• ADEVARUL
• Impozitul pe casa dată băncii, marea enigmă a dării în plată
În prima zi de aplicare a legii dării în plată, notarii şi-au dat seama că nu ştiu dacă se plăteşte sau nu impozit pentru contractul de transfer al imobilului ipotecat de la datornic la bancă şi nici cum se calculează acesta. În consecinţă, până la lămurirea acestui aspect, notarii au cerut românilor care vor să dea casa băncii să mai aştepte câteva zile pentru depunerea notificărilor. Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a solicitat Ministerului Finanţelor Publice un punct de vedere cu privire la obligativitatea plăţii de către transmiţător a acestui impozit la încheierea actelor de dare în plată, în condiţiile Legii nr.77/2016. Uniunea precizează că punctul de vedere al Finanţelor va fi comunicat tuturor notarilor publici pentru a aplica prevederile actului normativ în mod unitar.
• Putin: Scutul din România, un element din capacitatea nucleară americană implantat în Europa
Scutul antirachetă din România nu este un sistem de apărare, ci un element din capacitatea nucleară americană implantat în Europa, a reacţionat preşedintele rus Vladimir Putin vineri, a doua zi de la activarea bazei de la Deveselu. Potrivit preşedintelui rus, citat de Sputnik şi Tass, mobilizarea, în mod unilateral, a unui element antirachetă american în România sfidează îngrijorările Rusiei. "Ultimele evoluţii sugerează că situaţia nu se schimbă în bine. Din nefericire se agravează, având în vedere mobilizarea unei staţii radar în România, ca element al scutului american antirachetă", a declarat Putin. Vladimir Putin a subliniat că nu există nicio ameninţare nucleară din partea Iranului şi că Moscova a propus Washingtonului să coopereze în acest dosar, dar Statele Unite au refuzat.
• Retorica PSD în cazul excluderii lui Zgonea, aidoma celei folosite de PCR în anii '50
Valeriu Zgonea, omul doi în PSD până pe 27 aprilie, a fost exclus din partid pentru că a îndrăznit să-i sugereze lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate, ca urmare a condamnării sale în dosarul "Referendumul". După o şedinţă în care a fost criticat dur pentru declaraţiile şi viziunea sa, Zgonea a fost exclus, o parte din argumentaţia deciziei PSD fiind parcă desprinsă din retorica folosită de comunişti în anii '40 sau '50. "Analizând situaţia creată de declaraţiile şi acţiunile îndreptate împotriva Partidului Social Democrat precum şi manifestările individualiste prin care s-a încercat crearea unui climat de instabilitate şi dezbinare în partid, în pragul alegerilor locale din 2016", se arată în hotărârea PSD privind excludere lui Valeriu Zgonea din partid. "Individualismul a fost una dintre acuzaţiile de neiertat în partidul bolşevic al lui Stalin, acuzaţie ce atrăgea execuţia. Cel puţin cea politică", spune analistul politic George Rîpă. Mai mult, acesta susţine că prin negarea individualismului deja neagă libertatea de opinie.
• Parlamentul European refuză Chinei statutul de economie de piaţă! BRICS, pe făraş?
China a intrat în Organizaţia Internaţională a Comerţui (OMC) în 2001, după 15 ani de negocieri acerbe, având calitatea de "ţară fără economie de piaţă". De-o parte şi de alta, s-a spus atunci că asta nu constituia de fapt o mare problemă, deoarece acest statut nu foarte onorant pentru ţara care este acum cea de-a doua economie mondială, nu avea să dureze decât o perioadă scurtă în termenii ciclurilor economice, adică 15 ani, suficient pentru a reduce masivul intervenţionism al statului chinez în economie. Perioada aceasta de tranziţie trebuia să se termine acum, în 2016, mai precis pe 11 decembrie la miezul nopţii. Atunci, au argumentat negociatorii chinezi, ţara lor trebuia să primească automat statutul de economie de piaţă. Nu e cazul, a spus ieri Parlamentul European votând cu o largă majoritate o Rezoluţie care cere Comisiei Europene să refuze acest statut Chinei până când nu va îndeplini criteriile UE, dar şi de a întări procedurile anti-dumping existente.
• Din super-elicele de Galaţi a rămas doar un monument romantic
Luaţi de valul tranziţiei, românii şi-au îngropat cu bună ştiinţă şi cu cinism o serie de mărci care făcuseră carieră în comunism (unele avuseseră mare succes chiar şi înainte de comunişti). A fost o uriaşă operaţiunea de devalizarea a economiei, parcă dirijată pentru a transforma ţara într-o uriaşă piaţă de consum pentru brandurile aduse din străinătate. Se numea INETOF şi fiinţa la Galaţi. Bazată pe tehnologie japoneză de ultimă oră, trimitea elice navale în toată lumea şi era un super-brand în domeniul tehnologiei. Nu era o marcă foarte cunoscută printre consumatorii obşnuiţi, dar în lumea construcţiilor navale era, până în 1989, ceea ce reprezintă, să zicem, Coca-Cola pe piaţa băuturilor răcoritoare. "A fost o bijuterie. Cumpărau de la noi nemţii, polonezii, englezii, italienii, americanii, chinezii, ruşii, francezii. Aproape toţi marii constructori de nave din lume comandau elice la Galaţi. Nici nu vă imaginaţi ce mândri eram să lucrăm pentru INETOF", povesteşte Ionel Mihalache, fost angajat al fabricii.
• Disperaţi din cauza sărăciei, venezuelenii fură tot ce pot pentru a supravieţui
Venezuelenii au ajuns să fure făină, pui şi chiar lenjerie intimă din cauza penuriei de produse de bază, ce este rezultatul crizei economice provocate de scăderea preţului petrolului, conform guvernului, dar şi de proasta administraţie, potrivit opoziţiei, relatează vineri agenţia Reuters. Mulţi oameni se aşează încă din timpul nopţii la cozi în faţa magazinelor, iar pe măsură ce penuria se agravează, preţurile pe piaţa neagră continuă să crească. Prin urmare, furturile au devenit tot mai dese în Venezuela, ţară cunoscută oricum pentru rata ridicată a infracţionalităţii, transmite agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres. Imaginile cu mulţimi care sparg magazinele sau cu lupte pentru a pune mâna pe produse au devenit frecvente pe reţelele de socializare.
• Americanii au început construirea părţii poloneze a scutului antirachetă din Europa, în pofida protestelor lui Putin
În pofida protestelor preşedintelui rus Vladimir Putin, Washingtonul şi Varşovia au lansat vineri lucrările de construcţie la baza Redzikowo, care, la fel ca Deveselu, face parte din sistemul de apărare antirachetă american în Europa, relatează AFP. Atât secretarul adjunct american al Apărării Bob Work, cât şi ministrul polonez al Apărării Antoni Macierewicz au declarat, la Redzikowo, în apropiere de Slupsk, în nordul Poloniei, că baza - similară celei de la Deveselu, în România, care a devenit operaţională joi - va avea un rol pur defensiv, urmând să intercepteze rachete balistice lansate dinspre Orientul Mijlociu şi mai ales dinspre Iran. Însă, practic în acelaşi moment, Putin a declarat că ţara sa va adopta măsuri cu scopul de a face faţă "ameninţărilor" reprezentate de mobilizarea elementelor scutului antirachetă american.
• CSM: "Declaraţiile lui Ponta şi Tăriceanu la adresa DNA au adus atingere independenţei justiţiei"
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis că declaraţiile făcute de Victor Ponta şi Călin Popescu-Tăriceanu la adresa procurorilor DNA, în iunie 2015, "au depăşit cadrul discursului politic, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia". Totul începe în şedinţa din data de 12 mai 2016, atunci când Plenul CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la afirmaţiile lansate în spaţiul public de domnul Victor Ponta, prim ministru al României la acea dată, prin intermediul unor posturi TV (B1 TV şi Antena 3) şi în cadrul discursului ţinut în Plenul Parlamentului la data de 9 iunie 2015, respectiv de domnul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României (Digi 24 HD).
• EVENIMENTUL ZILEI
• Scandalul dezinfectanţilor: Revolta medicilor escaladează
După ce premierul Dacian Cioloş a dat ordin ca toate produsele Hexi Pharma să fie retrase din spitale, medicii atrag atenţia că şi alte biocide, de la alte firme, sunt în neregulă. În mai multe spitale din ţară chirurgii nu fac decât operaţiile de urgenţă, după ce ordinul premierului Dacian Cioloş prin care se cere retragerea tuturor produselor Hexi Pharma a ajuns în unităţile sanitare. Dar nici produsele noi care le vin, nu le inspiră medicilor prea multă încredere. "Hexi Pharma avea avize pentru biocide. Ne aduc altele, şi ele avizate. Ca să fim siguri că folosim ceva de calitate ce să facem? Să plătim noi analize la ICECHIM să ne verifice concentraţia?", a spus un medic de la un spital bucureştean.
• Un prim trimestru excelent pentru liderii sistemului bancar din România
Băncile mari au început anul cu profituri substanţiale chiar dacă dobânzile se află la nivele minime, iar cheltuielile cu riscul aferent creditelor neperformante pentru unele companii rămân ridicate. Sistemul bancar nu a scăpat de problemele create de criza din 2009-2010, dar îşi revine tot mai mult. Reintrarea în teritoriu pozitiv este vizibilă şi în primul trimestru al acestui an, când cele mai mari trei bănci din sistem au raportat profituri de zeci sau sute de milioane lei. Aceasta în ciuda dobânzilor aflate la minime istorice pentru sistemul bancar de după 1990, care muşcă tot mai mult din câştigurile băncilor. De altfel, băncile se concentrează tot mai mult pe promovarea creditelor de nevoi personale (nu mai mari de 90.000 de lei) care au dobânzi mai mari decât cele ipotecare.
• Paradoxal: Companiile farmaceutice sunt mai profitabile, dar au datorii tot mai mari la stat
Datoriile către Fisc adunate de firmele din industria farmaceutică au crescut anul trecut cu 20% şi sunt de aproape trei ori mai mari decât în 2011, în contextul în care veniturile acestor companii sunt în creştere şi au profituri mai bune, potrivit unui studiu realizat de Academia de Studii Economice, în parteneriat cu Coface România. Anul trecut un număr de 332 de firme active în industria farmaceutică înregistrau datorii de 13 mil. lei la ANAF. Este vorba de taxe neplătite la bugetul de sănătate, contribuţii sociale şi pentru şomaj şi impozite neplătite. "Această dinamică este total opusă evoluţiei datoriilor fiscale înregistrate la nivel naţional de toţi contribuabilii restanţieri, în condiţiile în care soldul acestora a scăzut la aproape jumătate în 2015, comparativ cu 2011", se arată în studiul citat.
• Aterizare de URGENŢĂ la Timişoara. Un avion cu ZECI de persoane la bord s-a DEPRESURIZAT
Aterizare de urgenţă la Timişoara a unei curse Tarom aseară. Aeronava Tarom s-a depresurizat din cauza turbulenţelor, la traversarea unei zone cu furtună. O aeronavă Tarom care efectua o cursă Bucureşti (Otopeni) - Belgrad a aterizat de urgenţă la Timişoara, după ce senzorii de bord au semnalat faptul că avionul s-a depresurizat. Călătorii au trăit clipe de coşmar, după ce, în urma depresurizării, măştile de oxigen au căzut. Aeronava, model ATR 42-500, la bordul căreia se aflau zeci de persoane, a traversat o zonă cu turbulenţe puternice, din cauza unei furtuni. După activarea măştilor de oxigen, pilotul a decis să aterizeze în regim de urgenţă şi a reuşit să pună aeronava la sol fără probleme, la Timişoara. La bord de aflau 27 de pasageri şi un echipaj. Nimeni nu a fost rănit.
• Efectul "Merkel": Germanii NU mai vor Islam în ţara lor
Aproape două treimi dintre germani cred că Islamul nu "îşi are locul" în Germania, indică un sondaj dat publicităţii joi, demonstrând o radicală schimbare de atitudine în urma valului de imigranţi şi a atentatelor teroriste din Europa. Fostul preşedinte al Germaniei, Christian Wulff a iscat controverse în 2010, când a declarat că Islamul este parte integrantă a Germaniei, afirmaţie repetată de Angela Merkel anul trecut. În 2010, 49% dintre germani erau de acord cu Wulff, iar 47% nu.
• JURNALUL NATIONAL
• Întâlnire Iohannis-Cioloş, pentru schimbarea legislaţiei în domeniul sanitar
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au discutat vineri, la Palatul Cotroceni, despre criza din sistemul sanitar. Preşedintele şi premierul vor stabili ce măsuri trebuie aplicate după scandalul dezinfectaţilor. "Pentru ca incoerenţa şi absenţa unor proceduri clare să nu mai conducă la situaţii de genul celei existente în acest moment, cei doi oficiali au convenit că se impune adoptarea unui nou set de norme de control şi testare a dezinfectanţilor şi a condiţiilor de sanitaţie în spitale. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis şi Premierul Dacian Cioloş au stabilit că este rapid nevoie de modificarea legislaţiei achiziţiilor publice în domeniul sanitar, pentru a asigura un mai bun control al calităţii produselor achiziţionate în spitalele publice din România. Standardizarea achiziţiilor va conduce la dotarea unităţilor sanitare cu materiale conforme care nu pun în pericol viaţa oamenilor", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
• Distribuitorii Loganurilor de 70.000 de euro pentru Poliţie au dotat şi Guvernul cu aparatură de birou
Protagoniştii scandalului referitor la livrarea, către Inspectoratul General al Poliţiei Române, în anul 2007, a unor autoturisme Dacia Logan, la preţuri ce au ajuns şi la 70.000 de euro per bucată, au primit, în urmă cu puţin timp, un contract de aproximativ 100.000 de euro de la Secretariatul General al Guvernului. Afacerea a fost perfectată chiar în zilele extrem de agitate de după tragedia de la Clubul Colectiv. Ager Business Tech SA, companie din care face parte şi vestita SC Ager Leasing IFN SA, din Giurgiu, a livrat Guvernului României aproximativ 50 de imprimante. Aceeaşi firmă face parte din lotul restrâns de companii de profil care activează pe piaţa IT din România şi care, alături de firma lui Claudiu Florică, Dim Soft Net, a livrat către autorităţile statului licenţe software Microsoft. Grupul Ager este controlat de familia omului de afaceri Bogdan Savin, În 2008, scandalul în care a fost implicată Ager Leasing IFN SA a condus la destituirea şefului Poliţiei Române, care a autorizat încheierea contractului de achiziţii pentru Loganurile de lux.
• Piaţa asigurărilor a crescut anul trecut
Sectorul asigurărilor din România a inversat anul trecut trendul de scădere din perioada 2013-2014 şi a încheiat 2015 cu un volum al primelor brute subscrise de 8,75 miliarde de lei. La această evoluţie pozitivă au contribuit atât segmentul asigurărilor generale, cât şi cel al asigurărilor de viaţă, a anunţat, ieri, Autoritatea de Supraveghere Financiară. De asemenea, a avut loc o îmbunătăţire a gradului de acoperire a rezervelor tehnice cu active admise şi o creştere a calităţii activelor companiilor de asigurări. În ceea ce priveşte piaţa RCA, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, susţine că aici nu ar trebui să mai se scumpească poliţele. Referitor la City Insurance, ultima companie intrată pe lista neagră, ASF a anunţat că se lucrează la un plan de redresare fianciară, dar este nevoie şi de un audit. 8,2% a fost creşterea înregistrată de volumul primelor brute subscrise.
• Botoşani: Comercializarea porcilor, interzisă, din cauza unui focar de gripă porcină în Ucraina
Autorităţile din Botoşani au dispus efectuarea unor controale suplimentare în vămi, dar şi interzicerea comercializării porcilor, ca urmare a depistării unui focar de gripă porcină în Ucraina, în apropiere de frontiera cu judeţul Botoşani, a anunţat, vineri, prefectul Dan Nechifor. Potrivit acestuia, judeţul Botoşani este cel mai apropiat punct românesc faţă de focarul de pestă porcină declarat în localitatea Kelimentsi din Ucraina, în apropiere de graniţa cu Republica Moldova, la doar 70 de kilometri de judeţul Botoşani. Situaţia a fost prezentată în cadrul Comitetului local pentru combaterea bolilor, întrunit de urgenţă la Prefectură, în prezenţa lui Mihai Ponea, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.