REVISTA PRESEI - 16.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 iulie 2010

ADEVĂRUL

70% din banii de la FMI se duc în băncile străine

Analistul economic Ilie Şerbănescu spune că o parte importantă din împrumutul de la FMI a fost dat băncilor prin reducerea rezervelor minime obligatorii de către Banca Naţională a României. Apocaliptic sau realist? Aceasta a fost întrebarea multora în ceea ce îl priveşte pe Ilie Şerbănescu, analist economic şi fost ministru al Reformei în guvernarea Ciorbea. Cert este că multe dintre previziunile sale, făcute "La masa Adevărului" în urmă cu doi ani, s-au adeverit.

Boc inventează "traseiştii guvernamentali"

Guvernul a demis 35 de subprefecţi şi 17 secretari de stat, inaugurând şi o nouă specie: "traseistul guvernamental". Doi foşti subprefecţi au fost norocoşi: Mioara Mantale (Bucureşti) şi Mircea Nistor (Dâmboviţa). Ei vor rămâne în sistem ca inspectori guvernamentali. Fostul subprefect Mircea Nistor a explicat însă că doar el şi Mantale au şi calitatea de înalt funcţionar public, care îi califică pentru ocuparea postului de inspector guvernamental.

A şaptea grevă generală paralizează Grecia

În plin sezon estival, protestul declanşat de sindicatele din sectorul public a blocat traficul aerian intern şi internaţional timp de patru ore. Parlamentul urma să voteze proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii pentru angajaţii din sectorul public. Peste 65 de zboruri interne şi internaţionale au fost anulate ieri, iar alte 131 au fost reprogramate, între 11 şi 15.00 (ora României), cât a durat cea de-a şaptea grevă generală din Grecia, din acest an.

Totul despre asigurarea obligatorie a locuinţei

Prima poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor a fost semnată ieri. Proprietarii sunt obligaţi să-şi asigure casele în termen de şase luni, altfel vor fi amendaţi de primari. Preţul unei poliţe este de 10 euro, respectiv 20 de euro, în funcţie de tipul locuinţei. Despăgubirea se acordă doar pentru pagubele produse de calamităţile naturale.

Războiul dobânzii dintre Finanţe şi bănci. Cine câştigă?

Statul are nevoie de nouă miliarde de euro. O parte din bani trebuie obţinuţi de pe piaţa internă, dar dobânzile sunt prea mari. Între Finanţe şi bănci se poartă în acest moment o confruntare surdă, a cărei miză este randamentul la care se reuşeşte finanţarea şi refinanţarea deficitului public.

Spania, din împrumut în împrumut

Statul spaniol trebuie să achite, în această lună, obligaţiuni scadente în valoare de 24,7 miliarde de euro. Guvernul spaniol a reuşit să vândă, ieri, titluri de stat în valoare de trei miliarde de euro, însă multe împrumuturi mai vechi se apropie de scadenţă. Guvernul spaniol a emis ieri obligaţiuni de stat în valoare de trei miliarde de euro, scadente la 15 ani, la un randament de 5,116%, peste randamentul titlurilor vândute în luna aprilie.

CURENTUL

Primarul Poteraş - coleg de dosar la DNA cu fratele lui Elan, Fabian Schwartzenberg

Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, este învinuit de procurorii anticorupţie pentru manevrele cu terenuri pe care le-a făcut alături de bişniţari imobiliari precum Fabian Schwartzenberg, fratele mai mic al lui Elan Schwartzenberg, celebrul fante de Bamboo al Capitalei. În 2006, în plin boom imobiliar, cu complicitatea primarului sectorului 6, Cristian Poteraş, şi a angajaţilor din subordine, Fabian Schwartzenberg, proaspăt sosit în România, a tras un tun de peste 20 milioane de euro, după cum susţin anchetatorii.

Repetiţii, de Tia Şerbănescu

Absent de la inundaţii dar prezent pe platouri, dl Crin Antonescu s-a supărat la råndu-i pe dl Ponta fiindcă "nu e interesat de suspendarea preşedintelui" - de care dånsul este obsedat. De cum deschide gura, indiferent pe ce temă, dl Antonescu ajunge tot la suspendarea preşedintelui. Boală grea. Probabil că dl Antonescu, rămas din studenţie cu obiceiul de a repeta de cåteva ori anul, vrea să repete şi anul electoral 2009. Nefiind sesiune, poate să îl încerce la particular.

