REVISTA PRESEI 21.07.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 iulie 2015

ADEVARUL

Undă verde de la Cotroceni pentru noile proceduri fiscale

Noul Cod de Procedură Fiscală, promulgat ieri de preşedintele Klaus Iohannis, echilibrează relaţiile dintre contribuabili şi autorităţi, acordă plătitorilor de taxe dreptul de interpretare favorabilă a legislaţiei, dar are şi unele prevederi deranjante pentru mediul de afaceri. Codul de Procedură Fiscală, care reglementează în esenţă comportamentul de plată a taxelor şi relaţiile dintre autorităţile de control şi contribuabili, a fost promulgat luni de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu bunele şi cu relele sale. "In dubito contra fiscum" este un principiu cerut de mediul de afaceri - şi inclus în noul Cod - pe baza căruia interpretarea legislaţiei în cazul în care există neclarităţi se va face în favoarea contribuabilului - implicit, împotriva Fiscului.

Războiul Codului Fiscal. Argumentele economiştilor: putem să reducem taxele, dar nu pe toate deodată

Relaxarea fiscală este dorită şi de populaţie, şi de oamenii de afaceri, însă o scădere a mai multor categorii de impozite simultan cu creşterea unor cheltuieli deja promise poate dezechilibra bugetul, avertizează analiştii. O scădere a veniturilor concomitentă cu o creştere a cheltuielilor este un şoc pentru orice fel de buget (de familie sau de companie), dar în cazul bugetului de stat - unde scăderea veniturilor şi creşterea cheltuielilor se anunţă ca fiind de ordinul miliardelor de lei - impactul este cu atât mai puternic. Acesta ar fi, în esenţă, argumentul oficialilor de la Palatul Cotroceni, dar şi al economiştilor care susţin măsura de retrimitere la Parlament a noului Cod Fiscal, întreprinsă la sfârşitul săptămânii trecute de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Melancolic, despre democraţie - de Andrei Pleşu

Mai toată lumea ştie cum a definit Winston Churchill democraţia: "cea mai proastă formă de guvernămînt cu excepţia tuturor celorlalte". Mai expresivă (şi mai scandaloasă) este însă o altă formulare a prim-ministrului britanic: "Cel mai puternic argument împotriva democraţiei este o conversaţie de cinci minute cu un votant obişnuit". Ce poate rezulta dintr-o astfel de conversaţie? Că "votantul obişnuit" are criterii de evaluare care nu prea au de-a face cu democraţia, cu "principiile", cu ideile sublime şi valorile diafane. Pe scurt, că votul lui e, în genere, incompetent, umoral, părtinitor, manipulabil. Votează "promisiuni", idiosincrasii, idei fixe, instincte şi interese private, speranţe oarbe. Nu perspectiva, ci imediatul, nu ţara, ci eu, "noi şi-ai noştri". Cu alte cuvinte, votul nu e rezultatul reflecţiei responsabile, al unei alegeri dezinteresate, al unei opinii argumentabile. E o "pornire", un "capriţ", o toană, o "pandalie". Sau, măcar, simpla anticipare a unui profit personal.

Manifestaţie împotriva construirii Mega Moscheii la Bucureşti

Zeci de oameni, printre care mai mulţi membri şi simpatizanţi ai mişcării naţionaliste Noua Dreaptă, au protestat luni seară faţă de construirea unei moschei de mari dimensiuni la Bucureşti. Protestatarii s-au adunat de la ora 19.00 în Piaţa Universităţii din Capitală. Au venit la acest miting autorizat câteva zeci de oameni, deşi pe pagina de Facebook care anunţa manifestaţia îşi anunţaseră participarea aproape două mii de persoane. Protestatarii au ţinut discursuri naţionaliste, au scandat "România, ţară ortodoxă!" şi au purtat pancarte cu lozinci prin care acuză Turcia că vrea să controleze România şi să-şi extindă influenţa în zonă prin construirea acestei moschei, care ar urma să găzduiască şi o universitate islamică. Manifestanţii au strigat "Neamul românesc nu e paşalâc turcesc", "România, ţară ortodoxă" şi i-au huiduit pe Victor Ponta şi pe "pastorul adventist Gâdea", pentru că "prezintă sondaje mincinoase".

Complicitate la corupţie: cum şi-au plătit companiile din Germania locul în afacerile Greciei

Corupţia imensă din Grecia este unul dintre motivele pentru care economia ţării se află într-un asemenea dezastru. Companiile germane au profitat de acest sistem timp de ani întregi, pentru a-şi asigura afaceri profitabile, notează publicaţia germană "Der Spiegel". "Miza" şi "Fakelaki" sunt două cuvinte greceşti care au ajutat la funcţionarea economiei germane. "Fakelaki", care literal se traduce prin "plic mic", reprezintă o plată neoficială dată de greci medicilor care îi tratează sau auditorilor fiscali - şpagă, pe româneşte. Pe cealaltă parte, "Miza" reprezintă banii care nu încap într-un "plic mic" şi pentru care este nevoie de ceva mai mare, cum ar fi o valiză. "Miza" mai înseamnă şi banii care trebuie transferaţi într-unul dintre paradisurile fiscale ale lumii. Fără "miza" nicio companie străină nu ar putea face afaceri în Grecia. Contractele guvernamentale mari sunt în special predispuse la "miza", explică "Der Spiegel".

Admitere Universitatea din Bucureşti 2015. Cea mai căutată specializare are 80 de candidaţi pe loc

Admitere Facultate 2015. Cea mai căutată specializare a Universităţii din Bucureşti, la admiterea de la studiile de licenţă, este Limbi Moderne Aplicate de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, unde sunt 80 de candidaţi pe loc. Peste 22.000 de candidaţi şi-au depus dosarele în sesiunea iulie 2015, pentru admiterea la studii universitare de licenţă la Facultăţile Universităţii din Bucureşti, cu o medie de 5 candidaţi pe locurile de la buget. Universitatea din Bucureşti are cu 15% mai mulţi candidaţi decât anul trecut, se arată într-un comunicat al instituţiei. Situaţia înscrierilor: Facultatea de Administraţie şi Afaceri: 4,81 candidaţi/loc. Cea mai căutată specializare: Administrarea afacerilor (7,49 candidaţi/loc). Facultatea de Biologie: 5,90 candidaţi/loc. Facultatea de Chimie: 3,00 candidaţi/loc. Facultatea de Drept: 4,94 candidaţi/loc.

Klaus Iohannis a promulgat legea amnistiei fiscale

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea amnistiei fiscale, care prevede anularea unor obligaţii fiscale, cum ar fi cele datorate de salariaţii care au primit indemnizaţii de delegare sau contribuţiile de sănătate calculate la nivelul nivelul salariului minim pe economie pentru veniturile din investiţii. Legea se referă şi la anularea obligaţiilor fiscale pentru salariaţii care au primit indemnizaţii de delegare, cum ar fi diurnele, pe care organele fiscale le-au considerat salarii. Legea promulgată de preşedinte se mai referă la persoanele care au obţinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie şi au fost obligate să plătească contribuţii de sănătate la nivelul salariului minim pe economie.

ANAF a blocat conturile Televiziunii Române

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat, luni, conturile Societăţii Române de Televiziune (SRTv), având în vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat, au declarat pentru MEDIAFAX mai multe surse din Televiziunea Română. Motivul blocării conturilor ar fi datoriile pe care le are SRTv la bugetul de stat şi faptul că sub conducerea lui Stelian Tănase, preşedintele - director general al TVR, instituţia nu ar mai fi respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis eşalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioadă de şapte ani, au mai spus sursele citate. Această situaţie, care ar putea duce la blocarea activităţii televiziunii publice, urmează să fie analizată în şedinţa de marţi a Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, conform aceloraşi surse.

BANCHERUL

Volumul de credite ipotecare in lei a explodat la niveluri mai mari decât in anul dinaintea crizei, 2008!

Volumul de noi credite imobiliare in lei acordate de bănci a explodat in aceasta primăvara, atingând valori de aproape 900 de milioane de lei in lunile martie si mai, cu aproximativ 80% mai mari decât in 2008, când creditarea atingea cele mai ridicate vârfuri din anii de euforie dinaintea izbucnirii crizei. In mai 2008, volumul de noi credite imobiliare, care se acordau aproape exclusiv in valuta (in special euro, dar si franci elveţieni), se ridica la 140 de milioane euro, adică echivalentul a 509 milioane lei la cursul din acea luna, 3,7 lei pentru un euro, conform statisticilor BNR. Exprimate in euro, volumul de noi credite in lei acordate de bănci in luna mai 2015 a fost de 200 de milioane de euro, cu 40% mai mult decât cele 140 de milioane de euro din luna mai 2008. Si asta in ciuda faptului ca leul este in prezent cu aproape 20% mai depreciat decât era in 2008, iar preturile locuinţelor a scăzut semnificativ, chiar si cu 50% in unele zone, precum Capitala.

PIB-ul României va accelera la 4,5% in 2015, estimează economiştii băncilor

Economiştii Băncii Transilvania si ai ING estimează ca PIB-ul României va avansa in acest an cu 4,5%, peste nivelul de creştere potenţiala estimat de Comisia Europeana, in jurul a 3,5%, si substanţial peste nivelurile din ultimii doi ani: 3,4% in 2013 si 2,8% in 2014. In primul trimestru din 2015, economia românească a crescut cu un ritm 4,3% fata de aceeaşi perioada a anului precedent, după ce in trimestrul anterior avansul a fost de doar 2,7%. Consumul stimulat de creşterea veniturilor disponibile si de reducerea TVA-ului la alimente din 1 iunie este principalul stimulent al creşterii economice, apreciază economiştii ING, care prognozează o creştere economica de 4,5% la finalul lui 2015. La rândul lor, economiştii Băncii Transilvania si-au majorat prognoza privind creşterea PIB-ului României de la 4,1% la 4,6% in acest an, "evoluţie determinată, în principal, de dinamica investiţiilor productive (în creştere cu 5.8% an/an în 2015, după declinul din anii anteriori)", conform unui raport al economiştilor băncii din Cluj.

CURENTUL

Codul roşu - de Tia Şerbănescu

Când apare un cuplu politic unit şi fericit, ştii precis cine se va duşmăni peste câţiva ani. Sau peste trei zile: Dragnea s-a supărat pe prietenul său că nu l-a informat că se retrage din fruntea PSD recunoscând însă că "Ponta trece printr-o perioadă grea, nu e foarte stabil". Adică e labil. Cine, dacă nu un prieten, putea s-o spună atât de bine? Bună vorbitoare a limbii de lemn, Plumb a zis că Dragnea nu i-a comunicat intenţia de a candida (pesemne vrea să-i facă o surpriză) şi a atacat PNL care-şi "reneagă" votul la Codul Fiscal - în timp ce Gorghiu a renegat-o pe Plumb: "nimeni n-a dat foc la Codul Fiscal, nimeni nu l-a rupt, nimeni nu l-a aruncat la gunoi". Dimpotrivă, PNL l-a votat şi acum vrea să se uite niţel mai atent la el, să vadă ce-a votat. "Că plânge dna Plumb la tv, că ţipă Ponta pe FB, nu aşa se rezolvă lucrurile" a precizat Gorghiu care ştie cum se rezolvă lucrurile: le laşi să se rezolve singure. Dacă reuşesc, înseamnă că sunt în "România lucrului bine făcut". Căci nimic nu e mai bine făcut decât un lucru rău.

CURIERUL NATIONAL

Cum mai scoate ANAF nişte bani din pălărie

În urma inspecţiilor efectuate în primul semestru, inspectorii au descoperit că preţurile de transfer derulate pentru bunuri sau servicii de companii din cadrul aceluiaşi grup ar fi generat pierderi fiscale de 47 mil. euro. Obligaţiile de plată suplimentare stabilite au însumat aproximativ 31 mil. euro, baza impozabilă stabilită suplimentar fiind de aproximativ 138 mil. euro. Astfel de performanţe au fost posibile în urma instruirii temeinice a personalului în cadrul unor seminarii cu Banca Mondială şi a schimbului de experienţă din UK.

Consiliul Concurenţei: Fondurile de pensii private au încălcat normele UE

14 companii au fost amendate în 2010, cu aproximativ 1,22 mil. euro, pentru că au participat la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa administrării private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) din România. Înţelegerea a vizat aşa-numitele "dubluri" - participanţii înregistraţi cu două acte de aderare la fonduri de pensii diferite, în perioada de aderare iniţială la fondurile de pensii administrate privat. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat că fondurile de pensii private din România au încălcat normele UE în domeniul concurenţei, lucru amintit ieri şi de Consiliul Concurenţei, instituţia care a derulat în 2010 investigaţii pe această piaţă.

Emma Marcegaglia, BusinessEurope: "Trebuie urgent reformată guvernarea zonei euro"

Cazul Greciei a demonstrat că "trebuie procedat de urgenţă la o reformă în guvernarea zonei euro pentru a se depăşi egoismele naţionale". Lipseşte încă, în opinia economistei citate, o viziune adevărată, pe termen mediu, privind integrarea europeană... Europa este pe cale să piardă teren în privinţa competitivităţii. Chiar dacă este imperfect acordul privind refinanţarea Greciei, spune reputata economistă italiană Emma Marcegaglia, realizarea lui este deja un fapt pozitiv. Până la urmă, în schimbul unui ajutor de peste 82 miliarde de euro, Grecia este obligată să facă reforme incisive, dure, măsuri care ar fi trebuit luate mult mai devreme. Emma Marcegaglia, preşedinta grupului ENI şi preşedinta asociaţiei patronale europene BusinessEurope, îşi spune opiniile în legătură cu unele dintre problemele europene de cea mai mare actualitate în acest moment intr-un interviu acordat ziarului "Les Echos" la Roma.

AFI a găsit finanţare Park 4 şi 5

AFI Europe a semnat un acord de finanţare în valoare de 39 milioane euro cu Bank Leumi România, pentru finalizarea construcţiei clădirilor de birouri AFI Park 4&5, cea de-a patra fază a proiectului AFI Park din Bucureşti. AFI Park 4&5, care totalizează 32.000 de metri pătraţi închiriabili (GLA) de spaţii de birouri clasa A certificate LEED Gold, se întinde pe 12 etaje de birouri deservite de două parcări subterane cu 300 de locuri de parcare. Parterul va include spaţii de retail care le vor oferi chiriaşilor servicii şi facilităţi suplimentare, pe lângă cele din oferta vastă furnizată de AFI Palace Cotroceni. Împrumutul va finanţa finalizarea dezvoltării proiectului AFI Park 4&5 în zona Centru-Vest a Bucureştiului, a cărui construcţie a început în aprilie 2014 şi care urmează să fie finalizat şi predat chiriaşilor în ianuarie 2016.

EVENIMENTUL ZILEI

"Oricum", suntem conduşi din afară - Autor: Adrian Panaite

Cum se face că o lege şi o măsură de relaxare fiscală convenită la nivelul întregului eşafodaj politic s-a oprit brusc şi - neanunţat! - în dealul Cotrocenilor unde preşedintele Klaus Iohannis s-a cocoţat tocmai promiţând un TVA de 19%? De unde, dintr-o dată, îngrijorare faţă de sustenabilitatea bugetului la o instituţie care nici măcar nu are atribuţii directe în acest sens? Cum de pe o zi pe alta s-a blocat ceva care a mers neopintit prin Parlament, cu un consens al ambelor tabere politice majore? De ce Preşedinţia care a obţinut un angajament pentru un nivel majorat al cheltuielilor de apărare fără a se întreba de deficit, acum se îngrijorează de o reducere de taxe anunţată de mai mult timp? Ideea unui TVA redus este atât de bună, încât merită dusă la capăt cu orice preţ. Ministrul de finanţe a spus imediat după respingerea de la Cotroceni că ia în calcul adoptarea deciziei de tăiere a TVA prin ordonanţă de guvern. Să o vedem şi pe asta! Ar fi, până la urmă, un gest de suveranitate naţională... oricum.

Diaspora şi referendumul din 2009, ignorate de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat controversata Lege a alegerilor parlamentare, deşi aceasta dă o lovitură Diasporei, care va fi subreprezentată în viitorul for legislativ. În plus, noua lege ignoră referendumul din 2009, când electoratul a cerut Parlament unicameral cu doar 300 de aleşi. Cei peste trei milioane de români din Diaspora vor fi reprezentaţi de doar patru deputaţi şi doi senatori, exact ca şi până acum, deşi numărul celor care lucrează peste hotare a crescut substanţial de la an la an. Oficial, numărul românilor cu domiciliul în străinătate este de peste 500.000, deci un senator ar fi ales de peste 250.000 cetăţeni, iar un deputat de 125.000. Pentru românii din ţară, rata de reprezentare este mult mai mică, de 73.000 de locuitori la un deputat şi de 168.000 de locuitori la un senator.

Gabriel Oprea: Rovana Plumb este liderul Coaliţiei, Victor Ponta este premier

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că Victor Ponta nu mai este liderul acestei structuri, ci Rovana Plumb, el adăugând că nu ştie dacă Liviu Dragnea va candida la şefia interimară a PSD, deşi a băut un pahar de vin rece cu acesta, la finalul şedinţei Coaliţiei. "Doamna Rovana Plumb este purtătorul, este preşedinte interimar al PSD, este de fapt liderul acestei coaliţii, PSD fiind cel mai important partid. Spun că este liderul Coaliţiei, iar PSD (...) este principalul partid al Coaliţiei şi este corect ca liderul acestei coaliţii, înainte era domnul Ponta, Victor Ponta este acum doar prim-ministru şi liderul acestei coaliţiei este doamna Rovana Plumb, preşedinte interimar al PSD. Şi nu vă mai spun nimic", a spus Gabriel Oprea, citat de mediafax.ro. El a mai spus că a băut un pahar de vin rece cu Dragnea şi a susţinut că nu a discutat cu acesta despre intenţia sa de a candida la şefia interimară a PSD, la Comitetul Executiv Naţional al PSD, care va avea loc miercuri.

Băncile din Europa vor să scape de credite neperformante de 74 miliarde euro!

Băncile şi firmele de asset management din Europa încearcă să vândă credite imobiliare şi active puse sub sechestru în valoare 74 de miliarde de euro (80 de miliarde de dolari). Aceasta este cea mai mare sumă înregistrată vreodată, în condiţiile în care băncile încearcă să-şi cureţe bilanţurile încărcate de active toxice, arată în raport publicat luni firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield, transmite Agerpres. Cushman & Wakefield susţine că vânzările vor fi stimulate de operaţiunile derulate de băncile britanice şi de Agenţia Naţională pentru Gestionarea Activelor (NAMA) din Irlanda. În plus, Cushman & Wakefield susţine că este foarte probabil ca Italia, România şi Polonia să înfiinţeze aşa-numite 'bănci de rebuturi' pentru a vinde credite imobiliare cu probleme, deoarece exemplul altor state din Europa s-a dovedit un succes, iar cererea investitorilor rămâne ridicată. 'În culise se fac pregătiri intense, în condiţiile în care o serie de vânzări cheie pregătesc 'mega-afaceri' pentru cel de-al doilea semestru al acestui an', susţine Frank Nickel, partner la Cushman & Wakefield.

JURNALUL NATIONAL

Bătălia pentru PSD: Dragnea îşi adună baronii, Plumb mizează pe Guvern

Liviu Dragnea şi Rovana Plumb se vor bate mâine în Comitetul Executiv pentru scaunul lăsat gol de Victor Ponta la partid. În paralel, Valeriu Zgonea se încălzeşte pentru postul de preşedinte plin pentru care va candida cel mai probabil la Congres. Nu e însă exclus ca la CEx să apară şi candidaturi surpriză. Rovana Plumb aşteaptă să fie reconfirmată în postul de preşedinte interimar de conducerea extinsă a PSD, iar pentru asta are nevoie de minim 49 de voturi din totalul de 96 de membri ai CEx. Actuala şefă a social-democraţilor mizează pe influenţa pe care încă o are Victor Ponta ca premier asupra colegilor din teritoriu. "Urmează rectificarea bugetară. Evident că primarii, preşedinţii de Consilii Judeţene şi chiar parlamentarii ştiu că dacă nu o susţin pe Rovana riscă să nu primească bani la rectificarea de pe 28 iulie. Când ai guvernarea, ai partidul la degetul mic", au declarat pentru Jurnalul Naţional surse de la vârful PSD.

Impozitarea petroliştilor: o nouă lege, aceleaşi încasări

După mai multe amânări, Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) promit că luna viitoare vor finaliza proiectul de lege privind redevenţele petroliere. Prin noul act normativ, Executivul vrea să schimbe filosofia de taxare a firme lor petroliere, dar acest lucru nu va duce şi la o creştere spectaculoasă a încasărilor bugetare, mergându-se, mai degrabă, pe varianta conservării lor. Noul sistem de redevenţe, care trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, va fi construit pe un mecanism format din taxa pe resursele naturale, un impozit pe profit generat de creşterea preţurilor pe piaţă şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate în domeniu. Până acum reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi cei ai ANRM au avut mai multe runde de discuţii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). S-au făcut evaluări şi simulari pentru a găsi un echilibru între atractivitate şi un venit corespunzător pentru statul român. Concret, noile redevenţe vor fi aplicate doar pentru partea de exploatare (upstream).

Samsarii fac în continuare jocurile prin pieţe

România nu poate fi considerată o ţară săracă atâta vreme cât avem agricultori care produc şi hrănesc milioane de oameni. Micii producători din România nu prea sunt însă sprijiniţi de autorităţi. Oricât s-a spus că se vrea protejarea micilor producători prin legea care-i pune pe samsari în locuri separate în pieţe, domeniul este departe de a fi reglementat. De cele mai multe ori, micul producător preferă să dea marfa fie la angrouri, fie samasarilor care vin din poartă în poartă. Şi pentru că ţăranul nu a făcut doctorate în marketing, se lasă de voie, de nevoie, la cheremul intermediarilor, vânzând producţia, de multe ori, la preţuri care nu acoperă nici pe departe investiţia şi munca lui pe câmp sau în solarii. La roşii, unde e surplus de producţie, dar muncă e cât încape, poate e cel mai drastic. Florin, agricultor din Colibaşi, Giurgiu, spune că "până acum o săptămână, kilogramul de tomate s-a vândut la 1-1,5 lei. Acum, preţul la noi a mai crescut la 2-2,5 lei. La tarabă, kilogramul este de 4-6 lei/kilogram."

NATIONAL

"Sifonaria" lui Pescariu s-a mutat in Mamaia Nord!

Centrul de relaxare "Pescariu Sports&SPA" a reprezentat, in ultima vreme, o adevărată mina de aur pentru procurorii anticorupţie. De la miniştri, miliardari, lideri politici si pana la nepotul favorit al fostului preşedinte Traian Băsescu, puzderie de oameni grei, care păreau intangibili in fata justiţiei, au ajuns in "custodia" oamenilor Laurei Codruţa Kovesi, după ce au făcut "combinaţii" la luxoasa locaţie de pe strada Glodeni, pe malul Lacului Tei, deţinuta de fostul tenismen Dinu Pescariu. Lista "victimelor" lui Dinu Pescariu este una impresionanta, cuprinzând nenumărate nume grele ca Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Adriana Ticau, Elena Udrea, Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu, Dumitru Nicolae NIRO sau Dragoş Băsescu.

Cazul fetei abuzate la Vaslui: Justiţia, nepăsătoare in fata protestelor a zeci de mii de romani

Mobilizare fără precedent in Romania pentru arestarea celor şapte tineri care au violat ore in sir o eleva din Vaslui. Mii de romani sunt alături de tânără si condamna vehement faptele celor şapte băieţi transformaţi in brute, dar si nepăsarea autorităţilor. Deşi societatea civila cere, prin intermediul tuturor canalelor de comunicare, judecarea bestiilor in stare de arest preventiv, procurorii si judecătorii sunt de neînduplecat. Animalele cu chip de om sunt libere, iar fata este in continuare jignita si batjocorita. Si de comunitatea tâmpa in care trăieşte, si de aşa-zisa Justiţie.

Din buzunarul lui Tăriceanu, Constantin mârâie la Oprea

Obişnuit pana acum doar sa tacă si sa aprobe, Daniel Constantin a prins glas de când s-a însoţit in ALDE cu Calin Popescu Tăriceanu. După modelul patentat deja de colegul sau liberal, Constantin s-a luat in clonţ cu Gabriel Oprea. Motivul: "decesul" USL, care, in opinia lui Oprea, a survenit chiar din cauza lui Daniel Constantin. "Am încercat in toata activitatea mea politica sa evit polemicile, sa încerc sa-mi construiesc cariera pe fapte si nu pe declaraţii spectaculoase, care sa aducă acuze sau injurii. Am fost unul dintre cei mai mari susţinători ai proiectului USL si am încercat sa aplanez de multe ori tensiunile ce au apărut intre cei doi copreşedinţi!", a încercat Constantin sa-i reîmprospăteze memoria lui Gabriel Oprea.

Preţul aurului, la minimul ultimilor cinci ani

Preţul aurului a coborât luni, pe piaţa asiatica, la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, ca urmare a zvonurilor privind vânzarea unor mari cantităţi de aur pe piaţa mondiala, precum si a aşteptatei majorări a dobânzilor in SUA. Valoarea aurului cu livrare in august a scăzut pe piaţa din Asia, într-o singura zi, cu 2,3%, respectiv cu peste 25 de dolari/uncie, metalul preţios fiind cotat, conform Market Watch, la 1.106 dolari/uncie. Acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, iar brokerii de pe piaţa asiatica de capital sunt de părere ca scăderea notabila a venit după ce un mare fond de investiţii a dat ordine de vânzare de aur. Pe de alta parte, metalul preţios s-a ieftinit si pe piaţa din SUA, pe bursa Comex fiind consemnata, de asemenea, cea mai redusa cotaţie din ultimii cinci ani.

PUTEREA

Ne vom topi în această vară. Estimările specialiştilor pentru vremea din următoarea perioadă

Vremea se va menţine caniculară în următoarele două săptămâni, iar temperaturile vor ajunge la 37 de grade Celsius în majoritatea zonelor ţării, iar cele mai expuse sunt Banatul, Crişana, Oltenia şi Muntenia, au anunţat specialiştii de la Adminstraţia Naţională de Meteorologie, care au remis o comunicare oficială în cursul zilei de luni. Tot aceştia susţin faptul că temperaturile medii lunare se vor situa peste normalul climatologic, depăşind media multianuală lunară pentru august calculată între anii 1981 şi 2010, de 19,7 grade. De exemplu, pentru luna viitoare, avertizează specialiştii de la ANM, în anumite zone, media va fi de 24 de grade Celsius! Tot ei transmit faptul că şi nivelul de precipitaţii va fi unul foarte scăzut, iar pentru luna august, prognozează, din datele primite de la ECMWF (n.r., liderul mondial pentru prognoza vremii) că în unele zone, aşa cum e sudul ţării, nivelul mediu va fi şi cu 40 de litri/mp sub media multianuală lunară.

Raportul salariaţi- pensionari în România, aproape de unu la unu

La sfârşitul primului trimestru al anului 2015, o jumătate dintre pensionarii de asigurări sociale de stat aveau pensii sub 800 lei, pensia medie fiind de 886 de lei, rezultă din datele transmise de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) la Ministerul Muncii. Totodată, din cifrele raportate de Institutul Naţional de Statistică rezultă că în acelaşi interval s-au înregistrat 1,14 pensionari la un salariat. În luna martie, numărul de pensionari erau 5.162.421 de pensionari, în scădere cu 40.827 faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 21.634 faţă de sfârşitul lunii decembrie 2014, porivit datelor transmise de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) la Ministerul Muncii. "Astfel, având în vedere efectivul salariaţilor de 4.508.200 de persoane la 31 martie 2015, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, s-au înregistrat 1,14 pensionari la un salariat.

ROMANIA LIBERA

DNA a ajuns şi contractele lui Ghiţă cu MAE şi STS

Printre contractele anchetate de procurori în dosarele penale ale lui Sebastian Ghiţă se numără şi unele încheiate cu STS şi MAE. De asemenea, înregistrările realizate de un consilier local din Ploieşti arată că presiunile pentru încheierea contractului de la Comarnic cu firma cumnatului lui Ponta ar fi provenit, prin intermediul lui Ghiţă, chiar de la premier. Procurorii DNA îl acuză pe Sebastian Ghiţă că a constituit un grup în care erau implicate 53 de firme şi 24 de persoane de maximă încredere - rude şi prieteni - prin intermediul cărora a rulat sume imense de bani şi a prejudiciat statul român. Potrivit procurorilor, mama deputatului, Ghiţă Maria, era împuternicită pentru compania Asesoft Internaţional, iar cumnatul său Anăstăsescu Cristian era acţionar majoritar la aceeaşi companie. De asemenea, în această reţea se aflau numeroşi colegi de liceu ai lui Sebastian Ghiţă, dar şi rude ale soţiei acestuia. Timp de patru ani, între 2010 şi 2014, firmele controlate de Ghiţă au facturat către unităţi bugetare suma de peste 86 de milioane de lei, fără TVA.

Jihadiştii lovesc Turcia

Un atentat sinucigaş comis în oraşul turc Suruc, în apropiere de frontiera siriană, a ucis cel puţin 30 de persoane şi a rănit alte peste 100, o sursă oficială evocând "puternice motive" de a considera Statul Islamic responsabil de atac. Explozia deosebit de puternică s-a produs în grădina unui centru cultural din Suruc, oraş situat la circa 10 km de Kobane, de unde jihadiştii Statului Islamic au fost alungaţi în ianuarie, după patru luni de intense lupte cu forţele kurzilor sirieni. O delegaţie de circa 300 de membri ai Federaţiei asociaţiilor tinerilor socialişti participa în grădina centrului la o conferinţă de presă înainte de a reveni la Kobane, de cealaltă parte a frontierei siriene. Suruc a adăpostit mii de refugiaţi kurzi din Siria după atacul SI din septembrie 2014.

ZIARUL FINANCIAR

Interviu cu ministrul finanţelor Eugen Teodorovici: "De ce să fim noi campioni la austeritate când alţii cheltuiesc şi astfel se dezvoltă?"

Reducerile de taxe trebuie să provoace un şoc economiei. Este o filosofie şi este o abordare îndrăzneaţă, ce nu are de-a face cu calculele strict contabile, susţine ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, în replică la retrimiterea de către preşedintele Klaus Iohannis a codului fiscal în Parlament pentru reexaminare. "De ce 1,2% din PIB deficit bugetar în 2016? De ce ne raportăm la acest 1,2%? Guvernul nu poate sta în acest deficit. Eu nu spun că trebuie să creştem pe datorie, dar trebuie să fim mai pozitivi. De ce să fim noi campioni la MTO (Medium Term Obligation - n.red.) când alţii cheltuiesc şi astfel se dezvoltă?", susţine ministrul finanţelor. Decizia de reducere a taxelor nu este una contabilă, este una politică, subliniază el. Prin urmare, abordările strict contabile nu-şi au rostul în această discuţie.

Dividendele reinvestite au propulsat bursa în topul creşterilor din regiune

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 4,4% în ultima lună, alimentată de banii nou intraţi în piaţă prin reinvestirea dividendelor plătite de companii din profiturile pe 2014 şi de clarificarea situaţiei din Grecia. Brokerii se aşteaptă ca avansul bursei să continue şi în perioada următoare, favorizând acţiunile Banca Transilvania, BRD, Romgaz, Transgaz şi Transelectrica. Indicele BET, prin­cipala referinţă a bursei ce include cele mai lichide zece acţiuni, s-a apreciat cu 4,4% în ultima lună, avansul faţă de începutul anului urcând astfel la peste 7%. Aprecierea raportată de piaţa locală de acţiuni este uşor mai mică decât cea a bursei de la Praga, însă peste evoluţiile burselor de la Viena, Budapesta şi Varşovia din ultima lună. Lideri de pluton la creşteri au fost acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce deţin o pondere de aproape 19% în indicele BET şi care s-au apreciat cu aproape 12% în ultima lună. Urmează acţiunile BRD SocGen cu o creştere de 11,7%. Din indicele BET au performat mai slab acţiunile Fondului Proprietatea cu un minus de aproape 4% şi titlurile Transgaz cu un minus de 3%.

Hollande insistă pentru "un guvern al zonei euro", părând să excludă Marea Britanie din deciziile UE

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a reiterat ideea unui "guvern economic al zonei euro", subliniind că actuala structură instituţională europeană este insuficientă, în ceea ce pare a fi o tentativă de a exclude Marea Britanie din procesul decizional european. Într-un articol de opinie publicat în Journal du Dimanche, Hollande a lăudat activităţile lui Jacques Delors (care împlineşte 90 de ani), unul dintre artizanii Uniunii economice şi monetare. În articol, Hollande a reiterat ideea din 14 iulie, cea a creării "unui guvern economic european", în contextul unor crize de genul celei din Grecia. "Uniunea Europeană nu se poate reduce la reglementări, la mecanisme sau discipline. Trebuie să convingă lumea că este capabilă să menţină pacea; în prezent, este cea mai bună invenţie pentru protejarea valorilor şi principiilor care fondează cultura noastră comună, modul nostru de viaţă şi modelul nostru social", a afirmat Hollande. Liderul socialist al Franţei a pledat pentru crearea unui "guvern economic european", cu "buget specific" şi Parlament propriu, "pentru a asigura controlul democratic". "Ar fi o avangardă a zonei euro formată din state care să ia decizii", a subliniat Hollande, fără a oferi detalii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb