REVISTA PRESEI 19.12.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 decembrie 2011

ADEVARUL

Criza i-a readus pe irlandezi la sapă

După moartea economică a "Tigrului Celtic", tot mai mulţi irlandezi fac bani lăsându-şi viaţa de la oraş pentru peisajele liniştite de la ţară. Agricultura este unul dintre puţinele sectoare ale economiei irlandeze care au supravieţuit combinaţiei toxice dintre prăbuşirea pieţei imobiliare şi criza bancară. Cu o valoare ce s-a ridicat la aproape un miliard de euro, exporturile de alimente şi de băuturi ale Irlandei reprezintă cel mai performant sector al economiei. Iar asta îi determină pe tot mai mulţi tineri irlandezi să părăsească oraşele aglomerate şi slujbele stresante pentru a deveni fermieri, au descoperit jurnaliştii de la Reuters.

Să ghicim împreună cum va arăta economia globală în 2012. Vor intra Statele Unite în recesiune?

O dată cu sfârşitul zbuciumatului 2011, economiştii se întrec a face previziuni cu privire la ce ne aşteaptă în 2012. Va rezulta criza datoriilor suverane în haos financiar şi în destrămarea zonei euro? Vor reintra Statele Unite în recesiune? Sunt întrebări la care economiştii, investitorii, politicienii, dar şi publicul larg şi le pun în legătură cu economia globală în 2012. Opinia majorităţii economiştilor este că Statele Unite vor evita recesiunea, cu excepţia cazului în care zona euro se va destrăma haotic, sau economia Chinei se va răci brusc. Creşterea este estimată undeva între 1,5% şi 2%. Problemele cauzate de datoria de 1.000 de miliarde de dolari şi de campania electorală vor afecta această creştere, mediile de afaceri şi investiţii aşteptând decizia electorală din noiembrie 2012.

Italia adoptă un nou plan de austeritate de 20 de miliarde de euro

Premierul italian, Mario Monti, a propus spre vot deputaţilor un plan de austeritate ce prevede creşterea cu un an a vârstei de pensionare. Pe fondul recesiunii, Camera Deputaţilor din Italia a adoptat ieri un plan de austeritate de 20 de miliarde de euro pentru anul 2012, compus, în principal, din taxe fiscale mai mari, scrie publicaţia "Le Figaro". Acest plan de austeritate este un sacrificiu necesar pentru a putea redresa economia Italiei şi pentru a o scoate din criza datoriilor. Cu 495 de voturi "pentru", dintr-un total de 587, deputaţii au acordat încrederea lor premierului Mario Monti, care le-a explicat că nu ar fi existat alternative.

Grecii secătuiesc băncile. Retrag câte 5 miliarde de euro pe lună de teama prăbuşirii euro

Banca Naţională a Greciei a arătat că investitorii speriaţi de instabilitatea politică şi de colapsul economic au retras din băncile elene 12,3 miliarde de euro în septembrie şi octombrie, potrivit publicaţiei britanice "The Guardian". Un exod de capital din Grecia fără precedent - ajungând la un număr-record de retrageri din bănci în ultimele luni - a exacerbat criza de lichiditate dintr-o ţară deja afectată de recesiune. Publicaţia săptămânală "Proto Thema" estimează că aproximativ 500.000 de greci şi-au mutat economiile în străinătate, numai în ultimele 18 luni înregistrându-se 1,2 miliarde de transferuri bancare. O valoare estimată la 40 de miliarde de euro, reprezentând 17% din Produsul Intern Brut, ar fi fost retrasă din sistemul bancar elen numai pe parcursul anului trecut. Băncile străine cu filiale la Atena au facilitat grecilor mutarea economiilor prin încurajarea deponenţilor de a-şi crea conturi bancare în străinătate.

Moody's a retrogradat rating-ul de credit al Belgiei

Agenţia Moody's a scăzut rating-ul Belgiei cu două trepte, iar perspectiva economică a ţării este negativă, ceea ce înseamnă că este posibil ca Belgia să fie retrogradată în următorii doi ani. "Fragilitatea crizei datoriilor suverane (în zona euro) este tot mai înrădăcinată şi este puţin probabil ca lucrurile să se schimbe în viitorul apropiat", se arată în comunicatul de presă al Moody's remis agenţiei de presă Reuters. Totodata, experţii au subliniat şi că perspectiva economică a Belgiei e negativă, ceea ce presupune o alt posibilă retrogradare în următorii ani. Anunţul privind retrogradarea Belgiei vine după ce agenţia de rating Fitch a scăzut vineri perspectiva economică a Franţei, de la stabil la negativ. Fitch a mai anunţat că intenţionează să retrogradeze alte altor 5 ţări europene: Italia, Spania, Slovenia, Cipru şi Irlanda.

Paranoia crizei: britanicii fac provizii de alimente

Vânzările la alimente congelate şi deshidratate, ambalate în vid şi cu o durată de valabilitate de 25 de ani sunt de circa 10 ori mai mari decât în anii precedenţi şi continuă să crească, spun producătorii. În 2012, Grecia ar putea intra în imposibilitate de plată, Italia şi Spania ar putea urma la rând. În întreaga Europă, băncile ar putea intra în faliment una după alta, iar clienţii lor panicaţi îşi retrag cu disperare banii din conturi. Pare un scenariu absurd, dar acest exerciţiu de imaginaţie este făcut de un număr din ce în ce mai mare de britanici, scrie presa din regat. Dacă înainte cu trei ani marile bănci europene erau considerate prea solide pentru a se prăbuşi, acum ele sunt considerate prea mari pentru a fi salvate de guverne. Urmează panica. În câteva ore, bancomatele şi rafturile supermarketurilor se golesc.

Datorii de 100 de milioane de euro la TVR, poprire pe conturi, 52 de milioane lei vechi un salariu de debutant

Situaţia financiară a TVR este dramatică. Suma datorată de Televiziunea publică ajunge la 100 de milioane de euro, bani de care nici membrii Consiliului de Administraţie nu par să aibă habar. Mai multe decât atât, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus poprire pe conturile instituţiei. Directorii din TVR se miră şi ei de lefurile pe care le au unii angajaţi debutanţi, care pot ajunge la 52.000 lei.

CAPITAL

Colapsul Europei - tehnici de supravieţuire

Chiar şi în varianta pesimistă a unei crize de amploare în UE, viaţa trebuie să continue. Cu puţin noroc şi ceva mai multă îndemânare, ne putem feri de efectele tragice ale furtunii economice. < Zona euro se prăbuşeşte în zece zile >, "Băncile centrale se pregătesc de colapsul monedei unice", "Economia UE, în pericol". Anunţurile de acest tip au devenit deja rutină şi, după cât se pare, apocalipsa continentală s-a amânat din nou. Cu toate acestea, niciun om raţional nu poate elimina complet varianta pesimistă.

Microsoft instalează Internet Explorer 9 pe calculatoarele utilizatorilor fără ştirea lor

Microsoft, cea mai mare companie producătoare de software, va instala ultima versiune a browserului său, Internet Explorer 9, pe calculatoarele clienţilor săi din întreaga lume, începând cu luna ianuarie, fără ştirea lor, scrie BBC. Americanii de la Microsoft se simt amenintaţi de Google şi al său browser Chrome, care a depăşit recent cota de piaţă a Mozilla Firefox şi care creşte considerabil de la o lună la alta. Microsoft a decis recent ca, începând de anul viitor, toţi utilizatorii sistemelor de operare Windows să beneficieze de ultimele versiuni ale browserului Internet Explorer. Astfel, cei care folosesc Windows XP vor trece la Internet Explorer 8, iar cei care au calculatoare cu Windows Vista şi Windows 7 vor rula Internet Explorer 9.

Vlădescu şi Târşea deţin primul tezaur privat, similar cu cel al BNR

Banii circulă, şi volumele cresc. Aceasta ar fi filosofia celor trei, Liviu Târşea, Sebastian Vlădescu şi Geta Vochin, care au investit 1,5 mil. euro într-un tezaur de cash, în plină criză de lichidităţi. Compania Balkan Cash Solutions, înfiinţată în luna decembrie de Liviu Târşea, Sebastian Vlădescu, fostul ministru de finanţe, şi Geta Vochin, a investit 1,5 milioane de euro într-un centru de procesare şi depozitare a numerarului, în sudul Bucureştiului. Centrul va oferi servicii pentru băncile comerciale.

Presa devine tot mai profitabilă... în China

În timp ce, la nivel mondial, afacerile cu ziare şi reviste sunt într-un declin pronunţat iar numărul de titluri care dispar este în continuă creştere, în China situaţia este exact pe dos. Zeci de reviste au fost lansate doar în ultimul an, ridicând numărul de titluri la 9.884. Relansarea revistei BusinessWeek pe piaţa chineză a oferit publicaţiei China Daily un bun motiv pentru a face o analiză a pieţei de reviste din marele stat asiatic. Mai ales că toate cele 350.000 de copii tipărite au dispărut de pe tarabe în doar câteva zile.

CURENTUL

Felix batjocorit în propria ogradă: Stan îl muşcă pe "motan"

El l-a atacat dur pe Dan Voiculescu chiar la emisiunea "Conexiuni" pe care încă o mai realizează la Antena 3, în urma afirmaţiilor acestuia potrivit cărora preşedintele Traian Băsescu ar putea fi suspendat pentru faptul că a angajat România să adere la Pactul european de stabilitate bugetară. Reproşurile lui Stan pornesc de la o afirmaţie făcută de Dan Voiculescu într-o ediţie a emisiunii Sinteza Zilei. Voiculescu spunea în cadrul acelei ediţii că Traian Băsescu nu avea dreptul să angajeze România într-un anumit moment. În cadrul aceleaşi emisiuni, Stan îi transmite la un moment dat lui Voiculescu: "Nu el confunda, matale confunzi rău de tot, prietene!". "Oare cât de deştepţi sau cât de proşti om fi toţi românii să înghiţim, prin reprezentanţii noştri în vârful Opoziţiei asemenea tâmpenii. De-ar fi numai atât...", oftează Stan.

Presa îi instigă pe români să comită infracţiuni

În ultima vreme în presa românească s-a declanşat o adevărată competiţie de prezentare a unor materiale care îi instigă pe români la comiterea unor infracţiuni, semn că ziariştii au cam uitat că informarea corectă reprezintă rolul esenţial al mass-media în societate. Urmărind site-urile ziarelor care se laudă zilnic cu sute de mii de accesări, remarcăm cum ziarişti se întrec în materiale de timpul "cum să fentezi/păcăleşti statul". Fie că îi spunem "fentare" sau "păcălire" avem de-a face cu o instigare la comiterea unor infracţiuni Şi nu în ultimul rând, instigarea la comiterea unei infracţiuni este ea însăşi o infracţiune (art. 25 Cod penal) şi se pedepseşte.

CURIERUL NATIONAL

Firmele mici au înotat contra curentului

Ovidiu Nicolescu: IMM s-au confruntat cu scăderea cererii interne, cu fiscalitatea excesivă, cu birocraţia, dar şi cu costurile ridicate ale creditelor. Totuşi, faptul că multe au rezistat crizei în 2011 reflectă "o evoluţie pozitivă" ce s-ar putea consolida anul viitor. CNIPMMR propune pentru 2012 creşterea la 50.000 euro a plafonului de înregistrare în scopuri de TVA şi reducerea cu 5% a CAS. Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat, vineri, că sectorul IMM în 2011 reflectă o evoluţie pozitivă având în vedere cu ce s-a confruntat în 2010, dar şi în acest an.

Bulevardul Theodor Pallady a devenit noul centru de interes pentru investitori

Real, Metro şi Decathlon au finalizat deja proiecte de 200 milioane de euro. Zona Bulevardului Theodor Pallady din Bucureşti a început să devină un punct tot mai fierbinte pe harta investitorilor de retail, unde s-au ridicat deja magazine de câteva sute de milioane de euro, iar până în 2015 ar putea atrage şi alte investiţii chiar mai importante. Această zonă va atrage în următorii doi ani investiţii de peste 500 de milioane de euro, în special în retail şi în domeniul auto, este de părere Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-şef al Sectorului 3 din Capitală.

Congresul aprobă cheltuieli de aproape 1.000 mld. dolari şi evită intrarea SUA în blocaj financiar

Senatul american a aprobat o lege care prevede cheltuieli de aproape 1.000 miliarde de dolari pentru statul federal, iar Congresul a evitat astfel, pentru a patra oară în acest an, oprirea unor servicii importante asigurate de stat, precum cele din sănătate sau educaţie. Statul federal avea aprobate cheltuieli numai până la sfârşitul acestei săptămâni, iar în lipsa unei noi legi, Casa Albă ar fi fost forţată să închidă principalele servicii ale departamentelor Apărării, Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii. Senatul a aprobat legea referitoare la cheltuielile statului, dar şi o extindere cu două luni a unor reduceri de impozite pentru americanii angajaţi.

BCR vine la Bursă... după funcţii

După ce acţionarul majoritar Erste a făcut totul pentru a împiedica listarea băncii, acum interesul austriecilor merge către şefia Bursei. Economistul-şef şi directorul Direcţiei Strategie în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, a fost propus de bancă pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, informează Mediafax. De asemenea, instituţia l-a propus pe Valerian Ionescu, şeful Departamentului de tranzacţii şi vânzări instrumente financiare tranzacţionate pe pieţele reglementate din BCR, pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie.

EVENIMENTUL ZILEI

Cine nu doarme bine după achitarea lui Năstase

ANALIZĂ EVZ. Prin sentinţa favorabilă a primei instanţe în dosarul "Mătuşa Tamara", Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au trezit cu un competitor în USL. Din 15 decembrie 2011, Victor Ponta şi Crin Antonescu dorm mai puţin liniştiţi. În interiorul USL a reapărut un competitor redutabil pentru funcţiile deţinute sau la care aspiră cei doi lideri ai opoziţiei. Sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), de achitare a lui Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", a fost o gură de oxigen pentru fostul premier şi o veste proastă pentru rivalii săi, care l-ar fi pensionat bucuroşi pe motiv de dosare. Dacă verdictul va fi confirmat şi la recurs şi la apel, el poate fi baza unei reveniri politice în forţă a fostului şef al PSD.

România îşi pierde suveranitatea în faţa Comisiei Europene în noua ordine fiscală?

Noile reguli de guvernanţă fiscală, singura concluzie certă de la recentul summit european, au pus pe jar statele membre ale Uniunii Europene. Chiar dacă doar Marea Britanie a refuzat să semneze noul tratat european pentru a proteja centrul financiar londonez de imixtiunea Bruxelles-ului, în toate ţările există dezbateri legate de pierderea sau limitarea suveranităţii în favoarea Comisiei Europene. EVZ încearcă să lămurească, pe baza clarificărilor asupra acestui subiect aduse de consilierul de stat Andreea Paul Vass pe blogul său, în ce măsură oficialii de la Bruxelles vor putea interveni în politica internă a României şi cum ar putea influenţa deciziile Guvernului României.

JURNALUL NATIONAL

S-a dat lege că suntem bogaţi. România mai are "doar" 7,3 milioane de asistaţi social

Numărul beneficiarilor de ajutor pentru încălzire a scăzut de la 3,2 milioane în 2009 la 637.000 anul acesta. Înăsprirea condiţiilor în care se acordă ajutor pentru încălzirea locuinţei, abrogarea legii cu privire la acordarea trusoului pentru nou-născuţi, a sprijinului la constituirea familiei şi a alocaţiei pentru nou-născuţi sunt principalele motive pentru care numărul asistaţilor social de la noi din ţară înregistrează o scădere anul acesta faţă de anii trecuţi. De la 10,9 milioane de beneficiari, înregistraţi în 2008, anul acesta numărul asistaţilor social a scăzut la 7,3 milioane. Astfel, dacă în alte state, această scădere reprezintă un motiv de bucurie, deoarece oamenii încep să o ducă mai bine, la noi este un motiv de tristeţe.

Stolojan: E deja târziu pentru o remaniere guvernamentală

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan spune că nu vede rostul unei eventuale remanieri a Guvernului de aici înainte, decât, cel mult, ca o stratagemă de imagine. Declaraţia lui vine după ce liderul PDL Elena Udrea a declarat, în 10 decembrie , la Realitatea TV, că o remaniere guvernamentală trebuie făcută, pentru relansarea încrederii populaţiei, ea menţionând însă că decizia referitoare la cine şi când va fi schimbat aparţine premierului.

Guvernul Boc, faţă-n faţă cu a zecea moţiune de cenzură: "După 22 de ani, democraţia în pericol"

Reprezentanţii USL vor citi în această după-amiază, în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, moţiunea de cenzură intitulată "După 22 de ani, democraţia în pericol", urmând ca documentul să fie dezbătut şi supus votului în şedinţa de joi, 22 decembrie. Moţiunea de cenzură a fost depusă de USL săptămâna trecută, după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2012 şi pe legea privind promovarea judecătorilor la instanţa supremă. Potrivit cdep.ro, este a zecea moţiune de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului Boc din 2008 încoace şi a doua din acest an, cu menţiunea că moţiunea depusă pe 16 decembrie anul trecut, intitulată "Legea salarizării guvernului iresponsabil", nu a mai fost dezbătută.

Ipoteză-şoc: ne îndreptăm spre o criză de 25 de ani iar lumea îşi va reveni abia în 2031. Vezi paralelele cu Lunga Depresiune dintre 1873 şi 1896

Criza economică actuală are o serie de asemănări fascinante cu cea din anii 1870, care a durat 23 de ani: reunificarea Germaniei, o uniune monetară cu Grecia, Italia şI Franţa, apariţia unui nou jucător mondial care a revoluţionat totul, îndatorare foarte mare, speculaţii financiare şi un potop de bani ieftini, scrie Matthew Lynn, directorul executiv al companiei de consultanţă Strategy Economics, într-un articol de pe MarketWatch. El compară situaţia planetară actuală cu cea care a îngenuncheat planeta în anii 1870. O nouă putere industrială depăşeşte pe toată lumea - atunci era SUA, acum e China.

NATIONAL

Crin Antonescu e-n foame de bani!

Inconsecventa inselatoare a sondajelor de opinie, razboaiele fratricide din USL si lupta de gherila politica purtata cu comandantul Palatului Cotroceni par sa nu fie singurele probleme majore cu care se confrunta liderul PNL. Astfel, se pare ca actualului trezorier al Partidului National Liberal, unul din oamenii de casa ai lui Crin Antonescu i se va impune cat de curand o "dublura". Este vorba despre un veritabil contabil loial vechii garzi liberale, care deja a anuntat ca va taia vartos fondurile pentru "centru". Asa ca, lipsit de finantele liberale, seful partidului s-a vazut nevoie sa caute si in alte parti sprijin financiar.

PDL scoate tripleta "BVB" de la naftalina

Dupa ce s-au jucat cat s-au jucat de-a reforma interna, pedelistii s-au trezit ca noile cadre nu fac fata unei campanii electorale. Asa s-a facut ca "vechea garda" a fost reactivata urgent. Primul rechemat la post a fost Vasile Blaga, care peste noapte a schimbat statutul de lider renegat cu acela de al doilea om in stat, ca urmare a alegerii in fruntea Senatului. Concomitent cu reinaltarea lui Blaga a fost reactivat si Radu Berceanu, al carui glas a inceput sa rasune din nou, atat in Parlament, cat si pe micile ecrane. Doar "V"-ul mai lipsea pentru a se putea vorbi de revenirea tripletei "BVB", omisiune repede remediata odata cu vehicularea numelui lui Adriean Videanu pe post de posibil candidat al PDL la viitoarele locale bucurestene.

Geoana: In PSD se pregateste schimbarea lui Ponta

Desi nu dadea semne, Mircea Geoana are vocatie de vizionar. De cand social-democratii l-au lasat fara functie, senatorul este bantuit de "schimbarile spectaculoase"care vor aparea pe scena politica. "Nu as vrea sa exclud posibilitatea unei explozii politice mai mari la inceputul anului viitor pe intreaga scena politica. (...) Eu vad si posibilitati de reconfigurare destul de spectaculoase a scenei politice romanesti in aceasta primavara", a declarat fostul presedinte a Senatului, convins fiind ca el va fi unul dintre "cei mai influenti oameni politici din Romania"

Vine din nou Marea Criza, UE nationalizeaza bancile

Sefa FMI avertizeaza ca economia mondiala va fi maturata in 2012 de o criza devastatoare. Nu va scapa nicio tara, iar statele UE ar putea nationaliza zeci de banci. Directorul Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a avertizat ca economia mondiala are aceleasi caracteristici ca si in vremea Marii Crize din anii "30. "Nu exista nicio economie a lumii, fie ca e vorba despre tari sarace, piete emergente sau state avansate, care sa fie imune la criza care nu numai ca se extinde, dar care prinde amploare", a declarat Lagarde pentru Financial Times.

PUTEREA

Cămătărie cu voie de la stat

Cămătarii legali din România îi întrec, pe departe, pe cei neoficiali, în taxarea oamenilor disperaţi care apelează la ei pentru a se împrumuta. Aceasta esteşi situaţia Viva Credit, o întreprindere financiară nebancară (IFN), care oferă credite în valoare de maximum 500 de lei pe 35 de zile, cu costuri gigantice. Creditele pot fi accesate direct pe internet, Viva Credit nesolicitând multe documente. Deşi par accesibile, aceste credite au dobânzi care ajung până peste 6.000%pe an, adică mult peste cele ale cămătarilor. Astfel, pentru 500 lei împrumutaţi timp de 10 zile, la scadenţă se plătesc 560 lei, ceea ce duce la o dobânda anuală efectivă de 6.158%.

BVB de 150 milioane de lei pe săptămână

Valoarea tranzacţiilor derulate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a totalizat 150,84 milioane lei, tranzacţiile cu acţiuni acumulând 131,55 milioane lei, cu 12,58% mai puţin faţă de săptămâna precedentă, conform unei analize Puls Capital. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea, în valoare de 47,53 milioane lei, SIF Transilvania - 20,15 milioane lei, SIF Oltenia - 16,85 milioane lei, BRD-GSG - 9,38 milioane lei şi SIF Banat-Crişana - 5,13 milioane lei, informeaz[ Agerpres.

SUA şi Israelul nu exclud nici o opţiune în Iran

Israelul şi SUA sunt ferm hotărâte să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară şi nu exclud nici un mijloc pentru a realiza acest obiectiv, a afirmat duminică ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, după o întrevedere cu preşedintele american Barack Obama cu ocazia unei conferinţe a grupului Union for Reform Judaism (URJ) desfăşurată la Washington. "Cele două ţări consideră în mod ferm că un Iran nuclearizat nu este nici posibil, nici acceptabil şi suntem hotărâţi să împiedicăm Iranul să se doteze cu arma nucleară. Am reiterat faptul că nu trebuie să ignorăm nici o opţiune", a spus ministrul israelian, făcând aluzie la o posibilă acţiune militară.

Cum a reuşit China cel mai mare transfer de bogăţie din lume

China a reuşit să acceseze informaţii secrete de la sute de companii, universităţi, agenţii guvernamentale din întreaga lume prin intermediul iBahn, un provider de internet pentru industria hotelieră. Hackerii chinezi au intrat în conturile de e-mail ale directorilor şi antreprenorilor cazaţi în cadrul întrunirilor de afaceri în hoteluri aparţinând lanţului Marriott, care oferea clienţilor săi servicii prin iBahn. Odată intraţi în conturile persoanelor vizate, grupul de elită de spioni cibernetici chinezi s-a putut conecta la reţelele a sute de companii având acces la milioane de informaţii, precum secrete de stat şi militare, planuri şi cifre de afaceri.

ROMANIA LIBERA

Jumătate din vinurile de pe piaţa românească sunt contrafăcute, potrivit unui studiu al Protecţiei Consumatorului. Cum poţi transforma apa în vin? Secretul lui Bachus

Reporterii RL au aflat reţeta vinului contrafăcut. Cu aproximativ 200 de lei, jurnaliştii au cumpărat dintr-un magazin din Vrancea toate ingredientele pentru fabricarea a 2.500 litri de băutură falsificată. Amestecul obţinut din combinarea acestor substanţe nu este cu nimic mai prejos decât multe dintre făcăturile care se vând prin cârciumile din România! De altfel, autorităţile atrag atenţia că astfel de "vinuri" pot fi cumpărate atât din pieţe, de pe marginea drumurilor cât şi din magazine. În aceste zile, în care majoritatea românilor se aprovizionează pentru masa de Crăciun, măsuri suplimentare de precauţie sunt mai mult decât binevenite.

Sfârşitul unui război de 800 miliarde dolari

După ce preşedintele Barack Obama şi-a respectat promisiunea, retrăgând şi ultimii soldaţi americani de pe teritoriul Irakului, cetăţenii statului din Orientul Mijlociu au, pentru prima oară, sentimentul suveranităţii - dar şi multe probleme de înfruntat. Duminică, la ora 7 dimineaţa, ultimul convoi american, format din 110 vehicule şi 500 de soldaţi, a trecut graniţa dintre Irak şi Kuweit, încheind astfel, după aproape nouă ani, ultimul capitol al unui război costisitor, al cărui principal rezultat a fost naşterea primei democraţii - deşi încă instabilă - într-un stat arab. În ţara în care cândva Statele Unite staţionaseră 170.000 de soldaţi în 505 baze militare nu au mai rămas decât câteva sute de militari americani, însărcinaţi cu paza ambasadei din Bagdad.

ZIARUL FINANCIAR

Sulfina Barbu explică risipa ajutoarelor sociale: bazele de date de la minister nu comunică

"Baza de date de la Inspecţia Muncii nu comunică cu cea de la Şomaj şi de la Prestaţii Sociale", a admis ministrul muncii Sulfina Barbu. Aceasta este explicaţia risipei ajutoarelor sociale de 19 miliarde de lei pe an (4,4 mld. euro). Sulfina Barbu, cel de-al patrulea ministru al muncii din acest an, a recunoscut că în cadrul ministerului pe care îl conduce există instituţii - Agen­ţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspecţia Muncii, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale şi Casa de Pensii - care nu comunică în niciun fel. Astfel, deciziile de restructurare ale guvernului Boc s-au luat de doi ani încoace fără să se ştie exact câţi salariaţi există (şi implicit, de câţi este nevoie în administraţia publică), câţi plătitori de contribuţii sociale şi câţi dintre aceştia lucrează cu contracte de muncă sau chiar câţi şomeri au existat la un moment dat în economie.

Situaţia băncilor la nouă luni

BRD rămâne cea mai profitabilă bancă, fiind susţinută puternic de reţeaua de retail, con­struită în anii de boom, în timp ce BCR, pri­ma bancă ca active, se luptă cu trecutul şi cu starea economiei, care îi afectează pe toţi clienţii. Există un grup de bănci care fac profit constant, având clienţi buni atât pe partea de corporate, cât şi la nivelul persoanelor fizice - Raiffeisen, Citi, ING, RBS, Transilvania, UniCredit. Cei care nu au reuşit să facă rost de piaţă în perioada de boom simt acum la nivelul veniturilor. Băncile care au în spate grupurile elene sunt sub o presiune constantă, fiind nevoite să plătească peste piaţă la depozite şi să mărească provizioanele, în special pentru creditele imobiliare. Volksbank, starul care a făcut carieră între 2003 şi 2008, ajungând la un moment dat pe locul trei ca active, marchează pierderi în continuare, semn că portofoliul de credite nu a fost curăţat. Austriecii continuă să vină cu bani de acasă pentru susţinerea filialei de la Bucureşti.

Dan Paul şi Lucian Anghel încearcă să-l detroneze pe Farmache din funcţia de preşedinte al BVB

Stere Farmache (55 de ani) este preşedintele Bursei de Valori Bucureşti din februarie 2008. El conduce bursa de 16 ani, fiind director general din iunie 1995, când BVB a fost reînfiinţată, până în decembrie 2008, când a renunţat la poziţia executivă pentru a prelua funcţia de prim-vicepreşedinte al Alpha Bank. În ianuarie 2010, Farmache a fost reales în funcţia de preşedinte, iar acum candidează pentru un nou mandat, fiind susţinut de firma de brokeraj Alpha Finance. Lucian Anghel este economist-şef şi director executiv al direcţiei de strategie şi dezvoltare din BCR începând din mai 2007. El lucrează în BCR din 1997. În perioada 2005-2010 a fost membru în consiliul de administraţie al BCR Asset Management (actuala Erste Asset Management), iar din ianuarie 2010 este membru în comitetul de investiţii al BCR Fond de Pensii. El candidează pentru funcţia de preşedinte al BVB cu sprijinul BCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb