REVISTA PRESEI - 17.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 iunie 2010

ADEVĂRUL

Guvernarea lui Boc, în şocuri după moţiune

Parlamentarii PDL i-au spus premierului că-i retrag sprijinul dacă nu face "curăţenie" în Cabinet. Pe lângă tensiunile din partid, premierul are probleme şi cu partenerii de guvernare care sunt nemulţumiţi de restructurare. Vicepremierul Marko Bela a declarat pentru "Adevărul\" că este foarte posibil să se ajungă la comasarea unor ministere. Potrivit unor surse democrat-liberale, Sănătatea ar urma să se unească cu Munca, Mediul cu Agricultura, Economia cu Finanţele, Comunicaţiile cu Transporturile şi Cultura cu Educaţia.

Criza din spitale: plăteşti sau mori

Unităţile sanitare au adunat datorii de 1,3 miliarde de lei din cauza cheltuielilor fără cap. Primii loviţi sunt pacienţii, care se văd nevoiţi să-şi cumpere seringi, anestezice sau perfuzoare. La internare, medicii le cer pacienţilor să vină cu "pachet de acasă" şi le pun în braţe lista cu ce trebuie să cumpere. Unele spitale şi-au făcut şi stocuri pe seama bolnavilor.

Muncitorii chinezi învaţă să facă grevă

Muncitorii de rând, fără ajutorul sindicatelor arondate Partidului Comunist, şi-au cerut pentru prima dată drepturile salariale prin încetarea lucrului. Grevele în premieră din ultimele două luni sunt "creaţia" tinerei generaţii de muncitori, sătui să reprezinte o armată amorfă şi prost plătită.Primii "răsculaţi\" au fost angajaţii uzinei Honda din Foshan, provincia Guangdong, care au oprit lucrul la 17 mai şi au cerut creşterea salariilor, situate între 146 şi 292 de dolari pe lună.

Giganţii energetici mai aşteaptă câteva luni

Cele două noi companii energetice naţionale nu vor putea fi înfiinţate de la 1 iulie, aşa cum se dorea până în prezent, din cauza unor probleme juridice. Hidroenergetica şi-a propus emiterea unor obligaţiuni pe pieţele americane, asiatice şi europene în primăvara anului viitor.

Summit economic cu discuţii aprinse în culise

Preşedinţii celor 27 de state din Uniunea Europeană se reunesc astăzi, la Bruxelles, pentru a-şi coordona politicile economice. Summitul se desfăşoară însă pe un fond tensionat, europarlamentarii reproşând Franţei şi Germaniei că iau singure deciziile economice importante. Prima sursă de tensiuni este anunţul făcut de comisarul european pentru economie, Olli Rehn, potrivit căruia Danemarca, Finlanda şi Cipru depăşesc deficitul bugetar de 3%, şi volumul datoriilor de stat de 60% din PIB, limite fixate de Pactul pentru Stabilitate.

Spania împrumuta sume record

Dificultăţile de finanţare de pe pieţele internaţionale de capital au determinat băncile spaniole să se împrumute masiv de la Banca Centrală Europeană (BCE). Temerile conform cărora Spania ar putea ajunge în situaţia Greciei par din ce în ce mai întemeiate, sistemul bancar spaniol având probleme grave. Suma împrumutată de sistemul bancar spaniol s-a ridicat, doar în luna mai, la 85,6 miliarde de euro, adică 16,5 procente din totalul creditelor oferite de BCE luna trecuta băncilor din zona euro.

Sinuciderea unui geniu

Violonistul Dan-Claudiu Vornicelu, considerat de la vârsta de 6 ani un al doilea Enescu al muzicii româneşti, nu şi-a luat viaţa din cauza iubitei, ci pentru că suferea de tulburări nervoase. Muzicianul, care l-a interpretat la vârsta de 9 ani pe George Enescu, va fi îngropat astăzi, la ora 16.00, la Cimitirul Bellu Catolic.

CURENTUL

Criză şi efect, de Tia Şerbănescu

Potrivit unei ştiri difuzate discret pe banda tv, liderii europeni se tem că în ţările estice ar putea avea loc, pe fondul reducerilor bugetare, lovituri de stat militare sau populare. Parcă l-ar fi auzit pe dl. Năstase! În seara căderii moţiunii de cenzură acesta vorbea (cu Gådea, fireşte) de "presiunea străzii care împreună cu sindicatele şi partidele vor determina schimbarea puterii" avertizånd că "suntem în preajma unei mişcări profunde". Ce gånduri bune pentru ţară! N-au idei pentru ieşirea din criză dar au idei pentru adåncirea ei: dăråmarea guvernului, suspendarea preşedintelui - şi ce-o fi, aia o fi! În acest scop şi lupta parlamentară pentru moţiune a fost dublată de protestele sindicaliştilor şi pensionarilor chemaţi insistent de televiziunile siameze (Antenă, Realitatea) să vină la Parlament să apere "democraţia" de tăierea salariilor şi pensiilor.

Precedent de respingere la Curtea Constituţională privind pensiile şi salariile

Cele două partide de pseudo-opoziţie PSD şi PNL şi-au dat ieri din nou måna peste gard pentru a merge împreună, cu jalba în proţap, la Curtea Constituţională pentru a se plånge că Legea pensiilor adoptată de guvernul Boc este neconstituţională. Cele două formaţiuni au depus ieri două sesizări la Curtea Constituţională prin care cer invalidarea legii care instituie tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15 procente.

Videoclip cu Teo şi Romeo Fantasticu"

Stånd probabil prea mult timp printre manelişti, Teo le-a împrumutat şi gesturile. Doar aşa se poate traduce gestul "v-am tras-o" pe care l-a făcut aceasta după ce a arătat tuturor că a votat moţiunea de cenzură. Dacă adăugăm şi pupăturile fierbinţi pe obraz cu Aura Vasile de la autobaza PSD, nu rămåne decåt să ne întrebăm unde este promisiunea aceea despre un alt fel de politică făcută de Teo în campania electorală. Întrebarea e retorică, evident, întrucåt de la Teo Trandafir nu mai poti aştepta decåt un videoclip comun cu Romeo Fantasticu".

Demisie surpriză şi zăngănit de cătuşe la BNS şi Realitatea TV

Demisie surpriză sau zăngănit de cătuşe în blocul sindical BNS condus, pånă acum, de Dumitru Costin. În cursul zilei de ieri, liderul de sindicat a decis să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte susţinånd că face acest gest pentru că "cineva trebuie să-şi asume răspunderea pentru mitingurile eşuate". Explicaţia pentru plecarea acestuia din funcţia de lider al BNS, pe care a avut-o timp de ani buni, este însă una puerilă.

Isărescu: Să se plătească pensiile din rezerva valutară?!

Liberalii, campioni la soluţii "trăznite" de scoatere a ţării din criză. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizează asupra faptului că se creează foarte multe confuzii în cadrul dezbaterilor economice, iar trivialitatea care le caracterizează este extrem de periculoasă şi trebuie să înceteze.Afirmaţiile guvernatorului BNR vin după ce a urmărit marţi seara o dezbatere televizată în care s-a exprimat indignarea că a crescut rezerva BNR. Deputatul PNL Ioan Ghişe şi economistul Constantin Cojocaru au prezentat recent mai multe soluţii pentru ieşirea Romåniei din criză. Aceştia suţineau că reducerea salariilor, a pensiilor şi a ajutoarelor de stat ar putea fi evitată dacă statul ar lua bani din rezerva valutară a BNR.

Guvernul împrumută primăriile pentru plata datoriilor către furnizori

Guvernul va împrumuta primăriile în acest an cu până la 1,5 miliarde lei, bani obţinuţi din privatizări, pentru a-şi achita obligaţiile restante la 31 decembrie 2009 către furnizorii de servicii şi lucrări, aceştia urmând să utilizeze fondurile pentru a-şi plăti la rândul lor datoriile către stat. "Actul normativ are în vedere deblocarea activităţii unor operatori economici care au de recuperat sume de la autorităţile administraţiei publice locale", se arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.

CURIERUL NAŢIONAL

Am pus frână pe deficit. Cum accelerăm economia?

Mitroi: Scăderea cheltuielilor cu salariile şi pensiile este doar o măsură de control al deficitului, şi nu de creştere economică. Pârvu: Printre măsurile eficiente se numără neimpozitarea profitului reinvestit şi penalizarea ieşirilor de capital. \"Este nevoie de o notă de impact din care să se vadă clar care sunt avantajele şi dezavantajele aplicării anumitor măsuri\". Analiştii economici şi reprezentanţii patronatelor spun că tăierea cheltuielilor este doar începutul, România având nevoie de o serie de alte măsuri care să contribuie la punerea în mişcare a economiei reale. Mai mult, întreprinzătorii atrag atenţia că în acest moment trebuie identificate priorităţile şi luate măsuri cât mai repede în acest sens.

Dinel Staicu, condamnat la patru ani de închisoare în dosarul BIR

Şeful SIF Oltenia, Dinel Staicu, şi fostul preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), Ion Popescu, au fost condamnaţi ieri la câte patru ani de închisoare cu executare şi la plata a peste opt milioane de lei, într-un dosar privind o fraudă de cinci milioane de euro. Judecătoria Sectorului 4 din Bucureşti a decis condamnarea celor doi pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, respectiv, abuz în serviciu în formă continuată. Alţi doi foşti directori din cadrul BIR, Radian Răceală şi Viorica Duţu, au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Dinel Staicu rămâne la conducerea SIF Oltenia

Preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al SIF Oltenia (SIF5), Dinel Staicu, a făcut apel la condamnarea sa la închisoare de către Judecătoria Sectorului 4 şi va ocupa în continuare funcţiile deţinute la societatea de investiţii financiare până la o sentinţă definitivă. \"Am făcut apel şi aştept să văd ce motive au invocat judecătorii. Acţionarii SIF Oltenia au votat, în 2008, pentru menţinerea mea în funcţiile de director general şi preşedinte până la pronunţarea unei hotărâri definitive a instanţei pe acest dosar. Până la o hotărâre definitivă sentinţa judecătoriei nu se poate pune în practică\", a declarat Staicu potrivit Mediafax.

Cum cumperi o casă prin ANL

Preţul apartamentelor achiziţionate prin ANL - 407 euro/mp. Mulţi tineri întâmpină dificultăţi în momentul în care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă, iar primul lucru care le creează probleme sunt banii, aşa că unii dintre ei apelelează la Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) în ideea că vor cumpăra un apartament mai ieftin. Curierul Naţional a apelat la un reprezentant ANL care să ne spună care sunt etapele pentru achiziţionarea unei locuinţe prin Agenţie.

Videanu: Vom continua, în toamnă, discuţiile cu ruşii despre South Stream

Videanu s-a întâlnit, ieri, cu preşedintele Gazprom Alexei Miller.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a exprimat disponibilitatea României de a pune la dispoziţia părţii ruse toate datele relevante pentru studiul de fezabilitate privind proiectul South Stream, urmând ca discuţiile să fie continuate în toamna acestui an, cu ocazia vizitei la Bucureşti a ruşilor.

Transelectrica: Marea Neagră este unul din marile rezervoare de gaze din lume

Marea Neagră este unul dintre marile rezervoare de gaze din lume şi ar trebui exploatat mai mult, iar vântul reprezintă cea mai mare atracţie pentru investitorii în producţia de electricitate, a declarat, ieri, directorul general al Transelectrica, prezent la Neptun, la Forumul Regional al Energiei FOREN 2010. \"Cel mai mare consumator este Europa acum, nu China. Se pare că există perspective ca sursa privind gazele să fie foarte promiţătoare în următorii ani\", a precizat Adrian Băicuşi..

EVENIMENTUL ZILEI

Planuri de restructurare: Băsescu îi face organigrama lui Boc

Marţi seară s-au discutat primele variante de restrângere a executivului: UDMR ar da Cultura pe Agricultură, UNPR cere Munca, iar PDL ia în calcul comasarea Dezvoltării cu Transporturile şi Comunicaţiile. Astfel, în formulele luate în calcul până acum, cei care riscă să-şi piardă portofoliile până la sfârşitul lunii ar fi Mihai Şeitan, Mihail Dumitru, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Gabriel Sandu şi Kelemen Kunor. Fie domeniile pe care le conduc vor fi comasate cu altele, fie li se analizează înlocuirea.

Aleşii s-au încurcat în averi secrete

Noua lege ANI, reexaminată şi votată ieri de deputaţii jurişti, a lăsat în ceaţă câteva aspecte importante. La ora actuală nu se ştie cum vor arăta declaraţiile de avere şi cât din conţinutul lor va fi public. La dezbaterile de ieri, reprezentanţii ANI Cătălin Macovei şi Horia Georgescu au propus să existe câte un singur formular pentru declaraţiile de avere şi de interese. Acestea urmau să fie publice, dar datele personale, a căror confidenţialitate a fost cerută de Curtea Constituţională, urmau să fie blurate.

Admitere de criză la facultate: locuri în funcţie de joburi

Universităţile româneşti încearcă să-şi adapteze oferta la piaţa muncii şi pun \"la bătaie\" mai multe locuri subvenţionate decât cu taxă. În plus, taxele de înscriere au fost \"îngheţate\". Locurile de muncă în administraţia publică, una dintre cele mai căutate specializări în anii trecuţi, nu mai sunt sigure, în contextul crizei economice şi al restructurărilor anunţate de executiv.

Cel mai mare centru comercial din România va fi gata în 2012

Complexul, care va avea 620.000 mp construiţi, se ridică în sectorul 1 al Capitalei, în zona şoselei Chitila, şi presupune o investiţie totală de circa 350 de milioane de euro. Proiectul va cuprinde un centru comercial şi un parc de retail. În total, va avea 190.000 de metri pătraţi de spaţii destinate comerţului detailist, cu peste 480 de magazine şi 8.500 locuri de parcare, iar 58.000 de metri pătraţi vor fi alocaţi parcului de retail. Acesta din urmă va fi finalizat în primă fază până la finele anului viitor şi-i va avea printre chiriaşi pe Carrefour şi reţeaua de bricolaj Leroymerlin.

Adio, credite de consum în euro şi alte valute!

Băncile s-au săturat să rămână cu banii nerambursaţi aşa că au decis să închidă robinetul împrumuturilor în alte monede decât cea naţională. Neputinţa românilor de a-şi plăti ratele la creditele de consum în valută, pe care le-au luat în ultimii ani, au făcut ca majoritatea băncilor să devină foarte reticente pe acest segment, mai ales cu cei care sunt plătiţi în moneda naţională. Măsura a fost luată pentru a reduce cât mai mult riscul valutar.

Patru nord-coreeni au dispărut fără urmă

Cotidianul italian \"La Stampa\" a scris că oficialii asiatici nu au putut justifica absenţa lor de pe foaia de joc de la meciul cu Brazilia. Dacă ar fi fost \"accidentaţi\", cei patru ar fi putut să stea măcar pe bancă, dar nimeni nu i-a văzut la stadion. Există deja fel şi fel de supoziţii că aceştia au \"dezertat\". Brazilia a învins greu marţi seară Coreea de Nord, cu scorul de 2-1.

FINANCIARUL

"Baronii" Puterii sau unde se duc banii dumneavoastră

Peste 90% din Biroul Permanent Naţional al PDL este format din acţionari ai unor firme care au afaceri cu statul. Politicienii portocalii aflaţi în fruntea ţării, stăpânii afacerilor cu bani publici, pun bazele unei noi burghezii de partid. De la înălţimea funcţiilor deţinute şi desprinşi de dramele sociale care au cuprins România, politicienii PDL se întrec în afaceri conectate la banul public fără a ţine cont de perioada tulbure pe care o traversează economia naţională.

BNR: Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare ar trebui menţinute şi în 2011

"România are de redus deficitul bugetar la 4,4% din PIB în 2011. Măsurile de acum, odată inversate, ar aduce problema înapoi, fără a găsi soluţii. Măsurile de acum nu pot fi inversate atât timp cât creşterea economică nu se reia viguros. Personal, nu cred că avansul economic se va relua la nivelul potenţial în 2011", a declarat Lucian Croitoru în cadrul unui seminar organizat de Ministerul Economiei şi de Centrul Român de Politici Economice (CEROPE).

Căpşunarii" trimit din ce în ce mai puţini bani, adâncind deficitul de cont curent

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a plasat în primele patru luni la 2,06 mld. euro, în urcare cu 40,3% faţă de perioada similară a anului trecut, evoluţia fiind determinată de balanţa transferurilor curente, care a consemnat un sold mai mic cu 61,2% faţă de ianuarie-aprilie 2009. Soldul balanţei transferurilor curente, ce includ banii trimişi de muncitorii români care lucrează în străinătate, a scăzut de 2,5 ori în primele patru luni, de la 1,555 mld. euro în ianuarie-aprilie anul trecut la 604 mil. euro.

Guvernul împrumută primăriile cu 1,5 mld. lei din privatizări inexistente

Contul AVAS este pe zero, de la OPSPI se speră la 50 mil. lei. Cu banii pe care îi va obţine din privatizări, guvernul a decis sa împrumute primăriile în acest an cu până la 1,5 miliarde de lei, aproximativ 380 de milioane de euro. Împrumutul va fi acordat pentru ca primăriile să-şi poată achita obligaţiile restante la 31 decembrie 2009 către furnizorii de servicii şi lucrări, aceştia urmând să utilizeze fondurile pentru a-şi plăti la rândul lor datoriile către stat.

PwC: piaţa globală de publicitate, estimată la 498 mld. dolari în 2014

Piaţa de media şi entertainment (E&M) din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) va puncta în perioada 2010-2014 o rată anuală de creştere de 4,6%, valoarea pieţei peste patru ani fiind estimată la 581 de miliarde de dolari, potrivit "Global Entertainment&Media Outlook 2010-2014", studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC). Potrivit acestuia, după declinul înregistrat în 2009, piaţa globală de E&M va consemna o rată anuală de creştere de 5% în perioada 2010-2014, ajungând la nivelul de 1,7 trilioane de dolari.

GÂNDUL

Parlamentarii PDL către premierul Boc: "Noi am dat poporului circ, dvs. daţi-i sânge"

După ce i-au salvat mandatul prin votul de la moţiunea de cenzură, parlamentarii PDL i-au amintit, ieri, lui Emil Boc că le este dator cu luarea de măsuri care să repare imaginea şifonată a partidului. Anunţaţi că duminică vor fi convocaţi într-o întâlnire cu Traian Băsescu, pedeliştii i-au transmis lui Boc că orice amânare va fi taxată.

Incredibila poveste a celor doi senatori PDL care au votat invers: "E idiot, dar se întâmplă..."

Berceanu îi consolează: "Şi mie mi-a scăpat o bilă şi am plecat cu cealaltă acasă". Petru Filip unul dintre cei în cauză, şi-a calificat gestul drept "idiot". Celălalt, Badea Viorel Riceard, dă vina pe toată "nebunia cu strigături" şi spune că "am luat bilele în mâinile greşite".

Mafia din Italia prosperă de pe urma crizei

Reţelele de extorcare şi cele de trafic de cocaină sau arme din sudul ţării preiau companii (de la pizerii la trusturi de construcţie) din Nord şi îşi asigură o aparenţă de \"legitimitate\". Recesiunea care a îngropat sute de mii de firme în Europa şi a trimis în şomaj milioane de oameni este o perioadă foarte prosperă pentru crima organizată din Italia. Reţeaua calabreză \"Ndrangheta preia una după alta companii falimentare din nordul industrializat al ţării, unde îţi asigură un aer de \"respectabilitate\", au relatat surse judiciare din Italia pentru The Independent.

JURNALUL NAŢIONAL

Lupta ministrului de Finanţe cu supersonicele Armatei

Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a spus la sfârşitul săptămânii trecute că, în condiţiile bugetare de astăzi, în care abia se asigură supravieţuirea instituţiilor statului, subiectul achiziţiei de supersonice F-16 pentru Forţele Aeriene este de neacceptat. Cert este că deja Aviaţia Militară se află într-o situaţie dramatică, pentru că avioanele MIG 21 \"Lancer\" au început să \"expire\".

Mitul tehnocratului providenţial

E greu să scoţi din capetele românilor ideea că problemele ţării s-ar rezolva peste noapte dacă o mână de tehnocrat ar apuca frâiele guvernării. Adică, după ce partidele s-au bătut 20 ani pe viaţă şi pe moarte pentru a accede la putere, în conştiinţa votanţilor au rămas, paradoxal, tocmai cei în care nu s-a investit nimic, tehnocraţii.

ROMÂNIA LIBERĂ

Două Românii. Una consumă, alta plăteşte

Doar Capitala şi câteva judeţe mari contribuie la buget cu sume consistente. Jumătate din judeţele Româ-niei primesc de la bugetul de stat, pentru nevoile locale, mai mulţi bani decât reuşesc să încaseze din impozitele principale. Cei mai mulţi bani îi înghit judeţele Vaslui, Olt, Suceava, Botoşani şi Bacău. Doar 20 de judeţe au avut contribuţii nete la bugetul de stat în 2009, arată date ale Ministerului Finanţelor Publice şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Agenţii de rating sau \"pompieri piromani\"?

Conflict de interese. Arbitri cu reguli secrete pe pieţele financiare. Noua retrogradare a Greciei de către Moody\"s a fost considerată "iraţională\" la Bruxelles, agenţiile internaţionale de rating fiind acuzate că "aduc ploaia sau vremea bună\", "amplificând\" speculaţiile pe pieţele mondiale. Se vorbeşte de agenţii de notaţie (de rating), dar în lume contează doar trei - Standard&Poor\"s (S&P), Moody\"s şi Fitch Ratings.

ZIARUL FINANCIAR

Soluţia paradoxală pentru un stat eficient: salarii de cinci ori mai mari pentru miniştri

Consilierul BNR Lucian Croitoru afirmă pe şleau ceea ce nimeni nu vrea să recunoască: salariile miniştrilor sunt prea mici ca să nu invite la fraudă. Salariile miniştrilor sunt de 15 ori mai mici decât ale şefilor de mari companii. Croitoru mai susţine însă că 500.000 de oameni trebuie să plece din sistemul bugetar.

Paradoxul sistemului bugetar este că disfuncţionalitatea administraţiei nu poate fi anulată prin reduceri salariale, ci prin introducerea unor criterii clare de performanţă şi de salarii motivante pentru decidenţi.

Băncile pot deveni acţionari la companiile cu credite restante

Băncile vor putea deveni acţionari timp de doi ani la companiile care nu îşi pot plăti creditele în cursul unei operaţiuni de restructurare, datoriile neplătite urmând a fi transformate în acţiuni, potrivit unui proiect de regulament al BNR. \"Iniţiativa BNR poate servi drept semnal că va creşte numărul companiilor cu probleme şi în imposibilitatea de a-şi onora datoriile. Până la urmă, băncile au finanţat companiile şi sunt responsabile într-o oarecare măsură de soarta acestora\", a spus Cristian Nacu, partener la compania de private equity Enterprise Investors.

Revenire pe Bursă: SIF-urile au câştigat 21% în şase zile

Bursa de la Bucureşti a revenit puternic după ce la începutul săptămânii trecute s-a apropiat din nou de minimele anului, SIF-urile înregistrând şase şedinţe de creşteri consecutive în care au câştigat în medie 21%. Chiar şi aşa, SIF-urile se tranzacţionează sub nivelul de la începutul anului. În ultimele trei şedinţe, indicele SIF-urilor, BET-FI, a consemnat creşteri medii de circa 4%, iar volumele de tranzacţionare au fost în creştere, semn că investitorii încep să creadă în revenire.

Fondul Proprietatea cheltuie 6.000 de euro pe lună cu fiecare angajat

Fondul Proprietatea a cheltuit în primele patru luni ale anului 1,66 mil. lei (395.000 de euro) cu fondul de salarii, în scădere cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar şi aşa, cheltuiala medie a Fondului pentru fiecare dintre cei 16 angajaţi (incluzând şi membrii Consiliului de Supraveghere) ajunge la circa 6.200 de euro pe lună. Fondul Proprietatea a obţinut venituri de 83,8 mil. lei (20 mil. euro) şi a cheltuit 45 mil. lei (10,8 mil. euro) în primele patru luni ale anului, înregistrând astfel un profit brut de 38,8 mil. lei (9,4 mil. euro).

Ciprioţii de la Bank of Cyprus renunţă la majorarea participaţiei la BT

Bank of Cyprus a renunţat la planul de a-şi majora participaţia la Banca Transilvania (BT) până la 20%, invocând o reanalizare a priorităţilor. Surse din piaţă afirmă că BERD, principalul acţionar al BT, ar fi influenţat decizia, dorind un investitor de alt calibru pentru bancă.

Cât câştigă economiile europene din deprecierea euro

Balanţa comercială a zonei euro a intrat în aprilie pe excedent, indicând faptul că deprecierea monedei euro şi cererea solidă de pe pieţe precum Statele Unite sau China echilibrează într-un fel sau altul problemele pe care ţările din sudul Europei le-au avut în ultima perioadă, scrie The Wall Street Journal. Potrivit Eurostat, excedentul comercial din zona euro s-a ridicat în aprilie la 1,4 mld. euro. Beneficiile unei monede mai slabe sunt resimţite în special de ţări precum Germania, a cărei economie depinde preponderent de comerţul extern.

Alimentele se vor scumpi cu 40%, avertizează ONU

Preţurile la alimente urmează să crească cu până la 40% în următorul deceniu, pe fondul unei cereri mai ridicate din partea pieţelor emergente şi a producţiei de biocombustibili, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) din cadrul ONU şi al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care avertizează asupra posibilităţii extinderii foametei şi a insecurităţii alimentaţiei, scrie The Guardian. Estimările vizează majorarea preţului în termeni reali la grâu şi cu 15 până la 40 de procente în următorii zece ani, faţă de nivelul mediu înregistrat în perioada 1997-2006.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb