REVISTA PRESEI 21.08.2010

Willy Homner
Revista Presei / 21 august 2010

ADEVARUL

Ce ne-a stricat vara

Canicula din România, arşita din Rusia, dar şi devastatoarele inundaţii din Pakistan au aceeaşi cauză: încetinirea curenţilor jet.Fluxurile de aer din straturile superioare ale atmosferei s-au modificat. În anumite zone, schimbarea a determinat valuri de caniculă, iar în altele, inundaţii. Curenţii de aer de mare altitudine sau curenţii jet (jetstream) reprezintă, în fapt, vânturi puternice care înconjoară Pământul, de la vest la est, şi care, în mod normal, împing un aer rece din Atlantic spre Marea Britanie.

S-a găsit vinovatul: undele rossby

La nivelul curenţilor jet s-a înregistrat un blocaj generat de undele Rossby. Ce s-a întâmplat de fapt? "Atmosfera, în tendinţa ei de evoluţie către echilibru, realizează un permanent schimb de mase de aer între Pol şi Ecuator. Acest schimb se efectuează în urma unor mişcări ondulatorii, prezente permanent în atmosferă (asemănătoare valurilor de la suprafaţa unei ape). Undele sunt mai mari sau mai mici, acoperind un spectru larg, de la cele de ordinul centimetrilor până la cele de ordinul razei Pământului. Acestea din urmă se numesc unde Rossby", explică doctorul în meteorologie Elena Cordoneanu.

Umezeala ne poate doborî

Medicul de familie Cristian Sever Oană a explicat că "organismul produce căldură, care trebuie să se elimine. Până la 35 de grade Celsius, putem iradia această căldură şi organismul se răcoreşte. Dacă temperatura trece de 35 de grade, căldura se elimină doar prin transpiraţie". Când indicele de confort termic depăşeşte pragul critic atmosfera e saturată cu vapori. Transpiraţia nu se evaporă. "Dacă eşti în Sahara, unde clima e uscată, nu simţi niciun disconfort la temperaturi ridicate, iar la noi, pe malul mării, te simţi rău dacă indicele e depăşit", adaugă el.

PSD vrea şase luni la guvernare

PSD va intra la guvernare numai dacă va desemna premierul şi dacă în termen de şase luni se vor organiza alegeri anticipate, afirmă surse social-democrate. Liderii PSD au pregătit, într-o reuniune informală în Delta Dunării, strategia pe care o vor adopta dacă Parlamentul va vota moţiunea de cenzură. Majoritatea membrilor Biroului Permanent Naţional s-au pronunţat împotriva intrării la guvernare a PSD fără alegeri anticipate. Potrivit scenariului discutat în Deltă, PSD va depune moţiunea de cenzură după Consiliul Naţional din 16 octombrie, când îşi va lansa programul de guvernare. În acest fel vor fi evitate acuzaţiile că PSD nu prezintă soluţii alternative la programul Guvernului Boc.

Spălare de bani cu ceasuri şi bijuterii, în stilul Mafiei Italiene

Ceasuri elveţiene şi bijuterii din aur cu diamante, în valoare de peste 5,5 milioane de euro au fost confiscate,azi, de poliţiştii bucuresteni în urma a opt percheziţii în Capitală şi judeţul Constanţa. Cea mai mare parte din aceste produse a fost introdusă, ilegal în România, prin aeroporturi sau ascunse în autovehicule. Foarte puţine au fost însă declarate. Poliţiştii susţin că ceasurile şi bijuteriile nu erau contrafăcute. Anchetatorii spun că acest caz de spălare de bani este asemănător cu cel al Mafiei Italiene şi astfel de operaţiuni se desfăşoară peste tot în lume.

Asociaţia Exportatorilor infirmă teoria conform căreia Germania ar avea datorii de 18 miliarde către România din 1939

Contactat de "Adevărul", secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, s-a declarat sceptic în legătură cu circuitul banilor, aşa cum este descris acesta în contract. "Eu exclud posibilitatea ca Banca Naţională să fie intermediar între statul german şi exportatorii din România. Poate o altă instituţie, cum ar fi Bancorex sau Eximbank (n.n. - bănci specializate în comerţul exterior), ar putea să se ocupe, dacă lucrurile ar fi aşa cum se spune. Dar - cel puţin după 1990 - exporturile noastre către Germania au fost plătite la timp şi, repet, nu prin intermediul BNR", ne-a declarat reprezentantul ANEIR.

Germania trebuia să plătească în mărci germane imperiale către BNR

BNR achita apoi în lei româneşti către exportatori. România şi Germania ar fi încheiat în 23 martie 1939 un contract de Clearing, prin care prima se obliga să livreze celei de a doua diverse mărfuri, pentru care plătea cu 10% mai mult decât valoarea medie a preţurilor mondiale. Se pare că plăţile au mers bine până în 1943, când Germania a început să întârzie livrarea banilor. Potrivit documentului, Germania nu şi-ar fi plătit nici astăzi datoria care ajunge la 18,8 miliarde de euro.

Bebelusii arsi ajung in manualele de medicina

Echipa de medici de la Spitalul de copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti se luptă să-i salveze pe cei şase nou-născuţi rămaşi în viaţă după dezastrul care a avut loc la Maternitatea Giuleşti. Pentru că nu mai există cazuri de o asemenea gravitate, imaginile cu nou-născuţii arşi la Maternitatea Giuleşti vor deveni cazuri de studiu în medicina internaţională. Cinci nou-născuţi au murit şi alţi şase sunt spitalizaţi cu arsuri grave după ce, luni seară, un incendiu a cuprins camera de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti. Imediat după ce pompierii au stins focul s-a constatat moartea a trei nou-născuţi.

Au dat 500 de lei spaga pentru un 6 la Bac

Patru eleve de la Grupul Şcolar Tehnic Alexandria sunt suspectate că şi-au "cumpărat" note de trecere la Bac, în cercetările procurorilor fiind implicaţi şi 22 de profesori şi mai mulţi inspectori şcolari. Surse apropiate anchetei susţin că elevele ar fi dat câte 500 de lei pentru fiecare probă la care li s-a mărit nota, pe lucrările lor fiind găsit acelaşi "semn" suspect.

Armata SUA a iesit din Irak. Intra mercenarii

Plecarea ultimei brigăzi de luptă a Statelor Unite din Irak ridică probleme serioase de securitate. Brigada a 4-a Stryker, care era staţionată la Abu Ghraib, unul dintre locurile cele mai periculoase din Irak, situat la 25 de kilometri de Bagdad, a ajuns deja în Kuweit. "Jumătate dintre militari au părăsit Irakul pe cale aeriană şi cealaltă pe cale rutieră. Le mai trebuie câteva zile pentru a curăţa şi pregăti echipamentele, pentru a le putea expedia, apoi vor pleca ultimii soldaţi de la bază", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei SUA.

Iranul isi porneste centrala nucleara

După aproape 35 de ani de "telenovelă", Iranul porneşte, astăzi, la Bushehr, în sudul ţării, cu ajutorul ruşilor, dar sub supravegherea inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), prima centrală nucleară. Acest proiect a fost început de grupul german Siemens înaintea revoluţiei islamice din 1979, apoi întrerupt la scurt timp după declanşarea războiului Irak-Iran în 1980. Rusia a reluat în 1994 lucrările, care ar fi trebuit iniţial să se încheie în 1999. Specialiştii ruşi vor încărca în reactor combustibilul.

EVENIMENTUL ZILEI

E oficial: asistentele de la Giuleşti au păzit tortul, în loc de bebeluşi

Anchetatorii au obţinut mărturii potrivit cărora, la momentul izbucnirii incendiului, în urma căruia cinci nou-născuţi au murit, mai multe cadre medicale îşi sărbătoreau o colegă. Anchetatorii nu au furnizat însă detalii legate şi de locul în care s-ar fi aflat asistenta Florentina Cârstea - singura care avea acces în încăperea în care se aflau cei 11 bebeluşi - şi de perioada în care aceasta a lipsit. "A lipsit o perioadă de timp. Cert este că a lipsit, iar acum aşteptăm rapoartele", s-a eschivat Iacob. El a subliniat însă că există mai multe contradicţii între declaraţiile personalului medical de la Giuleşti, care a trecut prin faţa procurorilor în ultimele zile.

"Acesta este rezultatul sistemului sanitar din România"

"Din ce am văzut până acum, singura care va răspunde cu siguranţă pentru tragedia de la Giuleşti este asistenta Florentina Cârstea. Probabil că vor fi sancţionate şi celelalte cadre medicale, care se distrau în momentul izbucnirii incendiului. Dacă nu ar fi fost petrecerea, probabil că focul ar fi fost observat la timp. Pentru că explozia a cam ieşit din calcul, vorbim de câteva zeci de minute în care acea încăpere s-a încins treptat până a ajuns la 200 de grade Celsius. Dacă anchetatorii vor strânge suficiente probe în acest sens, spitalul ar putea răspunde penal în solidar cu asistenta, aşa cum s-a întâmplat în cazul maternităţii în care un copil a fost < uitat > în incubator. Şi atunci, Maternitatea Giuleşti ar risca să fie închisă", au explicat specialişti în drept penal, contactaţi de EVZ.

Constanţa, între Mamaia şi "tataia" Mazăre

La malul Mării Negre, vacanţele de lux ale tinerilor de bani gata se amestecă cu sejururile celor care au pus, luni la rând, ban pe ban pentru o escapadă la soare. Constanţa. Tot românul a văzut-o cel puţin o dată pe-ndelete sau din "goana" în pas de melc a trenului care l-a purtat, în vagoanele ce sfârâie la temperaturi greu de suportat, spre staţiunile preferate. E împărăţia lui Radu Mazăre şi a discotecilor care s-au înmulţit la umbra telegondolei ca algele la mal după o furtună pe mare. E locul unde braziliencele îşi scutură podoabele în ritm de samba, iar fetiţele cochete îi scutură de bani pe băieţii cu ML-uri.

Salariile la stat, majorate cu 10% din 2011

Executivul le-ar putea oferi bugetarilor un salariu minim de 640 de lei. Salariul minim pe economie, cel puţin în sistemul bugetar, ar putea fi majorat de la 600 de lei, cât este în prezent, la 640 de lei, anul viitor. Acestea ar fi posibilităţile financiare ale guvernului, potrivit ofertei pe care reprezentanţii acestuia le-au înaintat-o ieri sindicatelor şi patronatelor. Cât despre salariile reduse cu 25% ale angajaţilor de la stat, ele ar putea fi crescute unitar, în condiţiile în care baza de calcul va creşte de la 600 la 640 de lei, au arătat sindicaliştii.

Lefuri îngheţate "la vârf"

În ceea ce priveşte majorarea salariilor bugetarilor, acestea ar urma să crească, în medie, cu 10% în 2011, potrivit preşedintelui Confederaţiei Sindicatelor Democrate din România, Iacob Baciu. "S-a discutat despre creşterea tuturor salariilor care au fost reduse acum cu 25%, în special a salariilor foarte mici, apropiate de minimul pe economie. Există şi posibilitatea ca acelea mari, de la vârf, să fie îngheţate", a explicat Baciu. Acesta a propus ca majorarea salarială să vizeze în special domenii precum în vă ţământul, sănătatea, cercetarea şi cultura.

Cum a pierdut Transgaz 30 de milioane de lei

În contul unor datorii de 30 de milioane de lei, societatea de stat pentru transportul gazelor naturale Transgaz a acceptat să primească, la schimb, acţiunile supraevaluate a două societăţi. Ambele în faliment acum. Istoria în urma căreia statul s-a ales cu praful de pe tobă începe în urmă cu zece ani şi are în centru firma Caloni Serv SA, controlată de Constantin Samson. Mai precis, în anul 1999, Caloni Serv SA era împuternicită de SNTGN Transgaz SA să recupereze datorii de aproximativ 30 de milioane de lei (300 de miliarde de lei vechi, pe atunci), de la mai multe firme mari, multe tot de stat: Termoelectrica, Sidex Galaţi etc. Deşi banii au fost recuperaţi, aceştia nu au mai ajuns niciodată la Transgaz.

Septembrie, cea mai bună lună de vacanţă din sezon

Programe sociale cu preţuri mici şi destinaţii mult mai accesibile odată cu răcorirea vremii - operatorii de turism susţin că toamna poate începe cu un concediu. Septembrie este cea mai bună lună pentru vacanţă anul acesta, susţin operatorii. În plus, preţurile sunt mai mici, ceea ce înseamnă că vacanţa va fi mai accesibilă. Destinaţiile de charter sunt la mare căutare - cele mai multe locuri libere, dar şi cele mai multe oferte speciale sunt pentru Grecia. Hotelierii de aici încearcă să recupereze pe ultima sută de metri cu oferte cât mai avantajoase, atât pentru excursiile cu autocarul, cât şi pentru cele cu avionul.

Munca la studenţi: a schimbat 13 joburi la numai 23 de ani

Alex Spiridon munceşte de la 13 ani. A lucrat în construcţii, în vânzări, a cărat saci. Acum e student şi a dat faliment cu prima sa firmă. Dar nu renunţă, avându-l ca model pe Ogilvy. Citind cartea acestuia pe băncile Facultăţii de Jurnalism, Alex Spiridon, un tânăr de 23 de ani, trecut prin 13 joburi diferite, crede că a descoperit ce vrea să facă cu adevărat în viaţă: publicitate. Firma pe care a deschis-o nu a avut succes, dar e hotărât să nu se oprească până când nu va ajunge un copywriter de succes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb