REVISTA PRESEI - 19.10.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 octombrie 2010

ADEVĂRUL

Analişti: Scopul stenogramelor este de a arăta că cei care susţin moţiunea de cenzură sunt dependenţi de oameni de afaceri pătaţi

Conform procurorilor, Vîntu îl sponsoriza pe Nicolae Popa - condamnat la 15 ani de închisoare- în Indonezia. Stenogramele apărute astăzi în presă nu au nicio relevanţă în dosar, dar au în bătălia politică, potrivit analiştilor chestionaţi de adevarul.ro. Sociologul Alfred Bulai nu vede absolut nicio problemă în faptul că Vîntu le cere celor aflaţi la conducerea diverselor instituţii media din trust să îi respecte ad-literam ordinele. "Vîntu vorbeşte în calitate de patron media cu angajaţii săi. Discuţiile care pot apărea au legătură cu jurnaliştii, dacă aceştia sunt dispuşi sau nu să accepte politica impusă de patron. Că un ziarist acceptă e problema lui: Faptul că patronul cere, eu nu văd aici nicio problemă", a precizat pentru adevarul.ro, Alfred Bulai.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Stenogramele au legătură cu politica, nu cu procesul lui Vîntu"

"Stenogramele nu au nicio relevanţă în dosar, dar au relevanţă în confruntarea politică actuală. Din punctul meu de vedere, ele nu arată nimic extraordinar, doar un personaj cu tendinţe vulgare, stresat şi frustrat", a declarat pentru adevarul.ro, analistul politic Cristian Pîrvulescu. Acesta consideră că în ciuda relevanţei zero în dosar, stenogramele au fost ataşate şi făcute publice pentru a putea fi folosite în bătălia politică.

Opoziţia în goană după voturi anti-Boc

Liderul PSD Victor Ponta susţine că Opoziţia ar fi reuşit să strângă deja destule voturi pentru a dărâma Guvernul. O parte din parlamentarii Puterii care au votat moţiunea din 15 iunie nu vor "recidiva" ceea ce obligă PSD şi PNL la racolări suplimentare. "Din discuţiile purtate am găsit cele opt voturi", a declarat, ieri, Victor Ponta referindu-se la numărul de voturi care au lipsit Opoziţiei la ultima moţiune de cenzură. PSD, care a dus greul negocierilor, le-a spus liberalilor că ar dispune deja de 237 de voturi (cu unul în plus faţă de necesar).

Săracii din Bogaţi, scoşi din foame cu nişte găini

Primarul comunei argeşene a cumpărat 5 vaci şi 60 de găini pe care le creşte pentru a-i ajuta cu mâncare pe nevoiaşii urbei. Ion Gârleanu spune că cei 125 de sărmani din comuna sa nu pot munci. În fiecare dimineaţă, nevoiaşii primesc câte două ouă şi un litru de lapte de persoană. Edilii din comuna argeşeană Bogaţi ştiu cum să-i ajute pe semenii lor nevoiaşi. Zi de zi, sărmanii urbei care nu pot să muncească primesc lapte şi ouă de la Primărie. Cum? Destul de simplu: în urmă cu o lună, Primăria a cumpărat 5 vaci şi 60 de găini, pe care le ţine într-o clădire special amenajată.

"South Stream şi Nabucco ar putea fi combinate"

Interviu FP Expertul german Stefan Meister explică ce beneficii ar aduce comasarea Nabucco şi South Stream şi un triunghi energetic UE-Rusia-Turcia. Vizitele cancelarului german şi a şefului Gazprom la Bucureşti amintesc de locul României pe harta energetică sudică. Nabucco, South Stream sau ambele?

Bomba ascunsă n seifurile băncilor

Soldul creditelor în valută a crescut în august cu 9%, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, amplificând riscurile la care băncile se expun. Încurajate de BNR, băncile nu fac mare lucru pentru a dezamorsa bomba cu ceas a creditelor în valută pe care le au în portofolii! În cadrul evenimentului Romanian Financial Forum desfăşurat la BNR, pe data de 5 octombrie, Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank, a surprins audienţa declarând: "Creditul ipotecar în euro este o bombă cu ceas cu efect întârziat".

BB, candidată la Preşedinţia Franţei

Brigitte Bardot ia în calcul propunerea unei alianţe ecologiste de a candida la Preşedinţia ţării sale natale, în 2012. Decizia finală va fi luată de partid la începutul anului viitor. Celebra actriţă i-a trimis deja preşedintelui francez Nicolas Sarkozy o scrisoare prin care îl anunţă în legătură cu intenţiile pe care le are. După ce ani la rând i-a acuzat pe politicienii francezi că nu fac tot posibilul pentru respectarea drepturilor animalelor, Brigitte Bardot (76 de ani) se gândeşte serios să intre în cursa alegerilor prezidenţiale din Franţa, în 2012.

CURENTUL

Vîntu: "Dacă Preşedintele era băiat deştept, îmi sugea p... frumos şi spunea sărut mâna pentru masă" Stenogramele din dosarul lui SOV

Interceptarea convorbirilor telefonice ale lui Sorin Ovidiu Vîntu, cercetat penal pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, are meritul de a dezvălui, cu materialul clientului, adevărata faţă a mafiotului. După ce a declarat în mai multe rånduri că el nu se amestecă în politica editorială a trustului Realitatea-Caţavencu, stenogramele convorbirilor sale cu şefii (Cătălin Popa, Sergiu Toader sau Doru Buşcu) arată contrariul.El nu numai că se amestecă în activitatea editorială, dar o controlează total. În ultima campanie electorală, într-o discuţie cu directorul RTV, Cătălin Popa, el recunoaşte că nici chiar în scandalul FNI nu s-a mobilizat ca acum, cînd a scos "oştile regulate din cazărmi". "Rar mi se întåmplă (...) să mă mobilizez cum m-am mobilizat de data asta", spune Vîntu. Toată armata lui Vîntu a avut scopul de a-l zdrobi pe Băsescu. De la suspendarea din 2007, la alegerile din decembrie 2009.

După îndelungi tărăgănări, coaliţia Grivco a depus moţiunea de cenzură

După eşecul moţiunii de cenzură din vară, PSD a reuşit să-şi subordoneze PNL-ul în pregătirea ultimului asalt major din Parlament împotriva Cabinetului Boc - şi, implicit, a puterii portocalii -, sub forma a încă unei moţiuni de cenzură care va fi citită în plen pe 20 octombrie şi votată pe 28 octombrie. Pe de altă parte, concomitent cu propaganda toxică de la posturile moguliene, coaliţia Grivco mai poartă un război tacit al boicotului la şedinţele Biroului Permanent al Camerei, miza fiind obţinerea demisiei Robertei Anastase - văzută ca un trofeu imagistic al lui Ponta -, şi nu proiectele de legi care au rămas blocate pe masa BP al Camerei.

Bube, de Tia Şerbănescu

Dacă ştiau că buba stimulentelor va crăpa în protestul lor "spontan", probabil că şi protestatarii de la Finanţe şi dl Marica se mai abţineau o vreme. Acum "mecanismul pervers de la Finanţe va fi corectat prin lege" a anunţat premierul Boc despre care dl Băsescu zice că a aflat abia acum de perversitatea respectivă deşi ea se practică de peste un deceniu şi nu doar la Finanţe. Dl Boc unde lucra de n-a aflat nimic? Premierul putea să afle de stimulente de la ministrul Ialomiţianu, el însuşi "stimulat" intens când era director şi protestatar în justiţie când n-a mai fost servit. Ce s-a aflat acum e numai o părticică din mecanismul pervers al stimulentelor şi sporurilor din structurile sistemului - intrate acum în sevraj pentru a-şi apăra stupefiantele privilegii.

CURIERUL NAŢIONAL

Stimulentele mai stau puţin

Ialomiţianu: Unii directori s-au trecut în capul listei pentru stimulente, însă nu vor primi aceşti bani pentru că nu au rezultate. Blejnar (ANAF): Doar acei angajaţi care au muncit vor primi bani, indiferent dacă au salariu mic sau mare. Miercurea trecută au izbucnit proteste spontane în mai multe judeţe care au blocat întregul sistem administrativ şi financiar.

Evaziunea fiscală a înflorit în primele 9 luni ale anului

Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală descoperite de poliţie, în primele nouă luni ale anului 2010, a crescut cu 45,25% faţă de perioada similară a anului trecut, iar prejudiciul recuperat depăşeşte 37 de milioane de euro, informează Poliţia Română printr-un comunicat. De asemenea, a crescut şi numărul persoanelor cercetate pentru evaziune fiscală, de la 6.200 anul trecut la 8.920 în 2010, potrivit statisticii Poliţiei Române. S-a constatat, totodată, creşterea cu 47,40% a numărului propunerilor de trimitere în judecată făcute de către structurile specializate ale Poliţiei Române.

Reducerea bugetelor locale va tăia şi din fondurile europene

Conform proiectului bugetului de stat pentru 2011, Guvernul va diminua substanţial fondurile bugetelor locale din TVA, tăind la jumătate alocaţiile pentru lucrări de infrastructură şi baze sportive, dar reducând şi banii pentru salarii din învăţământ şi ajutoare sociale, şi va reduce cu 50% şi volumul creditelor pentru înfiinţarea locurilor de muncă. Fondurile totale care vor fi alocate anul viitor bugetelor locale din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată vor fi limitate la 13,7 mld. lei, în scădere de la bugetul total de 17 mld. lei acordat pentru 2010. Sumele alocate pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti vor scădea de la 11,5 mld. lei, în 2010, la 8,8 mld. lei, în 2011.

Prima Casă 3 - o soluţie bună, dacă şi băncile se vor implica mai mult

Cea de-a treia parte a deja celebrului program "Prima Casă", prin care populaţia îşi poate cumpăra o locuinţă cu garanţii din partea statului, ar putea fi o soluţie bună dacă şi băncile ar alege să rişte ceva mai mult. Totodată, crede compania norvegiană BeIgloo, ar fi bine dacă şi garanţiile ar creşte mai mult, facilitându-se astfel şi achiziţionarea unor locuinţe mai scumpe de 60.000 de euro. "Una dintre soluţiile oferite de Consiliul Investitorilor Străini (CIS) pentru relansarea economică a fost lansarea celei de-a treia părţi a programului Prima Casă, prin care autorităţile să acorde garanţii pentru credite destinate achiziţionării de locuinţe al căror preţ să fie de 100.000 de euro. Investitorii imobiliari cred că ideea e bună, dar băncile ar trebui să rişte mai mult", se arată într-un comunicat al companiei BeIgloo.

Prin "Prima Casă 3" s-ar putea acorda 1,4 miliarde de euro

Programul pentru Creştere Economică al CIS afirmă faptul că prin Prima Casă 3 s-ar putea acorda împrumuturi de aproximativ 1,4 miliarde de euro, prin lărgirea bazei de potenţiali aplicanţi. "Noi nu cerem ca statul să se implice prin a oferi încredere băncilor, când afacerea băncilor e creditarea. Ele ar trebui să ofere încredere în piaţă, să-şi deschidă porţile către finanţarea celor care vor să cumpere locuinţe noi, pentru că astfel ar intra bani în circuitul economic şi ar fi bine pentru toată lumea", a explicat Nimrod Zvik, directorul de marketing. BeIgloo este organizaţia de vânzări pentru fondul de investiţii norvegian Romania Invest, înfiinţată în februarie 2009. Fondul de investiţii are un portofoliu de aproximativ 750 de locuinţe în toate zonele din Bucureşti şi este în discuţii cu mai mulţi dezvoltatori, pentru achiziţia altor apartamente în ansambluri rezidenţiale din România.

Băncile au scumpit împrumuturile în lei

Împrumuturile în lei pentru populaţie s-au scumpit în septembrie 2010. Cel mai mult s-au majorat ratele dobânzilor pentru creditele cu garanţii ipotecare. Ofertele de credite în euro au înregistrat schimbări minore, în timp ce randamentul depozitelor stagnează, arată datele agregate de Conso.ro. Luna septembrie a fost caracterizată de o tendinţă de majorare a costurilor la creditele în lei. Evoluţia poate fi pusă pe seama fluctuaţiilor mult mai mari ale dobânzilor interbancare, care au făcut ca rata Robor la 3 luni să depăşească pragul de 6%. Băncile şi-au concentrat tirul majorărilor la creditele cu garanţii ipotecare, conform raportului Conso.ro privind evoluţia ratelor dobânzilor în septembrie 2010.

Florin Cătinaş: Suntem la finalul perioadei de letargie

Brokerul de la WBS consideră apatia brokerilor ca un semnal contrarian al reluării activităţii de tranzacţionare. Săptămâna a debutat la Bursa de Valori Bucureşti cu o şedinţă anostă, în care indicii au suportat fluctuaţii minore, iar lichiditatea pieţei regular s-a cifrat la doar 8,66 milioane lei. Închiderea a fost divergentă, indicii BET şi BET-C depreciindu-se uşor, cu 0,64% şi, respectiv 0,38%, în timp ce indicele BET-FI, care măsoară evoluţia SIF-urilor, a avansat cu doar 0,48%, investitorii amânând atacarea rezistenţei de 25.000 de puncte. "Volumele sunt foarte mici. Cu greu găsim emitenţi care să treacă de un milion de acţiuni schimbate într-o zi", a declarat pentru Curierul Naţional Florin Cătinaş, broker la WBS România.

EVENIMENTUL ZILEI

Firele lui Vîntu, întinse peste România

Stenogramele convorbirilor telefonice purtate de Sorin Ovidiu Vîntu cu jurnalişti şi politicieni vin să demonstreze influenţa şi puterea acestuia. Politicieni din toate partidele, jurnalişti (în mare parte angajaţi ai săi), dar şi oameni de afaceri şi reprezentanţi ai unor instituţii publice. Toţi întregesc tabloul celor care l-au cunoscut, cel puţin prin intermediul telefonului mobil, pe Sorin Ovidiu Vîntu şi au simţit pe pielea lor influenţa şi puterea omului de afaceri. Discuţiile considerate relevante pentru a creiona portretul lui SOV au fost conexate la dosarul în care acesta a fost trimis în judecată pentru favorizarea fugarului Nicolae Popa, cauză aflată acum pe masa judecătorilor Tribunalului Bucureşti.

Elan Schwartzenberg: Trebuie impozitate băncile, operatorii de telefonie şi retailerii

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg spune că toate măsurile anticriză implementate de guvernul Boc au fost greşite, de la tăierea salariilor din sectorul de stat şi până la impozitul forfetar, toate au avut un impact major negativ asupra economiei. El crede că în prezent economia românească este condusă de bănci. Într-un interviu acordat EVZ, omul de afaceri spune că economia românească are nevoie de un pachet de măsuri pentru relansare. Una dintre ele se referă la o impozitare crescută a băncilor, a sistemului de telefonie şi a marilor retalieri. "Băncile la noi au profituri ucigaşe şi nici nu respectă pachetul de legi", a spus el într-un interviu acordat EVZ.

Guvern de criză, caut premier

Ponta şi Antonescu au început asaltul asupra puterii. Au depus moţiunea de cenzură, dar mai trebuie să găsească o majoritate parlamentară şi să se înţeleagă asupra unui premier. Opoziţia a iniţiat ieri, prin depunerea moţiunii de cenzură, procedura de demitere a guvernului Boc. Tentativa PSD şi PNL de a prelua puterea se loveşte însă de mai multe obstacole: să găsească în parlament o majoritate care să voteze moţiunea; să găsească şi să cadă de acord asupra numelui unui premier care să fie acceptat şi de social-democraţi, şi de liberali şi să-l convingă pe şeful statului, cel care are puterea constituţională să nominalizeze un premier, să accepte numele propus de opoziţie.

Olanda, obstacol în calea României spre Schengen

Guvernul de la Haga ne condiţionează explicit aderarea la spaţiul fără frontiere de progresele în reformarea sistemului judiciar. Executivul olandez "va pleda pentru includerea a două rapoarte bianuale privind corupţia şi reforma justiţiei în România şi Bulgaria în evaluarea pentru aderarea la Schengen a acestor două state", se arată în acordul de coaliţie încheiat, luna trecută, între liberalii şi creştin-democraţii olandezi. Dacă rapoartele vor arăta că nu sunt îndeplinite "criteriile stricte, Olanda nu va susţine aderarea deplină a României şi Bulgariei la Schengen şi eliminarea controalelor la frontierele interne ale UE, iar România şi Bulgaria nu vor fi primite în Schengen", se mai arată în documentul publicat pe site-ul guvernului olandez.

Secretele cafelei, servite de ultimul cafegiu în viaţă

Cafeaua ideală se cumpără de la buticuri specializate, se prepară cu dragoste şi "se vorbeşte". Drept răsplată, ne face mai fericiţi şi mai deştepţi. De treci de rondul de la Piaţa Rosetti, pe a doua stradă în stânga, cum vii dinspre Universitate, vei fi tentat să poposeşti la Delicatese Florescu, ademenit din stradă de savoarea unei cafele cu parfum interbelic. De vei cădea pradă instinctelor, vei păşi în Templul Sacru al cafelei, unde eşti luat în primire de ultimul cafegiu în viaţă, mare orator, mare comerciant. Întâi te îndeamnă să adulmeci sortimentele în timp ce le trece în revistă, te prinde în mreje şi te transformă în victimă sigură.

FINANCIARUL

Ioan Niculae a golit combinatul Amonil de active. Acum îl lasă şi fără angajaţi

Patronul InterAgro îşi trimite salariaţii să ceară din stradă gaze ieftine din producţia internă. Primele acţiuni: pichetări la Ministerul Economiei şi la Palatul Victoria. Beneficiarul celui mai ieftin gaz din România, Ioan Niculae, ameninţă că închide combinatele chimice dacă nu va fi prelungită prevederea legală prin care consumatorii intreruptibili, printre care se numără şi el, sunt aprovizionaţi doar din producţia internă. Unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, patronul InterAgro Ioan Niculae, proprietarul celor mai multe combinate chimice din ţară, îşi trimite salariaţii în stradă să ceară guvernului prelungirea după 31 octombrie a prevederilor legale prin care consumatorii intreruptibili pot primi gaze ieftine din producţia internă.

Băncile vor dicta preţurile pe piaţa imobiliară

Pe viitor se aşteaptă preluarea de către bănci a câtorva mii de case şi apartamente, ceea ce ar putea duce chiar la blocarea tranzacţiilor. În lipsa unor strategii adecvate, procesul de vânzare va fi greoi. Aproximativ 1.000 de locuinţe se află în prezent în procedura de executare silită, mai mult de jumătate din acestea fiind în portofoliul a şapte bănci, cele mai active pe piaţa creditelor imobiliare şi ipotecare. În prezent, cele mai active bănci pe piaţa de profil - BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Ţiriac Bank, BCR, Alpha Bank - enumerate în ordinea numărului de locuinţe executate silit - au în portofoliu circa 650 de locuinţe, potrivit datelor de pe site-urile băncilor sau din zona executorilor judecătoreşti.

Opoziţia a depus "Moţiunea României majoritare"

Guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase a produs un dezastru generalizat în economie, susţin semnatarii moţiunii. Opoziţia a depus ieri moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Boc. Documentul a fost semnat de 209 senatori şi deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare PSD+PC şi PNL din Cameră şi Senat. "După căderea guvernului B.U.B.A., noi, semnatarii acestei moţiuni, împreună cu cei care ni se vor alătura, dorim să realizăm un guvern de criză, care să-şi asume două obiective: stabilizarea societăţii prin câteva măsuri de urgenţă şi organizarea de alegeri anticipate în maximum şase luni", se precizează în textul depus la Parlament.

Marjele de dobânzi în creştere: relansarea creditării se amână

Diferenţa dintre costurile creditelor şi randamentele depozitelor este influenţată de nivelul neperformanţei. După creşterile-record din 2009, diferenţele dintre dobânzile la creditele şi depozitele populaţiei tind să revină la nivelurile anterioare crizei financiare. Analiştii consideră însă că neîncrederea consumatorilor, alimentată de spectrul şomajului şi al diminuării veniturilor, nu va face posibilă o reluare substanţială a creditării mai devreme de a doua jumătate a lui 2011. Diferenţa dintre dobânda la credite şi cea la depozite este unul dintre principalii determinanţi ai câştigurilor obţinute de bănci. Înainte de declanşarea crizei mondiale, bancherii din ţările dezvoltate se ghidau după aşa-zisa regulă "3-6-3", adică remunerau depozitele cu 3%, împrumutau cu 6% şi apoi plecau la golf după-amiaza la ora 3.

Stejarii" familiei Ţiriac, băntuiţi de criză şi fantezii

Conceptul inovator în materie de imobiliare "inchiriază acasă" a atras doar trei chiriaşi în 260 de apartamente. Văzută ca o mişcare revoluţionară pe segmentul rezidenţial, închirierea apartamentelor cu accesul la servicii de lux se dovedeşte a fi o strategie fantezistă a miliardarilor. Aceştia au atras până acum doar trei chiriaşi, iar promisiunile din ofertă nu sunt concretizate, complexul nefiind încă finalizat. În oferta iniţială, o persoană doritoare poate închiria orice apartament din "Complexul Stejarii", numai că la faţa locului surpriza este de proporţii. Chiriaşii vor fi îngrămădiţi în doar două blocuri pentru a se înregistra costuri mai scăzute. Cererea fiind prea mică, nu poţi avea apartamentul în imobilul pe care îl alegi, ci doar în cel în care se furnizează utilităţi.

Datoria publică a României ar putea ajunge la 45% din PIB în 2015

Standard&Poor"s spune că discriminarea investitorilor poate duce la cea mai rapidă majorare a gradului de îndatorare. Sumele împrumutate de guvernanţi pentru finanţarea deficitului bugetar vor determina o creştere de până la 45% din PIB a nivelului datoriilor României, estimează agenţia de rating Standard&Poor"s. Cel mai rău scenariu pentru ţara noastră arată că gradul de îndatorare va depăşi de cinci ori PIB în 2050, în timp ce evoluţia cea mai favorabilă este în cazul în care bugetul se va echilibra în 2016.

Care sunt fondurile de pensii private cu cele mai mari investiţii în acţiuni româneşti

Plasamentele acestora reprezintă 2%-3% din free-floatul companiilor de la BVB. Fondurile de pensii private de pe piaţa locală aveau plasate în acţiuni aproape 500 de milioane de lei (117,2 milioane de euro) la sfârşitul lunii septembrie, iar dintre acestea aproximativ 75% reprezentau investiţiile în acţiuni româneşti, potrivit datelor furnizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Aceste fonduri devin tot mai importante pe piaţa de capital locală, în condiţiile în care au ajuns deja la active nete de aproape un miliard de euro, iar valoarea va creşte în continuare. Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau investiţii în acţiuni româneşti în valoare de 328,2 milioane de lei (76,9 milioane de euro) la sfârşitul lunii septembrie, reprezentând aproximativ 8,5% din activele nete ale acestora.

Principalii jucători pe piaţa de capital locală

Cele mai mari investiţii în acţiuni le avea fondul administrat de ING, care, de altfel, are şi cele mai mari active de pe piaţă. Fondul ING avea plasamente în acţiuni româneşti în valoare de 119 milioane de lei, reprezentând 7,8% din activele nete de 1,52 miliarde de lei înregistrate la finele primelor nouă luni. Acesta era urmat de fondul AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz-Ţiriac, cu investiţii în acţiuni româneşti de 87,46 milioane de lei, cu o pondere de 9,6% în activele nete. Fondul Aripi administrat de Generali este pe locul al treilea în acest top cu investiţii în acţiuni de 31,68 milioane de lei, dar cu o pondere de peste 10% în active, cea mai mare dintre fondurile de pe Pilonul II.

Averile miliardarilor autohtoni, înjumătăţite sau dublate într-o lună

Evaluările făcute în clasamentele "Forbes - 500 miliardari" şi "Capital - 300 cei mai bogaţi români" diferă substanţial, existând diferenţe de sute de milioane de euro în cazul aceloraşi persoane.

În măsurătorile efectuate, cele două publicaţii au avut la dispoziţie, se pare, fie un abac stricat, fie unul dirijat de la anumite "butoane". Altfel nu se pot explica diferenţele mari dintre cele două topuri din punctul de vedere al sumelor şi numelor, care fac un plasament riscant unei deontologii pretinse de aşa-zişii analişti economici. Soluţia în acest caz ar fi, probabil, apariţia unui al treilea astfel de top al miliardarilor români care, mult mai realist, ar publica media aritmetică dintre "Forbes" şi "Capital".

GÂNDUL

Varianta procurorilor - ce caută în dosarul lui Vântu stenogramele cu ziarişti şi politicieni

Noi stenograme au apărut în dosarul penal al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Stenogramele reprezintă discuţii cu politicieni - Mircea Geoană, Dan Ion Popescu, Cozmin Guşă - şi jurnalişti (Bogdan Chirieac, Cătălin Popa, Corina Dragotescu, Sergiu Toader). SOV discută politică, îl felicită pe Geoană în calitate de preşedinte al României şi spune de ce ar fi pus la cale suspendarea lui Traian Băsescu. Stenogramele nu au legătură cu infracţiunea de care e acuzat SOV, dar surse judiciare au declarat pentru gândul că acestea au fost depuse la dosar pentru "caracterizarea inculpatului" şi pentru a arăta "modul de a acţiona al acestuia".

Preda către Ialomiţianu: "Ce ministru e ăla în care aruncă angajaţii cu sticle şi cu mere?!"

Mai mulţi lideri democrat-liberali îl critică pe noul ministru de Finanţe pentru modul şovăielnic în care a negociat cu sindicaliştii şi, mai ales, pentru că a părăsit sub escorta SPP ministerul. Scandalul stimulentelor de la Ministerul Finanţelor îi îngrijorează pe unii dintre liderii PDL. Ieri, la şedinţa Biroului Permanent Naţional, mai-marii democrat-liberali au întors pe toate feţele problema stimulentelor, concluzia fiind unanimă: ele nu mai trebuie acordate decât pe merit. "Povestea asta cu stimulentele trebuie să înceteze. Cum să dai stimulente unui angajat că execută un datornic, când asta e treaba lui?! Îi dai primă dacă opreşte un TIR de benzină neaccizată, un TIR cu ţigări fără timbru la vamă, dar nu pentru că a executat o firmă cu datorii", a afimat Boureanu.

Boc i-a luat apărarea ministrului

Pe vicepreşedintele Cezar Preda l-a nemulţumit însă felul în care Ialomiţianu a gestionat greva de săptămâna trecută a angajaţilor de la Finanţe: "Ce ministru e ăla în care aruncă angajaţii cu sticle şi cu mere?!". Premierul Emil Boc s-a declarat însă mulţumit de prestaţia ministrului, pe care l-a lăudat, ca şi pe ministrul Muncii Ioan Botiş, pentru că au detensionat situaţia şi i-au potolit pe grevişti. Pe ministrul Ialomiţianu l-a salvat de furia colegilor chiar preşedintele Traian Băsescu.

Moţiunea de cenzură se votează înaintea asumării răspunderii

PSD şi PNL au depus, luni, la Parlament textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Boc. Intitulat "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", documentul va fi citit pe 20 octombrie în plenul reunit al celor două Camere, conform unei hotărâri a Birourilor Permanente, dezbaterea şi votul fiind programate pentru miercurea viitoare. O zi mai târziu, joi, s-a stabilit ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe Legea educaţiei. PDL ar fi dorit ca angajarea răspunderii să aibă loc înaintea dezbaterii moţiunii, însă nu a reuşit să se impună la discuţiile din Birourile reunite.

Din nou prieteni: Boureanu îl vrea pe "naşul" Vlădescu secretar de stat la Finanţe

Foşti duşmani declaraţi, fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu şi vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu au devenit din nou prieteni. Cel puţin aşa au dedus, ieri, membrii Biroului Permanent Naţional al PDL, luaţi prin surprindere de propunerea lui Boureanu ca Vlădescu să devină secretar de stat la Finanţe. Conform unor surse din partid, vicele democrat-liberal a făcut această sugestie profitând de faptul că unii dintre colegii săi se plângeau de secretarul de stat în Finanţe, Gheorghe Gherghina, supranumit "tatăl bugetului" pentru că este cel care face bugetul României dinainte de 1989.

JURNALUL NAŢIONAL

Protejaţii lui Funeriu primesc stimulente de sute de milioane

După scandalul stimulentelor de la Ministerul Finanţelor, un alt scandal este pe cale să izbucnească, de această dată la Ministerul Educaţiei. Aici însă nu este vorba de faptul că ministerul nu acordă stimulentele cuvenite angajaţilor săi, ci dimpotrivă, de faptul că doar unii dintre angajaţi primesc, pe lângă salarii de câteva zeci de milioane şi prime consistente, unele depăşind 150 de mi-lioane de lei lunar. Este cazul salariaţilor de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului,

Şantajul gazului, faza pe proteste

Şantajul "gaz ieftin pentru băieţii deştepţi" trece într-o nouă etapă. După ce miliardarul Ioan Niculae (foto) a ameninţat că-şi va închide combinatele care produc îngrăşăminte dacă nu va primi în continuare facilităţi, sindicatele şi patronatele din domeniu vor ieşi în stradă pentru a cere prelungirea acordării de subvenţii.

Ameninţare mortală asupra României de Ilie Serbanescu

Printre obligaţiile părţii române în acordul cu FMI există una de o gravitate excepţională. Gravitate ce rezultă din însuşi faptul că se referă cu totul netransparent, chiar camuflat sub o formulă care nu spune concret nimic, la problema delicată, am putea spune incendiară, a forţei de muncă! Este numită aproape banditesc "flexibilizarea" pieţei forţei de muncă. Ce se ascunde de fapt sub această formulă deliberat ambiguă? În primul rând, cererea capitalului străin - susţinută şi de majoritatea patronilor români, inclusiv la nivelul unora dintre patronate - de a se statua o deplină libertate a angajatorilor la angajarea şi concedierea forţei de muncă.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cu cine împărţea SOV puterea

6 decembrie 2009: Cu o oră înainte de închiderea urnelor, Vîntu discuta împărţirea posturilor în viitorul guvern cu un senator pe care RL l-a identificat a fi liberalul Dan Radu Ruşanu. Acesta neagă existenţa discuţiei cu SOV, dar admite că numărul de telefon din stenograma SRI care redă dialogul îi aparţine.

Sfârşitul Pământului vine în 2030

Consumul de resurse naturale al omenirii depăşeşte cu 50% capacitatea de susţinere a pământului. În acest ritm, biodiversitatea va fi distrusă până în 2030, iar oamenii vor avea nevoie de o altă planetă pentru a putea supravieţui. Acesta este concluzia raportului ecologic Planeta Vie (Living Planet Report) pe 2010, cel mai important studiu despre starea de sănătate a planetei, realizat de World Wide Fund for Nature (WWF). Planeta are nevoie de un an şi jumătate pentru a produce resursele pe care noi le consumăm într-un an. În plus, amprenta ecologică, un indicator care măsoară impactul activităţilor umane asupra stării de sănătate a pământului, s-a dublat în ultimii 40 de ani, în cea mai mare parte din cauza emisiilor de CO2. În acest ritm, omenirea va avea nevoie de resursele de pe două planete pentru a-şi asigura nevoile de-a lungul unui an, începând cu 2030, potrivit raportului Planeta Vie.

Băncile preferă să închirieze case decât să le vândă

Eşecurile repetate ale licitaţiilor pentru vânzarea proprietăţilor executate silit transformă băncile în agenţii imobiliare. Pentru că nu pot vinde la orice preţ şi în orice condiţii proprietăţile imobiliare recuperate de la clienţii rău-platnici, băncile ajung din ce în ce mai des în situaţia de a deveni proprietarele apartamentelor şi caselor pe care le-au finanţat. "Estimăm că băncile vor prelua câteva mii de case şi de apartamente, după ce au intrat deja în posesia a câteva sute. Procesul de vânzare va fi însă unul dificil în lipsa unei strategii adecvate, care trebuie să includă o promovare amplă", spune Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker, o importantă companie specializată pe consultanţă imobiliară.

Raportul Băncii Mondiale: de ce a rămas România în urmă

INDICII. Politizarea şi dezorganizarea, obstacole principale în calea dezvoltării României, arată experţii străini. De ce a ajuns învăţământul românesc la coada Europei şi de ce funcţionează prost administraţia publică din ţara noastră, iată două teme majore care sunt explicate în detaliu de experţii Băncii Mondiale într-o analiză destinată autorităţilor de la Bucureşti, dar nefăcută deocamdată publică.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul propune cota unică de 12% şi reducerea contribuţiei pe salariu la 41%. Este posibil un buget construit cu aceste date?

Reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, diminuarea contribuţiilor sociale de la 44% la 41% şi creşterea salariului minim de la 600 de lei la 700 de lei sunt propunerile pe care Guvernul ar urma să le înainteze delegaţiei FMI care soseşte la Bucureşti, potrivit unor surse din PDL. Analiştii financiari şi din mediul economic cred însă că, dacă există disponibilitate pentru reduceri de taxe şi pentru majorarea deficitului, atunci acest demers ar trebui direcţionat către reducerea costului muncii şi nu în zona cotei unice de impozitare.

Cât de realist e bugetul pe 2011? Analiştii văd risc mare de supraestimare a veniturilor

Guvernul se hazardează din nou, ca şi în anii trecuţi, cu un proiect de buget optimist şi prognozează venituri bugetare mai mari cu aproape 7% in 2011 comparativ cu incasarile din acest an, riscand o supraestimare a posibilitatilor de a strange impozite. In plus la nivelul PDL se discuta despre reducerea cotei unice sau a contributiilor sociale in 2011, variante care ar duce la o diminuare a incasarilor bugetare, in situatia in care nu sunt compensate cu alte masuri.

Ce au făcut cu banii de la UE primele 400 de firme câştigătoare

Cu toate că au avut de înfruntat bariere birocratice în accesarea banilor europeni, care au dus la întârzierea implementarii proiectelor, dar şi schimbări pe pieţele de desfacere care s-au reflectat în scăderea vânzărilor, companiile care au obţinut finanţare europeană spun că implementarea unui astfel de proiect le-a ajutat să-şi atragă noi clienţi şi a dus la creşterea cifrei de afaceri.

Va reuşi PSD şi PNL să demită Guvernul sub presiunea străzii?

Opoziţia crede că poate repeta isprava din octombrie trecut când a demis prin moţiune Guvernul Boc 1, lipsindu-i, strict matematic, 22 de voturi pentru reuşita demersului, în condiţiile în care doi deputaţi independenţi au anunţat ieri că vor vota moţiunea. PSD şi PNL au depus ieri în Parlament prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului din această sesiune parlamentară şi speră că vor trânti Guvernul. Pentru ca Guvernul să fie demis, opoziţia are nevoie de 236 de voturi, jumătate din totalul numărului senatorilor şi deputaţilor. Însă PSD şi PNL nu au împreună decât 212 voturi (arcul guvernamental mizează 246 de voturi), cea ce înseamnă că trebuie să scoată, din pământ din iarbă verde, încă 24 de voturi.

Fiscul vrea să taxeze şi bonurile de reducere date de comercianţi

Epopeea modificărilor Codului fiscal a ajuns la un nou episod, reguli privind impozitarea câştigurilor de capital recent intrate în vigoare prin ordonanţă de urgenţă, urmând a fi modificate în aceeaşi manieră din cauză că Ministerul Finanţelor s-a gândit până la urmă că reducerea obligaţiilor declarative ale contribuabililor încurajează conformarea voluntară. Mai mult, Finanţele se aşteaptă la "încasări certe la bugetul de stat" odată ce va fi eliminată obligaţia ca investitorii să-şi calculeze şi să achite singuri impozitele pe câştigurile obţinute din tranzacţii cu titluri de valoare.

Petrom a adus o companie canadiană să exploateze nouă zăcăminte

OMV Petrom Bucureşti (SNP), cea mai mare companie locală, controlată de grupul austriac OMV, continuă seria externalizărilor după ce de la începutul acestui an producătorul de petrol şi gaze a anunţat mai multe contracte semnate cu diferite companii străine pentru administrarea unor activităţi. Cel mai nou a fost semnat între Petrom şi compania texană PetroSantander, firmă specializată în operarea zăcămintelor mature de hidrocarburi. Prin acest contract, care are o durată de 17 ani, PetroSantander va realiza investiţii şi va furniza servicii de operare pentru Petrom pentru nouă zăcăminte din zona Arad cu condiţia ca în termen de cinci ani producţia perimetrelor respective să crească cu 50%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb