", spune Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale.

Campionii economiei româneşti

Într-o gală care a reunit 150 de lideri ai mediului de business, revista Capital a premiat antreprenorii şi companiile din România care au reuşit să transforme criza în oportunitate. În semn de recunoaştere a activităţii lor, 45 de diplome şi 15 statuete Capital au ajuns, săptămâna trecută, în cadrul Galei Premiilor Capital, găzduită de JW Marriott, la companiile şi întreprinzătorii care au o contribuţie importantă la avansul economiei româneşti. Domeniile luate în calcul la acordarea premiilor au fost: agricultură, industrie, construcţii şi imobiliare, retail, IT&C, energie, sistem bancar, inovaţie, responsabilitate socială şi export. Marile distincţii oferite de revista noastră au fost pentru "Investiţia anului", "Compania anului" şi "Omul de afaceri al anului". Cele trei mari premii ale Galei Capital au fost adjudecate de Gabriel Comănescu ("Omul de afaceri al anului") şi companiile Petrom "Compania anului", şi Impact Development ("Investiţia anului").

Ucraina: Mercenari americani, alături de trupele guvernamentale

Aproximativ 400 de mercenari ai unei firme private de securitate americane sunt prezenţi în Ucraina, alături de soldaţii şi poliţia ucraineană în operaţiunile duse împotriva separatiştilor proruşi, scrie ziarul german Bild am Sonntag (BamS), citat de AFP. Potrivit informaţiilor, bazate pe comunicaţiile radio dintre centrele de comandă ale armatei ruse, interceptate de Agenţia americană de securitate NSA şi transmise apoi serviciilor secrete germane(BND), mercenarii americani coordonează şi dirijează operaţiunile de gherilă împotriva separatiştilor proruşi din jurul oraşului Slaviansk. Aceşti 400 de mercenari lucrează pentru Academi, mai cunoscută sub numele de Blackwater, o firmă de securitate care a fost privată de contract de către armata americană în Irak după uciderea unor civili în 2007, precizează BamS.

CURENTUL

Băsescu-supărat şi pe agenţiile de rating

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, sâmbătă, la Arad, că agenţia de rating Standard & Poor's menţine România în categoria nerecomandată pentru investiţii, deşi Bucureştiul are deficit sub 3% şi creştere economică de 3,5%. "Există o casă de acordare a ratingurilor, ea se numeşte Standard & Poor's, care încă menţine România la evaluarea de ''junk'', adică ţară nerecomandată pentru investiţii. Sunt trei agenţii de rating recunoscute în lume: Fitch, Moody's şi Standard&Poor's. Două din ele - Moody's şi Fitch - au dat României investment grade-ul de mult. Moody's-ul nici măcar pe timpul crizei nu l-a retras. Dar există acest Standard & Poor's, care şi astăzi, după ce România are deficit sub 3% şi creştere economică de 3,5% pe anul trecut, îşi permite să menţină România la calificativul ''junk'', nerecomandat pentru investiţii", a declarat preşedintele Băsescu. El s-a declarat revoltat de "comportamentul" acestei agenţii de rating, adăugând că românii aşteaptă explicaţii după perioada de austeritate.

Bancheri despre Electorată: Restructurarea creditelor, mai degrabă program electorat

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) consideră că măsura guvernamentală de restructurare a creditelor a fost gândită din punct de vedere electoral, a declarat Florin Dănescu, preşedintele executiv al organizaţiei, care nu completat că nu doreşte să comenteze mai mult pentru ca răspunsul să nu fie interpretat politic. "Băncile în acest moment probabil că analizează cu atenţie acest produs (prin care se vor restructura creditele - n.r.), dar nu am vrea noi, Asociaţia Română a Băncilor, ca înainte de alegeri, să fie captat răspunsul nostru din punct de vedere politic", a spus Dănescu la o conferinţă, după ce a fost întrebat câte bănci vor adera la program, având în vedere că va fi opţional. El a arătat că asociaţia nu are deocamdată un răspuns pe această temă, însă unul potenţial este analizat în cadrul comisiilor la nivelul ARB pentru momentul când va fi solicitat.

CURIERUL NATIONAL

A picat cea mai mare fuziune din piaţa de media

Omnicom Group şi Publicis Groupe au renunţat la acordul de fuziune de 35 de miliarde de dolari, care ar fi creat cea mai mare companie de publicitate la nivel global. Cele două companii nu au reuşit să depăşească, în timpul negocierilor, obstacole legate de structura noului grup. Neînţelegerile apărute în timpul negocierilor au provocat întârzieri, generând incertitudine pentru acţionari, angajaţi şi clienţi, potrivit unui comunicat publicat de cele două companii. Consiliile Directoare ale Omnicom şi Publicis au votat în unanimitate să se retragă din acordul de fuziune, fără necesitatea plăţii vreunui comision de anulare a contractului. "Decizia de a renunţa la fuziune nu a fost nici plăcută, nici uşoară, dar a fost una necesară. Tergiversarea negocierilor ar fi distras atenţia managementului de la principala datorie, aceea de a servi cât mai bine clienţii", a declarat într-un comunicat Maurice Levy, preşedinte şi CEO al Publicis. Noua companie ar fi avut venituri anuale de 23 miliarde dolari.

Guvernul curăţă siturile Petrom

Prima fază a decontaminării mediului din România prevede doar finanţarea reabilitării a 37 de situri dintre cele aproape 1.400 depistate. Cele cinci componente majore se referă la batalele Doljchim şi Petrobrazi, haldele Arpechim şi ecologizarea lacurilor Dâmbovnic şi Suseni, 25 de batale de reziduuri petroliere şi depozitele PECO din Vaslui şi Făurei. Costurile, estimate la 120 mil. euro, vor fi alocate de stat în doi ani, oficialii sperând în returnarea fondurilor de către CE. După mai mulţi ani de dezbateri, timp în care strategiile de decontaminare a mediului au tot fost modificate, statul începe în sfârşit decontaminarea siturilor poluate istoric, prevăzând, într-o primă fază alocarea, din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat a sumei de aproape 530 mil. lei (120 mil. euro). Investiţia se va derula timp de doi ani (2014 şi 2015), potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Mediului spre dezbatere publică.

ASF trece printr-o revizuire masivă

Noul preşedinte al Autorităţii, Mişu Negriţoiu, a anunţat intrarea instituţiei într-un proces de realiniere şi ajustare care să conducă la eficientizarea acesteia. Cheltuielile cu personalul vor fi reduse substanţial, iar cea mai mare scădere salarială o va avea chiar şeful ASF. Angajările sunt blocate până la introducerea unei organigrame simplificate care să elimine unele niveluri de conducere. Numărul angajaţilor ASF ar urma să fie sub 600 de salariaţi, ultima cifră raportată fiind de 627 de angajaţi. Cine va munci, cine va avea rezultate, cine va fi eficient va rămâne în instituţie. "Locul de muncă nu e garantat pentru nimeni; locul de muncă se câştigă prin performanţă", spune Negriţoiu, adăugând că pentru a da un exemplu va începe cu reducerea salariului personal şi reorganizarea compartimentelor care îi raportează direct.

Pierderile Oltchim sunt duble faţă de vânzări

Situaţia financiară, aprobată deja de Adunarea Creditorilor, indică o cifră de afaceri de 498 mil. lei în 2013 şi pierderi de 945 mil. lei. În timp ce veniturile totale nu au depăşit 623 mil. lei, cheltuielile au însumat 1,57 miliarde lei. În lipsa finanţării de care are nevoie pentru repornirea unor instalaţii care să crească gradul de utilizare a capacităţilor de producţie, Oltchim a înregistrat în continuare pierderi majore, aproape duble faţă de cifra de afaceri. Potrivit rezultatului financiar consolidat, aprobat recent de acţionarii Oltchim la aceeaşi dată la care a fost aprobat şi raportul administratorilor judiciari, anul trecut cifra de afaceri a combinatului abia a însumat 498 milioane lei, iar veniturile totale 623 milioane lei, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 1,57 miliarde lei, ceea ce a făcut ca în 2013 pierderea înregistrată de Oltchim să fie de 947,7 milioane lei.

Noul şef al supravegherii confirmă dezastrul din asigurări

Segmentul RCA şi CASCO este deformat ca urmare a competiţiei neloiale pentru cotă de piaţă, spune preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu. Primele de asigurare din momentul de faţă nu acoperă riscurile şi, în consecinţă, preţul poliţelor RCA ar urma să crească. La supraveghetorul pieţei sunt înregistrate peste 10.000 de reclamaţii, ceea ce i se pare foarte mult şefului instituţiei. Poliţele de asigurare auto obligatorii RCA ar urma să se scumpească în perioada următoare în contextul în care primele percepute în prezent nu acoperă riscurile, a declarat vineri într-o conferinţă de presă Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

EVENIMENTUL ZILEI

Republica penalilor. Cum au câştigat Borcea şi Săvulescu milioane de euro pe mâna lui Radu Mazăre

În ediţia tipărită de vineri, Evenimentul zilei a dezvăluit în exclusivitate faptul că primarul Constanţei, Radu Mazăre, a retrocedat ilegal terenurile Academiei Române către doi foşti patroni ai echipei de fotbal Dinamo Bucureşti: Cristi Borcea şi Dragoş Săvulescu. Tot în exclusivitate, Evenimentul zilei dezvăluie cum au câştigat milioane de euro cei doi, de pe urma afacerii încheiate cu Mazăre. Potrivit procurorilor, Borcea şi Săvulescu s-au îmbogăţit cu terenuri de milioane de euro, pentru care n-au plătit mai nimic.

GERHARD SCHROEDER: UE este responsabilă pentru criza din UCRAINA

Fostul cancelar federal german Gerhard Schroeder consideră că UE este principalul responsabil al crizei ucrainene, obligând Kievul să aleagă între un viitor cu Uniunea Europeană sau cu Rusia, potrivit ediţiei de duminică a publicaţiei Welt am Sonntag. "Eroarea fundamentală vine de la politica UE în favoarea unui acord de asociere" pe care Bruxellesul vrea să-l semneze cu Ucraina, apreciază Schroeder, prieten vechi al preşedintelui rus Vladimir Putin, scrie AFP, citată de Agerpres. "UE a ignorat faptul că Ucraina este o ţară profund divizată cultural. Dintotdeauna, oamenii din sud şi din estul ţării au fost în mare parte mai aproape de Rusia şi cei din vest mai aproape de UE", a spus fostul cancelar german. "Se poate vorbi de un acord de asociere, dar el ar fi trebuit făcut împreună cu Rusia în acelaşi timp. Greşeala de început a fost în a spune - fie un acord de asociere cu UE, fie o uniune vamală cu Rusia'", a afirmat Gerhard Schroeder.

MITING de AMPLOARE al poştaşilor în Capitală

Circa 2.500 de angajaţi ai Poştei Române au protestat în faţa clădirii Guvernului din Capitală, solicitând demisia directorului general Ion Smeeianu. Salariaţii Poştei au venit din toate colţurile ţării, motivul revoltei fiind volumul de muncă exagerat şi salariile mici. Principalele revendicări ale acestora vor fi demiterea lui Ion Smeeianu şi creşterea salariilor angajaţilor poştali, prin indexare cu inflaţia pe ultimii ani, ceea ce ar însemna o majorare cu circa 20%, în medie. Protestele poştaşilor au început pe data de 7 mai şi vor continua zilele următoare. Pe 13 mai va avea loc o grevă japoneză în toate oficiile poştale din ţară, în timp ce pe 15 mai vor avea loc acţiuni de protest la sediile poştale.

Oraşul cu cei mai mulţi miliardari din lume

Londra găzduieşte cel mai mare număr de miliardari în comparaţie cu orice alt oraş al lumii, iar Marea Britanie are cea mai importantă densitate de miliardari pe locuitor, relatează AFP. Astfel, potrivit unui studiu realizat pentru The Sunday Times, la Londra au reşedinţa 72 dintre cei 104 miliardari în lire sterline din ţară, cu mult în faţa Moscovei, care are cu 48 de miliardari. Miliardarii britanici au o avere totală de 301,13 miliarde de lire (368,75 miliarde de euro), potrivit Agerpres, mai mult decât în 2008, înainte de recesiune. În schimb, PIB-ul din Marea Britanie este în prezent mai mic decât vârful din 2008 şi nu va depăşi această valoare înainte de 2017.

JURNALUL NATIONAL

Zegrean, vătaful lui Băsescu

Reales anul trecut preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) pentru un mandat de încă trei ani, Augustin Zegrean se dovedeşte la fel de servil faţă de preşedintele Băsescu ca şi în mandatul precedent, când CCR a fost protagonista celebrului scandal "Erata", de la referendumul de demitere a şefului statului, din vara lui 2012. Atunci, în plin scandal, Zegrean a ieşit şi a declarat că erata, care stabilea cine sunt românii cu drept de vot la referendum, a fost emisă în condiţii legale, netezind drumul reîntoarcerii lui Băsescu la Cotroceni. Recent, Augustin Zegrean şi-a întărit eticheta de "omul lui Băsescu" din CCR când s-a antepronunţat în cazul sesizării înaintate Curţii de Guvern privind implicarea şefului statului în campania electorală a PMP. Zegrean nu numai că s-a antepronunţat, făcând pe avocatul din oficiu, dar s-a umplut de ridicol când, invocând retoric exemplul personal, a făcut şi pe garderobierul lui Băsescu, dându-i şeful statului dreptul de a purta tricoul cu sigla PMP.

Reacţia ruşilor, după Eurovision: Iată ce vă aşteaptă în Europa, o "femeie cu barbă"

Victoria la Copenhaga a 'femeii cu barbă' Conchita Wurst, la concursul Eurovision, a provocat duminică un val de reacţii negative din partea politicienilor şi a vedetelor din Rusia, informează AFP. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris pe Twitter că rezultatul de la Eurovision 'a oferit o vedere de ansamblu susţinătorilor integrării europene în legătură cu ceea ce-i aşteaptă după intrarea în Europa, adică o femeie cu barbă'. 'Indignarea noastră nu are limite. Acesta este sfârşitul Europei. Ea a înnebunit. Nu mai sunt femei şi bărbaţi, ci în schimb un 'ăsta'', a afirmat politicianul naţionalist Vladimir Jirinovski pentru televiziunea Rossia-1. 'În urmă cu cincizeci de ani, armata sovietică a ocupat Austria. Eliberarea sa a fost o greşeală. Ar fi trebuit să rămână acolo', a adăugat preşedintele Partidului Liberal-Democrat din Rusia, cunoscut pentru declaraţiile sale excesive. Cântăreţul de muzică rap Timati a scris pe contul său Instagram că victoria transsexualului Conchita Wurst este rezultatul unei 'boli mintale a societăţii contemporane'.

Ponta anunţă scăderea preţului gazelor şi energiei pentru marea industrie

Guvernul intenţionează să susţină marea industrie prin măsuri legislative care ar putea duce la scăderea preţurilor energiei şi gazelor, a declarat sâmbătă, la Galaţi, premierul Victor Ponta. "Preţul energiei a scăzut deja, dar trebuie şi poate să scadă în continuare, în special prin aplicarea schemei de la 1 iulie referitoare la reducerea cu până la 85% a certificatelor verzi şi reducerea taxei de cogenerare. Sunt alte mijloace prin care putem să reducem în continuare preţul energiei electrice. în privinţa preţului la gaz avem o strategie comună prin care relaţia între cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz, sigur şi importurile, să păstreze preţurile la gaze în aşa fel încât marii producători să rămână într-o marjă de competitivitate", a spus Victor Ponta, după o vizită de lucru la combinatul ArcelorMittal.

NATIONAL

Sforarii MAI se joaca cu siguranta nucleara a Romaniei!

Tocmai ce s-a incheiat o vizita a unei importante delegatii americane, ca alti specialisti ai Departamentului de Energie al SUA vor poposi zilele acestea la Bucuresti. Ceea ce denota nervozitatea administratiei SUA cu privire la nesimtirea cu care partea romana trateaza un asemenea proiect de o importanta vitala privind prevenirea riscurilor teroriste. Este vorba despre un plan secret de asigurare a sigurantei nucleare a Romaniei, axat pe cresterea vitezei de interventie a fortelor speciale, dar si a monitorizarii riscurilor existente. Numai ca, desi partea americana a asigurat atat sprijinul financiar, cat si cel logistic, iar premierul Victor Ponta a dat inclusiv o Hotarare de Guvern in acest sens, totul este blocat, de atata amar de vreme, de ambitiile personale ale "batranilor sforari" din MAI. Care, spre disperarea americanilor, forteaza infiintarea pe sestache a unei Directii Antiteroriste cu rol de serviciu secret paralel, in dauna functionarii noului organism care sa asigure pe deplin siguranta nucleara a tarii noastre.

Ce surpriza pregateste Basescu la final de mandat

Traian Basescu se intoarce la locul "faptei": isi va incheia mandatul de presedinte acolo unde si-a lansat candidatura in 2009, la Sannicolau Mare. Prezent la dezbaterea "Continuarea reformei statului in educatie si sanatate", organizata, ieri, la Timisoara, de Fundatia "Miscarea Populara", Traian Basescu a anuntat ca va marca finalul celui de-al doilea mandat prezidential printr-o "actiune simbolica". Respectiv o vizita la Sannicolau Mare (judetul Timis), localitatea unde, la 4 octombrie 2009, Basescu anunta ca va candida pentru un nou mandat prezidential - demers facut intr-un ceas bun.

Basescu: Statul, ineficient fiindca nu accepta sa fie gestionat de oameni competenti. Se ocupa SRI de evaziune

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Timisoara, ca statul roman este ineficient si rigid in relatia cu cetatenii Romaniei, pentru ca nu accepta sa fie gestionat de oameni competenti. De asemenea, seful statului a precizat ca, de cele mai multe ori, in posturile de conducere se asaza oameni politici, ceea ce nu e neaparat rau, insa statul a coborat prea jos limita la care au prioritate politicienii, si nu specialistii. "Nu trebuie sa avem om politic la ANAF-ul de Timisoara, la ANAF-ul de la Arad, la Inspectoratul de invatamant de Timisoara, la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor (...). Toate aceste institutii, parte a statului, sunt puternic poluate de coruptie", a afirmat Traian Basescu. Presedintele a mai afirmat ca de multe ori este nevoie ca Serviciul Roman de Informatii sa intervina in rezolvarea unor cazul de evaziune fiscala, si nu institutiile statului care au aceasta indatorire.

PUTEREA

Şova vrea derogare de la FMI pentru concedierile de la CFR Marfă

După ce a afirmat, în repetate rânduri, că Guvernul trebuie să-şi respecte angajamentul din scrisoarea de intenţie cu FMI privind disponibilizarea a 2.500 de angajaţi ai companiei CFR Marfă în acest an, ministrul Transporturilor, Dan Şova, s-a răzgândit. El a declarat că va cere FMI, la vizita de evaluare din luna iunie, o derogare de la prevederea din acordul încheiat cu statul român, în condiţiile în care există soluţii pentru salvarea a 1.100 de locuri de muncă, aşa cum afirmă sindicatele. Potrivit lui Şova, în prezent, încasările şi cifra de afaceri ale CFR Marfă au crescut, graţie unor contracte de transport încheiate în ultima perioadă, astfel că nu ar mai fi nevoie de disponibilizarea a peste 2.500 de persoane.

ROMANIA LIBERA

Băsescu i-a propus lui Blaga fuziunea PDL cu PMP

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că i-a propus liderului PDL, Vasile Blaga, la sfârşitul lui 2013, o fuziune a democrat-liberalilor cu Partidul Mişcarea Populară, informează Agerpres. Liderul PDL i-a cerut să discute după alegerile europarlamentare. "Eu l-am prevenit pe Vasile Blaga încă de la sfârşitul anului trecut, l-am chemat la mine. I-am spus: 'Vasile, mai bine ar fi să te gândeşti să faceţi o fuziune cu PMP-ul ăsta încă neînregistrat.' A spus: 'Nu, discutăm după europarlamentare'. Foarte bine, Vasile. Du-ţi crucea atunci şi dă perspective partidului. Elena Udrea s-a dus de trei ori la el pe acelaşi subiect. A refuzat orice discuţie cu privire la o fuziune între cele două partide. Acum PMP ce trebuie să facă, să spună: 'Vasile Blaga, ia şi bruma asta de electorat pe care o avem noi ca să nu se supere Vasile Blaga?'", a afirmat Băsescu, duminică, la Digi 24.

Rogozin susţine că a dus la Moscova petiţii pentru recunoaşterea Transnistriei

Rogozin, a susţinut duminică faptul că a dus la Moscova petiţii care cer Rusiei să recunoască regiunea separatistă prorusă Transnistria, în pofida unei încercări de confiscare din partea autorităţilor moldoveneşti, relatează AFP. "Semnăturile transnistrenilor în favoarea recunoaşterii republicii lor se află deja la Moscova. Serviciile speciale moldoveneşti, care au percheziţionat avionul nostru, au confiscat doar o parte nesemnificativă din încărcătură", a scris reprezentantul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Transnistria într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. El a efectuat o vizită în regiunea separatistă moldoveană pentru a asista la ceremoniile organizate vineri pentru marcarea sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial. Pe drumul de întoarcere la Moscova, sâmbătă, avionul vicepremierului rus a fost percheziţionat pe aeroportul din Chişinău de către serviciile moldoveneşti de securitate, care au confiscat mai multe cutii care conţin liste cu semnături în favoarea anexării Transnistriei de către Rusia.

Bosch şi-a deschis fabrica din Jucu. Cum va influenţa economia locală

Fabrica din Jucu este cea mai mare investiţie greenfield deschisă în judeţ în ultimele decenii. Compania germană Bosch şi-a inaugurat vineri cea mai nouă fabrică din România, construită în acelaşi parc industrial din care, în urmă cu trei ani, a plecat producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia. Este vorba de cea mai importantă investiţie greenfield realizată într-o unitate de producţie din judeţul Cluj din ultimii ani. Potrivit unuia dintre membrii Consiliului de Administraţie al companiei germane, Dirk Hoheisel, producţia de la Jucu va fi concentrată pe realizarea de componente electrice pentru maşini, dar şi pentru scutere ori pentru biciclete electrice. El estimează că, după anul 2020, procentajul automobilelor electrice va depăşi 10 la sută din total.

ZIARUL FINANCIAR

"Avem cash pentru noi achiziţii, dar greu găseşti să cumperi ceva"

Siminel Andrei, cel care conduce de 20 de ani operaţiunile de la Bucu­reşti ale fondului american de in­vestiţii NCH, spune că acţionarii au bani pentru noi achiziţii în România, însă nu prea mai au de unde alege şi asta în condiţiile în care NCH a vândut înainte de criză active de o jumătate de miliard de euro. "Avem patru-cinci persoane care caută cu disperare zi de zi, de ani de zile. E foarte greu să cumperi ceva. Avem cash disponibil pentru noi achiziţii, problema este să găseşti opor­tunităţi care să merite să investeşti în ele, iar acum nu sunt oportunităţi", a spus Siminel Andrei la ZF Live. NCH a început să investească pe piaţa locală în 1994, an în care Siminel Andrei s-a alăturat grupului, iar priorităţile au fost la acea dată companii de stat aflate în prag de faliment. În prezent, NCH are în portofoliul său companii care activează în peste zece sectoare, printre care imobiliare (Romarta), online (okazii.ro, imobiliare.ro), bancar (Libra Bank) şi producţie (Vel Pitar, Şapte Spice sau Electroaparataj).

Mega Image intră în liga mare după ce a trecut pragul de jumătate de miliard de euro

Retailerul belgian Mega Image a realizat anul trecut afaceri de aproape 530 de milioane de euro după o creştere de aproape 35% a businessului. Compania a deschis anul trecut 103 magazine noi, iar de la începutul acestui an a depăşit şi bariera celor 300 de magazine. Belgienii au ajuns cel mai extins lanţ de magazine din România după ce au apăsat puternic pedala de acceleraţie în ultimii doi ani, când au sărit de la 100 la 300 de magazine. Mai mult, lanţul are în plan să continue expansiunea în acelaşi ritm, pentru 2014 fiind planificate alte 100 de unităţi noi. Odată cu expansiunea, compania îşi va menţine businessul pe un trend ascendent.

Casa de Pensii numără 4,5 milioane de angajaţi, iar Casa de Sănătate 6,5 milioane. Şase instituţii publică cifre diferite pentru numărul de salariaţi din România

Confuzia privind numărul de salariaţi a fost şi mai mult sporită după ce la sfârşitul săptă­mânii trecute un studiu realizat de Blo­cul Naţional Sindical, unul dintre ce­le mai puternice sindicate locale, a pre­zentat o comparaţie între nu­mărul de salariaţi înregistraţi la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi cel de la Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate (CNAS). Noutatea este că datele privind numărul de salariaţi furnizate de aceste instituţii nu au mai fost făcute publice până în prezent. Cea mai mare anomalie se reflectă însă în diferenţele dintre statisticile salariaţilor asiguraţi la Casa de Sănătate şi cele ale asiguraţilor din sistemul naţional de pensii: 4,5 milioane de angajaţi plătesc contribuţia la pensie şi 6,5 milioane la sănătate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb