• ADEVĂRUL
• Drumul spre faliment
Măsurile de austeritate ale Guvernului reprezintă nota de plată pentru pomenile electorale, dar şi pentru neputinţa Executivului. Partidele şi preşedintele Traian Băsescu au participat la "veselia" majorărilor de salarii şi pensii, pe fondul alegerilor din 2007-2008. Inventarul măsurilor adoptate de Guvern sau de Parlament şi promulgate de Traian Băsescu demonstrează că toate partidele au fost la fel de iresponsabile în materie de majorări de salarii, pensii şi indemnizaţii.
• PDL şi PSD cereau creşterea pensiilor
Peste 5,5 milioane de pensionari s-au bucurat de creşterea pensiilor de la 1 noiembrie 2007. Deşi programată iniţial pentru ianuarie 2008, majorarea a fost devansată la presiunea PSD-ului condus de Mircea Geoană şi a PDL. Cele două partide ameninţau Executivul cu moţiuni simple sau de cenzură.
• FMI acceptă renegocierea
În şedinţa de luni a Consiliului Economic Social (CES) se va solicita rediscutarea Memorandumului cu FMI, după ce Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) a primit ieri un răspuns favorabil din partea Fondului. Asociaţia trimisese o scrisoare FMI. Potrivit preşedintelui ANEIR, Mihai Ionescu, în răspunsul primit, reprezentanţii FMI spun că sunt de acord cu modificarea Memorandumului convenit la Bucureşti.
• Noi măsuri de austeritate
Plafonarea pensiilor speciale la un nivel calculat strict cu punctul de pensie; reducerea cu 15% a pensiilor militare de stat şi a celor pentru poliţişti; sistarea facilităţilor de care beneficiază pensionarii la transportul public şi cel feroviar; diminuarea burselor pentru elevi şi studenţi, a indemnizaţiei de merit şi a rentei viagere cu 25%; sistarea ajutoarelor şi indemnizaţiilor acordate la ieşirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă.
• Promisiunile lui Boc, pe apa sâmbetei
Premierul Emil Boc anunţa, la 31 ianuarie 2009, că Guvernul are câteva priorităţi majore în jurul cărora se va construi proiectul de buget anual: alocarea a 20% din totalul cheltuielilor pentru investiţii, reducerea cheltuielilor de personal şi achitarea obligaţiilor faţă de mediul de afaceri. Un an mai târziu, execuţia bugetară arăta o alocare de 12% din totalul cheltuielilor pentru infrastructură, cu 6% mai puţin decât angajamentul iniţial şi cu 13,3% sub nivelul din 2008. Cheltuielile de personal au crescut anul trecut cu 2,4% faţă de 2008.
• Supersecretara II: peste 8.000 de lei venit lunar
Cornelia Bota, secretara Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, a reuşit să-şi mărească salariul de încadrare de la 4.026 lei, la 7.645 de lei. La acest venit se adaugă alţi 403 lei, lunar, pentru condiţii de muncă vătămătoare, spor primit de angajaţii din Palatul Administrativ Satu Mare datorită antenelor amplasate pe clădire.
• Pupilul lui Iliescu, nesimtire cu chirie
Mihai Bujor Sion, soţia sa, actriţa Ioana Pavelescu, şi fiica acesteia, vedeta Maria Marinescu, refuză de doi ani să plătească chiria pentru vila de protocol în care locuiesc. Copilul de suflet al fostului preşedinte Ion Iliescu, Bujor Mihai Sion, riscă să fie evacuat din vila din cartierul Primăverii, întrucât a acumulat datorii la chirie de aproape 100.000 de euro.
• Vacanţă la mare printre excavatoare
Turiştii care au profitat de preţurile mici oferite de programul "Litoralul pentru toţi" au parte de un sejur printre şantiere, administraţiile locale fiind în urmă cu asfaltarea şi amenajarea plajelor. Preţurile mici şi vremea bună sunt atracţiile litoralului românesc zilele acestea. Terasele sunt însă închise, magazinele la fel, iar muncitorii asfaltează de zor.
• Birocraţia maghiară blochează ieşirea din ţară
Zeci de TIR-uri au blocat ieri pe o bandă Drumul Naţional 7, în apropiere de Nădlac, judeţul Arad. Şoferii au fost nevoiţi să aştepte ore în şir trecerea frontierei din cauză că autorităţile vecine reactualizează baza de date a transportatorilor. Şoferii TIR-urilor se plâng că au avut de aşteaptat şi câteva ore să treacă în Ungaria, iar asta le-a dat programul de lucru peste cap. Orele pierdute aşteptând îi obligă pe mulţi să intre în programul de odihnă.
• Se lasă Noaptea Albă a Muzeelor
Cei care vor să îşi petreacă această noapte înconjuraţi de cultură au la dispoziţie 11 muzee din oraş. Evenimentul se află la cea de-a şasea ediţie, fiind o manifestare la care participă toate ţările membre ale Consiliului Europei. Anul acesta, evenimentul aduce în atenţia iubitorilor de cultură instituţii renumite precum Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă a României, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Militar
• EVENIMENTUL ZILEI
• AC/DC bagă România în priză. Concertul anului
Românii au ocazia să vadă una dintre puţinele trupe din lume care adună milioane de oameni la fiecare turneu mondial. Rockerii australieni de la AC/DC vor zgudui mâine Piaţa Constituţiei din Bucureşti, cel puţin aşa ne promit organizatorii, Marcel Avram, D&D East Entertainment şi East European Concert. Accesul în zona de concert se va face începând cu ora 15.00 şi va fi permis până la 21.30. După această oră, porţile se vor închide.
• Soluţie pentru salvarea şcolii: privatizarea
La Forumul Educaţiei, specialiştii au căutat soluţii pentru asigurarea lefurilor profesorilor sau îmbunătăţirea infrastructurii. Fonduri europene pentru infrastructură, firme care să se implice în viaţa şcolii din care îşi vor recruta angajaţii, mai mulţi consilieri şcolari care să ţină în frâu fenomenul violenţei din şcoli, o specializare mult mai bună a profesorilor, dar şi salarii pe măsură.
• Indemnizaţia de stat pentru creşterea copilului scade cu 25%
Indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi redusă, de la 1 iunie, cu 25%, a anunţat astăzi consilierul premierului pe probleme economice, Andreea Vass-Paul, potrivit Mediafax. Astfel, indemnizaţia actuală (care reprezintă a 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni lucrătoare) va fi diminuată cu 25%. Perioada de acordare a indemnizaţiei se menţine la doi ani. Astfel, indemnizaţia va ajunge la de 64% din venituri. Vor fi menţinute limitele minimale şi maximale fixe de 600 lei, respectiv 4.000 lei. Vass a precizat că diminuarea va fi menţinută până când statul va regla datoriile "la un nivel acceptabil".
• Alţi 4.700 de medici se pregătesc să plece în străinătate
După ce în ultima vreme 2.500 de doctori au părăsit sistemul românesc pentru a profesa peste hotare, Colegiul Medicilor şi cel al Farmaciştilor avertizează că urmează un nou val de plecări. În prezent există 4.700 de cereri de plecare în străinătate. În plus, în jur de 1.500 de farmacii sunt în insolvenţă şi 400 în faliment, iar spitalele mari din ţară au început să intre în insolvenţă şi ele. Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, precum şi alte câteva Case din ţară se află în incapacitate de plată. Acesta este bilanţul sumbru pe care-l aduc la cunoştinţa guvernanţilor autorităţile din domeniu.
• Cum au fost date cinci spargeri într-o noapte şi o dimineaţă
În mai puţin de 14 ore, indivizi rămaşi necunoscuţi au dat cinci spargeri în Timişoara, Constanţa, Arad şi Iaşi, profitând de naivitatea păgubiţilor şi de carenţe la paza obiectivelor. În noaptea de joi spre vineri, în care mai multe zone din România au fost lovită de furtună, şi în dimineaţa care a urmat s-au dat nu mai puţin de cinci spargeri, în Timişoara, Iaşi, Arad, Mangalia şi Agigea. În toate cele cinci cazuri, păgubiţii au dat dovadă de naivitate, unii au fost ameninţaţi cu pistoale de jucărie, alţii i-au lăsat pe atacatori să intre în sediu de milă sau crezând că au de-a face cu poliţişti!
• Mitologie în recesiune: Sarkozy, eroul Greciei
Liderul de la Élysée ar fi ameninţat că retrage Franţa din zona euro dacă Germania nu susţine salvarea statului elen, scrie "El Pais". Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a dat cu pumnul în masă, săptămâna trecută, la Bruxelles, şi a ameninţat cu retragerea ţării sale din zona euro pentru a o determina pe Angela Merkel, cancelarul german, să salveze Grecia de la faliment, a scris ieri cotidianul spaniol "El Pais".
• Cu cât trăieşte lunar o familie de români
ANALIZĂ EVZ. Doi adulţi şi un copil au nevoie de 2.100 de lei / lună pentru un trai la limita decenţei. Atenţie: n-au fost luate în calcul ratele bancare sau chiria. Care sunt costurile lunare ale unei familii? Mâncare, utilităţi, îmbrăcăminte şi timp liber.
Modelul: o familie cu un copil, elev de şcoală generală. Locuiesc la oraş, într-un apartament cu două camere, sunt proprietari şi nu au niciun credit la bancă, deci nicio datorie.
• Cum şi-au cheltuit românii banii în ultima parte a lui 2009
Potrivit celui mai recent studiu făcut de Institutul Naţional de Statistică (INS), veniturile totale medii lunare au fost de 2.268 de lei pe gospodărie şi 781 de lei de persoană. În perioada iulie-septembrie 2009, românii au cheltuit, în medie, 1.994 lei lunar pe gospodărie şi 687 lei pe persoană, adică aproape 90% din nivelul veniturile totale. Românii au dat majoritatea banilor pe alimente şi produse alimentare, pe servicii şi impozite.