Urban: "PDL şi Guvernul trebuie să-şi asume o nouă lege ANI completă!"

Apropierea raportului Comisiei Europene pe Justiţie şi trimiterea legii ANI (n.r. Agenţia Naţională de Integritate) trunchiate spre promulgare sunt în momentul de faţă vectorii care planează asupra clasei politice romåneşti, incapabile să lupte eficient împotriva flagelului reprezentat de corupţie. Practic,perpetuarea acestui fenomen în pofida mustrărilor primite de la Bruxelles va ridica pe viitor serioase probleme de credibilitate şi de imagine în spaţiul comunitar Bucureştilor.

CURIERUL NAŢIONAL

Platoşa de 32 miliarde de euro

Rezervele internaţionale ale României, cifrate la finele lunii iunie la 31,62 miliarde euro, au fost subiectul principal al evenimentului organizat de Finmedia sub titlul "Mugur Isărescu şi invitaţii săi". Guvernatorul Băncii Naţionale a României a găsit că acesta este un bun prilej de a clarifica unele chestiuni pe marginea problemei, cu atât mai mult cu cât publicul este "bombardat" cu idei "interesante", "unele chiar glumeţe

Prevenirea inundaţiilor ne costă 12,5 miliarde euro până în 2035

În ciuda faptului că inundaţiile lovesc puternic România de câţiva ani, strategia de prevenire a inundaţiilor a fost de-abia acum pusă la punct, dar nu este încă aprobată. Costurile strategiei de prevenire a inundaţiilor se ridică la 12,5 miliarde de euro până în 2035, sumă care va fi finanţată în proporţie de 35% de la bugetul de stat, 28% din credite externe, 15% din fonduri europene şi 22% din alte fonduri, precum cel pentru Mediu şi cel de Dezvoltare, a afirmat ieri în cadrul unei conferinţe Laszlo Borbely, ministrul Mediului.

AIPC: Delistarea Avicola Braşov nu e legală

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) semnalează Comisiei Naţionale a Valorilor Mobliare (CNVM) că delistarea Avicola Braşov (AVLE) nu respectă toate cerinţele reglementărilor privind retragerea de la tranzacţionare. Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Dumitru Beze, nu sunt îndeplinite condiţiile referitoare la numărul de tranzacţii şi nici la procentul din totalul acţiunilor transferate în ultimul an. Delistarea unei firme ca urmare a hotărârii acţionarilor se poate realiza dacă pentru acel emitent s-au înregistrat, în cele 12 luni anterioare publicării convocatorului, cel mult 50 de tranzacţii, cu excepţia transferurilor efectuate între persoane implicate, iar numărul de titluri a reprezentat cel mult 1% din capital, potrivit unei dispuneri de măsuri a CNVM.

ANL vrea să atragă investitorii privaţi în construcţia locuinţelor

Ministerul Dezvoltării cere sprijin şi pentru operaţiunile imobiliare conexe, serviciile de proiectare, lucrările de execuţie, administrare şi vânzare. Investitorii vor putea ajuta Agenţia şi să identifice clădirile neterminate sau exploatate care pot fi închiriate sau vândute. Elena Udrea, a supus ieri dezbaterii publice un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Agenţia Naţională pentru Locuinţe va putea atrage capital privat pentru construcţia locuinţelor, putând identifica, cu ajutorul investitorilor privaţi, şi construcţii aflate în diverse stadii de execuţie sau neexploatate, care pot fi închiriate sau vândute.

EVENIMENTUL ZILEI

Mădălina Manole, cronica unei sinucideri anunţate

Declinul psihic al artistei a început după despărţirea de primul soţ. Ea şi-a plănuit în detaliu moartea. Potrivit apropiaţilor, cu aproximativ trei săptămâni în urmă, Mădălina a luat legătura cu una dintre fanele ei, de care era mai apropiată, şi a rugat-o să-i facă rost de Furadan. Ca să nu-şi pună pe gânduri soţul, Mădălina a vărsat apoi conţinutul flaconului de Furadan într-o sticlă, pe care a lipit o eticheta şi a scris cu mâna ei "pesticid".

Cum să furi 30 de milioane prin Bursă

Preşedintele şi fostul vicepreşedinte al CA al Băncii Transilvania s-ar fi umplut de bani în urma valorificării unui pont pe care îl aveau ca "insideri". Acţionând pe cont propriu, Ciorcilă şi Silaghi au vândut către Bank of Cyprus acţiuni ale Băncii Translivania (TLV) pe care le cumpăraseră prin interpuşi, după ce aflaseră de intenţia băncii cipriote de a achiziţiona o cotă din capitalul Băncii Transilvania.

Nemţii cuceresc Rusia la invitaţia lui Medvedev

Cancelarul Merkel i-a adus liderului de la Kremlin investitori interesaţi de piaţa rusă. Medvedev i-a oferit rezultatul unei anchete tărăgănate. Potrivit unor surse guvernamentale germane, citate de France Presse, concernul Siemens va încheia cu societatea naţională a căilor ferate ruse (RZD) un contract în valoare de 2,2 miliarde de euro, ce are drept obiect livrarea a 200 de garnituri de tren.

FINANCIARUL

Ordonanţa antievaziune a paralizat traficul portuar. Urmează vămile?

Portul Constanţa se confruntă cu un blocaj fără precedent Actul normativ în cauză prevede plata accizelor înainte de încărcarea sau descărcarea carburanţilor, însă operatorii nu dispun de lichidităţi pentru asta. Un act normativ care s-a vrut a fi benefic pentru economia naţională, prin combaterea evaziunii fiscale, a provocat un blocaj fără precedent în porturile româneşti de la Marea Neagră.

Demnitarii restructuraţi de premier sunt plimbaţi dintr-o instituţie în alta

Pentru oamenii de încredere ai partidului se găsesc soluţii, ca de exemplu joburi de inspectori guvernamentali. Premierul Emil Boc anunţa că, prin reducerea numărului de secretari de stat, vor fi economisiţi la buget aproximativ 800.000 de euro, până la sfârşitul acestui an, respectiv două milioane de euro pentru un an întreg. Practic, din cele 57 de posturi (dintre care 7 vacante) vor rămâne doar 32 de posturi.

Cupa Mondială a adus publicitate de 43,5 mld. euro

FIFA a obţinut un profit de 3,2 miliarde de euro din marketing şi drepturi de televizare, de 40 de ori mai mare decât cel din 2002. Africa de Sud, gazda reuniunii fotbalistice mondiale ale cărei ecouri abia s-au stins, este pregătită pentru un prim bilanţ financiar. Tabloul este de-acum complet, astfel că se poate creiona şi o comparaţie între costurile de organizare ale CM 2006 cu cele din 2010. S-a făcut deja şi devizul estimativ pentru 2014, atunci când "miracolul" se va muta pe plajele de la Copacabana. Şi dacă în Germania s-au cheltuit acum patru ani 3,7 mld. euro, iar în Africa de Sud suma s-a ridicat la 12,5 mld. euro, Brazilia va "înghiţi", la prima strigare, cât cele două ediţii la un loc.

Statele Unite nu au scăpat de criză: peste un milion de americani, în pericol să-şi piardă casele

Rezerva federală a revizuit în scădere, de la 3,2% la 3%, previziunile sale de creştere a economiei americane. Banca centrală anticipează un ritm mai lent de redresare a pieţei forţei de muncă. Ce se va întâmpla în semestrul doi în SUA? Pentru prima dată în acest an, Rezerva federală a revizuit în scădere prognozele sale de creştere.

GÂNDUL

Boc, huiduit pe centură. Premierul se plânge că au fost strigături aranjate

Praf, huiduieli, flacăra violet, promisiuni şi ceva aluzii la Bercea Mondialu". Cu aceste ingrediente a fost condimentată vizita pe care au făcut-o ieri Berceanu şi Boc pe şantierul centurii Capitalei. Pe o vreme capricioasă, cu nori care ameninţau din clipă în clipă să reverse ploi torenţiale, limuzinele de la Palatul Victoria s-au oprit ieri după-amiază, într-un nor de praf, lângă pilonii unui pasaj neterminat de la Chitila, care va prelua traficul de pe centura de nord a Capitalei, trecând peste DN7.

Udrea cere Daily Telegraph drept la replică după ce tabloidul a scris că a "pozat în bikini"

Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, ameninţă Daily Telegraph cu tribunalul. Ea a cerut, ieri, ziarului britanic publicarea unui drept la replică pentru un articol în care se spunea că aceasta a provocat indignare când a dus sinistraţilor pantofi cu toc şi, în plus, că "a pozat cândva în bikini într-un pictorial". Udrea a avertizat nici mai mult, nici mai puţin că, în cazul în care precizările sale nu vor apărea în ziar, se va adresa instanţei "pentru juste despăgubiri".

Pe ce valută pariază Goldman Sachs

Pe fondul semnalelor că ritmul de creştere a economiei SUA a scăzut, banca de investiţii a renunţat la previziunea anterioară - că dolarul american se va aprecia până la maximul ultimilor şapte ani. Deşi ultimele luni au fost etichetate de unii drept "începutul sfârşitului" pentru moneda unică din UE, gigantul bancar Goldman Sachs (GS) nu mai mizează pe aprecierea dolarului SUA faţă de rivalul european. Dimpotrivă, cel puţin până în ianuarie 2011, o nouă previziune a GS arată că euro va continua să se menţină deasupra dolarului şi nu va mai pierde din valoare.

Cum încurajează sărăcia anumite afaceri. O afacere de criză: în fiecare zi se deschid două noi case de amanet

Dobânzile percepute sunt de 0,1 - 2% pe zi, împrumuturile fiind pe termen foarte scurt, de cinci zile. În primele şase luni ale acestui an au fost înfiinţate 400 de case de amanet în România, mai mult de două pe zi, totalul ajungând astfel la 2.000 de unităţi.

JURNALUL NAŢIONAL

Hotărârile CEDO, ignorate de România

Ministerul Justiţiei a anunţat acum câteva zile că a trimis Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare mai multe proiecte de legi. Printre ele, liberalizarea profesiei de expert criminalist. "Am încercat să nu transformăm monopolul de stat deţinut prin Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică - INEC într-un monopol privat, adică să nu schimbăm un rău cu alt rău."

Din 4.700.000 de pensionari, 3.780.000 au pensii sub 1.000 de lei

Pensionarii cer preşedintelui şi premierului să nu aprobe impozitarea tuturor pensiilor, ameninţând cu o nouă serie de proteste. Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor (FNP), arată că 3.780.000 de pensionari, din totalul de 4.700.000, au pensii mai mici de 1.000 de lei, iar jumătate dintre aceştia au pensii mai mici decât salariul minim pe economie.

ROMÂNIA LIBERĂ

"Suspendarea", faza pe Europa

Data trecută, "băieţii" au fost nepregătiţi şi toată tărăşenia le-a explodat în faţă la referendum. De data asta, terenul suspendării lui Băsescu este pregătit cu atenţie, inclusiv în Europa, unde apar tot mai multe articole manipulatoare şi manipulate. De la Bucureşti. Anul trecut, în octombrie, o doamnă angajată în cadrul Ministerului de Externe, unde servea interesele coaliţiei Grivco, s-a gândit să organizeze o excursie jurnalistică pentru reprezentanţii a trei mari gazete germane, pentru a le oferi acestora posibilitatea să ia contact direct cu realitatea politică românească.

Răsturnare de situaţie în dosarul de şantaj al lui Stan: Reglare de conturi la Electrica?

Procesul scandalului sexual de la Electrica pune într-o lumină neaşteptată personajele implicate în poveste. Dacă până acum fostul director, Corneliu Stan, părea victima nevinovată a unui şantaj, mai multe elemente din dosar duc către ipoteza unei posibile răzbunări a acestuia pe cel care îi cerea bani.

Hrebenciuc: "Eu rămân eminenţa cenuşie a PSD. N-am murit!".

Victor Ponta anunţă că Viorel Hrebenciuc nu va mai fi liderul deputaţilor PSD. Adunaţi în şedinţa Comitetului Executiv, PSD pregăteşte un atac decisiv asupra Guvernului. Strângerea de semnături pentru demiterea Guvernului Boc, reorganizarea filialelor şi eliminarea punctelor vulnerabile mediatic, sunt principalele linii de acţiune.

Verdict de poliţist: "Cerşetorul minor e ca un animal de la zoo"

Cerşetorii care îşi folosesc copiii pentru a ne smulge mila şi un bănuţ fac parte din peisajul urban românesc. Tresărim la vederea lor, dar ne urmăm mai departe drumul. Copiii cresc printre semafoare, ajungând să vadă în cerşetorie şi violenţă unicul mod de viaţă. Publicul pare "imunziat" în faţa unei asemenea barbarii.

Ambasadoarea gustului

A descoperit Franţa la 7 ani. La 14 ani răsfoia cărţi de gastronomie şi îşi oripila bunica încercând reţetele sclifosite din ţara în care gustul este a doua religie. S-a reîntors în Franţa la 18 ani, ca studentă în matematici pure. După absolvirea facultăţii, şi-a abandonat cariera de profesoară pentru a deveni "sfetnic de vinuri". În aprilie, Iulia Gosea, de 27 de ani, a câştigat Oscarul sommelierilor. Iulia Gosea a fost aleasă cel mai bun somelier expert în ape minerale din lume, în cadrul competiţiei "World"s Best Sommelier 2010" organizată în aprilie la Santiago de Chile.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu: Fără ajustarea pensiilor nu putem vorbi de creştere economică

Statul trebuie să echilibreze deficitul sistemului de pensii, care se corectează momentan prin inflaţie - inclusiv prin tăierea sau impozitarea pensiilor - este mesajul dur al guvernatorului Băncii Naţionale Mugur Isărescu, care a renunţat la jumătatea anului să mai vorbească despre revenirea economiei pe creştere, atenţionând chiar că măsurile propuse pentru forţarea unei reveniri ar putea să ducă la corecţii mai dure.

Mogulii mallurilor, Popoviciu si Adamescu, au incasat 50 mil. euro din chirii la Baneasa si Unirii

Centrele comerciale deţinute Gabriel Popoviciu şi Dan Adamescu, doi dintre cei mai puternici oameni de afaceri români, au înregistrat în 2009 cele mai mari venituri din chirii, Popoviciu încasând 31 mil. euro pentru proiectul din Băneasa, în timp ce proiectele Unirea din Bucureşti şi Braşov i-au adus lui Adamescu 23 mil. euro în cel mai greu an pentru economie din ultimul deceniu. Pe următoarele locuri în topul încasărilor, potrivit calculelor ZF, se situează mallurile deţinute de compania Anchor Grup - Plaza România şi Bucureşti Mall.

Cât plătiţi în plus pentru cumpărături "la colţul blocului"

Snacks-urile sau produsele de impuls, precum sucurile, berea, iaurturile sau dulciurile sunt cu 17-30% mai scumpe într-un magazin mic de cartier decât în supermarket sau hipermarket, arată o analiză a ZF. În Capitală, o piaţă care reprezintă aproximativ 30% din comerţul local cu bunuri de larg consum, adică în jur de 6-7 mld. euro, sunt în acest moment 1.000-2.000 de buticuri şi minimarketuri de cartier şi circa 130 de supermarketuri şi 18 hipermarketuri, potrivit datelor de la retaileri şi de la companiile de cercetare a pieţei.

Românii au cumpărat anul trecut 10 tone de bijuterii. Anul acesta le duc la amanet

Vânzările de bijuterii din metale şi pietre preţioase şi semipreţioase au scăzut în primele şase luni cu 27%, concomitent cu o creştere cu acelaşi procent a numărului tranzacţiilor realizate prin casele de amanet, potrivit preşedintelui federaţiei de profil, Constantin Vasilescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb