REVISTA PRESEI 19.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 ianuarie 2016

ADEVARUL

Victoria Nuland la Bucureşti

Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene şi euro-asiatice al secretarului Departamentului de Stat, s-a aflat la Bucureşti pentru 24 de ore. "Per ansamblu, suntem impresionaţi de munca pe care o face DNA. Susţinem DNA în ceea ce priveşte pregătirea şi suportul tehnic. E de la sine înţeles că în societăţile democratice este cu adevărat important menţinerea echilibrului între siguranţă şi dreptul la viaţă privată, toţi ne luptăm cu asta. Ceea ce este interesant este că instrumentarea cazurilor a ajuns la o asemenea scară aici. Îmi amintesc că acum câţiva ani, plângerea era că nu existau cazuri finalizate. Acum, societatea civilă vorbeşte despre acest echilibru şi asta este foarte sănătos. In ceea ce priveşte procesul de selecţie şi nominalizare a şefilor de parchete, în special DNA, aceasta este o decizie pe care o vor lua liderii români. Am toată încrederea că autorităţile române vor trata acest lucru foarte serios şi vor căuta să câştige în continuare încrederea publicului şi încrederea internaţională şi să arate că România este pe calea cea bună", a declarat Victoria Nuland.

Noul Război Rece. Cum destabilizează Kremlinul Europa

Rusia lui Vladimir Putin este acuzată că finanţează clandestin partide extremiste din state membre UE pentru a slăbi Europa şi a-şi promova agenda internaţională. Serviciile secrete americane au primit ordin din partea Congresului să efectueze o anchetă în acest sens, relatează The Telegraph. Ordinul a fost dat după ce oficiali englezi de rang înalt şi-au exprimat temerile în legătură cu "un nou Război Rece" în Europa. Potrivit unui document consultat de The Telegraph, serviciile secrete americane sunt îngrijorate de sporirea influenţei Rusiei în Cehia, Franţa, Grecia, Italia şi Ungaria. Sub lupa investigaţiei s-ar afla partidele Zorii Aurii (Grecia), Liga Nordului (Italia), Jobbik (Ungaria) şi Frontul Naţional (Franţa), care a primit în 2014 un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă din Rusia. Un caz în care ar fi putut exista influenţe din partea Moscovei este vizita efectuată de parlamentari austrieci în Crimeea pentru a susţine anexarea peninsulei de către Rusia.

Jurnaliştii norvegieni, rezervaţi cu privire la un abuz în cazul copiilor

Cazul familiei Bodnariu a împărţit opinia publică din România în două tabere. În Norvegia, însă, cazul a fost relatat doar de câteva publicaţii, una dintre ele fiind ziarul naţional creştin "Vårt Land". Doi jurnalişti, care au publicat informaţii despre familia căreia i-au fost luaţi cei cinci copii în noiembrie, anul trecut, explică de ce sunt sceptici cu privire la acuzaţiile aduse sistemului de Protecţie a Copilului din Norvegia (SPC). Deşi în Norvegia nu este o obişnuinţă ca presa să scrie despre cazurile Protecţiei Copilului, tocmai fiindcă sistemul este unul foarte închis astfel încât să nu permită stigmatizarea copilului, iar informaţiile nu se pot obţine decât dintr-o singură sursă, jurnaliştii ziarului "Vårt Land" au fost interesaţi de cazul familiei Bodnariu din cauza argumentelor care au apărut iniţial în presă: acuzaţiile de "îndoctrinare religioasă". Jurnaliştii norvegieni care au discutat cu jurnaliştii români, în cadrul acestei intervenţii, nu neagă că sistemul are nevoie de schimbări sau îmbunătăţiri, tocmai fiindcă în unele cazuri intervine prea drastic, iar în altele, deloc.

85% din conservele de carne conţin nitrit de sodiu, un E asociat cu cancerul la stomac

Circa 85% din conservele de carne de pe piaţă conţin nitrit de sodiu, care, în prezenţa proteinelor, se poate transforma într-o substanţă care duce la apariţia cancerului de stomac. Mai mult, 25% din conservele de carne conţin cartilagii, vase de sânge şi nervi. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) a realizat un studiu privind calitatea conservelor din carne denumită "Hrană sănătoasă - o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră". "Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în România nu sunt etichetate corespunzător sau nu conţin ingredientele corecte. Astfel, consumatorii sunt informaţi greşit despre preparatele din carne pe care le cumpără. Consumatorii se aşteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conţinutul şi calitatea produsului", potrivit APC.

Florian Walter, fostul patron al Universităţii Cluj a primit rezidenta in Emiratele Arabe Unite

Florian Walter a găsit soluţia pentru a scăpa de închisoare. Nu se va mai întoarce niciodată in Romania! Fostul patron al Universităţii Cluj a primit rezidenta in Emiratele Arabe Unite, tara cu care autorităţile din Romania nu au acord de extrădare. Walter e acuzat ca a prejudiciat bugetul de stat cu 4,5 milioane de euro, iar DIICOT a stabilit ca afaceristul a constituit si coordonat un grup infracţional organizat in mai multe judeţe din tara si in Bucureşti. Walter era plecat din tara in momentul in care i s-a decis arestarea, iar acum poate să rămână permanent in Emirate. Intre timp, Walter a mai primit o lovitură. Soţia a decis sa divorţeze de el. Ei au doi copii împreună.

Consiliul Naţional de Etică nu va mai avea ultimul cuvânt în cazul tezelor de doctorat plagiate

Consiliul Naţional de Etică nu se va mai ocupa de analiza presupuselor abateri de la etica academică în cazul tezelor de doctorat şi nici nu va mai stabili sancţiuni cum ar fi retragerea titlurilor de doctor. Aşa stabileşte un proiect de ordonanţă de urgenţă, scos luni în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei. "Având în vedere rolul şi atribuţiile Consiliului Naţional de Etică, precum şi faptul că acordarea calităţii de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare, respectiv acordarea titului de doctor, materializate în acte administrative emise de instituţii de specialitate, sancţiunile cu privire la acestea nu pot fi aplicate de Consiliului Naţional de Etică, prin retragerea acestor calităţi întrucât încalcă principiul simetriei actelor adminstrative (cine emite şi retrage)."

Europa impotenţei decidenţilor politici

Europa se scufundă din cauza unor lideri politici depăşiţi de situaţie, mimând deciziile şi fără curajul de a-şi asuma propriile hotărâri, rămase la stadiul de hârtii fără relevanţă, semnate cu fast şi aruncate apoi, cvasi-instantaneu, la coşul de gunoi. După succesiunea de reuniuni, Consilii şi Summit-uri, desfăşurate la Bruxelles în 2015 cu frecvenţa de unul pe săptămână, cu miniştri, apoi şefi de stat şi guvern, solemni, preocupaţi de destinul omenirii şi al Europei, de şedinţele în urgenţă ale Parlamentului European, rezultatul concret? Până în acest moment, spunea săptămâna trecută comisarul european Dimitris Avramopoulos, "fost relocate doar 272 persoane, iar criza refugiaţilor se înrăutăţeşte, în acest început de an 2016 nu am avut pauză de iarnă, cu un flux de 3.000-4.000 de persoane zilnic intrând în Grecia în perioada sărbătorilor de iarnă şi de început de an.

George Friedman: UE, tot mai puţin demnă de încredere şi mai impredictibilă

Uniunea Europeană a eşuat, dar nu există alternativă clară. Aceasta este părerea analistului politic american George Friedman, fondator al agenţiei Stratfor. Potrivit lui, americanii constată că există un eşec în ceea ce priveşte rezolvarea problemei imigranţilor, însă, din punctul lor de vedere, chestiunea nu este una majoră, având în vedere că se referă la strămutarea a mai puţin de 0,5% din populaţie. Problema este că Europa nu poate lua o decizie privind modul în care să rezolve situaţia. "Poţi decide să nu laşi pe nimeni să intre şi apoi iei măsuri sau poţi decide să-i integrezi (pe refugiaţi, n.red.) şi faci anumite lucruri pentru asta. Incapacitatea Europei de a lua o decizie este, din punctul de vedere al americanilor, cea care pune cele mai multe probleme", a declarat Friedman într-un interviu acordat în exclusivitate EurActiv.com.

Războiul preţurilor, faza pe gaze naturale

"Gazprom încă nu a înfruntat întregul colaps din preţul petrolului. Durerea este întârziată", a declarat Ildar Davletshin, analist la Renaissance Capital. Preţul barilului de petrol Ural se ridica la o medie de 55-60 de dolari în trimestrul al treilea, dar de atunci şi până acum a scăzut până la niveluri de 27 de dolari. Preţul gazelor naturale urmează preţul petrolului cu o întârziere de 6-9 luni, printr-o formulă secretă trecută în contractele Gazprom. Potrivit calculelor Bloomberg, Gazprom a pierdut venituri de 10 miliarde de dolari numai din livrările către Germania, ca urmare a colapsului înregistrat de preţuri. Cantităţile vândute fostelor state sovietice, inclusiv Ucraina, au scăzut cu 26% comparativ cu acelaşi interval din 2014. Vânzările din Rusia au scăzut la rândul lor cu 5%, până la 150,6 miliarde de metri cubi, din cauza competiţiei în creştere a Novatek - al doilea producător de gaze al Rusiei, şi a gigantului petrolier Rosneft, care vinde tot mai multe gaze.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank si-a făcut site nou, cu chat in timp real

Raiffeisen Bank si-a lansat un nou site, cu un design la moda, cu fotografii pe toata pagina, text si secţiuni de dimensiuni mari, in care a introdus si noi secţiuni utile pentru clienţii săi, precum un chat in timp real la care clienţii pot pune diverse întrebări si obţin rapid răspuns. Astfel am aflat ca Raiffeisen nu acorda credite romanilor care lucrează in străinătate. Dintre băncile mari romaneşti (BCR, BRD, BT, UniCredit, CEC, ING), niciuna nu mai are o astfel de opţiune, lansata in premiera pe piaţa bancara de către micuţa banca inovatoare Libra Internet Bank. Chat-ul este extrem de util pentru clienţii băncii mai ales in cazul reclamaţiilor, un cuvânt de negăsit pe noul site Raiffeisen, ca de altfel si in cazul altor bănci. Poate pentru ca bancherii au in continuare prejudecata ca reclamaţiile le fac rău si le e ruşine cu ele, in loc sa le exploateze cat mai bine pentru a-si îmbunătăţi serviciile. Ar fi foarte util pentru toata lumea, ca Raiffeisen sa-si pună pe site si o secţiune speciala dedicata reclamaţiilor. Mai ales ca ştim ca nu sunt puţine, de la Reclamatiibanci.ro.

CURENTUL

Gabriel Oprea şi-a lăsat rudele în guvernul Cioloş

De 3 ani încoace se ştie că la MApN nu se apropie nimeni de licitaţii în afară de firma UTI a lui Tiberiu Urdăreanu şi de acoliţii săi. Urdăreanu e mare UNPR-ist iar pila lui în MApN nu era cum s-a crezut o perioadă, Mircea Duşa, ci cumnatul lui Gabriel Oprea, generalul Valeriu Nicuţ. Nicuţ a fost trecut în rezervă la sfârşitul anului 2013 de preşedintele Traian Băsescu şi reactivat de Victor Ponta în 7 martie 2014 prin numirea sa ca secretar de stat la MApN, funcţie pe care o ocupă şi astăzi. Nicuţ secretizează licitaţiile şi câştigătoare devin firmele UTI şi Interactive Systems and Business Consulting ESi Acquisition care lucrează împreună.

Primăria Constanţa vrea 45 milioane de euro de la Mazăre

Primăria Constanţa s-a constituit parte civilă în dosarul în care Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi omul de afaceri Sorin Strutinsky au fost trimişi în judecată alături de alte persoane, printre acestea aflându-se cinci angajaţi ai Primăriei Constanţa şi Gabriel Marius Stan, viceprimar al municipiului Constanţa. Cererea privind constituirea ca parte civilă a Primăriei Constanţa în dosarul penal a fost trimisă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. DNA anunţa în 9 decembrie 2015 că: "procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a inculpaţilor: MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al municipiului Constanţa, STRUTINSKY SORIN GABRIEL, om de afaceri, MARTIN EDUARD STELIAN, asociat al S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L, deputat în Parlamentul României.

EVENIMENTUL ZILEI

Polyana Cristescu, fosta soţie a lui Nicu Ceauşescu, în conducerea Studiourilor MediaPro

Polyana Cristescu va fi unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al Studiourilor din Buftea, cumpărate de către producătorul Bobby Păunescu. Polyana Cristescu va conduce alături de producătorul american de la Hollywood, Donald Kushner, Studiourile MediaPro de la Buftea. Mandatul va fi valabil până în toamna anului 2019, potrivit www.romaniatv.net. Noul consiliu de administraţie al Studiourilor din Buftea, cumpărate la sfârşitul anului trecut de către producătorul Bobby Păunescu, va fi format din patru membri, printre care şi Polyana Cristescu, fosta soţie a lui Nicu Ceauşescu. Lituanianul Aleksandras Cesnavicius, numit, în 2013, director general al Pro TV, companie deţinută de Central European Media Enterprises, se va retrage din Consiliu. În acelaşi timp, Studiourile Media Pro îşi vor schimba denumirea în "Bucharest Film Studios". Studiourile Media Pro sunt cele mai mari din Europa Centrală şi de Est, cu 19 studiouri întinse pe 40 hectare de teren.

Noua fabrică de apartamente a Bucureştiului

Familia Eskiocak din Turcia a vândut 40% din primul bloc aflat în construcţie pe o parte din platforma industrială Turbomecanica din Militari, cumpărată în 2014 pentru 5,2 mil. euro. Dezvoltatorul estimează că va vinde întregul imobil cu patru luni înainte de recepţionare. Complexul Rotar Park Residence va încheia anul acesta cu 264 de apartamente finalizate, potrivit dezvoltatorului. Primul bloc cu 192 de apartamente început anul trecut va fi predat în această toamnă, iar în luna martie, dezvoltatorul proiectului intenţionează să mai înceapă construcţia unui imobil turn cu 72 de unităţi locative. Acestea fac parte din prima etapă de dezvoltare, care va fi continuată la finalul anului cu următoarele blocuri. Ansamblul are prevăzute un total de cinci blocuri cu 11 etaje şi 12 scări, care au în componenţă peste 1.100 de apartamente.

Ansambluri rezidenţiale care au luat locul fostelor fabrici din Bucureşti.

Rotar Park Residence face parte dintr-un şir lung de ansambluri rezidenţiale care au luat locul fostelor fabrici din Bucureşti. Pe această listă se regăsesc proiectele Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timişoara 58 peste Frigocom în Militari. În construcţie mai sunt şi proiectele Gran Via Park în locul fabricii Electrotehnica din zona Lujerului şi Metropolitan Residence în locul Policolor. Foste fabrici care se pregătesc să lase locul blocurilor cu apartamente sunt: Laromet, Rocar, Ventilatorul şi Spicul.

Europa, tot mai sceptică în faţa valului de imigranţi

Austria a introdus controale la graniţă, suspendând "temporar" acordul de liberă circulaţie Schengen, în timp ce cancelarul austriac a avertizat că întreaga UE "este sub semnul întrebării". Cancelarul austriac, Werner Faymann, a vorbit, duminică, despre faptul că oricine ajunge la graniţă poate fi controlat, conformnoilorreglementări care au intrat în vigoare, sâmbătă, aşa că imigranţii care intenţioneză să treacă în Germania şi mai departe vor fi opriţi la frontiera austriacă. "Dacă UE nu reuşeşte săşi securizeze graniţele externe, spaţiul Schengen este pus sub semnul întrebării. Aşa că fiecare ţară trebuie să-şi controleze graniţele naţionale", a spus Faymann. Iar dacă UE nu poate să-şi controleze frontierele externe, întreaga Uniune Europeană este în pericol, a adăugat oficialul austriac.

Dator la bănci, Radu Moraru gata să piardă o casă de un milion de euro

Cunoscutul realizator a fost executat silit pentru că nu şi-a achitat ratele la bănci, dar spune că e suspect cum a ajuns imobilul său pe site-ul de licitaţii. Radu Moraru are mari probleme cu băncile. Un apartament de lux al patronului postului de televiziune Naşul TV a fost scos la licitaţie de Banca Transilvania. Proprietatea imobiliară, cu două etaje şi mansardă, situată în cartierul Cotroceni, este evaluată la aproape un milion de euro. La licitaţie, banca cere doar jumătate de preţ, aşa cum apare într-un anunţ public postat de Divizia de real estate. Contactaţi de EVZ, reprezentanţii instituţiei au spus că nu doresc să comenteze. În februarie 2008, Radu Moraru PFA a luat, împreună cu un asociat, un credit pe cinci ani de 1,8 milioane de euro de la Banca Transilvania. El urma să returneze 2,2 milioane de euro, dar datoria, cu dobânzi şi penalităţi a crescut.

JURNALUL NATIONAL

Tăriceanu a discutat cu ambasadorul Norvegiei pe subiectul Bodnariu: Se intenţionează o modificare a legii

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că, în cadrul unei întâlniri avute luni la Parlament, cu ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, a fost informat cu privire la situaţia copiilor din familia Bodnariu, precum şi cu intenţia autorităţilor de la Oslo de a modifica legislaţia în domeniu. "Doamna ambasador mi-a dat asigurări că legislaţia norvegiană integrează legislaţia internaţională privitoare la protecţia drepturilor copilului, că această legislaţie se bazează pe considerentele de interes superior al copilului, care prevalează în faţa altor prevederi şi că autorităţile care se ocupă de acest caz vor trata, evident, în baza legislaţiei. (...) Mi-a sugerat că există, probabil, o diferenţă de percepţie şi de raportare, în Norvegia", a precizat, într-o conferinţă de presă, Tăriceanu. Preşedintele Senatului a reamintit, în context, că există o delegaţie parlamentară, din care fac parte membri ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, care s-a deplasat în Norvegia pentru a se informa cu privire la cazul Bodnariu.

Ocolul parlamentar al Pământului în anul 2016

Înainte să plece în vacanţa de iarnă, conducerea Camerei Deputaţilor şi-a aprobat programul de relaţii externe pentru anul 2016. Unul tare ambiţios, dacă ne gândim că bugetul pentru deplasările în străinătate este cu 90.000 de euro mai mic faţă de bugetul pe 2015. În total, la capitolul "Vizite Externe", au alocaţi aproape 400.000 de euro. Deputaţii şi-au pus în cap să facă 450 de deplasări în străinătate, cu durate cuprinse de la 2 la 7 zile. Dacă toate aceste deplasări ar avea loc, atunci aleşii noştri şi-ar petrece peste 1.100 de zile în străinătate, adică echivalentul a trei ani. Cele mai multe deplasări, peste 50, ar trebui să se facă în cadrul relaţiei cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dar şi cu cea a NATO. Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, are planuri mari în ultimul an de mandat. Împreună cu cei din Biroul Permanent, adică întreaga conducere a Camerei Deputaţilor, vrea să facă 11 deplasări externe în toate colţurile lumii.

Ce avere au primii 62 cei mai bogaţi oameni ai lumii

Prăpastia dintre bogaţi şi săraci se măreşte în continuare, spune un studiu efectuat de organizaţia de binefacere Oxfam. Studiul relevă faptul că cei 62 cei mai bogaţi oameni ai lumii deţin aceeaşi bogăţie ca jumătate din cei mai săraci oameni ai lumii. Oxfam mai spune că cei mai bogaţi oameni, care reprezinţă 1% din populaţia lumii, deţin cât restul populaţiei globului. Reprezentanţii Oxfam spun că: "În loc să avem o economie care să funcţioneze pentru prosperitate tuturor, pentru generaţiile viitoare şi pentru planetă, avem una care lucrează pentru 1% din populaţie". Averea celor 62 cei mai bogaţi oameni a crescut cu mai mult de jumătate de trilion de dolari, la 1,76 trilioane, în ultimii 6 ani. Raportul Oxfam a fost publicat înaintea celui de al 46-ea Formul Economic Mondial care va avea loc la Davos, Elveţia. Oxfam spune că mărirea diferenţei dintre salariile executivilor şi a muncitorilor trebuie micşorată şi face apel pentru eliminarea diferenţei de salarizare între femei şi bărbaţi.

Reciclarea ambalajelor îi bagă în faliment pe agenţii economici

Degeaba a redus Guvernul TVA cu 4 procente, pentru că această reducere ar putea să fie anulată de creşterea preţurilor în toate domeniile cu cel puţin 30%. Şi nu pentru că ar creşte tarifele la materiile prime. Motivul este că firmele de reciclare a ambalajelor folosite de industrie nu şi-au făcut treaba, iar amenzile le vor plăti acum producătorii români. Deocamdată se speră ca Ministerul Mediului să găsească o soluţie, pentru că altfel multe societăţi româneşti, în special din industria alimentară, riscă falimentul. La nivelul Uniunii Europene, costul mediu al reciclării ambalajelor este de 50 euro/tonă, în timp ce la noi va ajunge la 430 euro/tonă dacă se va aplica taxa suplimentară de 2 lei/kg. Asta pentru că în urmă cu nouă ani, România a făcut pe zmeul Europei, luându-şi angajamentul că va recicla 50% din ambalajele folosite în piaţă. La ora actuală reciclăm doar 3%. Abia dacă ţările dezvoltate pot atinge pragul angajat de România. Activitatea a şapte firme de reciclare a fost suspendată la sfârşitul anului trecut pentru neregulile găsite. Problema este că acum nu mai are cine să colecteze şi să recicleze aceste ambalaje.

NATIONAL

Pericol! Criza imobiliara iminenta in Romania!

Firmele de construcţii din domeniul rezidenţial si nerezidenţial din Romania sunt cele mai expuse riscului insolventei si chiar falimentului, deoarece nu au investit in retehnologizare si îşi achita facturile o data la noua luni, fiind ameninţate permanent de incapacitatea de plata. Un studiu realizat de compania de asigurări de credit Coface Romania arata ca investiţiile in retehnologizare sunt necesare, in 2014 realizându-se investiţii in active fixe de doar 5%. Pentru al doilea an consecutiv, ritmul de retehnologizare a fost sub dinamica uzurii, ceea ce arata o lipsa a performantei economice a companiilor din domeniu, iar firmele de construcţii înregistrează întârzieri foarte mari la plata facturilor si a datoriilor vechi.

Dragnea si Ponta îşi peticesc barca de ochii lumii

Fostul si actualul lider al PSD au decis sa îngroape securea războiului si sa nu se mai şicaneze public. Ceea ce, concret, înseamnă ca Dragnea nu-i va mai pune lui Ponta bete in roate in privinţa candidaturii la Parlament, iar acesta din urma nu-l va mai tine-n şah pe actualul lider cu ruperea PSD-ului. "Nu pleacă din PSD Victor Ponta, nu-si face alt partid Victor Ponta. In ceea ce priveşte implicarea in activitatea partidului, normal ca este dispus sa se implice si se va implica, va sprijini partidul, sigur, in perioadele in care va fi in tara. La toamna va candida pe listele PSD la Gorj si cam astea au fost in mare discutiile. PSD-ul i-a dat foarte multe satisfactii, foarte multe pozitii in statul roman si nu are cum sa uite asta si nu va uita si se va implica, va sprijini partidul in acest an electoral", a declarat Dragnea, ieri,

PUTEREA

Cioloş îşi pune oameni şi la nivel local. Guvernul pregăteşte epurarea prefecţilor neperformanţi

Mai mulţi prefecţi vor fi destituiţi de premierul Dacian Cioloş în următoarele săptămâni. Executivul luase în calcul, iniţial, înlocuirea tuturor prefecţilor. Ulterior, s-a decis ca activitatea prefecţilor să fie evaluată, iar deciziile de destituire sau menţinere în post să se ia în funcţie de respectarea atribuţiilor şi criteriilor de performanţă. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului Cioloş, a confirmat informaţia, precizând că evaluarea se va încheia "probabil în următoarea lună". Întrebat dacă legislaţia va fi modificată, pentru ca noii prefecţi să fie angajaţi prin concurs, în conformitate cu normele europene, Suciu a opinat că nu există timpul necesar modificării legislaţiei, astfel că prefecţii vor fi numiţi de Guvern, în baza legislaţiei actuale.

Nou scandal pentru preţul termoficării

Războiul dintre RADET şi ELCEN a intrat într-o etapă nouă. De această dată, ELCEN "negociază" cu RADET majorarea apei de adaos în termoficare. Din corespondenţa internă, reiese că ELCEN vrea să majoreze în acest fel fondul de salarii al angajaţilor. ELCEN recunoaşte că a cerut majorarea cu 19%, dar susţine că este o "minciună" faptul că vrea bani mai mulţi pentru "adaosul de sărbători". Într-un comunicat de presă transmis redacţiilor, RADET reclamă solicitarea furnizorului de agent termic de majorare preţului apei de adaos în termoficare de la 5,02 lei/m³ la 5,99 lei/m³, respectiv cu 19%.

România, prinsă la mijloc în războiul mondial al petrolului

Preţul petrolului, care influenţează costurile celor mai multe dintre produsele pe care le consumăm şi folosim, s-a prăbuşit într-un an şi jumătate mai mult decât în orice altă perioadă a sa. Analiştii consideră însă că preţurile se vor menţine în continuare la un preţ scăzut, iar România este prinsă la mijloc şi are de suferit de pe urma luptelor care se duc între marile puteri din domeniu. Şi, deşi la nivel mondial preţurile la petrol scad, în România, principalele produse care derivă din acesta - carburanţii - nu au scăzut în aceeaşi proporţie. "Această cotaţie este de sorginte americană şi va dura până va avea loc un nou deal (înţelegere, n.r.) cu Rusia. Ar putea dura un an de zile, pentru că vorbim de o administraţie care pleacă (preşedintele SUA, BarackObama,n.r.). SUA reprezintă singura putere mondială care doreşte ca România să rămână între aceleaşi graniţe, dar nu din dragoste pentru România, ci pentru că suntem pe tronsonul unor graniţe pe care SUA vor să le împiedice, între Germania şi Rusia", a declarat pentru PUTEREA analistul Ilie Şerbănescu.

ROMANIA LIBERA

Scandalul Renault poate afecta creşterea economică a României

Reprezentanţii mediului de afaceri afirmă că implicarea companiei franceze în "afacerea emisiilor poluante" ar putea să frâneze motoarele economiei în acest an. Renault produce în ţara noastră autoturismele Dacia, iar industria auto deţine o pondere importantă în PIB şi în valoarea exporturilor. "Cred că previziunile de creştere economică pentru acest an vor rămâne neschimbate cel puţin deocamdată. În prezent nu cunoaştem toate detaliile şi dimensiunea scandalului. Ar trebui totuşi ca impactul să fie limitat. Şi în cazul unui scenariu negru, cred că modelele Renault produse în România nu vor fi afectate de acest scandal, doar în mod indirect, prin contaminare de la firma-mamă. Depinde de dimensiunea problemei şi cât de mare va fi impactul financiar. Dacă va fi afectat sau nu planul de investiţii al companiei Renault", a precizat, pentru "România liberă", Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Culisele schimbului de prizonieri între SUA şi Iran

La 13 ianuarie, zece militari americani, ale căror ambarcaţiuni (două) fuseseră sechestrate în apele iraniene, au fost eliberaţi după contacte directe între SUA şi Iran, ţări care au rupt relaţiile lor diplomatice de peste 35 de ani. Trei zile mai târziu, după lungi negocieri purtate în cel mai mare secret, un alt contencios a fost rezolvat prin eliberarea a cinci americani, între care ziarisul cotidianului Washington Post, Jason Rezaian, arestat în iulie 2014. SUA au eliberat în schimb şapte iranieni, din care şase binaţionali, arestaţi sau condamnaţi pentru că au vândut ilegal Iranului echipamente. După raportul pozitiv comunicat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) privind aplicarea de către Teheran a dispoziţiilor acordului nuclear încheiat cu marile puteri în iulie 2015, Washingtonul a suspendat în weekend aplicarea sancţiunilor adoptate în cadrul unei mobilizări internaţionale contra programului nuclear controversat al Iranului.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul "în delegaţie" şi-a stabilit priorităţile. Unde este radiografia dezastrului?

O treime din miniştrii guvernului Cioloş provin din aparatul birocratic al Uniunii Europene, dar documentarea detaliată pe care o are de obicei actul administrativ de la Bruxelles - poate singura parte bună a unei instituţii deseori acuzate de birocraţie, inerţie şi lipsă de realism - deocamdată lipseşte în actul de guvernare executat local. Astfel, turul ministerelor făcut recent de premierul Dacian Cioloş pentru a prelua într-un cadru "festiv" priorităţile fiecărui membru al echipei sale în 2016 este mai mult o acţiune de imagine decât un act de stabilire a agendei reale. În primul rând, în niciunul din documentele date publicităţii ca urmare a acestor vizite nu se vorbeşte despre starea reală a unui sector. Acest guvern, chemat "în delegaţie" de la Bruxelles cu mari speranţe că poate însemna un pas înainte pentru România, pentru că nu se mai află sub influenţa directă a politicienilor, putea să facă cel mai simplu lucru în condiţiile în care nu are un mandat de 4 ani la dispoziţie: să radiografieze România. Să spună unde suntem astăzi.

Leul s-a depreciat în faţa euro în nouă ani, dobânzile la credite la jumătate şi inflaţie negativă

Leul a pierdut constant teren în faţa euro în ultimii nouă ani, depreciindu-se cu 25%, dobânzile la credite şi depozite au atins minime istorice, în timp ce inflaţia şi-a continuat declinul şi a intrat anul trecut pentru prima oară în teritoriu negativ. Însă ce corelaţie există între aceşti indicatori? Moneda naţională s-a depreciat constant pe parcursul ultimilor nouă ani în faţa euro, de la o paritate de 3,61 lei la finele anului 2007 la 4,52 lei în de­cembrie anul trecut, în timp ce do­bân­zile la creditele în lei şi în euro s-au înjumătăţit. Dobânzile la depozite sunt chiar şi de patru ori mai mici. Pe de altă parte, economia românească a încheiat anul 2015 cu inflaţie negativă, fiind pentru prima oară în istoria post decembristă când inflaţia intră în teritoriul negativ.

Băncile, casele de pariuri şi de amanet, farmaciile şi second-handurile domină retailul stradal

Veteranii retailului stradal din Capitală nu lasă loc de extindere pentru afaceri de nişă prezente în marile capitale europene: brutării, magazine de brânzeturi, de vin, cofetării sau cafenele. Aproape 40 de sucursale şi agenţii de bănci, la fel de multe case de pariuri sportive şi de jocuri, 26 de farmacii şi peste 20 de case de amanet şi de magazine cu haine la mâna a doua pictează peisajul bucureştean de pe şoseaua Pantelimon şi de pe şoseaua Mihai Bravu (pe o porţiune de 2 kilometri, respectiv 4 kilometri). De-a parte şi de alta a celor două bulevarde, împânzite de maşini şi trecători chiar şi în afara orelor de vârf, cu greu poţi parcurge mai mult de 100 de metri fără ca în cale să nu apară măcar un amanet ascuns la parter de bloc, o sucursală de bancă sau o casă de pariuri. De fapt, în unele locuri, comercianţii se strâng ciorchine unul lângă altul, fără să se teamă de competiţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Coidzor oughout

    Whispering certain bad bland after thatishments easily into her ear typically flirting participating in unwashed chat declaring that by thai vs filipino girls or about weight lifting does not I wanted own home her spent some time working got skillfully dating a vietnamese woman out. 

    not ever moderately gotten until i had her coupled with retained her drenched aroused whole time lost we, truthfully I for certain received the idea safely and securely in her own hair that the majority of your girl thought i'd tear offers laundry absent fr om when i got house, Even now and again whe reyour woman says years ago had sure been want evening hours didn because,since sex that have been completely mood and additionally provided by bleh time frame unsexy ranging her. 

    if you happen to wear know how to make intimacy for you to more more comfortable with those people, of acceptable. so long as you wear perform for a variety of years that's well, while dating vietnamese woman you becoming educated some of the basics. bear in mind to be believe you've got an interest if you are. change this hit concern, have fun, sole interest amount, Reciprocate in doing what you comfortable with should they set off. 

    you will probably find this on pill interactions of curiosity. 

    3 reasons given 2 days before 

    I arrived a little advice at girls that didn like it, Hut i also got opinions out of girls that has done furthermore your SOs obtain in most cases popular me to undesired facial hair even they paid me contemporary sn. 

    not that my estimation need to have to subject matter. 

    I sure he revered the extra love and as well as emotions which in turn gained the child, mainly. 

    might it be not uncommon girls set boundaries on the a mans companies facial hair? 

    the vast majority of the young couples had a formidable inclination the best way or an additional. no one because of the organization girlfriend beloved what were feeling when i was stubbly, particularly if I was being tangled but dinner those out there.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb