REVISTA PRESEI 20.01.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 ianuarie 2012

ADEVARUL

Ziua a şaptea petrecută în stradă: protestatarii au aruncat cu pietre, jandarmii au intervenit în forţă

În ciuda frigului de afară, mii de protestatari s-au adunat din nou, joi, în centrul Capitalei. Până la miezul nopţii, jandarmii au reuşit să elibereze Piaţa Universităţii, ridicând aproape 90 de persoane violente. Alţi cinci manifestanţi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cinci persoane au primit îngrijiri după conflictul dintre manifestanţi şi jandarmi, una dintre acestea, care susţine că a fost bătută de jandarmi, fiind dusă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, potrivit Mediafax.

Talmeş-balmeş în a şaptea zi de proteste: Orban, Mazăre, "Ştiinţa nu moare" şi Ţinutul Secuiesc

Odată cu venirea în Piaţa Universităţii a participanţilor la mitingul USL de la Arcul de Triumf şi din Piaţa Victoriei, numărul oamenilor adunaţi în centrul Capitalei a ajuns la 1.500. Tensiunea este mare, a şaptea zi de proteste începând să semene din ce în ce mai mult cu ziua de duminică, cea mai violentă de la răzvrătirea românilor pe străzile Bucureştiului. Revoluţionari, tineri, bugetari, USL-işti, jandarmi, microbişti, politicieni. În Piaţa Universităţii s-au adunat toate categoriile de oameni. Deşi a fost huiduit şi ieri de protestatari, liderul PNL Ludovic Orban şi-a forţat din nou norocul şi a ieşit în stradă, în mijlocul mulţimii adunate la "kilometrul zero" al protestelor. După ce a fost îmbrâncit de câţiva manifestanţi, jandarmii au format un cordon în jurul lui şi l-au escortat în afara tumultului din Piaţă.

Fanii USL, filmul unei zile agitate

Plictisiţi de discursurile liderilor politici, mulţi dintre manifestanţii de la mitingul USL au abandonat însemnele politice şi s-au amestecat cu protestatarii din Piaţa Universităţii. Doi bărbaţi stau la o masă, într-un restaurant de fiţe, la doi paşi de Arcul de Triumf din Capitală. Telefoanele le sună continuu. Cei doi răspund calmi, cu siguranţa organizatorilor care ştiu că planul le-a ieşit. La final, după ce închide telefonul, unul dintre cei doi îi răspunde zâmbind celuilalt: "Da, e gata aprobarea. De aici pleacă în Piaţa Universităţii". În această frază stă ascuns rezumatul mitingului organizat ieri, în Capitală, de către USL. Miile de oameni, aduşi din toată ţara, au fost comasaţi în spaţiul dintre Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei

Polonia joacă tare: Nu votăm tratatul fiscal dacă nu participăm la summiturile zonei euro

Premierul Poloniei Donald Task a anunţat că ar putea să nu semneze noul tratat internaţional - acord interguvernamental pentru pactul fiscal al UE - decât dacă va primi permisiunea de a lua parte la viitoarele summituri ale statelor din zona euro chiar dacă ţara sa nu este încă membră a clubului celor 17, notează EuObserver. Primul ministru polonez a criticat, miercuri, la o conferinţă de presă în Varşovia, ultima variantă a conţinutului viitorului tratatul fiscal care prevede întâlniri regulate şi exclusive ale ţărilor care folosesc moneda unică. De altfel când au predat stafeta Preşedinţiei UE Danemarcei, importaţi membri ai cabinetului Tusk au transmis miniştrilor de la Copenghaga că ar trebui să "continue lupta" de a obţine acces la întâlnirile zonei euro organizate de Consiliul European.

Şi Fitch ameninţă cu reducerea ratingului unor state membre zonei euro

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings se aşteaptă ca reexaminarea evaluării financiare a şase state membre zonei euro să rezulte în reduceri de rating financiar cu unul sau două paliere pentru majoritatea acestora, a declarat Ed Parker, directorul agenţiei în cadrul unei conferinţe la Madrid. Fitch a anunţat, pe 16 decembrie, că ratingul Belgiei, Spaniei, Sloveniei, Italiei, Irlandei şi Ciprului sunt în proces de reexaminare în vederea unei reduceri, aminteşte CNBC. Reprezentanţii agenţiei de evaluare financiară au considerat, atunci, că găsirea unei soluţii complete şi coerente asupra crizei datoriilor suverane este peste puterile liderilor europeni.

Ce fac ungurii pentru bani. Ar putea renunţa la cota unică la solicitarea FMI

Pentru a primi un nou împrumut de urgenţă de la FMI şi UE, premierul Viktor Orban este dispus să fie deschis la compromisuri în ceea ce priveşte legislaţia controversată, amplu criticată la Bruxelles. Fondul le-ar putea cere maghiarilor să renunţe la cota unică a impozitului pe venit drept condiţie pentru împrumut. "Sunt dur doar atunci când interesele ţării mele impun acest lucru şi fac compromisuri atunci când interesele poporului ungar impun acest lucru", a declarat Orban la Strasbourg ieri. Guvernul de la Budapesta este dispus să "reorganizeze în totalitate" două amendamente temporare din Constituţie care au intrat în vigoare la 1 ianuarie dacă UE cere acest lucru, a spus Orban.

Creştere economică lentă pentru India, influenţată de U.E.

Analiştii se aşteaptă ca noul an fiscal să însemne pentru India cea mai slabă creştere economică din ultimii doi ani. Politica monetară de reducere a inflaţiei şi conflictele dintre partidele politice nu sunt favorabile investiţiilor. Procentul estimat al creşterii economice a Indiei a scăzut până acum de patru ori. Se aşteaptă ca rata dezvoltării celei de a treia economii asiatice să fie de 7% în acest an fiscal. Politica Băncii Centrale a Indiei (RBI) de reducere a inflaţiei a devenit mai agresivă din martie 2010 şi a determină o reducere constantă a investiţiilor, notează Economic Times. Acum ameninţă să restrângă creşterea economică până la nivelul înregistrat în timpul crizei financiare din 2008-2009.

Slovenia: Un bancher propus pentru funcţia de premier

Preşedintele sloven, Danilo Turk, a propus miercuri pe bancherul, Marko Voljc, pentru postul de prim-ministru după eşecul lui Zoran Jankovici, învingătorul alegerilor legislative, de a obţine majoritatea în Parlament. În vârstă de 62 de ani, Marko Voljc a condus cea mai importantă bancă slovenă, Nova Ljubljanska Banka (NLB) între anii 1992 şi 2004. În prezent este director pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul grupului financiar belgian KBC, notează AFP. Pe data de 11 ianuarie, Parlamentul sloven a respins numirea lui Zoran Jankovici în funcţia de prim-ministru, deşi acesta a ieşit învingător la alegerile anticipate de la începutul lunii decembrie. Mica ţară, desprinsă din fosta federaţie Iugoslavă în anul 1990, membră a Uniunii Europene din anul 2004 şi a zonei euro din anul 2007, se confruntă cu o criză politică interminabilă, însoţită de o criză economică, datoria publică (de 45,5% din PIB în anul 2011) şi şomajul (de 11,9% în luna noiembrie 2011) fiind într-o creştere accentuată

Grecii îşi închiriază patrimoniul

Grecia s-a decis să scoata bani din ceea ce are mai de valoare. Începand de săptămâna aceasta vor fi închiriate situri istorice, chiar dacă acestea fac parte din patrimoniul naţional. Primul obiectiv de pe listă este Acropole din Atena. O zi de filmări pentru reclame video în interiorul clădirii antice se ridică pană la 1600 de euro, scrie ziarul "Bild". Autorităţile elene se gândesc chiar să permită realizarea unor filme şi organizarea de evenimente în masă pe Acropole. Toate fondurile încasate vor fi direcţionate către restaurarea monumentelor istorice, dat fiind faptul că pe timp de criza vistieria statului nu are bani pentru aşa ceva, spun autorităţile de la Atena.

Cum profită China de criză pentru a-şi cumpăra influenţă

China încearcă şi reuşeşte să umple vidul de creditare cu care se confruntă Asia ca urmare a problemelor prin care trec marile bănci europene, care îşi limitează operaţiunile din această regiune. Toate împrumuturile pe care Beijingul le acordă către alte state vin însă cu clauze clare în favoarea exportatorilor chinezi.

Preşedintele Bundesbank: BCE nu trebuie să folosească "opţiunea nucleară"

Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank şi membru în consiliul de guvernare al Băncii Centrale Europene a declarat că decidenţii politici trebuie să reziste presiunii de a creşte achiziţiile de obligaţiuni suverane ca răspuns la criza datoriilor suverane. Unii dintre aceştia cer ca BCE să se folosească de "bazooka" financiară sau "opţiunea nucleară" de a se implica "în achiziţii nelimitate de obligaţiuni suverane pentru a limita dobânzile acestora", a declarat Weidmann, în cadrul unui discurs în Ludwigsburg, ieri, citat de agenţia de ştiri Bloomberg. "Există multe motive legale, economice şi politice pentru care noi nu vom face acest lucru", a continuat acesta. Astfel de abordări ar viola legislaţia Uniunii Europene, ar demotiva guvernele în a implementa reforme fiscale şi ar redistribui pierderile în cadrul uniunii monetare, a avertizat Weidmann.

CURENTUL

S-a fâsâit!...

Alianţa socialist liberală n-a reuşit să aducă, ieri, în Bucureşti mai mult de aproximativ 7000 de simpatizanţi, deşi propagandiştii acesteia au dat ca sigură venirea a 20.000 activişti. S-a dovedit astfel că uriaşa maşinărie de propagandă mediatică a opoziţiei n-a reuşit să-i convingă să iasă în stradă nici măcar pe cei înscrişi deja pe listele de călători făcute de partide pentru pasagerii autobuzelor care i-au transportat în Capitală. Prin urmare, nu le-au ieşit calculele nici de această dată, ceea ce înseamnă că susţinătorii grupării USL sunt mai puţini chiar şi decât membrii lor de partid. Interesant a fost şi faptul că, după terminarea mitingului USList, care a stat sub semnul lui "JOS...orice", anarhiştii lui Antonescu/Mazăre/Ponta au avut surpriza să afle că pieţarii de la Universitate nu-i agreează printre ei, jandarmii fiind astfel obligaţi să-i apere pe unii de alţii.

CURIERUL NATIONAL

Ce se va întâmpla cu Mic.ro?

Reţeaua de magazine Mic.ro este pusă la vânzare de omul de afaceri Dinu Patriciu, proprietarul lanţului de magazine, care negociază cu liderul global din piaţa de retail de proximitate, 7 Eleven, acesta este unul din zvonurile care circulă în acest moment. Motivul? Furnizorii neplătiţi care cer insolvenţa lanţului de magazine, creditele bancare contractate şi chiriile neachitate de mai multe luni. "Negocierile cu 7 Eleven au început în toamna anului trecut şi au ca termen de finalizare luna martie 2012. Se discută despre o infuzie de capital în reţeaua Mic.ro de 60 de milioane de euro", au declarat surse din retail, citate de Mediafax. 7Eleven este cel mai mare lanţ de magazine de proximitate din lume, cu peste 43.500 de unităţi în 16 state, din care 8.900 sunt localizate în America de Nord. Compania este înregistrată şi în Japonia, cea mai mare piaţă a grupului, unde deţine 13.500 de magazine. În Europa este prezentă doar în zona scandinavă, cu francize în Norvegia, Danemarca şi Suedia.

Traian Băsescu: Economia a evoluat peste aşteptări

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice, că economia românească a evoluat, în primele nouă luni ale anului 2011, "peste aşteptările multora", în special datorită producţiei agricole bune, a cererii mari la export şi a investiţiilor guvernamentale. Aceasta a evitat să vorbească despre situaţia din ţară, la primul discurs după începerea protestelor, dar a subliniat câteva idei despre politica sa pe termen mediu. A reiterat ideea regionalizării şi a subliniat că nu renunţă la alegerile comasate. Este a şaptea zi de proteste în Piaţa Universităţii, iar Puterea nu dă niciun semn că vrea să răspundă doleanţelor românilor din stradă.

Semnale amestecate dinspre sectorul bancar

Bank of America a ajuns la un profit net anul trecut de 1,44 mld. USD doar după rezultatul obţinut în ultimul trimestru. Morgan Stanley, dimpotrivă, a consemnat pierderi de 275 mil. USD în ultimele trei luni ale anului. Anul trecut pe pieţele bursiere, acţiunile bancare au fost pierzătoare într-un an în care majoritatea indicilor au avut o traiectorie neconcludentă. Cea mai mare parte a băncilor listate din ţările dezvoltate s-au apropiat sau chiar au depăşit nivelurile minime de capitalizare consemnate la începutul anului 2009. Speranţele investitorilor pentru o performanţă bună în 2012 a Burselor sunt legate de revenirea pe un parcurs ascendent a acţiunilor financiare care, după un recul violent, cel puţin teoretic ar avea un potenţial substanţial de apreciere.

Obama l-ar putea propune pe Lawrence Summers ca succesor al lui Zoellick la şefia BM

Preşedintele SUA Barack Obama l-ar putea nominaliza pe Lawrence Summers, fost şef al Consiliului Economic Naţional de la Casa Albă, pentru preşedinţia Băncii Mondiale, după încheierea mandatului lui Robert Zoellick în vara acestui an, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei. Nominalizarea lui Summers (57 de ani) ar putea nemulţumi unii membri ai Partidului Democrat, care au criticat rolul său în dereglementarea industriei financiare, însă fostul oficial este susţinut de mai multe nume sonore din administraţia americană, inclusiv secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, şi actualul director al Consiliului Economic, Gene Sperling, a arătat una dintre surse. Casa Albă ia în calcul şi numirea secretarului de stat Hillary Clinton la şefia Băncii Mondiale, alături de alţi candidaţi, a afirmat o altă persoană apropiată deliberărilor de la Washington.

Turcia se împrumută mai scump în dolari, semn rău pentru România

Costurile de împrumut ale Turciei au crescut, miercuri, la o emisiune de obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari, ceea ce "nu este un semn bun" pentru ţări ca Ucraina, Croaţia, Ungaria şi România, potrivit unei analize a grupului italian UniCredit, citată de Bloomberg, informează Mediafax. "Prima ridicată subliniază că emisiunile din Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa nu sunt uşoare, iar investitorii cer în mod clar prime mai mari", a afirmat într-o notă de cercetare economistul UniCredit Erik Nielsen. Unele ţări vor fi nevoite să-şi "revizuiască aşteptările în privinţa randamentelor", a spus el. Turcia a vândut obligaţiuni în valoare de 1,5 miliarde de dolari pe zece ani la un randament de 6,35%, comparativ cu 5,26% la licitaţia din octombrie, ultima pentru acest tip de maturitate.

Spania s-a împrumutat 3 mld. euro la dobânzi în scădere puternică

Spania a împrumutat ieri 3 miliarde euro pe zece ani la dobânzi în scădere puternică, cu cerere solidă în piaţă pentru titlurile scoase la licitaţie, reuşind să treacă astfel cu bine peste cel mai important test de finanţare de la începutul acestui an, transmite Reuters, citează Mediafax. Franţa a atras de asemenea cerere solidă pentru obligaţiunile pe termen mediu prin care a atras joi aproape 8 miliarde euro.

EVENIMENTUL ZILEI

USL a transformat în carnaval nemulţumirile populare

Beretele roşii Primarul Constanţei s-a îmbrăcat militar şi a venit la manifestaţie cu o duzină de blonde cu băşti roşii. Victor Ponta şi Crin Antonescu i-au tăiat microfonul. Mitingul organizat, ieri după-amiază, în Capitală, de PNL a semănat mai degrabă cu un protest sindical pigmentat de apariţia lui Radu Mazăre, cu beretă roşie şi ţinută militară, însoţit de o duzină de "amazoane" - cum chiar el le-a denumit - de asemenea cu băşti roşii pe cap. Prezenţa primarului din Constanţa nu le-a picat bine lui Ponta şi Antonescu, care nu l-au lăsat să ia cuvântul, invitându-l pe scenă abia după o jumătate de oră. Se temeau, probabil, că priza la public a lui Mazăre le va ştirbi din morga de salvatori ai naţiunii cu care s-au afişat. Vectorii de imagine ai liberalilor au fost naistul Gheorghe Zamfir şi actorii Mircea Diaconu şi Emil Hosu. Daniel Constantin, liderul conservator, a venit, umil, cu aproape o oră înainte de sosirea aliaţilor USL-işti. Cel mai câştigat a fost ziaristul Sorin Roşca- Stănescu, care a profitat de demersul liberalilor pentru a-şi anunţa înregimentarea în PNL.

TOP 10 soluţii: Cum să înoate România contra curentului de criză din Vest

Putem depăşi criza în 2012, dacă simplificarea fiscală, flexibilizarea pieţei muncii şi plata datoriilor statului sunt cap de afiş pe agenda guvernanţilor. Exporturile nu au motiv să scadă foarte mult în 2012, chiar dacă Europa ar putea intra în recesiune. Nici anul trecut economia nu a evoluat bine pe continent şi, cu toate acestea, exporturile locale au crescut puternic faţă de 2010. Sectorul privat, care a dus greul în criză, nu are nevoie de stimulente, ci doar de netezirea asperităţilor legislative în sistemul fiscal, dar şi pe piaţa muncii, unde relaţiile dintre angajatori şi angajaţi n-au devenit mai flexibile după publicarea noului Cod al Muncii. Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei Audit din BNR, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, specialistul în HR George Butunoiu, alături de alţi reprezentanţi ai mediului de afaceri au evidenţiat, pentru EVZ, zece soluţii care ar putea impulsiona economia în 2012.

Ce preşedinte vor francezii: Hollande îi cam dezamăgeşte

Deşi sondajele arată că l-ar învinge categoric pe Nicolas Sarkozy în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, candidatul socialist este dorit la Elysée de doar 38% dintre alegători. Dacă turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa nu ar fi programat pe 6 mai, ci duminică, socialistul François Hollande l-ar zdrobi pe actualul şef al statului, Nicolas Sarkozy, potrivit celor mai recente sondaje de opinie, scrie cotidianul "Le Monde". Circa 59% dintre cei chestionaţi ar vota cu Hollande, arată barometrul lunar realizat de Institutul Ipsos, în perioada 13-14 ianuarie. Într-un alt sondaj, marca IFOP, principalul rival al lui Nicolas Sarkozy este cotat cu 56,6% din intenţiile de vot.

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad: HIV a fost creat de marile puteri occidentale

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat că virusul HIV a fost creat de marile puteri occidentale pentru a slăbi lumea a treia şi a crea o piaţă de desfacere a medicamentelor şi echipamentelor medicale ale Occidentului. Liderul de la Teheran îşi adaugă pe lista declaraţiilor controversate una nouă, conform căreia statele sărace din Africa au fost dezinformate în legătură cu sursa reală a epidemiilor care afectează ţările acestui continent, scrie "The Telegraph". "Astăzi toată lumea îşi pune întrebarea de ce atât de mulţi viruşi, inclusiv HIV, s-au răspândit în întreaga lume. Aşa-numiţii experţi susţin că ar fi rezultatul unor vicii şi acţiuni imorale, dar de fapt observăm că exact în marile centre occidentale, de unde pornesc, aceste vicii nu au fost raportate ", a afirmat Ahmadinejad.

JURNALUL NATIONAL

Bogdan Teodorescu: "Stupoarea cu care a reacţionat Puterea dovedeşte că Serviciile n-au ştiut de proteste"

Profesorul şi analistul politic Bogdan Teodorescu, despre protestele din aceste zile şi lipsa de reacţie a lui Traian Băsescu. Avem de a face cu două fenomene distincte care trebuie privite ca atare. Primul este acest protest spontan al cetăţenilor din România generat, ca scânteie, de "afacerea Raed Arafat" şi continuat, ca o reacţie de nemulţumire faţă de prestaţia actualului cabinet, a lui Traian Băsescu şi, pe anumite segmente, a actualei clase politice. Partea cea mai interesantă a acestui protest, care are loc în Piaţa Universităţii în Bucureşti şi în alte zone centrale din mai multe oraşe din România, este exact eterogenitatea fenomenului, faptul că se adună oameni complet neorganizaţi, că vin fiecare cu problemele sale şi nu încearcă să le impună comunităţii. Nu avem de-a face cu o agendă unificată, nu putem spune că avem acolo o masă.

O nouă mişcare civică se conturează pe Facebook:"Împreună 2012 - Sfârşitul lumii lor"

Câţiva prieteni mi-au semnalat-o pe Facebook, iar jurnalistul Cătălin Tolontan a scris despre ea pe blogul personal. Este vorba despre o mişcare care se conturează, deocamdată, pe reţelele sociale,dar care ar avea şanse să schimbe ceva într-un peisaj politic dezolant românesc. O mână de oameni - deocamdată - în special specialişti din marketing, comunicare, publicitate şi IT, dar şi din alte medii, cu reputaţie de învingători în domeniile sau industriile în care activează, după cum bine punctează Cătălin Tolontan, au lansat astăzi un manifest pe Facebook: "Împreună 2012 - Sfârşitul lumii lor".

SUA cer autorităţilor române şi protestatarilor să dea dovadă de reţinere

Statele Unite ale Americii au făcut apel, joi, la autorităţile române şi la manifestanţii care protestează în oraşele din România să se abţină de la orice violenţă, relatează France Presse. Agenţia reaminteşte că în aceste momente populaţia României îşi exprimă nemulţumirea de o săptămână faţă de o clasă politică acuzată de corupţie şi care nu reuşeşte să îmbunătăţească nivelul de trai al populaţiei. "Avem ţări în Europa şi în lume care sunt nevoite să facă faţă unor reacţii ale popoarelor lor provocate de anumite măsuri de austeritate pe care Guvernele sunt nevoite să le ia pentru a contracara criza financiară", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Victoria Nuland.

Alro: Hidroelectrica ar trebui să ridice forţa majoră, producătorii termo speculează seceta

Producătorul de aluminiu Alro, cel mai mare consumator de energie electrică din ţară, cere ca Hidroelectrica să ridice forţa majoră şi să reia livrările de energie la capacitate normală iar producătorii termo din ţară ar trebui să nu mai speculeze situaţia, în caz contrar ameninţând că va reduce temporar activitatea dacă nu primeşte energie la "costuri viabile". "Au fost ploi, ninsori abundente în Austria, debitul Dunării este acum la nivel normal. Pe râurile interioare situaţia nu şi-a revenit încă, dar ne aşteptăm ca situaţia asta se se termine curând. Până la sfârşitul iernii ar trebui ridicată forţa majoră.

NATIONAL

"Brigada Artistica" a Jandarmeriei a mazgalit tablourile din patrimoniul national!

Nici macar sobrii magistrati de la Parchetul Militar, cea mai temuta instanta de judecata din Romania, nu isi pot stavili hohotele de ras la frunzarirea celui mai halucinant dosar in care sunt implicati ditamai sefii de Servicii si alte structuri speciale. Si asta pentru ca, intr-adevar, acuzele par desprinse din cele mai reusite bancuri cu militieni. Catorva ofiteri care aveau in custodie tablouri de patrimoniu, le-a venit, Dumnezeu stie cum, nastrusnica idee de a le imbunatati valoarea artistica, ordonand repictarea lor. Si uite asa au ajuns sa fie anchetati nu doar pentru abuz si neglijenta in serviciu, dar si pentru o infractiune cu mult mai grava: distrugerea unor bunuri apartinand patrimoniului national!

UNPR cere remaniere

Nu toate masurile luate de Executiv au fost bune. O spune vicepresedintele UNPR, Sorin Chivu, care sustine ca se cere o remaniere. Senatorul UNPR a criticat lipsa de reactie a guvernantilor fata de protestele de strada. "Premierul Emil Boc trebuia sa iasa imediat cu un punct de vedere al Guvernului asupra cererilor celor prezenti in strada", a declarat Chivu, precizand insa ca, in acest moment, demisia Guvernului nu reprezinta o solutie. In schimb, vicepresedintele UNPR sustine ca este momentul ca seful Executivului sa faca mici schimbari in echipa pe care o conduce. "O remaniere de Guvern ar fi oportuna acum, cand Romania se confrunta cu miscari stradale".

Panica la Ministerul de Interne!

Sefii mai multor inspectorate judetene de Politie si Jandarmerie si-au prelucrat ieri la prima ora oamenii din subordine sa fie vigilenti si sa nu se lase atrasi intr-o actiune subversiva de catre fostii lor comandanti sau camarazi. Este vorba de o operatiune fara precedent, declansata in urma dezvaluirilor publicate in "NATIONAL" cu privire la suspiciunea organizarii unei posibile lovituri de stat paramilitare de catre ofiteri superiori care au detinut inalte functii de conducere in sistem. De asemenea, inspectorii sefi au anuntat, chiar si oficial, ca nu vor permite ca nici macar un om de-al lor sa participe la vreo manifestatie de protest, fie ea autorizata sau nu.

Pretul aurului s-ar putea dubla

PricewaterhouseCoopers (PwC) au elaborat un raport in care estimeaza ca aurul, al carui pret s-a majorat de la 1.400 $/uncie in decembrie la 1.660 $/uncie (potrivit cotatiilor spot de ieri), ar putea ajunge la 2.000 $/uncie. Cifra a rezultat in urma raspunsurilor primite de PwC de la companiile miniere de profil, iar analistii firmei evaluatoare sustin ca jucatorii de pe piata care au suficiente lichiditati vor profita de pretul actual al aurului, considerat scazut, si vor cumpara cantitati apreciabile de metal pretios, ceea ce va duce la explozia pretului. Expertii internationali estimeaza nu doar cresterea de 83% anuntata de PwC, ci chiar o dublare a pretului actual al aurului.

PUTEREA

Procurorul-şef al Sectorului 4, reţinut de DNA

Procurorii anticorupţie l-au reţinut, ieri, pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, Mihai Betelie, după ce i-au percheziţionat casa şi biroul. Monitorizat de mai multe luni, Betelie este cercetat pentru că ar fi derulat acte de comerţ sau ar fi încheiat tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei. Astfel, el este acuzat de încălcarea articolului 12 lit. a) din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Aruncăm 89.000 tone de alimente pe an

Anual, în gospodăriile, supermarketurile, restaurantele şi de-a lungul reţelelor alimentare de la producător la consumator în UE sunt irosite până la 50% din alimentele consumabile şi sănătoase, în vreme ce 79 de milioane de cetăţeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane îşi primesc mâncarea de la asociaţii caritabile. Parlamentul European a cerut, într-o rezoluţie adoptată ieri, luarea unor măsuri urgente pentru a înjumătăţi până în 2025 risipa de alimente şi a permite accesul la hrană pentru cetăţenii europeni cu mijloace modeste.

City of London, acţionar la FP

City of London Investment Management Company Limited deţine în prezent 728.857.400 de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) şi 237.826.899 warrant-uri, totalizând 966.684.299 de acţiuni care reprezintă 7,016% din capitalul social subscris, respectiv 7,210% din capitalul social vărsat. Potrivit unui comunicat transmis joi bursei, după conversia warrant-urilor, numărul total de acţiuni deţinute în FP ar fi de 947.610.999.

Finanţele se împrumută scump

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut joi obligaţiuni de tip benchmark, scadente în 51 de luni, în valoare de 436 milioane de lei (100,5 milioane de euro), la un randament mediu de 7% pe an, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR). Valoarea anunţată iniţial a licitaţiei era de 300 milioane de lei. Băncile au depus cereri de cumpărare de 1,411 miliarde de lei.

ROMANIA LIBERA

Ponta&Antonescu au încercat să forţeze sancţionarea României

Într-o tentativă fără precedent de delegitimare a actualei puteri, Victor Ponta şi Crin Antonescu au încercat să determine Parlamentul European să adopte o rezoluţie care să condamne "regimul"" de la Bucureşti şi care să ducă în cele din urmă la adoptarea de sancţiuni împotriva României. În acest scop, Ponta a prezentat informaţii false socialiştilor şi liberalilor europeni care ar demonstra că România alunecă spre dictatură la fel ca Ungaria lui Viktor Orban. Victor Ponta este protagonistul unui demers de politică externă fără precedent prin gravitate, care se învecinează cu trădarea intereselor naţionale.

(Contra)revoluţia lui Badea, Ciutacu şi Voiculescu

Demonstraţiile care au loc zilele acestea în ţară nu sunt o reeditare a Revoluţiei din 1989, nici a Pieţei Universităţii din 1990. Sunt exact opusul lor, o contrarevoluţie marca Dan Voiculescu, care încearcă să uzurpe treptat toate simbolurile luptei anticomuniste, creând confuzie morală cu sprijinul nefericit al ONG-urilor. Protestele din ianuarie 2012 sunt mai degrabă reeditarea mineriadei din ianuarie 1999 decât a revoluţiei din decembrie. În presa occidentală există o regulă nescrisă: Dacă vrei să fii credibil, nu compari niciodată un politician contemporan cu Hitler pentru că ceea ce obţii nu este decredibilizarea politicianului pe care doreşti să-l ataci, ci diluarea crimelor lui Hitler, care prin însuşi actul comparaţiei se relativizează.

ZIARUL FINANCIAR

Criza erodează încrederea românilor în viitor. Cele mai importante statistici - numărul căsătoriilor a scăzut la jumătate faţă de 2007, iar numărul de nou-născuţi este la un minim istoric

Românii şi-au pierdut încrederea în economie şi în viitorul pe care îl vor avea în România, arată statisticile: în 2011 au fost înregistrate doar 105.000 căsătorii, la aproape jumătate faţă de 189.200 de căsătorii înregistrate în 2007. Scăderea este şocantă din punct de vedere demografic, pentru că deşi este o tendinţă naturală de scă­de­re a numărului de căsătorii ca urmare atât a scăderii popu­laţiei, cât şi a modernizării societăţii, o asemenea evoluţie abruptă în patru ani nu a mai fost văzută până acum. Datele pe întregul an 2011 au fost esti­mate de ZF pornind de la raportările pe primele 11 luni ale anului 2011, care arată 101.696 de căsătorii, în scădere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Iluzia unei investitii. Achiziţii de aur de 0,5t, dar câştigurile nu sunt ca pe bursă în realitate

Mii de români s-au repezit să cumpere aur în ultimii ani, atraşi de creşterea cotaţiilor şi de iluzia unui câştig mare şi sigur, însă comisioanele bancare ajung să le mănânce aproape tot profitul. Câştigurile aduse de investiţiile în lingourile de aur achiziţionate de la Piraeus Bank sunt mult mai mici decât cele afişate de evoluţia cotaţiei metalului galben în principal din cauza diferenţelor mari de preţ afişate la cumpărare şi vânzare. În ultimul an cotaţia oficială a aurului a crescut cu 28%, însă un lingou cumpărat în urmă cu an de la Piraeus Bank şi vândut acum la cotaţia oferită de bancă ar fi adus un profit de 4,8%. După plata comisioanelor, profitul poate scădea sub 4% în cazul unei investiţii de circa 100.000 lei.

Are şeful Erste un plan de rezervă dacă lucrurile se înrăutăţesc? "Da. Să vând la chinezi :)"

Grupul austriac Erste, unde SIF-urile au ajuns să deţină 4% din acţiuni, îşi pariază toată energia şi tot capitalul pe Europa Centrală şi de Est. Andreas Treichl, şeful grupului, nu are altă variantă decât să creadă în continuare în această zonă. "Aveţi un plan B pentru Erste în cazul în care lucrurile nu merg aşa cum speraţ i (de revenire şi creştere a zonei Europei Centrale şi de Est, iar situaţia din Europa se va înrăutăţi - n.red.)?" "Bineînţeles! Să vând la chinezi... Ce altceva pot să spun?" Acesta a fost răspunsul, mai în glumă, mai în serios, al preşedintelui Erste, Andreas Treichl, cel care timp de un deceniu a extins masiv grupul financiar austriac în această zonă, totul culminând cu preluarea pe vârf a controlului BCR, cea mai mare bancă românească la o evaluare totală de 6 miliarde de euro, adică la mai mult decât valorează pe bursă acum întregul grup austriac.

Ministerul Economiei primeşte astăzi votul de încredere al head-hunterilor internaţionali în proiectul "CEO la stat"

Astăzi la ora 10 cele mai mari firme de executive search din lume sunt aşteptate să depună la sediul Ministerului Economiei dosarele de participare la licitaţia din proiectul "CEO la stat". Practic, în această dimineaţă se va afla cine vor fi cei care ar putea recruta manageri din privat pentru primele patru companii de stat din proiect: Hidroelectrica, Oltchim, Electrica Furnizare şi Romarm. După mai bine de nouă luni de la anunţarea proiectului "CEO privat la stat", perioadă în care nu s-a respectat niciunul dintre deadline-urile stabilite, autorităţile lansează în sfârşit licitaţia pentru alegerea head-hunterilor.

Ce spun datele statistice despre creşterea economică în ultimul trimestru din 2011 şi ce au simţit românii

Economia a revenit anul trecut în teritoriul pozitiv, după doi ani de recesiune, însă avansul statistic al PIB nu a ajuns să fie resimţit de români, semnalele de revenire a consumului şi creditării fiind firave. Iar ultimul trimestru al anului 2011 a adus o încetinire a creşterii economice. Auspiciile pentru acest an nu sunt foarte favorabile având în vedere că la nivelul zonei euro contracţia pare să fii început din T4 2011. Preşedintele Traian Băsescu preconizează că "datele statistice vor indica o creştere economică medie de aproximativ 2,5% pentru anul 2011", după ce în primele nouă luni ale anului 2011 economia românească a evoluat "peste aşteptările multora", în special datorită producţiei agricole bune, cererii mari la export şi investiţiilor guvernamentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb