REVISTA PRESEI - 16.12.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 decembrie 2010

ADEVĂRUL

Orbu" curcanilor: Poliţiştii nu văd interlopi nici în asasinatul de la Galaţi

Maricel Nicolau, zis Chiaburu, unul dintre liderii mafiei gălăţene, a fost ucis, marţi seara, de membrii unei grupări rivale. Şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din Galaţi, Ştefan Căpătan, a declarat că asasinatul se înscrie "în limitele unui incident obişnuit, fără conotaţii de crimă organizată". După ce în urmă cu doi ani liderul interlop gălăţean Marian Ivan a fost asasinat în plină stradă, războiul dintre clanurile mafiote din oraş a dus, marţi seară, la o nouă vărsare de sânge. Maricel Nicolau (45 de ani), zis Chiaburu, unul dintre liderii interlopi locali, a fost omorât cu cruzime, după ce a fost înjunghiat în cap cu o sabie ninja. Incidentul s-a produs în prezenţa a zeci de martori, într-un restaurant chinezesc din centrul oraşului Galaţi.

O falsă verişoară i-a înşfăcat premiul lui Băsescu la "Zece pentru România"/ Premiul a fost recuperat

O femeie de vârstă mijlocie, care s-a recomandat drept verişoara preşedintelui Traian Băsescu, a ridicat în numele acestuia premiul de la Gala "Zece pentru România", organizată de Realitatea TV. Femeia a urcat pe scenă spre uimirea organizatorilor care anunţaseră că îi acordă preşedintelui, în lipsă, premiul pentru "curajul de a propune cele mai nepopulare măsuri de reformare a statului". Prezentatorul Mihai Tatulici s-a declarat surprins că Traian Băsescu a trimis pe cineva la festivitate. "Incredibil! E primul semn pe care ni-l dă preşedintele în acest an!", a spus Tatulici, care le-a chemat pe hostesse să aducă trofeul şi diploma pentru preşedinte, pe care i le-a înmânat apoi femeii.

Băncile au câştigat bătălia cu clienţii

Deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe au hotărât ca prevederile Ordonanţei 50/2010 să nu se aplice pentru creditele în derulare. Presiunea instituţiilor de credit asupra Comisiei de specialitate din Parlament a dat roade. Deputaţii au votat împotriva clienţilor cu credite vechi. Scor final: 15-5 pentru bănci. În favoarea băncilor au votat ieri 15 deputaţi, în Comisia de specialitate. Împotrivă, au votat doar cinci, iar trei s-au abţinut. După mai bine de două luni de dezbateri şi sute de amendamente aduse Ordonanţei creditelor, Comisia a decis că actul normativ nu se aplică şi pentru creditele aflate în derulare.

Cum a contribuit PSD şi PNL la "aprobarea" corupţiei Monicăi Iacob Ridzi

Votul în favoarea lui Ridzi sau anularea votului au fost armele cu care democrat-liberalii au susţinut-o. Tactica PDL a fost cu atât mai eficientă cu cât PSD şi PNL nu s-au mobilizat să vină la plenul Camerei Deputaţilor. Monica Iacob Ridzi a scăpat de procurori la capătul unei şedinţe a Camerei Deputaţilor, deşi toate partidele parlamentare anunţaseră că sprijină solicitările Parchetului. La momentul votului în plen mai erau 222 de deputaţi din totalul de 333. O parte a parlamentarilor au părăsit lucrările fie din solidaritate cu Ridzi, fie din cauză că liderul grupului PDL, Mircea Toader, a suplimentat de mai multe ori ordinea de zi, amânând dezbaterea cazului Ridzi, programată iniţial la sesiunea de vot final de la ora 17.00.

Opoziţia a depus moţiune de cenzură. Băsescu acuză

După ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe cele două legi ale salarizării care stabilesc majorarea cu 15% a veniturilor bugetarilor şi noii coeficienţi de ierarhizare, Puterea şi Opoziţia au declanşat un nou război. Miza o constituie data la care ar urma să fie dezbătute moţiunile de cenzură ale Opoziţiei, a căror respingere va face ca legile să fie considerate adoptate. PDL vrea ca dezbaterea să aibă loc cât mai curând pentru ca legile să nu fie întârziate. Puterea este în avantaj: moţiunea depusă, ieri, de Opoziţie pe legea salarizării va fi citită azi în plen, urmând să fie dezbătută luni.

Duster este Autobest 2011

Juriul format din jurnalişti din 15 state europene au declarat modelul fabricat la Piteşti drept cea mai potrivită maşină pentru pieţele emergente. Dacia s-a impus cu un total de 863 de puncte în faţa celorlalte patru finaliste ale competiţiei aflată la a zecea ediţie. Locul al doilea i-a revenit lui Opel Meriva cu 822 de puncte, iar pe locul trei avem Renault Fluence cu 717 puncte. Citroën C3 s-a clasat al patrulea cu 654 de puncte, iar Kia Venga este al cincilea model, reuşind să aconteze 544 de puncte.

CURENTUL

Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy - trimişi în judecată pentru abuz în servici

Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, fostul ministru al Comunicaţiilor, Nagy Zsolt, fostul director general al Companiei Naţionale Poşta Română SA, Dan Toader, şi alţi trei manageri au fost trimişi în judecată în dosarul privind trecerea unui imobil din proprietatea statului în proprietatea privată a unei firme. Astfel, Zsolt Nagy şi fostul ministru al Justiţiei, Tudor Alexandru Chiuariu, sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, fostul director general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Mihai Toader Dan, care era şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, este acuzat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

"Botniţă" pentru Ciocan

Declaraţiile purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, au făcut vâlvă săptămâna trecută, când acesta a declarat că oamenii nu ar trebui să dea dovadă de spirit civic şi să sară în apărarea unor semeni care sunt victimele unor brutalităţi stradale şi că ar fi mai bine să aştepte intervenţia poliţiei, într-o intervenţie halucinantă despre cazul Plăcintă. "Le recomand oamenilor să nu intervină în conflictele din stradă", a afirmat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisarul-şef Christian Ciocan, citat în mass-media centrală.

Alistar, pajul PSD, adus în CSM pentru a mări răul pe care îl face Justiţia românilor

În CSM se află de ieri Victor Alistar, director la Transparency International România, a fost ales de Senat pe poziţia de reprezentant al societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Victor Alistar a obţinut 57 de voturi, intrând în CSM abia la a doua strigare. Tema Justiţiei şi a sistemului actual corupt şi trădător de-a dreptul, anti-românesc, a fost tranşată marţi de preşesdintele Băsescu. "Nu există niciun sistem de justiţie în interiorul UE care să fi făcut atâta rău vreunei ţări cât rău a făcut Justiţia din România românilor şi României. Au făcut-o din nepăsare, din credinţa că sunt Dumnezei şi din dispreţ şi pentru interesul naţional, din dispreţ şi pentru interesul românilor de a trăi într-o ţară în care sunt protejaţi de lege".

În vremuri de criză, Patriarhul Daniel cere 20 milioane de lei de la buget pentru Catedrala Neamului

În plină criză, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, a solicitat, într-o scrisoare, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, să sprijine alocarea în bugetul de stat pe 2011 a 20 milioane de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Controversata Catedrală unde nu ar trebui să vii doar să te rogi ci, conform viselor de preamărie ale Preafericitului Daniel, ar trebui să îţi faci şi cumpărăturile şi chiar să înnoptezi pentru că va avea şi un hotel. Patriarhul explică preşedintelui Camerei Deputaţilor că suma de 20 de milioane de lei reprezintă doar 10% din valoarea construcţiei grandomane. Acesta mai explică că restul sumei urmează să fie acoperită din donaţiile credincioşilor dornici să ajute.

CURIERUL NAŢIONAL

2010, anul zăpăcelii fiscale

2010 a fost un an care a bătut toate recordurile la modificările aduse Codului Fiscal, sunt de părere consultanţii fiscali din cadrul Nexia România. "2010 a fost anul în care am primit lovitură după lovitură, până am ajuns la insuportabilitate. Modificările aduse Codului Fiscal în acest an au fost mult prea multe. Nu cred că mai există un stat care a făcut atâtea modificări într-un singur an la Codul Fiscal. Practic, predictibilitatea şi stabilitatea fiscală a fost dată la o parte ne-am obişnuit ca în fiecare lună să mai apară o noutate fiscală. Nu cred sau nu vreau să cred că anul viitor ar putea fi mai rău de-atât", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Luminiţa Ristea, managing partner în cadrul companiei Nexia România. Mai mult, reprezentanţii Nexia au atras atenţia că anul acesta au fost peste 15 modificări, prin legi sau ordonanţe, ale Codului Fiscal.

Băsescu susţine că obiectivul Opoziţiei este intrarea României în derapaj

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la un post de radio, că obiectivul opoziţiei este intrarea României în derapaj, pentru că sunt foarte mulţi oameni de afaceri care se află în spatele liderilor acestor partide şi care vor să-şi refacă averile afectate de criza economică, citează Mediafax. "Azi se confirmă ceea ce intuiam. Obiectivul opoziţiei e intrarea României în derapaj", a declarat Traian Băsescu. El s-a referit la intenţia PNL şi PSD de a depune două moţiuni de cenzură, menţionând că este vorba de un demers "perfect democratic". Băsescu a precizat însă că, potrivit calendarului dezbaterilor acestora, se va ajunge la amânarea promulgării celor două legi, cea a salarizării personalului bugetar şi cea a bugetului de stat pe 2011. De asemenea, şeful statului a apreciat că în spatele liderilor opoziţiei se află "foarte mulţi oameni de afaceri, de gen Voiculescu şi Vântu", care pot să-şi refacă averile măcinate în perioada de criză.

Băncile sunt tot mai aproape de victorie în războiul creditelor

Deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci au aprobat, ieri, un amendament potrivit căruia majoritatea prevederilor OUG 50/2010 privind creditele acordate populaţiei se aplică doar la contractele de împrumut încheiate după intrarea în vigoare a actului normativ. De asemenea, deputaţii din comisia de specialitate au aprobat raportul la actul normativ, cu amendamente, care urmează să fie dezbătut în plenul Camerei. "Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă nu se aplică contractelor în curs de derulare la data intrării în vigoare prezentei ordonanţe de urgenţă, cu excepţia dispoziţiilor art. 37 (1) şi art. 66-69 şi în ceea ce priveşte contractele de credit pe durată nedeterminată existente la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, a dispoziţiilor art. 50-55, art. 56 alin. (2), art. 57 alin. (1) şi (2), art. 66-69 şi art. 70-71 din prezenta ordonanţă de urgenţă", potrivit amendamentului aprobat de deputaţi.

Fără loc de muncă, 6 din 10 români ar ajunge într-o lună muritori de foame

Banii puşi la saltea în tot acest timp sunt insuficienţi pentru a rezista fără venituri. Doar 6% dintre români au economii pentru a rezista 1 an dacă rămân şomeri. Românii nu prea au pus nimic sub saltea, la ciorap sau în batistă. Nici veniturile din ultima perioadă nu au fost suficiente pentru a crea rezerve pentru zile negre. Însă un lucru este cert, puţini români şi-au luat măsuri de precauţie, în cazul în care îşi pierd serviciul sau veniturile pe care le au în prezent. Conform celui mai recent studiu al site-ului de recrutare Myjob, 60,6% dintre români nu ar putea trăi nici măcar o lună din economii, dacă şi-ar pierde locul de muncă în această perioadă. Procentul este cu 20 de puncte mai mare faţă de acelaşi interval din 2009, când numai 40% dintre participanţii la studiu se aflau în această situaţie. O concluzie ar fi că salariile au scăzut.

Grecilor le-a ajuns cuţitul la os: proteste violente în Atena

Ieri a fost zi de grevă generală în Grecia, din cauza nemulţumirilor faţă de măsurile luate de Guvern pentru a depăşi criza economică. În cadrul manifestărilor mai multe persoane au fost rănite, protestatarii luându-se la bătaie cu forţele de ordine. Un fost ministru al Transporturilor a fost atacat de protestatarii furioşi cu pietre şi bâte. Mii de greci au ieşit, ieri, în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate luate de Guvern pentru depăşirea crizei. În cadrul manifestărilor, mai multe persoane au fost rănite, protestatarii luându-se la bătaie cu forţele de ordine, iar mai multe magazine şi.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum suntem furaţi la întreţinere

Cu voia autorităţilor, românii care locuiesc în imobile "dotate" cu repartitoare sunt obligaţi să plătească, în această iarnă, facturi cu până la 50% mai mari. Facturile la întreţinere pentru lunile octombrie şi noiembrie - primele în care caloriferele din apartamentele românilor au fost "dezmorţite" de căldura furnizată de centralele termice - sunt, în mare parte, mai mari cu 50% faţă de cât anunţau autorităţile. Motivul: preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de utilităţi publice (ANRSC), Mircea Matei, le-a permis, printr-un simplu ordin, firmelor care au contorizat imobilele să stabilească cotele procentuale care trebuie achitate de locatari pentru consumul comun de căldură.

Cazul "Ridzi". PDL-iştii, loviţi subit de boală

Mai multor democrat-liberali li s-a făcut subit rău înainte de a-şi "pedepsi" în plen colega de partid. Dintre cei rămaşi, susţin surse din PDL, cel puţin 15 au votat împotriva cererilor DNA. S-au îmbolnăvit subit, s-au pierdut prin parlament sau pur şi simplu au plecat acasă. Aşa au preferat unii dintre deputaţii PDL să evite, marţi seară, votul în cazul "Ridzi". În sală, rezultatul a contrazis angajamentele de la televizor. Astfel, cu 113 oameni în plen, PDL n-a reuşit să strângă 112 voturi necesare pentru aprobarea extinderii urmăririi penale.

Crin Antonescu, la "100%": "Mă simt obligat la o nouă candidatură la preşedinţia României"

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri seară, la emisiunea "100%", că situaţia politică din România şi o anume presiune publică îl "obligă" la o nouă candidatură la funcţia de preşedinte al României în 2014. "Nu este o chestiune prioritară. Nu am o obsesie, nici măcar o ambiţie legată de acest lucru. Alte probleme politice sunt mai presante", a completat liderul PNL. Totodată, el nu mai dă şanse refacerii alianţei cu PDL.

Post TV rus: România, "maşina de cusut" a Europei

Postul rus de televiziune Pervîi Kanal a difuzat în noiembrie un reportaj dedicat situaţiei din România pe care jurnaliştii o descriu drept cea mai săracă ţară a Europei şi care a devenit "maşina de cusut" a continentului graţie forţei de muncă ieftine. Principalele concluzii pe care le-au tras jurnaliştii ruşi după ce au filmat în România sunt că românilor le este tot mai greu după ce ţara a aderat la Uniunea Europeană şi au ajuns astfel să trăiască cum pot. Jumătate din populaţie nu are ce mânca, au conchis ziariştii, citaţi şi de portalul Unimedia.

România a atras doar o zecime din fondurile UE

Au mai rămas trei ani pentru absorbţia celor 30 de miliarde de euro. A trecut mai mult de jumătate din perioada în care autorităţile publice şi firmele din România pot atrage fonduri europene de aproximativ 30 de miliarde de euro în diferite sectoare, iar sumele plătite efectiv beneficiarilor sunt încă foarte mici. Din păcate, în acest an sistuaţia absorbţiei fondurilor UE este "dezastruoasă", conform declaraţiei recente a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. El a spus, în urmă cu două săptămâni, analizând datele de pe primele 10 luni, că în 2010 rata de absorbţie are mari şanse să fie mai mică decât anul trecut. Nici la 30 noiembrie, situaţia nu e mai bună. România a reuşit să absoarbă doar a zecea parte din banii puşi la bătaie de UE, 3,17 miliarde de euro. Suma cuprinde plăţile efectuate pe programele operaţionale din fonduri structurale, dar şi pe cele pentru agricultură.

FINANCIARUL

Piaţa auto locală la 11 luni - a cincea mare scădere din Uniunea Europeană

Înmatriculările de maşini noi în România au scăzut la 82.069 de unităţi, de la 104.703 unităţi consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrând o scădere de 21,6% (de patru ori media europeană), al cincilea declin consemnat la nivelul UE, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile. Scăderi mai mari ale pieţelor auto au fost înregistrate în Grecia (-34,6%), Bulgaria (-32,7%), Ungaria (-27%) şi Germania (-25,2%), care a rămas însă cea mai mare piaţă auto din Europa, cu 2,68 milioane de maşini noi înmatriculate în perioada ianuarie-noiembrie 2010. Piaţa auto românească a căzut, în primele 11 luni, de pe poziţia 14 pe 17 în clasamentul european.

Salariul minim în mediul privat: 700 de lei

Confederaţiile patronale şi sindicale au stabilit ca, anul viitor, plata minimă pentru ora de muncă să fie de 4,118 lei. Astfel, pentru o persoană cu program complet de lucru, de 170 de ore pe lună, salariul nu poate fi mai mic de 700 de lei, potrivit modificărilor din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional, valabil pentru anul 2011. Se modifică însă şi coeficienţii de salarizare aplicaţi în funcţie de studii şi calificare, astfel ca personalul încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare vor avea un coeficient de 1,72, comparativ cu 2, până în acest an. Astfel, un angajat cu facultate va avea un salariu minim de 1.204 lei, aproape egal cu cel din prezent. Muncitorii calificaţi vor avea un coeficient de salarizare de 1,1 (770 de lei salariu minim), cei cu studii post-liceale 1,15 (805 lei), iar cei cu studii superioare de scurtă durată 1,3 (910 lei).

Pragul la SIF-uri nu va mai fi dezbătut în Parlament în acest an

Brokerii spun că în majorarea acestei limite mai cred doar cei foarte naivi. Votul final asupra proiectului legislativ care prevede majorarea pragului de deţinere de la SIF-uri de la 1% la 5% va fi, probabil, în primăvară, spun iniţiatorii acestuia, proiectul fiind blocat de aproape nouă luni în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor. Parlamentarii vor intra în curând în vacanţă, iar dezbaterile din Comisie se vor relua de-abia în februarie. Majorarea pragului de deţinere de la SIF-uri s-a transformat într-o "fata morgana" a pieţei de capital, amânările repetate determinându-i pe brokeri să creadă că nu se doreşte schimbarea cu nimic a situaţiei acestor societăţi.

"10.000 km de drumuri judetene", program doar pentru regii asfaltului

Miniştrii Elena Udrea şi Laszlo Borbely au liber să împartă contracte de 4,86 miliarde de euro

Ordonanţa de urgenţă prin care guvernul a aprobat Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii a trecut luni seară de Senat, fără nicio modificare. Programul are în vedere derularea unor proiecte de infrastructură în domeniul dezvoltării regionale şi în domeniul mediului. Sumele alocate în acest sens sunt în total de 20,9 miliarde de lei, pentru perioada 2011-2014, sub forma unor credite de angajare. Din anexele ordonanţei reiese că plata efectivă a lucrărilor va fi eşalonată, începând cu anul 2013 sau 2014, în funcţie de proiect. Principalii ordonatori de credite sunt Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Mediului.

Moş Crăciun în viziunea celor de la Flanco: 100% reducere cu 80% păcăleală

Campania "100% reducere la orice produs" se traduce prin: cumperi acum şi primeşti anul viitor o reducere de maximum 20%, la produse de cel puţin cinci ori mai scumpe. Promoţia de sărbători marca Flanco promite clienţilor 100% reducere la orice produs. Retailerul nu şi-a propus să-i ia locul Moşului, oferind de fapt o reducere de maximum 20%, condiţionată de achiziţia ulterioară a unor produse de cel puţin cinci ori mai scumpe. Proaspăt ieşită din insolvenţă, Flanco lansează promoţia la un an după ce a băgat în faliment întregul grup Flamingo.

GÂNDUL

Băncile care n-au respectat legea câştigă jocul cu ordonanţa creditelor. Vezi ce pierd clienţii băncilor care n-au semnat actele adiţionale

Ordonanţa creditelor se aplică doar pentru împrumuturile noi, au decis deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci. Oficialii Protecţiei Consumatorilor rămân optimişti şi spun că mai sunt şanse pentru clienţii băncilor. Ordonanţa creditelor populaţiei se apropie din ce în ce mai mult de forma cerută de oficialii FMI şi cei ai Comisiei Europene, care nu au fost de acord cu aplicarea ei şi la împrumuturile vechi. Miercuri, deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci au aprobat amendamentul adus de PDL prin care OUG 50/2010 nu se aplică şi contractelor de credit în derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei, respectiv sfârşitul lunii iunie, cu câteva excepţii. Camera Deputaţilor este cameră decizională în acest caz, după ce Senatul a adoptat ordonanţa în forma Guvernului, fără amendamente.

Traian Băsescu îi acuză pe Voiculescu şi Vântu că manipulează Opoziţia pentru "a împinge ţara în derapaj"

Şeful statului continuă maratonul declaraţiilor publice. După CSM şi problemele din justiţie, ieri au intrat în vizorul prezidenţial Opoziţia şi doi moguli. Preşedintele Traian Băsescu a continuat, miercuri, la doar o zi de la conferinţa de presă organizată la Palatul Cotroceni, campania de promovare a politicilor de austeritate impuse de Guvernul Boc. În acest context, preşedintele a acuzat Opoziţia că are drept obiectiv "împingerea României în derapaj". "Am o temere legată de responsabilitatea Opoziţiei. Vin sărbătorile, iar Parlamentul îşi va încheia activitatea, odată cu Crăciunul, şi noi avem încă restanţe mari legate de obligaţiile asumate prin acordul cu FMI" a spus Băsescu.

Până unde ai merge pentru bani? Top 10 meserii murdare, dar bănoase!

La un moment dat în viaţa poate că ai fost tentat să spui "N-aş face asta nici pentru un milion de dolari!" Dar daca toata lumea ar gandi la fel, cine ne-ar mai ridica gunoiul, cine ne-ar mai repara tevile sparte sau cine ar mai scoate carbunele sau petrolul din pamant? Si asta ca sa enumeram doar cateva dintre cele mai murdare meserii din lume. Dar cand munca este recompensata cu salarii pe masura, nimic nu este prea scarbos. Topul la americani: 1.Instalator 40.000$/an; 2.Angajat la pompe funebre sau la morga-40.000$/an; 3.Miner-65.000$/an ;4. Lucrator pe conducte si in canale-60.000$/an; 5. Pescar-60.000$/an; 6. Spalator de toalete publice -50.000 $/an; 8. Gastroenterolog-250.000-400.000 $/an; 10. Cel care curata locul unei crime-100.000 $/an.

Autostrada Nădlac - Arad ar trebui să coste maximum 200 mil. euro. Cum umflă costurile "adiacente" preţul la 286,5 mil. euro

Conform noilor standarde de cost stabilite de Ministerul Transporturilor, costul construirii unui kilometru de autostradă în zona de deal nu ar trebui să depăşească 5 milioane de euro. Autostrada Nădlac - Arad se va construi într-o zonă de câmpie şi va costa 7,4 milioane euro pe km. Construcţia tronsonului de autostradă Nădlac - Arad, cu o lungime de 38,8 km, va costa cu 83 milioane de euro în plus faţă de estimările iniţiale ale CNADNR, ajungând la 286,5 milioane de euro, inclusiv TVA. Autostrada va avea o lungime de 38,8 kilometri, ceea ce înseamnă că un singur kilometru va costa aproape 7,4 milioane de euro.

JURNALUL NAŢIONAL

Fotbalul lui Condescu dă gol în bugetul ţării. Bani grei din ener-gie se scurg printre crampoane

Când ţara trece prin chinurile crizei financiare, fotbalul lui Condescu de la Târgu-Jiu prosperă din punct de vedere financiar. Sume uriaşe din bugetele companiilor de stat, aflate în subordinea Ministerului Economiei, sunt investite într-o echipă de fotbal aflată pe un loc retrogradabil. Milioane de euro sunt "pompaţi" de SNLO şi termocentralele Turceni şi Rovinari în bugetul Clubului Pandurii Târgu-Jiu, unde preşedinte este sindicalistul Marin Condescu. Doar în ultimii doi ani, peste 33 de milioane de lei noi au fost viraţi în fotbal. Rezultatele în fotbal ale echipei Pandurii Târgu-Jiu în prima ligă au fost zero, în cinci ani s-au mâncat banii, iar Pandurii a retrogradat de două ori.

PD-L a cumpărat voturi cu mahoarcă de 2 lei paharul

În data de 5 decembrie, în Colegiul nr. 3 din judeţul Hunedoara au avut loc alegeri pentru desemnarea unui deputat. Din partea PDL a candidat Daniel Răducanu, consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Poate că frunza şefei sale l-a inspirat pe Răducanu, care s-a apucat să folosească verdele pe toate afişele şi bannerele electorale, în detrimentul portocaliului, despre care a spus că "a fost murdărit de actuala guvernare". Totuşi, nici verdele, nici sloganul de "om al locului" şi nici mitingurile electorale nu au fost suficiente pentru ca PDL să câştige alegerile. Într-o înregistrare făcută la sediul PDL din Călan, mai mulţi pedelişti dezvăluie cum au reuşit să îi determine pe alegători să îl voteze pe Răducanu.

Avantajele şi dezavantajele refinanţării creditelor

Cea mai bună dobândă anuală efectivă se situează în intervalul 6%-7%. Reducerea veniturilor, scăderea dobânzilor la minimele ultimilor trei ani şi aprecierea monedelor străine i-au determinat pe românii care au contractat în special credite denominate în euro şi franci elveţieni să-şi refinanţeze datoriile. Mai ales că OUG 50 limitează la maximum 1% comisionul de rambursare anticipată pentru creditele cu dobândă variabilă, inclusiv pentru cele aflate deja în derulare. În aceste condiţii, mai multe bănci au început o adevărată campanie cu oferte promoţionale încă de la jumătatea acestui an. Cele mai frecvente cereri de refinanţare se referă la consolidarea tuturor datoriilor (credite, carduri, leasing, overdraft), la cardurile de credit de nevoi personale şi la creditele ipotecare.

ROMÂNIA LIBERĂ

Blatul pentru Ridzi

Democrat-liberalii au început să-şi devoreze liderul, judecătorii şi procurorii ahtiaţi după funcţiile CSM încalcă dinadins legea pentru a demonstra că România nu se califică pentru Schengen, iar blaturile dintre putere şi opoziţie continuă. PDL i-a ajutat ieri la Senat pe favoriţii selectaţi de PSD şi PNL din lumea organizaţiilor neguvernamentale, pe care-i consideră calificaţi să facă parte din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Preferaţii opoziţiei au cel puţin câteva probleme etice nerezolvate: Corina Dumitrescu, propusă de Universitatea "Cantemir", este soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, iar în 2006 a devenit notar public fără examen, în vreme ce Victor Alistar, care-i dădea consultaţii fostului ministru al Industriilor Dan Ioan Popescu, acuzat de corupţie, este director la Transparency International România, iar numele lui apare într-un dosar penal sub acuzaţia de fals în declaraţii.

Iulia Timoşenko, arestată la domiciliu

Parchetul General a anunţat arestarea la domiciliu a fostului premier Iulia Timoşenko, în cadrul unei anchete pentru "abuz de putere agravant". Ea este suspectată că, atunci când a condus guvernul, a utilizat prost fondurile primite de Kiev, peste 290 milioane dolari, în schimbul vânzării cotelor de emisii de CO2.

Pregătiri. Tendinţe în decorarea bradului de Crăciun. Un brad la modă: Globuri albastre şi dantelă

Specialiştii în decorarea brazilor de Crăciun au decis: anul acesta se poartă ornamentele mari albastre. Pentru a avea un brad de Crăciun la modă nu trebuie să vă lipsească decoraţiunile albastre, argintii, turcoaz, roz, verzi, roşii, maro şi chiar negre. Desigur, nu vă gră-biţi să cumpăraţi globuri în toate aceste culori şi să le aşezaţi la întâmplare în brad. Puneţi-vă imaginaţia la treabă şi realizaţi combinaţii de bun gust, ca să atragă privirile tuturor musafirilor care vor veni la dvs. în vizită de Sărbători. Fie că optaţi pentru un brad natural sau unul artificial, dacă vreţi să respectaţi cele mai noi tendinţe în decorarea acestuia e musai să aveţi ornamente în nuanţe de albastru. Un mare accent se pune pe combinaţia de albastru cu maro.

MACROECONOMIE. Economia islandeză a ieşit din recesiune. Cum a supravieţuit Islanda falimentului

Islanda a fost singura ţară care a lăsat băncile să cadă. După doi ani de suferinţă, economia se relansează pe baze solide. Economia Islandei, stat al cărui sistem bancar a fost lovit grav de criza financiară, a înregistrat în al treilea trimestru prima creştere din ultimii doi ani, de 1,2% comparativ cu perioada aprilie-iunie, potrivit Reuters. În ritm anual, PIB a scăzut cu 2,1%. Cele mai mari trei bănci islandeze au fost îngropate de criza financiară la sfârşitul anului 2008. Căderea sistemului bancar a provocat o recesiune severă, PIB scăzând cu 6,8% anul trecut, dar şi deprecierea coroanei islandeze cu o treime. Înainte de criză, datoria externă ajunsese la 50 miliarde euro, de cinci ori mai mult decât PIB. Economia şi moneda islandeză s-au stabilizat însă, cu un ajutor venit din partea Fondului Monetar Internaţional, dar şi pentru că ţara a refuzat să plătească datorii care nu-i aparţineau.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români

Peste 45 mld. lei, adică 4% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România, se află în mâinile a 80-90 de antreprenori. Zoltan Teszari, actionarul RCS&RDS, Ioan Niculae, proprietarul InterAgro si Cezar Rapotan de la Arabesque Galati controleaza primele trei companii cu capital majoritar romanesc din economia locala.

Paszkany vrea să transforme o investiţie imobiliară eşuată - Cartierul Tineretului din Cluj - într-un parc fotovoltaic uriaş

Compania Polus Real Estate, controlată de Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, în asociere cu o companie americană, vrea să transforme un proiect imobiliar eşuat din Cluj în cel mai mare parc fotovoltaic din România, investiţia fiind estimată de primăria oraşului la "sute de milioane de euro". În 2006 firma controlată de Paszkany a încheiat un acord cu Primăria Clujului privind un teren de 203 hectare pe care urma să fie ridicat un cartier cu 6.000 de apartamente şi vile, din care 384 trebuia să fie locuinţe sociale. Acestea urmau să fie date gratuit primăriei în schimbul terenului pus la dispoziţie pentru acest proiect.

Cartierele mari din Bucureşti fac 9 mld. euro

Valoarea de piaţă a celor mai mari nouă cartiere de locuinţe din Bucureşti, construite după cutremurul din 1977, este de aproximativ 9 miliarde de euro, in aceste zone fiind masate 144.000 de apartamente, reprezentand 18% din stocul de locuinte din Bucuresti, potrivit unei analize a ZF. Mai mult de un miliard de euro valoreaza apartamentele construite in zona Unirii (15.000 de unitati), Pantelimon (27.000) si Colentina (22.000), trei dintre cele mai mari zone de blocuri ridicate in intervalul 1977-1990, potrivit informatiilor Proiect Bucuresti.

Ultimele zile de foc din an pentru premier: două moţiuni de cenzură şi legea bugetului

Dacă opoziţia nu are, matematic, voturile necesare pentru demiterea Guvernul prin moţiune (îi lipsesc 24 de voturi), de cealaltă parte a baricadei Guvernul trebuie să-şi mobilizeze exemplar oamenii la votarea legii bugetului, întrucât are doar 12 voturi peste necesarul de 236 (jumătate din numărul parlamentarilor), de cât este nevoie pentru adoptarea celui mai important act normativ al unui an calendaristic. PNL şi PSD au depus ieri o moţiune de cenzură, iar o alta va fi depusă astăzi, în urma angajării, marţi, a responsabilităţii Guvernului pe legea cadru a salarizării unitare şi pe legea salarizării bugetarilor pe 2011.

România este pe locul 2 de la coadă în Europa la puterea de cumpărare

România continuă să fie cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, cu excepţia Bulgariei, puterea de cumpărare a românilor scăzând anul trecut în contrast cu regiunea. În cazul României, Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor exprimat după puterea de cumpărare standard, unul dintre cei mai relevanţi indicatori ai nivelului de trai, a coborât în 2009 la 46% din media UE. Cu acest scor, România s-a plasat pe penultimul loc în topul ţărilor europene, devansând Bulgaria. Tendinţa este de coborâre, după ce în 2008 PIB-ul pe locuitor în cazul României era de 47% din media europeană. PIB-ul s-a contractat anul trecut cu 7,1%, marcând o întoarcere la 180 de grade faţă de 2008. Comisia Naţională de Prognoză anticipa într-un studiu că România ar putea să ajungă în 2013 la nivelul de 50% din media europeană, luând în considerare nivelul de trai, măsurat ca PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare.

UniCredit: România nu va adopta euro mai devreme de 2019

România ar putea să intre în zona euro cel mai devreme în 2019, cu patru ani mai târziu faţă de ţinta oficială şi în urma unor ţări ca Bulgaria, Cehia, Polonia sau Ungaria. Intrarea ţării în mecanismul de schimb valutar (ERM II), anticamera adoptării euro, ar urma să aibă loc în 2017, arată un studiu al grupului italian UniCredit. Banca Naţională şi-a menţinut ţinta de adoptare a monedei unice europene la 1 ianuarie 2015, dar guvernatorul Mugur Isărescu a reiterat în mai multe rânduri că trebuie rediscutat calendarul de trecere la euro în contextul evoluţiilor din economie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb