REVISTA PRESEI - 13.01 2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

EXCLUSIV Ion Ion Ţiriac vrea 2.400 de euro pentru fiecare minut de arest!

Fiul omului de afaceri Ion Ţiriac solicită daune materiale şi morale, întrucât ar fi fost hărţuit de procurori, în 2004, în urma scandalului "Cocaina pentru VIP-uri". Ion Alexandru Ţiriac, fiul lui Ion Ţiriac, cere statului român aproximativ 1.300.000 de euro. El a deschis şi două procese la CEDO. Ion Alexandru Ţiriac (34 de ani) cere judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti să oblige statul român să-i plătească 1.253.558 de euro şi 126.648 de lei, despăgubiri pentru prejudiciul material şi moral suferit prin privarea de libertate, la 23 iunie 2004, timp de nouă ore. Un simplu calcul arată căIon Alexandru Ţiriac solicită aproximativ 2.400 de euro pentru fiecare minut în care ar fi fost reţinut.

UDMR nu vrea oficializarea relaţiei cu PDL

Reprezentanţii UDMR spun "pas" propunerii de semnare a unui pact cu PDL, avansată de europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda. Acesta a lansat ipoteza că PDL şi UDMR, care fac parte din aceeaşi familie europeană a popularilor, să-şi oficializeze relaţia printr-o înţelegere politică, ce ar urma să fie valabilă şi în cazul trecerii în Opoziţie a celor două formaţiuni. "Oferta" lui Cristian Preda, văzută ca o soluţie în contrapondere la alianţa Opoziţiei, este respinsă la unison de toţi cei trei aspiranţi la şefia UDMR, care doresc să îşi păstreze libertatea de a negocia cu toţi actorii politici, în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare de anul viitor. Consilierul prezidenţial Peter Eckstein, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi liderul deputaţilor UDMR, Olosz Gergely, ultimul intrat în cursa pentru locul lui Marko Bela, susţin doar ideea continuării parteneriatului pentru asigurarea guvernării.

Păcăleala Mittal: ia curent ieftin şi dă afară mii de oameni

După ce Guvernul i-a dat energie ieftină pentru a păstra producţia şi locurile de muncă din România, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi-a planificat pentru acest an să renunţe la peste 3.000 din cei 9.000 de angajaţi. Sindicatele se pregătesc de grevă şi acuză Executivul că a ajutat combinatul fără să-l oblige printr-un document oficial să păstreze salariaţii. Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a primit pentru acest an energie de la Hidroelectrica la un preţ cu 25% sub media pieţei, printr-un contract încheiat pe bursa de energie. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a motivat decizia de a facilita accesul combinatului la această energie ieftină prin faptul că ArcelorMittal Galaţi este un investitor important şi unul dintre cei mai mari consumatori de energie din ţară.

Isărescu: "Dacă am intrat în UE, trebuie să trăim ca în UE" e un slogan fals şi periculos

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu a declarat, într-un interviu difuzat de TVR, că prioritatea BNR este absorbţia fondurilor comunitare şi investiţiile străine. El atras atenţia că nu orice investiţii sunt fericite, cele speculative, cum au fost cele în domeniu imobiliar, n-au lăsat nimic consistent în urmă. Isărescu a avertizat că sloganul "Dacă am intrat în UE, trebuie să trăim ca în UE" este fals şi periculos.

Cele zece "porunci" ale UE pentru bugetele ţărilor europene

Comisia Europeană a stabilit zece măsuri pentru creştere economică şi stabilitate care trebuie să se regăsească în reformele structurale din toate statele membre. Executivul European a anunţat ieri cele mai importante zece măsuri de care fiecare stat membru trebuie să ţină cont atunci când îşi construieşte bugetul naţional. Cele zece recomandări trebuie să aibă ca rezultat consolidarea fiscală, scăderea ratei şomajului şi creştere economică. Măsurile propuse de Comisia Europeană (CE) au în vedere punerea în aplicare a unei consolidări fiscale riguroase, corectarea dezechilibrelor macroeconomice, stabilitate în sectorul financiar şi acţiuni pentru a face atractivă piaţa muncii.

CURENTUL

Pensiile militarilor- pretextul mogulilor pentru o nouă lovitură de stat

Maşinăria de propagandă politico-mediatică a tripletei mogulice Vîntu-Voiculescu-Patriciu a lansat o nouă campanie de manipulare a opiniei publice şi, mai grav, de instigare la revoltă a castei militare. După episodul "caschetelor", a urmat scandalul recalculării pensiilor militare, o diversiune care tocmai a fost demontată, ieri, de conducerea Ministerului Apărării. Tot soiul de ieniceri cu caschetă şi cu papagal antrenat în studiourile "De strajă patriei" socialiste, sau "Pro Patria" , ocupă zilnic ecranele Realitatea-Antena 3 încercånd să inducă ideea că recalcularea pensiilor, decisă de guvern, se face în detrimentul tuturor foştilor angajaţi MApN.

Epigonii, de Tia Şerbănescu

Se apropie ziua lui Eminescu iar Consiliul local din Orşova s-a gândit s-o serbeze la şedinţa din plen unde fiecare consilier e obligat să recite o poezie eminesciană altfel va fi amendat cu 1-5.000 de lei. Cu o mie dacă ştie doar o strofă, probabil. Propunerea a venit de la un consilier liberal - "au de patrie, virtute, nu vorbeşte liberalul?" - şi a fost votată în ciuda opoziţiei unor consilieri care s-au simţit trataţi "ca la grădiniţă". Aşa le trebuie! Ar fi trebuit precizat şi că amenda se plăteşte numai în bancnote cu chipul lui Eminescu pe care în mod sigur toţi consilierii le ştiu pe de rost.

CURIERUL NAŢIONAL

Speranţe deşarte din statistica şomajului

Rata şomajului a scăzut în decembrie la 6,87%, fiind înregistraţi 626.960 de şomeri. Nicolescu: Diminuarea este o consecinţă a metodologiei de calcul în condiţiile în care nu a existat o evoluţie a activităţii economice. Faţă de 2010 numărul celor care vor un loc de muncă s-a dublat la începutul lui 2011. Rata şomajului la nivel naţional a fost în luna decembrie de 6,87%, faţă de 6,95%, în noiembrie, fiind înregistraţi 626.960 de şomeri, a anunţat preşedintele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian. "Economia privată se mişcă foarte bine, s-au creat locuri de muncă. Au început lucrurile să se mişte", declara, ieri, Silviu Bian, citat de Mediafax.

Bogăţia din pământ nu curge la pompă

Protestele împotriva majorărilor de preţuri ale carburanţilor au ţinut capul de afiş în acest început de an. Nemulţumirea s-a îndreptat în primul rând către zona de unde scumpirile apar cele mai evidente: adică la deţinătorii pompelor. Companiile petroliere s-au trezit cu furia consumatorilor, deşi nu poartă în egală măsură vina. Unele societăţi au doar benzinăriile, altele au şi rafinăriile - fiind constrânse de marje, în timp ce altele deţin şi producţia. Curios însă, cei care au acest avantaj nu profită de el pentru a-şi majora cota de piaţă prin preţuri mai coborâte, fapt care nu poate fi explicat altfel decât prin existenţa unui cartel.

Au intrat degeaba procurorii cu cizmele în piaţa de capital?

CNVM nu a constatat nicio încălcare a legislaţiei bursiere pe baza datelor pe care le deţinea referitor la tranzacţiile pentru care omul de afaceri Gicu Agenor Gânscă şi directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş, au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de manipulare a pieţei de capital. "În ianuarie 2010, DIICOT Cluj ne-a întrebat dacă este vorba de manipulare în cazul tranzacţiilor respective. La momentul respectiv şi pe baza datelor pe care le aveam la dispoziţie, noi nu am constatat nicio încălcare a legislaţiei pieţei de capital. Asta nu înseamnă că fapta nu există, dacă Parchetul are date suplimentare", a declarat pentru Mediafax comisarul CNVM Bogdan Chetreanu.

Care au fost motoarele inflaţioniste de anul trecut?

Potrivit INS, rata inflaţiei a fost de 7,96% anul trecut, nivel aproape dublu faţă de cel din 2009. TVA, tutunul şi combustibilii au contribuit masiv la inflamarea inflaţiei. Cabat: Din martie rata inflaţiei va scădea şi va ajunge la finele anului pe la 5%, iar odată cu ea se va reduce şi dobânda-cheie. Rata inflaţiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, după ce preţurile au urcat cu 0,5% în decembrie, iar avansul a fost aproape dublu faţă de nivelul raportat în 2009, în special din cauza majorării TVA şi a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun şi servicii, potrivit INS. Astfel, BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv ţinta de inflaţie, stabilită la 3,5% plus/minus un punct procentual. Rata anuală a fost de 4,74% în 2009, când intervalul ţintit a fost tot de 2,5-4,5%. Anul trecut, cel mai mare impact asupra indicelui preţurilor de consum l-au avut scumpirile înregistrate la tutun (26,34%) şi combustibili (15,38%), care au ponderi mari în coşul utilizat de INS.

EVENIMENTUL ZILEI

Remus Truică şi Sorin Roşca Stănescu au "secat" Lacul Snagov

Afaceristul şi jurnalistul vor să construiască un cartier rezidenţial pe o insulă "răsărită" în mijlocul lacului. Ultimul pas este avizul consiliului judeţean. "Afacerea Snagov" pare să fie obsesia discretului miliardar Remus Truică, chiar şi la opt ani după ce i-a adus demiterea din funcţia de şef al Cancelariei Premierului, pe atunci, Adrian Năstase. Acum, Truică şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu sunt la un pas de a pune mâna pe 22 de hectare din Lacul Snagov, deşi suprafaţa face, teoretic, parte din domeniul public al statului. Ultimul "obstacol" în calea cuplului Truică - SRS îl constituie un aviz din partea Comisiei de Urbanism a Consiliului Judeţean Ilfov, asupra noului Plan Urbanistic General (PUG) al comunei Snagov, promovat de edilii locali.

De ce să nu ne împrumutăm de bani de la chinezi

Invitat la o dezbatere online organizată de hotnews.ro, Victor Ponta a declarat că Romania n-ar trebui sa se mai imprumute de la FMI, ci de pe pieţele internaţionale, de exemplu China sau Rusia, din cauza că "măsurile FMI sunt mai costisitoare". Care ar fi avantajele unui împrumut de la China? Surprinzător sau nu, China dă împrumuturi fără dobândă. Anul trecut, China a acordat statului Mozambique un împrumut de 14,7 milioane de dolari cu dobândă zero. La fel, chinezii au împrumutat Zambia fără dobândă. Astfel, la prima vedere, un împrumut de la China ar fi mai avantajos în condiţiile în care dobânda la care luăm banii de la FMI este situată undeva pe 4%. În plus, în cazul în care ne va da bani, chinezul nu va veni niciodată să ne impună să luăm anumite măsuri bugetare şi fiscale, aşa cum face FMI.

Alianţa ia o pauză de consultări. Cu baronii

Negocierile pentru marea coaliţie a opoziţiei au fost sistate pentru ca Victor Ponta să ia pulsul liderilor de filiale PSD cu privire la pretenţiile PNL. Crin Antonescu şi Victor Ponta au mutat negocierile pentru marea alianţă social-liberală în propriile lor partide. Pretenţiile emise de liberali vor fi analizate, în următoarea perioadă, în forurile de conducere ale PSD. "La nivelul liderilor partidelor noastre, discuţiile s-au încheiat şi s-au încheiat bine. Din acest moment, pe baza celor discutate, încep discuţiile în partidele noastre", a anunţat Crin Antonescu la finalul discuţiilor de marţi seara de la sediul PSD. Spre deosebire de Crin Antonescu care întâi decide şi abia apoi îi anunţă şi pe liberali, Victor Ponta trebuie să ia pulsul baronilor PSD şi să negocieze cu ei înainte de a angaja partidul într-o discuţie.

Judecător implicat în manipularea Bursei

În dosarul privind manipularea Bursei, în care sunt acuzaţi mai mulţi directori de la Divizia de brokeraj a Băncii Transilvania şi un important om de afaceri clujean, Gicu Gânscă, apare şi Paul George Buta, fiul fostului judecător Gheorghe Buta, ex-preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, preşedinte al Curţii de Apel Cluj (cea care va judeca dosarul) şi membru în CSM. El s-a pensionat inexplicabil pe 1 iulie 2010, pe când se vorbea că ar putea deveni ministru al justiţiei. Alături de fiul fostului judecător mai este audiată şi soţia magistratului, Mariana Buta, notar public.

Surse judiciare ne-au declarat că procurorii DNA au fost deja sesizaţi de posibila implicare a judecătorului Buta.

Fiscul a luat cu asalt companiile petroliere

Inspectorii ANAF au efectuat o inspecţie inopinată la sediile marilor firme de distribuţie a carburanţilor, pentru a analiza profiturile acestora. Principalele companii petroliere de pe piaţa locală s-au trezit ieri-dimineaţă cu inspectorii Fiscului la uşă. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început să ia la puricat rapoartele financiare ale firmelor de distribuţie a carburanţilor. Scopul: să se cerceteze cum au stabilit taxele plătite statului, dar şi pe ce bază au scumpit carburanţii, a declarat pentru EVZ preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

FINANCIARUL

Cele mai ineficiente 10 companii de stat însumează pierderi de 75% din PIB

BNR nu va reduce dobânda de politică monetară până când inflaţia nu scade. Statul va vinde în acest an participaţiile deţinute la 150 de companii mici. Guvernul s-a angajat în scrisoa­rea de intenţie către FMI că nu va opera reduceri de taxe fără avizul Fondului, că va plăti toa­te datoriile către firme şi că va reforma companiile de stat. Prima promisiune, respectiv nemodificarea cadrului fiscal, pare deja a se clătina după ce ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, anunţă de curând că şi-ar dori o reducere a contribuţiilor la asigurările sociale la jumătatea anului. Toate angajamentele asumate de Executiv se întind pe opt pagini.

Exporturile în China au accelerat redresarea economiei Germaniei

9,4% din totalul importurilor realizate de Berlin în 2010 au provenit din China. Anul trecut, PIB-ul german a cunoscut o revigorare istorică, afişând o creştere de 3,6%. Volumul schimburilor comerciale dintre Germania şi China au atins un nou nivel-record, este concluzia la care au ajuns specialiştii Institutului pentru studii economice, Ifo, şi ai băncii UniCredit. Potrivit experţilor bancari, volumul exporturilor din Germania în China şi al importurilor de produse chinezeşti în Germania au înregistrat valori nemaiîntâlnite în istoria relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. În 2010, China a devenit cel mai important par­tener economic al Germaniei, subliniază Stefen Elstner, de la Ifo.

Criza a scumpit totul. Numai salariile "costă" mai puţin

Inflaţia pe anul trecut a ajuns la de 7,96%, aproape dublă faţă de anul precedent. Media lunară a creşterii preţurilor a fost de 0,6% Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la tutun, carburanţi şi alimente. Contrar unei evoluţii normale într-o perioadă de recesiune, în România toate tipurile de produse şi servicii s-au scumpit în timpul crizei economice. Dacă în majoritatea ţărilor europene inflaţia a fost extrem de mică, înregistrându-se chiar deflaţie, la noi creşte­rea preţurilor s-a tradus printr-o rată a inflaţiei de 7,96% anul trecut, în decembrie scumpirile fiind de 0,5 procente. Cele mai semnifictive majorări de preţuri au fost consemnate, anul trecut, la produsele din tut­un, carburanţi şi alimente. La finele lui 2009, inflaţia era de 4,74%. Banca Naţională a ratat pentru al treilea an consecutiv ţinta de inflaţie, stabilită la 2,5%-4,5%.

Analiştii pariază pe Gucci, Louis Vuitton şi Lanvin

Principala tendinţă a marilor branduri va fi extinderea în Asia. Marile branduri de lux au ieşit din 2010 mai bine decât se aşteptau - piaţa chineză creşte continuu, iar SUA, Japonia şi Europa s-au menţinut la un nivel bun. Companiile cotate la bursă s-au descurcat mai bine decât cele private, prin folosirea inovaţiei şi a resurselor pentru câştigarea cotelor de piaţă. Cele mai importante predicţii pentru piaţa de lux pornesc de la ce s-a întâm­plat în 2010. Fără îndoială, principalul eveniment a fost încercarea gigantului Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) de a prelua compania Hermes, prin achiziţii ostile succesive.

Bogdan Câmpianu, Raiffeisen: Potenţialul de creştere a acţiunilor FP este uriaş

Brokerii vor începe azi road-show-ul de prezentare a Fondului Proprietatea în faţa a peste 100 de investitori instituţionali. Bogdan Câmpianu, directorul Departamentului pieţe de capital din cadrul societăţii de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment (RCI), liderul consorţiului care intermediază listarea Fondului Proprietatea (FP) afirmă, într-un interviu acordat "Financiarul", că potenţialul de creştere a acţiunilor FP este uriaş şi, personal, nu vede, pe piaţa românească cel puţin, o alternativă similară. Consorţiul de brokeri care interme­diază listarea Fondului Proprietatea va începe azi road-show-ul de prezentare a acestuia în faţa investitorilor străini, o etapă esenţială înainte de listarea propriu-zisă, pentru că de cele mai multe ori contactul direct cu managementul companiei este elementul decisiv pentru un investitor în ceea ce priveşte opţiunea de a investi sau nu în acţiunile societăţii respective.

GÂNDUL

Cât costă carnetul de Bucureşti. La Argeş, din 3.500 de şoferi făcuţi pe şpagă, doar unul şi-a pierdut carnetul

Un nou scandal privind eliberarea permiselor de conducere pe şpagă a izbucnit de această dată în Capitală. În urma informaţiilor DGA, cinci lucrători ai Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule Bucureşti au fost puşi sub învinuire. Procurorii bucureşteni au reţinut 14 persoane implicate în obţinerea frauduloasă a zeci, poate sute de permise de conducere. Reţeaua agenţilor corupţi ar fi câştigat, potrivit anchetatorilor, zeci de mii de euro din promovarea probei practice în schimbul mitei oferite de către candidaţi.

Cât a costat sistemul informatic "crăpat" după o lună. Director al Asigurărilor de Sănătate: "Asta este problema acum? Mai avem de plătit încă 15 ani"

Sistemul a fost inaugurat în decembrie, în prezenţa preşedintelui Băsescu. Calculatoarele au "căzut" ieri, din cauza unor probleme tehnice apărute la softul-mamă al companiei Oracle din America şi Australia - a explicat directorul CNAS. Miercuri, pentru a doua zi consecutiv, calculatoarele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au înregistrat întreruperi în programul accesat de funcţionari. La Bucureşti, pe holurile Casei, aproximativ 100 de persoane aşteptau să-şi achite contribuţia la asigurările de sănătate, să primească aprobări pentru reţete gratuite sau să-şi ridice adeverinţele de asigurat. Din cauza deselor întreruperi ale programului, angajaţii CNAS au fost obligaţi să-i înregistreze cu creionul pe hârtie pe cei care plăteau.

După ce Băsescu l-a "reevaluat", pedeliştii vor să-i dea lui Boc un nou mandat în fruntea partidului

După ce Traian Băsescu a dat ca sigură o "reevaluare" a premierului, susţinând că Emil Boc "nu şi-a spus ultimul cuvânt în politică", pedeliştii încep să îi acorde din nou credit actualului şef de partid în cazul alegerilor din primăvară. O nouă candidatură a lui Boc la preşedinţia PDL este dată ca probabilă de către prim-vicepreşedintele democrat-liberal, Theodor Stolojan, care a-nunţă şi un posibil termen pentru Convenţia Naţională a partidului: prima jumătate a lunii aprilie.

FMI: Atenţie la unele bănci mici! BNR: "Nicio bancă din România nu este în pericol"

Un raport al FMI avertizează că autorităţile din România trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici. Unele bănci mici se confruntă cu o deteriorare rapidă a calităţii creditelor, avertizează un raport prezentat miercuri de FMI. "Autorităţile trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici - totalizând mai puţin de 2% din activele sistemului -, care au înregistrat o deteriorare rapidă a calităţii creditelor şi au provizioane mai reduse faţă de media sistemului", se arată în raportul FMI, citat de Mediafax. Raportul mai arată că sistemul bancar este bine capitalizat, cu o rată medie de adecvare a capitalului de 14,6% la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut. Oficialii BNR susţin că niciuna dintre băncile din România nu are probleme.

JURNALUL NAŢIONAL

Statul a oferit OMV Petrom zăcăminte de 14 miliarde de dolari

Două miliarde de dolari este suma pe care OMV o va încasa din producţia de gaze naturale, în plus faţă de estimările iniţiale ale consultanţilor. Dacă preţul barilului de petrol este de circa 90 de dolari, iar SNP PETROM SA are rezerve de circa 1 miliard de barili de petrol şi OMV Aktiengesellschaft Austria extrage barilul de petrol din România la un cost de circa 20 de dolari, rezultă că doar din vânzarea petrolului (fără produsele rafinate sau rezultate după rafinare) Petrom poate avea încasări de circa 14 miliarde de dolari! Toate acestea în condiţiile în care s-ar exploata doar 20% din capacitatea unui zăcământ. Una dintre cele mai avantajoase afaceri cu statul român din toate timpurile a început în decembrie 2004, pe când, cu un simplu vot, aleşii noştri au decis să privatizeze Societatea Naţională a Petrolului PETROM - SA Bucureşti.

Cât ne costă Boc în 2011: 24 de milioane de euro

Huzur în Guvern: sporuri şi ore suplimentare plătite, mobilă şi rechizite de milioane de euro, fond de protocol la Palatul Victoria de 1 milion de euro. În timp ce propovăduieşte cumpătarea şi strânsul curelei pentru tot poporul, premierul Boc este el însuşi cel mai costisitor român plătit din bani publici. Jurnalul Naţional a făcut un calcul al cheltuielilor suportate de bugetul public pentru întreţinerea şi activitatea zilnică a premierului Boc şi a staff-ului său, format în cea mai mare parte din colaboratorii de­ta­şaţi de la Cluj, cheltuieli redate în bugetul Secretariatului General al Guvernului, conform anexei prezente pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor. Suma, care nu cuprinde şi cheltuielile cu salariile şi indemnizaţiile, este astronomică: aproape 100 de milioane de lei sau 24 de milioane de euro.

NAŢIONAL

Ion Ion l- a "ars" pe tăticu" cu 6.000.000 euro

O comisie privată de anchetatori a descoperit cum a operat fiul magnatului. Ion Ţiriac a avut parte de o surpriză neplăcută, la sfârşitul anului 2010, când, în urma unor investigaţii particulare, ar fi descoperit că propriul fiu "l-ar fi făcut la buzunare". Suma pe care Ion Ion şi-ar fi însuşit-o din conturile firmelor tatălui său ar fi de aproape şase milioane de euro. Fostul mare tenismen, deţinătorul unor afaceri de succes în România şi în lume, ar fi "mirosit" că prin firmele sale au loc operaţiuni nu tocmai ortodoxe.

Crin Antonescu a calculat greşit audienţele

Graba demonstrată de Crin Antonescu în legarea PNL-ului de oiştea PC-ului, un partid de doar unu-două procente, naşte o legitimă întrebare: dacă tot îi trebuia televiziune, de ce nu a ales OTV-ul lui Dan Diaconescu? Nu de alta, dar se ştie că audienţă are. Ba chiar bate de departe Antenele lui Voiculescu, după cum afirmă Dan Diaconescu. "Nu înţeleg de ce Crin Antonescu s-a aliat cu PC-ul şi nu a apelat la Partidul Poporului. Dacă era vorba de televiziuni, noi avem şi OTV şi DDT, cu o audienţă mult mai mare..

Honda a rupt-o cu Dinamo

La începutul acestei săptămâni, reprezentanţa firmei nipone - cu care FC Dinamo se afla într-un strâns parteneriat - a anunţat clubul din Ştefan cel Mare că reziliază colaborarea şi, drept urmare, va rămâne fără cele 8 maşini puse la dispoziţia "câinilor" sau, prin atingere, "femelelor" lor. La Dinamo, situaţia se află, cumva, într-un punct critic. Jucătorii sunt vânduţi pentru a se face rost de bani, jumătate din acţionariat se află în America, şi cică jumătatea asta s-ar teme să se întoarcă în patrie, creditorii bat la uşă, iar sponsorii renunţă la parteneriate.

PUTEREA

Victor Ponta şi Crin Antonescu se feresc de trădare. Planul secret al PNL şi PSD: anticipate prezidenţiale în 2012 cuplate cu alegeri parlamentare

Liberalii şi social-democraţii negociază o formulă antitrădare pentru ca fiecare partid să fie sigur că cealaltă tabără îşi va respecta cuvântul dat. Varianta cu prezidenţiabil de la PNL în 2014 şi premier de la PNL în 2012 nu este pe placul liberalilor, care au cerut o serie de garanţii suplimentare. Scenariul optim gândit de cele două partide ar fi cuplarea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale şi o candidatură în tandem a lui Crin Antonescu şi Victor Ponta. "S-a discutat varianta suspendării preşedintelui Traian Băsescu, dar pentru asta trebuie să convingem UDMR să ni se alăture. Dacă o vor face până la alegerile parlamentare, se vor declanşa procedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi se poate ajunge la alegeri parlamentare cuplate cu prezidenţiale. În cazul în care UDMR nu se alătură actualei Alianţe, planul va fi pus în practică în 2013.

România pierde peste 100.000.000 de euro anual din nelegalizarea prostituţiei. Suntem printre ultimele state din UE în care sexul pe bani este infracţiune

Prostituţia în România este astăzi ilegală. Un proiect de lege - cel al deputatului Silviu Prigoană - aşteaptă în Parlament ca 470 de aleşi ai neamului să voteze pentru sau contra legalizării prostituţiei. Ar fi al treilea proiect de lege depus spre aprobare în Parlament. Primele două iniţiative au fost respinse. Cu toate acestea, prostituţia există în România, ca de altfel peste tot în lume. O fi bine, o fi rău să avem legalizată prostituţia? Unii zic că da, alţii spun că nu. Chiar dacă răspunsul poate fi undeva la mijloc, politicienii sunt obligaţi să îl dea. Pentru că şi la acest capitol au rămas codaşi. România e printre ultimele state din UE unde dacă oferi plăceri sexuale contra cost eşti infractor. În tot acest timp, statele din Vest încasează anual chiar şi miliarde de euro în buget din impozitarea curvelor legale.

ROMÂNIA LIBERĂ

Infrastructură. Pe calea ferată sau pe asfalt, toate drumurile spre litoral vor scoate peri albi turiştilor cel puţin în 2011. Fundătura Cernavodă

Reparaţiile la calea ferată Bucureşti-Constanţa, începute în 2006, sunt deja în al doilea an de întârziere, iar drumul cu trenul durează minim patru ore. Autostrada Cernavodă-Constanţa este deja în întârziere şi îi lipsesc certificate de urbanism. A venit timpul ca întârzierile să se răzbune: podul de pe drumul vechi intră în reparaţii cel puţin un an, pentru a nu pierde finanţarea BERD. Acestea sunt motivele pentru care zeci de mii de şoferi se vor înghesui zilnic, în drumul spre mare, pe străduţele din Cernavodă. Românii vor avea o ocazie bună, o dată cu începerea sezonului turistic din acest an, să vadă cât de utilă este o autostradă.

Ţara fără alegere. Dar merită una?

România a devenit oficial, de vreo două zile, ţara fără alegere, opusul sloganului "land of choice", pe care, în lipsa auditoriului occidental căruia îi fusese menit, televiziunea publică îl difuzează din greu la publicul fără cablu rămas audienţă captivă prin ultimele cătunuri din ţara profundă. Cinstit vorbind, oricât e de sărac şi de amărât publicul care nu poate alege alt canal, ştie oricum că nici altă alegere politică, nici altă alegere economică nu îi vor veni din ţară. Cine a fost capabil să facă o alegere a plecat deja, direct din sat în lumea mare, înghesuindu-se în autobuzele Atlassib.

ZIARUL FINANCIAR

Investitorii străini stau la coadă pentru Fondul Proprietatea

Febra Fondului Proprietatea a încins România în plină iarnă, iar zecile de milioane de euro care sunt aşteptate să intre odată cu listarea sa la Bursa din Bucureşti îi fac pe mulţi dintre acţionari să se viseze deja milionari. Din 25 ianuarie, când va avea loc listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti, investitorii străini vor avea acces la cea mai valoroasă companie românească, cu active de 3,5 miliarde de euro şi participaţii la cele mai importante companii energetice locale.

Ratele în lei la creditele în franci elveţieni sunt mai mari cu cel puţin 60% faţă de decembrie 2007

Cei care au luat credite în franci elveţieni în anii trecuţi, atraşi de dobânzile nominale mici afişate de bănci, se văd acum nevoiţi să plătească rate tot mai mari din cauza creşterii cursului la maxime istorice. Francul este acum cu 28% mai puternic în faţa leului decât la sfârşitul lui 2008 şi cu 57% mai sus faţă de decembrie 2007. Creşterea cursului se vede direct în valoarea ratei lunare când este exprimată în lei, iar pasul alert în care a urcat în 2010 se vede deja în dinamica restanţelor. Populaţia avea în noiembrie rate restante de echivalentul a 172 mil. euro la creditele în franci elveţieni, suma fiind de şase ori mai mare decât în urmă cu un an, arată cele mai recente date ale BNR.

FMI: Datoria externă a României explodează la 82% din PIB, dar nu ne temem că nu ne luăm banii înapoi

Datoria externă totală a României va atinge anul acesta un vârf de circa 82% din PIB, marcând o creştere galopantă faţă de nivelul de 51% de la sfârşitul lui 2008, însă reluarea creşterii economice va permite reducerea acesteia la niveluri gestionabile pe termen mediu, potrivit celui mai recent raport al FMI privind situaţia economică. Încă din octombrie 2010 datoria externă tindea să se apropie de 90 mld. euro, în creştere cu 11,5 mld. euro în decurs de numai un an. Chiar dacă în 2013 şi 2014 vor fi două vârfuri de plată mari cu rambursarea banilor către FMI, reprezentând 11,7% şi respectiv 12% din rezervele valutare, Fondul nu-şi face probleme în privinţa recuperării împru­mutului.

50.000 de foşti proprietari stau cu ochii pe Bursă până în mai să afle câte acţiuni vor primi la FP

Statul român îi va despăgubi pe cei peste 60.000 de foşti proprietari cu acţiuni la Fondul Proprietatea în funcţie de preţul titlurilor pe Bursa de Valori Bucureşti începând din luna mai, după ce în ultimii cinci ani circa 5.000 de persoane au primit acţiuni la valoarea fixă de un leu. Dacă preţul acţiunii la Bursă va fi sub un leu, există premisele unei discriminări între vechii şi noii acţionari, care ar putea primi un număr mai mare de acţiuni pentru aceleaşi valori ale despăgubirilor, susţin avocaţii. În 2010, ANRP a acordat 3 miliarde de acţiuni la Fondul Proprietatea unui număr de circa 1.500 de persoane. Statul mai controlează în prezent 38,8% din capitalul fondului, restul de peste 60% din capital fiind deţinut de un număr de peste 5.000 de persoane fizice şi juridice. Mulţi dintre cei care au primit acţiuni la FP ca despăgubire le-au vândut în ultimii ani speculatorilor, la preţuri mult sub valoarea nominală de 1 leu la care le-au primit.

Industria a avut o evoluţie favorabilă în 2010, ajutând economia. Inflaţia s-a dublat

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a adus o surpriză plăcută accelerând pe final de an, după ce dăduse semne de oboseală în lunile precedente. Însă luna decembrie a adus o veste proastă privind creşterea preţurilor de consum, care a accelerat la 8% în condiţiile majorării TVA, ţinta de inflaţie fiind ratată pentru al patrulea an consecutiv. Inflaţia a ajuns la 8% anul trecut, nivel dublu faţă de 2009. Rata inflaţiei a ajuns anul trecut la 7,96%, în condiţiile majorării TVA, nivelul fiind aproape dublu faţă de cel din 2009. Creşterea preţurilor produselor nealimentare a fost de 9,76%, în timp ce la mărfurile alimentare şi servicii avansul a fost de circa 6,4%, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică. În decembrie preţurile de consum au urcat cu 0,53%.

Încă un caz de manipulare pe Bursă cu semne de întrebare

O tranzaţie de 100.000 de euro derulată în 2007 pe RASDAQ cu acţiunile unei companii aproape necunoscute de pe piaţa RASDAQ a ajuns în centrul unui nou scandal de manipulare a pieţei de capital, în care sunt implicaţi Rareş Nilaş, directorul BT Securities - una dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe Bursă, şi un puternic om de afaceri din Cluj, Gicu-Agenor Gânscă, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania. Acest scandal vine la jumătate de an după ce Horia Ciorcilă a fost pus sub acuzare alături de un alt administrator al Băncii Transilvania, Claudiu Silaghi, şi de mai mulţi brokeri şi bancheri pentru manipularea pieţei de capital privind o serie de tranzacţii derulate la sfârşitul lui 2009 cu acţiunile Băncii Transilvania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb