REVISTA PRESEI 14.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 iulie 2011

ADEVARUL

Cum putem să repornim în forţă economia

Ca să avem o creştere economică semnificativă, ar trebui să ne concentrăm investiţiile pe câteva domenii-cheie, cum ar fi infrastructura, energia regenerabilă şi turismul. Oamenii de afaceri consideră că România trebuie să investească în câteva domenii care pot genera creşterea PIB. Un exemplu de urmat ar putea fi Polonia, Cehia şi Turcia. "Noi nu ne vindem ţara", slogan la modă la începutul anilor "90, nu mai este de mulţi ani de actualitate. Din contră, acum, România trebuie să caute cele mai bune metode pentru a atrage investiţii, necesare pentru relansarea economiei, consideră oamenii de afaceri şi economiştii consultaţi de "Adevărul". Nu contează de unde vin banii, că sunt ai statului, din parteneriate publice private, de la investitorii străini sau din fondurile europene.

România ar putea deveni grânarul Egiptului

Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, ar putea include România şi Ucraina pe lista furnizorilor oficiali, însă decizia va depinde în principal de calitatea culturii. Autoritatea generală egipteană pentru aprovizionare cu mărfuri cumpără anual cinci-şase milioane de tone de cereale, prin licitaţii internaţionale, şi vrea să îşi diversifice furnizorii, a declarat Nomani Nomani, vicepreşedinte al instituţiei. Egiptul importa masiv cereale din Rusia, însă, când acest stat a oprit exporturile de grâu în august anul trecut, din cauza secetei, autoritatea egipteană a exclus-o de pe lista furnizorilor şi a cumpărat cereale din Franţa şi din Statele Unite.

Capitalul românesc n-are bani să treacă graniţa

Numai două companii autohtone au cumpărat anul trecut afaceri în alte state. În 2010, piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 66% faţă de 2009. Criza şi-a pus amprenta pe planurile de extindere ale companiilor româneşti. În 2010, doar Petrom şi Policolor au achiziţionat participaţii majoritare la firme străine. Doar 25 de tranzacţii. La atât se rezumă o istorie de opt ani (2003-2010) a expansiunii externe a companiilor româneşti. "Din numărul total de tranzacţii efectuate între companiile locale şi cele străine, achiziţiile făcute de firmele româneşti peste hotare reprezintă numai 4%", spune Florian Teleabă, consultant al A.T. Kearney.

Economia Chinei a crescut din nou peste aşteptări. Ce o poate îngenunchea?

China a înregistrat în al doilea trimestru o creştere economică de 9,5%, pe fondul consumului şi al investiţiilor aflate în ascensiune. Creşterea economică anunţată ieri este mai mare decât aşteptările analiştilor, în contextul în care statul asiatic duce adevărate războaie cu inflaţia. În ultimele luni, când inflaţia a dat bătăi de cap autorităţilor de la Beijing, investitorii din toată lumea s-au temut ca economia Chinei, care ne-a obişnuit cu cele mai mari rate de creştere la nivel mondial, să frâneze destul de mult şi să aterizeze chiar în zona unde ar fi putut fi catalogată drept colaps.

Comisia Europeană a aprobat schema de promovare a energiei regenerabile

Comisia Europeană a aprobat legea de sprijinire a investiţiilor în energii regenrabile prin acordarea de stimulente sub forma certificatelor verzi, anunţă un comunicat al Executivului Comunitar. "Sistemul de certificate verzi este un mecanism de piaţă care va încuraja investiţiile în sursele regenerabile de energie în România. Prin urmare, va sprijini efortul României de a atinge, până în 2020, ţintele privind energia regenerabilă, fără a distorsiona în mod disproporţionat concurenţa", a declarat vicepreşedintele CE responsabil pentru politica în domeniul concurenţei, Joaquín Almunia, citat în comunicat. România a trimis Comisia Europeană la începutul lunii iunie notificarea oficială pentru aprobarea schemei de sprijin.

Profa lui Borbely, paravan pentru şpagă

Apartamentul despre care DNA susţine că ar fi fost amenajat pe cheltuiala unei firme favorizate de Laszlo Borbely a fost vândut acum câteva luni de către cuscra ministrului profesoarei lui de doctorat. Apartamentul de pe Calea Victoriei din Bucureşti, percheziţionat ieri de DNA, a ajuns în proprietatea Mariei Vincze, coordonatoarea lucrării de doctorat a ministrului Borbely (UDMR). Locuinţa a fost cumpărată în urmă cu aproximativ doi ani de către cuscra ministrului, mama fostului deputat de Braşov Attila Kovacs, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Attila Kovacs este căsătorit cu Eszter, fiica ministrului Mediului, Laszlo Borbely. Cu câteva luni în urmă, apartamentul a fost vândut, de cuscra lui Borbely, Mariei Vincze (69 de ani), profesor universitar la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Vineri este ultima zi pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Românii care nu încheie până la 15 iulie inclusiv asigurarea obligatorie a locuinţei riscă să primească amenzi de până la 500 de lei de la primari. Peste cinci milioane de români nu şi-au asigurat până în prezent locuinţele împotriva dezastrelor naturale, printr-o poliţă obligatorie sau facultativă. Din cei peste opt milioane de proprietari din România, doar puţin peste trei milioane şi-au asigurat locuinţele împotriva dezastrelor naturale, fie că vorbim de o poliţă obligatorie sau de una facultativă.

Spaniolii încep să-şi culeagă singuri căpşunile

Numărul românilor care au migrat în 2009 în state OECD, inclusiv în Spania, a înregistrat cea mai mare cădere, comparativ cu anii precedenţi.În doar doi ani de criză, fluxul românilor plecaţi în alte ţări s-a înjumătăţit de la 453.000 la numai 255.000. Românii se aflau în 2009 pe locul 2 în topul celor care s-au stabilit, legal saul ilegal, pe durate mai scurte sau mai lungi, în ţări ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), potrivit unui raport al organizaţiei, lansat marţi. Pe primul loc se aflau chinezii, cu 468.000 de persoane, urmaţi de 255.000 de români plecaţi într-un stat OECD.

PREMIERĂ ÎN CAPITALĂ De vineri noapte, avem transport public de noapte

Regia Autonomă de Transport Bucureşti a anunţat astăzi că, începând cu noaptea de 15 spre 16 iulie, introduce 23 de trasee de noapte cu autobuze. Noiile linii vor avea terminalul central la Piaţa Unirii şi vor circula, între orele 23.00-01.00 şi 05.00-06.00, la un interval de 30 minute şi între orele 01.00-05.00, la 60 de minute. Preţul unei călătorii va fi cel existent în reţeaua de transport public, respectiv 1,3 lei.

Germania profită de pe urma crizei euro

De câştigat de pe urma retogradării Irlandei au în primul rând Germania şi Franţa. Valoarea obligaţiunile de stat germane au crescut imediat după anunţul făcut de agenţia de rating Moody"s. Berlinul vinde acum obligaţiuni de stat cu maturitate de zece ani în valoare de 4 miliarde de euro, anunţă Bloomberg. Randamentul obligaţiunilor de stat germane pe termen mediu a coborât cu 0,08 puncte, la 2,75%, cel mai redus nivel atins în ultimele şapte luni. Scăderea dobânzii pentru obligaţiunile stat are efect benefic asupra bugetului, scăzând valoarea datoriilor ţării. Competitivitatea Germaniei a crescut în urma scăderii ratei de schimb, provocată de criza euro. Nu în ultimul rând, o slăbire a monedei unice europene ajută economia germană, aducând bani din exporturi (Germania fiind oricum cel mai mare exportator al Europei).

CURENTUL

Sorin Ovidiu Vîntu încalcă condiţiile eliberării sub control judiciar

Vîntu a încălcat condiţiile eliberării sub control judiciar. În loc să se prezinte la poliţie, în termenii conveniţi prin eliberarea sub control judiciar, adică de două ori pe lună, Vîntu a cerut poliţiei să se prezinte la el acasă pentru că, pesemne, în România doar poliţia se află sub control judiciar şi asta pentru că are o direcţie care îşi spune în acest fel, adică "judiciar". Citez din cele două decizii, din data de 16 iunie şi din data de 30 iunie, ultima rezultată în urma recursului admis al inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Cezar Ilie (zis Nelu Legiune, măciucarul lui SOV).

România rămâne una dintre cele mai promiţătoare pieţe de construcţii din Europa

Industria de construcţii din România se va stabiliza în 2011, după scăderi de până la 15% în ultimii doi ani, o creştere a pieţei estimându-se abia în 2012, când fondurile pentru infrastructură şi autostrăzi ar putea fi suplimentate, potrivit unui studiu al firmei de cercetare poloneze PMR. "În cursul acestui an, ar trebui să se producă o stabilizare a pieţei, însă o creştere nu este probabilă înainte de 2012.

Adina Vălean, suficient de bogată pentru a fi "cel mai puternic europarlamentar" în PE

. Europarlamentarul PNL Adina Vălean a fost desemnat "cel mai puternic deputat din Parlamentul European", potrivit unui raport al organizaţiei VoteWatch.eu, care invocă faptul că grupul politic ALDE, în cadrul căruia Vălean are un rol determinant, înclină balanţa la vot în plenul PE. Toate bune şi frumoase şi chiar onorant pentru un român. Numai că această manevră ascunde şi alte realităţi, cum ar fi prezenţa lui Doru Franţescu în fruntea organizaţiei VoteWatch.eu cu sediul la Bruxelles. De asemenea, acesta mai este şi directorul Institutului Qvorum, care acţionează la Bucureşti, făcând în mare acelaşi tip de activitate ca şi VoteWatch.eu.

CURIERUL NATIONAL

Soluţia crizei este chiar criza

Adâncirea crizei datoriilor suverane a Greciei şi pericolul tot mai clar definit al contaminării către state mai importante din zona euro cum ar fi Spania şi Italia a adus din nou în discuţie la nivelul autorităţilor din Uniunea Europeană problematica găsirii unor soluţii pentru ieşirea din impas. Criza îşi caută aşadar rezolvarea de la cei care nu au fost în stare să o prevadă sau chiar au stat la originea ei. Din păcate, în statele dezvoltate, de trei ani de la cutremurătorul 2008, factorii de decizie persistă în aceeaşi eroare: aceea de a soluţiona o criză a datoriilor în exces adăugând încă şi mai mult credit peste datoria veche.

Presiuni la Bruxelles pentru o soluţie rapidă la criza datoriilor

În faţa incapacităţii miniştrilor de Finanţe ai zonei euro de a ajunge la un acord asupra manierei de refinanţare a Greciei şi de a rezista evoluţiilor de-a dreptul "nebuneşti" de pe pieţele de capital, Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a adresat liderilor europeni apelul de a "depăşi agenda lor politică internă" şi a proceda la adoptarea de urgenţă a unor măsuri pentru evitarea riscurilor de "contaminare" a crizei datoriilor la nivelul întregii zone euro. Una dintre măsurile imediate la nivel european este posibila organizare, vineri, a unui nou summit al ţărilor zonei respective, după ce reuniunea miniştrilor de Finanţe de luni nu a reuşit să clarifice maniera în care băncile, companiile de asigurări şi fondurile de investiţii pot să contribuie la un al doilea plan de salvare a Greciei.

Patronatul Difuzorilor de Presă s-a afiliat la UGIR

Ieri, la sediul Uniunii Generale a Industriaşilor din România a fost semnat protocolul de afiliere a Patronatului Difuzorilor de Presă (PDP) la UGIR. Documentul a fost semnat de George Constantin Păunescu, preşedinte al UGIR şi Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, şi Adrian Tudor Moroianu Geamăn, preşedinte PDP. Afilierea s-a făcut cu scopul realizării unui patronat puternic, care să fie reprezentat atât la nivel local, cât şi la nivel naţional pentru asigurarea unui dialog bi şi tripartit eficient. Astfel, se doreşte realizarea unui cadru adecvat pentru dezvoltarea mediului de afaceri care să permită societăţilor comerciale accesul la informaţii şi know-how; accesul la credite accesibile, derulate în condiţii de totală transparenţă.

EVENIMENTUL ZILEI

Soarta României în Al Doilea Război Mondial al Crizei

În plină caniculă, un frison rece ca gheaţa ne trece pe şira spinării. De la o zi la alta, presiunea produsă de ştirile proaste din economie devine tot mai apăsătoare. Criza datoriilor din zona euro ar putea culmina cu falimentul Greciei şi, mult mai grav, al Italiei. În acel moment, ar fi ca şi cum economia Uniunii Europene s-ar strivi de pământ ca un avion prăbuşit. Dacă s-ar suprapune şi eşecul Statelor Unite de a-şi achita datoriile, dezastrul ar fi global. Sunt evenimente pe muchie, totul se tranşează în câteva săptămâni. Crah-ul care ne pândeşte într-un cotlon al viitorului foarte apropiat ar fi atât de puternic încât tot ce-am trăit în 2009-2010 ni s-ar părea o glumă. "Evenimentul zilei" vă descrie trei scenarii ale modului în care ar putea evolua lucrurile, de la cel mai terifiant la cel mai optimist.

Titularizare 2011. Aşa elevi, aşa profesori: şi dascălii au copiat

Profesorii au susţinut ieri examenul de titularizare în săli în care erau instalate camere video, însă acest lucru nu i-a împiedicat să se inspire din fiţuici. Examenul de titularizare susţinut ieri de cadrele didactice arată că, în băncile de examen, năravurile sunt aceleaşi, fie că eşti elev, fie profesor. Ieri au fost daţi afară din examen 55 de elevi, prinşi cu fiţuici, cu telefoane mobile şi sisteme hands-free. Mai mult, un număr mare de profesori s-a prezentat la examen fără să se fi pregătit cum trebuie. Imediat ce au văzut subiectele, 5.460 de candidaţi au pus pixurile jos şi au părăsit sălile, lăsându-şi colile albe. Conform datelor Ministerului Educaţiei, 2.206 din dascălii retraşi au invocat motive medicale, iar 3.254 au plecat acasă imediat după deschiderea subiectelor "din motive personale".

Scandalul medicamentelor. Cum poate fi stopat exportul ilegal

Exporturile paralele ale medicamentelor ar putea fi stopate şi preţurile pastilelor ar putea fi controlate printr-un sistem de distribuţie care implică livrarea lor direct către farmacii şi spitale. Ieftinirea medicamentelor incluse în programele na­ţionale, proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii până în data de 1 august, va încuraja exodul medicamentelor esen­ţiale pentru bolnavii de cancer, diabet, TBC sau HIV/SIDA şi va duce la falimentul farmaciilor de cartier. Acesta este semnalul de alarmă pe care îl trag producătorii şi distribuitorii de medicamente din România, nemulţumiţi de proiectul Mi­nis­terului Sănătăţii.

Ce au discutat Traian Băsescu şi Emil Boc la Cotroceni

Premierul Emil Boc şi miniştrii cu responsabilităţi pe absorbţia de fonduri europene au avut azi o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Şeful statului le-a cerut să îi prezinte măsuri pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, susţin surse guvernamentale. Înainte de a se întâlni cu Traian Băsescu, premierul a condus şedinţa de guvern dedicată absorbţiei fondurilor europene. Pe agenda discuţiei a fost şi situaţia ministrului Laszlo Borbely aflat într-o anchetă DNA sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Ipoteză şoc în cazul Laszlo Borbely. Este implicată USL în instrumentarea dosarului de către DNA Oradea?

Este Laszlo Borbely beneficiarul traficului de influenţă din scandalul cu firma Lescaci? Are DNA probe împotriva ministrului Mediului şi Pădurilor şi, implicit, un caz solid? Nu ştim. Încă. Vom afla abia după 1 septembrie, dată când se sfârşeşte vacanţa parlamentară, iar DNA, dacă are aceste dovezi, va trebui să solicite şi să obţină de la Parlament avizul pentru începerea urmăririi penale. Cui serveşte scandalul început cu o lună şi jumătate înainte? Logica spune că USL câştigă din asta. Dar, fără probe, ipoteza noastră, oricât de logică, rămâne o ipoteză. O parte a presei acuză deja o comandă politică de la Cotroceni şi spune că Traian Băsescu arată, astfel, pisica spre UDMR. Ideea este însuşită de deputatul UDMR Peter Lakatos.

Cel mai bogat bancher român are în conturi 10 mil. euro

Nicolae Dănilă, fostul şef al BCR, este în continuare cel mai bogat om din conducerea Băncii Naţionale. Membru în CA al BNR, Dănilă are doar în conturile bancare aproape 24 de milioane de lei şi peste 6,2 milioane de euro, potrivit ultimei sale declaraţii de avere publicate pe site-ul instituţiei. Nicolae Dănilă, care este şi unul dintre cei mai apreciaţi economişti români, îşi ţine banii în 23 de conturi, 12 în lei, 10 în euro şi unul în dolari, deschise la cel puţin 15 bănci. Pe lângă depozite, bancherul mai deţine şi acţiuni (majoritatea la Erste, banca ce a preluat BCR) în valoare totală de 9,725 milioane de euro şi puţin peste un milion de lei. Acestora li se adaugă şi un portofoliu de acţiuni listate la BVB, cu o valoare de aproape jumătate de milion de lei.

FINANCIARUL

Marile banci straine din Romania au o expunere de 736 mld. USD in tarile "PIIGS"

In tara noastra, finantarile totale ale institutiilor de credit europene se ridica la 105 mld. dolari. Criza datoriilor suverane care tulbura pietele financiare europene nu este chiar atat de departe de Romania pe cat ne-am putea imagina. Din cauza globalizarii, marile institutii de credit straine care finanteaza companiile, sistemul public si cel bancar din tara noastra au expuneri substantiale in statele implicate in criza datoriilor suverane. Cumulat, bancile straine cu cea mai mare pondere in datoria externa a Romaniei reclama 735,9 miliarde de dolari (525 mld. euro) din cea a unor state precum Grecia, Italia, Irlanda, Spania si Portugalia.

Agentia Moody"s retrogradeaza nota Irlandei in categoria "speculativa". Aurul atinge alt record

Italia a promis ca Parlamentul va adopta pana vineri planul de austeritate in valoare de 40 mld. euro. Pietele financiare au revenit ieri pe echilibru, dupa doua zile de cadere consecutiva. In timp ce la Washington prese­dintele Barack Obama incerca, dar fara succes, sa ajunga la un consens cu reprezentantii Congresului privind ridicarea pragului de indatorare a SUA, iar in Europa pietele financiare inchideau in scadere pe fondul teme­rilor legate de extinderea crizei datoriilor, agentia Moody"s retrograda nota Irlandei in categoria "speculativa". Noul esec inregistrat de Obama in tentativele lui de a salva SUA de la faliment, fie el si partial, l-a facut sa avertizeze ca, fara o decizie pozitiva a deputatilor, statul nu va mai putea achita pensiile in luna august.

Concurenta acerba ieftineste smartphone-urile. Samsung devine lider mondial, Nokia cade pe locul 2

LG, al treilea mare producator de telefoane mobile la nivel mondial, si-a redus tinta de vanzari pentru smartphone-uri din acest an, cu 20%. Piata mondiala a smartphone-urilor este in fierbere, iar acesta este anul declansarii unui adevarat razboi pe piata de profil. Miza? Cresterea cotei de piata. Cine va avea de castigat? Clientii care vor putea cumpara telefoane inteligente la preturi mai mici. Luna trecuta Samsung Electronics a devenit cel mai mare producator de smartphone-uri la nivel mondial, devan­sand Nokia, care a dominat piata din 1996. Potrivit analistilor de la Nomura, in acest trimestru Nokia va fi devansata si de Apple, compania finlandeza ur­mand sa ocupe astfel doar pozitia a treia in clasamentul mondial.

Plasamentele BNR in bonduri SUA s-au diminuat in trimestrul al doilea cu 4,5%

Plasamentele Bancii Nationale a Romaniei in obligatiuni guvernamentale americane au scazut in trimestrul al doilea cu 400 de milioane de dolari, la 8,04 miliarde de dolari, reprezentand o reducere cu 4,5% a expunerilor pe bonduri emise de Trezoreria SUA, potrivit unui document oficial al BNR. Potrivit documentului, BNR monitorizeaza permanent evolutiile din SUA, iar din declaratiile oficialilor americani ar rezulta ca o eventuala ajustare a cheltuielilor publice va fi aplicata doar sumelor cu destinatie interna, in vederea protejarii statutului international al SUA, ,,cea mai mare, sigura si lichida piata de capital din lume".

PAID se va implica direct in vanzarea asigurarilor obligatorii de locuinte

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis ca Pool-ul de Asigurare Im­potriva Dezastrelor Naturale (PAID) sa se implice in mod direct in vanzarea asigurarilor obligatorii ale locuintelor pe care le emite, astfel incat sa creasca numarul locuintelor asigurate din Romania. Pana in prezent, politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) erau vandute prin intermediul celor 13 companii membre PAID.

Aproape 60.000 de actionari persoane fizice au renuntat la Bursa in acest an

Vaslui, Iasi si Bucuresti, in topul celor mai multe retrageri. Una dintre problemele pietei autohtone de capital este tocmai lipsa investitorilor, fapt care atrage si lichiditatea redusa. Chiar daca numarul detinatorilor de actiuni listate ajunge la 9,22 milioane de persoane fizice cu domiciliul in Romania, numarul conturilor active la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este de cel mult 6.000 lunar. In aceste conditii, retragerea a 59.870 de actionari in acest an nu este de bun augur pentru piata locala de capital.

JURNALUL NATIONAL

UDMR face zid în jurul lui Borbely

Ministrul Mediului: "Ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat". UDMR a strâns ieri rândurile în jurul ministrului Laszlo Borbely suspectat de trafic de influenţă, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, prezentând public susţinerea formaţiunii pentru ministrul de la Mediu. "UDMR îl susţine şi noi considerăm că aceste acuzaţii sunt nefondate. Borbely Laszlo este un ministru bun, un om politic foarte bun, care nu se aventurează în astfel de chestiuni", a spus Kelemen Hunor, decla­rându-se convins că "în câteva zile" acuzaţiile aduse ministrului se vor dovedi false. Până ca acuzaţiile aduse ministrului să se dovedească false, Laszlo Borbely, întors în ţară după deplasarea din Polonia, a mers ieri după-amiază direct la Guvern, pentru a lămuri problema cu vicepremierul Marko Bela.

UE se clatină puternic. Uniunea are nevoie de un buget comun, altfel se va destrăma

Uniunea Europeană este la o răscruce de drumuri la trei ani de la declanşarea crizei financiare mondiale. Statele din sudul Europei sunt în pragul falimentului sub povara datoriilor care depăşesc 100% din PIB-urile naţionale, în timp ce nordul mai dezvoltat ezită să ia o decizie clară. Neînţelegerile în privinţa modalităţilor de salvare a Greciei au agravat problemele din Spania, Portugalia, Italia şi Irlanda. Există temeri că vidul politic va duce la noi atacuri speculative asupra obligaţiunilor statelor cu datorii mari. Analiştii economici susţin că alternativele pentru temperarea crizei ar fi o uniune fiscală mai strânsă sau o posibilă destrămare a zonei euro.

NATIONAL

Basescu il antreneaza pe Boc pentru marea remaniere din toamna

Premierul Emil Boc a luat ieri calea Cotroceniului pentru a primi noi indicatii pretioase de la presedintele Basescu. Seful Executivului a incheiat rapid sedinta de guvern si a dat o fuga pana la presedintele Traian Basescu pentru a se adapa din intelepciunea acestuia. Politicos cum il stim, Boc nu s-a dus cu mana goala, ci i-a luat si pe Ariton, Boagiu si Lazaroiu dupa el. Chiar daca tema principala a fost absorbtia fondurilor europene, mica remaniere a fost si ea adusa in discutie. Adica o remaniere de forma in care vor cadea doar cateva capete, Valerian Vreme, Valeriu Tabara, Daniel Funeriu, de exemplu. Ca aceste schimbari se cer o demonstreaza declaratiile democrat-liberalilor din ultima perioada.

Cristian Preda ii lasa Primaria Capitalei tot lui Oprescu

Europarlamentarul PDL Cristian Preda il contrazice pe colegul Sebastian Lazaroiu: Sorin Oprescu nu are contracandidat la localele din 2012. Desi Sebastian Lazoroiu i-a transmis lui Sorin Oprescu sa nu se culce pe o ureche pentru ca un Silviu Prigoana sau un Cristian Popescu Piedone i-ar putea sufla primaria de sub nas, pedelistul Cristian Preda isi contrazice colegul, sustinand ca actualul edil este fara de adversar. "Miza lui Oprescu e deocamdata recastigarea Bucurestiului la anul. Regret faptul ca in PDL nu avem inca un candidat care sa ii fie opus. Nu la prezidentiale, ci la Primarie", a afirmat Preda.

SUA saboteaza Euro cu agentiile de rating

Moneda euro este pe cale sa devina victima a trei mari companii private din SUA. Afirmatia ii apartine eurocomisarului Vivian Redin, care invita Europa sa actioneze energic si declara razboi pe fata agentiilor americane de rating. Batranul Continent nu trebuie sa mai permita acestor agentii sa erodeze credibilitatea euro, crede Vivian Redin . Vizate de criticile comisarului sunt cele trei mari agentii americane de rating: Standard&Poor"s, Moody"s si Fitch, noteaza Deutsche Welle.

Berlusconi cheama la unitate si spirit de sacrificiu

Berlusconi averitizeaza poporul italian ca tara trece printr-un moment greu, de aceea e nevoie de unitate nationala si spirit de sacrificiu. Italia nu poate evita adancirea crizei daca nu trece la un regim de austeritate. Ministrul de finante, Giulio Tremonti, a pregatit un pachet de masuri de austeritate de 40 de miliarde de euro, care ar trebui sa fie aprobat de Parlament in urmatoarele zile. In ciuda temerilor ca Berlusconi vrea sa-l schimbe pe Tremonti, acesta a declarat ca "guvernul este obligat sa accelereze procesul de redresare a bugetului".

PUTEREA

Bordurile "expirate" din Capitală, înlocuite după doar doi ani. Administraţia străzilor nu ştie cât va costa investiţia

Primăria Capitalei, prin Administraţia Străzilor, înlocuieşte bordurile vechi de doar doi ani de pe mai multe bulevarde. În timp ce reprezentanţii municipalităţii susţin că sunt înlocuite doar bordurile vechi, constructorul care se ocupă de lucrare argumentează că nu pot fi păstrate nici cele noi, pentru că ar strica "designul". Reprezentanţii firmei care înlocuieşte bordurile spun că investiţia nu depăşeşte câteva zeci de mii de lei. De cealaltă parte, Administraţia Străzilor susţine că valoarea investiţiei nu poate fi decât una estimativă. Coincidenţă sau nu, bordurile sunt înlocuite fix după ce le-a expirat perioada de garanţie.

Urmaşa lui Nicolae Basilescu, întemeietorul cartierului Bucureştii Noi, solicită despăgubiri pentru persecuţiile la care a fost supus tatăl ei în perioada regimului comunist. Nicolle Basilescu cere statului român 2.000.000 de lei

Urmaşa ctitorului cartierului Bucureştii Noi cere 2 milioane de lei despăgubiri pentru perioada pe care tatăl ei, Aristid Basilescu, a petrecut-o în închisorile comuniste şi în domiciliu obligatoriu. Nicolle Catherine Marie Lydia Basilescu, al cărei bunic, Nicolae Basilescu - decan al Facultăţii de Drept Bucureşti în perioada interbelică şi furnizor de vinuri al Restaurantului Capşa - a pus bazele cartierului Bucureştii Noi, se judecă în recurs la Curtea Supremă, după ce instanţele ierarhic inferioare i-au dat ca despăgubiri de o sută de ori mai puţin decât ceruse iniţial.

Ce ar face Warren Buffett cu tăierile de salarii dacă ar fi în locul lui Boc

Americanul Warren Buffett este al treilea cel mai bogat om de pe planetă, cu o avere de 47 de miliarde de dolari. Emil Boc este premierul României. Pentru echilibrarea bugetului României, Emil Boc a aplicat o tăiere de 25% a tuturor salariilor angajaţilor la stat. Pentru echilibrarea bugetului SUA Buffett propune altă soluţie. Miliardarul american vrea o lege conform căreia politicienii să nu mai poată candida la un nou mandat dacă nu respectă un prag de 3% din PIB pentru deficitul bugetar. Dorinţa sa este exprimată în contextul în care SUA au în acest moment un deficit uriaş, estimat la 1.400 de miliarde de dolari.

ROMANIA LIBERA

Geoană îi aruncă mănuşa lui Ponta

După expirarea suspendării de şase luni, Mircea Geoană a reintrat în ring cu un atac direct la Victor Ponta, via filiala PSD Bucureşti. Pe lângă situaţia explozivă din cea mai mare organizaţie pesedistă, un motiv de îngrijorare pentru liderul PSD ar trebui însă să fie şi scăderea în sondaje pe care o înregistrează constant USL: 8% în cinci luni. Alegeri la PSD Bucureşti "în cel mai scurt timp cu putinţă", este solicitarea lui Mircea Geoană către actualul şef al social-democraţilor, Victor Ponta.

Boc: Nu am primit nicio solicitare, înştiinţare oficială privind acuzaţii aduse ministrului Borbely

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că nu a primit nicio înştiinţare de la Direcţia Naţională Anticorupţie privind vreo acuzaţie oficială împotriva ministrului Mediului, Laszlo Borbely, acesta fiind în continuare membru cu drepturi depline al Guvernului, informează Mediafax. "Ca prim-ministru, şef al Guvernului, nu am primit nicio solicitare, înştiinţare oficială privind acuzaţii oficiale aduse ministrului Borbely. În acest moment, ministrul Borbely este membru cu drepturi depline al Cabinetului", a afirmat Boc într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Italia a ajuns mai riscantă decât România

Costul asigurării datoriilor statului italian împotriva intrării în incapacitate de plată l-a depăşit pe cel calculat în cazul Bulgariei şi României. Costul asigurării împotriva riscului de încetare de plăţi a crescut la 280 de puncte de bază, peste nivelul de 266 al României.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai bine păzit secret. Nici Boc nu ştie înainte cât se subscrie la oferta Petrom

Nivelul subscrierilor din oferta Petrom, respectiv nu­mărul de acţiuni pe care investitorii sunt interesaţi să le cumpere şi preţurile plătite de aceştia reprezintă cel mai bine păzit secret din România în acest moment. Guvernul vinde 9,84% din Petrom printr-o ofertă publică pe Bursă care a început pe 11 iulie şi se încheie pe 22 iulie (miercurea viitoare). Totuşi, nimeni nu ştie cât s-a sub­scris în primele trei zile ale ofertei, nici chiar premierul Emil Boc, cel care răspunde politic pentru rezultatul ofertei. Doar comisia guvernamentală care coordonează vânzarea pachetului le poate cere intermediarilor să-i predea situaţia la zi a subscrierilor şi să determine nivelul total de subscriere şi preţul, însă până acum comisia nu a făcut acest demers, potrivit unor surse apropiate ofertei.

Românii au cumpărat 50 kg de aur în două săptămâni

BCR şi Piraeus, cele două bănci locale care derulează operaţiuni cu aur cu clientela, au vândut de la începutul lunii, adică în mai puţin de două săptă­mâni, circa 50 de kilograme de aur, în valoare de 1,8 milioane de euro. Metalul preţios este văzut ca un "refugiu" în faţa furtunii care zguduie din nou pieţele financiare europene. La cursul Băncii Naţionale, gramul de aur a sărit ieri de 153 de lei, atingând astfel un nou vârf istoric, pentru a treia zi la rând.

De frica amenzii, o jumătate de milion de români şi-au asigurat casele în trei luni

Peste o jumătate de milion de români şi-au asigurat casele în ultimele trei luni, gradul de cuprindere în asigurare a locuinţelor ajungând în prezent la aproape 40%, ceea ce înseamnă un număr peste 3,3 milioane de poliţe aflate în derulare, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Aproape 2,8 milioane de case şi apartamente erau asigurate printr-o poliţă facultativă sau obligatorie la sfârşitul lunii martie. Cel mai bine s-au vândut asigurările facultative, în timp ce numărul poliţele obligatorii a crescut cu doar 120.000.

În vreme ce atenţia este centrată pe disputa politică Băsescu-Sarkozy, businessul îşi vede de treabă

Franţa este al patrulea investitor străin în România sau al treilea, după cum susţin francezii. Micile neînţelegeri de la vârfurile politicii nu au dăunat businessului. O constantă a ultimului an şi o greşeală în aceeaşi măsură a fost să judeci relaţiile româno-franceze strict prin prisma tensiunilor politice dintre Paris şi Bucureşti. Aşa stând lucrurile, este de înţeles de ce a trecut aproape neobservat faptul că în relaţiile comerciale dintre România şi Franţa anul 2010 a dat peste cap ordinea instituită de 20 de ani, anume deficitul comercial pe care îl înregistram constant în relaţia cu Franţa a fost pasat Parisului. Dacă în 2007, de pildă, România avea un deficit comercial în relaţia cu Franţa de aproximativ 1 mld. euro, în 2010 a avut un excedent de 300 mil. euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb