• ADEVARUL
• Joe Biden, la Cotroceni: Poate mă adresez şi viitorului preşedinte. Cine s-a aflat în sală
La începutul discursului său de la Palatul Cotroceni, în faţa a zeci de persoane, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile, vicepreşedintele SUA Joe Biden a spus că poate se adresează şi viitorului preşedinte. În sală, în primul rând s-au aflat preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi premierul Victor Ponta. La conferinţă au mai participat şeful Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şeful Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nume care s-au vehiculat printre posibilii candidaţi la alegerile prezidenţiale din toamnă. De asemenea, prezenţi în sală au fost şi consilierii prezidenţiali şi majoritatea miniştrilor Guvernului Ponta, între care: ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, ministrul Finanţelor Ioana Petrescu, ministrul Educaţiei Remus Pricopie, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, ministrul Culturii Kelemen Hunor, ministrul de Interne, Gabriel Oprea.
• Ce ascund gesturile lui Joe Biden din întâlnirile cu Băsescu şi cu Ponta
Vicepreşedintele SUA; Joe Biden, a fost extrem de călduros cu preşedintele Traian Băsescu. Cu premierul, însă, a păstrat o distanţă oficială. Într-o întâlnire de rang înalt, gesturile au o simbolistică aparte. Ieri, la Palatul Cotroceni, după ce şi-au strâns, ritualic, mâna, Traian Băsescu şi Joe Biden au lăsat loc unor gesturi amicale. Cei doi s-au îmbrăţişat, iar Băsescu şi-a sprijinit, un moment, fruntea de umărul americanului. Apoi, după poza oficială, oficialul SUA l-a apucat de după umeri pe şeful statului român, chiar în văzul lumii. Aşa se poartă la americani, chiar şi la cel mai înalt nivel. Băsescu le-a fost partener timp de 10 ani, iar acesta este un gest absolut normal. De asta a şi spus Biden că le va lipsi", a tradus limbajul corporal psihiatrul Florin Tudose. "În cazul Ponta, expresia mimico-gestuală arată o relaţie strict oficială. Îi spune: < Stai acolo! >. Oricum, Ponta a greşit. Nu avea dreptul să pună mâna pe Biden, pentru că este mai tânăr. L-a confundat pe Biden cu tata-socru. E o dovadă de lipsă de respect", a mai spus medicul Tudose, care a vorbit despre importanţa gesturilor într-o întâlnire bilaterală.
• Percheziţii la locuinţa şi firmele lui Dan Adamescu în dosarul în care 4 judecători au fost arestaţi
Procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la domiciliul omului de afaceri Dan Adamescu şi la sediul companiei Astra Asigurări. Acţiunea are legătură cu dosarul în care patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au fost arestaţi preventiv, marţi seară, pentru fapte de corupţie. Asta reiese şi din referatul prin care procurorii au cerut arestarea magistraţilor. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au suspiciuni că Dan Adamescu le-ar fi oferit mită judecătorilor pentru a scăpa societatea Astra Asigurări de un proces în care i se cerea insolvenţa. Urmează ca Dan Adamescu să fie chemat la sediul DNA, el fiind suspectat de fapte de corupţie. Unul dintre avocaţii omului de afaceri Dan Adamescu a fost George Dumitru, bărbatul de 36 de ani care în urmă cu două zile a murit după ce a fost călcat de metrou la staţia Universitate din Capitală. Poliţiştii au deschis o anchetă, iar principala ipoteză este sinuciderea. Avocatul, în vârstă de 36 de ani, l-a reprezentant pe omul de afaceri în mai multe procese, fiind specializat în dosarele comerciale.
• "Taxa pe stâlp", un scandal continuu
Deşi Guvernul a adoptat acum două zile normele de aplicare pentru "taxa pe stâlp", numeroase nebuloase încă mai planează asupra aplicării acesteia. Una dintre problemele stringente o constituie situaţia reactoarelor nucleare de la Cernavodă. Anterior, Nuclearelectrica a anunţat că va plăti 100 de milioane de lei prin aplicarea "taxei pe stâlp". Numai că, în ultimele zile, situaţia s-a precipitat. Aflat în vizită la Cernavodă, Răzvan Nicolescu - ministrul delegat pentru Energie - afirma, săptămâna trecută, că se va implica în discuţiile cu Ministerul Finanţelor deoarece există posibilitatea ca taxa să se aplice şi asupra reactoarelor nucleare, nu doar a construcţiei care le găzduieşte, ceea ce ar genera costuri imense pentru companie. "Nu putem să considerăm valoarea reactorului ca parte a taxei pe clădiri. Nu este firesc să plăteşti o taxă pe valoarea reactorului", afirma Nicolescu în acel moment.
• "Regele" escrocilor are la activ 21 de condamnări pentru înşelăciune
Mihai Clipea (62 de ani) este cel mai cunoscut escroc din Braşov. "Clipici", aşa cum îi spun anchetatorii, a reuşit să păcălească sute de oameni, dar de fiecare dată cineva i-a venit de hac. "Clipici" şi-a petrecut 26 de ani în puşcărie şi de fiecare dată când a fost eliberat a promis că se face băiat cuminte. Totuşi, nu a putut sta departe de vechile obiceiuri. Cea mai recentă ispravă s-a petrecut anul trecut. Deşi se afla în libertate de aproximativ un an, nu s-a putut abţine: s-a recomandat drept consilierul unui reprezentant al administraţiei publice locale din Braşov şi a cerut, de la mai mulţi bătrâni, câte 250 de lei pentru urgentarea unor acte care să faciliteze indexarea pensiilor. Poliţiştii au aflat despre noua ispravă şi l-au reţinut, în mai 2013. A fost judecat în stare de arest, iar săptămâna aceasta a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru înşelăciune. Sentinţa este definitivă, iar Clipea nu va beneficia de eliberare condiţionată, deoarece este recidivist.
• Aici sunt banii dumneavoastră: Conpet şi Oil Terminal încă mai deţin compania de proiect pentru oleoductul Constanţa-Trieste, care generează costuri degeaba
Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a cerut companiei Conpet să lichideze compania de proiect pentru oleoductul Constanţa-Trieste, care este înregistrată la Londra, şi care generează costuri financiare atât pentru Oil Terminal, operatorul terminalului marin de la Constanţa. Oleoductul Constanţa-Trieste urma să traverseze ţara noastră, Serbia, Croaţia şi puţin din Italia. Despre proiect s-a tot vorbit timp de zece ani, dar în ultimii ani discuţiile au rămas în impas, mai ales după criza financiară din 2009-2011. Anul trecut a clacat şi proiectul gazoductului Nabucco, care a suferit de aceleaşi metehne ca şi oleoductul Constanţa-Trieste, respectiv lipsa investitorilor, lipsa finanţatorilor şi lipsa de materie primă care să fie transportată pe conductă. Costurile totale pentru construcţia conductei de petrol au fost estimate la 2,27 miliarde dolari pentru 40 milioane tone/an, la 2,81 miliarde dolari pentru 60 milioane tone/an şi 4,26 miliarde dolari pentru capacitatea de 90 milioane tone/an.
• CURENTUL
• Cât valorează Duşa pentru SUA şi NATO
Discursul lung, plictisitor, îmbâcsit şi plin de clişee pe care-l citea năduşind Duşa, l-a determinat pe Biden să-şi verifice de vreo două trei ori telefonul , să privească plictisit şi nedumerit spre ministrul apărării, uitându-se într-un final şi peste umărul acestuia la paginile numeroase pe care le citea demnitarul pesedist. De altfel, Duşa probabil nici nu există la nivel de discuţii serioase între România şi parteneri strategici, cum sunt SUA şi NATO. Obligaţi de protocol, înalţii demnitari străini care ne vizitează ţara se întâlnesc cu politrucul Duşa, absolvent de Ştefan Gheorghiu, dar nu-i reţin nici măcar numele. Poate doar figura umilă şi servilă, total inadecvată unui ministru al apărării. Aşa se face că secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, scria pe Facebook, chiar în ziua vizitei lui la Bucureşti, săptămâna trecută, că "e gata pentru o zi foarte încărcată, în Bucureşti", unde are întâlniri programate cu preşedintele Băsescu, cu premierul Ponta şi cu miniştrii Corlăţean şi Dobriţoiu.
• Statele Unite au efectuat cu succes un prim test al sistemului antirachetă Aegis de tip terestru,
Statele Unite au efectuat cu succes un prim test al sistemului antirachetă Aegis de tip terestru, anunţă Departamentul american al Apărării într-un comunicat. În cadrul testului a fost utilizată o rachetă de tip SM-3 IB, care a interceptat ţinta propusă, în cadrul simulării. Sistemele testate sunt cele care vor fi utilizate în proiectul "Abordare adaptivă etapizată", care prevede instalarea unor elemente antirachetă în România, până în 2015, şi în Polonia, până în 2018. Departamentul american al Apărării a anunţat pe 1 februarie că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaţionale şi evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eşuate din ultimii ani.
• CURIERUL NATIONAL
• Bilet dus-întors pentru spitalele CFR
Sistemul sanitar al transporturilor a fost dat peste cap în ultimul an şi jumătate din cauza unei "plimbări" a spitalelor CFR de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătăţii. Transferul s-a făcut în februarie 2013, la recomandarea BM, două dintre spitale reîntorcându-se la Transporturi, în noiembrie, pentru că pierdeau 2 mil. euro din fonduri europene. În toată zăpăceala asta, s-au pierdut investiţii importante şi s-au desfiinţat sute de paturi şi două policlinici. De la Ministerul Transporturilor, la Ministerul Sănătăţii şi de la Sănătate înapoi la Transporturi: după aproape un an şi jumătate, 13 spitale CFR se întorc acasă. Ministerul Transporturilor a postat ieri pe site un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care spitalele CFR vor fi trecute, din nou, în subordinea acestei instituţii.
• Biden: SUA vor ajuta România să-şi asigure independenţa energetică
"Securitatea naţională şi cea energetică sunt inseparabile în această parte a lumii. Trebuie să ne asigurăm că Rusia nu va mai putea să continue să-şi folosească resursele energetice şi dependenţa ţărilor europene de aceste resurse ca o armă împotriva oricărui stat din regiune. Din acest motiv, credem că dezvoltarea unei pieţe energetice europene foarte sigure, diverse şi interconectate este pasul important următor de iniţiat pentru colegii noştri europeni în cadrul proiectului larg de integrare economică. Sprijinul nostru este binevenit, iar noi suntem gata să oferim asistenţă, pentru că deţinem ceva expertiză în acest domeniu, dacă se doreşte", a spus Biden, subliniind că România poate şi trebuie să fie o parte importantă a soluţiei energetice europene şi că, prin modernizarea infrastructurii sale, România poate constitui puntea de legătură între pieţele energetice din zona Mării Negre şi zona Europei Centrale şi de Est.
• SUA vor să penalizeze banca PNB Paribas
Pe fondul temerilor că autorităţile americane vor amenda banca cu peste 5 miliarde de dolari, acţiunile companiei au scăzut puternic. Detaliile înţelegerii dintre bancă şi Procuratura Statelor Unite ar putea fi anunţate cel mai devreme luna viitoare. Abia ce pieţele digerau amenda de 2,6 miliarde de dolari impusă Băncii Credit Suisse pentru a ajuta clienţii americani să evite taxele, că Procuratura Statelor Unite vrea să penalizeze BNP Paribas cu peste 3,5 miliarde de dolari, în schimbul închiderii unei investigaţii federale şi statale referitoare la afacerile băncii cu ţări aflate sub embargo, precum Sudan şi Iran, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg. Acordul, care ar putea interveni luna viitoare, este încă în negociere, iar valoarea penalizării ar putea fi mai mare, de aproximativ 5 miliarde de dolari, au afirmat patru surse, citate de Bloomberg.
• Rusia vinde masiv titluri de stat americane şi cumpără aur
Banca centrală a Rusiei a vândut în martie obligaţiuni emise de Trezoreria SUA în valoare de 26 mld. dolari, reducându-şi deţinerea la 100 mld. dolari, cel mai coborât nivel din ultimii cinci ani. În paralel, Rusia a continuat achiziţiile de aur în aprilie, plătind 1,7 mld. dolari pentru a-şi mări rezerva la 34,4 milioane uncii. Ieşirile din piaţa americană de bonduri au fost compensate de cumpărări misterioase în contul Belgiei, care în numai jumătate de an aproape şi-a dublat expunerea la 481 mld. dolari.
• Rusia şi China au finalizat acordul pentru livrarea de gaze
Producătorul rus de gaze naturale Gazprom a semnat, miercuri, cu grupul chinez de petrol şi gaze CNPC un acord pentru livrarea de gaze în următorii 30 de ani, aflat în negocieri de mai bine de zece ani, iar valoarea livrărilor este evaluată de presa internaţională la peste 400 miliarde de dolari. Un memorandum de înţelegere între cele două companii de stat a fost semnat în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi a liderului chinez Xi Jinping în cea de-a doua zi, şi ultima, a vizitei lui Putin la Shanghai, potrivit Russia Today. Preţul pe care China îl va plăti pentru gazul din Rusia rămâne un "secret comercial", potrivit directorului general al Gazprom, Aleksei Miller. Acordul pe termen lung prevede ca Gazprom să înceapă să livreze din 2018 Chinei câte 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioadă de 30 de ani. Detaliile înţelegerii, inclusiv preţul şi participarea Chinei în unele proiecte din Rusia, au fost discutate mai mult de zece ani.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Biden i-a mulţumit lui Băsescu pentru anticorupţie şi i-a dat lui Ponta o lecţie de stat de drept
Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu că el, preşedintele SUA, Barack Obama, şi poporul american apreciază eforturile personale ale acestuia pentru consolidarea statului de drept. Biden a spus că "alianţa este mai puternică" şi datorită lui Traian Băsescu. Vicepreşedintele SUA a fost şi la Guvern, unde i-a dat premierului Victor Ponta o lecţie despre statul de drept. Victor Ponta n-a aşteptat să plece Joe Biden din ţară, ba nici din clădirea Guvernului, pentru a-şi face campanie în stilul propriu de pe urma vizitei vicepreşedintelui american. În timp ce Biden se îndrepta către Palatul Cotroceni, pentru discursul oficial, Ponta făcea deja turul televiziunilor, dând asigurări telefonice că "genul acesta de politică de Dâmboviţa nu a avut efect, pentru că altfel domnul Biden nu avea întâlnire separată la Guvern cu mine." Realizând că imaginile de la întâlnirea Băsescu-Biden îl contraziceau, premierul a schimbat tactica, declarând, spre seară, că nu numai lui Biden, ci şi pesediştilor le va fi dor de Băsescu şi le va lipsi după ce va pleca de la Cotroceni.
• Puhoiul uriaş a intrat în România
Revărsările de ape care au făcut prăpăd în Serbia şi Bosnia au umflat Dunărea. Hidrologii anunţă depăşirea cotelor de inundaţie. Joi va fi atins nivelul maxim. Autorităţile se tem că digurile nu vor rezista. Primarii fac stocuri de apă potabilă. Ultimul mesaj transmis de Administraţia Naţională "Apele Române" arată îngrijorător: Dunărea se umflă peste cotele de apărare, din cauza viiturilor venite din Serbia, acolo unde s-au înregistrat cele mai mari inundaţii din ultimii 120 de ani. Specialiştii consultaţi de "Evenimentul zilei" au precizat că un risc major de revărsare a fluviului există atunci când debitul depăşeşte 12.500 - 13.000 metri cubi pe secundă (m3/s), iar apele fluviului vor creşte peste această limită, până la 13.500 m3/s. La rândul lui, vicepremierul Liviu Dragnea spunea că viitura va staţiona 4-5 săptămâni. Specialiştii spun că digurile ar trebui să reziste la o creştere de până la 15-16.000 m3/s, dar nu se ştie dacă acest lucru se va întâmpla.
• JURNALUL NATIONAL
• Joe Biden, la finalul vizitei în România: Naţiunile din NATO nu sunt niciodată singure, ne protejăm unii pe alţii
Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a susţinut un discurs la Palatul Cotroceni. La discursul oficialului american au asistat premierul Victor Ponta, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, şeful SIE, Teodor Meleşcanu, şi şeful SRI George Maior, preşedintele CCR Augustin Zegrean, procurorul general Tiberiu Niţu şi procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, vicepremierii Daniel Constantin şi Kelemen Hunor, ministrul de Interne Gabriel Oprea şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Declaraţiile lui Joe Biden: - Exista diferente politice, dar un lucru care leaga pe toti romanii este ca toti sunt in favoarea democratiei. Ne asteptam ca natiile care fac parte din NATO si UE impartasesc niste valori comune. - Romanii au riscat totul pentru a putea construi aceasta societate libera. - Trupele americane sunt onorate ca sunt alaturi de trupele romane in Afgansitan sau in alte locuri unde au servit impreuna. - Natiunile din NATO nu sunt niciodata singure, ne protejam unii pe altii. Romania a facut o calatorie foarte importanta, de la o tara captiva devenind un aliat NATO.
• Articolul 5 din tratatul NATO, scut pentru România
În aceste zile a fost mereu invocat tratatul NATO şi punerea în aplicare a Articolului 5 în caz de agresiune. Iată textul integral al acestuia: "Articolul 5 - Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naţiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii zonei nord-atlantice. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale."
• Aprilie 2014, cea mai călduroasă lună înregistrată pe Terra, din 1880
Luna aprilie a acestui an, la egalitate cu cea din 2010, a fost cea mai călduroasă lună aprilie înregistrată pe Terra de când a început înregistrarea temperaturilor în 1880, a anunţat Agenţia oceanică şi atmosferică americană (NOAA). Temperatura medie globală a suprafeţei terestră şi a oceanelor a fost de 14,47 grade Celsius, adică cu 0,77 grade Celsius peste media secolului XX (13,7 grade Celsius), a precizat sursa citată de AFP, potrivit Agerpres. De asemenea, este vorba despre cea de-a 38 lună aprilie consecutivă şi cea de-a 350-a lună calendaristică în care temperatura globală a fost echivalentă sau superioară mediei secolului XX. Cu mai mult de 5 grade Celsius peste media înregistrată între 1981 şi 2010, Siberia centrală a avut o lună aprilie deosebit de blândă.
• Bosch angajează 700 de persoane la fabricile din România
Grupul Bosch şi-a planificat să angajeze în acest an încă cel puţin 700 de persoane în centrele din Cluj, Blaj, Timişoara şi Bucureşti, a declarat, azi Mihai Boldijar, directorul general al companiei, în cadrul unei conferinţe de presă. 'La începutul anului 2014, Bosch avea aproximativ 1.700 de angajaţi în cele patru locaţii din România. Până la sfârşitul anului, numărul angajaţilor din România va depăşi 2.400 de persoane', a spus Boldijar, citat de Agerpres. Compania a avut în 2013 o cifră de afaceri de 212 milioane de euro şi vrea să crească cu 3% - 5% în acest an. 'În raport cu anul 2012, în 2013 volumul vânzărilor a crescut cu 18%', a afirmat reprezentantul companiei. Bosch deţine în România o fabrică la Cluj, unde produce componente auto şi oferă servicii de inginerie. Anul trecut a investit la Cluj 70 de milioane de euro, iar în acest an compania estimează investiţii de 7,2 milioane de euro
• NATIONAL
• UDMR cere patru miliarde de euro ca sa ramana la guvernare!
Oficial, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania detine doar doua ministere in cabinetul Ponta. un post de vicepremier pentru presedintele Kelemen Hunor si niscaiva locuri de secretari si subsecretari de stat. Insa acesta este doar varful iceberg-ului, formatiunea politica a etnicilor maghiari reusind, intr-un timp record, sa-si intinda zonele de influenta din administratia centrala si cea locala intr-un ritm de-a dreptul ametitor. Iar acum, dupa cum sustin sursele National, joaca totul pe o singura carte, cerand fonduri europene sau de la buget de nu mai putin de patru miliarde de euro, ca sa nu paraseasca guvernarea, sub un pretext oarecare. Iar premierul Victor Ponta, spre disperarea multora dintre liderii PSD, pare dispus sa cedeze din nou ultimatumului dat de adevaratul lider al "afaceristilor" udemeristi, Verestoy Attila.
• Iohannis ii da peste nas lui Antonescu
Klaus Iohannis iar lua si astazi locul lui Crin Antonescu. Pentru ca acest lucru nu este insa posibil, prim-vicepresedintele liberal se multumeste doar sa traseze noi directii in partid, altele decat cele dictate de Antonescu. Pentru un inceput modest, Iohannis a anuntat ca usa PNL-ului este deschisa oricand pentru Calin Popescu Tariceanu. "Domnul Tariceanu se va intoarce in PNL. Este parerea mea, am mai spus-o. Acest pas pe care l-a facut in afara partidului este o greseala, dupa parerea mea si nu vad alta evolutie aici. (...) Nu e foarte complicat, poate sa faca adeziune si sa fie reprimit in PNL", a afirmat prim-vicepresedintele liberal. Declaratia lui a venit la cateva ore dupa ce Antonescu preciza ca Tariceanu nu mai are ce sa caute in PNL: "Exista posibilitatea sa se intoarca, nu exista posibilitatea sa fie reprimit".
• Orban: Premierul si presedintele sunt pe blat
Ludovic Orban ii acuza pe cei doi demnitari ca actioneaza in comun, "sunt pe blat", in vederea reducerii numarului de participanti la vot: "Nu mai vor sa vina la vot oameni rationali care cauta idei si solutii, ci doar cei pe care-i mobilizeaza ei. Basescu si Ponta sunt angajati intr-un pact de coabitare care sta la baza tuturor intelegerilor subterane si nu are alt scop decat unul de natura electorala". "Basescu nu face altceva decat sa mai adauge in lada de zestre saracuta a Elenei Udrea si a Elenei Basescu. Joaca rolul de luptator impotriva regimului PSD pentru a capacita voturi de la cei care nu il suporta pe Ponta. In realitate, si Ponta si Basescu sunt bine intelesi si de fiecare data cand a fost ceva important de impartit sau de negociat in interes comun au stiut, in spatele usilor inchise, sa-si rezolve problemele personale".
• PUTEREA
• Insolvenţele Oţelul Galaţi şi Baumaister, două dintre firmele miliardarului, "aranjate" de magistraţii şpăgari
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au percheziţionat, miercuri, locuinţa şi firmele omului de afaceri Dan Adamescu, al cărui nume apare în referatul cu propunere de arestare a celor patru judecători corupţi de la Tribunalul Bucureşti. În documentul citat, obţinut de PUTEREA, procurorii notează că Dan Adamescu a dat mită, printr-un intermediar, judecătorilor Elena Rovenţa, Mircea Moldovan şi Ion Stanciu, pentru a obţine soluţii favorabile în dosarele pe care le avea pe rolul acestei instanţe: insolvenţa firmei de construcţii Baumaister şi a echipei de fotbal pe care o patrona, Oţelul Galaţi. De menţionat, Dan Adamescu este şi patronul firmei Astra Asigurări, precum şi al unui grup de presă. Un alt nume "greu" care apare în referat este şi cel al fostului deputat PSD Iosif Armaş, care l-a mituit pe judecătorul Mircea Moldovan cu carne de vită şi miel pentru a-l ajuta într-un dosar de insolvenţă.
• Parcul Natural Urban Văcăreşti va transforma România într-o Arcă a lui Noe pentru toate ţările europene
Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi-a asumat calitatea de iniţiator al proiectului Parcul Natural Urban Văcăreşti. După ce a obţinut şi votul Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru transformarea zonei în parc natural, acum se lucrează la obţinerea statutului de "arie protejată" pentru care este nevoie de un studiu de fundamentare ştiinţifică. Specialiştii apreciază că prin amenajarea Parcului Natural Urban Văcăreşti, România va fi Arca lui Noe pentru toate ţările europene. Proiectul pentru înfiinţarea Parcului Natural Urban Văcăreşti intră, de joi, în dezbatere publică pentru 30 de zile. În luna iunie va intra pe agenda şedinţei de Guvern. După ce zona Văcăreşti va fi declarată "arie protejată", România se va putea mândri cu cel mai mare parc natural urban din Europa. Autorităţile susţin că deja au apărut oportuniştii care vor să profite de pe urma terenurilor din zonă.
• Chinezii construiesc cel mai rapid tren, Paris- Moscova în doar o oră
Cercetătorii de la Universitatea Southwest Jiaotong din China au construit prototipul unui tren de mare vitează care, spun ei, va putea atinge viteza de 2.900 de km/ora. Pentru exemplificare, cu acest tren, distanţa dintre Paris şi Moscova ar putea fi parcursă într-o oră, cu alte cuvinte cine ia micul-dejun pe Champs-Élysées poate ajunge în Piata Roşie la timp pentru prânz. În prezent, cel mai rapid tren comercial maglev ajunge la "doar" 431 km/ora, iar recordul mondial este de 581 km/ora. Potrivit dr. Deng Zigang, manager de proiect, acest salt semnificativ în ceea ce priveşte viteza se datorează lipsei de rezistenţă a aerului din tunelul prin care va circula trenul. "Dacă viteza cu care trenul se deplasează atinge 400 de km/ora, mai mult de 83% din energia de tracţiune se pierde din cauza rezistenţei aerului", spune profesorul Deng Zigang, care adaugă că acest fenomen dezvoltă şi un zgomot care îi deranjează pe pasageri.
• ROMANIA LIBERA
• Cine este milionarul din spatele scandalului reţetelor fictive de la Fundeni
Lanţul de farmacii "Reţeta", despre care procurorii spun că a intermediat decontări frauduloase din bani destinaţi bolnavilor de cancer, aparţine celui mai bogat om din Sibiu, Ilie Vonica, medic ginecolog-obstetrician de profesie. Ilie Vonica a absolvit cursurile Universităţii de Medicină Timişoara în 1982 şi zece ani mai târziu a deschis o policlinică în Sibiu 1992. În prezent, numele său este foarte cunoscut pe piaţa serviciilor şi produselor medicale din România, dar şi în domenii precum vânzări auto şi imobiliare. Dosarul derulat în prezent de procurorii şi poliţiştii bucureşteni vizează doar una dintre multele firme ale lui Ilie Vonica şi ale familiei sale. Autorităţile suspectează că, prin intermediul reţelei de farmacii a lui Vonica, au fost decontate în mod fraudulos peste 1.000 de reţete false pentru eliberarea unor medicamente destinate bolnavilor de cancer.
• Crin Antonescu, retragere pe jumătate?
Retragerea lui Crin Antonescu din fruntea PNL, dublată de rămânerea în cursa prezidenţială, este una dintre variantele analizate de liberali pentru perioada de după 25 mai. Cotaţi cu 17-18% în sondajele de opinie pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, liberalii îşi pregătesc deja variantele pentru scrutinul prezidenţial. Unul dintre scenariile discutate vizează retragerea lui Crin Antonescu din fruntea partidului şi preluarea postului de către actualul prim-vicepreşedinte Klaus Iohannis, afirmă surse din partid. În schimb, Crin Antonescu ar urma să rămână candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Dacă se va produce, schimbarea ar avea darul de a-i permite lui Crin Antonescu să se concentreze asupra campaniei prezidenţiale, în timp ce la butoanele partidului se află un om de încredere. Schimbarea ar da o credibilitate sporită ideii de tandem, în condiţiile în care Crin Antonescu este candidatul PNL la prezidenţiale, iar Klaus Iohannis este propunerea pentru postul de prim-ministru.
• ZIARUL FINANCIAR
• Băneasa şi AFI Cotroceni domină Bucureştiul. Proiectele lui Dascălu fac legea în provincie
Zece centre comerciale din Capitală şi din ţară au realizat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de circa 190 mil. euro, iar vânzările magazinelor pot fi estimate la 1,4 mld. euro. Băneasa Shopping City şi AFI Palace Cotroceni sunt mallurile din Bucureşti care au realizat şi anul trecut cele mai mari cifre de afaceri şi vânzări de pe piaţa locală, în timp ce proiectele Iulius Mall din Timişoara şi Cluj, deţinute de omul de afaceri Iulian Dascălu, au cel mai mare rulaj din afara Capitalei, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor comunicate de companii. Majoritatea centrelor comerciale din top au înregistrat anul trecut cifre de afaceri în creştere, excepţie făcând proiectele mai vechi, precum Unirea Shopping Center sau Bucureşti Mall, ai căror proprietari au încasat mai puţini bani din chiriile spaţiilor.
• Câmpianu, Eta2u: Criza a învăţat firmele româneşti să investească în IT
Antreprenorii români, spre deosebire de companiile multinaţionale, vedeau înainte de 2008 soluţiile IT ca un cost suplimentar, nu ca o investiţie pentru companie, însă după declanşarea crizei aceştia au conştientizat că prin implementarea soluţiilor IT îşi pot reduce cheltuielile şi creşte productivitatea, potrivit reprezentanţilor Eta2u, cel mai mare integrator local de soluţii IT din afara Bucureştiului, cu afaceri de peste 22 de milioane de euro în 2013. Compania, deţinută de antreprenorul Romulus Lucaciu, are şi un sediu în Capitală. "După 2008 a existat o perioadă în care din cauza problemelor financiare majoritatea companiilor şi-au tăiat bugetele care nu erau de maximă necesitate, iar IT-ul nu a fost văzut de maximă necesitate, însă începând cu 2012 lumea a început să se uite cu mai mult interes spre soluţiile IT", a declarat pentru ZF Stelian Câmpianu, director executiv al Eta2u.
• Şeful Erste: În ultimii doi ani am făcut tot posibilul să renaştem ca pasărea Phoenix
În ciuda criticilor numeroase din partea acţionarilor Erste Group, managementul BCR a avut realizări importante în ultimii doi ani la nivelul eficienţei băncii şi a luat măsuri pentru ca retailul să ajungă să câştige cotă de piaţă şi să aibă volume în creştere în ultima perioadă, a spus ieri Andreas Treichl, CEO al Erste, în faţa acţionarilor băncii austriece reuniţi în AGA anuală. Şeful Erste a încercat prin mai multe intervenţii să tempereze îngrijorarea exprimată de unii acţionari în privinţa redresării BCR, a pierderilor de cotă de piaţă, a volumului uriaş de neperformante şi a situaţiei economice de ansamblu în care operează banca. "Managementul BCR a făcut o treabă grozavă până acum. Eu nu cred că România are perspective atât de negative. Dacă îşi construieşte o infrastructură, vor veni mai multe investiţii şi vor creşte veniturile. Situaţia se poate schimba foarte repede." El a evitat însă să facă previziuni privind evoluţia rentabilităţii capitalului la BCR, comparând un asemenea exerciţiu cu "ghicitul într-un glob de cristal".