REVISTA PRESEI 22.07.2013

Willy Homner
Revista Presei / 22 iulie 2013

ADEVARUL

Trofeul Omar Hayssam, competiţia sezonului între politicienii români

De vineri, ziua în care Omar Hayssam a fost adus în ţară, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta s-au duelat în declaraţii, fiecare încercând să-şi aroge meritele repatrierii teroristului. Teroristul Omar Hayssam va apărea mâine în public pentru prima oară de la revenirea în ţară. El este aşteptat în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti care va dezbate cererea procurorilor de arestare preventivă a acestuia în dosarul în care este judecat pentru o delapidare de 20 de milioane de euro. În acest dosar, Hayssam a fost trimis în judecată în octombrie 2012. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Nadina Spînu, susţine că la trimiterea cazului în judecată s-a cerut arestarea preventivă a lui Hayssam, dar până acum nu s-a putut discuta această solicitare din cauză că inculpatul nu a fost prezent la proces. Odată cu aducerea sirianului în ţară, specialiştii se aşteaptă ca problemele anchetatorilor să se rezolve şi ca multe dintre semnele de întrebare care s-au ridicat de la fuga lui să capete un răspuns.

Liberalii, traşi pe linie moartă la Transporturi

Preşedintele Traian Băsescu l-a anunţat pe liderul PNL, Crin Antonescu, că nu îl va numi pe Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor în următoarele 45 de zile. Şeful statului a preferat interimatul premierului Victor Ponta, invocând privatizarea CFR Marfă. Preşedintele Traian Băsescu nu se dezminte şi rămâne un jucător în politică. Şeful statului a ţinut morţiş să-l întâlnească pe liderul liberal Crin Antonescu, pentru a discuta despre numirea lui Ovidiu Silaghi în fruntea Ministerului Transporturilor. Întrevederea s-a lăsat însă cu un rezultat-surpriză, mai ales pentru liberali, care s-au trezit cu Victor Ponta ministru interimar la Transporturi pentru următoarele 45 de zile, atât cât permite Constituţia.

Adrian Năstase, despre întâlnirea lui Băsescu cu Antonescu: "A pus presiune pe premier"

Fostul premier Adrian Năstase consideră că întâlnirea dintre preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi şeful statului, Traian Băsescu, pe tema numirii noului ministru al Transporturilor nu trebuia să aibă loc, precizând că Traian Băsescu l-a invitat la discuţii pe liderul PNL pentru a pune "presiune" pe premierul Victor Ponta. "De ce l-a invitat fostul preşedinte, Băsescu, pe Crin Antonescu, la Cotroceni? Simplu, pentru a pune presiune pe premier şi a-i arăta că el poate deschide şi alte canale de comunicare cu USL", opinează fostul premier pe blogul său personal. Năstase susţine că această procedură nu intră în atribuţiile preşedintelui Senatului, Crin Antonescu. Fostul premier scoate în evidenţă că cel care face propunerea de numire a unui ministru este premierul, arătând că "restul este bucătărie internă a USL".

Bank of Cyprus va fi împărţită în două entităţi

În urma negocierilor cu troica, Guvernul Ciprului a ajuns la un acord de principiu privind împărţirea Bank of Cyprus într-o bancă comercială şi una imobiliară, informează "Vocea Rusiei" şi "Cyprus Mail". Banca comercială va funcţiona ca o instituţie financiară obişnuită, iar la cea de-a doua vor fi transferate 22 de proiecte importante legate de proprietăţi funciare şi datoriile întreprinderilor incapabile să şi le plătească singure, informează mass media cipriote. "Programul de reorganizare ar trebui să se încheie până pe 30 septembrie", a declarat preşedintele interimar al băncii, Christos Sorotos. Banca, care a absorbit o parte dintre activele băncii Laiki, a doua cea mai mare din Cipru, se află sub administrare încă din martie.

Netcity: Neplata chiriei pentru cablurile de pe stâlpi a adus Capitalei pierderi de 20 milioane euro

Bugetul Capitalei a pierdut în ultimii patru ani peste 20 milioane de euro pentru că operatorii telecom nu au plătit chirie pentru utilizarea stâlpilor ca suport de reţele de telecomunicaţii, a declarat, pentru Mediafax, directorul general al Netcity Telecom, Adrian Florea. "În urmă cu aproape o săptămână (marţi, 16 iulie - n.r.), ANISP a estimat că operatorii telecom din Capitală au pierdut peste 10 milioane de euro din cauza tarifelor mari pe care le-a practicat Netcity Telecom pentru utilizarea de către aceştia a reţelei de fibră optică a Capitalei. În opinia noastră, modelele de business ale acestor operatori au presupus, şi presupun în continuare, folosirea gratuită a stâlpilor din Bucureşti (RATB, Luxten, Electrica, etc.).

22 de primari argeşeni au fost excluşi din PDL după vizita lui Traian Băsescu în judeţ

22 de primari PDL din Argeş au fost excluşi din partid şi se vor alătura Mişcării Populare. Anunţul a fost făcut de Comitetul Director PDL Argeş la numai o zi după vizita preşedintelui Traian Băsescu în Argeş, potrivit Realitatea TV. De asemenea, există voci care spun că fostul senator Mircea Andrei va renunţa la şefia PDL Argeş. Excluderea celor 22 de primari din partid le va asigura însă păstrarea posturilor pe care le ocupă din vara trecută. Primarii se vor putea înscrie cu uşurinţă într-un nou partid, foarte probabil în viitoarea formaţiune Mişcarea Populară, care activează în prezent ca fundaţie, dar care a făcut demersurile legale pentru a deveni partid politic. Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat sâmbătă la sărbătoarea închinată lui Sfântul Ilie la Costeşti, judeţul Argeş.

Fondatorul Wikileaks: "PRISM depăşeşte cele mai negre coşmaruri ale lui Orwell şi cele mai mari fantezii ale STASI est-german"

Julian Assange, cofondatorul faimosului website Wikileaks, a discutat despre cele mai mari dezamăgiri ale sale, supravegherea totală practicată de SUA şi viitorul informatorului NSA, Edward Snowden, într-un interviu pentru publicaţia britanică Daily Mail. Assange, care se află de un an şi jumătate în sediul Ambasadei ecuadoriene la Londra, deoarece Interpolul are un mandat de arestare pe numele său, a declarat că cea mai mare realizare a sa a fost să "lupte direct cu Departamentul American de Stat, Pentagonul, Casa Albă, FBI-ul şi CIA-ul" şi să câştige.""PRISM depăşeşte cele mai negre coşmaruri ale lui Orwell şi cele mai mari fantezii ale STASI-ului est-german. Obama a continuat ceea ce Bush a început şi mai rău, s-a gândit să "o facă cum trebuie". Snowden este un erou care este acuzat de orice, de la spionaj pentru chinezi, la faptul că poate a fost obraznic cu vecinii săi", a concluzionat Assange.

CAPITAL

DOCUMENT /Analiza Bruxellesului pe proiectul României pentru fondurile 2014-2020 pe cele 11 obiective: "Nicio lecţie învăţată din 2007-2013"

Comisia Europeană a elaborat o analiză detaliată pe 11 direcţii asupra draftului de Acord de parteneriat trimis de Guvernul României la Bruxelles pentru atragerea fondurilor europene în exerciţiul financiar 2014-2020. Cu jumătate de an înainte de începerea exerciţiului financiar în care România va avea la dispoziţie 39,9 miliarde de euro de la UE, strategia Ministerului Fondurilor Europene nu reuşeşte să îndeplinească nici măcar standardele de principiu ale Acordului de parteneriat pentru absorbţia banilor în proiecte. "Nicio lecţie învăţată din implementarea programelor în perioada 2007-2013, în multe sectoare" - constată, textual, analiza serviciilor Comisiei Europene asupra proiectului de Acord de parteneriat trimis de Bucureşti Bruxelles-ului.

Metode ingenioase ale băncilor care nu mai vor să dea credite

Când te uiţi la cozile care se fromează din ce în ce mai des în agenţii şi sucursale, ai spune că băncile nu mai fac faţă la câte credite dau. În realitate este tocmai invers, iar cozile sunt formate de oameni care plătesc rate la credite vechi sau care achită facturi. De fapt, "vânzarea" de servicii şi invenţiile în zona comisioanelor tind să devină principalele activităţi aducătoare de venituri pentru bănci. Despre credite, numai de bine. Deşi nu o spun direct - ar fi o proastă mişcare de marketing -, băncile lucrează zi de zi pentru a transmite clienţilor persoane fizice că nu mai pot sau nu mai vor să le dea credite. Fie că încearcă să direcţioneze clientul către alte produse, fie că vin cu impuneri de multe ori de neînţeles în ceea ce priveşte actele necesare şi procedurile de verificare, băncile fac totul pentru a deveni cât mai puţin atractive.

CURENTUL

Proprietarul "autocarului ucigaş" din Muntenegru a dat Ministerul Transporturilor în judecată

Patronul firmei de transport implicate în tragicul accident din Muntenegru refuză să plătească amenda stabilită de Inspectoratul Naţional pentru Control în Transportul Rutier, care aparţine de Ministerul Transporturilor. Ştefan Grigore a deschis un proces la Judecătoria Sectorului 2, în care cere magistraţilor anularea amenzii în valoare de 36.000 de lei, primită în urma controlului desfăşurat la firma sa. Reprezentantul Gregory Tour a ieşit la atac cu o grămadă de chichiţe avocăţeşti pentru a scăpa de plata sancţiunii. Potrivit cererii de chemare în judecată, reprezentanţii firmei care i-a dus la moarte pe turiştii români în Muntenegru au cerut judecătorilor să desfiinţeze procesul verbal de sancţionare ca nelegal şi abuziv întocmit, sau în cazul în care constată că a fost corect întocmit, să înlocuiască amenda cu un avertisment.

Bâlbâieli oficiale: Interpolul îl caută în continuare pe Omar Hayssam

Neaşteptata "operaţiune" finalizată prin readucere în ţară a lui Omar Hayssam, pare a fi luat prin surprindere pe absolut toată lumea. Inclusiv Interpolul care, îl caută prin toată lumea chiar şi acum, la trei zile după capturarea lui. Fapt confirmat de site-ul Ministerului Afacerilor Interne. Site oficial de unde se poate accesa direct site-ul Interpol. Acolo, la rubrica "Wanted Persons", după ce marcăm numele lui Omar Hayssam, avem surpriza de a afla că româno-sirianul face parte, în continuare, din lista urmăriţilor internaţional. Sau după cum scrie acolo: "Omar Hayssam wanted by the judicial authorities of Romania prosecution/to serve a sentince". Mai jos, alături de fotografia urmăritului şi de datele lui civile, inclusiv cea care la rubrica "Nationality" menţionează Romania, mai anunţă şi acuzaţiile care i se aduc, inclusiv cele de complicitate în acte teroriste şi asocierea în vederea comiterii de acte teroriste.

În România sunt 1,21 pensionari la un salariat

Numărul total al pensionarilor era, la finele lunii martie 2013, de 5,258 milioane persoane, în scădere cu 92.550 persoane faţă de perioada corespunzătoare a anului 2012 şi cu 28.960 persoane faţă de sfârşitul lunii decembrie 2012. Astfel, având în vedere efectivul salariaţilor, de 4.360.500 persoane la sfârşitul lunii martie 2013, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, s-au înregistrat 1,21 pensionari la un salariat, faţă de 1,23 pensionari la un salariat, la finele anului trecut, conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, citate de Agerpres. Din total, 88,98% erau pensionari de asigurări sociale de stat (4.678.750 persoane) şi 11,02% pensionari agricultori (579.220 persoane).

CURIERUL NATIONAL

Ne mai putem reindustrializa?

În urma discuţiilor purtate în ultimele luni cu reprezentanţii principalelor industrii, Ministerul Economiei a centralizat problemele semnalate de aceştia. Printre altele este vorba despre diminuarea numărului de taxe, scăderea fiscalităţii muncii şi micşorarea garanţiilor cerute de bănci la acordarea creditelor pentru IMM. CNIPMMR: Salutăm inventarul de măsuri efectuat de minister, dar acesta trebuie folosit în elaborarea unei strategii clare, care să se reflecte ulterior în prevederi legislative. Întâlnirile care au avut loc în ultima perioadă între oficialii Ministerului Economiei şi reprezentanţii principalelor industrii din România s-au soldat, deocamdată, cu centralizarea problemelor semnalate de aceştia din urmă, oficialii ministeriali nefiind în stare să spună cum le vor rezolva, ci doar că vor întocmi o analiză sectorială...

Băsescu: Avem o lege a salarizării care nu este pusă în aplicare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea cu delegaţia FMI, CE şi BM, că o nouă lege a salarizării trebuie să fie o prioritate a noului acord cu organismele internaţionale, precizând că deşi se vorbeşte de elaborarea unui nou act normativ, nu trebuie uitat că există deja o lege, care nu e aplicată. "Aş face o observaţie legată de legea salarizării. În lumea politică se vorbeşte de o nouă lege a salarizării, dar noi avem o lege a salarizării care nu este pusă în aplicare şi care a fost lucrată timp de doi ani cu Banca Mondială", a afirmat preşedintele Băsescu, referindu-se la vechea lege, realizată de Guvernul Boc. El a arătat că opinia sa este că în noul acord pe care România trebuie să îl încheie cu FMI, aplicarea unei noi legi a salarizării trebuie să reprezinte o prioritate la capitolul reforme structurale.

Ponta se va întâlni la Madrid cu regele Juan Carlos I şi cu premierul spaniol

Premierul Victor Ponta va efectua, începând de astăzi, o vizită de lucru la Madrid, unde se va întâlni cu omologul său spaniol Mariano Rajoy, precum şi cu Regele Juan Carlos I al Spaniei. Ponta va avea o întâlnire şi cu Ignacio Gonzalez Gonzalez, preşedintele Comunităţii Madrid, unde se află cea mai mare comunitate de români din Spania. Printre obiectivele vizitei se numără intensificarea contactelor politice bilaterale, cu accent pe contactele la nivel ministerial, în domenii precum economie, transporturi, agricultură, interne, justiţie, muncă. În acest sens, se are în vedere consacrarea principiului reuniunilor interguvernamentale comune.

Cei care au primit despăgubiri mari pentru imobile, fără plata taxelor, ar putea fi impozitaţi cu 16%

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi Ministerul Finanţelor analizează un sistem de impozitare a persoanelor care au încasat despăgubiri foarte mari pentru imobile naţionalizate şi nu au plătit până în prezent niciun fel de taxe, a anunţat premierul Victor Ponta. El nu a precizat dacă este vorba de toate persoanele care au primit astfel de despăgubiri sau doar de cesionarii drepturilor litigioase. La solicitarea Mediafax, preşedintele ANRP, George Băeşu, a precizat însă că acest sistem ar urma să fie aplicat doar pentru cesionari. Potrivit reprezentanţilor ANRP, impozitarea va fi de 16% şi aplicată la profitul obţinut de aceştia din tranzacţia imobiliară, sub forma unui impozit pe profit. În opinia ANRP, sistemul poate fi aplicat deoarece creanţele datorate statului se sting doar după un interval de cinci ani.

EVENIMENTUL ZILEI

Minciunile din cazul Omar Hayssam vor ascunde mai bine Adevărul

Cazul Omar Hayssam şi multiplele lui faţete. Ne vor trebui ani ca să aflăm ce s-a întâmplat punct cu punct în acestă poveste cu afaceri ilegale, caracatiţă politică, înscenarea unei răpiri ce s-a transformat în răpire, terorişti, un cancer dubios, spioni şi magistraţi care au spart tiparele... O poveste care, acum, ar putea fi catalogată ca "poveste cu final neaşteptat", prin aducerea condamnatului Omar Hayssam în România, în cadrul unei operaţiuni cu caracter secret. A fost "neaşteptat", dacă ne gândim la bulversarea pe care a produs-o anunţul făcut de Preşedinţie, la primele ore ale dimineţii de vineri! În opinia mea, preşedintele şi premierul au avut abilitatea de a servi presei piste care să dea răgazul celor din serviciile secrete să-şi finalizeze acţiunea. Piste atât de alunecoase, încât va fi greu jurnaliştilor lansaţi pe ele să prezinte opiniei publice un scenariu coerent şi profesionist.

PNL crede că Băsescu vrea ca Ponta să-şi rupă dinţii în CFR Marfă

Liberalii cred că, prin refuzul de a-l numi la Ministerul Transporturilor pe Ovidiu Silaghi, preşedintele vrea de fapt să lovească în premier. Liberalii nu privesc cu ochi buni dorinţa preşedintelui Traian Băsescu ca funcţia de ministru al Transporturilor să fie ocupată interimar, timp de 45 de zile, de către premierul Victor Ponta. La solicitarea şefului statului, preşedintele PNL Crin Antonescu a mers la Palatul Cotroceni sâmbătă dimineaţa, pentru a discuta despre numirea lui Silaghi la Transporturi. Liderul liberalilor a relatat că preşedintele Băsescu i-a transmis că va lua o decizie în privinţa lui Silaghi la finalul celor 45 de zile ale interimatului lui Ponta. În opinia sa, şeful statului nu deţine nicio informaţie care să împiedice numirea lui Silaghi la conducerea Ministerului Transporturilor.

JURNALUL NATIONAL

NIMENI nu l-a văzut pe Hayssam. De trei zile, autorităţile se contrazic, iar TERORISTUL nu-i în custodia nimănui

La trei zile de la aducerea lui Omar Hayssam în ţară, autorităţile se contrazic şi nimeni nu confirmă că l-ar avea în custodie pe sirian. Tribunalul Bucureşti îl judecă mâine într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală, iar numele teroristului este legat în continuare de cel puţin două firme din România. Venirea în ţară a teroristului sirian a trezit atât interesul Fiscului cât şi al celor trei jurnalişti răpiţi cu ajutorul său în Irak. Fiecare are de recuperat daune de milioane de euro. Doar că nimeni nu ştie deocamdată unde este Hayssam. După fuga lui Hayssam din ţară, averea acestuia a fost tranferată pe numele lui Muhammad Munaf şi a unui doctor care ar avea mai multe afaceri legale in România. De doctorul Yassin nu a mai auzit nimeni de-atunci. Iar conform informaţiilor de la instituţiile financiare, jurnaliştii ar mai avea de unde să îşi recupereze cele 6 milioane de euro acordate de instanţă.

Bărbile negre, gruparea de cerşetori veniţi din România care terorizează Veneţia

"Îmi dai un euro?". "Nu am". "Atunci îţi zgârii maşina". Se întâmplă de săptămâni în fiecare zi în centrul oraşului Mestre, pe Corso del Popolo, în faţa băncilor şi magazinelor, arată gazetaromanească.com într-un reportaj despre găştile de cerşetori veniţi din România, supranumiţi "bărbile negre". Numele este dat celor mai violenţi dintre cerşetori (barbanera - it.), care cerşesc, ameninţând. Membrii acestui grup se opresc în apropierea hotelurilor şi aşteaptă turiştii. "Devine imposibil să lucrezi", povesteşte Alessandra Massignani, un ghid turistic care lucrează în Mestre şi în centrul istoric. "Sunt momente când turiştilor le este teamă să iasă". Se tem să nu fie jefuiţi. Sunt mulţi cerşetorii, şi organizaţi. Sosesc cu maşini cu numere româneşti, apoi iau autobuzul pentru a merge să "lucreze" la Venezia, la podul Calatrava.

Duşa: Aviaţia militară a dus ajutoare în Siria. Despre Hayssam, unele informaţii sunt clasificate

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, duminică, la Câmpia Turzii, că aviaţia militară a transportat zilele trecute ajutoare umanitare pentru populaţia siriană şi, întrebat dacă Omar Hayssam a fost adus în ţară cu acel avion, Duşa a spus că "anumite informaţii sunt clasificate", informează mediafax.ro. "Eu nu ştiu nimic de acel avion. Sunt anumite informaţii care sunt clasificate şi precizam şi sâmbătă că Armata României, care este instituţia cea mai apreciată de români, nu întreprinde decât misiuni legale, confom legislaţiei României şi celei internaţionale. Am precizat că aviaţia militară a efectuat, zilele trecute, în conformitate cu legea, un zbor în care a transportat ajutoare umanitare pentru populaţia siriană", a spus Duşa.

Avioanele F-16 din Portugalia vor veni în 2015, piloţii români vor fi pregătiţi în SUA

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, spune că avioanele F-16 achiziţionate din Portugalia pentru înzestrarea Forţelor Aeriene Române vor fi aduse în ţară în 2015, până atunci urmând să aibă loc pregătirea piloţilor, în SUA, şi modernizarea infrastructurii pentru a fi compatibilă cu acest tip de aparate, informează mediafax.ro. Mircea Duşă a afirmat că Ministerul Apărării derulează două programe importante, primul privind realizarea capabilităţii militare de transport cargo şi militar şi celălalt privind aviaţia de vânătoare.

NATIONAL

Imunitate beton! Basescu va fi coordonator sef al Parteneriatului Estic!

Visurile de "vendetta" impotriva lui Traian Basescu se pot dovedi doar niste sperante desarte pentru nenumaratii politicieni care nu s-au sfiit sa declare public ca abia asteapta sfarsitul actualului mandat prezidential. Numai ca, din cate se pare, rafuiala mult dorita va mai fi amanata, cel putin cu cativa ani. Pentru ca, din cate sustin sursele noastre, presedintele nu a glumit deloc cand a declarat recent ca, imediat dupa ce va pleca de la Palatul Cotroceni, "se va muta" la Chisinau. Oras pe care il va vizita extrem de des, alaturi de capitalele altor cinci tari foste republici sovietice. Parteneriatul Estic este un acord de asociere pe care Uniunea Europeana l-a incheiat cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Belarus si Republica Moldova. Iar incepand din 2015, coordonatorul sef al intregului proiect va deveni actualul presedinte al Romaniei.

Ministerul Economiei vrea privatizari cu firme austriece de stat

Dupa ce companiile de stat Enel (Italia) si CEZ (Cehia) au privatizat o buna parte din sistemul energetic romanesc, a venit si randul firmelor de stat austriece sa puna mana pe ce a mai ramas din companiile subordonate Ministerului Economiei. Consultarile economice bilaterale Austria-Romania, desfasurate in weekend la Viena, au avut printre temele de dezbatere si privatizarile necesare in sectorul economic ramas inca de stat in Romania. Nemaiavand banci de oferit, reprezentantii Romaniei au invitat firmele publice din Austria sa investeasca in companiile de stat subordonate Ministerului Economiei. Intrucat statul ceh si cel italian controleaza deja de o buna parte a distributiei de energie electrica, Ministerul Economiei mai are disponibele niste mine de aur, argint si wolfram pentru statul austriac...

PUTEREA

Podul de la Agigea, o bombă cu ceas. Reparată de mântuială, şi cu cablurile de susţinere ruginite, ctitoria lui Ceauşescu a devenit o ameninţare pentru şoferi

Lucrările de reabilitare ale podului de la Agigea, suspendat la câteva palme deasupra Canalului Cernavodă-Agigea, tind să egaleze durata de construcţie a întregului complex feroviar care traversează Dunărea între Feteşti-Cernavodă. O adevărată groapă fără fund, la Agigea se scurg de vreo câţiva ani milioane de euro din banii contribuabililor, dar, ceea ce este o ticăloşie greu de imaginat, mândra ctitorie comunistă este în aceeaşi stare ca la începutul lucrărilor, gata să se prăbuşească în orice clipă. În momentul de faţă, lucrările de reabilitare sunt blocate, până la găsirea unor noi soluţii tehnice care să prevină o catastrofă iminentă. Imediat după începerea lucrărilor de reparaţii, cablurile de susţinere au început să cedeze. Soluţia celor responsabili de această situaţie - contractantul Bilfinger Berger Baugesellschaft, administratorul CNADNR şi proiectantul IPTANA - este adăugarea de noi cabluri în plus, lucru care, în opinia specialiştilor, nu înseamnă altceva decât suprasolicitarea podului. Pe româneşte, adaugi un cablu, rupi un altul.

Stadionul Cotroceni, paragină, în buricul târgului

Stadionul Cotroceni, acum câţiva ani, una dintre cele mai cochete arene sportive din Capitală, a ajuns în paragină. Proprietarul arenei, Banca Naţională a României, îşi bate joc de o investiţie de zeci de milioane de euro. Tribunele stadionul din Parcul cu Platani se află într-un stadiu avansat de degradare. Buruienile au crescut printre rândurile de scaune şi scările de acces. La marginea gazonului stau maldăre de scaune rupte. În acest decor dezolant, mai pot fi zăriţi, din când în când, câte un pasionat de sport care sare gardul pentru a alerga pe arenă şi câţiva maidanezi pripăşiţi ce se adăpostesc printre boscheţii lăsaţi să se transforme într-o "mică junglă". Câte o patrulă de jandarmi sau de Poliţie mai trece pe la stadion, în mod deosebit seara, pentru a aprinde lumina. Stadionul Cotroceni este singura arenă sportivă, în afară de Naţional Arena, realizată în Capitală după căderea regimului comunist.

ROMANIA LIBERA

Cine nu va dormi bine din cauza lui Hayssam

O adevărată armată de persoane cu funcţii publice i-au ajutat, de-a lungul anilor, pe Hayssam şi fraţii săi să înşele statul român pentru ca o parte din banii rezultaţi să ajungă în propriile buzunare sau la partid. Siriano-românul Hayssam Omar, "extras" din zona arabă şi adus în România de serviciile secrete pentru a executa pedepsele cu închisoarea la care a fost condamnat, cea mai mare fiind de 20 de ani pentru răpirea a trei jurnalişti români în Irak în 2005, dă frisoane multor membri PSD, multor foşti ofiţeri SRI, SIE, MApN sau din Poliţie, multor procurori şi judecători, ca şi multor foşti şefi de instituţii precum Finanţele Publice, Garda Financiară, Administraţia Domeniilor Statului sau AVAS, fosta APAPS (care se ocupau de administrarea/vânzarea activelor statului).

Transport public gratuit în marile oraşe? Două modele de succes

Gratuitatea serviciului public de transport este ancorată într-o pleiadă de idei şi teorii politice, de la stânga extremă până la verzii radicali. Potrivit unei viziuni socialiste, simplul fapt al plăţii taxelor locale îndrituieşte cetăţeanul la călătorii gratis cu autobuzul ori metroul; un ecologist radical ar interzice maşinile şi ar introduce transport public gratuit ca mijloc de combatere a particulelor fine din aer şi a emisiilor de carbon, iar, potrivit unei viziuni de dreapta, transportul în comun gratuit ar fi echivalentul unei subvenţii publice oferite forţei de muncă pentru a călători cu uşurinţă şi ar încuraja investiţiile locale. De pe vârfurile Alpilor francezi şi până pe ţărmurile baltice de răsărit, multe municipalităţi încearcă să înţeleagă cum şi-ar putea permite transportul public gratuit în urbele lor. Rl a ales, în sensul acesta, două exemple opuse, Chamonix, celebra staţiune alpină din Franţa, şi Tallinn, progresista capitală a Estoniei.

ZIARUL FINANCIAR

România pierde anual taxe şi impozite de 22 mld. euro din evaziune

România se află pe locul doi în ceea ce priveşte nivelul economiei subterane ca valoare absolută în Europa de Est, cu aproape 40 mld. euro în 2013, imediat după Polonia, unde economia subterană se ridică la 95 mld. euro, arată un studiu al companiei AT Kearney despre economia subterană în Europa dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute. Aceasta înseamnă că bugetul pierde 22 de miliarde de euro pe an din taxe, contribuţii sociale, impozit pe venit şi TVA neplătite, arată specialiştii AT Kearney. "Ar trebui să aducem din Germania nişte inspectori fiscali şi metodele de lucru de acolo în zona de fiscalitate. La noi în fiecare campanie electorală s-a promis că se va rezolva această problemă, dar degeaba", a declarat analistul Aurelian Dochia. Studiul este bazat pe analiza economiei subterane în 12 sectoare şi relevă că mărimea economiei subterane în Europa se ridică la 2.150 mld. euro, fiecare ţară având în medie circa 18,5% din PIB economie subterană.

Ponta semnează la Madrid parteneriatul strategic cu Spania. Spaniolii au câştigat în România contracte de peste 2 mld. euro

Prim-ministrul Victor Ponta merge astăzi la Madrid unde va semna împreună cu premierul spaniol Mariano Rajoy parte­neriatul strate­gic dintre România şi Spania, ţară ce a devenit, în ultima perioadă, esenţială şi pentru politica şi pentru economia românească, în condiţiile în care românii reprezintă cea mai mare comunitate de străini din Spania, aproape 1 milion de persoane. Dar nu doar Spania este pentru români o ţară care oferă bune oportunităţi, (ţara are un PIB per capita de 23.000 de euro, faţă de 6.700 euro în România), ci şi România pentru Spania. Companiile spaniole au câştigat în România, în ultimii 10 ani, contracte de licitaţie publică de peste 2,3 mld. euro. Investiţiile spaniole directe în România cresc de la an la an, chiar dacă nu într-un ritm spectaculos, iar volumul schimburilor comerciale a fost, în 2012, de opt ori mai mare raportat la nivelul din 2004, totalizând 2,4 mld. euro.

Datoriile administraţiei publice şi-au redus ponderea în PIB la 24,4%

Datoriile totale ale administraţiei publice au scăzut în primul trimestru la 24,4% din PIB, faţă de 29,4% în intervalul similar al anului trecut, pe fondul diminuării deţinerilor de acţiuni şi alte participaţii ale statului, precum şi de depozite, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Administraţia publică include administraţia centrală, cea locală şi administraţia sistemelor de asigurări sociale. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului şi-au redus ponderea în PIB cu 3,8 puncte procentuale faţă de primul trimestru din 2012, la 10,5%, iar depozitele administraţiei publice cu 0,9 puncte, la 5,4% din PIB. Totodată, creanţele comerciale au crescut cu 0,4 puncte procentuale, la 7,5% din PIB, fiind luate în calcul valori ale Produsului Intern Brut de 587,499 miliarde lei pentru 2012 şi 623,314 miliarde lei pentru 2013, informează banca centrală. Creanţele administraţiei centrale au scăzut ca pondere în PIB de la 27,3% la 22,5%, ale administraţiei locale de la 2,4% la 2,1% şi ale administraţiei sistemelor de asigurări sociale s-au menţinut la 2,3%. Angajamentele administraţiei publice au scăzut ca pondere în PIB la de la 44,9% 42,6%.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb