REVISTA PRESEI 18.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 18 februarie 2017

REVISTA PRESEI 18.02.2017

ADEVARUL

Sorin Grindeanu, despre OUG 13, viitorul ministru al Justiţiei şi venirea lui Dragnea în fruntea Guvernului

Premierul Sorin Grindeanu, aflat în Belgia pentru o serie de întâlniri cu liderii instituţiilor europene, a acordat un interviu pentru corespondentul ziarului "Adevărul" la Bruxelles, Cristian Unteanu. Şeful Executivului a vorbit despre modificarea legislaţiei penale, a schiţat un portret al viitorului ministru al Justiţiei, dar s-a eschivat când a venit vorba despre o eventuală decizie a CCR care să-i permită lui Liviu Dragnea să ajungă premier.

Lovitură primita de colosul austriac Holzindustrie Schweighofer

Organizaţia internaţională FSC, o autoritate in domeniu, a anunţat că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriaca. Certificatul este solicitat de cumpărătorii internaţionali atunci când achiziţionează lemn. Decizia vine după ce mai multe ONG-uri au atras atenţia că Schweighofer procesează lemn tăiat ilegal din pădurile României. Forest Stewardship Council - FSC este un organism internaţional care certifica faptul ca lemnul vândut de companii provine din păduri gestionate sustenabil. Mai pe româneşte, că nu este furat. In 2015, ONG-uri din Germania, Austria si Romania au reclamat faptul ca parte din lemnul procesat de compania Austria Schweighofer era tăiat ilegal din pădurile noastre.

Reacţii la măsura PSD de a limita transportul gratuit al studenţilor

După măsura Guvernului PSD care a oferit transport gratuit studenţilor, parlamentarii îşi arată intenţia de a lua înapoi ceea ce a dat Executivul. Ministrul Gabriel Pletea de la Consultare Publică şi Dialog Social se declară împotriva modificării legii. "Am văzut amendamentele din Senat cu privire la transportul gratuit al studenţilor şi nu sunt de acord cu ele. Programul de guvernare specifică foarte clar că studenţii vor beneficia de gratuitate pe tren. De aceea consider că forma adoptată şi asumată de Guvern este cea dorită de studenţi şi aşa trebuie să rămână", a specificat Pletea pe pagina sa de Facebook. Gabriel Pletea este preşedintele Tineretului Social-Democrat.

Laurenţiu Cazan refuză "prostituţia" din showbiz

Laurenţiu Cazan, solistul român care a dat prima lovitură muzicală pe piaţa occidentală ("Say something"- 1993, prima piesă a unui român difuzată de radiourile vest europene), Laurenţiu Cazan refuză să mai cânte ori să apară în emisiuni de divertisment, deoarece, spune el, se promovează incultura. El s-a reîntors după ani în oraşul său natal Buzău, şi singura legătură pe care o păstrează cu scena, o reprezintă un club de blues din localitate, unde mai vine cu chitara sa şi festivaluri muzicale locale dedicate copiilor (Galaţi, Moreni, Târgovişte). Fost solist al trupei Sfinx, Cazan s-a apropiat mult de religie şi rugăciune, "deschidere către lumină" după cum numeşte orientarea sa artistul şi refuză să mai apară în emisiunile de divertisment din cauza decandenţei şi simulărilor sexuale atât de prezente în coregrafiilor soliştilor din noul val muzical, atât de agreat de tineri.

Donald Trump pregăteşte o operaţiune de curăţenie a serviciilor secrete

CNN şi New York Times scriu că Donald Trump pregăteşte o operaţiune de curăţenie a serviciilor secrete, pe fondul ultimelor scurgeri de informaţii confidenţiale către presă. Potrivit celor două instituţii de presă de peste Atlantic, responsabil cu această operaţiune va fi Stephen A. Feinberg, un multimilionar aparent fără tangenţă cu problemele de securitate naţională, dar în care Trump are o încredere totală. O asemenea mişcare ar agrava confruntarea dintre liderul de la Casa Albă şi serviciile de informaţii, în condiţiile în care Trump le acuză că nu îi sunt loiale şi că acţionează împotriva lui lăsând să se scurgă în presă informaţii potenţial compromiţătoare. Confruntarea dintre Trump şi servicii a început din timpul campaniei prezidenţiale şi a continuat şi după învestirea sa în funcţie, la 20 ianaurie.

Amenzi pentru Antena 3 şi RTV pentru modul în care au reflectat protestele

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, joi, posturile de televiziune Antena 3 şi România TV cu amenzi de câte 50.000 de lei, şi televiziunile Realitatea TV şi B1 TV cu somaţii publice, pentru nereguli în emisiuni care au reflectat protestele din 22 ianuarie faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Forul a primit aproximativ 690 de reclamaţii pe această temă, informează News.ro. Amenzile de 50.000 de lei pentru posturile de televiziune Antena 3 şi România TV au fost propuse de Dorina Rusu şi au fost votate de şase dintre cei nouă membri CNA prezenţi la şedinţă. Răsvan Popescu, Monica Gubernat şi Laura Georgescu au fost împotrivă.

Cine vrea excluderea lui Mihai Chirica din PSD şi cine îl susţine

Mai multe organizaţii PSD, conduse de apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, şi-au arătat susţinerea pentru preşedintele partidului şi cer excluderea disidentului Mihai Chirica. De partea primarului a rămas doar organizaţia de tineret din Iaşi. Decizia va fi luată săptămâna viitoare de conducerea reunită a partidului. Organizaţia PSD Vrancea, condusă de Marian Oprişan: "Onorabil ar fi ca cei care consideră că nu mai sunt reprezentaţi de conducerea PSD să îşi dea demisia din partid. Iar dacă nu au suficientă bărbăţie pentru astfel de gesturi, aşteptăm de la conducerea partidului excluderea de urgenţă a tuturor celor care nu au chef de muncă şi caută fel de fel de motive ca să nu pună umărul la implementarea programului de guvernare asumat de coaliţia PSD-ALDE.

Viceprimar: Pasajul de la Piaţa Sudului va fi gata în două luni

Lucrările de la pasajul subteran din Piaţa Sudului vor fi gata în luna aprilie a acestui an, iar podul peste Dâmboviţa, din zona de sud-est a Capitalei, va fi finalizat în august, urmând să fie începute lucrările la construcţia drumului care leagă podul de Şoseaua Olteniţei, a declarat pentru News.ro viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu. Acesta a precizat că, în cazul podului peste Dâmboviţa, de anul viitor circulaţia în zona Vitan - Bârzeşti se va desfăşura fără blocaje. Construcţia Pasajului Piaţa Sudului a început în primăvara anului 2014 şi trebuia terminată la sfârşitul anului 2015, dar, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, termenul a fost prelungit până la 30 iunie 2016.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, urmăriţi penal

Primarul Timişoarei Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu, fostul secretar al Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, şi trei funcţionari din Primăria Timişoara sunt audiaţi la structura centrală a DNA în dosarul afacerii "112". E vorba de ancheta care vizează modul în care mii de locuinţe au fost vândute de Primăria Timişoara în baza legii 112. "În perioada 1996 - 2015, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, precum şi alte persoane, şi-au încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 şi au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului", anunţă procurorii DNA, potrivit cărora casele au fost vândute la preţuri modice unor persoane care nu aveau dreptul să cumpere.

Juncker: Europa să nu cedeze în faţa cererilor Statelor Unite privind creşterea cheltuielilor militare

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Europa nu trebuie să cedeze în faţa cererilor Statelor Unite de a creşte cheltuielile militare, pentru că şi dezvoltarea şi asistenţa umanitară sunt părţi componente ale securităţii, relatează Reuters. El a atras atenţia că Germania nu ar mai avea un surplus bugetar, dacă va creşte chetuielile de apărare la 2% din PIB, de la 1,22%, în prezent. Donald Trump a pus sub semnul întrebării angajamentul Statelor Unite faţă de NATO, dacă ţările europene nu cresc cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB. Statele Unite asigură în prezent 70% din bugetul NATO, notează Reuters, potrivit news.ro.

Banca Mondială va ajuta autorităţile române să structureze Fondul Suveran de Investiţii

Reprezentanţii Băncii Mondiale arată că vor susţine şi colabora cu autorităţile române pentru structurarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care va determina prioritizarea investiţiilor şi revitalizarea sectoarelor cheie ale economiei româneşti. Elisabetta Capannelli, Country Manager al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, şi alţi reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi-au oferit întreaga susţinere şi disponibilitate pentru colaborarea în structurarea Fondului Suveran. Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu şi Elisabetta Capannelli, Country Manager al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria s-au întâlnit vineri pentru a face o radiografie a situaţiei economice din România.

EVENIMENTUL ZILEI

Modul NEAŞTEPTAT în care Nicuşor Dan şi USR ar putea SCĂPA de DOSARUL privind finanţarea campaniei

Poliţiştii bucureşteni sunt în alertă. Sediul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) a fost spart, iar autorităţile ar fi ascuns acest fapt foarte grav, susţine ştiri pe surse. Au dispărut documente privind finanţarea controversată a USB de la alegerile locale din iunie 2016. Managerii A.E.P. au constatat cu stupoare că zilele trecute din cadrul instituţiei au dispărut anumite documente privind rambursarea sumelor cheltuite de USB în campania electorala din iunie 2016 de la alegerile locale, documente în baza cărora PICCJ a demarat deja o anchetă penală in rem. Din primele cercetări s-a constatat că sustragerea documentelor respective s-a făcut ca urmare a spargerii unor fişete ale A.E.P. unde erau stocate chiar documentele USB. Culmea este că până la acest moment informaţia nu a fost făcută publică.

FURT de proporţii din banii angajaţilor SPP: 870.000 de euro dispăruţi din fondul CAR!

Conducerea Casei de Ajutor Reciproc la care au aderat angajaţii SPP a confirmat pentru EVZ frauda comisă, precum şi faptul că a fost sesizat Parchetul Militar. De asemenea, membrii CAR au făcut precizarea că activitatea CAR este distinctă de cea a SPP, iar banii aparţin exclusiv angajaţilor. Trei angajaţi ai SPP din Departamentul Financiar şi-au furat colegii care depuneau cotizaţii la fondul CAR. Unul dintre ofiţeri s-a sesizat că nu i se acordă împrumutul de foarte mult timp, că şeful departamentului se eschivează de la a-i acorda lămuriri şi atunci şi-a alertat superiorii. Generalul Lucian Pahonţu, şeful SPP, a dispus verificări, iar în urma controlului efectuat în gestiunea fondului Casei de Ajutor Reciproc (CAR), s-a descoperit o fraudă masivă. Două dintre contabile au recunoscut că, împreună cu şeful lor, şi-au însuşit banii.

Gâdea şi Ciuvică audiaţi la Înalta Curte

Jurnaliştii de la Antena 3 Mihai Gâdea şi Mugur Ciuvică au fost audiaţi vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în calitate de martori, în dosarul privind şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei. Primul care a dat declaraţii în faţa instanţei a fost Mihai Gâdea, el oferind detalii în legătură cu difuzarea de către Antena 3, în mai 2013, a unui spot publicitar, prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie din fotbal. Mihai Gâdea a spus în sala de judecată că Antena 3 şi Antena TV Group sunt două entităţi juridice care funcţionează independent, între care exista un protocol de colaborare privind difuzarea de materiale promoţionale. Camelia Voiculescu apare în acţionariatul ambelor societăţi, dar ea nu este implicată în deciziile editoriale ale postului Antena 3.

DNA şi DIICOT, la COMANDA unor judecători şi procurori UE

Guvernul a informat Parlamentul că trebuie să modifice legislaţia penală, în maxim trei luni de zile, pentru a permite procurorilor şi judecătorilor din UE să comande investigaţii penale în România. Parlamentul trebuie să transpună, până la 22 mai, Directiva 2014/41/UE privind ordinul european de anchetă în materie penală, potrivit căruia un stat membru UE poate comanda anchete în România. Un ordin european de anchetă urmează să fie emis de către un stat membru UE pentru strângerea de probe pe teritoriul altui stat membru UE. Căile de atac disponibile împotriva unui ordin european de anchetă trebuie să fie cel puţin echivalente celor disponibile într-o cauză internă împotriva măsurii de investigare respective.

Apele Române bagatelizează distrugerea plajei din Mamaia, reabilitată cu 35 milioane de euro

Porţiunea de plajă din sudul staţiunii Mamaia, distrusă de furtunile din luna ianuarie, ar fi trebuit readusă la forma ei iniţială de către contractorul care a câştigat licitaţia pentru lărgirea şi reabilitarea ei. Apele Române susţin însă că este vorba doar de nişte "denivelări de nisip", urmând să se ocupe de remedierea plajei afectate. Din banii statului. Reabilitarea celor cinci sectoare de plajă din Mamaia, Constanţa şi Eforie Nord, a costat 175 milioane de euro bani europeni, 35 de milioane euro fiind cheltuiţi pentru Mamaia Sud. Lucrările erau garantate pe 50 de ani.

Unde pot merge bugetarii cu 1.450 lei, valoarea unui voucher de vacanţă

Veste bună pentru bugetari. Şi confirmată oficial încă o dată: începând cu 1 iulie, aceştia vor primi un voucher de vacanţă în valoare de 1.450 lei. Potrivit reprezentanţilor din piaţă, cu această sumă poate fi cumpărat un sejur complet pe litoralul românesc, în staţiunile balneo, în Delta Dunării sau staţiunile montane. Informaţia a fost susţinută joi de ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, cu ocazia deschiderii Târgului de Turism al României (TTR) de la Romexpo.

JURNALUL NATIONAL

Pe ce a dat Guvernul Cioloş 1,6 miliarde de euro în ultimele zile de mandat

Mihai Gâdea a prezentat, joi seară, la Sinteza zilei, o hotărâre a Guvernului Cioloş care arată pe ce au cheltuit tehnocraţii 1,6 miliarde de euro, încălcând legea, la câteva zile după alegerile locale câştigate de PSD. Este vorba de Hotărârea 906 prin care Guvernul condus de Dacian Cioloş cumpără muniţie în valoare de 1,6 miliarde de euro, publicată în Monitorul Oficial nr. 1034/22.12.2016: "Hotărârea nr 906/2016 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare Corveta multifuncţională"

Agricultura de precizie, un concept care prinde tot mai bine în România

Utilaje "smart", programe de management, rapoarte despre consumul de carburant şi despre gradul de exploatare al utilajelor, sisteme de conducere în paralel pe baza poziţionării prin satelit, introducerea localizată a materialului săditor şi a fertilizanţilor, monitorizarea recoltei, evitarea suprapunerii în timpul semănatului şi stropitului. Sună a film SF? Nu, pentru că a apus vremea în care agricultura presupunea semnat, prăşit şi recoltat, cu tractoare vechi de când lumea şi cu muncitori cu mânecile suflecate. Agricultorii din România îşi dau întâlnire pe 28 februarie, la Hotel Pullman, pentru a discuta pe tema tema "Agricultura de precizie: tehnologii şi inovaţii".

Industria turismului se va dubla în maximum trei ani

Ponderea turismului în PIB-ul ţării se va dubla, în următorii doi-trei ani, a declarat ieri ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, la deschiderea Târgului de Turism. Voucherele de vacanţă care vor fi acordate de la 1 iulie tuturor bugetarilor vor contribui la explozia sectorului. Calculele agenţiilor de turism arată că sumele cheltuite pe vacanţele achiziţionate cu vouchere vor creşte de 38 de ori. Asta înseamnă că sejururile în România cumpărate în 2017 cu tichete de vacanţă vor totaliza 380 de milioane de euro, dacă avem în vedere că anul trecut acestea au totalizat 10 milioane de euro. Valoarea voucherelor de vacanţă este de 1.450 de lei pentru fiecare bugetar.

Victor Ponta: "Mă voi lupta şi cu Guvernul şi cu partidul meu, dacă e cazul"

Fostul premier Victor Ponta a făcut o serie de declaraţii puternice la adresa Guvernului Sorin Grindeanu, dar nu a menajat nici PSD-ul, într-un interviu pentru radioinfinit.ro. "Principalul motiv pentru care rămân deputat şi pentru care rămân în PSD este pentru că am o datorie uriaşă faţă de oamenii din Gorj. Sunt multe de făcut în judeţ, dar mai ales, în mod special, salvarea Complexului Energetic Oltenia şi a mineritului şi a Energiei din Gorj. Sunt nişte probleme uriaşe moştenite de anul trecut. Nu am văzut ca cineva din noul Guvern să aibă timpul sau pregătirea să le rezolve. Din păcate, noul ministru are şi probleme de sănătate. ", a spus Ponta, conform radioinfinit.ro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb