REVISTA PRESEI - 13.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 mai 2011

ADEVĂRUL

"Adevărul", primul ziar complet

Cel mai vândut ziar de calitate din România va fi lansat din iunie cu un nou concept editorial şi va avea două dimensiuni - una naţională şi una locală. Ziarul "Adevărul" îşi va mări numărul de pagini şi va avea o ediţie de weekend într-un nou format inovator, iar "Adevărul de Seară" va deveni săptămânal. Cotidianul "Adevărul" şi "Adevărul de Seară" vor trece din luna iunie într-o nouă etapă a dezvoltării, a anunţat conducerea Adevărul Holding într-o conferinţă de presă ce a avut loc ieri. Ziarul "Adevărul" va avea, pe lângă cele 48 de pagini, un fascicul de 16 pagini cu informaţii locale, în fiecare zi, de luni până vineri. Paginile locale vor fi diferite în funcţie de zonă şi vor exista 12 ediţii locale şi regionale "Acest fascicul local este un mare suflu proaspăt pe care îl simt pentru < Adevărul >", a spus Grigore Cartianu, redactor-şef "Adevărul".

Profesorii, cei mai săraci angajaţi din România

După ce salariile din învăţământ au scăzut cu 28,49 la sută în luna martie 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, profesorii au devenit cei mai săraci angajaţi din România. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) precizează că, potrivit datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, salariile din învăţământ au înregistrat o scădere cu 28,49 la sută în luna martie 2011 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Românii vor unirea, basarabenii - ba

Aproape jumătate din români consideră că România şi Republica Moldova ar trebui să fie unite, faţă de 3% din basarabeni. Studiul "Republica Moldova în conştiinţa publică românească" al Fundaţiei Soros arată că puţini români cunosc într-adevăr dorinţele moldovenilor. Ce înseamnă azi Republica Moldova pentru români? Care este primul cuvânt care vă vine în minte când vă gândiţi la Basarabia? Aproape jumătate dintre români (46%) nu ştiu să dea un răspuns clar la aceste întrebări simple, arată un studiu al Fundaţiei Soros publicat ieri.

Bani publici pentru studiul la şcoli private

Legea educaţiei prevede că statul îi poate finanţa şi pe elevii care învaţă în şcoli private. Parteneriatul public-privat ca soluţie pentru o educaţie mai bună a fost subiectul unei conferinţe organizate de Fundaţia "Dinu Patriciu". Găsirea unor soluţii pentru un învăţământ mai performant a fost preocuparea reprezentanţilor autorităţilor şi mediului privat care s-au întâlnit la dezbaterea "Parteneriatul Public-Privat în Educaţie", organizată ieri de Fundaţia "Dinu Patriciu".

Legea zilierilor închide ochii la muncile ţărăneşti

Noua reglementare se referă doar la firmele care angajează lucrători cu ziua, nu şi la persoane fizice. Autorităţile consideră că ţăranii "se ajută între ei" atunci când îşi lucrează pământul împreună cu vecinii sau cu rudele. Legea zilierilor, care se aplică de la începutul acestei luni, e primul cadru legal pentru cei care-şi câştigă traiul din munca necalificată pe care o prestează sporadic pentru diverşi beneficiari. Legea fixează la o zi durata minimă a activităţilor ocazionale. Chiar dacă o persoană munceşte două ore, va fi plătită pentru opt ore de muncă. Suma poate oscila între minimum doi lei şi maximum zece lei brut, pe oră. Programul de muncă nu poate fi mai mare de 12 ore pe zi, în cazul adulţilor, şi de şase ore pentru minori.

Referendumul, din nou la votul consilierilor

Sorin Oprescu a convocat o şedinţă de îndată pentru a schimba atât data referendumului, pentru 26 iunie, cât şi numărul şi formularea întrebărilor de pe buletinele de vot. Consilierii PDL au cerut amânarea şedinţei pentru miercurea viitoare, când se vor termina consultările cu societatea civilă. După ce aproape toată săptămâna liderii grupurilor politice din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) au discutat împreună cu primarul general asupra formulării întrebărilor din buletinele de vot, au constatat că nu au ajuns la nicio concluzie. Astfel, primarul general Sorin Oprescu a anunţat, după încă o rundă de discuţii, că va convoca pentru o şedinţă pentru a valida data de 26 iunie, ca dată a referendumului în loc de cea de 19 iunie care ar fi afectat modul de desfăşurare al bacalaureatului. Asupra acestui punct, partidele au căzut de acord.

Oana Niculescu Mizil susţine că este urmaşa lui Ştefan cel Mare

Social democrata a declarat într-o conferinţă de presă că familia sa se trage din Ştefan cel Mare. Oana Niculescu-Mizil a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că pe certificatul ei "scrie Oana în numele lui Ştefan cel Mare pentru că în momentul ăsta se lucrează la arborele genealogic şi noi ne tragem din familia lui Ştefan cel Mare".

Numărul de restanţieri scade, restanţele cresc

Deşi numărul datornicilor cu întârzieri la plata ratelor bancare a scăzut cu 3% în primul trimestru al acestui an, până la 698.835 de persoane, valoarea restanţelor înregistrate la creditele contractate de persoanele fizice a continuat să crească. Sumele restante au urcat cu 8% în primele trei luni ale acestui an, până la echivalentul a 5,925 miliarde de lei (1,44 miliarde de euro), potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Astfel, românii care înregistrau la începutul anului întârzieri la plata ratelor s-au adâncit şi mai mult în datorii. Numărul restanţelor a scăzut şi el în primul trimestru (-4%), la 1,008 milioane. Reiese că o parte dintre datornici au restanţe la două sau chiar mai multe credite.

Noapte albă la muzee

Zeci de instituţii culturale din ţară aşteaptă vizitatori la Noaptea Muzeelor, de sâmbătă seară până în zorii zilei următoare. Organizatorii evenimentului, aflat la a şaptea ediţie, au pregătit manifestări numeroase pentru amatorii de artă pe nocturnă. Sâmbătă noapte, mii de muzee europene vor rămâne deschise pentru public. Printre acestea se numără nu mai puţin de 70 de muzee din ţara noastră. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este partener oficial al manifestării internaţionale iniţiate de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronate de secretarul general al Consiliului Europei.

Câini cu dinţi de titan folosiţi în atacul asupra lui Bin Laden

Potrivit ultimelor rapoarte pe care presa internaţională se pare că a pus mâna, în atacul în care a fost ucis Osama bin Laden au fost folosiţi câini ale căror "proprietăţi" au fost îmbunătăţite chirurgical. The Sun susţine că ar fi vorba despre ciobăneşti germani din rasa Malinois, proveniţi din Belgia, care ar avea implantaţi dinţi de titaniu cu ajutorul cărora animalele reuşesc să străpungă chiar şi vestele anti-glonţ. Este cunoscut faptul că în alte operaţiuni militare au fost folosiţi câini echipaţi cu aparate cu infraroşu care le permitea să vadă noaptea şi cu veste anti-glonţ. Se pare că animalele au primit şi măşti de gaze speciale pentru a supravieţui pericolului.

CURENTUL

Stenograme exclusive privind implicarea lui Liviu Luca în afacerile din dosarul spionilor

Mafia sindicală şi-a reconfirmat, ieri, opţiunea pentru Don Luca. Astfel, afaceristul Liviu Luca, paravan arhicunoscut al lui Sorin Ovidiu Vîntu, a fost reales în funcţia de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, după ce vreme de aproape o lună şi jumătate a fost locţiitor la comanda celei mai mari confederaţii sindicale din Romånia. El preluase atribuţiile lui Marius Petcu, după ce liderul sindical fusese prins în flagrant de luare de mită şi, ulterior, încarcerat. Luca a fost votat de 222 de sindicalişti, din 306, deci confederaţia este otrăvită exact în proporţie de 72,54%. CNSLR Frăţia este cea mai mare confederaţie sindicală din Romånia, care ar trebui să reprezinte interesele a 800.000 de sindicalişti, dar care, după ultimele semnale publice, pare a fi constituită pe principiile crimei organizate.

Ponta, în delir psihedelic, plânge de mila UDMR, împins din spate de Iliescu

"Băsescu este nazist bolşevic!" - oximoronul îi aparţine nepreţuitului Victor Ponta, extrem de relaxat la nivel intelectual, pånă la deranj mintal total, ca de obicei. "Traian Băsescu şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au în comun valori "bolşevice, fasciste sau naziste", dar şi o strategie comună pentru divizarea comunităţii maghiare din Romånia şi slăbirea UDMR" - mai pretinde Ponta. Aflat în vizită de lucru, în teritoriu, cum zic ei, liderii de parodie ai PSD, Victor Ponta şi Adrian Năstase, s-au întrebuinţat intens pentru a-şi veşteji inamicii politici, dedicandu-şi în principal forţele, ca de obicei, lui Traian Băsescu, veşnica lor obsesie. Ponta s-a depăşit însă pe sine însuşi, la Piteşti, în fieful baronetului Nicolescu, cu un discurs halucinant în care amesteca imprecaţia la adresa preşedintelui cu rudimente de "analiză ideologică", de o stupiditate deconcertantă.

CURIERUL NAŢIONAL

Câţi angajaţi temporar prind un loc de muncă stabil?

Creşterea numărului de angajări pe perioadă nelimitată a început încă din T1.Trekwalder: Creşterea pieţei muncii din primele trei luni este organică. O treime din angajaţii temporar au rămas pe perioadă nedeterminată. După mai bine de doi ani de veşti proaste de pe piaţa muncii, românii mai au şi motive de optimism. Semne de dinamizare a angajărilor s-au făcut simţite, însă nu au fost şi confirmate. Acum deja în a doua lună din trimestrul al doilea vine şi confirmarea. Compania de recrutare Trenkwalder şi-a făcut publică evoluţia veniturilor pe primul trimestru al acestui an. Ce ne-a atras atenţia a fost creşterea semnificativă pe segmentul recrutărilor şi nu a leasingului de personal pe care recrutorul a excelat în ultimii ani. Astfel recrutarea de angajaţi permanenţi a determinat o creştere de 201% a veniturilor Trenkwalder pe acest segment în intervalul amintit.

Adevărul despre scumpirea cartofilor

Mulţi producători s-au orientat către cultivarea sfeclei, iar restul s-au păcălit cu seminţe de import nepotrivite solului românesc. Cartoful de import va rămâne scump din cauza preţurilor internaţionale ridicate şi a cererii externe tot mai mari. Reprezentanţii din domeniu ne avertizează să nu ne aşteptăm la mari ieftiniri în perioada următoare. Suprafaţa cultivată cu cartofi se apropie de limita superioară în acest an, astfel că va exista o ofertă bună pe piaţă, dar preţurile nu vor scădea foarte mult, a declarat ieri la un seminar ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Grecia: război contra austerităţii bugetare

Marşul paşnic pornit la Atena s-a transformat în proteste violente, unde mii de eleni au manifestat din cauza noilor măsuri propuse de Guvern. Grecia se confruntă cu nelinişti tot mai mari, pe fondul discuţiilor despre un al doilea plan de bail-out şi despre restructurare. Grecia, aflată în al treilea an de recesiune şi salvată de la faliment anul trecut, printr-un ajutor financiar de 110 miliarde de euro acordat de FMI, luptă din greu ca să ajungă pe linia de plutire. Temerile populaţiei cauzate de situaţia dramatică în care a ajuns ţara au transformat marşul paşnic pornit miercuri în Atena în proteste violente, unde zeci de mii de greci au manifestat împotriva măsurilor de austeritate propuse de Guvernul elen.

Băsescu spune că Nabucco este un proiect viabil, atât timp cât parteneri vor fi Azerbaidjan şi Turkmenistan

Şeful statului consideră absolut corectă solicitarea expresă a Turkmenistanului de angajare în aceste proiecte bazată pe două elemente fundamentale: un acord politic între UE şi Turkmenistan şi constituirea unui consorţiu în vederea realizării conductei pe sub Caspica între Turkmenistan şi Azerbaidjan.

Conflictul soţilor Columbeanu a ajuns în Parlament

Soţii Irinel şi Monica Columbeanu vor fi audiaţi săptămâna viitoare, marţi, la Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor, împreună cu şefii Direcţiei pentru Protecţia Copilului, citează Mediafax. Cel care s-a autosesizat este deputatul Nicolae Păun, care s-a declarat consternat de cât de des apare Monica în presă pe seama Irinei. Deputatul crede că aceasta e o experienţă traumatizantă pentru fetiţă. De asemenea, e de părere că tatăl poate oferi condiţii mai bune, potrivit site-ului stirileprotv.ro. Totodată, Guvernul îi va transmite lui Irinel Columbeanu în termenul legal un răspuns la problema sesizată premierului Emil Boc, conform procedurii aplicate în cazul tuturor cetăţenilor, a declarat, miercuri seara, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

EVENIMENTUL ZILEI

Dan Diaconescu are uşa deschisă în UNPR

Gabriel Oprea, ministru al apărării şi preşedinte executiv al UNPR, speră să ia 10% în alegerile din 2012. Ministrul apărării, generalul Gabriel Oprea, afirmă într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", că Dan Diaconescu este binevenit în UNPR, întrucât este un om care pune pe primul plan "interesul naţional, pacea socială şi valorile de centru stânga". Oprea susţine că spre UNPR vor mai veni şi personalităţi din PSD, iar partidul pe care-l conduce va obţine la alegeri "cel puţin 10%". Potrivit ministrului apărării, actuala coaliţie majoritară, formată din PDL, UDMR şi UNPR, va rămâne la guvernare şi după 2012.

România a ieşit oficial din recesiune după 33 de luni

În timp ce majoritatea statelor UE a ieşit din recesiune în decursul anilor trecuţi, noi am reuşit să obţinem două trimestre de creştere economică abia acum. Matematic, România a ieşit din recesiune la finele lunii martie. Astăzi, Statistica va anunţa o creştere economică pe primul trimestru de circa 0,5%, potrivit Mediafax. Informaţia nu este una surprinzătoare, având în vedere aşteptările tuturor economiştilor, prezentate ieri şi de EVZ. Totuşi, prin acest pas, România a reuşit, în sfârşit, să obţină două trimestre consecutive de creştere economică, după ce în trimestrul III din 2008, INS a raportat prima scădere a PIB.

Ce vrea Germania pentru a accepta România în Schengen

Introducerea, în regulamentul Schengen, a unei clauze care să permită "suspendarea temporară" din spaţiul fără frontiere a unei ţări ce nu reuşeşte să îşi securizeze graniţele ar face mai uşor de acceptat aderarea României şi Bulgariei. Asta susţine ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich. De aceeaşi părere sunt şi mai mulţi diplomaţi din UE citaţi, sub protecţia anonimatului, de publicaţia electronică "EUObserver". Aceştia spun că este logic să existe o legătură între reforma Schengen şi aderarea României şi Bulgariei. Astfel, primirea celor două ţări în spaţiul fără frontiere "ar fi mai uşor de vândut" opiniei publice din statele membre dacă se reuşeşte consolidarea normelor Schengen, explică diplomaţii.

Adio, spaţiul Schengen! Ce pierde România?

Descurajarea investitorilor străini şi o lovitură dată imaginii ţării noastre - acestea ar fi principalele efecte ale unei eventuale decizii de amânare a aderării la spaţiul de liberă circulaţie. "Acordul Schengen se referă în primul rând la libera circulaţie a persoanelor, deci impactul unei astfel de decizii trebuie evaluat în primul rând prin această prismă. Practic, vorbim de prelungirea status quo-ului în privinţa trecerii frontierei, cu timpi de tranzit mai lungi şi cu întârzieri", a declarat jurnalistul Andrei Postelnicu. "Problema cea mai mare o reprezintă însă semnalul dat de această decizie. Investitorii cât de cât sofisticaţi, şi oamenii care cunosc atât România, dar şi modul în care funcţionează UE, îşi vor da seama destul de repede de cum trebuie interpretată această decizie: ca un vot de blam adus României şi capacităţii guvernului sau de a duce la bun sfârşit reforme vitale în justiţie şi alte domenii", a adăugat acesta.

Războiul comuniştilor chinezi cu florile de iasomie

Îngrijorat că efectele "Revoluţiei de Iasomie" din Tunisia - prima care a întors pe dos lumea arabă - ar putea să se întindă şi în China, regimul comunist de la Beijing a pornit un adevărat război împotriva plantei care a inspirat numele mişcării sociale tunisiene. Un amplu reportaj publicat de cotidianul "New York Times" descrie cum autorităţile comuniste au pus la punct un sistem prin care simbolul folosit în scrierea chineză pentru cuvântul "iasomie" este filtrat şi interzis în SMS-uri sau mesaje pe internet. Totul pentru a nu le da idei unor disidenţi de a repeta în China mişcarea socială din lumea arabă.

Sectă din Rusia: Putin este întruparea apostolului Pavel

Premierul rus Vladimir Putin a devenit idolul unei secte din regiunea Nijni Novgorod (nord-est), ai cărei adepţi îl consideră întruparea apostolului Pavel, relatează portalul Delovoi Peterburg, potrivit Agerpres. Conducătoarea sectei apărute în satul Bolşaia Elnia din regiunea Nijni Novgorod este maica Fotinia, care susţine că şeful guvernului rus, ca şi unul dintre apostolii biblici, "a fost un înrăit şef militar", până când asupra sa nu a pogorât Sfântul Duh, care l-a învăţat să-şi conducă cu înţelepciune semenii. Purtătorul de cuvânt al premierului rus, Dmitri Peskov, a afirmat că-l impresionează înalta apreciere pentru Putin, dar a amintit că una din cele zece porunci interzice să te închini idolilor, notează portalul Gazeta.

FINANCIARUL

RCS&RDS vrea acţiunile deţinute de stat la Romtelecom

Statul român deţine o participaţie de 45,99% la Romtelecom şi aşteaptă o ofertă din partea grupului elen OTE pentru preluarea pachetului de acţiuni. Între timp, RCS&RDS şi-a exprimat intenţia de a achiziţiona acelaşi pachet de acţiuni, a anunţat ministrul Comunicaţiilor. Pe 18 mai sunt aşteptaţi la Bucureşti şeful OTE Michael Tsamas şi oficiali ai Deutsche Telekom pentru a înainta o ofertă de preluare pentru pachetul de 45,99% deţinut de stat la Romtelecom, spune Valerian Vreme, minis­trul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Aceasta pare a fi data la care se vor întâlni reprezentanţii celor doi operatori cu autorităţile române, după ce momentul întâlnirii a fost amânat în repetate rânduri la cere­rea părţii elene.

Analişti: Creşterea Produsului Intern Brut va fi simţită de populaţie abia în 2012

Experţii atrag atenţia că ieşirea din recesiune nu înseamnă şi finalul crizei. Economia României a ieşit tehnic din recesiune, datele pe primul trimestru arătând o creştere economică de 0,3% faţă de trimestrul patru din 2010, reiese din estimările analiştilor chestionaţi de Reuters. Această revenire nu se va resimţi în niciun fel în buzunarele populaţiei şi nici nu asigură ieşirea din criză, a explicat pentru ,,Fin.ro" fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu. PIB-ul României ar putea creşte în primul trimestru din acest an cu 0,3%, marcând astfel ieşirea tehnică din recesiune, estimează analiştii chestionaţi de Reuters.

Romanii pot lucra în Germania şi Franţa, deşi piaţa muncii este închisă

10 state UE vor să menţină restricţiile pe piaţa muncii până la finele lui 2013. Însă în prezent sunt unele excepţii, în anumite domenii economice, pe posturi bine precizate. 10 din statele membre ale UE intenţionează să păstreze restricţiile pe piaţa muncii, în cazul României şi Bulgariei, până la 31 decembrie 2013, maximul admis de normele europene. Tratatul de aderare a României şi Bulgariei prevede liberalizarea circulaţiei muncitorilor, la nivel comunitar, de la 1 ianuarie 2012, cu amendamentul că termenul poate fi prelungit suplimentar cu doi ani.

AXA Life şi-a stabilit ţinta pentru 2016: să intre în Top 3 asigurători locali

AXA Life Insurance, parte a grupului francez cu acelaşi nume, care este cel mai mare asigurător din Europa, şi-a propus ca, peste trei ani, să ajungă între primele cinci companii de profil în funcţie de primele brute subscrise din contracte noi, iar până la finalul anului 2016 să intre în Top 3, a precizat Violeta Ciurel, directorul general al societăţii. AXA a cumpărat Omniasig Asigurări de Viaţă de la Vienna Insurance Group (VIG) la înce­putul anului trecut, repre­zen­tanţii companiei spunând că sunt ,,foarte hotărâţi să atragă un număr mare de clienţi" şi să obţină ,,o creştere profitabilă de lungă durată". De la începutul anului, AXA Life Insurance a deschis patru unităţi în Bucureşti, iar compania a anunţat că va mai deschide încă şase agenţii în următoarea lună.

Ţara noastră poate intra în criză de lichidităţi

Experţii FMI avertizează că deficitul fiscal foarte ridicat va putea da naştere unei crize de lichidităţi în special în Letonia, Lituania, Polonia şi România, potrivit unui raport privind situaţia economică din statele UE. În privinţa relansării consu­mu­lui populaţiei, experţii FMI apreciază că vânzările în sectorul de retail se consolidează pe o linie pozitivă în toată Europa Centrală şi de Est, excepţie făcând Croaţia, Bulgaria şi România. În acelaşi document se arată că, în privinţa consumului intern pe anul în curs, pentru România şi Muntenegru sunt estimate cele mai mici rate de creştere, de 0,3%, respectiv -1,2%. În schimb, pentru Bulgaria indicele de creştere a consumului va fi de 3%. În plus, creşterea creditării în sectorul privat a fost negativă în România, de aproximativ -3%. Datoria publică a ţării noastre va reprezenta 37,8% din PIB în 2011, iar în 2012 va fi de 37,7%. Pentru Bulgaria, aceeaşi datorie va fi de 19,7% în 2011 şi 20% în 2012.

Dosarul "Transferurile de jucători", prejudiciu de 11,5 milioane de dolari

Termene la ,,foc automat" în procesul celor opt oameni de fotbal aduşi acum şase luni în faţa instanţei. Miercuri s-a consumat un nou termen în dosarul "Transferurile de jucători, în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Cristian Borcea, Gheorghe Neţoiu, George Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu. Potrivit DNA, cei opt oameni de fotbal au produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

JURNALUL NAŢIONAL

Jeffrey Franks câştigă 20.000 de dolari pe lună

"Băiatul cu pantoful rupt" de la FMI nu este nici de departe un om sărac. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, are un salariu lunar în jur de 20.000 de dolari, după cum au declarat surse din apropierea de­legaţiei. La aceste sume se adaugă alte avantaje materiale, precum cheltuielile cu şcoala copiilor până la terminarea universităţii, diurne de deplasare în timpul misiunilor, pensie garantată de 10.000 de dolari.

Ministrul Vreme arată RCS-ul celor de la OTE

Oferta greco-germană pentru acţiunile Romtelecom este în­tâmpinată cu bursa sau vânzarea către un operator local. Sfârşitul lui mai este data-limită la care companiile OTE şi Deutsche Telekom trebuie să vină cu un răs­puns la intenţia Ministerului Comunicaţiilor de a vinde restul de acţiuni pe care statul român le mai deţine la Romtelecom. Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a declarat ieri că o delegaţie greco-germană ar trebui să vină la Bucureşti miercurea viitoare (18 mai). Pe de altă parte, Vreme a precizat ieri că ar prefera ca participaţia deţinută încă de partea ro­mână, respectiv 46%, să fie listată la bursă, o variantă pe care a mai vehiculat-o. De asemenea, ministrul a ţinut să iasă în evidenţă şi prin afirma­ţia cum că şi RCS&RDS ar fi interesată de acţiunile statului român la Romtelecom.

Fals la CNADNR

Aparatele de cântărit ale echipajelor mobile nu ar fi conforme cu realitatea. Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) acuză Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) de faptul că toate procesele-verbale emise în privinţa greutăţii vehiculelor în ultimii cinci ani ar fi nule. "Având în vedere că verificarea metrologică se face şmechereşte de Biroul Român de Metrologie Legală (BRML) în baza unor norme ce se aplică unor alte tipuri de aparate de cântărit, CNADNR are posibilitatea să manipuleze din tastatură şi soft orice cântărire. Aparatele de cântărit ale echipajelor mobile de control CNADNR sunt instalaţii ce determi­nă sarcina pe axă a vehiculelor rutiere, însă au fost încadrate ilegal în categoria aparatelor de cântărit cu funcţionare neautomată", se precizează în comunicatul FORT. De altfel, federaţia solicită autorităţilor statului să se sesizeze cu privire la cele prezentate şi va face plângere penală tuturor celor responsabili din cadrul CNADNR, respectiv BRML pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu.

Concerte în aer liber la Festivalul Club A - 42 de trupe rock, folk, electro, jazz şi punk

Organizată de Club A şi Asociaţia Studenţilor Arhitecţi şi Urbanişti "Ion Mincu", această a şaptea ediţie a Festivalului Club A are loc după cele desfăşurate în anii 1969, 1971, 1979, 1981, 1990 şi 1999. Cu acest prilej, se readuce în atenţia publicului un spaţiu care a făcut istorie pe plan cultural şi artistic, înainte şi după 1989, clubul din Blănari nr. 14 ajungând la venerabila vârstă de 42 de ani! De aceea, 42 de trupe de toate genurile cântă şase zile la rând, pe scena din Centrul istoric, câteva dintre ele fiind la primul concert după ani şi ani: Barock, Florian din Transilvania, Basorelief. În Cafeneaua culturală Club A (din cortul de pe Lipscani) vor avea loc expoziţii, evocări ale unor personalităţi apropiate clubului (Florian Pittiş, Doru Liviu Zaharia, Nicu Vladimir, Valeriu Sterian, Mircea Florian, Nicu Covaci), workshopuri, dezbateri, vizionări, întâlniri etc.

NAŢIONAL

Oana Niculescu-Mizil, strănepoata lui Ştefan cel Mare

Nepoată a fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil, social-democrata Oana Niculescu-Mizil este nici mai mult, nici mai puţin decât urmaşa lui Ştefan cel Mare. Cel puţin aşa reiese din cercetările făcute de istoricul pe care familia Oanei l-a angajat special pentru a realiza arborele genealogic. Aruncată într-o doară de social-democrată într-o conferinţă de presă, informaţia este cât se poate de reală. O spun surse din anturajul familiei care ne-au povestit că investigaţiile au început în urmă cu opt luni de zile: "Cercetarea este de amploare şi se realizează pe linie paternă. Istoricul care se ocupă de alcătuirea arborelui genealogic a strâns probe solide. A umblat prin cimitire, a luat numele de pe cruci, a obţinut certificate de deces".

Nemţii se-ndulcesc cu miere "Made in Romania"

Mierea românească este bună şi puţină, însă îndulceşte mai mult mesele străinilor. În schimb, am preferat să importăm miere mai ieftină din Cehia sau din China. Însă producţia slabă de anul trecut, cauzată de ploile torenţiale şi vremea capricioasă, a făcut ca şi producţia de miere să fie în pericol. Mai mult, acum, albinele riscă să moară, în stup, fără hrană. Ca să nu rămână fără albine până în vară, apicultorii le vor da ca hrană polen din China. De exemplu, la 200 de albine este nevoie de 100 de borcane de polen chinezesc. Mai exact, 2 kg în valoare de 2.000 de lei. Iar preţul la raft creşte şi el.

Razie în galeriile de artă

În Capitală au avut loc mai multe percheziţii la magazine speciale şi imobile ale unor comercianţi de opere de artă, în urma cărora au fost descoperite şi confiscate nu mai puţin de 200 de bunuri fără acte de provenienţă. Poliţiştii caută în continuare tablourile de Grigorescu furate din casa memorială dr. Petru Groza din Deva.

Pensii ridicole din cotizaţiile private obligatorii

Cei mai mulţi români care contribuie la pensia privată obligatorie nu ştiu cât au cotizat într-un an şi, mai mult, nici măcar nu cunosc valoarea profitului pe care l-au obţinut de pe urma contribuţiilor trimise în fondurile de pensii la care au aderat. La o cotizaţie anuală de 2,5% dintr-un salariu de 2.100 de lei, contribuţiile lunare cumulate pe un an întreg se ridică la 504 lei. În cazul fondului de pensii al Eureko, suma acumulată se ridică la 516,32 de lei. Acest fond a avut un randament de 7,66%. Dacă luăm diferenţa dintre contribuţiile anuale şi suma acumulată, se va observa că aceasta este de doar puţin peste 12 lei.

Revolta şoferiţelor din Arabia Saudită, la 17 iunie

Căderea monarhiei din Arabia Saudită ar arunca lumea în haos, iar criza care a cuprins ţările din Golf nu ajută la susţinerea acesteia. Totuşi, nimeni n-a ieşit în stradă în Arabia Saudită. Până acum. Dar iată că ies şoferiţele! Pentru inamicii dolarului, ţinta principală este Arabia Saudită. Aceasta este aliata SUA şi numărul unu mondial pe lista ţărilor exportatoare de petrol, care susţine, astfel, dolarul. Căderea monarhiei din Arabia Saudită ar însemna o creştere a preţului barilului peste 200 de dolari. Numai că nu dolarul va fi moneda de schimb!

PUTEREA

De ce nu vin străinii în România? Informare turistică la nivelul epocii de piatră

Turismul românesc este de mai mulţi ani în suferinţă. Turiştii străini care înainte veneau în România ne ocolesc, preferând alte destinaţii. Dar şi cei care mai vin au parte de o informare aflată la nivelul epocii de piatră. Conform datelor oficiale publicate de Eurostat (organism al Uniunii Europene - n.a.), România se situează în coada ţărilor din UE la capitolul atragerii de turişti străini. În 2009 s-au înregistrat în România 2,5 milioane de înnoptări ale nerezidenţilor (atenţie, nu toate înnoptările se referă la turişti, mai sunt şi străini aflaţi în delegaţie, în interes de serviciu!), iar în 2010 numărul de înnoptări ale nerezidenţilor a crescut, dar nesemnificativ, la 2,7 milioane. Cu aceste cifre, România se situează în poziţiile 23-25 din cele 27 de state ale Uniunii Europene.

"Blonda lui Boc", numită consul general la Barcelona. Cine îşi face bagajele? Premierul sau consiliera Cynthia?

Câteva decizii recente ale lui Emil Boc dau din nou apă la moară discuţiilor cum că premierul se pregăteşte să plece de la Palatul Victoria. Cei mai fideli colaboratori ai săi, membrii aparatului de lucru al primului-ministru sunt numiţi de către şeful PDL în alte posturi. Ultima recompensată de premier cu un loc călduţ este chiar "Blonda lui Boc". Chyntia Curt, care ocupă un fotoliu de consilier de stat la Guvern, a fost numită consul general al României la Barcelona. Ea renunţă şi la postul de preşedinte al CNI. Măsura de a-şi trimite apropiaţii în ţări calde pe finalul mandatului de premier a fost aplicată în trecut şi de Adrian Năstase.

Cum se cheltuiesc banii pe staţii CFR pustii. CFR SA a ales "după ureche" 16 gări în care vor fi "îngropate" peste 280 milioane de euro

Dacă tot nu avem căi ferate moderne, Ministerul Transporturilor cheltuieşte peste 280 milioane de euro pentru modernizarea a 16 gări prin care mai trec doar câteva trenuri. În loc să modernizeze staţiile de cale ferată aflate pe Coridorul IV paneuropean, CFR SA a ales să schimbe "faţa" a 16 gări, printre care Alexandria sau Giurgiu pentru 2 sau 3 trenuri de navetă. CFR SA ne-a explicat că principalul criteriu de selecţie a acestor gări este poziţionarea lor în oraşele reşedinţă de judeţ. În timp ce peroanele Gării de Nord, principala "poartă feroviară" a ţării, sunt într-o stare deplorabilă, compania CFR SA s-a gândit că ar fi mai bine să risipească zeci de milioane de euro în staţii de cale ferată "uitate de lume".

ROMÂNIA LIBERĂ

. Câştigă Băsescu alegerile din PDL?

Înaintea alegerilor din PDL, tabăra condusă de Vasile Blaga pare să aibă mai mulţi susţinători decât cea care-l preferă pe Emil Boc, dar jocurile nu sunt făcute. Traian Băsescu a anunţat că va participa la Convenţia Naţională a partidului, ceea ce ar putea schimba opţiunile unora dintre delegaţii dilematici, dar care i-au promis votul lui Vasile Blaga. Pentru funcţia de preşedinte al PDL candidează, alături de Emil Boc şi Vasile Blaga, fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu, care crede că doar "un miracol" îi va putea aduce victoria.

Hai să-ţi arăt Cimitirul Bellu noaptea!

Peste 20 de instituţii din Bucureşti îşi deschid porţile mâine seară pentru o nouă ediţie a Nopţii Muzeelor. Pentru cei care vor senzaţii tari, un nou obiectiv şi-a făcut loc în program: Cimitirul Bellu. O premieră a ediţiei a şaptea este includerea în circuitul muzeelor a Cimitirului Bellu sau "grădina cu suflete", cum a fost numită de organizatori, ce va putea fi vizitat sâmbătă între orele 20.00 - 02.00.

ZIARUL FINANCIAR

Şeful Statisticii este astăzi cel mai important om din România

Doar 11 oameni ştiu mai devreme cu câteva ore valoarea celui mai aşteptat indicator din România, care va fi dat astăzi publicităţii: creşterea PIB pe primul trimestru din 2011 faţă de trimestrul IV al anului 2010. În cazul în care rezultatul va fi pozitiv, economia românească iese tehnic din recesiune, după mai bine de doi ani de cădere economică. 10 din aceştia sunt membrii Departamentului Conturi Naţionale din cadrul Institutului de Statistică (INS), iar al 11-lea este preşedintele institutului, Vergil Voineagu, care va fi pentru o zi cel mai important om din România.

Analiştii cred că PIB-ul a fost pe plus în primul trimestru, industria având cel mai important aport

După mai bine de doi ani de cădere economia poate bifa astăzi ieşirea tehnică din recesiune. Are două trimestre consecutive cu plus. În doi ani economia a pierdut peste 10 mld. euro din PIB. Analiştii anticipează că economia a fost pe plus în primul trimestru şi prognozează o creştere cuprinsă în intervalul 0,1% şi 1,1% faţă de ultimele trei luni de anul trecut, fundamentată în principal pe creşterea puternică a producţiei industriale.

Piaţa hotelieră îşi revine. Cererea de cazare, pe plus

După doi ani şi jumătate de scăderi pe piaţa hotelieră, care a pierdut 200 mil. euro, se poate vorbi pentru prima dată de o revenire în condiţiile în care oamenii călătoresc mai mult, companiile au început să organizeze traininguri, iar cererea pentru cazare a crescut. Concluzia îi aparţine lui Yilmaz Yildirimlar, unul dintre cei mai puternici executivi din turism, care conduce complexul hotelier Radisson Blu de pe Calea Victoriei, cu 718 camere. De altfel, Yildirimlar este şi primul executiv de top al unui complex de lux care spune că dacă tendinţa de creştere se va păstra, managerii de hoteluri au toate motivele să fie optimişti.

Boc şi Blaga, doi lideri fără carismă se bat să conducă un partid plin de sine, dar urât de toţi

Toamna anului 2000. În faţa unei mulţimi entuziaste Petre Roman îşi lansează candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Prezentarea candidatului cade în sarcina lui Traian Băsescu. "Petre eşti cel mai bun!", strigă Băsescu, fluturându-şi mâinile în aer. În primăvara anului următor Petre Roman avea să fie îndepărtat de la şefia PD de acelaşi Băsescu. Pe cer răsărea steaua lui. Manifestându-şi sprijinul pentru Emil Boc la conducerea PDL (fostul PD), Băsescu arată că nu s-a putut desprinde nici la şase ani de mandat prezidenţial de fostul său partid pe care încearcă în continuare să-l controleze. Partidul are aceeaşi problemă: nu se poate desprinde de Traian Băsescu, omul care i-a adus toate victoriile însemnate în lupta politică. Carisma lui Băsescu a făcut diferenţa.

Guvernul şi investitorii de pe Bursă se duelează de la distanţă pe preţul acţiunilor FP

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au suferit cea mai puternică scă­dere de la listare în deschiderea şedinţei de ieri, pierzând 6,5% şi coborând pentru prima dată sub pragul de 0,5 lei, odată cu trecerea datei până la care acţiunile erau purtătoare de dividende. Fondul a pierdut astfel aproape 500 mil. lei (120 mil. euro) din valoare în doar câteva minute.

Patriciu încearcă să-şi cureţe afacerea imobiliară

Omul de afaceri Dinu Patriciu, care a surprins pe toată lumea la sfârşitul anului 2008, când a cumpărat portofoliul imobiliar din România al fondului de investiţii Fabian, dar şi prin achiziţiile externe din vara lui 2009, a anunţat în această săptămână două mutări importante în holding-ul imobiliar pe care şi l-a creat: cooptarea în echipa de management a Ioanei Momiceanu, fostul CEO al BNP Paribas Real Estate, respectiv vânzarea a şapte clădiri de birouri din Suedia.

Victor Ponta, grăbit să ocupe fotoliul lui Emil Boc la Palatul Victoria. Antonescu: "Premierul nu trebuie să fie expert, ci trebuie să aibă o susţinere politică solidă""

Uniunea Social Liberală (USL - compusă din PSD şi PNL) îl va propune pe şeful social-democraţilor Victor Ponta (39 de ani) pentru funcţia de premier, dacă Emil Boc va demisiona în urma alegerilor de sâmbătă din PDL. Anunţul a fost făcut de preşedintele PNL Crin Antonescu astăzi la Piaţra Neamţ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb