REVISTA PRESEI 16.08.2014

Willy Homner
Revista Presei / 16 august 2014

ADEVARUL

Băsescu şi Biden: Orice intervenţie rusă în Ucraina ar fi o încălcare a legislaţiei internaţionale

Preşedintele Traian Băsescu a discutat vineri, prin telefon, cu vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, cei doi lideri constatând cu "preocupare" că orice intervenţie rusă în Ucraina ar fi o încălcare a reglementărilor internaţionale, conform unui comunicat al Casei Albe. Potrivit Casei Albe, vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a discutat vineri cu preşedintele Traian Băsescu, principalele subiecte abordate fiind relaţiile bilaterale, summitul NATO programat în septembrie în Marea Britanie şi situaţia din Ucraina. "Cei doi lideri au exprimat satisfacţie în legătură cu relaţia bilaterală dintre Statele Unite şi România şi au discutat despre contribuţiile valoroase pe care România le are în domeniul securităţii internaţionale", precizează Preşedinţia SUA. Băsescu şi Biden au discutat şi despre criza ucraineană, "exprimând preocupare că orice încercare a Rusiei de a interveni în Ucraina sub paravanul oferirii de asistenţă umanitară va fi considerată o încălcare a legislaţiei internaţionale, precum şi a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene", precizează comunicatul.

Ilie Tudor, tatăl rapsodului Tudor Gheorghe, se dezice de mesajul de susţinere pe care fiul său l-a trimis postului de televiziune Antena 3.

După ce Dan Voiculescu, patronul trustului Intact, a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani, postul de televiziune Antena 3 a pornit o campanie de contestare a deciziei judecătoreşti, prezentând hotărârea instanţei ca pe o răzbunare politică şi ca pe un atentat la libertatea presei. Pentru ca această variantă să fie cât mai credibilă, jurnaliştii Antena 3 au organizat proteste de stradă şi au căutat voci puternice care să le susţină cauza. În urmă cu două zile, moderatorul Mihai Gâdea a prezentat pe post, cu o atitudine triumfală, un mesaj de susţinere din partea lui Tudor Gheorghe. Ilie Tudor, tatăl lui Tudor Gheorghe, a refuzat să împărtăşească viziunea fiului şi s-a arătat deranjat că numele său este folosit "în campania de salvare a unui comunist murdar".

Blindate ruseşti au trecut graniţa în Ucraina. Kievul susţine că le-a distrus

Poliţia de frontieră ucraineană a trecut graniţa în Rusia pentru a începe inspectarea ajutorului umanitar destinat populaţiei din estul Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al acesteia pentru Reuters. Convoiul umanitar trimis de Rusia în estul Ucrainei va mai staţiona câteva zile în apropiere de oraşul Kamensk-Şahtinsk din regiunea Rostov, anunţă Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Nu se cunoaşte deocamdartă data şi ora exactă a plecării celor 280 de camioane Kamaz ce transportă două tone de mărfuri spre graniţa cu Ucraina. Jurnaliştii AFP au văzut o coloană de zece transportoare blindate de trupe ruseşti îndreptându-se spre postul de frontieră Doneţk din Rusia. Cartierul General al operaţiunii antiteroriste ucrainene a confirmat că o coloană formată din blindate, cisterne şi camioane militare ruse a trecut frontiera ucraineană prin punctul de trecere Izvarino, care este controlat de către insurgenţii pro-ruşi. Kievul susţine că armata ucraineană "a distrus" majoritatea vehiculelor blindate ruse care au pătruns în cursul nopţii pe teritoriul ucrainean, afirmă un purtător de cuvânt militar.

Bătălia prezidenţiabililor, pe Facebook: drumul lung de la un "Like" la vot, pavat cu trucuri îndoielnice

În perspectiva alegerilor prezidenţiale, competiţia electorală se poartă pe toate fronturile. Deşi politicienii români mizează în continuare pe efectul televiziunilor, nici reţelele de socializare nu au rămas în urmă. În prezent, un lider politic de top este dispus să plătească între 5.000 şi 6.000 de euro pentru promovare profesionistă, în speranţa că va reuşi să îşi atragă nu doar simpatizanţi, ci şi votanţi. Tacticile folosite pentru a atrage atenţia utilizatorilor nu sunt totdeauna ortodoxe, motiv pentru care este greu de estimat numărul real de simpatizanţi ai unui candidat. De pildă, recent, Victor Ponta îndemna, într-un anunţ plătit pe Facebook, la cât mai multe aprecieri pentru Simona Halep. Reclama, însoţită de fotografia sportivei, nu făcea trimitere către pagina lui Halep, iar utilizatorii erau uşor de indus în eroare, astfel încât să aprecieze pagina liderului PSD.

Un fost angajat Antena 3 povesteşte cum i "se dicta" să manipuleze la protestele din 2012: "Nu mai filma bannere împotriva USL-ului, pentru că nu putem da pe post"

Vlad Ilaş, un fost cameraman al postului Antena 3, a publicat pe blogul său un mesaj către foştii colegi de televiziune prin care transmite că aceştia nu vor fi iertaţi niciodată pentru că au scindat ţara în două: în "băsişti" şi în cei care sunt împotriva preşedintelui României. "Pentru că aţi introdus termenul de < băsist >, iar toţi cei care sunt împotriva voastră sunt imediat catalogaţi astfel şi aruncaţi în oala cu lături. Pentru că instigaţi la ură şi violenţă în repetate rânduri. Pentru că sunteţi manipulatori şi mincinoşi, pentru că prezentaţi adevăruri trunchiate şi lucruri scoase din context. Pentru că vă folosiţi de oameni bătrâni în urmărirea scopului vostru. Pentru că aţi împărţit ţara asta în două, n-o să fiţi iertaţi niciodată!", se arată în mesajul postat de Ilaş pe blog.

Romii bogaţi ameninţă că nu mai vin să cheltuiescă banii în Timişoara: o singură familie de "nemţi" aruncă şi 30.000 de euro într-o vacanţă de vară

Romii care se întorc în Timişoara în fiecare vacanţă de vară s-au săturat de avertismentele primarului Nicolae Robu, care trimite poliţia pe capul lor când ei fac paranghelii fastuoase. Ultimul avertisment dat de primarul Nicolae Robu la adresa romilor care vin în vacanţă de vară la Timişoara, din toate colţurile Europei, şi organizează nunţi şi botezuri fastuoase, a umplut paharul. Reprezentanţii romilor bogaţi susţin că sunt hărţuiţi şi nu sunt doriţi în Timişoara, oraş în care vin să cheltuiască foarte mulţi bani. Ei spun că datorită atitudinii primarului, nici nu mai vor să vină acasă şi preferă să cheltuiască banii în altă parte. "Toată lumea se ia de noi. Ţiganii au fost persecutaţi tot timpul în istorie, aşa că acum au obiceiul de a se lăuda cu ce au. Vin cu maşini de fală, fac cheltuieli de lux. Eu cu familia mea, soţia şi trei copii, am cheltuit în vacanţa asta 30.000 de euro. Am adus banii aici, deşi puteam să merg oriunde în lume.", a declarat Nonu Cârpaci, reprezentantul uneia dintre cele mai cunoscute clanuri de romi din Timişoara.

Nelu Iordache acuză Casa de Insolvenţă Transilvania de devalizarea Romstrade şi Blue Air

Omul de afaceri Nelu Iordache acuză Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), fost administrator judiciar al Romstrade, că i-a devalizat societatea de construcţii, provocând pierderi din rezilierea unor contracte, menţinerea altora şi semnarea unora noi, dar şi prin vânzarea activelor companiei de transport aerian Blue Air. În primul rând este acuzată rezilierea contractelor de leasing la utilaje, ceea ce a făcut ca societăţii să îi fie reziliate contractele de drumuri şi infrastructură pe care le avea în 2012, la momentul intrării în insolvenţă. Astfel, s-ar fi creat un efect de domino, căci după rezilierea contractelor de leasing s-au pierdut contractele câştigate. Prejudiciul direct antrenat ar fi de un milion de euro numai din această acţiune. Luni, 18 august, va avea loc adunarea creditorilor pentru a desemna un nou administrator judiciar. Omul de afaceri Nelu Iordache suspectează că un grup de creditori doreşte să impună ca administrator judiciar firma FIVE Insolvency, care ar fi şi ea în conflict de interese.

Premierul ungar face lobby pentru Vladimir Putin

Uniunea Europeană şi-a făcut singură rău cu sancţiunile impuse Rusiei din cauza crizei din Ucraina, a afirmat vineri premierul Ungariei Viktor Orban, care cere o regândire totală a politicii UE în această privinţă, relatează Reuters. "Politica de sancţiuni dusă de Occident, adică de noi, o consecinţă necesară a ceea ce face Rusia, ne provoacă mai mult rău nouă decât Rusiei. În politică, astă se numeşte să te împuşti singur în picior", a afirmat Orban . Remarcile sale au fost făcute la o zi după ce omologul său slovac Robert Fico a criticat sancţiunile ca fiind "absurde", afirmând că vor pune în pericol creşterea economică din Uniunea Europeană. Ungaria depinde în mare măsură de importurile de energie din Rusia şi la începutul acestui an autorităţile de la Budapesta au convenit cu compania Rosatom să extindă singura centrală nucleară din Ungaria, într-un proiect de 10 miliarde de euro.

EVENIMENTUL ZILEI

"Neîndeplinirea obligaţiilor legale al angajaţilor ASF pot avea ca rezultat falimentul a sute de service-uri auto"

Trei service-uri auto au notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ despre întârzierile în rezolvarea petiţiilor legate de respingerea unor despăgubiri în cazul asigurărilor auto, însă ASF precizează că service-urile nu intră în sfera sa de supraveghere iar instituţia nu intervine în relaţiile contractuale dintre societăţi comerciale. Firmele de service auto Autocar Grup 1 Service, Autocar & Trucks Technology şi Standocolor au trimis pe 1 august Autorităţii de Supraveghere Financiară o notificare comună în care solicită ca instituţia să le răspundă în timp util acelor petiţii care au ca obiect respingerea nejustificată a despăgubirilor în baza poliţelor de asigurare auto, potrivit unui comunicat al celor trei companii remis miercuri AGERPRES. Cele trei firme sunt nemulţumite de 'întârzierile practicate de ASF în a răspunde acelor petiţii privind respingerea nejustificată a despăgubirii contravalorii reparaţiilor auto efectuate'.

România a intrat în recesiune economică. VOINEA: "Suntem în grafic pentru o creştere de 2,8% în 2014"

România a înregistrat o încetinire a ritmului de creştere economică, dar este în grafic pentru un avans al economiei de 2,8% în 2014, ţinta pe care este fundamentat bugetul de stat, a declarat joi, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. 'Ţinta pentru tot anul este o creştere economică de 2,8%. Noi avem o creştere de 2,4% pe brut şi de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar uşor mai mare decât cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a încheiat cu o creştere economică de 3,5%. Suntem în grafic pentru o creştere de 2,8% în 2014, pe care este construit bugetul', a afirmat Liviu Voinea. Ministrul delegat pentru buget a menţionat că structura creşterii economice s-a modificat, pentru că agricultura are acum o contribuţie negativă, în timp ce anul trecut a avut o contribuţie pozitivă la creşterea PIB.

Cine face JUSTIŢIE în România. Mari evazionişti şi politicieni corupţi, trimişi în puşcărie de FEMEILE MAGISTRAT

Două treimi din numărul total de judecători sunt femei. Cele mai răsunătoare condamnări în cazuri de corupţie au fost dictate în instanţe conduse de femei. La fel, cele mai eficiente mecanisme de combatere a infracţiunilor, DNA şi DIICOT, sunt coordonate de femei. Livia Stanciu, Lia Savonea, Laura Andrei, Laura Codruţa Kovesi şi Alina Bica coordonează Justiţia din România. În plasa lor au căzut personaje influente, considerate intangibile în urmă cu zece ani.

Uitată de politicieni, Ziua Marinei devine un eveniment local

Deşi Forţele Navale au trimis din vreme invitaţii mai marilor statului, doar ministrul Apărării, "musafirul de serviciu", a apărut la manifestările de pe faleza Cazinoului. Aproape 10.000 de localnici şi turişti au participat pe o căldură nimicitoare, pe faleza Comandamentului Flotei la demonstraţiile navale şi exerciţiile marinăreşti organizate de Ziua Marinei, dar puţini invitaţi de marcă au onorat invitaţiile pentru Ziua Marinei de la Constanţa. Pavilionul umbros pregătit pentru VIP-uri a fost ocupat, cu excepţia a doi parlamentari de Constanţa, de oficialităţi locale cu funcţii de "vice" de la primărie sau de la Consiliul Judeţean Constanţa şi de nelipsiţii prinţ Paul şi prinţesa Lia. Rândul întâi a fost ocupat de ministrul Apărării, Mircea Duşa, de ofiţeri cu rang înalt din armată şi de înaltele feţe bisericeşti, printre care IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului şi liderul Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Murat.

Complexul Energetic Hunedoara e la un pas de insolvenţă

Dacă Guvernul Ponta nu ia măsuri în termen de câteva zile, colosul format din minele viabile ale Văii Jiului şi termocentralele de la Mintia şi Paroşeni se prăbuşeşte sub povara pierderilor de zeci de milioane pe care le înregistrează lunar. La înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), în 2012, se anunţau ample măsuri de retehnologizare a minelor şi termocentralelor. Ministerul Economiei şi managerii de până acum ai CEH nu au reuşit mai nimic, aşa că intrarea în insolvenţă e o chestiune de zile, în cazul în care Guvernul Ponta nu intervine urgent şi eficient. Numai în acest an, CEH a acumulat pierderi în valoare de 150 de milioane de lei, conform datelor furnizate de directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu. Acestea se adaugă la pierderi în valoare de încă 400 de milioane înregistrate într-un interval relativ scurt, de un an şi un pic, de la înfiinţarea Complexului în 2012 şi până la 1 ianuarie anul curent.

Miniştrii de Externe din UE au ajuns la un acord pentru livrarea de arme kurzilor

Potrivit unor surse diplomatice, miniştrii de Externe din statele membre UE au ajuns la un acord privind furnizarea de arme kurzilor, decizia fiind luată în cadrul reuniunii de urgenţă de la Bruxelles, privind situaţia din Irak. Miniştrii de externe au convenit "să-şi exprime satisfacţia pentru decizia unor state membre de a răspunde pozitiv apelului lansat de autorităţile regionale kurde pentru furnizarea de urgenţă de echipament militar", a declarat un diplomat european, potrivit Agerpres. Ministerul de Externe din Cehia a anunţat, vineri, că ţara ar putea livra arme şi muniţie kurzilor irakieni care se luptă cu gruparea Statul Islamic, în nordul Irakului. Livrarea ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii august. Diplomaţia cehă nu a precizat însă cantităţile care ar urma să ajungă la kurzi. Miercuri, ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, a declarat că livrările nu vor proveni din depozitele de stat, ci de la companii private, care pot asigura cantităţile de arme şi muniţie avute în vedere.

Marea Britanie, cea mai mare creştere economica din ultimii 6 ani

Economia Marii Britanii a consemnat un avans considerabil în cel de-al doilea trimestru din 2014, ajungând să înregistreze o creştere de 3.2% faţă de trimestrul doi al anului trecut, aceasta fiind cea mai bună evoluţie din ultimii 6 ani. Produsul intern brut s-a majorat, în termeni trimestriali, cu 0.8% în perioada aprilie-iunie, după rapoartele lunii trecute. Oficiul naţional de statistici al Marii Britanii a anunţat că este cea mai rapidă creştere după anul 2007, având ca reper sectorul construcţiilor din Marea Britanie ce a evoluat faţă major de ultimii ani. De asemenea, economia din regat arată o creştere cu 0.2% faţă de trimestrul doi al anului 2008, în perioada de vârf al economiei înaintea crizei financiare. În iunie, sectorul serviciilor a înregistrat o creştere cu 0.3% faţă de luna mai şi cu 3.6% faţă de luna iunie a anului precedent. Această rămâne singura industrie care înregistrează o evoluţie mai bună faţă de perioada de dinainte de criză.

JURNALUL NATIONAL

Armata ucraineană a atacat convoiul rus care a trecut graniţa noaptea trecută. Blindatele au fost "distruse parţial"

Forţele ucrainene au atacat convoiul militar rus de blindate care a pătruns pe teritoriul Ucrainei în cursul nopţii de joi spre vineri şi "l-au distrus parţial", a declarat un purtător de cuvânt al armatei, citat de Reuters. El a precizat că acest convoi militar rus a fost monitorizat din momentul în care a pătruns pe teritoriul Ucrainei. Potrivit Reuters, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a informat pe premierul britanic David Cameron că o parte "semnificativă'"a convoiului rus a fost distrusă de artileria ucraineană. Pe de altă parte, MAE rus a acuzat forţele ucrainene că s-au angajat în confruntări intense în estul Ucrainei pentru a stopa ajungerea ajutorului umanitar rus în regiune. Cotaţiile burselor de valori au scăzut instantaneu la aflarea veştii despre acest conflict armat. ONU a reacţionat prin purtătorul său de cuvânt, Farhan Haq, care a declarat că organizaţia pe care o reprezintă urmăreşte cu atenţie rapoartele despre evenimentele din Ucraina, care încă nu pot fi verificate din surse independente şi că trebuie încetată orice acţiune armată şi rezolvarea conflictului prin dialog, informează Reuters.

OMS: "Ebola e mult subestimată". Cum păcăleşte virusul sistemul imunitar

Epidemia de Ebola este mult subestimată, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care cere "măsuri extraordinare" în ţările afectate pentru a preîntâmpina răspândirea virusului. Potrivit organizaţiei, numărul celor răpuşi de Ebola a ajuns la 1.069, iar al celor infectaţi - la aproape 2.000. De teama răspândirii epidemiei, Comitetul Olimpic Internaţional le-a interzis atleţilor din ţările afectate să participe la Jocurile Olimpice de Vară ale Tineretului, organizate în China. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia totodată asupra promovării unor false remedii pentru a combate Ebola. Doi nigerieni au murit deja după ce au băut apă cu sare, remediu despre care mulţi oameni din ţările afectate cred că ajută la prevenirea infectării cu Ebola.

Din 44 milioane de carduri emise, doar 10,6 milioane sunt active. Retragerile de numerar domină tranzacţiile cu cardul

Numărul de carduri emise în România a crescut cu aproape trei milioane în ultimul an, la 44 de milioane la finalul trimestrului doi din acest an, dar, dintre acestea, doar 10,6 milioane sunt active, reiese din datele publicate joi de Banca Naţională a României. În plus, retragerile de numerar continuă să domine tranzacţiile cu cardul în România în trimestrul doi din acest an, atât ca număr de operaţiuni (58,4 milioane de tranzacţii la ATM şi 45,96 milioane de tranzacţii la POS), cât mai ales ca valoare a tranzacţiilor (30,2 miliarde de lei retrageri de la ATM şi 5,64 miliarde de lei tranzacţii la POS). Totuşi, numărul de tranzacţii la POS a crescut în ultimul an de la 39,19 milioane în trimestrul doi din 2013, la 45,96 milioane în trimestrul doi din acest an, în timp ce numărul de retrageri de la ATM a rămas oarecum constant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb