REVISTA PRESEI 20.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 20 februarie 2017

ADEVARUL

Ura scindează România: experimentul Piteşti, varianta 2017

Într-o zi care în cultura religioasă a ţării noastre poartă numele de "sâmbăta morţilor", într-o piaţă botezată după numele unui criminal al Revoluţiei din 1989 (Vasile Milea, ministru al Apărării în timpul represiunii de la Timişoara şi Bucureşti), 4.000 de PSD-işti s-au adunat pentru a striga "Sus Guvernul", "Jos Preşedintele". Timp de o oră, centrul Piteştiului a răsunat de cântece patriotice şi de discursuri pline de patos. "Să ne lase în Parlament să ne facem treabă! Să nu ne mai bage la puşcărie unul câte unul!" a urlat în microfon deputatul Cătălin Rădulescu, condamnat deja definitiv (cu suspendare) pentru fapte de corupţie. S-a strigat "PSD, PSD / România-i roşie/ Glorie!" şi "Trăiască PSD! Uraaaa!".

Cetăţenii din patru state membre NATO ar prefera să fie apăraţi de Rusia

Cetăţenii a patru ţări membre NATO ar prefera ca în cazul unui atac să fie apăraţi de către Rusia, potrivit unui sondaj Gallup ale cărui rezultate au fost publicate vineri de Bloomberg. Pentru cei din Grecia, Bulgaria, Slovenia şi Turcia prima opţiune a fost Rusia, arată sondajul realizat în perioada octombrie-decembrie 2016 pe eşantioane de câte 1.000 de persoane din 66 de ţări. Totodată, ancheta sociologică a relevat că bulgarii şi grecii îi consideră pe turci drept principala ameninţare. Potrivit analistului James Davis, profesor la Universitatea elveţiană St. Gallen, se remarcă o diviziune între ţările cu populaţie majoritar ortodoxă şi cele occidentale, cu unele excepţii: slovenii, deşi cei mai mulţi sunt catolici, înclină către Rusia, în timp ce românii, deşi ortodocşi, îi preferă pe americani.

Acum 70 de ani era să avem "o ţară ca afară". Şi n-a fost să fie

Acum, când ruşii relansează pe piaţă conceptul mai vechi al "civilizaţiei post-occidentale", poate este util, educativ şi interesant de reamintit unul dintre episoadele cele mai semnificative de după cel de-al Doilea Război Mondial. Americanii au oferit atunci imensa sanşă de reconstrucţie în vederea unei relansări economice a ţărilor care avuseseră de suferit distrugeri uriaşe şi se aflau într-o situaţie de reală catastrofă umanitară. Şansă de care au profitat din plin ţările lumii occidentale şi pe care, cinic şi conştient, din raţiuni ideologice, au refuzat-o conducătorii URSS, urmaţi de cei din ţările satelite Moscovei, printre care şi România.

De ce a primit milionarul Puiu Popoviciu 9 ani de închisoare

Milionarul Puiu Popoviciu nu a regretat niciuna din acţiunele sale şi nici nu a încercat să repare prejudiciul de 335.387.260 de lei este concluzia unui judecător de la Curtea de Apel Bucureşti. Magistratul a motivat sentinţa de 9 ani de închisoare primită de Puiu Popoviciu în unul dintre cele mai mediatizate dosare: "Ferma Băneasa". Curtea de Apel Bucureşti a motivat, pe aproape 300 de pagini, una dintre cele mai răsunătoare sentinţe date într-un dosar de corupţie, cea a milonarului Puiu Popoviciu, condamnat la 9 ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa". Procesul a avut 27 de termene în care au fost audiaţi 91 de martori rezultând o medie de 4 martori pe şedinţă. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Ambasadorul Rusiei, după întrevederea cu Meleşcanu: "O conversaţie foarte pozitivă, foarte consistentă"

"Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, l-a primit, luni pe ambasadorul Federaţiei Ruse, Valery Kuzmin. Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat importanţa unei abordări pragmatice în relaţiile bilaterale, exprimând deschiderea părţii române pentru dialog. Totodată, a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declaraţiile publice şi focalizarea eforturilor către dialogul direct. În acest sens, a accentuat că angajamentele şi poziţiile României în plan extern, în special cele legate de apartenenţa ţării noastre la comunitatea de valori europene şi euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societăţii româneşti", se arată în comunicatul MAE. Meleşcanu nu a amintit nimic despre documentele discutate de cei doi reprezetanţi ai diplomaţiilor de la Bucureşti şi Moscova.

Dragnea: Am auzit zvonuri că multinaţionalele şi-au îndemnat angajaţii să protesteze

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reluat, duminică, la România TV, acuzaţiile potrivit cărora corporaţiile multinaţionale, şi chiar naţionale, şi-au "stimulat" şi îndemnat angajaţii să protesteze, comentând că aşteaptă de la şeful Comisiei SRI din Parlament, Adrian Ţuţuianu, informaţii suplimentare pe această temă. Şeful comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, a declarat pe 6 februarie că va cere Serviciului Român de Informaţii (SRI) răspunsuri cu privire la suspiciunile sale că multinaţionalele ar fi sprijinit protestele antiguvernamentale din România, explicând că acest lucru ar încălca legea securităţii naţionale.

Kremlinul a dat ordin presei ruse aservite să ignore "subiectul Trump"

În urma demisiei în SUA a consilierului prezidenţial Michael Flynn şi a declaraţiilor neplăcute pentru Moscova, făcute de Donald Trump privind Crimeea, presa occidentală scrie despre dezamăgirea resimţită la Kremlin din cauza modului în care decurg relaţiile cu Washingtonul sub noua administraţie. Sursele unui număr de publicaţii din Europa şi SUA indică faptul că mass-media controlată de statul rus, care până mai ieri erau în competiţia de laude la adresa lui Trump, au primit ordin de la Kremlin să ignore "subiectul Trump". Se afirmă că administraţia lui Vladimir Putin justifică noile indicaţii prin faptul că telespectatorii ruşi nu mai găsesc interesante ştirile despre schimbarea puterii în Statele Unite ale Americii.

Dragnea: "Miercuri vom adopta o decizie înţeleaptă, dar fermă în privinţa lui Chirica"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la România TV, că partidul va lua miercuri o decizie înţeleaptă, dar "fermă", în privinţa primarului din Iaşi, Mihai Chirica, critic la adresa partidului în ultima perioadă. "Nu am discutat. Din moment ce a înţeles să comunice prin presă, n-am vrut să-I fac concurenţă (...) Cu toate că e preşedinte interimar la Iaşi şi vicepreşedinte al PSD a fost prezent doar la patru şedinţe în CExN şi BPN. E foarte greu de comunicat la Iaşi. organizaţia Iaşi s-a delimitat de el prin semnătura tuturor primarilor, toate organizaţiile s-au delimitat", a declarat Dragnea. Întrebat ce sancţiuni riscă Mihai Chirica (foto), şeful PSD a spus că plaja este foarte mare şi că el nu este adeptul unor măsuri foarte dure.

Specialiştii în IT care luptă noaptea împotriva ştirilor false de pe Facebook

Tineri specialişti din domeniul IT s-au reunit vineri noaptea la Sibiu pentru a crea uneltele necesare care să ducă la înlăturarea de pe Facebook a ştirilor false propagate pentru publicul din România. Cei aproximativ 20 de IT-işti provin din trei firme importante din domeniu şi au participat la "hackathon-ul" de vineri spre sâmbătă în mod voluntar. "Există acea listă cu 70 - 100 de site-uri, dintre care 20 - 30 le vedem şi noi aproape zilnic. Titluri bombastice, toxice, în fine. Se propagă de multe ori fără a fi citite, mulţi le distribuie mai departe. Probabil că din traficul acela fac nişte bani proprietarii acelor site-uri, dar există şi alte teorii pentru care sunt distribuite aceste ştiri", arată Radu - unul dintre IT-işti - care este ţinta acţiunii lor. La care a fost invitat să participe şi IT-istul din Bucureşti care a întocmit prima extensie pentru Chrome care semnalează ştirile false.

Mircea Băsescu poate fi eliberat condiţionat, a decis Judecătoria Medgidia

Mircea Băsescu, condamnat la patru ani de închisoare, poate fi liberat condiţionat, a hotărât, în această săptămână, Judecătoria Medgidia, dar decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Tribunalul Constanţa. Judecătoria Medgidia hotărâse şi la 6 octombrie că Mircea Băsescu poate fi liberat condiţionat, decizia fiind atacată de procurorii DNA la Tribunalul Constanţa. Această instanţă a admis contestaţia, iar Mircea Băsescu a rămas în continuare încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă.

BANCHERUL

OTP Bank pierde un proces cu ANPC

OTP Bank a pierdut un proces cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) in care banca a cerut judecătorilor sa suspende si să anuleze un ordin al ANPC prin care a fost sancţionată pentru existenta unor clauze abuzive in contractele de credit.

Jumătate din profitul sistemului bancar a fost făcut de trei bănci

Sistemul bancar romanesc, format din 36 de bănci si cooperativa de credit Credit Coop, a obţinut in 2016 un profit net de 4,3 miliarde lei, jumătate din acest câştig fiind realizat de doar trei bănci mari: Banca Transilvania, BRD si UniCredit. Cele trei bănci au obţinut împreună un profit net de aproximativ 2,3 miliarde lei. Cel mai mare câştig l-a avut Banca Transilvania (BT), de 1,281 miliarde lei, urmata de BRD, cu 763 miliarde lei si UniCredit, cu aproximativ 330 milioane lei (74 milioane euro, conform datelor raportate de grupul italian). BCR, cea mai mare banca locala, este de aşteptat să obţină un câştig chiar mai mare decât al BT, întrucât după primele nouă luni ale anului trecut banca austriecilor de la Erste Bank realizase un profit net de 1,145 miliarde lei. In 2015, profitul BCR a fost de 919 milioane lei, după pierderi record de 2,4 miliarde lei in 2014, ca urmare a recunoaşterii creditelor neperformante.

CAPITAL

Românii cu credite în franci elveţieni au rămas la mâna băncilor

Peste 50.000 de persoane au credite în franci elveţieni la băncile din România. Toate speranţele lor pentru a plăti rate la un nivel pe care să îl poată susţine stăteau în legea conversiei, adoptată anul trecut de Parlament. Această şansă le-a fost luată, după ce Curtea Constituţională a decis că actul normativ nu respectă prevederile europene. Judecătorii CCR lasă debitorilor doar două posibilităţi: negocierea cu banca sau procesul în instanţă. În cazul în care ajung în faţa judecătorului, debitorii ar trebui să demonstreze caracterul de impreviziune al contractului de credit. Un astfel de proces este, însă, extrem de complicat, în acest context, soluţia mai simplă rămânând aceeaşi care exista şi înainte de lege, adică negocierea cu banca.

Vicepreşedintele Samsung a fost arestat în Coreea de Sud

Vicepreşedintele Samsung, Lee Jae, a fost arestat în Coreea de Sud, fiind acuzat de dare de mită, acesta fiind implicat în scandalul care a dus la suspendarea preşedintei Park Geun-hye, potrivit BBC. Procurorii l-au acuzat de vicepreşedintele Samsung că a oferit donaţii în valoare de 26 de milioane de dolari către organizaţii care au legătură cu o prietenă apropiată a preşedintei din Coreea de Sud, Park Geun-hye. Donaţiile ar fi fost făcute cu scopul de a primi sprijin guvernamental pentru o fuziune controversată.

"Românii au talent" a luat caimacul

Cea de-a şaptea ediţie a showului "Românii au talent", realizat şi difuzat de Pro TV, a atras privirile a milioane de telespectatori care au ales acest post de televiziune în seara de vineri, 17 februarie, în intervalul orar 20:30-23:30. Numărul celor au ales să urmărească "Românii au talent" a fost de zece ori mai mare decât numărul celor care au ales postul Antena 1, care a difuzat un filmul englezesc Jocuri la nivel înalt. Conform datelor analizate şi prezentate de paginademedia.ro, cea de-a şaptea producţie realizată şi difuzată de Pro TV a avut audienţe de peste trei ori mai mari decât locul doi, ocupat de Kanal D şi de zece ori mai mari decât Antena 1.

COTIDIANUL

Parchetul General nu vrea să primească plîngerea penală împotriva Codruţei Kovesi

Florina Maior, soţia revoluţionarului Dorin Lazăr Maior, a trimis prin poştă o plîngere penală împotriva Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA, însă a avut surpriza să primească scrisoarea înapoi, cu un răspuns năucitor! Cel care semnează în numele Parchetului General este un procuror vestit: Romulus Varga, cel care a întocmit Rechizitoriul în cazul "Elodia"! Romulus Varga restituie plîngerea pentru lipsa unoe "elemente": codul numeric al denunţătorului, descrierea faptei şi indicarea mijloacelor de probă! În mod formal, procurorul Varga este acoperit de lege, căci aşa prevede art. 289, al. 2 din NCPP, numai că acolo se mai spune ceva în legătură cu unele dintre acele "elemente": "descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute". Deci, neindicarea "mijloacelor de probă" nu este motiv de restituire!

Lumea nebună a procurorilor

Procurorii sunt oameni ai legii despre care ne place să credem că ar fi nişte imaculaţi "cavaleri ai dreptăţii", un soi de Corrado Cattani sau cine ştie ce alt justiţiar din filme. Din păcate, de foarte multe ori, în viaţa reală, unii dintre procurorii noştri nu sunt cu nimic deosebiţi de infractorii de drept comun pe care, teoretic, ei ar trebui să-i trimită în spatele gratiilor. Scandalosul spectacol juridico-mediatic oferit de procurorul Mircea Negulescu a readus în atenţia publică o serie de abuzuri şi ticăloşii comise atât de procurorii DNA, cât şi din alte Parchete.

Dragnea: Pentru Justiţie, trebuie să fie un ministru care să aibă un CV foarte bun

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că miercuri va avea loc o şedinţă a coaliţiei de guvernare în care se vor stabili cele două nominalizări pentru funcţiile de ministru al Justiţiei şi respectiv ministru pentru IMM-uri. "Pentru Justiţie, trebuie să fie un ministru care să aibă un CV foarte bun, greu de contestat, care să aibă capacitatea să relaţioneze cu instituţii internaţionale, să aibă şi experienţă în domeniul ăsta, să aibă ştiinţa Constituţiei şi a deciziilor Curţii Constituţionale, să aibă, de asemenea, capacitatea de a genera, de a coordona şi de a duce la final o dezbatere serioasă, nu prelungită la infinit, în care să se discute despre toate problemele legate de legislaţia din acest domeniu", a spus el.

CURENTUL

Uzurpatorii din PSD au trecut la nivelul următor: se dau profesori la Universitate deşi nu sunt

Ani la rând am suportat impostura liderilor PSD care pe lângă doctorate plagiate îşi trec în CV-uri şi studii pe care nu le-au urmat: Victor Ponta master la Universitatea din Catania, Dan Şova la London School of Economics, Rovana Plumb la George Washington University, Corina Dumitrescu pusă de PSD în CSM la Stanford şi tot aşa. Acum noile vedete ale PSD au trecut la nivelul următor de impostură iniţiat de fosta aprozăreasă pusă ministru de PSD, Aurelia Cristea: să se pretindă profesori la Universitate. Avocatul Bogdan Bărbuceanu, invitat semi-permanent la Antena 3 şi România Tv pentru a ne explica noţiunile juridice, ca "profesor de Procedură Penală la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti" Conducerea Facultăţii a dat publicităţii un comunicat, prin care informează că Bogdan Bărbuceanu nu este şi nu a fost cadru didactic ori colaborator extern al Facultăţii, nefiind asociat în vreun fel cu aceasta.

CURIERUL NATIONAL

Încă o bancă pierde procesul pe clauze abuzive

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 2 au constatat caracterul abuziv al clauzei referitoare la perceperea unui comision de administrare credit de 1% flat calculat asupra creditului. Banca Românească a fost obligată de instanţă să restituie suma achitată cu titlu de comision administrare credit, precum şi a dobânzii legale aferente acestei sume calculate de la data perceperii şi până la data achitării efective. În ciuda numeroaselor acte normative care incriminează clauzele abuzive, unele bănci nu le elimină din contracte, riscând penalităţi semnificative impuse de instanţe.

967 imobile din Timişoara, retrocedate ilegal

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, şi fostul edil Gheorghe Ciuhandu sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie, acuzaţi fiind de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce timp de aproape 10 ani au admis retrocedarea ilegală a aproape 1.000 de imobile din centrul vechi al Timişoarei. Potrivit procurorilor, legea 112/1995, intrată în vigoare în ianuarie 1996, le dădea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Totodată, legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată.

Reîntoarcerea migranţilor în ţara de origine - o nouă provocare pentru Uniunea Europeană

În prezent, prioritatea absolută a guvernelor europene este returnarea migranţilor fără drept de azil în ţările de origine. După ce cu greu a gestionat sosirea a peste un milion de migranţi, după ce a gestionat o bună parte din cererile de azil şi a făcut imense eforturi pentru inserţia a sute de mii de refugiaţi, Uniunii Europene i-a rămas o grea misiune: cum să-i determine pe cei care nu au drept de azil să se întoarcă în ţările lor, în primul rând migranţii aşa-numiţi "economici", care au profitat de valul migrator pentru a intra în Europa. Cifrele sunt impresionante. În Germania, unde în 2016 au fost examinate 780.000 de cereri de azil, 40% dintre ele au primit aviz negativ, respectiv 312.000. Nenorocirea este că doar 80.000 au părăsit efectiv Germania, unii chiar în mod voluntar.

Airbus, surprins de acuzaţiile de fraudă ce i-au fost aduse de austrieci

Ministerul Apărării din Austria va da în judecată Airbus, companie pe care o acuză de înşelăciune şi fraudă în legătură cu o comandă de două miliarde de euro pentru avioane de luptă Eurofighter. A doua zi, compania Airbus a anunţat că este surprinsă de acest anunţ şi că va colabora cu autorităţile. Contractul a fost controversat de la început. Aproape imediat după anunţarea sa, în 2003, au apărut acuzaţii că politicieni, membri ai administraţiei şi alţii, au primit bani, prin intermediari, pentru contracte suplimentare care au însoţit achiziţia. Avioanele Eurofighter sunt construite de un consorţiu care include cel mai mare grup aerospaţial din Europa, Airbus, compania britanică de apărare BAE Systems şi grupul italian Leonardo.

EVENIMENTUL ZILEI

Procurorul "Portocală", Mircea Negulescu, a demisionat "noaptea, ca hoţii" ca să-şi salveze pensia

Vineri, seara, în miez de noapte, magistratul DNA, Mircea Negulescu, procurorul care va rămâne în analele Justiţiei, drept procurorul "Zdreanţă", sau "Portocală", îi anunţa pe membrii CSM că nu mai aşteaptă ancheta colegilor săi de la Inspecţia Judeciră şi că a decis să îşi înainteze demisia. In momentul in care magistratul solicită ieşirea din magistratură, sancţiunea disciplinara rămâne fără obiect, iar drepturile băneşti rămân neafectate, o pensie de câteva zeci de mii de lei.

Merkel face DEPORTĂRI în masă şi lumea TACE; Trump SUSPENDĂ temporar intrările şi lumea URLĂ

Germania recunoaşte că majoritatea imigranţilor nu erau "refugiaţi" goniţi de război, cum afirma Merkel, ci simpli amatori de o viaţă mai bună în Occident. Germania a expulzat anul trecut un număr record de 80.000 de solicitanţi de azil ale căror cereri au fost respinse. Anul acesta, recordul va fi depăşit. Anunţul despre recordul de expulzări care se va înregistra în 2017 a fost făcut de către Peter Altmaier, directorul de cabinet al cancelarei Angela Merkel. Într-un interviu acordat ediţiei de duminică a cotidianului Bild, şeful cancelariei a precizat că aproape jumătate din cele 700.000 de cereri de azil depuse în 2016 au fost respinse.

Creştere spectaculuoasă a traficului pe aeroporturile româneşti

Aeroporturile cu cea mai rapidă creştere din Europa în 2016 sunt din România, respectiv Oradea cu 488%, Iaşi cu 131% şi al doilea aeroport din Bucureşti, Aurel Vlaicu cu 122%, potrivit unui articol apărut vineri în publicaţia britanică The Telegraph. Ţările europene care au înregistrat anul trecut cel mai semnificativ avans al numărului de pasageri au fost: Islanda-40%, România-24%, Ucraina-23%, Bulgaria-22 şi Cipru -18%. Pentru prima dată în istorie, aeroporturile europene au înregistrat anul trecut două miliarde de pasageri, peste jumătate din numărul persoanelor care au călătorit în 2016 cu avionul, arată datele ACI Europe, Asociaţia Aeroporturilor Europene.

JURNALUL NATIONAL

Grindeanu: Avem iarăşi o situaţie inedită - faptul că cineva e prim-ministru şi altcineva preşedinte la partid

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, sâmbătă seara, că la ora actuală există o situaţie inedită în PSD în sensul că cineva e prim-ministru şi altă persoană este preşedinte al partidului. "Sunt membru de 20 de ani în PSD şi în toată această perioadă am văzut tot felul de coabitări. Dacă vă aduceţi aminte, am văzut coabitări între domnul Tăriceanu şi domnul Băsescu, între un prim-,ministru de un fel şi preşedinte de acelaşi fel care aveau anumite puncte de vedere comune. PSD a câştigat alegerile cu un scor unic candidând singur cu un procent unic după Revoluţie. PSD condus de Liviu Dragnea. Avem de data asta iarăşi o situaţie inedită şi anume faptul că e altcineva prim-ministru şi altcineva preşedinte la partid", a spus el.

Românii primesc ajutor de la stat pentru a cumpăra teren agricol

Ministerul Agriculturii lucrează la o lege care să limiteze achiziţiile din partea străinilor şi să încurajeze fermierii români să investească, informează România TV. Condiţiile sunt acum diferite pentru a obţine ajutorul de la stat. Legea este în lucru la Ministerul Agriculturii. Acesta prevede condiţii diferite pentru cei care vor să cumpere pământ, românii fiind favorizaţi în detrimentul străinilor. Este vorba despre un ajutor de stat pe care românii îl vor putea lua în momentul în care cumpără un teren de până la 250 de hectare, înainte plafonul fiind de maxim o mie de hectare. Ajutorul de stat va ajunge să fie 80% din totalul creditului luat pentru achiziţia terenului, faţă de 50%, cât era până acum.

Agricultura de precizie, un concept care prinde tot mai bine în România

Utilaje "smart", programe de management, rapoarte despre consumul de carburant şi despre gradul de exploatare al utilajelor, sisteme de conducere în paralel pe baza poziţionării prin satelit, introducerea localizată a materialului săditor şi a fertilizanţilor, monitorizarea recoltei, evitarea suprapunerii în timpul semănatului şi stropitului. Agricultura modernă a luat locul celei tradiţionale şi, din fericire, România păşeşete apăsat în această nouă epocă: fermierii au înţeles că investind în tehnologie pot obţine rezultate eficiente: economisirea a 10%-15% din materialul săditor, fertilizanţilor, chimicalelor şi carburanţilor, micşorarea costurilor de exploatare ale utilajului şi maximizarea potenţialului productiv al tuturor tipurilor de culturi. Agricultorii din România îşi dau întâlnire pe 28 februarie, la Hotel Pullman, pentru a discuta pe tema tema "Agricultura de precizie: tehnologii şi inovaţii".

NATIONAL

Internele, umilite de Politia Locală!

Poliţişti, jandarmi, pompieri si alte zeci de mii de cadre sunt in pragul "apoplexiei", după ce in sistem a răbufnit, zilele acestea, adevărul despre diferenţele salariale uriaşe dintre membrii a diverse structuri. "Gardienii publici" de la structurile de Politie Locala, cel puţin in cazul unor municipii precum Constanţa sau a anumitor sectoare bucureştene au ajuns să câştige mai mult decât poliţişti cu o cariera impresionantă in spate si cu zeci de misiuni operative rezolvate la activ. Fluturaşul unui poliţist local a devenit viral pe net, culmea, "sharuirea" obsesivă a acestuia având loc printre angajaţii Ministerului de Interne. Care citesc crucindu-se cum se ajunge la un rest de plata net de 4.769 lei, după ce la salariu se mai adaugă norma de hrană, orele de noapte si sporurile pentru condiţii deosebite, condiţii vătămătoare sau confidenţialitate!

PSD pierde "Războiul Prefecţilor"!

Zici ca, "măcinaţi" de raidurile procurorilor si maratonul protestelor, liderii Partidului Social Democrat au uitat pur si simplu că sunt la guvernare. Aşa că, pur si simplu, Cabinetul Grindeanu nu-si manifestă actul de guvernare in teritoriu, deşi are la îndemâna instituţia prefecţilor. Numai că, deşi au trecut peste două luni de la formarea noului guvern, "grosul" prefecturilor din ţară continua sa fie dominate de liberali si "tehnocraţi", pe care pesediştii nu s-au mai înghesuit să-i schimbe.

Trump are zilele numărate

Preşedinţia lui Trump va fi a doua cea mai scurtă din istoria americană, a prevăzut celebrul istoric Ronald L. Feinman, unul din cei mai bine cotaţi specialişti din SUA. Feinman a prevăzut că miliardarul va rămâne in funcţie "intre cele 31 de zile ale lui William Henry James din 1841", care a murit de pneumonie si cele "199 de zile ale lui James A.Garfield din 1881", decedat la 79 de zile după ce a fost împuşcat, "in urma unei teribile suferinţe si al unui malpraxis". Profesorul Feinman a prezis ca "preşedinţia Pence este inevitabila, vicepreşedintele SUA, Mike Pence preluând frâiele Casei Albe, după plecarea lui Trump. Feinman a estimat că, cel mai probabil, Donald Trump va fi pus sub acuzare sau va fi forţat să demisioneze in "câteva săptămâni".

ROMANIA LIBERA

Primul "tun" imobiliar al lui Liviu Dragnea: Teleormanul, cumpărat cu un dolar pe metru pătrat

Peste 18.000 de metri pătraţi de clădiri şi teren pentru numai 22.000 de dolari. Adică în jur de un dolar şi 25 de cenţi pentru fiecare metru pătrat de imobiliare constând în restaurante, spaţii comerciale, terenuri. Toate fuseseră ale statului. Până când, în 2005, au ajuns în proprietatea lui Liviu Dragnea. Un tun imobiliar l-a transformat pe bugetarul Liviu Dragnea, la începutul anilor 2000, într-un burghez care putea trăi toată viaţa doar din rente. La mijloc, însă, nu a fost vreo afacere privată de succes, ci o învârteală cu statul, bazată pe funcţiile publice importante pe care Dragnea le deţine de peste 20 de ani.

PSD va modifica legile securităţii naţionale, care datează de la începutul anilor '90

Preşedintele Iohannis a invitat partidele parlamentare să elaboreze un nou pachet legislativ care să reglementeze domeniul securităţii naţionale. PSD a răspuns afirmativ demersului, sperând să-şi aducă SRI sub influenţă. Adrian Ţuţuianu (PSD), preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, a anunţat că acest for se va implica direct în elaborarea noilor legi. Potrivit lui Ţuţuianu, este vorba de patru noi acte normative: Legea securităţii naţionale a României, Legea de organizare şi funcţionare a SRI, Legea privind statutul ofiţerului de informaţii, Legea privind prevenirea şi combaterea terorismului.

ZIARUL FINANCIAR

Grindeanu a plecat la Bruxelles să "împartă" dulceaţă şi zacuscă şi s-a întors "cumpărând" elicoptere şi avioane Airbus

Dacă tot PSD/ALDE şi premierul Grindeanu vor să susţină capitalul românesc, nu din vorbe sau din cuvinte scrise într-un program de guvernare plin cu de toate, măcar la fiecare chemare/vizită externă să se ducă şi să obţină contracte pentru companiile româneşti. Nu cred că Liviu Dragnea, liderul PSD, i-a vândut ceva lui Donald Trump, poate invers. Când ambasadorii Franţei, Germaniei, SUA vin la Palatul Victoria, la Parlament, la Dragnea şi Tăriceanu, chiar la Palatul Cotroceni pentru discuţii legate de politica internă, externă, de înzestrare a armatei etc., măcar să plece cu nişte pliante cu ce mai produce România. Dacă eu cumpăr avioane şi elicoptere de la tine, măcar să cumperi şi tu nişte vagoane de la mine, aşa, la schimb.

În pofida legii dării în plată, în 2016 băncile au făcut un profit de 4,3 mld. lei, al doilea câştig record de la izbucnirea crizei

Sistemul bancar a obţinut în 2016 un profit net de 4,3 mld. lei, al doilea cel mai mare câştig anual după izbuc­nirea crizei economice. În timp ce activele au urcat la maximul ulti­mului deceniu, raportul credite/depozite a coborât la un nou minim, solvabilitatea a scăzut, iar rata creditelor neperformante a continuat să se ajusteze, reiese din statisticile provizorii ale Băncii Naţionale. Rezultatele raportate de bănci indică faptul că legea privind darea în plată a imobilelor şi legea privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, ambele ajunse în final la Curtea Constituţională, nu au afectat în cele din urmă băncile aşa cum era anticipat.

Ioan Niculae discută vânzarea unor active din grupul InterAgro

cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, negociază vânzarea unor active din cadrul grupului Inter­Agro pe care îl controlează, potrivit surselor ZF. Omul de afaceri discută cu fonduri de investiţii din Indonezia şi Orientul Mijlociu pentru unele active. De altele, cum este cazul unor combinate chimice, s-au arătat interesate şi companii locale din industria energetică, spun sursele din piaţă. Industria petrochimică a revenit în atenţia jucătorilor din domeniu în contextul preţului redus al petrolului. Vânzarea unor active vine în contextul în care grupul InterAgro trece printr-o perioadă dificilă, mai multe din­tre companiile din grup intrând în insolvenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb