REVISTA PRESEI 13.03.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 martie 2012

ADEVARUL

UDMR a speriat PDL cu greva parlamentară

Parlamentarii UDMR au părăsit, ieri, lucrările Legislativului, nemulţumiţi că Guvernul nu a rezolvat situaţia de la UMF Târgu-Mureş. Rămaşi fără cvorum în Parlament, liderii PDL păreau dispuşi să cedeze. Senatorii şi deputaţii UDMR nu au venit, ieri, la lucrările Parlamentului, aşteptând ca Executivul condus de Mihai Răzvan Ungureanu să emită o hotărâre de guvern referitoare la înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară la UMF Târgu-Mureş. După decizia UDMR, liderii PDL, rămaşi fără majoritate parlamentară, au intrat în panică şi au făcut un pas înapoi acceptând solicitarea UDMR. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit la Guvern cu preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, şi cu vicepremierul Marko Bela. La întâlnire au fost convocaţi şi miniştrii Educaţiei, Cătălin Baba, cel al Justiţiei, Cătălin Predoiu şi cel al Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi.

Caracteristici ale viitorului CEO al BVB: finanţist, bun comunicator, român

Să fie un cunoscător al pieţelor de capital, să aibe abilităţi de comunicare şi, de preferat, să fie român: Acestea sunt primele trei caracteristici de bază pe care viitorul director al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui să le aibă; primele două sunt obligatorii, cea de-a treia este opţională. Mult mai important este însă ca viitorul CEO să poată face din BVB un lider regional. Pentru asta Bursa pune la bătaie un salariu de până la 10.000 de euro pe lună.

Europa loveşte în corupţie unde o enervează cel mai tare: la avere

Comisia Europeană va impune măsuri dure pentru confiscarea şi îngheţarea averilor nejustificate sau dobândite prin corupţie şi crimă organizată. Dacă instanţele nu au reuşit să producă o sentinţă, dacă infractorul se sustrage urmăririi penale, a fugit sau a decedat, dacă a mutat bunurile şi proprietăţile obţinute ilegal sau nejustificat, toată averea sa, a rudelor sau prietenilor va putea fi confiscată sau cel puţin îngheţată. Este esenţa propunerii de directivă cu care a venit ieri comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, şi care ar urma să revizuiască normele existente, care au caracter obligatoriu pentru fiecare stat membru UE. Doar 1% din bunurile provenite din săvârşirea de infracţiuni sunt în acest moment îngheţate şi confiscate în prezent în UE.

Turiştii germani se tem să vină în Grecia

Turiştii germani ezită să vină în Grecia, temându-se de furia grecilor faţă de planurile de austeritate recomandate de Uniunea Europeană, a declarat luni ministrul grec al Culturii. Din cauza lipsei de turişti, proprietarii greci au scos la vînzare 1.000 de hoteluri. "Sunt mulţi germani cărora le este frică să vină în Grecia", i-a spus Pavlos Geroulanos preşedintelui grec Carlos Papulias, în urma unei vizite efectuată săptămâna trecută la Salonul Internaţional de Tursim de la Berlin. "Au sentimentul că după ceea ce s-a întâmplat, nu vor fi primiţi bine de către greci. Trebuie să schimbăm această atmosferă", a declarat Geroulanos, citat de AFP.

Nouriel Roubini pentru FP: cele mai grave consecinţe ale unui război cu Iranul

Faimosul economist american Nouriel Roubini şi specialistul în ştiinţe politice Ian Bremmer au acordat un interviu exclusiv revistei "Foreign Policy" în care au discutat problemele geopolitice şi economice curente. Roubini este în continuare sceptic faţă de redresarea economică a Statelor Unite şi susţine că Europa este "un accident de tren" care se produce cu încetinitorul. Spre deosebire de Bremmer, Roubini şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unui atac militar asupra Iranului şi faţă de ramificaţiile economice pe care acest atac le-ar avea asupra economiei mondiale. "Cel mai rău scenariu posibil este un conflict prelungit. Dacă furnizarea de petrol şi gaze naturale de către ţările din zona Golfului Persic va fi afectată iar producţia şi exportul de ţiţei iranian vor înceta pentru o vreme, preţul ţiţeiului poate ajunge şi la 170, 180, 200 de dolari barilul".

Sarkozy sacrifică Europa de dragul campaniei

Aflat într-o bătălie crâncenă pentru al doilea mandat la preşedinţia Franţei, Nicolas Sarkozy face un anunţ neaşteptat. Dacă în următoarele 12 luni nu este instituit "un Guvern politic Schengen", Franţa îşi va suspenda participarea la acordurile Schengen asupra liberei circulaţii a persoanelor în Uniunea Europeană, relevă AFP. "Acordurile nu mai permit un răspuns la gravitatea situaţiei. Ele trebuie revizuite. Trebuie implementată pentru Schengen o reformă structurală ca aceea pe care tocmai am implementat-o pentru euro", a afirmat, duminică, preşedintele francez.

Rusia: Opoziţia acuză o relaţie de corupţie între Putin şi Berlusconi şi cere anchetă

Partidul de opoziţie rus Iabloko i-a cerut luni Parchetului general să ancheteze eventualele conflicte de interese şi "relaţii de corupţie" dintre fostul lider italian Silvio Berlusconi şi Vladimir Putin, care l-a primit săptămâna trecută în vizită privată în Rusia, relatează AFP. "Liderul partidului Iabloko, Serghei Mitrohin, i-a adresat o scrisoare Parchetului general în care îi cere să verifice dacă nu există un conflict de interese în recenta întâlnire dintre preşedintele Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin şi cetăţeanul italian şi omul de afaceri Silvio Berlusconi", afirmă partidul într-un comunicat. "Conducerea ţării subliniază relaţiile sale exclusive cu un reprezentant al mediilor de afaceri străine, ceea ce poate fi o dovadă a existenţei unor relaţii ilegale", adaugă Iabloko.

Gazele de şist, un start pierdut pentru România?

Zece parlamentari au iniţiat un proiect de lege pentru interzicerea exploatării gazelor de şist. În acelaşi timp, Polonia şi Ucraina încurajează exploatarea acestor resurse. Descoperirea gazelor de şist a fost primită cu mult entuziasm la nivel mondial, în contextul în care specialiştii anunţă că, datorită acestora, rezervele de gaze ale omenirii sunt cu 40% mai mari decât se credea. Totuşi, exploatarea acestor zăcăminte rămâne cu mult sub potenţial, în mare parte din cauza costurilor de extracţie semnificativ mai mari. Totodată, tehnologiile controversate pe care se bazează acest procedeu, care presupun explozii şi injectarea de apă, nisipuri sau alte chimicale în zăcăminte pentru a extrage petrolul şi gazele, au determinat o ruptură adâncă între Statele Unite ale Americii şi Europa. Datorită acestor resurse, SUA au devenit cel mai mare producător de gaze din lume.

CURENTUL

UDMR joacă ceardaş pe legile româneşti

Şantajul politic practicat de UMDR a atins cotele paroxismului trecând deja peste orice normă legală într-o manieră ce indică de fapt o stare de dictatură a minorităţii. Acesta este, în fapt, preţul pe care marea majoritate a guvernărilor din România care au ales UDMR, ca partener de coaliţie la guvernare, îl decontează acum, făcându-se obiectul unui şantaj ordinar. Ce vrea de fapt UDMR prin şantajul politic ambalat în "pragmatism" este ca UMF Târgu Mureş să fie un caz special care să funcţioneze după criterii segregaţioniste şi să preia treptat administraţia din acest oraş în care cetăţenii români sunt la egalitate numerică cu etnicii maghiari. În acest caz, UDMR militează pentru o Facultate de Medicină separată în care să nu mai fie nevoiţi să înveţe terminologia medicală românească ca să poată profesa, ci absolut tot să se facă în limba maghiară.

Monştri, nu părinţi: tatăl îşi viola fiica, iar mama filma totul. 360 de filme descoperite de poliţişti!

Părinţii unei adolescente din Reşiţa pe care au filmat-o în timpul raporturilor sexuale avute cu tatăl au fost ridicaţi şi reţinuţi de procurorii Direcţiei de Inves­tigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Carmen Munteanu, în vârstă de 40 de ani, este căsătorită cu Adrian Munteanu, de 30 de ani, femeia având dintr-o relaţie o fată de 13 ani pe care a pus-o să întreţină relaţii sexuale cu bărbatul ei. Carmen şi Adrian Munteanu sunt swingeri, respectiv au relaţii sexuale şi cu alţi parteneri, potrivit unor surse judiciare. Mama adolescentei, în vârstă de 13 ani, şi-a obligat fiica să întreţină raporturi sexuale cu tatăl ei vitreg, momente filmate şi apoi postate pe internet, au declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Mama era cea care făcea înregistrările şi apoi le lansa pe internet.

PSD şi PNL se suspicionează reciproc de trădare

Gradul de neîncredere în USL a ajuns la o cotă destul de ridicată. În prag de alegeri locale, liderii PSD şi PNL se suspicionează reciproc de trădare şi în acest sens vor să-şi reînnoiască angajamentele politice în cadrul USL, deşi aceasta este o alianţă este una înregistrată la tribunal şi cu un statut clar. Momentul care a declanşat această lipsă de încredere s-a produs atunci când, la învestirea guvernului Ungureanu, Victor Ponta a mers în Parlament pentru a ţine un discurs.

CURIERUL NATIONAL

Aruncă banii şi fugi!

Expansiunea monetară încurajată de BNR pare a indica faptul că instituţia s-a raliat politicilor celorlalte bănci centrale care vizează contracararea aşteptărilor negative din economie prin pomparea de bani. "Am mărit cantitatea de bani şi nimeni nu ştie dacă nu mai trebuie să o mărim de câteva ori de acum încolo", spune Lucian Croitoru, adăugând că nu ştie care va fi deznodământul acestor strategii. Cristian Popa: Există o şcoală care aminteşte că suntem totuşi într-un experiment. Dacă experienţa celor câteva sute de ani de capitalism ne-a învăţat că oamenii aleargă neobosiţi pentru a aduna cât mai mulţi bani din piaţă, etapa de colaps al creditului pe care o parcurgem ne pune în faţă o realitate deopotrivă antagonică şi surprinzătoare: în sistemul financiar se aruncă cu banii!

Taxa radio-tv, file de dosar

Din cauza restanţelor la taxa radio-tv, zeci de clienţi ai companiei CEZ au fost deconectaţi de la reţeaua electrică, fiind obligaţi să plătească apoi sute de lei ca taxă de deconectare-reconectare. Din ce în ce mai mulţi cetăţeni încep să reclame abuzurile companiei CEZ, printre care şi deconectarea, ilegală, de la reţeaua electrică pentru că nu au plătit taxa radio-tv.

Producţia DeLonghi de la Jucu ar putea începe în toamnă

Italienii vor să înceapă activitatea de producţie în septembrie. Producătorul de electrocasnice vrea să angajeze pentru început 100 de persoane. Producătorul de electrocasnice DeLonghi ar putea produce primele electrocasnice fabricate la Jucu, încă din toamna acestui an, compania italiană anunţând un prim termen pentru luna septembrie. Reprezentanţii vor să angajeze la fabrica din comuna clujeană, cumpărată de la Nokia, cel puţin o sută de persoane, transmite Mediafax.

Hoţia bancară, aşa cum nu o vedem

Analistul economic Jim Rickards spune că inflaţia indusă de sistemul financiar este o formă de furt prin care se ia de la oamenii de rând pentru a se da fondurilor speculative şi bancherilor. Niveluri ale inflaţiei anuale de 2-4% ţintite de băncile centrale pot părea nesemnificative, dar lovesc dur în categorii întregi ale populaţiei. "Aceste rate ale inflaţiei sunt cancerigene". Banca centrală din SUA s-a antrenat într-un joc periculos de devalorizare a dolarului şi de creare de inflaţie care ar putea împinge economia americană în haos, a declarat recent Jim Rickards, analist economic reputat în piaţa americană care a deţinut funcţii executive la mai multe companii de pe Wall Street, în prezent Senior Managing Director la Tangent Capital Partners şi autor al cărţii "Războiul monedelor" ("Currency Wars: The Making of the Next Global Crisis"), în cadrul unui interviu acordat website-ului chrismartenson.com.

AVAS şi-ar putea converti creanţele în acţiuni la firmele debitoare

Creanţele deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la societăţile comerciale ar putea fi convertite în acţiuni, dacă se aprobă proiectul elaborat de Ministerul Economiei. Astfel, în termen de 30 de zile de la data instituirii procedurii de administrare specială la societăţile comerciale ce urmează să se privatizeze, la cererea instituţiei publice implicate creanţele deţinute de AVAS asupra societăţii comerciale se vor converti în acţiuni. În acest sens, conducătorul instituţiei publice implicate va emite un ordin privind conversia în acţiuni a creanţelor AVAS, majorarea capitalului social al societăţii comerciale respective cu valoarea creanţelor urmând să aibă loc de drept la data publicării în Monitorul Oficial Partea a IV-a a ordinului conducătorului instituţiei publice implicate.

EVENIMENTUL ZILEI

ANALIZĂ EVZ. Traian Băsescu: jucător neutru sau aducător de veşti bune

Interviul acordat de preşedintele Traian Băsescu pentru EVZ a fost întors pe toate părţile de analiştii politici Ion Cristoiu şi Cozmin Guşă. În timp ce Ion Cristoiu este de părere că principalul mesaj a fost cel legat de reîntregirea salariilor bugetarilor şi că preşedintele s-a distribuit în rolul aducătorului de veşti bune, Cozmin Guşă a găsit interesante declaraţiile şefului statului despre relaţiile cu Rusia. Guşă mai crede că Traian Băsescu îşi pregăteşte pentru finalul mandatului prezidenţial rolul de preşedinte echilibrat, neutru, aflat deasupra partidelor.

TENSIUNI. În ciuda unui mai vechi acord, parlamentul egiptean vrea să rupă relaţiile cu Israelul

Camera inferioară a Parlamentului egiptean a cerut luni expulzarea ambasadorului Israelului la Cairo pentru a protesta faţă de raidurile israeliene criminale din Fâşia Gaza, relatează AFP, citată de Agerpres. Grupările armate palestiniene din Fâşia Gaza şi Israelul au ajuns la un acord "complet şi reciproc" de încetare a focului, după patru zile de violenţe, a făcut cunoscut în cursul nopţii un responsabil din cadrul serviciilor egiptene de informaţii, scrie AFP. Acest acord de încetare a focului a intrat în vigoare marţi, la ora locală 01.00 (luni, 23.00 GMT), a precizat responsabilul în cauză, implicat într-un proces de mediere din partea Egiptului pentru a se pune capăt escaladării violenţelor în regiune.

JURNALUL NATIONAL

Cum încasează familia premierului României 7.000 de euro/lună. Soţia lui Mihai Ungureanu, administrator în imperiul Petrom

A trecut o lună de când presa a scris despre cei 170.000 de euro primiţi de Daniela Ungureanu, de la OMV în 2009 şi 2010. Cum a ajuns nevasta premierului pe statele de plată ale celei mai mari companii petroliere din România a fost un secret păstrat până acum cu sfinţenie. În loc să explice cum a luat soţia sa 7.000 de euro/lună de la OMV, premierul a făcut declaraţii care au ridicat şi mai multe semne de întrebare. În spatele acestei discreţii stă faptul că doamna Ungureanu face parte din Consiliul de Administraţie al unei subsidiare Petrom, care furnizează servicii medicale pentru companie. Contractul cu OMV a intrat în atenţia presei imediat după investirea noului premier. În declaraţia de avere a lui Ungureanu suma figurează drept "servicii de consultanţă medicală" şi este plătită direct de către OMV AG Viena.

Guvernul trebuie să găsească până în iunie bani de salarii. Efortul bugetar se ridică la 2,25 miliarde de lei pentru o creştere de 15% a veniturilor bugetarilor

Coaliţia de guvernare a decis ca salariile bugetarilor să fie majorate începând cu luna iunie, urmând ca Guvernul să analizeze procentul cu care se va face majorarea. Deputatul PDL Mircea Toader a spus că membrii coaliţiei au susţinut de la început această majorare, iar premierul are cuprins în programul de guvernare, la punctul 1, creşterea salariilor. Totodată, Toader a mai declarat pentru Mediafax că Guvernul urmează să calculeze şi să găsească soluţii pentru majorarea salariilor. Decizia coaliţiei vine după ce în urmă cu aproape o săptămână preşedintele Traian Băsescu a declarat în Parlament că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor.

Băncile greceşti expuse la criză

România nu este scutită de pericolul contagiunii crizei datoriilor suverane, a declarat profesorul universitar doctor Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Admi­nistraţie al BNR, în emisiunea "Provocări", de la The Money Channel. Dănilă a subliniat că, în ciuda faptului că sunt bine capita­lizate şi supravegheate de Banca Naţională, băncile greceşti din România sunt expuse, în acest moment, la criza datoriei Greciei. Principala vulnerabilitate a economiei româneşti în momentul de faţă o reprezintă ponderea foarte ridicată a capitalului străin în sistemul bancar din România, a precizat Nicolae Dănilă.

NATIONAL

UDMR scoate limba materna la PDL

Pentru ca nu reuseau sa obtina infiintarea unei linii maghiare la UMF Targu Mures, udemeristii i-au lovit pe pedelisti unde-i doare mai tare, adica in majoritatea parlamentara, si asa este extrem de subreda. Dupa ce au vazut ca amenintarile cu demisiile si ruperea Coalitiei nu au mers de aceasta data, liderii maghiari au trecut de la vorbe la fapte. Profitand de faptul ca, de cand cu greva Opozitiei, cu greu se mai intruneste un cvorum de sedinta in Parlament, deputatii si senatorii UDMR s-au retras de la lucrari, lasandu-i pe democrat-liberali cu ochii in soare.

Miscarea Populara a intepenit

Dintr-o simpla strategie politica, Miscarea Populara s-a transformat intr-un cosmar pentru pedelisti. Nestiind cum e mai bine sa procedeze, democratii au ajuns sa se intalneasca saptamanal si sa-si schimbe deciziile de la o intrunire la alta. Dupa ce au anuntat ca dau libertate filialelor sa faca sau nu Miscari judetene, liderii PDL au realizat ca aliantele cu pricina vor avea componenta diferita in functie de judet, prin urmare nu pot avea aceeasi denumire la nivel national. Stransi ciopor din nou, pedelistii au decis sa renunte definitiv la denumirea de "Miscare Populara" si sa lase filialelor libertatea de a face ce aliante vor si cu cine au chef, aliante pe care sa le numeasca dupa cum le vine mai bine.

Cristian Preda: Antonescu se intalneste in secret cu Ungureanu

Cristian Preda da in gat Opozitia, despre care spune ca poarta la suprafata un razboi total cu Puterea, dar in culise negociaza de zor cu adversarii politici. Liderii USL poarta "discutii ascunse" cu premierul si cu sefii PDL-ului, sustine europarlamentarul PDL. "Ia intrebati-l pe Crin Antonescu ce discuta cand merge sa se vada cu Razvan Ungureanu sau lideri ai PDL. Aflati, ca sunteti jurnalisti", a aruncat Cristian Preda bomba. In context, democrat-liberalul a minimalizat marea greva a USL-ului, reducand-o la nivelul unei simple retorici: "Astea sunt retoricile publice, credeti ca de asta sufera ei? Vor veni in Parlament cand vor fi puse pe agenda lucruri foarte importante".

Cancelarul Austriei vrea sa inchida centrala de la Cernavoda

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, agreeaza ideea inchiderii tuturor centralelor nucleare din UE, deci si pe cea de la Cernavoda. Austria a interzis constructia de astfel de centrale inca din 1974. Faiymann, fost consultant la Bank Austria, este partizanul ideii unei Europe fara centrale nucleare, mai ales ca are un puternic aliat in Germania, care a anuntat, la randul sau, ca isi va inchide toate unitatile de acest tip pana in 2022.

Postasii protesteaza marti in Capitala

Nemultumiti ca salariile nu au mai fost majorate din 2010, ca nu au mai primit prime de sarbatori si ca in institutie este o stare "de haos si incertitudine", angajatii Companiei Nationale Posta Romana vor incepe marti protestele. Lucratorii de la Posta Romana vor manifesta in fata sediilor prefecturilor din toata tara. Potrivit unui comunicat emis de catre reprezentantii Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLRP) primul protest va avea loc, marti, in Bucuresti, la sediul CNRP din Bulevardul Dacia, intre orele 14.00 - 15.30.

Grecia are nevoie de al treilea imprumut extern

Oficialii germani sustin ca Grecia isi poate reduce datoria, dar va avea nevoie de un al treilea imprumut major. Nouriel Roubini prevesteste iesirea statului elen din zona euro, impreuna cu Portugalia. Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, sustine ca Grecia isi poate reduce datoria pana la nivelul de la 120,5% din PIB in urmatorii opt ani. Schauble a atras insa atentia ca Grecia va avea nevoie de un al treilea acord de finantare externa pentru a-si atinge acest obiectiv. Oficialul german a precizat ca masurile decise de UE in privinta Greciei vor duce la redresarea economica a acestui stat.

PUTEREA

Extremiştii unguri pregătesc un război rasial

Organizaţiile extremiste maghiare încearcă să profite din plin şi în acest an de sărbătoarea lor, pentru a atrage atenţia opiniei publice. Astfel, în mai multe oraşe din Transilvania se intenţionează organizarea de activităţi cu caracter iredentist, rasist şi naţionalist-revizionist, care urmăresc negarea caracterului naţional-unitar al statului român, pregătirea condiţiilor pentru diminuarea suveranităţii acestuia în zone locuite compact de comunităţi etnice minoritare, subminarea activităţii şi autorităţii unor instituţii legale ale statului în aceste zone şi susţinerea unor iniţiative separatiste care aduc atingere integrităţii teritoriale a României. În ultimii ani, aproape de fiecare dată la 15 martie, nu a lipsit acest tip de acţiuni din şirul de evenimente organizate pentru a marca Revoluţia Maghiară de la 1848.

Ministerul Agriculturii dă drumul la angajări

Ministerul Agriculturii dă drumul la robinetul angajărilor în cadrul unor agenţii din subordine, explicaţia fiind asigurarea necesarului de personal pentru realizarea compensărilor între subvenţiile de la stat şi taxele ce trebuie plătite de beneficiari, tot către stat. Pe lista instituţiilor care vor putea face angajări se numără şi Îmbunătăţirile Funciare, care, la sfârşitul anului trecut, a dat afară aproape trei sferturi din personal. Agenţia Domeniilor Statului (ADS), Agenţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) vor colabora pentru a asigura încasarea datoriilor pe care beneficiarii de subvenţii agricole le au către ADS şi ANIF.

Petrom nu a acceptat creşterea redevenţelor

Guvernul a cerut Petrom să plătească redevenţe mai mari, însă oficialii companiei nu au fost de acord, astfel că vânzarea acţiunilor Petrom a fost scoasă din acordul cu FMI, au declarat, pentru NewsIn, surse din sector. În acordul cu finanţatorii externi, Guvernul se angajase să vândă un pachet de 9,84% din acţiunile pe care le mai deţine la Petrom. Executivul a încercat să facă acest lucru vara trecută, însă oferta a eşuat, pentru că nu au fost subscrise minimum 80% din acţiuni. Oferta urma să fie reluată în acest an, însă a fost scoasă din acordul cu FMI pentru că oficialii companiei petroliere nu au acceptat mai multe cerinţe din partea Guvernului, potrivit surselor citate.

Hidroelectrica: Forţă majoră şi după luna mai

Clauza de forţă majoră instituită de Hidroelectrica în septembrie anul trecut, din cauza secetei, ar putea fi prelungită şi după luna mai, întrucât debitele Dunării continuă să fie reduse, au declarat, pentru NewsIn, surse din companie. "Hidroelectrica produce acum 58% din cantitatea de energie care ar fi trebuit generată în această perioadă. Noi sperăm să poată fi ridicată forţa majoră în mai, dar deocamdată nu se ştie dacă acest lucru va fi posibil, deoarece încă nu este suficientă apă. Debitele Dunării şi ale râurilor sunt cu mult sub mediile multianuale", au spus sursele citate.

Obama se gândeşte să atace Siria

SUA şi aliaţii lor au început discuţii "serioase" privind o posibilă intervenţie militară în Siria, conform unor surse de la Casa Albă citate de cotidianul "Washington Post". Oficialii americani şi aliaţii lor iau în considerare mai multe variante de acţiune: livrări directe de arme către opoziţia siriană, trimiterea de trupe în vederea asigurării de "coridoare umanitare" sau a unei "zone de securitate" pentru protestatari, precum şi lovituri asupra sistemului antiaerian al Siriei.

ROMANIA LIBERA

Criza medicamentelor: 180 de milioane de euro aruncate anual pe fereastră!

O companie de audit din Marea Britanie a scos la iveală risipa incredibilă care are loc în sistemul de compensare a medicamentelor din România. Cu suma care se pierde anual s-ar putea construi şase spitale ultramoderne. Unul dintre motivele pentru care bugetul sănătăţii a ajuns aproape de colaps îl reprezintă cheltuielile ineficiente pe care statul le face cu medicamentele compensate şi gratuite. Au spus-o de nenumărate ori reprezentanţi ai Guvernului, preşedintele Traian Băsescu şi au recunoscut-o chiar oficiali din sistemul de sănătate. Acum a venit şi rândul unei instituţii britanice specializate să constate risipa incredibilă care are loc în acest domeniu. La insistenţele Băncii Mondiale, Ministerul Sănătăţii a comandat un raport de audit la NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence), iar după trei vizite în România experţii au venit cu concluziile.

Israelul pregăteşte de cel puţin 10 ani un atac asupra Iranului

Armata israeliană se pregăteşte intens, de ani de zile, pentru o lovitură aeriană asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului, scrie Associated Press. În acest scop, Israelul şi-a trimis forţele aeriene în misiuni de antrenament pe distanţe lungi, a achiziţionat bombe anti-buncăr, produse de americani, şi şi-a întărit apărarea antirachetă. Avertismentul premierului israelian Benjamin Netanyahu cu privire la un posibil atac preventiv împotriva Iranului nu au fost vorbe în vânt. Un atac unilateral israelian nu ar putea distruge complet programul nuclear iranian, dar ar putea da o lovitură serioasă Teheranului.

Găsită după 400 de ani. O frescă a lui da Vinci s-ar putea ascunde în spatele unui zid din Florenţa

Experţii în artă cred că au descoperit urme ale unei fresce de Leonardo da Vinci, rămasă neterminată, în cadrul unei operaţiuni controversate, ce a constat în efectuarea unor orificii într-o operă a lui Giorgio Vasari, la Florenţa, potrivit Mediafax. Aceste urme au fost descoperite cu ajutorul unor microcamere şi unor sonde, care au traversat o frescă de Giorgio Vasari, ce decorează una dintre principalele săli din Palazzo Vecchio, sediul primăriei din Florenţa, au anunţat oamenii de ştiinţă italieni într-o conferinţă de presă. Ei spun că au descoperit urmele unei picturi negre, "anormale, specifice", de aceeaşi natură cu substanţele folosite de Leonardo da Vinci atunci când a pictat Gioconda şi Sfântul Ioan Botezătorul.

ZIARUL FINANCIAR

Prin contractele directe s-au evaporat din conturile Hidroelectrica 1,5 mld. euro

În 2001, proaspăt înfiinţata Hidroelectrica, devenită în urma reorganizării sistemului energetic românesc producătorul celei mai ieftine energii, semna primul contract direct pentru vânzarea energiei, dar şi primul contract de export. După un deceniu în care contractele directe ale Hidroelectrica au iscat reacţii politice acide, au generat acuzaţii de subminare a economiei, liste întregi de directori sau miniştri fiind puşi sub acuzare, bilanţul profiturilor la care compania a renunţat vânzându-şi energia ieftin către firme bine conectate la cercurile politice se ridică la peste 1,5 miliarde de euro, conform estimărilor ZF.

Ştiţi unde sunt banii voştri care ar fi trebuit să vină din reducerea CAS? La Guvern, la ştergerea datoriilor CFR!

Guvernul Ungureanu va şterge, va anula ca să fim precişi, datoriile CFR către stat ( datorii plus penalităţi) în valoare de 3,9 miliarde de lei, circa 915 milioane de euro, iar în contul lor Ministerul Transporturilor va primi acţiuni la companie. Adică cel care a administrat CFR, Ministerul Transporturilor, nu numai că nu este scos din companie pentru proastă gestiune, dar primeşte şi mai multe acţiuni. CFR, cea care administrează infrastructura de cale ferată, nu este altceva decât o Grecie a României. Timp de 20 de ani a fost devalizată, spartă pe bucăţi, impărţită la toţi, pasată de la o guvernare la alta, analizată de zeci de firme de consultanţă cu specialişti plătiţi cu cel puţin 100 de euro pe oră, pentru ca în final tot să se şteargă datoriile.

Încep negocierile pentru licenţele anului: 500 mil. euro în telecom

Reprezentanţii Deutsche Telekom, France Telecom şi Vodafone Group îşi vor prezenta astăzi opiniile în legătură cu cel mai fierbinte subiect de pe piaţa telecom: licitaţia care va stabili ce operatori vor oferi telefonie mobilă în România în următorii 10-15 ani. Statul decide în următoarele luni câţi bani va cere pe licenţe şi ce condiţii pune pentru cei care vor să le cumpere. Din datele prezentate până acum statul se aşteaptă la venituri de 0,5 mld. euro din această licitaţie. Opiniile vor fi prezentate în cadrul unei conferinţe organizate de o asociaţie formată din cei mai mari operatori de pe piaţă (Orange, Vodafone şi Cosmote), iar printre speakeri se numără şi reprezentanţi ai Ministerului Comunicaţiilor, arbitrului telecom şi Consiliului Concurenţei.

Deţinători de obligaţiuni elene dau Grecia şi băncile în judecată, după schimbul de obligaţiuni

Avocaţi din Germania reprezentând 110 deţinători de obligaţiuni ale Greciei vor da în judecată statul elen şi bănci, în urma schimbului de obligaţiuni care a redus datoriile statului grec cu peste 100 de miliarde de euro, transmite Reuters. Majoritatea investitorilor au cheltuit 100.000-500.000 de euro pe obligaţiuni elene, cel mai mare plasament fiind de 3 milioane de euro, potrivit firmei de avocatură din Hamburg, care nu a menţionat băncile vizate de acţiune. În procesul care va fi intentat probabil la Washington, băncile vor fi acuzate că nu au informat clienţii în privinţa riscurilor şi li se va cere să acorde compensaţii. Separat, avocaţii vor susţine că Grecia, prin programul schimbului de obligaţiuni, a încălcat un tratat germano-elen care protejează investitorii din Germania de riscurile politice. Investitorii care au acceptat termenii schimbului de obligaţiuni nu vor putea cere compensaţii, au precizat un avocat de la firma de avocatură Groepper Koepke.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb