• ADEVARUL
• Radu Mazăre, reţinut pentru luare de mită. Edilul este acuzat că a luat mită 9 milioane de euro
Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Acesta s-a prezentat, luni dimineaţa, la DNA, spunând că a fost chemat în cazul reclamaţiei care i-a fost făcută de Agenţia de Integritate (ANI), pentru incompatibilitate şi că este pregătit pentru orice. În acest sens, edilul avea în mână o geantă în care a spus că are trening, o carte şi o cruce. Radu Mazăre a fost reţinut pentru 24 de ore. Acesta a fost scos deja încătuşat din sediul DNA şi dus în arestul Poliţiei Capitalei unde o sa innopteze. Înainte de a fi urcat în dubă acesta a declarat că a fost reţinut pentru luare de mită în legătură cu două contracte acordate unei televiziuni la care nu mai este acţionar. În cursul zilei de azi, Mazăre va fi prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
• Demisia lui Vâlcov: Cum a jucat Ponta alba-neagra cu Iohannis
Darius Vâlcov s-ar fi înţeles cu premierul Ponta să demisioneze în cursul zilei de luni din fruntea Ministerului Finanţelor, potrivit unor surse politice. Intervenţia de duminică seară a lui Klaus Iohannis a stricat planurile de la Palatul Victoria. Premierul Victor Ponta a acordat duminică seară un interviu pentru B1TV, în care a povestit că Darius Vâlcov a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor duminică la amiază.Jurnalistul Ion Cristoiu l-a întrebat pe premier de ce l-a anunţat pe preşedintele Klaus Iohannis abia spre seară de demisia lui Vâlcov, în condiţiile în care acesta renunţase la funcţie încă de la amiază. Întrebarea i-a picat foarte greu premierului, care a privit în jos, apoi a tăcut pentru câteva secunde, după care a însăilat un răspuns. "A fost o nesincronizare, nimic altceva. Eu nu sun pe nimeni duminică, după masa de prânz, ştiu, din familie, că oamenii se odihnesc", a bâlbâit Ponta.
• Încă o minciună: 26 de ordonanţe într-una singură
În interviul de la B1TV, premierul Ponta i-a întrebat la un moment dat pe moderatori: "Ştiţi câte ordonanţe de urgenţă a adoptat Guvernul anul acesta?". A răspuns tot el. "Una. Una singură", a spus Ponta, radicand un deget. În primul rând, Guvernul Ponta a adoptat două ordonanţe de urgenţă în 2015. Prima în 22 ianuarie, privind "modificarea şi completarea Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987". A doua, chiar vinerea trecută, privind modificarea şi completarea unor acte normative. Însă aceasta nu a fost o simplă ordonanţă de urgenţă, ci un buchet de 26 de modificări legislative adoptate prin ordonanţă de urgenţă. Practic, 26 de ordonanţe camuflate într-una singură., pe subiecte diverse: de la sport până la Justiţie şi de la Economie până la Cultură. Ieri, APADOR-CH împreuna cu alte 10 ONG-uri i-au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constitutională cu privire la Ordonanta de Urgenţă nr. 2/2015.
• Avion spion al Rusiei, survol deasupra navelor romanesti in timpul exercitiilor NATO in Marea Neagra
In timp ce NATO face exercitii in Marea Neagra si Marea Baltica, Rusia spioneaza din avion navele si manevrele aliatilor. Luni a venit si randul Romaniei: sapte nave de razboi cu pavilion tricolor au fost tinute sub observatie de la trei mii de metri altitudine. Totul in apele internationale, dar la numai 40 de kilometri in largul Constantei. Ministrul roman al Apararii, aflat la bordul fregatei Regina Maria in momentul survolului, a declarat ca rusii "culeg" informatii. Cinci nave de lupta straine plus Regina Maria alcatuiesc acum gruparea navala NATO in Marea Neagra. Langa ele, alte sase vase militare cu tricolorul la bord sunt in mars in larg. In plin antrenament, radarele NATO detecteaza un avion de spionaj rusesc IL 20, iar in curand aeronava devine vizibila cu ochiul liber. n momentul in care avionul de spionaj al rusilor a trecut pe deasupra lor, cele 12 nave de razboi romanesti si straine, se aflau in apele internationale, la 40 de kilometri de tarm, adica apele in care tara noastra are un control aproape deplin.
• Impozitele explodează din 2016. Ce creşteri de taxe prevede noul Cod Fiscal al Guvernului Ponta
Impozitul pentru locuinţe pregătit de Guvern pentru populaţie începând cu anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea valorii impozabile în funcţie de care este calculată suma finală de plată. De asemenea, impozitul pe terenul intravilan şi cel extravilan pregătit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal. Noul document, datat 13 martie şi obţinut de Mediafax, prevede creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri. Astfel, valoarea impozabilă pentru o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă a fost ridicată de la 935 lei/metru pătrat la 995 lei/metru pătrat, pentru cele dotate cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, şi de la 555 lei/mp la 591 lei/mp pentru cele fără astfel de instalaţii.
• Băsescu merge la Parchetul General în calitate de suspect în dosarul Firea
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, luni, că se va prezenta miercuri la Parchet, pentru a fi audiat în dosarul în care Gabriela Firea îl acuză de şantaj, el menţionând că a primit o scrisoare prin care a aflat că este suspect. Fostul preşedinte Traian Băsescu a precizat că a fost citat în calitate de suspect la Parchetul General, acolo unde a fost reclamat pentru şantaj, victima fiind Gabriela Firea. Băsescu a făcut mai multe declaraţii la ieşirea din sediul PMP. "Numai că eu sunt suspect că am făcut o declaraţie iar Niţu e suspect că a împuşcat oameni la Revoluţie, că a tras, Procurorul general. Era în trupele de securitate şi el scrie în declaraţia lui că li s-a spus că tragă înspre Dorobanţi unde se mişcau terorişti şi el probabil că a împuşcat câţiva terorişti, ce să facă", a declarat Traian Băsescu.
• BANCHERUL
• OTP Bank: prima care a adus creditele in franci elvetieni in Romania
Laszlo Diosi, seful OTP Bank Romania, a fost primul bancher care a adus in Romania creditele in franci elvetieni, dupa un model importat din Ungaria, Austria si alte tari vecine mai dezvoltate. Bancherul maghiar urmarea ca dobanzile in CHF, de 4-5%, mult mai mici decat cele in lei si chiar in euro, sa atraga cat mai multi clienti, carora sa le acorde credite si astfel sa castige rapid cota de piata pentru a prinde din urma alte banci straine care erau cu cativa pasi in fata in cursa de extindere in tara noastra. OTP Bank nu a reusit insa sa se miste la fel de rapid ca alti concurenti, precum Volksbank sau bancile grecesti, care s-au umflat ca niste baloane in cei doi ani dinainte de criza: 2007-2008. Cu toate acestea, creditele in franci au ajuns sa fie predominante in portofoliul bancii ungare, astfel ca atunci cand criza a izbucnit si a adus cu ea si aprecierea puternica a francului in raport cu leul, moneda in care-si incaseaza veniturile clientii bancii, multi dintre acestia nu si-au mai putut plati ratele si au produs pierderi bancii.
• Clientii Raiffeisen Bank platesc de astazi comisioane duble daca scot banii de pe card la ATM-urile altor banci
Raiffeisen Bank a dublat, din 17 martie, comisionul pentru retragerile de bani de pe cardurile de debit emise de banca la ATM-urile altor banci: de la 0,5% plus 2,5 lei la 1% plus 3 lei. Si retragerile de numerar in lei la ghiseele Raiffeisen cu cardurile, prin intermediul POS-urilor, vor fi mai scumpe: 1,5% din suma retrasa plus 3 lei, fata de 1% plus 2,5 lei anterior. Raiffeisen introduce de astazi si un nou comision, de 2 lei, pentru interogarile de sold efectuate la ATM-urile altor banci, prin intermediul cardurilor de debit. De asemenea, utilizatorii de carduri de debit Raiffeisen tip Visa Electron, Maestro si MasterCard Salariu vor plati din aceasta luna o taxa anuala de administrare card dubla: 10 lei/an fata de 5 lei cat era pana acum. Pe de alta parte, Raiffeisen a eliminat taxa lunara de 4 lei pentru accesarea paginii de internet banking de pe telefonul mobil, Raiffeisen Smart Mobile.
• CURENTUL
• Un MICROSOFT mai mic şi la LOTERIA ROMÂNĂ
Nu mulţi ştiu, dar şi LOTERIA ROMÂNĂ a avut proiectul ei de licenţe fără niciun fel de rezultat. Firma INTRAROM a implementat SISTEMUL INFORMATIC INTEGRAT pentru LOTERIA ROMANA, implementând produsul SAP. Evident, de la început, ca în scenariul tuturor celorlalte proiecte, au fost vândute licenţele SAP de câteva milioane de euro. Contractul a fost de 6 milioane de euro. Produsul SAP nu a funcţionat niciodată la LOTERIE. Licenţele au rămas nişte hârtii fără niciun fel de valoare. Pe site-ul INTRAROM, apare şi astăzi comunicat detaliat în limba engleză ce ne povesteşte despre implementarea SAP la LOTERIE: "Intrarom a furnizat mai mult de 2000 terminale loto pentru "Compania naţională Loteria Română" ( CNLR ). Intrarom furnizează servicii, hardware şi actualizări de software şi asistenţă tehnică necesară operării Sistemului Central.
• CURIERUL NATIONAL
• Ce-i aşteaptă pe tinerii care visează la o casă
În încercarea de a veni în întâmpinarea dorinţei tinerilor de a avea o locuinţă, dar şi de a suplimenta fondurile necesare construirii acestora, Ministerul Dezvoltării a făcut o serie de propuneri legislative, în urma cărora locuinţele de serviciu nu mai pot fi vândute, iar cele destinate închirierii nu pot fi subînchiriate, chiriaşii care au depăşit vârsta de 35 de ani şi s-au căsătorit şi au copii putând opta pentru un schimb de locuinţă, dar nu cu una nouă. Pe de altă parte, iniţiatorii propun "modificarea" închirieri lunare, în vederea acoperirii cheltuielilor de administrare, întreţinere şi reparaţii şi recuperarea investiţiei, dar şi vânzarea locuinţelor destinate închirierii în rate lunare, ce includ şi o dobândă anuală care acoperă dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României la care se adaugă două puncte procentuale, această dobândă fiind aplicabilă la valoarea rămasă de achitat.
• Facebook modifică regulile privind conţinutul inadecvat
Facebook şi-a actualizat regulile legate de conţinutul pe care-l permite în reţea, în ideea de a fi mai clar pentru utilizatori ce au voie şi mai ales ce nu au voie să posteze. Reţeaua de socializare nu schimbă practic politicile referitoare la conţinut, ci vine cu reguli detaliate în legătură cu lucrurile interzise şi cele permise. Practic regulamentul este de trei ori mai lung decât era înainte de actualizare. Spre exemplu, nu doar că organizaţiile teroriste nu au voie să aibă conturi pe Facebook, însă vor fi interzise postările în care sunt lăudate actele comise de liderii acestor organizaţii. Noul ghid Facebook precizează că imaginile care prezintă în prim plan "fesele dezgolite" sunt interzise, ca şi "imaginile sânilor femeilor ".
• Ponta: Vâlcov rămâne în funcţie până când Codul Fiscal trece de Parlament
Premierul Victor Ponta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, va rămâne în funcţie "teoretic", până ce Codul Fiscal va fi aprobat de Parlament, informează B1.ro. Victor Ponta a explicat că procedura de aprobare a codului trebuie reluată, dacă se schimbă persoana ministrului. Totodată, Ponta a anunţat că proiectul noului Cod Fiscal va ajunge la Senat cel târziu pe 25 martie. "Codul Fiscal va fi finalizat în perioada următoare şi cel târziu pe 25 va fi la Senat şi voi cere proceduri de urgenţă. (..) Dacă voi constata că prin măsuri procedurale PNL va încerca să amâne votul, iau în calcul o angajare a responsabilităţii. (..) În măsura în care se schimbă persoana ministrului trebuie să reluăm circuitul de aprobare. Voi transmite solicitarea de demisie imediat după ce în şedinţa de Guvern aprobăm cele două proiecte şi pleacă spre Parlament. Miercurea cealaltă cel mai târziu", a spus premierul.
• Relansarea economiei, o fata morgana
Dacă în statisticile oficiale pare că am depăşit criza şi că economia merge tot mai bine, în realitate business-ul se restrânge tot mai mult, iar numărul firnelor nou-înfiinţate, un indicator relevant privind sentimentul investitorilor, a ajuns la minimul ultimilor 6 ani, arată un studiu realizat de compania de business information şi credit risk management KeysFin. Potrivit datelor oficiale analizate de KeysFin, numărul firmelor nou-înfiinţate a fost anul trecut de 101.627, cu 19% mai puţine decât în 2013. Mai mult chiar, este cel mai scăzut număr de business-uri nou-deschise în ultimii şase ani. Motivele principale sunt legate de scăderea cererii, de blocajul financiar şi de nivelul ridicat de taxe şi impozite. Statistica arată că cele mai multe afaceri noi, peste 30%, sunt în domeniul comerţului şi reparării auto-moto (26.541), proporţie similară cu cea din anii precedenţi.
• Chiriile apartamentelor din Capitală au început să crească
Proprietarii de apartamente cu 3 şi 4 camere cer cele mai mari chirii din ultimele 12 luni. Doar pe segmentul garsonierelor, chiriile au înregistrat o tendinţă de scădere. Principala cauză a trendului de creştere este acela că tot mai mulţi proprietari speră să vândă apartamentele, în loc să le mai închirieze. Optimismul de început de an de pe piaţa rezidenţială din Capitală, de pe segmentul vânzărilor a migrat către cel al proprietarilor care şi-au dat apartamentele la închiriat şi care au aşteptat o revenire a pieţei imobiliare. Mulţi cred că a venit momentul să-şi treacă din nou apartamentele la secţiunea de vânzare a site-urilor şi publicaţiilor cu anunţuri imobiliare, ceea ce a dus la o scădere a ofertei şi prin urmare, la o creştere a nivelului chiriilor, într-un timp foarte scurt, pe trei din cele patru categorii de apartamente din Capitală.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Paşapoarte româneşti false pentru teroriştii sirieni
O anchetă fără precedent a procurorilor şi SRI dezvăluie cum acte de identitate româneşti sunt contrafăcute perfect în Republica Moldova. Anchetatorii susţin că activităţile falsificatorilor aduc atingere intereselor strategice ale României şi afectează aderarea la Spaţiul Schengen. Sirienii suspectaţi de terorism, care au fost prinşi luna trecută în Italia, cu acte de identitate false, au apelat la o reţea de falsificatori româno-moldovenească. Patru dintre cetăţenii sirieni aveau cărţi de identitate româneşti, iar unul avea documente emise de statul ceh. Gruparea de falsificatori este controlată de interlopi periculoşi şi avea legături cu angajaţi din Poliţie. Liderul lor din România este Nicu Rus- cercetat pentru trafic de persoane şi contrafacere de documente. 15 persoane care făceau parte din această reţea au fost reţinute, la sfârşitul săptămânii trecute, de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General.
• Tranzacţia deceniului, ameninţată: Holcim nu mai vrea să fuzioneze cu Lafarge
Planul Holcim şi Lafarge de a crea cel mai mare producător de ciment din lume este în pericol de destrămare, deoarece cele două părţi nu mai sunt de acord asupra conducerii şi condiţiilor financiare, situaţie care ameninţă fuziunea de 40 mld. dolari, scrie Bloomberg. Elveţienii de la Holcim au anunţat că nu vor continua procesul de fuziune în forma actuală şi vor ca Lafarge să accepte un pachet de acţiuni mai mic decât cel agreat iniţial, de 47% din noul conglomerat. De asemenea, Holcim face presiuni pentru un alt CEO decât actualul director executiv al Lafarge, Bruno Lafont, propus pentru conducerea noii entităţi. La rândul lor, reprezentanţii Lafarge spun că sunt dispuşi să facă un compromis în legătură cu condiţiile schimbului de acţiuni, dar nu şi în cazul managementului.
• Regionalizarea salvează România!
Mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate în cazul unui studiu, realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategii (IRES), consideră că prin regionalizare s-ar îmbunătăţi modul de gestionare a treburilor publice ale ţării şi că regionalizarea ar fi mai degrabă un lucru bun pentru ei. De asemenea, calitatea serviciilor publice, crearea de locuri de muncă, finanţarea proiectelor de infrastructură, nivelul de trai şi drumul parcurs de cetăţean pentru rezolvarea unor probleme s-ar îmbunătăţi, în opinia a mai mult de patru din zece respondenţi. În plus, peste 30% dintre intervievaţi cred că reducerea birocraţiei şi resursele bugetare la nivel local s-ar îmbunătăţi în urma regionalizării. Actuala clasă politică nu poate gestiona cu succes procesul de regionalizare a României, în opinia unei jumătăţi dintre respondenţi; în schimb, aproximativ patru din zece participanţi la studiu cred că actuala clasă politică poate gestiona acest proces cu succes, iar aproximativ unul din zece respondenţi nu ştiu sau nu doresc să îşi exprime opinia cu privire la acest aspect", se arată în comunicatul citat de Agerpres.
• Ion Cristoiu: Jurnalul Elenei Udrea ne dezvăluie de ce a fost înhăţat Horia Georgescu
Ion Cristoiu dezvăluie, într-un editorial postat pe blogul personal, care ar putea fi motivul din spatele reţinerii de către procurorii DNA a şefului ANI, Horia Georgescu. Potrivit jurnalistului, ce s-ar putea ascunde în spatele audierii de la DNA a lui Georgescu a fost dezvăluit de către Elena Udrea în vestitul său jurnal de campanie. De asemenea, Cristoiu spune că, în jurnalul Elenei Udrea, este explicată ideea că Horia Georgescu ar fi jucat în tabăra lui Victor Ponta, în campania prezidenţială din 2014, iar acest fapt ar fi cântărit mult în faptul că preşedintele ANI a fost ridicat de "binomul DNA-SRI." Totodată, Ion Cristoiu subliniază că prin audierea şefului ANI, fostul preşedinte, Traian Băsescu, ar fi primit un nou şah din partea procurorilor şi estimează că ar putea fi declanşată o campanie de presă prin care să fie prezentate o serie de presupuse abuzuri făcute de inspectorii de integritate în ultimii 10 ani.
• JURNALUL NATIONAL
• Horică Integritate mititică. Şeful ANI este acuzat de trei fapte de abuz în serviciu
Lăudat în toate rapoartele oficiale ale Comisiei Europene despre corupţia din România, ridicat în slăvi de diplomaţii europeni şi americani, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Integritate, Horia Georgescu, a fost încătuşat şi băgat în arestul Poliţiei Capitalei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cursul acestei zile, urmează să fie prezentat în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care vor decide dacă îl vor aresta preventiv pentru 30 de zile. Anchetatorii îl acuză pe Horia Georgescu de săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Infracţiunile au fost comise în perioada 2008-2009, în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Atunci au fost aprobate trei rapoarte de evaluare a unor imobile în valoare de aproximativ 130 milioane de euro. Procurorii susţin că cele trei dosare au fost supraevaluate cu suma de 75.000.000 de euro.
• Oprescu, la Interviurile jurnalul.ro: "Vreau să fac un tren suspendat Otopeni - National Arena"
Primăria Capitalei pregăteşte o surpriză în perspectiva Campionatului European de Fotbal din 2020. Invitat ieri la Interviurile Jurnalul, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dezvăluit cum vrea să rezolve o eventuală anulare a organizării turneului în Bucureşti din cauza lipsei unei linii de metrou care să lege aeroportul Otopeni de Stadionul National Arena. "Am o altă surpriză, să vedem dacă mi-o aprobă, nu costă aşa de mult. Vreau să fac un tren suspendat care să ducă cât mai aproape de Otopeni. Un tren urban, direct. O să cârâie probabil 2-3 că trece prea aproape de geamul lor... M-a cuprins ideea când am văzut că e posibil", a declarat Sorin Oprescu. Edilul Capitalei a explicat că acest tren va fi pornit când va începe Campionatul de Fotbal şi va avea circula între aeroport si staţia de metrou Pantelimon, aflată în lucru. Cum Capitala va găzdui şI Campionatul European de Gimnastică în 2017, Sorin Oprescu dă asigurări că noua Sală Polivalentă va fi gata în ciuda contestaţiilor dintre competitori.
• Tăriceanu, despre cererea de arestare a lui Şova: "Aici nu e fabrică de trimis la eşafod"
DNA a cerut Senatului încuviinţarea arestării senatorului PSD Dan Şova. "Comisia juridică trebuie să analize dosarul, să-i dea posiblitatea şi senatorului Şova să se apere şi pe urmă să formuleze o recomandare. Nu ştiu cât durează. Având în vedere că se cere arestarea unei persoane, este o chestiune extrem de serioasă, care trebuie judecată corect, nu cu superficialiate, pentru că nu ne jucăm cu libertatea oamenilor. Pedeapsa cu închisoarea se poate aplica atunci când cineva e vinovat. Comisia trebuie să judece, să ia o decizie în cunoştinţă de cauză. Comisia juridică nu are limită pentru acest lucru. Nu trebuie să se pripească. Nu ne jucăm cu libertatea oamenilor. Aici nu e fabrică de trimis la eşafod", a declarat Tăriceanu.
• Contractele trebuie să fie mai transparente. Clienţii se plâng că nu au fost suficient de informaţi când au semnat actele la bancă
Băncile ar trebui să facă oferte corecte, transparente şi foarte clare deoarece încrederea românilor în bănci este scăzută, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Alexandru Dunca. "Fac un apel către instituţiile financiar-bancare să dea dovadă de o deschidere mult mai largă faţă de consumatorii aflaţi în situaţii dificile în acest moment. (...) Nu uitaţi, în acest moment credibilitatea instituţiilor financiar-bancare este un pic scăzută. Românii nu mai au încredere în bănci, le este teamă să mai facă un credit şi din acest punct de vedere ar trebui să comunicăm mai mult, să informaţi mai mult", a spus Marius Alexandru Dunca. Clienţii băncilor sunt nemulţumiţi în general, aşa cum reiese din statisticile reclamaţiilor trimise către ANPC, că nu au fost informaţi suficient când au semnat contractul de credit, iar documentaţia a fost prea stufoasă şi greu de înţeles, în alte cazuri creditele fiind acordate prea uşor.
• NATIONAL
• Valeriu Zgonea, facut pe la spate de omul sau de încredere!
Toata lumea care se învârte prin Camera Deputaţilor cu mai multa sau mai putina treaba ştie foarte bine ca pana la preşedintele Valeriu Zgonea te mănâncă secretarul general Cristian Panciu. Cel care a ajuns practic nu doar sa-i facă agenda lui Zgonea după propriile sale interese, dar si sa construiască in Palatul Parlamentului un grup a cărui influenta este tot mai puternica. Si din care fac parte atat generalul Marius Grecu, nimeni altul decat seful obiectivului SPP din cadrul Palatului Parlamentului, dar si fostul sef al Oficiului Roman pentru Imigrari, Vasile Condoiu, "recuperat" de catre Panciu si transformat in eminenta cenusie a celor care, din postura de oameni de incredere ai bietului Valeriu Zgonea, au ajuns sa taie si sa spanzure.
• PNL jumuleste organizatiile judetene
Pentru ca nu au platit la timp cotizatia de 3.000 de lei, liberalii trebuie sa scoata acum din buzunar 9.000 de lei. PNL a ajuns la fundul sacului. Datoriile istorice au sufocat partidul, ajungandu-se chiar la situatii in care sediile locale au fost puse sub sechestru. Pentru ca in unele judete exista riscul sa le fie taiate utilitatile, liderii PNL au ajuns la concluzia ca a venit vremea sa stoarca mai multi bani de la membrii de partid. Deciza a fost adoptata, ieri, in Biroul Politic National al PNL. "Am stabilit prin vot unanim, pare-mi-se ca a fost o singura abtinere, ca organizatiile judetene ale PNL vor contribui financiar, pentru sustinerea eforturilor si functionarii partidului, lunar cu 9.000 de lei", a afirmat co-presedintele PNL, Vasile Blaga. Dincolo de problemele financiare, penelistii s-au concentrat si asupra modificarilor care urmeaza sa fie operate in statut.
• PUTEREA
• Culmea anticorupţiei: şeful Integrităţii, după gratii
Şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a ajuns, luni, în arestul central al Poliţiei, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au emis pe numele lui un mandat de reţinere pentru 24 de ore într-un dosar de abuz în serviciu. Procurorii DNA susţin că Horia Georgescu, pe vremea când era membru în comisia Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a aprobat, alături de alte persoane, despăgubiri supraevaluate cu 75 de milioane de euro pentru trei imobile.
• PSD nu ia poziţie faţă de penalii săi. Ponta lasă la latitudinea colegilor cazul Şova şi Statutul nemodificat
La finalul discuţiilor de la Biroul Permanent Naţional al PSD, liderul PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat luni că va începe discuţiile cu potenţialii candidaţi la funcţia de ministru de Finanţe, după ce Darius Vâlcov a demisionat din cauza problemelor cu justiţia. Prim-ministrul a precizat că va prezenta public nominalizarea doar după ce îl va informa şi pe preşedintele Klaus Iohannis. Legat de acest aspect, premierul a mai declarat că are trei variante de posibili miniştri, dar nu ştie cine va dori să fie "kamikaze" la conducerea Finanţelor. Totuşi, Ponta a anunţat că îl va ţine pe funcţie pe Vâlcov până când Guvernul va aproba proiectele Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală, dacă nu în şedinţa de săptămâna aceasta, "miercurea cealaltă cel mai târziu". Darius Vâlcov i-a înaintat duminică, premierului Victor Ponta, demisia din funcţia de ministru al Finanţelor.
• Zvonurile despre liderul de la Kremlin au fost infirmate: Rusia rămâne a lui Vladimir Putin
Preşedinţia de la Moscova a infirmat zvonurile care puneau la îndoială conducerea statului sus. Putin s-a întâlnit luni cu preşedintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambaiev, dovedind întregii lumi că a rămas la putere. El a respins teoriile formulate pe seama absenţei sale ca simple "bârfe" din presă. Preşedintele rus Vladimir Putin a reapărut în public, punând capăt unei perioade de zece zile de absenţă din spaţiul public. El s-a întâlnit luni la Palatul Konstantinovski de lângă Sankt Petersburg cu Almazbek Atambaiev, omologul său din Kârgâzstan. Vladimir Putin a ridiculizat speculaţiile făcute pe seama sa, explicând că viaţa ar fi mult mai "plictisitoare" în lipsa nenumăratelor "bârfe" din mass-media. Deşi preşedintele rus părea mai degrabă palid, musafirul său kârgâz a dat asigurări că se simte foarte bine, relatează Agerpres. "Vladimir Vladimirovici m-a plimbat pe aici. (...) Nu numai că merge, ci şi goneşte în viteză plimbându-şi oaspeţii!", a spus Atambaiev.
• ROMANIA LIBERA
• "Ofertă specială" de la Guvernul Ponta: zeci de ordonanţe într-una singură
Pentru a nu mai fi criticat că semnează multe ordonanţe de urgenţă, Victor Ponta a apelat la un truc: într-un singur act normativ a înghesuit zeci de modificări, în domenii diferite. Aprobată în şedinţa de Guvern din 11 martie şi publicată vinerea trecută în Monitorul Oficial, OUG nr. 2/2015 modifică legi şi ordonanţe, simple şi de urgenţă, stabileşte derogări de la prevederi legislative în vigoare şi autorizează anumite ministere să facă cheltuieli de la bugetul de stat. În total, peste 25 de modificări aduse unor domenii diverse, grupate în ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi alte măsuri. Evident, înainte sau după şedinţa de miercurea trecută, nici un membru al Executivului nu a vorbit despre actul normativ mamut şi nu a explicat de ce a ales Guvernul această metodă cel puţin ciudată de modificare în bloc a zeci de legi şi ordonanţe.
• Guvernul umflă taxele pe ultima sută de metri
Cu doar zece zile înainte de trimiterea proiectului de Cod Fiscal către Senat pentru dezbatere, Guvernul a crescut din nou nivelul propus al taxelor şi impozitelor locale prevăzute în proiect. Proiectul Codului Fiscal care urmează să fie înaintat Parlamentului cel târziu la data de 25 martie, după cum a anunţat ieri premierul Victor Ponta, a suferit noi modificări raportat la forma prezentată public de Guvern în luna februarie. Zilele trecute, Guvernul a decis creşterea valorilor impozabile ale taxelor şi impozitelor de plată la terenuri, locuinţe sau autovehicule. Noile propuneri referitoare la impozitarea locuinţelor prevăd creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri, se arată într-un document obţinut de Mediafax.
• ZIARUL FINANCIAR
• Un gigant american preia două terminale din portul Constanţa într-un deal de peste 90 mil. euro
Cele două terminale, care cumulat înseamnă cel mai mare jucător din port, sunt controlate de doi oameni de afaceri din Constanţa extrem de discreţi, Liviu Ghebaur şi Ion Vasile. Conglomeratul agroindustrial american ADM, unul dintre cei patru giganţi ai comerţului mondial cu materii prime agricole, a ajuns la un acord pentru preluarea terminalelor de cereale North Star Shipping şi Minmetal din portul Constanţa de la oamenii de afaceri români Liviu Ghebaur (50 de ani) şi Ion Vasile (50 de ani), au declarat pentru ZF surse din piaţa de agrobusiness. ADM era deja implicat în North Star Shipping printr-o participaţie de 22%, restul pachetului de acţiuni fiind împărţit între Liviu Ghebaur (53%) şi Ion Vasile (25%). Americanii aveau deja şi jumătate din Minmetal prin vehiculul Omega Capital, restul acţiunilor fiind deţinute de North Star Shipping.
• Piaţa de telefonie mobilă a migrat spre abonamente şi a trecut prin "şocul" RCS
În ciuda exploziei înregistrate de vânzările de smartphone-uri şi de servicii de date, trimestrul IV a fost unul dur pentru cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă, care au continuat să se confrunte cu scăderi ale veniturilor - doar magnitudinea acestora fiind diferită, arată rapoartele financiare ale companiilor. Telekom (fostul Cosmote) a continuat să câştige clienţi cu abonament - categoria de utilizatori care îi aduce cele mai mari venituri şi cea mai bună marjă de profit însă compania a înregistrat cea mai dură scădere a veniturilor dintre cei mai mari jucători în trim. IV, de peste 16%. Vodafone a traversat cel mai bine din acest punct de vedere trim. IV, cu o scădere de aproape 6% a încasărilor din serviciile de comunicaţii. Datele reconfirmă poziţia de lider a Orange, care obţine trimestrial venituri de peste două ori mai mari decât T, şi cu peste 20 mil. euro mai mari decât Vodafone, rivalul său tradiţional.
• Cine sunt cei 10 care ard 30% din toate gazele din România
Cei mai mari consumatori de gaze naturale conectaţi direct la reţeaua de transport administrată de Trangaz au "ars" anul trecut circa 3,3 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce echivalează cu 27,5% din toată cantitatea de gaze de care a avut nevoie România. Azomureş este cel mai mare consumator de gaze local, clasamentul fiind completat de alte combinate de îngrăşăminte chimice aparţinând grupului InterAgro, dar şi de producători de energie termo. Potrivit specialiştilor din piaţă, în general, consumatorii care se leagă direct la sistemul de transport de gaze naturale sunt marii consumatori, aceia care aveau nevoie de presiuni mari pentru a putea fi alimentaţi. Anul trecut consumul de gaze s-a redus cu încă 4%, ceea ce înseamnă că România a mai avut nevoie de 12 miliarde de metri cubi. Nivelul este semnificativ mai mic decât cel din 2008, când potrivit datelor din rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) România a consumat 15,5 miliarde de metri cubi.