REVISTA PRESEI 16.11.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 noiembrie 2016

ADEVARUL

Mişmaşurile penale ale şefei Autorităţii Electorale

Autoritatea Electorală Permanentă este în centrul unui scandal de corupţie fără precedent, la câteva zile de la debutul campaniei electorale pentru alegerile legislative. Preşedintele instituţiei care asigură organizarea şi desfăşurarea alegerilor, Ana Maria Pătru (40 de ani), a fost ridicată marţi dimineaţă de la vila sa din Otopeni şi dusă la audieri la sediul DNA Ploieşti. Pătru este acuzată de comiterea a 3 infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de spălarea banilor. Procurorii investighează modul în care au fost achiziţionate programele informatice folosite la desfăşurarea alegerilor din ultimii ani. Şefa AEP ar fi primit în 2009 o şpagă de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui imobil situat în Bucureşti, iar în 2011 ar mai fi luat 65.000 de euro din care şi-ar fi achiziţionat un autoturism Land Rover.

Iohannis a contestat la CCR legea PSD care elimină cele 102 taxe

Preşedintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituţională (CCR) legea votată de PSD, prin care se elimină cele 102 taxe nefiscale. Având în vedere că este campanie electorală, şeful statului nu s-a folosit de posibilitatea de a retrimite Parlamentului legea lui Liviu Dragnea, spre reexaminare, pentru a nu le oferi partidelor noi pârghii de populism, ci a lăsat Curţii decizia de a stabili dacă tăierea de taxe s-a făcut conform prevederilor constituţionale. Şeful statului arată că sunt interzise modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.

Cele mai misogine partide politice

19 liste de candidaturi ale partidelor, la nivel de circumscripţie, nu respectă legea electorală, fiind alcătuite exclusiv din candidaţi de sex masculin, însă, cu toate acestea, au fost validate de birourile electorale de circumscripţie, după cum arată un raport al Coaliţiei de Egalitate de Gen, o structură care reuneşte zece organizaţii neguvernamentale. Cele mai mari partide au uitat din nou ceea ce au promis. PNL a subliniat în dese rânduri că cel puţin o treime dintre candidaţi vor fi femei, însă analiza Coaliţiei pentru Egalitate de Gen arată că procentul femeile de pe liste este de 26.22%. Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, vorbea de 40% femei pe liste. Procentul real este 29.19%.

De unde au avut fraţii Mazăre bani ca să-şi facă resorturi de lux în Brazilia şi Madagascar

Fraţii Radu şi Alexandru Mazăre au explicat Curţii Supreme că cea mai mare parte din banii de investiţi în Brazilia şi Madagascar proveneau de fapt de la milionarul Elan Schwartzenberg şi de la şefa PSD Costineşti, Ema Gavrilă. Cei doi au explicat nonşalant magistraţilor că, deşi banii pentru investiţii treceau prin conturile lor din Israel, de fapt nu erau ai lor, aşa că nu i-au mai consemnat în declaraţiile de avere. Fostul primar al oraşului Constanţa, Radu Mazăre (48 de ani) şi fratele său, senatorul Alexandru Mazăre (44 de ani), au fost audiaţi ieri de judecătorii Curţii Supreme în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Europa se pregăteşte să se apere singură. Cum încearcă UE să devină un actor global în domeniul apărării şi securităţii

Miniştrii de Externe reuniţi ieri şi azi la Bruxelles după ce, anterior, participaseră la un dineu de lucru în Germania (cu excepţia reprezentanţilor Marii Britanii şi Ungariei), au sarcina absolut ingrată să vorbească despre "business as usual", când, de fapt, nimic nu se mai arată nici cert, nici predictibil. Europenii s-au complăcut într-o stare de aşteptare, ani şi ani de zile, iar acum recuperarea decalajelor cere timp şi eforturi financiare. Greu dar nu imposibil, deoarece presiunea acestui moment îi pune pe liderii europeni în faţa nevoii imperioase de a decide asupra unei linii de acţiune, cu angajamentele precise de rigoare.

Tăriceanu a blocat o bandă de mers la Universitate ca să facă shopping!

Preşedintele Senatului a fost filmat de un reporter GSP în timp ce bloca o bandă de mers pentru a face cumpărături, în zona Universitate a Capitalei. Într-o zonă foarte aglomerată, Tăriceanu şi-a lăsat maşina pe poziţii, blocând maşinile celorlalţi cetăţeni, pentru a coborî şi a merge să cumpere ceva de la un magazin din apropiere! În ciuda claxoanelor venit din partea şoferilor blocaţi! Tăriceanu a fost filmat în urmă cu câteva luni când a sărit coada la DRPCIV, acolo unde s-a dus să îşi reînnoiască carnetul de şofer. "Am oprit la o farmacie si nu pentru shopping asa cum eronat s-a afirmat, fara a sti ca circulatia a fost stanjenita. As dori pe aceasta cale sa imi exprim scuzele fata de cei din trafic. Am discutat cu seful de dispozitiv al SPP pentru ca aceasta situatie sa nu se mai repete in viitor", a scris Călin Popescu Tăriceanu, pe facebook.

Aberaţii legislative: Proprietarii de căruţe sunt obligaţi să încheie poliţe RCA

Autorii Ordonanţei de Urgenţă 54/2016 privind asigurările de răspundere civilă auto (RCA) au introdus în textul actului normativ obligativitatea asigurării căruţelor după modificarea definiţiei termenului de vehicul, scrie Profit.ro. Exploatările agricole de toate tipurile din România utilizează peste 720.000 de care şi căruţe, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis că includerea căruţelor în categoria vehiculelor pentru care încheiate poliţe RCA este o eroare materială ce urmează să fie îndreptată.

Ce se ascunde în spatele arestării ministrului rus al Economiei

Ministrul rus al Economiei Aleksei Uliukaev a fost inculpat, ieri, pentru luare de mită, la câteva ore după arestarea sa în cursul nopţii de către agenţi ai serviciilor secrete, a anunţat Comitetul rus de Investigaţii (SKR). Această lovitură este fără precedent: nici un ministru în exerciţiu din guvernul rus nu a mai fost arestat din 1991 încoace. Potrivit anchetatorilor, Aleksei Uliukaev, în vârstă de 60 de ani şi ministru din 2013, a cerut conducerii Rosneft suma de două milioane de dolari în schimbul acordului său pentru achiziţionarea de către gigantul petrolier cu capital majoritar de stat Rosneft a 50% din acţiunile companiei petroliere de stat Başneft. Rosneft, condusă de cel mai vechi prieten al lui Vladimir Putin, Igor Secin, a achiziţionat cu aproximativ cinci miliarde de dolari, în octombrie, 50% din acţiunile companiei petroliere Başneft.

Regatul Funcţionarilor. Bugetarii români, mai bine plătiţi decât omologii din regiune în raport cu economia ţării

România tinde să devină, în zonă, una din ţările cu cei mai bine plătiţi bugetari, raportat la ceea îşi permite economia. În prezent, salariile din administraţia locală şi centrală sunt, în medie, cu aproape 50% mai mari decât media pe ţară. Sănătatea şi învăţământul erau recunoscute, la noi, drept domeniile cu cele mai proaste salarii. Dar majorările din ultimul timp au schimbat radical situaţia. România, a devenit, în zonă, una dintre ţările cu cei mai bine plătiţi funcţionari, faţă de ce îşi permite economia, potrivit unui studiu prezentat ieri de Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Rate mai mari pentru datornicii în franci

După ce speranţa că vor plăti curând rate mult mai mici la credite a fost năruită de trimiterea la Curtea Constituţională a legii privind conversia, datornicii în franci elveţieni trebuie să suporte plăţi şi mai mari din cauza creşterii cursului de schimb. Francul elveţian a atins luni nivelul maxim din ultimul an şi patru luni, respectiv 4,2139 lei, iar marţi a coborât uşor la 4,2018 lei. Un datornic care are de achitat o rată lunară de 750 de franci, plăteşte acum 3.160 de lei, cu 62 de lei mai mult decât în urmă cu o lună şi cu 114 lei peste nivelul de acum două luni.

BANCHERUL

Numărul de carduri si de plăti la POS si online au atins noi recorduri istorice

Numărul de carduri emise de bănci si Instituţiile Financiare Nebancare (IFN) pentru clienţii lor a atins un nou record istoric la finalul trimestrului trei din acest an, pe fondul masurilor adoptate de autorităţi in acest an in vederea stimulării plaţilor electronice, cu scopul reducerii evaziunii fiscale, creşterii încasărilor bugetare, echilibrarea competiţiei pe piaţa liberă si creşterea incluziunii financiare. Astfel, guvernul a dezvoltat platformele pentru acceptarea plaţii impozitelor si taxelor cu cardul, la POS-uri sau online, in timp ce comisioanele interbancare pentru acceptarea plaţilor cu cardul la POS-uri plătite de magazine au scăzut substanţial. De asemenea, bonurile de masa se pot acum emite si sub forma unui card prepaid, cu care se pot achita cumpărăturile la magazine.

CURENTUL

USR s-a opus cumpărării de ecografe la preţ dublu. Firea îi acuză că se opun modernizării

Nicuşor Dan şi consilierii generali ai USR au descoperit că în buget era prevăzută cumpărarea de ecografe cu 520.000 de lei bucata dar preţul real era 260.000 de lei. Aşa că partidul condus de Nicuşor Dan a depus trei amendamente care vizau justificarea şi urmărirea banilor cheltuiţi. PSD şi ALDE au respins orice formă de verificare iar Gabriela Firea a acuzat la televizor că "USR s-a opus modernizării celor 19 spitale din Capitală". Verificând alocările de fonduri pentru spitale, USR a găsit 8 milioane de Euro nejustificaţi ce ulterior au fost corectaţi de echipa lui Firea cu explicaţia "erori materiale".

Vicepreşedintele Agenţiei Medicamentului a încheiat acord cu DNA pentru 4 ani cu executare

DNA anunţă că "procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a inculpatului IORDACHE LAZĂR, la data faptelor vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (A.N.M.D.M.), cercetat în stare de arest preventiv, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: - dare de mită, - cumpărare de influenţă, - trafic de influenţă. În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Iordache Lazăr, a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia

CURIERUL NATIONAL

Care sunt salariile care i-ar mulţumi pe români

România este una dintre ţările cu cele mai mici salarii din Europa, dar asta nu-i împiedică pe români să-şi stabilească un anumit nivel de pretenţii în ceea ce priveşte remuneraţia lunară de la angajator. Potrivit datelor publicate de portalul online eJobs.ro, aşteptările românilor par însă decente, media naţională fiind undeva la 2.595 de lei, venitul net lunar. Femeile ar accepta, dacă ar obţine jobul dorit, un salariu minim net lunar de 2.311 lei, cu peste 500 de lei mai puţin decât bărbaţii, care ar dori să câştige 2.880 de lei. Cercetarea eJobs a evidenţiat că, dintre toţi respondenţii, bărbaţii între 45 şi 54 de ani au cele mai mari aşteptări salariale. Ei şi-ar dori să primească un salariu net lunar de 4.146 de lei.

Bell Helicopter ne vede clienţi pentru elicopterul AH-1Z Viper

Compania americană Bell Helicopter a semnat în urmă cu câteva zile un memorandum de înţelegere cu IAR - Ghimbav şi cele două părţi vor discuta pentru o potenţială colaborare ce ar consta în sprijin tehnic, în caz că România cumpără elicopterul de atac AH-1Z Viper, arată janes.com. Încă din 2015, Richard Harris, director de dezvoltare internaţională al companiei, a declarat la Air Show Paris Le Bourget că Ungaria, Polonia, România şi Republica Cehă ar putea avea cerinţe ce pot fi total satisfăcute de utilitarul Bell UH-1Y Venom sau varianta sa de atac AH-1Z Viper. Astfel, aceşti clienţi ar putea opta pentru una dintre variante sau ar putea alege achiziţia ambelor modele.

Alro SA va furniza aluminiu pentru elicopterele H215

Alro SA a fost selectată de producătorul de aeronave Airbus pentru furnizarea de aluminiu, contractul urmând să fie derulat începând de anul viitor, pe o perioadă de mai mulţi ani. "În 2016, Airbus, producător major de aeronave, a selecţionat Alro ca furnizor de aluminiu. Acordul a fost încheiat pe o perioadă de mai mulţi ani, începând cu 2017. Conform termenilor contractuali, Alro va furniza produse laminate plate din aluminiu pentru fabricarea aeronavelor", a informat producătorul de aluminiu. În luna septembrie, Airbus Helicopter a inaugurat la Ghimbav noua sa fabrică de elicoptere, primul model H215 urmând a fi fabricat în 2017 sau 2018, capacitatea de 15 unităţi/an urmând să fie atinsă în 2020.

Barack Obama îşi ia rămas bun de la o Europă îngrijorată

Turneul întreprins săptămâna aceasta de Barack Obama înainte de a părăsi Casa Albă include Grecia şi Germania. Va încerca - într-un exerciţiu de echilibristică - să calmeze spiritele europenilor, aflaţi încă sub şocul declaraţiilor politice ale lui Donald Trump în campania electorală. Fireşte, Barack Obama nu se va afla în cea mai confortabilă poziţie, în condiţiile în care în perioada campaniei electorale s-a angajat masiv, împreună cu soţia sa, în sprijinul dnei Hillary Clinton.

Ministerul Energiei: CE Hunedoara ar putea fi salvată de investitori

Complexul Energetic Hunedoara este o companie cu risc ridicat de a intra în faliment, după cum susţin chiar oficiali din Ministerul Energiei, existând totuşi posibilitatea salvării zonelor viabile de către potenţiali investitori. "Există riscuri în acest sens (de intrare în faliment - n. red.). Sunt riscuri destul de mari, eu sper să le gestionăm", a declarat Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul unei conferinţe organizate de Focus Energetic. Potrivit hotnews.ro, aceasta şi-a exprimat însă speranţa că va exista un sprijin din partea creditorilor în vederea "salvării zonelor considerate viabile".

EVENIMENTUL ZILEI

Softurile pentru organizarea alegerilor din ultimii ani, "virusate" de mită

Ana Maria Pătru, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a fost reţinută pentru 24 de ore de poliţiştii judiciari ai DNA. Ea este acuzată de fapte de corupţie, trafic de influenţă, legat de obţinerea de către o mare firmă de IT a mai multor contracte de servicii încheiate cu AEP. Ştirea este, evident, de mare interes, mai ales că de două zile e campanie electorală, procesul alegerilor fiind organizat de această instituţie. Marţi dimineaţă, procurorii DNA Ploieşti au organizat patru descinderi în acest dosar. Una la sediul AEP şi la 3 locuinţe ale familiei Pătru, un apartament din Bucureşti, o vilă din localitatea ilfoveană Voluntari, de unde a fost ridicată pentru audieri Ana-Maria Pătru şi o casă din Vlădeşti, judeţul Vâlcea. DNA a anunţat că e vorba de achiziţionarea unor servicii IT de către AEP, în perioada 2008-2015.

Planurile francezilor de la Orange pentru Romania

Lansarea unei platforme de mobile banking, a unui canal TV de divertisment şi testarea reţelei viitorului, 5G, sunt principalele direcţii de dezvoltare ale Orange România, potrivit lui Gervais Pellissier, CEO adjunct al grupului Orange. Orange este liderul pieţei locale telecom şi pentru a-şi menţine poziţia grupul va face investiţii în mai multe direcţii. Prima dintre acestea este lansarea unui serviciu de mobile banking. Operatorul va lansa acest serviciu în toate ţările în care este prezent. În ţara noastră va fi lansat în primă fază Orange Money deoarece, în urma unei analize, România este unul dintre puţinele state europene unde încă există spaţiu pentru servicii cash.

România, egală cu Rusia, dar îngenuncheată de bieloruşi

"Tricolorii" au pierdut amicalul disputat, aseară, la Groznîi, scor 0-1, din cauza unor greşeli uriaşe de arbitraj. "Centralul" Aleksei Kulbakov, din Belarus, n-a acordat un penalty la Florin Andone, în minutul 71, şi a girat reuşita incorectă a gazdelor, din minutul 90+3. Pe de altă parte, România a înotat din nou pe teren şi s-a chinut să lege 2-3 pase consecutive.

Război între edilul-şef şi arhitectul-sef al Capitalei

Noile proiecte imobiliare din Bucureşti şi viitoarele investiţii ar putea fi blocate. Motivul: primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi arhitectul-şef Adrian Bold au început un război. În timp ce Bold a cerut Guvernului să aibă mână liberă să facă ce vrea la Capitală, edilul-şef susţine că arhitectul are interese ascunse şi că nu se poate lucra cu el. "Acesta s-a întors de 4-5 luni în primărie, printr-o decizie a instanţei de judecată care nu a analizat integritatea sa, ci doar aspecte de legislaţie a muncii. Dar, fiindcă legea nu îmi dă niciun instrument să poată să plece, stăm cu acest domn la masă şi lucrăm cu un om care a făcut dezastru în Capitală", a declarat Gabriela Firea. Arhitectul-şef, Adrian Bold, a încasat 130.000 de euro despăgubiri de la Primarie, dar nu a achitat 293.000 de dolari - pagubă produsă Municipalităţii

JURNALUL NATIONAL

Ce MITA a primit Ana Maria Pătru în schimbul unui contract IT cu AEP

Preşedintele AEP, Ana Maria Pătru, ar fi primit un apartament şi un autoturism de lux în schimbul acordării, în mod preferenţial, a unui contract pentru servicii IT unei anumite firme, au declarat marţi surse judiciare. Potrivit acestora, apartamentul şi autoturismul, ambele în valoare de 210.000 de euro, au fost primite de Ana Maria Pătru pentru ca aceasta să acorde un contract unei firme pentru servicii IT la Autoritatea Electorală Permanentă. Ana Maria Pătru a fost adusă marţi cu mandat la sediul DNA Ploieşti. Ea a fost ridicată de la o locuinţă din oraşul Voluntari de procurorii DNA Ploieşti, în urma unor percheziţii efectuate într-un dosar care vizează fapte de trafic de influenţă şi spălare de bani. www.agerpres.ro

Mihai Covaliu este noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

Fostul mare scrimer Mihai Covaliu a fost ales, marţi, în funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, au confirmat pentru AGERPRES surse din cadrul Adunării Generale de alegeri a COSR. Mihai Claudiu Covaliu, campion olimpic şi mondial la sabie, antrenor al echipei naţionale masculine de sabie a României şi preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă, s-a născut la 5 noiembrie 1977, în Braşov. A absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, profilul Educaţie fizică şi Sport. Deţine un masterat în managementul sportului.

Prognozele meteo, ţestoasele şi Romgaz

Romgaz analizează inclusiv comportamentul animalelor când îşi realizează prognozele cu privire la cât de grea va fi următoarea iarnă, a declarat, marţi, directorul comercial al companiei, Vasile Ciolpan. "Când ne facem prognozele despre cât de grea va fi iarna, luăm în consideraţie şi comportamentul animalelor, cum se pregătesc dânsele de iarnă. De exemplu, când începe migraţia păsărilor, cât de adânc îşi face broasca ţestoasă vizuina, cât de graşi sunt porcii mistreţi în ajunul iernii", a precizat Ciolpan, în cadrul conferinţei Focus Energetic. Potrivit acestuia, datele de care dispune compania în prezent arată că această iarnă va fi geroasă şi lungă. Ciolpan a adăugat că, în depozite, există în acest moment o cantitate de gaze de 2,3 miliarde de metri cubi, mai mult decât cantitatea de 1,7 miliarde de metri cubi, care este necesarul solicitat de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

NATIONAL

DNA caută "scheleţii" lui Băsescu in dulapurile şefei Autorităţii Electorale

Potrivit informaţiilor neoficiale vehiculate, procurorii suspectează acum fraudarea unor alegeri care au avut loc intre 2008 si 2015 cu ajutorul unor softuri achiziţionate de AEP (a se citi Ana Maria Patru) contra unor spăgi "spălate" printr-o firmă pe care a deţinut-o pana nu demult soţul şefei AEP, firma radiata in prezent. Si tot pe surse s-a mai spus că atenţia procurorilor ar fi de fapt focalizata asupra alegerilor prezidenţiale din 2009, cele care i-au adus lui Traian Băsescu cel de-al doilea mandat la Cotroceni. Deocamdată, se ştie in mod cert doar că, in pregătirea acelui scrutin, AEP a atribuit cunoscutei firme SIVECO, prin negociere, un contract de 5.361.593 de lei pentru o aplicaţie cu ajutorul căreia s-au centralizat rezultatele..

Soc in sistem: Se unesc trei structuri!

După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, este aproape finalizat un proiect de-a dreptul revoluţionar, care prevede ca aşa-numita politie economica, inspecţia fiscala din cadrul ANAF si Antifrauda să nu se mai calce reciproc pe bătături , cele trei structuri aparţinând momentan de Ministerul de Interne si de Ministerul Finanţelor urmând sa fie unite in curând! Ceea ce reprezintă o iniţiativa mai mult decât salutară, fie si pentru simplul fapt că un om de afaceri nu va mai fi controlat de trei organisme diferite, ci de unul singur.

Conacul lui Bogdan Olteanu, făcut "la negru" de oamenii lui Băsescu!

Bogdan Olteanu a reuşit sa surprindă pe toata lumea, construindu-si la Ghermăneşti un conac imens, de peste o mie de metri pătraţi, si care reprezintă o copie fidelă, pana in cele mai mici amănunte, ale clădirii de pe bancnota de 10 lei. Marea problemă este însă că, după cum susţin procurorii anticorupţie in rechizitoriul deja trimis instanţei, la ridicarea conacului, Olteanu ar fi folosit spaga de un milion de euro, bani primiţi pentru ca "oengistul" Liviu Mihaiu sa ajungă guvernator al Deltei Dunării. Însă pentru satisfacerea acestei fiţe, fostul viceguvernator al BNR avea nevoie nu doar de bani, dar si de un constructor de calibru, aşa că a ajuns la o firmă recunoscuta atât pentru forţa sa, dar si pentru relaţiile mai mult decât strânse cu Traian Băsescu.

PUTEREA

Gabriela Firea comite abuz în funcţie, băgând pumnul în gura directorilor din Primărie

PUTEREA are dovada abuzului în funcţie exercitat de Gabriela Firea. Primăriţa Capitalei a transmis o "Notă internă" în toate departamentele şi direcţiile din instituţie (facsimil), prin care angajaţilor le este interzis să transmită informaţii consilierilor generali, fără acordul său prealabil, fapt prin care încalcă OG 35/2002 privind Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale. Ordonanţa. Ca şi Sorin Oprescu, Gabriela Firea vrea să controleze informaţiile care ies din Primăria Capitalei, iar aleşii locali nu pot iniţia proiecte, spun consilierii generali.

Referendum în aprilie 2017 pentru redefinirea familiei în Constituţie

Trei partide politice parlamentare par să fi ajuns la un consens referitor la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie. PSD, PNL şi ALDE susţin organizarea acestuia. PNL şi ALDE au votat deja în forumurile interne să susţină organizarea referendumului în luna aprilie 2017. După ce doi parlamentari ai săi au avut o iniţiativă care ar fi grăbit procesul, ducând la o suprapunere cu alegerile parlamentare, PSD a dat înapoi şi, chiar prin vocea liderului său, Liviu Dragnea, a anunţat că este exclusă organizarea referendumului anul acesta. Cel mai probabil, PSD va achiesa, pe acest subiect, cu opinia PNL şi ALDE, mai ales că alegerea lunii aprilie s-a făcut după consultări cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie, iniţiatorii referendumului.

Olăroiu a adunat peste 22 de milioane de euro în ţările arabe

Ca să ne dăm seama de ce fostul tehnician al Stelei preferă să pregătească echipe din acestă zonă în loc să vină la o echipă din Europa, este de ajuns să amintim că Oli a strâns în ultimii zece ani aproape cât a agonisit Mircea Lucescu în toată cariera sa, în care le-a antrenat pe Dinamo, Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid, Inter Milano, Galatasaray, Beşiktaş şi Şahtior. Actualul antrenor al lui Zenit Sankt Petersburg are o avere estimată de cei de la Capital undeva între 25 şi 28 de milioane de euro, şi se află pe primul loc în această ierarhie, fiind urmat, la mică distanţă, de Olăroiu, antrenor în momentul de faţă la Al Ahli Dubai, cu o avere care variază undeva la 22-24 de milioane de euro.

ROMANIA LIBERA

Putin îşi mută pionii în Balcani. Moscova încercat să provoace chiar şi lovituri de stat, fără să fie discretă în ingerinţa sa

Evenimentele recente din Balcani arată că Rusia caută să blocheze expansiunea NATO şi să încetinească progresele pentru aderarea la UE. La ultimele alegeri din Muntenegru, ingerinţa a fost brutală chiar după normele ruseşti. Moscova a investit masiv în votul din 16 octombrie, în speranţa că naţionaliştii sârbi anti-NATO ar putea bate coaliţia pro-NATO a premierului Milo Dukanovici. Moscova a finanţat partidele de opoziţie, manifestaţiile politice şi o furtună mediatică anti-Dukanovici. Toate au eşuat. Forţele pro-Moscova au trecut la planul B: agenţi sârbi naţionalişti provocatori, îmbrăcaţi în uniforme de poliţie, au utilizat o manifestaţie de protest pentru atragerea mulţimii în asaltul biroului premierului, unde falsa poliţie urma să-l asasineze pe Dukanovici. Complotul a fost dejucat de poliţia din Muntenegru în ultimul minut şi au fost operate arestări.

DW: Germania a lansat raiduri de amploare împotriva organizaţiei "Adevărata religie"

Poliţia germană a lansat, marţi dimineaţă, raiduri în zece landuri împotriva unor indivizi suspectaţi că ar fi militanţi ai organizaţiei teroriste Stat Islamc, potrivit Deutsche Welle. Au fost vizate 190 de apartamente şi birouri care aparţin organizatorilor şi susţinătorilor grupării salafiste "Die wahre Religion" (Adevărata Religie). Raidurile au avut loc, simultan, pe teritoriul Germaniei la ora locală 06.30 şi au fost lansate în landuri din vestul Germaniei şi la Berlin. Salafiştii cred în interpretarea tradiţională a Islamului, bazată pe legea sharia. Ei au provocat controverse în Germania după ce au demarat un proiect pentru distribuirea în mod gratuit a 25 de milioane de copii traduse ale Coranului.

ZIARUL FINANCIAR

Când Germania strănută, economiile est-europene răcesc

Slăbiciunea cronică a investiţiilor din Europa şi reducerea exporturilor au frânat creşterea economiei Germaniei în trimestrul trei, iar lipsa de tracţiune s-a simţit la nivelul mai multor economii din UE, în special din Europa de Est. Germania este cea mai mare economie europeană şi motorul de creştere al Uniunii. Pe piaţa germană se duce cea mai mare parte - 20% - a exporturilor româneşti. Polonia a înregistrat în trimestrul trei cea mai slabă creştere din ultimii trei ani, iar avansul economic al Ungariei a fost minim. Grecia a surprins cu o creştere peste aşteptări, a doua consecutivă, ce marchează ieşirea oficială din recesiune a acestei ţări dur lovită de criză.

Profitul Transelectrica scade la nouă luni cu 30%, la 213 mil. lei. Acţiunile se duc în jos

Transelectrica (TEL), companie controlată de statul român şi care operează sistemul naţional de transport al energiei electrice, a raportat un profit de 213 milioane lei la nouă luni, mai mic cu 30% faţă de ianuarie-septembrie 2015. În T3/2016 profitul net a fost de 71,5 mil. lei, faţă de 94,2 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2015. Veniturile au însumat la nouă luni 1,9 mld. lei faţă de 2,2 mld. lei în ianuarie-septembrie 2015. În T3/2016 acestea au fost de 548 mil. lei faţă de 789 mil. lei în iulie-septembrie 2015. Cheltuielile din exploatare erau de 1,6 mld. lei, mai puţin cu 12% faţă de anul trecut. Nivelul EBITDA a fost de 505 mil. lei, în scădere cu 15,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, Transelectrica, la care statul are 58,7%, a avut un EBITDA mai mare cu 17% faţă de estimarea de 434 mil. lei bugetată.

Creşterea PIB încetineşte uşor, dar rămâne cea mai mare din UE

După un avans spectaculos de 6% în T2 faţă de T2 2015, economia a crescut în trimestrul al treilea cu 4,4% (serie brută), an/an şi 4,6% serie ajustată, fapt ce pune sub semnul întrebării atingerea ţintei de creştere de 5% în 2016. Faţă de trimestrul al doilea, în T3 economia a crescut cu doar 0,6% (serie brută) şi cu 4,9% în primele trei trimestre, an/an. "Este o creştere sub aşteptările noastre. Noi mizam pe un avans de 1% în T3 faţă de T2 şi de 5% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul trei din 2015. Nu ştim de unde vine decelerarea, nu avem datele să comentăm, dar bănuim că avem de-a face cu o reducere a consumului", comentează Ionuţ Dumitru, economistul - şef al Raiffeisen Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb