REVISTA PRESEI 22.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 ianuarie 2014

ADEVARUL

EXCLUSIV Şova vrea să pună taxă şi pe autostrăzile deja realizate cu bani de la buget, nu numai pe cele ce vor fi construite de privaţi

Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, intenţionează să dea în concesiune şi autostrăzile deja construite cu fonduri bugetare, respectiv Bucureşti-Ploieşti, Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Constanţa. El a anunţat, la Adevărul Live, că tronsonul Ploieşti-Comarnic, care face legătura între autostrada Bucureşti-Ploieşti şi viitoarea autostradă Comarnic-Braşov, va fi modernizat la stadiu de autostradă de compania care va concesiona toată autostrada până la Bucureşti. Proiectul este identic cu ceea ce se doreşte şi pentru Piteşti-Constanţa. "Pentru Centura Sud a Bucureştiului încercăm să dăm unui concesionar de la Piteşti până la Constanţa, cu obligaţia de a face 48 de kilometri de autostradă pe inelul doi Centură Sud la Bucureşti", a spus ministrul. Autostrada Bucureşti-Piteşti a fost realizată în perioada comunistă, între 1967 şi 1972, fiind reabilitată între 1997 şi 2000. În 2007 i-a fost adăugat un nou tronson, care ocoleşte Piteştiul.

DEZVĂLUIRI Gigi Becali îşi poate petrece restul vieţii în puşcărie. Patronul Stelei este cercetat într-un nou dosar de crimă organizată şi spălare de bani

Patronul echipei Steaua Bucureşti este urmărit penal de DIICOT Iaşi pentru crimă organizată şi riscă până la 15 ani de puşcărie. Omul de afaceri George Becali, aflat în prezent în puşcărie, este urmărit penal într-un nou dosar în care este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani. Becali este pus sub urmărire penală în acest dosar, ce a ajuns recent pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi. Potrivit unor surse, principalele acuzaţii împotriva finanţatorului de la Steaua Bucureşti s-ar baza pe un raport al Oficiul Naţional de Combatere şi Prevenire a Spălării Banilor (ONCPSB). Respectivul document ar fi fost solicitat de către Parchetul General în perioada în care împotriva lui Becali se efectuau cercetări cu privire la dosarul "Avicola" de la Iaşi. Verificările ar fi vizat toate firmele şi activităţile lui George Becali, inclusiv cele sportive.

Gigi Becali şi Ilie Carabulea, patronul Carpatica, implicaţi într-o inginerie bancară ce le-ar putea aduce noi dosare penale

Cotidianul local "Ziarul de Iaşi" a publicat o investigaţie conform căreia Gigi Becali şi proprietarul Băncii Carpatica, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, ar fi fost implicaţi în acodarea unui credit de 50 de miliarde de lei vechi către Avicola SA Iaşi prin încălcarea unor norme bancare şi legale. Ar fi fost implicat şi un fost inspector de la BNR, actual director la ANP. În 2005, la scurt timp după ce a preluat acţionariatul majoritar de la Avicola SA, din motive obscure George Becali a vrut să scape de datoriile imense pe care firma ieşeană le avea către Fisc. În acea perioadă firma ieşeană avea bunuri puse sub sechestru iar Becali, la rândul său, avea probleme cu finanţiştii din Capitală. Acest lucru ar fi făcut ca acordarea unui credit cu o valoare mare să nu fie posibilă.

Cum putem avea pensii mai mari în România: Ministrul Muncii propune plata de contribuţii pentru toate veniturile încasate

România poate avea pensii mai mari numai prin lărgirea bazei de impozitare, astfel că fiecare contribuabil va trebui să plătească în viitor contribuţii pe toate veniturile încasate, iar o astfel de reformă se va aplica, cel mai probabil, din vară, în momentul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, a declarat, la Adevărul Live, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii. Potrivit datelor prezentate de ministrul Câmpeanu, ultimul an cu excedent la sistemul de pensii a fost 2007. "În 2008 a existat un deficit de 2,2 miliarde de lei, în 2009 deficitul a ajuns la 6 miliarde de lei, în 2010 era de 10 miliarde, iar în 2011 era de 13 miliarde de lei. Ulterior, am ajuns să-l coborâm sub această sumă. Este celebra reformă a sistemului de pensii cu includerea sistemelor militarizate, dar care în final a dus la cheltuieli mai mari. Practic, bugetul de pensii primeşte de la bugetul de stat mari sume de bani, există mari dezechilibre", a mai spus Câmpeanu.

PCC, acţionarul care a pus beţe-n roate Oltchim, se retrage din licitaţia pentru privatizarea combinatului. În 2012, oferise 2,9 milioane de euro pe companie

Compania germană PCC SE, acţionar privat al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), şi fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital au decis să nu mai participe la cea de-a doua licitaţie pentru privatizarea combinatului chimic. "Situaţia actuală a combinatului şi condiţiile în care se va derula procedura ne-au făcut să luăm, în final, această hotărâre. Am mai explicat, în ultimele luni, motivele care au dus la scăderea interesului PCC SE pentru Oltchim", a declarat, într-un comunicat, Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România,. PCC SE a intrat în acţionariatul Oltchim în urmă cu şapte ani. Compania deţine direct şi indirect 32,34% din capitalul combinatului. Firma germană a investit ca acţionar minoritar 50 de milioane de euro în Oltchim.

Parlamentul, pus la zid în raportul MCV

"Marţea neagră" din decembrie 2013, când parlamentarii şi-au făcut pe ascuns superimunităţi în faţa legii şi au încercat să spele cazierele corupţilor, este criticată de Comisia Europeană în raportul MCV. Comisia Europeană va face astăzi public raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, după cum a declarat Mark Grey, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Concret, au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale. Practic, aceştia nu ar mai fi putut fi acuzaţi de abuz în serviciu sau de corupţie. Ulterior, aceste modificări ce ofereau superimunitate în faţa legii, au fost declarate neconstituţionale. Se sugerează chiar o amânare a intrării în vigoare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală. Unul dintre punctele pozitive din raportul MCV priveşte Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

De ce n-a folosit Poliţia sistemul de localizare GSM: este destinat doar "cauzelor penale" şi numai cu mandat

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, a precizat, marţi, că în cazul operaţiunii de salvare declanşată în urma accidentul aviatic care a avut loc luni în Munţii Apuseni au existat "probleme foarte mari de comunicare" şi că din cauza legislaţiei, victimele nu au putut fi găsite mai repede. Pe de altă parte, Poliţia Română a precizat că sistemul de urmărire din dotare nu poate fi folosit decât cu acordul magistraţilor. Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marţi seară, că îşi reproşează că s-a întâmplat în timpul mandatului său tragedia aviatică de la Cluj. "Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia", a spus Stroe. De asemenea, el a spus că problema a fost "la localizare".

Dragnea i-ar da lui Mazăre o bucată din portul Constanţa

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat marţi că există discuţii privind trecerea a "treizeci şi ceva la sută" din Portul Constanţa la autorităţile locale. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a solicitat ca procentul deţinut de autorităţile locale din portul Constanţa să crească. "Proiect nu există. Există o discuţie mai veche şi o solicitare a autorităţilor locale din Constanţa. Primăria Constanţa, Consiliul Local Constanţa are deja 20% sau 22% şi există o solicitare a autorităţilor locale din Constanţa ca acest procent să ajungă la treizeci şi ceva la sută, în aşa fel încât acolo să fie o treime autoritatea locală, o treime autoritatea centrală şi o treime acţionari privaţi, în condiţiile în care deja Fondul Proprietatea are 20%", a declarat Dragnea.

CURENTUL

Scandal răsunător în industria farma: Terapia Farm intră în insolvenţă concomitent cu divorţul patronului

Terapia Farm a avut o activitate de opt ani pe piaţa de produse farmaceutice. În 2012 firma a micşorat valoarea datoriilor totale de la 22,2 milioane de lei la 7,5 milioane. Fapt ce le-a dat speranţe partenerilor care aveau bani de recuperat. Cu toate acestea, cu puţin timp înainte de intrarea în insolvenţă, patronul firmei Constantin Rusu a decis să se retragă din funcţia de administrator. Decizia a fost luată şi la presiunea unei anchete penale care este în desfăşurare. De altfel, Rusu nu este străin de problemele cu oamenii legii, fosta sa soacră, Doina Oprea fiind în cercetată de procurorii de la Parchetul General pentru 1373 de infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale. Doina Oprea, patroana lanţului de farmacii 2Na are mai mult decât legături de familie cu patronul de la Terapia Farm, fiica ei Irina fiind asociat în această firmă până în 2012.

Amenzi usturătoare în domeniul jocurilor de noroc. Loteria Română - obligată să plătească 2 milioane de euro

Consiliul Concurenţei a sancţionat Loteria Română, Intralot, Intracom şi Lotrom cu amenzi în sumă totală de 16,85 milioane lei (3,76 mil. euro) pentru că au realizat o înţelegere privind implementarea programului video-loterie, prin stabilirea unei obligaţii de neconcurenţă în cadrul contractului. "Autoritatea de concurenţă a constatat că cele patru companii au realizat o înţelegere privind implementarea programului video-loterie în România, prin stabilirea unei obligaţii de neconcurenţă în cadrul contractului de credit - furnizor. Obligaţia de neconcurenţă prevedea ca pe perioada derulării contractului, 2003-2013, Loteria Română nu avea voie să desfăşoare un alt program de video-loterie sau unul similar în cooperare cu alte companii", se arată într-un comunicat al instituţiei.

CURIERUL NATIONAL

Nuclearelectrica se află în discuţii de evaluare cu China General Nuclear Power Corporation

Producătorul de energie nucleară a devenit acţionar majoritar al EnergoNuclear, după ce a preluat pentru 18 mil. lei pachetele de acţiuni de la Enel şi ArcelorMittal. Lulache: În cazul în care CGN va merge mai departe, urmează negocierile pentru preluarea pachetului majoritar în proiectul Unităţilor 3 şi 4. Mari companii chinezeşti îşi manifestă în continuare interesul pentru proiectele energetice româneşti, China General Nuclear Power Corporation (CGN) purtând în acest sens discuţii cu Nuclearelectrica pentru evaluarea posibilităţilor de preluare a pachetului majoritar de acţiuni deţinute de compania românească la EnergoNuclear - compania care va realiza reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

BERD: România va avea în acest an o creştere economică de 2,4 la sută

România va înregistra în acest an o creştere economică de 2,4%, anticipează experţii BERD, în principal datorită exporturilor şi cererii interne, principalele riscuri fiind în zona creditării, din cauza creditelor neperformante şi reducerii finanţării transfrontaliere de către băncile străine, informează Mediafax. Perspectivele de creştere economică ale României sunt limitate de situaţia dificilă din zona euro, se arată într-un raport publicat ieri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Totodată, nivelul ridicat al creditelor neperformante, care depăşesc 20% din soldul total al împrumuturilor, şi continuarea procesului de dezintermediere transfrontalieră de către băncile străine ar putea trage în jos perspectivele de creştere pe termen scurt, prin limitarea ritmului de revenire a creditării, avertizează BERD.

Statul rus, prins în capcana afacerii Iukos

După o proprie documentare asupra afacerii Iukos, în special asupra adevăratelor motive pentru care Mihail Hodorkovski a fost eliberat din închisoare, corespondenta la Moscova a ziarului "Le Monde" susţine că afacerea respectivă riscă să coste scump statul rus. Acţionarii Iukos au înaintat plângeri la Curtea de Arbitraj de la Haga împotriva statului rus, solicitând despăgubiri pentru pierderile pe care le-au suferit ca urmare a lichidării grupului Iukos. Principalul proces, a aflat corespondenta ziarului "Le Monde", va avea loc la Curtea de Arbitraj de la Haga, pentru despăgubiri în valoare de 113 miliarde de dolari (83 miliarde de euro), reclamate Rusiei de către holdingul GML (din care face parte şi Iukos), cu baza în Gibraltar. În momentul arestării lui Hodorkovski, în octombrie 2003, reaminteşte corespondenta, grupul Iukos producea mai mult petrol decât Qatar şi valora la Bursă 40 miliarde de dolari.

Doi politicieni suedezi îndeamnă ca "România să plătească pentru cerşetori"

"A venit vremea ca facturile să ajungă acolo unde le este locul", au scris Lotta Edholm, de la Primăria Stockholm, şi Erik Scheller, candidat în alegerile pentru Parlamentul European (PE) în acest articol. "Stockholmul nu mai este alcătuit din oraş şi suburbii, ci din oraş, suburbii şi tabere", subliniază cei doi influenţi politicieni liberali. "Frigul din spatele pereţilor făcuţi din pungi de plastic, zăpada topită în loc de apă curentă şi găleţile de plastic pentru gunoi ne par o viaţă de netolerat tuturor acelora dintre noi care avem un acoperiş deasupra capului şi apă caldă la robinet", continuă ei. "România şi nu Suedia, şi nici individul care cerşeşte, trebuie să plătească factura pentru prăbuşirea totală a politicilor sociale ale ţării", se arată în articol.

EVENIMENTUL ZILEI

Ministrul rus de externe: Conflictul din Ucraina este alimentat din străinătate

Situaţia conflictuală din Ucraina, care traversează o profundă criză politică după ce guvernul a suspendat semnarea Acordului de Asociere la UE, preferând o apropiere de Rusia, ar fi alimentată din străinătate, a declarat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o conferinţă de bilanţ pe 2013 al ministerului pe care îl conduce, informează Interfax. 'Preluarea în forţă a Primăriei, a unor sedii guvernamentale, care au fost sub controlul unor persoane înarmate câteva săptămâni - va imaginaţi dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în oricare ţară din Uniunea Europeană? E posibil aşa ceva? Ei (europenii) nu ar fi permis niciodată astfel de lucruri', a insistat Lavrov, adăugând că Moscova este îngrijorată de evoluţiile recente din Ucraina.

Atac la evaziune: Dispar tranzacţiile de mii de euro în numerar

Plăţile de peste 5.000 respectiv 10.000 de lei între firme respectiv persoane fizice se vor putea face doar prin cont, pentru a reduce astfel numărul tranzacţiilor la negru. Fiscul pregăteşte noi metode de eliminare a evaziunii, printr-o ofensivă asupra plăţilor în numerar. Prevederea va intra în vigoare până la finalul acestei luni, odată cu alte modificări ale Codului Fiscal, care vor fi suspuse aprobării Guvernului, a spus Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice. Astfel, plăţile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru firme, către alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumătate, de la 10.000 lei (circa 2.200 de euro) la 5.000 de lei (1.100) pe zi, scrie Agerpres. Situaţia va fi radical diferită faţă de prevederile actuale, unde nu există plafon pentru plăţile în numerar între persoane fizice. Direct vizaţi de noua măsură sunt comercianţii din pieţe, dar şi firmele şi persoanele fizice care fac tranzacţii de mii de euro.

JURNALUL NATIONAL

Generalul Marcel Opriş a picat testul 112. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale cheltuieşte anual 10 milioane euro pentru funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă

Pilotul Adrian Iovan a murit în urma unui şoc traumatic, combinat cu un şoc hipotermic, iar în cazul studentei Aurelia Ion decesul a fost cauzat de şoc hipotermic, combinat cu tulburări de respiraţie. Cei doi puteau fi salvaţi dacă echipele de salvare ar fi ajuns la timp la locul accidentului. Din păcate, pe baza datelor eronate furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), echipele de salvare au căutat în zadar locul accidentului. Nici Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) nu a reuşit să localizeze cu exactitate şi în timp util locul în care s-a prăbuşit aeronava, deşi a fost dotată cu tehnică de ultimă generaţie pentru astfel de situaţii pentru care statul a plătit zeci de milioane de euro. În schimb, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale susţine sus şi tare: "Localizarea locului evenimentului în Sistemul 112 s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile o dată cu primirea primului apel la 112.

Localizarea apelurilor prin GPS, promovată în PE, dar încă nevotată

Localizarea exactă a apelurilor de urgenţă, prin coordonate GPS, a fost promovată în PE, dar nu a fost încă votată în plen, după ce localizarea telefoanelor pe antenele GSM s-a dovedit că are abateri de kilometri pătraţi, a declarat europarlamentarul PNL Adina Vălean. Localizarea prin coordonate GPS oferă o acurateţe exactă, prin determinarea valorilor de longitudine şi latitudine ale telefonului care apelează numărul de urgenţă 112, a precizat Vălean. Ea a precizat că la nivelul statelor europene s-au constatat mai multe cazuri de accidente precum cel petrecut luni seară în România, dar şi faptul că ţările UE nu au implementat în sistemul apelurilor de urgenţă localizarea prin GPS.

Băsescu, în combinaţia Marta-Blejnar-Schwartzenberg

Lovitură de teatru în timpul vizitei lui Traian Băsescu în Israel. Elan Schwartzenberg, căutat de procurorii DNA, a apărut în public, la o manifestare inclusă în programul preşedintelui român. Aşadar, rolurile s-au inversat: Elan, urmărit de autorităţile statului român, îl urmăreşte pe şeful statului în străinătate, căutând o comunicare cu acesta. Întâlnirea nu a avut loc luni dimineaţa, din cauza schimbării programului lui Băsescu în ultimul moment. În delegaţie este inclusă şi o echipă SRI, condusă de George Maior, directorul serviciului. Omul de afaceri româno-israelian este considerat un personaj cheie în dosarul dispariţiei lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, demis de la conducerea ANAF. Între Blejnar şi Schwartzenberg erau strânse legături şi procurorii vor să avanseze cercetările asupra unor infracţiuni grave de care sunt bănuiţi cei trei. Apariţia lui surprinzătoare lasă loc multor speculaţii, făcându-se conexiuni între afacerile lui cu petrol şi recentul scandal Băsescu-Gazprom.

NATIONAL

Maharul de la CFR a fost zburat din functie

"Curatenia" declansata de catre ministrul Transporturilor continua in ritm accelerat. Dupa destituirea intregului Consiliu de Administratie al CFR SA, si managerul George Micu a fost zburat din functie. Acesta este acuzat de comiterea a nenumarate ilegalitati, printre care acordarea pe banda rulanta a nenumarate de contracte paguboase pentru compania de stat, dar extrem de profitabile pentru firmele de casa ale "baronului de Iasi" Relu Fenechiu, nimeni altul decat protectorul lui George Micu. De acum inainte, de Micu se vor ocupa procurorii anticoruptie, care au fost deja sesizati oficial de catre ministrul Ramona Manescu, in urma dezvaluirilor din ziarul National. In locul acestuia, director general interimar a fost numit Ionel Voicu, care pana acum a indeplinit cu brio functia de director general adjunct pentru Proiecte Europene in cadrul CFR SA.

Ponta: M-am impacat cu Antonescu datorita lui Basescu

USL rezista pentru ca nici liberalii si nici pesedistii nu vor sa renunte la dulcea guvernare, sustin adversarii politici. Gresit! Premierul Ponta ii contrazice, aratand ca adevaratul liant dintre PSD si PNL este Traian Basescu. "Dezvaluirea" a fost facuta chiar de premier, in cadrul unei emisiuni TV. "Vreti sa va spun marele secret de ce ne-am impacat din nou? Nu din cauza, ci datorita lui Traian Basescu. De cate ori il vedem, ne dam seama ca obligatia noastra este de a pune capat unui regim care timp de 10 ani a facut foarte mult rau Romaniei", a explicat seful Executivului. Si, ca sa fie clar pentru toata lumea ca relatia lui cu liderul PNL merge mai bine ca niciodata, Ponta a tinut sa dea asigurari ca prezidentiabilul USL este si va fi Crin Antonescu.

Compania Intergaz-Est a lui Ioan Niculae a intrat in insolventa

Una dintre firmele lui Ioan Niculae a cerut intrarea in insolventa. Este vorba de Intergaz-Est SRL Zimnicea, care este controlata de omul de afaceri prin intermediul InterAgro SRL. Tribunalul Teleorman a admis cererea formulata Intergaz-Est la sfarsitul lui decembrie 2013, numind administrator judiciar societatea Sierra Quadrant din Bucuresti. De asemenea, prima sedinta a adunarii generale a creditorilor va avea loc la inceputul lui februarie 2014. Intergaz-Este Zimnicea a incheiat anul 2012 cu un profit net de peste 36 milioane lei, la o cifra de afaceri de 471 milioane lei, dar si cu datorii totale de aproape 156 milioane lei. La 30 septembrie 2013, Intergaz avea datorii catre bugetele de stat de 87,6 milioane lei. Reamintim ca Intergaz-Est a fost firma prin intermediul careia compania InterAgro, detinuta de Ioan Niculae, s-a asociat cu gigantul rus Gazprom.

Basescu, misiune de pace in Orientul Mijlociu?

Subiectul instaurarii pacii in regiune a fost abordat atat in timpul intalnirii cu presedintele Israelului, Shimon Peres, cat si cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Preocuparea lui Traian Basescu pentru pacea din regiunea in cauza este "citita" de unele persoane in "cheia" Victoria Nuland, subsecretarul de stat american despre care premierul Victor Ponta afirma ca "a venit (in Romania - n.r.) pentru un subiect confidential, discutat in CSAT". Indiferent de caracterul oficial sau secret al mesajelor transmise si primite in ultima perioada, Traian Basescu a tinut sa mai clarifice un lucru: "Romania sustine fara rezerve initiativa de pace a secretarului de stat american, John Kerry, in conflictul israeliano-palestinian".

PUTEREA

DOVADA! În plină revoluţie, 20 decembrie 1989, academicianul Laurenţiu Mircea Popescu turna contra cost la Securitate

Academicianul Laurenţiu Mircea Popescu, actualul director general al Institutului "Victor Babeş" şi şef al secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, şi-a turnat colegii pe bani la Securitate. Laurenţiu Mircea Popescu, "Don Lorenzo" pentru lumea medicală, a informat Securitatea până în ultima clipă a regimului Ceauşescu. Potrivit documentului prezentat în PREMIERĂ NAŢIONALĂ, CHITANŢA emisă de Direcţia a III-a a Securităţii, academicianul Laurenţiu Mircea Popescu a încasat ultimii bani de la Securitate - 500 lei "stimulente pentru sursa Preda" - chiar pe 20 decembrie 1989. Practic, în ziua în care întreaga ţară ştia deja că manifestanţii de la Timişoara sunt împuşcaţi pe străzi la ordinele regimului Ceauşescu, academicianul Laurenţiu Mircea Popescu îşi "valorifica" colegii revoluţionari pe 500 de lei la taraba Securităţii.

Dana Săviucă a intrat în Guvernul Ponta

Fostul top-model Dana Săvuică (foto) este, de marţi, consilierul pe probleme de comunicare al ministrului delegat pentru Mediul de Afaceri, IMM-uri şi Turism, Maria Grapini. Cine are cont de Facebook ştie cât de certată este doamna ministru cu limba română. Cât despre pozele pe care le postează cu sine însăşi, să nu mai vorbim! Aşa că, probabil, şeful pe linie de partid conservator, Dan Voiculescu, i-a sugerat să nu mai comunice singură. În prima zi de muncă, fostul top-model, ne referim, evident, la Dana Săvuică, şi-a petrecut cam o oră în minister. Bursa Zvonurilor le urează ambelor succese diferite!

ROMANIA LIBERA

Ce are de ascuns ministrul Culturii în legătură cu teza sa de doctorat

Teza de doctorat a ministrului Culturii, Gigel Ştirbu, prezintă multe semne de incorectitudine ştiinţifică. Notele şi referinţele din subsolul paginilor cărţii sale "Liberalismul românesc în anii 1930-1940" sunt incomplete şi au trezit suspiciuni în mediul academic. O verificare la Arhivele Naţionale demonstrează că liberalul nu a călcat pragul acelei instituţii pentru a se documenta, deşi menţionează în lucrare numeroase referinţe la documente de arhivă. Pus în faţa faptului împlinit, ministrul a recunoscut asta, deşi iniţial declarase că pentru teza sa de doctorat a "rup uşile Arhivelor Naţionale". Ministrul Culturii Gigel Ştirbu şi-a dat teza de doctorat, în anul 2011, la Universitatea Valahia din Târgovişte, cu tema "Liberalismul românesc în anii 1930-1940". Deşi parcursul ştiinţific al acestuia a avut tangenţe, potrivit CV-ului dumnealui, numai cu teologia, Ştirbu a ales să-şi dea doctoratul în istorie.

ONG-urile de media au sesizat CNA cu privire la emisiunea "Sinteza Zilei"

Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House România şi Grupul pentru Dialog Social au sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la ediţia din 14 ianuarie 2014 a emisiunii "Sinteza Zilei", în care au fost atacaţi mai mulţi jurnalişti şi magistraţi consideraţi "slugile preşedintelui" Traian Băsescu. În emisiunea respectivă, au fost prezentate imagini cu Ion Cristoiu sau Andreea Pora, peste care au fost suprapuse comentarii şi insulte scrise şi sunete de animale. Cele trei organizaţii au solicitat CNA să ia în discuţie modul în care postul Antena 3 a respectat în cadrul emisiunii prevederile legale privind demnitatea umană şi dreptul la propria imagine al jurnaliştilor şi magistraţilor. În urma emisiunii "Sinteza Zilei" din 14 ianuarie 2014, Narcisa Iorga, membru CNA, a propus ca forul audiovizual să ia o poziţie clară în privinţa implicării politice a posturilor şi realizatorilor de televiziune, pornind de la o monitorizare pe primele două săptămâni din acest an, în special pentru emisiunile politice de la Antena 3, B1 TV şi Romania TV. Subiectul va fi discutat săptămâna aceasta în şedinţa CNA.

Ce se întâmplă cu băncile austriece în 2014

Expunerea băncilor austriece pe ţările emergente ale Europei, inclusiv România, se transformă dintr-o sursă de profit într-un factor de risc. Anul 2014 va fi unul greu pentru grupurile financiare cu sediul la Viena, mai ales că acestea nu sunt ferite de riscuri nici la ele în ţară. Austria nu va depăşi limita de 5,8 miliarde de euro stabilită pentru sprijinirea băncilor care se confruntă cu dificultăţi, în ciuda activelor toxice deţinute de creditorul Hypo Alpe Adria, a afirmat duminică ministrul de Finanţe, Michael Spindelegger, într-un interviu acordat unui ziar austriac. Hypo Alpe-Adria-Bank a fost naţionalizată în 2009, în urma crizei financiare şi a expunerii ridicate la regiunea Balcanilor, iar în prezent deţine credite şi investiţii neperformante de aproximativ 18 miliarde de euro. În total, banca a primit de la statul austriac ajutoare de aproape opt miliarde de euro, iar în septembrie 2013 guvernul de la Viena a acceptat să injecteze încă 700 milioane de euro pentru a ajuta creditorul să îndeplinească cerinţele autorităţilor de reglementare.

ZIARUL FINANCIAR

De-abia după 15 ani Isărescu "a iertat" celebra bancă de investiţii americană Merrill Lynch pentru ceea ce a făcut în 1999, când România a fost la un pas să intre în incapacitate de plată, şi i-a deschis din nou uşile la Bucureşti la împrumuturile statului. La fel procedaseră bancherii de pe Wall Street cu Ceauşescu în anii '80

La începutul anilor '80, când izbucnise criza petrolieră, care prinsese România cu un nivel ridicat al datoriilor - 9 miliarde de dolari - şi fără surse valutare, bancherii de pe Wall Street, care erau unii dintre finanţatori, s-au rugat de Ceauşescu să nu dea default, adică în incapacitate de plată, din propria decizie (să nu intre în insolvenţă, cum ar fi în timpurile noastre), ci să ajungă la o înţelegere privind restructurarea datoriilor şi prelungirea scadenţelor de plată. Pentru un bancher, aceasta este varianta ideală. Pentru Ceauşescu nu a fost şi a preferat să dea default, ca să nu fie la mâna bancherilor. Astfel, România a intrat într-un regim de plată a datoriilor peste noapte, prin strângerea curelei în ţară, prin care s-au tăiat aproape toate importurile, iar deviza era "totul la export, pe valută". Bancherii de pe Wall Street nu l-au uitat pe Ceauşescu pentru acest lucru, iar istoria spune că drept pedeapsă România a avut interzis pe Wall Street timp de 15 ani, în atragerea de împrumuturi de către stat.

Peste 130.000 de companii au intrat în insolvenţă de la începutul crizei. Recordul a fost atins anul trecut, când afaceri de 8 mld. euro au capitulat

Anul trecut au intrat în insolvenţă peste 29.500 de companii, cu aproape 150.000 de angajaţi, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace. Faţă de 2012, numărul insolvenţelor a crescut cu 10%, iar faţă de 2008 este dublu. Cifra de afaceri totală a celor aproape 30.000 de companii care au îngroşat anul trecut cercul "insolvenţilor" depăşeşte 8 mld. euro, respectiv 3% din businessul total al firmelor din România, iar numărul de angajaţi ai acestor companii se apropie de 150.000 de oameni. Şi acest indicator adună doar datele firmelor intrate în insolvenţă în 2013. Raportat la cele peste 130.000 de companii aflate în insolvenţă în perioada 2008-2013, impactul în business este mult mai mare.

Dacia a vândut la nivel mondial autovehicule de 4,3 mld. euro

Vânzările de autovehicule sub marca Dacia - produse la Mioveni şi în Maroc (Tanger şi Casablanca) - au atins un nivel de aproape 430.000 de unităţi în 2013, în creştere cu 20% comparativ cu anul precedent, potrivit oficialilor de la Automobile Dacia. Dintre acestea, peste 340.000 au fost produse în România. Pentru prima dată în ultimii şapte ani, vânzările Dacia au crescut pe piaţa românească cu 12,4%, la 24.890 de autovehicule, echi­va­len­tul a 30,3% din piaţa auto locală. Este pentru prima dată în ultimii trei ani când Dacia a urcat la peste 30% cotă, după rezul­tatul de 30,7% în 2010 când a lansat modelul Duster. Anterior de 2010, ultimul an cu o cotă de peste 30% a fost în 2006, când mar­ca autoh­tonă obţinea 36,2% din vehiculele vân­dute în România, cu toate că la acea vreme avea în portofoliu doar mo­delul Logan, iar Logan MCV era lansat în toamna anului respectiv.

Creşterea bursei din ultimele trimestre arată că economia românească ar trebui să prindă viteză şi mai mult anul acesta

Evoluţia ascendentă a bursei din ultimele luni, care a avansat în trimestrul al treilea cu 14,8% la nivelul indicelui BET şi cu 8,6% în ultimul trimestru al anului şi începutul acestui an, este un semnal că economia României ar putea să-şi accelereze creşterea anul acesta, spun analiştii. "Există o relaţie strânsă între evoluţia indicilor bursieri şi performanţa economiei reale, în sensul că piaţa anticipează evoluţia economiei reale, cu un decalaj de câteva trimestre (depinde de la o economie la alta). Relaţia între piaţa de capital şi PIB reflectă practic corelaţiile existente între economia financiară şi economia reală, liantul între cele două sfere fiind asigurat de climatul investiţional. Semnalele foarte bune din piaţa bursieră anticipează reluarea proiectelor investiţionale ample şi, implicit, dacă se vor dovedi sustenabile, se va intra într-un nou ciclu economic", spune Andrei Rădulescu, analist la firma de intermediere Broker Cluj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb