REVISTA PRESEI 20.04.2018

V.D.
Revista Presei / 20 aprilie 2018

REVISTA PRESEI 20.04.2018

ADEVARUL

De ce şi cum trec pe blat zeci de legi prin Parlament, fără să fie discutate

Procedeu Zeci de legi importante trec pe ascuns de Parlament, fără a mai fi dezbătute. Iar printre acestea se numără acte normative importante. Specialiştii pun asta pe seama dezinteresului aleşilor, dar şi a dorinţei de a ascunde de ochii opiniei publice anumite legi.

Aleşii alocă din ce în ce mai puţin timp problemelor legislative. Iar efectele se văd. În ultimii ani, numărul proiectelor de lege adoptate prin procedura tacită la Camera Deputaţilor şi Senat, adică fără să fie dezbătută timp de 60 de zile, a crescut foarte mult. Iar printre iniţiativele ale căror termene de dezbatere şi vot au fost depăşite se numără proiecte importante. De exemplu, în 2017, senatorii au adoptat tacit 54 de proiecte de lege, dintre acestea 21 fiind pentru aprobare unor Ordonanţe de Guvern, potrivit Senatului, care a răspuns unei solicitări "Adevărul". În 2016, Senatul a lăsat să expire termenul de dezbatere şi vot pentru alte 131 de iniţiative legislative, dintre care 74 au fost adoptate în doar 10 zile (intervalul 20-31 decembrie 2016).

BANCHERUL

BNR nu putea obliga Banca Transilvania sa cumpere creditele cesionate de Bancpost la Eurobank

Banca Nationala a Romaniei (BNR) spune ca legea nu-i permitea sa oblige Banca Transilvania (BT) sa cumpere creditele cesionate de Bancpost la banca-mama din Grecia, Eurobank, inainte de a-i acorda autorizatia de preluare a Bancpost.

BT a anuntat ca pregateste o oferta de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni detinute de Bancpost, fara a face nicio referire la creditele cesionate la Eurobank, ceea ce inseamna ca detinatorii acestor credite nu vor beneficia de oferta.

Misterul din jurul cesionarii creditelor Bancpost persista, in conditiile in care BNR nu poate furniza detalii despre acestea, iar Bancpost si Banca Transilvania pastreaza tacerea. (vezi aici detalii)

Eurobank ne-a transmis un raspuns, dar care nu este clar, asa incat asteptam lamuririle.

Am intrebat, in aceste conditii, BNR, de ce nu a oblligat BT sa preia si creditele cesionate, inainte de a-i da autorizatia de prelulare a Bancpost.

BNR a raspuns ca "potrivit cadrului legal, o evaluare din perspectiva creditelor cesionate nu reprezintă criteriu de evaluare privind adecvarea calităţii achizitorului potenţial.

BNR a mai precizat ca "banca centrală, în calitatea sa de autoritate de supraveghere prudenţială a instituţiilor de credit, nu este abilitată să intervină în tranzacţiile comerciale de natura celei prezentate."

COTIDIANUL

Copiii Revoluţiei de Catifea vor un mini-MCV

Protestatarii ieşiţi în stradă în Slovacia după asasinarea în luna martie a unui jurnalist de investigaţii şi a logodnicei sale nu au obţinut ce au dorit.

Dacă în urma protestelor de după tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti guvernul social-democrat a fost înlocuit rapid cu unul format din tehnocraţi, în Slovacia "strada" a obţinut doar înlocuirea premierului social-democrat Robert Fico cu vicepremierul Peter Pellegrini, o condiţie pusă de însuşi Fico preşedintelui Andrej Kiska - un personaj neafiliat politic care a câştigat alegerile prezidenţiale după ce a fost înfrânt clar în primul tur, un scenariu asemănător cu cel din România anului 2014.

Ulterior, în urma presiunii protestelor organizate în principal de mişcarea "Pentru o Slovacie decentă", a demisionat Robert Krajmer, şeful Unităţii Anticorupţie a Poliţiei slovace. Acum, liderii protestatarilor fac presiuni pentru ca ministrul de Interne, Robert Drucker (neafiliat politic, paraşutat la Interne din precedentul portofoliu al Sănătăţii), să îl demită pe şeful Poliţiei. Liderii "străzii" i-au dat chiar un ultimatul ministrului pentru a lua aceasta decizie. Drucker a anunţat luni că îşi va da demisia.

CURENTUL

Luni numit de Şova în CA al Portului Constanţa, marţi săltat de DNA exact când lua şpagă

Portul Constanţa are ca acţionar principal, cu 80%, Ministerul Transporturilor condus de Lucian Şova şi Fondul Proprietatea cu 20%. Luni 16.04.2018, este numit în Consiliul de Administraţie al Portului Constanţa, prin Hotărârea AGA, Ciubrei Luigi Marius. Marţi, Ciubrei (foto dreapta) este prins de DNA în flagrant de luare de mită când încasa 500 de Euro pentru o angajare. Asta era preţul şpăgii la Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi (CNAPDM) unde individul este director general, numit tot pe criterii politice pe timpul lui Ponta.

Ciubrei, ca şi directorul general al Portului Constanţa, Tivilichi Nicolae Dan (foto stânga) au fost numiţi luni în Consiliul de Administraţie pentru că beneficiază de protecţie la cel mai înalt nivel asigurată de vice-prim ministrul Viorel Ştefan, toţi trei fiind gălăţeni.

Nici nu ne miră că Ministrul Lucian Şova a numit nişte nulităţi în C.A.-ul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa deşi la selecţia candidaţilor pentru funcţiile de Administratori ai Companiei organizată de Ministerul Transporturilor în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 actualizată şi Legea 111/2016 şi-au depus dosarele de candidatură şi specialişti integri, cu înaltă pregătire şi experienţă profesională. Că cine se aseamănă, se adună. Nulităţile, în special.

JURNALUL NATIONAL

O investigaţie a Consiliului Concurenţei arată cum au fost jefuiţi consumatorii de cartelul din electricitate

Tarifele la electricitate ar trebui să scadă, după ce o investigaţie a Consiliului Concurenţei a relevat faptul că mai multe companii din energie s-au înţeles între ele, cauzând prejudicii consumatorilor, a declarat, joi, preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu, cu prilejul lansării raportului de activitate pe anul 2017.

"Mai multe companii au fost păgubite. Au participat şi oameni din interiorul Electrica, deci într-un fel s-au furat singuri. Am sancţionat şi compania Electrica, întrucât au fost păgubiţi clienţii ei. Tarifele acestea umflate s-au dus către clienţi. Am sancţionat compania şi, în premieră, vrem ca împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie să recuperăm prejudiciul creat clienţilor acestor companii, care au fost păgubite şi care au transferat această pagubă către clienţii lor", a spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, este greu de stabilit prejudiciul adus consumatorilor de energie, întrucât este vorba de licitaţii care s-au întins pe o perioadă de mai mulţi ani.

NATIONAL

Dosare bomba tinute sub "presul" Serviciilor!

Magistratii militari ar trebui sa fie ultima linie de aparare a statului de drept in fata abuzurilor celor din institutiile de forta. Numai ca, dupa cum se susoteste deja de atata amar de vreme in sistem, lucrurile stau exact pe dos! Mai ales in cazul procurorilor militari, cei care nu prea indraznesc sa-i "suie pe pereti" pe cei din structurile militare, dar indeobste pe cei din serviciile informative, chiar si atunci cand exista plangeri impotriva acestora. Mai mult chiar, deja Parchetul Militar a devenit "presul" pe care isi sterg picioarele cand si cum au chef sefii de structuri, in special cei de la SRI, dar si de la DGIA sau SPP ! Iar tot sub acest "pres" a fost bagat si tinut bine ascuns inca si acum, dupa ani de zile, buna parte din "gunoiul" statului paralel.

Iata insa ca, dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, "tsunami"-ul de pensionari care atinge, in sfarsit, si Justitia Militara ar putea schimba radical lucrurile. Mai ales ca tinerii procurori militari carora in cele din urma trebuie sa le fie repartizate dosarele bomba privind sefi de servicii secrete dau semne ca "vor rupe lantul" si nu vor sa-si riste propria piele si chiar libertate pentru a respecta directivele "fratiilor" din "vechea garda".

ZIARUL FINANCIAR

BNR propune ca plafonarea dobânzilor la credite să se facă pornind de la dobânda medie din piaţă şi nu de la dobânda-cheie a Băncii Naţionale (politică monetară). Conform calculelor BNR, DAE plafonată va fi între 6,57% şi 40,96% în funcţie de tipul creditului şi de moneda de acordare

Conform calculelor BNR, DAE plafonată va fi între 6,57% şi 40,96% în funcţie de tipul creditului şi de moneda de acordare.

Banca Naţională nu susţine forma proiectului de lege a plafonării dobânzilor care are ca punct de plecare dobânda-cheie a BNR şi propune ca limitarea dobânzilor anuale efective (DAE) să se realizeze luând în calcul dobânzile medii din piaţă, potrivit scrisorii semnate de Mugur Isă­rescu şi transmisă lui Marius Budăi, pre­şedintele Co­­misiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

Totodată, BNR susţine că plafonarea dobânzilor trebuie să se diferenţieze pe tipuri de credite şi pe valute. Potrivit metodologiei propuse de BNR, DAE ar urma să varieze între 6,57% şi 40,96% în funcţie de tipul creditului şi de moneda de acordare.

Calculele BNR au vizat doar băncile, însă legea propusă de deputatul Daniel Zamfir se aplică şi IFN-urilor. Proiectului de lege care a trecut de Senat prevede ca DAE să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR, respectiv 5,6% în prezent, în cazul creditelor ipotecare, şi 18% în cazul creditelor de consum în lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb