REVISTA PRESEI - 22.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 martie 2011

ADEVĂRUL

Severin şi-a dat pedeapsa minimă, cu suspendare

Europarlamentarul s-a autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte al PSD, după ce a fost acuzat în scandalul european "Amendamente contra bani". Liderii politici de la Bruxelles îi cer însă demisia din PE. Adrian Severin nu s-a autosuspendat şi din funcţia de vicepreşedinte al grupului socialiştilor din Parlamentul European, acolo unde a comis faptele de care este acuzat. Adrian Severin a ales ieri doar să se autosuspende din funcţiile politice deţinute la Bucureşti, în PSD, după o negociere prealabilă cu Victor Ponta şi cu Ion Iliescu. El n-a optat şi pentru o măsură similară faţă de poziţiile politice deţinute la Strasbourg, în Grupul Socialist, deşi faptele de care este acuzat au legătură cu calitatea sa de membru al Parlamentului European (PE). Deşi ceilalţi doi europarlamentari implicaţi în scandalul "Amendamente contra bani" au demisionat, Adrian Severin a declarat ieri că exclude categoric demisia, cel puţin până la o discuţie cu liderul socialiştilor europeni, Martin Schulz, programată pentru ieri-seară.

Sarkozy pariază la alegeri pe intervenţia din Libia

După ce a pierdut startul în timpul revoluţiilor populare din Tunisia şi Egipt, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care stă foarte rău în sondaje din perspectiva alegerilor prezidenţiale ce bat la uşă, în 2012, a pariat totul, în materie de diplomaţie, la Naţiunile Unite. Şeful statului francez s-a bătut ca un leu în cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru a impune o zonă de interdicţie aeriană în Libia care să-l împiedice pe liderul Jamahiriei Arabe Libiane, Muammar Gaddafi, să-şi mai atace, cu avioanele şi tancurile, rivalii politici. Scopul locatarului de la Elysee este , în principal, acela de a profita de pe urma acestei crize externe pentru a-şi reface poziţia pe plan intern, susţin mulţi analişti şi comentatori francezi.

Dinu Patriciu: "Gaddafi are capacitatea de a fi imprevizibil"

Omul de afaceri Dinu Patriciu a vorbit, la Realitatea TV, despre războiul din Libia şi importanţa ţiţeiului din această ţară, precizând că ţările mediteraneene încearcă să-şi apere interesele prin acest conflict. Patriciu a vorbit şi despre importanţa ţiţeiului, care costa, în urmă cu 20 de ani, aproximativ 20 de dolari. "Ţiţeiul era foarte ieftin, 20 de dolari pe baril la începutul anilor "90, iar în 1999, în jur de 10 dolari. Ţiţeiul libian este foarte important, deoarece este foarte bun şi intră în compoziţie mare în rafinăriile europene", a spus acesta. Omul de afaceri a mai precizat că ţările precum Italia şi Franţa sunt cele care au un interes în acest conflict, dar percepţia legată de războiul libian duce la creşterea preţului ţiţeiului.

Gaddafi, ţintă a bombelor. Coaliţia, ţintă a criticilor

Unul dintre fiii liderului libian - Khamis Gaddafi - ar fi fost ucis în bombardamente. Liga Arabă acuză deturnarea scopului iniţial. Ministrul britanic al Apărării, Liam Fox, vede în Gaddafi o ţintă, în timp ce omologul american, Robert Gates, se opune unui atac direct asupra liderului libian. Liam Fox a declarat că Muammar Gaddafi poate fi considerat ţintă a atacurilor coaliţiei internaţionale, în calitatea sa de şef al forţelor armate. Declaraţiile ministrului Apărării au fost completate de cele ale colegului său de la Externe. William Hague a sugerat ieri că Gaddafi ar putea fi vizat de raiduri.

Probleme la Liga Arabă

"Ce se întâmplă în Libia diferă de obiectivul referitor la impunerea unei zone de interdicţie aeriană, iar noi dorim protejarea civililor şi nu bombardarea altor civili", a declarat duminică Amr Moussa, şeful Ligii Arabe. El a mai precizat că acţiunile coaliţiei se îndepărtează de rezoluţia adoptată joi de Consiliul de Securitate al ONU. La scurt timp după declaraţii, Moussa a fost sunat de premierul britanic, David Cameron, care l-a asigurat că protejarea civililor este şi obiectivul coaliţiei internaţionale.

NATO refuză să preia ofensiva

Oficialii NATO au căzut de acord în privinţa aplicării embargoului privind exportul de arme în Libia, dar nu au reuşit să ajungă la un consens în legătură cu preluarea intervenţiei militare aeriene. Turcia este cea care a blocat planul Alianţei de a prelua operaţiunea "Odyssey Dawn", derulată deja, începând de sâmbătă, de SUA, Franţa şi Marea Britanie, care acţionează individual, şi nu ca membri ai NATO. Şi Germania, care s-a abţinut la votul din Consiliul de Securitate al ONU, şi-a reiterat îngrijorarea privind intervenţia militară. Preluarea operaţiunii de asigurare a zonei de interdicţie aeriană necesită o "directivă executivă" a Consiliului Nord-Atlantic, pentru care e nevoie de aprobarea tuturor celor 28 de ţări membre.

După intervenţia din Libia, Putin îşi ia măsuri

Evenimentele din Libia confirmă că Rusia are dreptul de a-şi întări capacităţile de apărare, a declarat premierul rus, Vladimir Putin, citat de RIA Novosti. "Politica americană devine un trend", a spus fostul lider de la Kremlin, amintind de raidurile aeriene ale SUA asupra Belgradului, dar şi de cele din Afganistan şi Irak. "Acum este rândul Libiei, sub pretextul apărării civililor. Unde este logica? Evenimentele din Libia confirmă că Rusia are dreptul de a-şi spori capacităţile de apărare", a subliniat Putin. "Rezoluţia Consiliului de Securitate este greşită, permite totul şi aminteşte de apelurile medievale la cruciade. De fapt, permite intervenţia într-un stat suveran", a criticat oficialul rus hotărârea ONU.

Viaţă de român: politică şi poezie la Academie

România n-are capacitatea de a depăşi criza economico-socială în care se află fiindcă Puterea nu a înţeles natura ei, susţin sociologii. Aceasta este una dintre concluziile Raportului "România: Răspunsuri la criză", lansat ieri de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) şi Institutul Naţional de Cercetări Economice. Autorii analizei, printre care sociologii Elena şi Cătălin Zamfir, au "simţit că este de datoria lor" să-şi expună punctul de vedere referitor la natura crizei şi căile de depăşire a acesteia. Aşa s-a născut acest Raport ce analizează soluţiile luate împotriva crizei şi efectele lor. Analiza realizată de cele două institute ale Academiei Române e puternic ideologizată şi plină de afirmaţii apocaliptice, de genul riscului ca România să fie aruncată în afara Europei.

Economia are noi poli de dezvoltare

Brăila, Iaşiul şi Gorjul sunt campioane în atragerea de fonduri europene pentru infrastructură şi încep deja lucrările pe şantiere. Banii alocaţi de UE pentru crearea de poli de creştere economică sunt aproape epuizaţi, iar proiectele au ajuns în faza de execuţie ce se va încheia în cel mult doi ani. Unul dintre cele mai importante capitole ale Programului Operaţional Regional (POR) este "Crearea de Poli de Creştere Economică", domeniu în care au fost deja contractate 3,1 miliarde de euro din cele 4,3 miliarde alocate, anunţă Ministerul Dezvoltării.

Micile benzinării au devenit o afacere proastă

Vânzările de carburanţi în benzinăriile de familie s-au prăbuşit cu 30% anul trecut, faţă de 5% cât a fost reculul întregii pieţe, iar micile staţii de carburanţi dau faliment rând pe rând. Benzinarii particulari nu văd niciun semn de revenire a consumului de carburanţi şi, mai mult, se tem de noi creşteri de preţuri la produsele petroliere. Visul din anii 1990 al multora de a deveni petrolişti a încurajat deschiderea câtorva mii de benzinării particulare, ca afacere de familie. Mai mult, progresul tehnologic era în floare, toată lumea îşi cumpăra maşini, iar consumul de carburanţi a urcat exponenţial. Totul a durat însă până în anii 2000, când în România au pătruns marile lanţuri petroliere internaţionale.

CURENTUL

Adrian Severin - fals în declaraţia de avere

Europarlamentarul român Adrian Severin nu numai că este pe marginea carierei sale politice la nivel internaţional, dar se află şi într-o situaţie destul de gravă în ceea ce priveşte declararea veniturilor sale la multele firme private în care acţionează pe diverse poziţii. Mai grav este faptul că eurodeputatul român declară, după cum doreşte, un lucru la Parlamentul European, instituţie pe al cărui site web am găsit declaraţia sa de interese, şi cu totul altceva în declaraţia sa de avere depusă în aceeaşi calitate, dar la Autoritatea Electorală Permanentă.

Sorin Oprescu - acuzat că a falsificat procesul verbal privind bugetul Primăriei Capitalei

Erorile sesizate în proiectul de hotărâre privind bugetul Capitalei sunt grave şi structura conţine o serie de inadvertenţe şi de necorelări, astfel că, până la verificarea legalităţii, bugetul nu este unul legitim, a declarat, ieri, prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei. El a susţinut că instituţia prefectului nu poate analiza legalitatea proiectului de hotărâre privind bugetul pe 2011 până când nu se vor clarifica inadvertenţele sesizate.

Euroscandal, de Tia Şerbănescu

Dl. Severin le comunică prin e-mail ziariştilor care s-au prezentat ca lobby-işti: "vă anunţ că modificarea dorită de dvs. a fost făcută. Vă trimit deci o factură de 12.000 de euro pentru servicii de consultanţă". Penibil! Dacă europarlamentarii Strasser şi Thaler au demisionat imediat din PE, dl Severin s-a declarat total nevinovat întrucât "lobby-ul este legal şi consultanţa e şi ea legală" - deci şi banii ieşiţi din încrucişarea lor sunt legali. Reject! Adică, plasezi un amendament gratis dar ceri 12.000 de euro pentru "consultanţa" asta? Nu ţine. Proştilor de la Vamă nu le-a trecut prin cap să spună că luau mită pentru consultanţă în trecerea camioanelor!

CURIERUL NAŢIONAL

Cota unică şi TVA rămân pe loc

Boc: Cota unică şi TVA vor fi menţinute anul acesta la nivelul actual, eventuale schimbări doar în viitor. ACPR susţine că o reducere a cotei unice cu 6% va conduce la creşterea economică a României. Întreprinzătorii spun că atât reducerea CAS cât şi a cotei unice vor aduce efecte pe termen mediu şi lung.

Piaţa rezidenţială din România îşi va reveni când preţurile vor fi mult mai jos

Anul trecut tranzacţiile au stagnat, iar stocul existent de locuinţe este greu de vândut atât din cauza preţurilor, cât şi din cauza suprafeţelor mari. În Bucureşti investiţiile anterioare ţin dezvoltatorii ocupaţi, existând un interes redus din partea unor jucători noi de a intra pe piaţă. În timp ce în Polonia sectorul rezidenţial creşte simultan cu economia naţională, în Bulgaria, România şi Croaţia reducerea PIB-ului în 2010 a determinat o stagnare a tranzacţiilor în sectorul rezidenţial, se arată într-un studiu al companiei imobiliare poloneze - REAS realizat în colaborare cu Jones Lang LaSalle.

Au fost vreodată casele o investiţie financiară bună?

Imobiliarele au eşuat constant în generarea de profit în ultimii 30 de ani. Imobiliarele au fost asociate multă vreme cu o investiţie bună. Scutiri fiscale, creşterea valorii activelor şi împlinirea visului american: cumpărarea unei proprietăţi a fost ani buni o alternativă la chirie. Dar, în contextul în care industria imobiliară se redefineşte după criza creditelor subprime şi după cea mai dificilă recesiune din ultimele decenii, un număr mare de economişti sunt de părere că beneficiile deţinerii unei locuinţe nu se mai pot aplica. În acelaşi timp, alţi analişti susţin că acestea, de fapt, niciodată nu s-au aplicat.

Guvernul se gândeşte la programul Primul Siloz 2

Boc: Programul nu lucrează la capacitatea la care a fost creat, motiv pentru care am discutat cu ministrul Agriculturii pentru a fi regândit. Guvernanţii sperau ca prin Primul Siloz producţia agricolă să fie în sfârşit fiscalizată.

AVAS cheltuie 5 mil. euro pe procesele de la Washington

În perioada 2009 - 2010, Autoritatea a plătit caselor de avocatură puţin peste 4,2 milioane de lei. Pe rolul Curţii de Arbitraj se află, în prezent, trei procese intentate în legătură cu privatizarea companiilor SC Continent Marine Enterprise, Rodipet şi IMUM Medgidia. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are nevoie anul acesta de încă 5,1 milioane de euro pentru trei contracte de asistenţă juridică, pentru a fi reprezentată corespunzător în faţa Curţii de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) de la Washington.

EVENIMENTUL ZILEI

Exportul de frigidere a îngheţat la porţile Libiei

Schimbarea regimului ar putea duce la recuperarea mai rapidă a creanţelor României. Între timp, multe firme au îngheţat activitatea în statul nord-african. Conflictul din Libia ar putea deschide o mică portiţă în recuperarea creanţelor pe care companiile româneşti le-au adunat încă din timpul regimului comunist. Totuşi va fi nevoie de o perioadă de liniştire a apelor, după instaurarea unui nou regim democrat. Situaţia datoriilor pe care Libia le avea de achitat României a fost, de altfel, unul dintre subiectele pe care preşedintele Traian Băsescu a vrut să le discute la întâlnirea din 2006 cu liderul libian Muammar Gaddafi. În total, drepturile valutare ale României din Libia însumează 45,568 milioane dolari şi 22,93 milioane dinari libieni (circa 18,12 milioane dolari), sume care provin din operaţiuni de comerţ exterior şi cooperare economică derulate înainte de 31 decembrie 1989, potrivit datelor furnizate EVZ de către Ministerul Finanţelor Publice.

Libia: războiul care a pus capăt ezitărilor Occidentului

Soluţia militară, aleasă după multă indecizie, exprimă poziţia Vestului faţă de revoltele din lumea arabă. Libia e crucială pentru schimbările din regiune, iar rebelii trebuie să învingă. Intervenţia militară aliată în Libia a intrat ieri în a treia zi, iar bombardamentele, care au vizat chiar centrul de comandă al liderului de la Tripoli, Muammar Gaddafi, au atras susţinere publică sau critici vehemente în egală măsură şi au declanşat dezbateri pe glob. Ce a stat însă în spatele deciziei luate de ţările care conduc ostilităţile - Franţa, Marea Britanie şi SUA? Interesele comerciale, privind petrolul, nu au fost ascunse de Occident, care a avut de altfel relaţii bune în acest sens cu regimul Gaddafi. Relaţiile bune par să se fi sfârşit totuşi. Gaddafi anunţa zilele trecute că Occidentul, cu excepţia Germaniei, a căzut din graţiile Libiei şi că de contracte se vor bucura acum ţări precum China sau Rusia.

CALEA ARMELOR: Este războiul necesar uneori pentru o cauză dreaptă?

Un studiu realizat în 2010 pe ambele maluri ale Atlanticului şi dat publicităţii anul acesta la mijlocul lunii martie, cu câteva zile înainte de intervenţia militară în Libia, arată o diferenţă semnificativă între opiniile americanilor şi cele ale europenilor pe tema necesităţii războiului. Atât liderii cât şi populaţia din Europa sunt mai puţini dispuşi să susţină o soluţie militară, în general sau în cazuri concrete, precum Iranul, comparativ cu aliaţii din SUA, arată studiul Transatlantic Trends, dat publicităţii de German Marshall Fund. La întrebarea "Este războiul uneori necesar pentru obţinerea dreptăţii?", doar 28% dintre europeni, reprezentanţi ai publicului general, răspund pozitiv. Chestionaţi au fost inclusiv cetăţeni din România. Comparativ, 76% dintre americani spun că sunt de acord, uneori, cu soluţia militară.

CFR şi Metrorex vor scumpi biletele. Vezi cât costă călătoria cu metroul în alte ţări

Tarifele de călătorie cu metroul şi cu trenul vor fi majorate direct prin ordin al ministrului transporturilor fără a se mai ţine cont de inflaţie, măsură care urmează a fi luată în viitorul apropiat pentru evitarea unui blocaj financiar al companiilor Metrorex, respective CFR Călători, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă lansat în dezbatere publică. La nivelul anului 2010, costul mediu realizat al unei călătorii cu metroul a fost de circa 0,67 lei (reprezentând raportul dintre veniturile din încasări pentru transportul călătorilor şi numărul total de călători transportaţi) în timp ce costul mediu real al unei călătorii a fost de circa 3,5 lei (reprezentând raportul dintre cheltuielile totale pentru activitatea de exploatare a metroului şi numărul de călători transportaţi).

FINANCIARUL

Director RCS&RDS asociat într-o firmă cu rivalii de la UPC

Directorul financiar al RCS&RDS deţine 10% din Audiovizual Media, unde un pachet de 20% aparţine UPC, iar jumătate lui Silviu Prigoană. Preluarea UPC de către RCS&RDS este precedată de relaţii foarte bune între şefii celor două companii. Vicepreşedintele financiar al RCS&RDS nu se sfieşte să se afişeze ca asociat într-o firmă de publicitate chiar cu rivalii de la UPC. Cele două companii fuseseră amendate în urmă cu câţiva ani de Consiliul Concurenţei pentru înţelegeri anticoncurenţiale şi chiar un mic acţionar al RCS&RDS recunoaşte că cele două companii nu au concurat la modul serios.

România exportă din plin

În luna ianuarie, livrările externe s-au majorat cu 48% faţă de aceeaşi lună a anului anterior. Majoritatea exporturilor au fost realizate de companiile străine prezente în ţara noastră, nu de companii autohtone. Estimările Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru luna ianuarie 2011 indică o creştere puternică a exporturilor româneşti comparativ cu luna ianuarie 2010. Astfel, potrivit INS, exporturile au crescut cu 47,8% la valori exprimate în euro, ceea ce reprezintă un record de creştere lunară. Ritmul de creştere a exporturilor a fost de aproximativ 28% în anul 2010, mai mare decât cel obţinut înaintea crizei şi printre cele mai mari niveluri înregistrate după anii "90, excepţie făcând doar anii 1994 şi 1995. Din primele 100 cele mai importante companii din România după valoarea exporturilor doar trei companii sunt cu capital românesc. Este vorba de Oltchim, care are capital majoritar de stat, Inter-Agro, deţinută de omul de afaceri Ioan Nicolae, şi Compa Sibiu, controlată de Asociaţia Salariaţilor.

Statul a împrumutat de la bănci 1,29 mld. lei. Iulie, vârf de plată

Băncile au suprasubscris cu 290 mil. lei emisiunea de certificate a statului, peste programul anunţat, la un randament mediu de 6,97% pe an, în creştere faţă de cel plătit în licitaţia anterioară, de 6,92%. Valoarea indicativă a operaţiunii era de 1 miliard de lei. Cererea băncilor a urcat până la suma de 2,56 miliarde de lei, însă la randamentul oferit, instituţiile bancare au cumpărat certificate de 825,41 milioane de lei în nume propriu şi de 466,53 milioane de lei în contul clienţilor. La licitaţia precedentă pentru titluri cu aceeaşi scadenţă, Trezoreria a împrumutat 600 de milioane de lei, la un randament mediu de 6,92% pe an. Programul pentru luna martie este de 3,9 miliarde de lei, cu 15,5% sub emisiunile din februarie, de 4,61 miliarde de lei.

Autostrada Bucureşti - Ploieşti, bântuită de criză şi de nepăsarea constructorilor

Meciul Italia - România, parafat cu 286 mil. euro, faultează statul de alte zeci de milioane din adiţionale. Pe harta infrastructurii româneşti guvernanţii au pictat cu acuarele electorale sute de kilometri de autostradă. Tabloul, înrămat cu gropile şi şleaurile prezente pe A1 şi A2, cadrează cu proiecte care mai de care mai îndrăzneţe. Unul dintre acestea a desenat 62 de kilometri şi se chinuie, din 2008, să unească Bucureştiul de Ploieşti. Peste acest obiectiv şi-au dat mâna constructori italieni şi români, dar se pare că aceasta a rămas întinsă la mila CNADNR, prin a cărui vistierie bate vântul.

Relansarea economiei lumii, încetinită de evenimentele din Japonia şi lumea arabă

Barilul american a crescut ieri la 103,19 $, petrolul marca Brent a atins 116,19$, iar aurul a urcat la 1428,40 $/uncie. Lumea devine un loc tot mai înfiorător, se plângea, recent, economistul-şef al Deutsche Bank, Torsten Slock, comentând, pentru "Wall Street Journal", ultimele evenimente din Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Japonia. Început sub semnul speranţei că recenta recesiune mondială va rămâne rapid amintirea unei neînduplecate lecţii de viaţă, anul 2011 a pus din primele zile comunitatea internaţională în faţa unor provocări neprevăzute. Revoltele din Tunisia, Egipt, Yemen, Siria, Maroc, Algeria, Bahrein şi Libia, cutremurul, valul ucigaş şi pericolul unei catastrofe nucleare în Japonia. Lumea arabă cuprinsă de febra schimbării şi a treia economie a lumii îngenuncheată de furia naturii.

GÂNDUL

De ce bu fură japonezii? Cele mai temute organizaţii criminale din Japonia împart alimente către sinistraţi şi patrulează pe străzi alături de poliţie

Dacă în urma dezastrelor naturale care au devastat New Orleans-ul şi Haiti oamenii disperaţi au exploatat dezordinea generală şi au început să fure, în Japonia situaţia este cu totul alta, scrie Slate Magazine. Oamenii stau la coadă la supermarket-uri, sunt calmi şi disciplinaţi, aşteaptă ca autorităţile să rezolve situaţia şi nu se apucă de furt sau de dat în cap, se ajută unii pe alţii şi îşi împart alimentele, menţionează publicaţia citată. Poliţia patrulează pe străzi, japonezii stau în adăposturi şi aşteaptă liniştiţi să se stabilizeze situaţia, iar membri ai organizaţiilor criminale din Japonia - Yakuza - au împărţit peste 40 de tone de alimente sinistraţilor, subliniază Slate Magazine. Mai mult de atât, cele trei organizaţii criminale - Yamaguchi-gumi, Sumiyoshi-kai, şi Inagawa-kai - patrulează străzile pentru a asigura ordinea. Una din grupări a deschis birourile din Tokio pentru japonezii care au rămas fără adăpost şi străinii care nu au putut să părăsească ţara.

Imaginile care au scandalizat o lume întreagă: Der Spiegel publică trei fotografii cu soldaţi americani alături de afganii pe care i-au omorât

Două dintre fotografii înfăţişează soldaţi americani care se pozează alături de cadavrul însângerat şi parţial dezbrăcat al unui afgan. În ambele fotografii, soldaţii ţin capul afganului ridicat, trăgându-l de păr. A treia poză arată alte două victime, legate de un stâlp. Der Spiegel a publicat aceste fotografii în ediţia de astăzi a revistei, în ciuda încercărilor armatei americane de a le proteja. Nu este clar cum a reuşit publicaţia germană să pună mâna pe fotografii. Der Spiegel spune că aceste fotografii au fost făcute în intervalul ianuarie-mai 2010.

Oamenii lui Blaga încearcă amânarea alegerilor în PDL. Videanu şi Frunzăverde - "Nu suntem pregătiţi pentru un congres".

Adriean Videanu şi Sorin Frunzăverde, doi dintre susţinătorii lui Vasile Blaga în PDL, au propus, luni, la şedinţa Biroului Permanent Naţional, amânarea alegerilor pentru conducerea partidului, programate în luna mai. Conform unor surse din PDL, discuţia a pornit de la situaţia lui Bogdan Cantaragiu, demis de către filiala Sector 1 de la conducerea organizaţiei, după ce deputatul şi-a declarat sprijinul pentru candidatura lui Blaga. Motivul oficial pentru care filiala cere excluderea lui Cantaragiu este că acesta ar aduce prejudicii de imagine partidului din cauza implicării lui dosarul deputatului Dan Păsat.

"Undergroundul digital". Cum comunică nord-coreenii prin suporturi de memorie, în lipsa internetului

Ar putea fi executaţi pentru că introduc informaţii din "lumea liberă" în ţara lor, dar mulţi nord-coreeni îşi asumă orice riscuri, pentru "noutăţi" - chiar dacă acestea ajung cu întârziere, pe memory stick-uri, carduri SD, CD-uri, e-Books, iPod-uri şi alte suporturi de memorie. Altă cale de diseminare a informaţiei nu există, deşi setea de cunoaştere este cel puţin la fel de mare precum în restul lumii. Doar că cei 25 milioane de nord-coreeni nu au acces la internet, nici la transmisii radio sau TV din alte state, care sunt bruiate constant de autorităţi, arată revista americană The Atlantic. În clasamentul Freedom House privind libertatea presei, Coreea de Nord ocupă locul 196 din 196 de ţări, deşi, paradoxal, fiecare cămin din ţară are un aparat de radio livrat de autorităţi

JURNALUL NAŢIONAL

Japonia se poate aştepta la un seism distrugător în altă regiune, şi mai vulnerabilă

Bogdan Enescu - cercetător român, specialist în cutremure în Japonia. Este de 10 ani în Japonia, unde lucrează la un institut naţional de cercetarea seismelor, în localitatea Tsukuba, situată la 60 de kilometri nord de Tokyo. Bogdan Enescu continuă o tradiţie din familie, tatăl său fiind prof. dr. Dumitru Enescu, de la Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Bogdan a studiat în România, a plecat cu o bursă în Japonia, apoi şi-a continuat studiile doctorale acolo, unde soarta a făcut să-şi întemeieze o familie. Cum trăieşte un specialist în seisme clipa în care se produce un mega-cutremur? Ce măsuri şi-a luat după ce Japonia a fost cuprinsă de pericolul nuclear? Câteva întrebări la care Bogdan ne-a răspuns după ce şi-a trimis familia într-o zonă mai adăpostită, în sudul Japoniei, la Osaka.

În vizită la fortăreaţa lui Gaddafi

În decembrie 2005, Jurnalul Naţional avea acces în complexul securizat de la Tripoli al lui Muammar Gaddafi. În decembrie 2005, una dintre porţile fortăreţei din Tripoli a lui Muammar Gaddafi se deschidea, în premieră, pentru un grup de jurnalişti din România. În complexul destructurat de bombardamentele de zilele trecute, Gaddafi îl primea acum aproape şase ani pe Mihai Răzvan Ungureanu, pe-atunci ministru al Afacerilor Externe, şi îi adresa întrebările: "Ce face România? Ce face preşedintele?". Iar România aducea - sau, cel puţin, încerca să aducă - un semn al dezgheţului relaţiilor cu Africa. Jurnalul Naţional a fost unul dintre ziarele care au avut acces în fortăreaţa liderului libian şi la primele minute ale întrevederii acestuia cu ministrul Ungureanu.

NAŢIONAL

Serviciile au "deconspirat" cine va fi noul premier!

Deşi la prima vedere se părea că pista unui premier tehnocrat a fost abandonată, lucrurile nu par să stea deloc chiar aşa. Cel puţin în opinia celor mai importante servicii secrete ale României, care deja au trecut de la faza de pronosticuri la cea de pregătire a activităţii operative specifice şi chiar protecţie a viitorului prim ministru. Care, cel puţin după accelerarea luării acestor măsuri, va fi probabil instalat imediat după 15 mai, dacă lucrurile decurg "bine" la alegerile de la conducerea PDL. Toate cărţile par făcute deja pentru un singur succesor, ieşit cel mai bine inclusiv la verificările privind eventuale "pete" necunoscute la dosar. Singura problemă în desemnarea apreciatului specialist internaţional rămâne ca să fie convins şi Călin Georgescu.

Dacia Hamster, primul hibrid al românilor

Primul hibrid experimental din România va fi prezentat la sfârşitul acestei luni la Monte Carlo, în cadrul unei competiţii de automobile ce folosesc energii alternative. Dacia Hamster Hybrid-Electricway este un studiu independent al "Centrului de Cercetare Universitară Ingineria Automobilului", din cadrul Universităţii din Piteşti. Automobilul foloseşte platforma tehnică a Daciei Sandero, cu un sistem de propulsie EcoMatic Hybrid System. Hamster este un sistem hibrid diesel-electric, de tipul plug-in, motorul termic fiind plasat sub capota din faţă, iar sistemul electric în partea din spate.

Severin, persona non grata şi la partid, şi la Bruxelles!

"Înscenarea" acuzată de Adrian Severin nu i-a convins nici pe pesediştii români şi nici pe socialiştii europeni. "Autosuspendat" de primii din conducerea partidului, Severin este aşteptat acum de colegii din PES să-şi dea demisia din PE. Raportat la ce se întâmplă în ultima vreme prin România, Adrian Severin ar putea fi fericit că a fluierat în biserică departe de plaiurile natale. Nu de alta, dar pe la noi, unde înregistrările şi interceptarea telefoanelor reprezintă deja o modă, procurorii autohtoni sunt ahtiaţi după reţineri. Pentru 29 de zile măcar, mai ales atunci când pe bec pică vreun demnitar. Iar cazul lui Severin este, după standardele dâmboviţene, unul "beton".

Surupăceanu, "furat" de Guvern

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu acuză Guvernul că i-a "furat" proiectul referitor la eşalonarea datoriilor pe care le au firmele private către stat. Surupăceanu susţine că a demarat o iniţiativă similară cu două luni în urmă, împreună cu patronatele COMPIROM şi UGIR-1903. Deputatul PSD afirmă că Executivul nu este la primul "furt intelectual" de acest gen, Cabinetul Boc păgubindu-l în trecut şi de proiectul legii antidrog şi cel referitor la impozitarea averilor.

PUTEREA

"Afacerea Adrian Severin" nu este caz de lobby

Preşedintele Asociaţiei Registrul Român de Lobby (ARRL), Laura Florea, ne-a declarat că, în cazul "Adrian Severin", este vorba despre un demers jurnalistic, şi nu unul de tip lobbyist. Ea subliniază faptul că un practician al lobbyului nu procedează în maniera pretins lobbyistă a jurnaliştilor britanici, pentru că, în cazuri precum cel al domnului Adrian Severin, nu este lobbyism, este infracţiune. "Luarea, darea de mită şi traficarea de influenţă nu este lobby, sunt infracţiuni distincte, dar nu este lobby", precizează Laura Florea. În fapt, potrivit acesteia, "lobbyul este construirea de argumente pentru influenţarea unei decizii politice".

Pacepa: Prin Gaddafi, Ceauşescu voia să perpetueze terorismul internaţional, sperând că va ajunge un fel de lider al Lumii a Treia

Generalul Ion Mihai Pacepa, fostul adjunct al şefului DIE (spionajul românesc dinainte de 1989), a susţinut, în cadrul emisiunii "Actual" de la B1 TV, moderată de Carla Giaca şi Andrei Bădin, că "prietenia şi colaborarea lui Ceauşescu cu Yasser Arafat şi Muammar Gaddafi au constituit unele din cele mai negre pagini ale politicii externe a României comuniste". "Prin Arafat, Ceauşescu voia să dea lumii impresia că militează împotriva terorismului internaţional, în speranţa că va obţine Premiul Nobel pentru Pace. Prin Gaddafi, Ceauşescu vroia să perpetueze terorismul internaţional, în speranţa că va ajunge un fel de lider al Lumii a Treia. Ambele sale visuri s-au spulberat după ce am primit azil politic în SUA, şi am expus duplicitatea lui Ceauşescu.

Cum se joacă PDL de-a excluderea. Sancţionare să fie, dar s-o ştim şi noi

Biroul Permanent Naţional al PDL a aprobat, ieri, excluderea din partid a deputatului Mircia Giurgiu. Argument: pentru că a votat la ultima moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc. Asta nu înseamnă însă că deputatul nu mai este membru de partid, deoarece decizia finală trebuie luată de Consiliul Naţional de Coordonare al partidului, care nu va avea loc prea curând. În acest fel, Giurgiu se alătură altor doi deputaţi, Daniel Oajdea şi Teo Trandafir, pentru care BPN a hotărât de asemenea excluderea care nu a mai avut loc niciodată.

ROMÂNIA LIBERĂ

EŞEC. Doar 20 de familii locuiesc acum în ceea ce trebuia să fie unul dintre cele mai mari cartiere de vile din Capitală. Henri Coandă, cartierul fantomă al ANL

Peste 1.100 de vile ar fi trebuit finalizate în urmă cu şase ani într-un cartier din nordul Capitalei, realizat de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Astăzi ansamblul rezidenţial arată de parcă ar fi fost lovit de tsunami, fără drumuri şi utilităţi şi cu majoritatea caselor neterminate. Drumul către cartierul ANL "Henri Coandă" este cunoscut doar locuitorilor. Nici măcar taximetriştii din Capitală nu ştiu exact cum se ajunge acolo. În partea de nord a Capitalei, în zona complexului Sere Pipera - Aeroportul Băneasa - Comuna Voluntari, pe 119 hectare de teren, în una dintre cele mai râvnite zone ale Bucureştiului, se întinde poate cel mai cunoscut proiect rezidenţial al ANL.

Operaţia Oprescu pe buget

Erori grave în proiectul de buget al Capitalei pe 2011. Prefectura a identificat suplimentări de câteva milioane de euro pentru finanţarea unor lucrări publice în Bucureşti. Zeci de milioane de lei acordate în plus Administraţiei Străzilor şi instituţiilor publice subordonate mu-nicipalităţii sunt principalele nereguli descoperite la hotărârea prin care s-a consfinţit proiectul de buget al Capitalei pe 2011. Deşi consilierii au aprobat modificarea anumitor sume din proiect, acest lucru nu se regăseşte şi în forma finală a hotărârii. De exemplu, la capitolul subvenţii de la bugetul de stat pentru compensarea creşterilor neprevăzute ale preţurilor, edilii au păstrat varianta iniţială, de 250 milioane lei, deşi consilierii au votat pentru reducerea acesteia la zero. Altă modificare apare la serviciile în domeniul locuinţelor, unde suma a fost majorată de la 43 milioane lei, cât s-a votat iniţial, la 45 milioane lei.

Apocalipsa în stil manga

Artişti plastici din întreaga lume şi-au scos la vânzare, în scop caritabil, lucrările inspirate din devastatorul tsunami japonez. Un grup de creatori de benzi desenate francezi, reuniţi sub titulatura de "Cafe Sale" ("Cafea sărată"), prescurtat CFSL, au hotărât să-şi pună arta în folosul japonezilor loviţi de cutremurul devastator din 11 martie. Ei au deschis un blog - http://tsunami.cfsl.net/ - pe care artişti plastici din întreaga lume pot depune un desen ce are ca temă dezastrul din Japonia. Lucrările vot fi publicate într-un album. Lucrările urmează să fie vândute pe internet, iar banii adunaţi vor fi donaţi organizaţiei de caritate "Give2Asia".

Ştiu cine l-a lucrat pe Severin, de GABRIEL BEJAN

Cazul e limpede. Adrian Severin nu este corupt, ci victima unei conspiraţii planetare, pentru că - după cum spune chiar europarlamentarul - "într-o lume în care România este tot mai puţin influentă, un român influent nu este acceptat". De altfel, aproape tot ce a spus Adrian Severin (fost ministru de Externe PSD, fost candidat la poziţia de Înalt Reprezentant pentru politică externă al UE etc.) despre acest subiect poate fi considerat un atentat terorist la bunul-simţ. Severin a mers până acolo încât să pună în discuţie şi cheltuielile pe care ziariştii au fost dispuşi să le facă pentru a duce la bun sfârşit această investigaţie: "Aveau sediul într-un cartier rezidenţial, scump din Londra, erau două persoane care răspundeau la telefon, aveau site, e-mail şi cărţi de vizită, erau în fiecare săptămână la Parlamentul European". Cu alte cuvinte, ce ziar "de scandal" face un efort atât de mare pentru a compromite un politician dacă acesta nu ar fi cu adevărat "incomod"? Scuza este prostească. "Sunday Times" a trimis propunerea unui număr de 60 de europarlamentari, dar numai trei au acceptat.

ZIARUL FINANCIAR

Petrom a câştigat un miliard de euro pe Bursă de la începutul anului

Cu câteva luni înainte ca statul să vândă 9,84% din companie pe Bursă, acţiunile Petrom au depăşit pragul de 0,4 lei. Acţiunile celei mai mari companii româneşti, OMV Petrom (SNP), au câştigat 23% de la începutul anului, atingând ieri un maxim de 0,4149 lei, iar valoarea de piaţă a urcat la aproape 5,64 miliarde de euro, adică un plus de 1,1 miliarde de euro faţă de decembrie 2010. În acelaşi interval, indicele BET a crescut cu circa 10%, iar SIF-urile au urcat cu 14%.

Acţiunile Petrom şi-au atins maximul istoric pe Bursă în 2006, când au depăşit 0,65 lei, iar capitalizarea companiei a sărit peste 10 miliarde de euro. La preţul de ieri, statul ar încasa peste 550 de milioane de euro, cu 110 milioane de euro mai mult decât ar fi încasat la sfârşitul anului trecut, când acţiunile erau cotate la 0,34 lei.

Şeful gigantului Honeywell a venit să ceară ajutor de stat

David Cote, preşedinte şi CEO al grupului industrial american Honeywell, a venit ieri personal în România pentru a discuta cu autorităţile de la Bucureşti acordarea unui ajutor de stat pentru un proiect de investiţie de circa 100 mil. euro, care ar putea ajunge însă chiar la 200 mil. euro, afirmă surse de pe piaţă. Cote, care conduce unul dintre cele mai puternice concerne din lume, a fost primit după-amiază de premierul Emil Boc, într-o întâlnire aranjată pe canale diplomatice. Chiar dacă păstrează un profil discret, grupul Honeywell se află în top 10 exportatori români şi deţine deja în România o fabrică în Bucureşti şi alta la Lugoj. În 2009 avea circa 1.300 de angajaţi şi afaceri cu-mulate de peste 70 mil. euro.

Arhitect-şef sectorul 3: Preţurile apartamentelor vechi vor scădea cu încă 30% în următorul an

"Preţul de execuţie, în Bucureşti, pentru un metru pătrat standard de apartament se situează undeva între 450 şi 500 de euro. În cazul în care se ia în considerare şi valoarea terenului pe care se construiesc aceste apartamente, un preţ fără profit pe metrul pătrat de apartament ar fi undeva la 600 de euro. Ce este peste această sumă poate fi considerat profit al dezvoltatorului", a spus Dumitraşcu. El spune că în statele din Europa profitul mediu pe segmentul de real estate este cuprins între 11% şi 18%, ceea ce ar însemna că preţul unui apartament în Bucureşti nu ar trebui să treacă de 720 de euro pe metru pătrat construit. "Majoritatea apartamentelor noi au fost construite având în minte doar profitul şi specula. Proprietarii care au investit 600 de euro şi vând mult mai scump vor coborî în continuare preţurile, pentru că nu găsesc cumpărător la cât cer acum pe ele, iar băncile le bat zilnic la uşă şi îi presează. Şi atunci vor fi nevoiţi să vândă şi la 700 şi la 800 de euro metrul pătrat, iar acest lucru va pune o mare presiune pe apartamentele vechi", a spus arhitectul.

Mărmureanu: În Marea Neagră se poate produce ceva mai grav ca tsunami

Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a afirmat, într-un interviu acordat Ştirilor ProTv că în Marea Neagră se pot produce valuri seismice, adică tsunami. Zonele seismice care ne afectează pe noi sunt Vrancea, Banat, Maramureş, Bucovina, nordul Dobrogei şi sudul Dobrogei, cu partea de la Sabla, la sud de Mangalia, pe teritoriul bulgar, Câmpia Română. Ea înaintează în mare cu circa 20-30 kilometri şi generează tsunami mai mici sau mai mari. "De la această falie Sabla, personal gândesc că sunt mari probleme, pentru că în Marea Neagră, la o adâncime de 400 şi ceva de metri şi până foarte adânc, există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric. Vă rog să realizaţi ce înseamnă această scoatere afară, este un alt pericol...ceva mult mai periculos decât un val de tsunami însuşi".

Circa 20.000 de firme cu dificultăţi financiare vor putea să-şi eşaloneze datoriile fiscale

Un număr de aproximativ 20.000 de firme care au dificultăţi financiare vor avea posi-bilitatea să-şi eşaloneze la plată obligaţiile fiscale pentru o perioadă de până la 5 ani. Executivul a adoptat duminică o ordonanţă de urgenţă privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată, pentru maximum 5 ani, a obligaţiilor fiscale ale firmelor cu probleme financiare, condiţionat de constituirea unor garanţii şi achitarea datoriilor curente, a ratelor eşalonate şi a dobânzilor datorate pe perioada eşalonării.

Megaiahtul lui Steven Spielberg - Seven Seas - opulenţa personificată.

Regizorul Steven Spielberg a fost de curând văzut la St. Barth"s şi St. Maarten etalându-şi "muza" în valoare de 200 de milioane de dolari. Iahtul lung de 86 de metri a fost făcut la comandă de constructorul german Oceanco. Interiorul este din lemn de alun, lemn de trandafir şi tec căruia i se asortează o piscină Infinity închisă cu un perete de sticlă de 4,5 metri pătraţi dublat pentru a servi şi ca ecran de cinema la nevoie. Iahtul are camere şi apartamente pentru a găzdui 12 invitaţi plus un echipaj de 26 de oameni, o pistă de aterizare pentru elicopter, un spaţiu privat cu jacuzzi, o sală de sport complet echipată, un centru de spa şi un cinematograf indoor.

O decizie CNVM bagă brokerii în ceaţă cu doar câteva luni înaintea celei mai mari oferte din istoria Bursei

O decizie emisă recent de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a stârnit confuzie în rândul brokerilor pentru că nu ar mai permite investitorilor să subscrie la oferte publice de vânzare prin bănci decât dacă acestea îşi autorizează angajaţii de la ghişee ca brokeri. În câteva săptămâni, va fi anunţat intermediarul ofertei de peste 500 milioane de euro derulată de Petrom. Graţie reţelei extinse de unităţi în teritoriu, băncile au fost principalul motor de promovare şi de vânzare a ofertelor publice de vânzare de acţiuni de pe piaţa locală de capital.

Companiile de pe Bursă au anunţat până acum dividende de un miliard de lei

Din cele 76 de companii listate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) 14 au anunţat până acum ca vor distribui dividende din profiturile obtinute anul trecut si cel putin inca trei companii urmeaza sa faca acest lucru, valoarea totala a sumelor repartizate actionarilor depasind un miliard de lei (247 milioane de euro), potrivit calculelor ZF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb