REVISTA PRESEI - 23.10.2010

Willy Homner
Revista Presei / 23 octombrie 2010

ADEVĂRUL

Cod roşu la Institutul Oncologic Fundeni

Două dintre cele trei aparate de iradiere a bolnavilor de cancer s-au stricat din cauza suprasolicitării. Zeci de pacienţi au luat calea altor spitale sau au fost nevoiţi să-şi întrerupă tratamentul. Spitalul are nevoie de 100.000 de euro pentru a pune în funcţiune măcar unul dintre aparatele stricate. De luni, Secţia de Radioterapie va funcţiona şi noaptea. Cel mai nou aparat de radioterapie de la Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti, cunoscut şi ca Institutul Oncologic Fundeni, are o vechime de opt ani. Acum nouă zile maşinăria s-a stricat din cauza suprasolicitării. Ieri, cel deal doilea accelerator de particule a clacat, din acelaşi motiv.

80.000 de oameni în stradă în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură. Primăria nu a aprobat marşul spre Piaţa Constituţiei

Cele cinci confederaţii sindicale au anunţat că, pe 27 octombrie, data la care se va dezbate în Paralemnt moţiunea de cenzură, 80.000 de oameni vor ieşi în stradă. Primăria Capitalei nu a aprobat traseul mitingului de miercuri, 27 octombrie, e traseul Bulevardul Magheru - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei.  Liderii BNS spun însă că chiar şi fără acordul Primăriei, marşul va avea loc. Sindicaliştii au făcut apel la toţi cei nemulţumiţi de deciziile Guvernului să se alăture acţiunii de protest

PDL a votat "din greşeală" împotriva Guvernului şi în conducerea parlamentului

Reprezentanţii PDL din conducerea Parlamentului au votat, din greşeală, calendarul propus de Opoziţie la moţiune. PDL a votat încă o dată împotriva propriului Guvern la şedinţa Birourilor permanente în care s-a stabilit calendarul moţiunii de cenzură şi al angajarea răspunderii Executivului pe Legea educaţiei. Guvernul dorea ca angajarea răspunderii să aibă prioritate, dar parlamentarii PDL au votat exact invers potrivit stenogramei Birourilor permanente reunite de luni 18 octombrie.

Anastase: "Ce-aţi supus la vot?"

Potrivit stenogramei, preşedintele Senatului Mircea Geoană, a solicitat vot pentru prezentarea moţiunii pe 20 octombrie, cu dezbatere şi vot pe 27 octombrie, iar asumarea răspunderii pe 28 octombrie. Propunerea a trecut în unanimitate. După vot, şefa Camerei Roberta Anastase a intervenit, vizibil surpinsă: "Staţi o clipă, ce-aţi supus la vot?", "Miercuri, la orele 11.00 plen reunit", îi răspunde, răbdător, Mircea Geoană. "Dezbaterea?", insistă Roberta Anastase, deşi de 20 de ani în Parlament dezbaterea moţiunii are loc în aceeaşi zi cu votul.

PSD si PNL intră în coliziune

Victor Ponta şi Crin Antonescu se contrează pe postul de premier şi pe strategia anti-PDL. Liderul PNL Crin Antonescu este deranjat de faptul că PSD nu acceptă ideea unui premier independent şi refuză clarificarea situaţiei înainte de moţiune. Potrivit unor surse liberale, PNL şi PSD ar fi convenit să stabilească numele premierului independent înainte de moţiunea de cenzură. Numele urma să fie anunţat oficial doar dacă Guvernul Boc ar fi fost demis de Parlament, miercuri, când se votează moţiunea. În acest fel, Traian Băsescu ar fi fost în defensivă: fie ar fi fost nevoit să dea explicaţii pentru un refuz, fie ar fi acceptat.

Maria Vlas se face ziaristă

Ioana Maria Vlas a povestit la un ceai unui reporter "Adevărul de Seară" ce planuri de viitor are, la două zile după ce a ieşit pe poarta Penitenciarului Târgşor. "Mama FNI" se plânge de probleme cu greutatea, cu banii şi cu acomodarea la liniştea din "libertate" şi spune că îşi doreşte să pescuiască toată ziua. Ioana Maria Vlas, fost administrator la SOV Invest, a fost eliberată în urmă cu două zile de la Penitenciarul Târgşor. Ea a fost condamnată la zece ani de închisoare pentru prăbuşirea FNI, dar a fost eliberată condiţionat cu aproape trei ani mai devreme după o decizie a magistraţilor Tribunalului Prahova.

Angajaţii Realitatea FM îşi cer salariile

Foştii angajaţi ai Realitatea FM continuă lupta cu managementul grupului Realitatea-Caţavencu pentru a-şi recupera salariile restante. Într-o nouă scrisoare publicată pe paginademedia.ro, aceştia se exprimă astfel: "Ani la rând doar aţi cheltuit munţii de bani care veneau de la SOV (Sorin Ovidiu Vîntu -nr.) şi oamenii lui, aţi făcut investiţii şi cheltuieli fără măsură, v-aţi dat salarii şi comisioane şi aţi fost plini de voi, ce < manageri > de succes sunteţi. Acum vă bateţi joc de sclavii care aşteaptă să le plătiţi drepturile salariale din < profitul pe care trustul l-a făcut în primele luni ale anului >"

Scandal la Antene: Ciutacu insultă o colegă de trust pe Facebook, aceasta îi răspunde pe blog

Sorina Matei, una dintre cele mai cunoscute jurnaliste din trustul Intact, îl atacă dur pe mai mediatizatul său coleg Victor Ciutacu. Sorina Matei spune că este sătulă de acuzaţiile pe care i le aduce "tonomatul" de ani întregi. Deşi se află, teoretic, de aceeaşi parte a baricadei, cei doi duc un război tacit, ale cărui cauze le cunoaşte numai Ciutacu, se pare.

O doctoriţă a pensionat 500 de bolnavi închipuiţi

Liliana Berca, medic expert la Casa de Pensii Olt, a fost arestată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, după ce a fost prinsă în timp ce primea 500 de lei mită pentru a "rezolva" un dosar. Potrivit anchetatorilor, la domiciliul femeii au fost găsite zeci de cutii de bomboane, de pachete de cafea şi de sticle cu băutură. Procurorii şi poliţiştii olteni au reţinut-o pe Liliana Berca, medic expert în cadrul Casei de Pensii Olt, în urma unui flagrant organizat miercuri seara. Femeia, soţie de preot, este acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce a fost prinsă luând 500 de lei de la un bărbat.

Jeffrey Franks despre reducerea TVA la 5%: Cred că Băsescu va lua măsuri

Preşedintele Traian Băsescu a dat de înţeles că va lua măsuri în ceea ce priveşte reducerea TVA şi neimpozitarea pensiilor, potrivit şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat vineri, după o întâlnire cu mai mulţi reprezentanţi ai patronatelor, că a discutat miercuri cu preşedintele Băsescu despre problema votului din Parlament prin care a fost redusă TVA la alimentele de bază, iar pensiile sub 2000 lei vor fi neimpozitate "şi cred că va lua măsuri în această privinţă".

Ministrul de Interne admite că va face disponibilizări în MAI

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat astăzi că se analizează o "reorganizare" a Ministerului Administraţiei şi Internelor şi "probabil că vor fi oameni care vor pleca acasă". El a refuzat să precizeze şi care va fi numărul celor care vor fi disponibilizaţi, dar a explicat că mai există "zone" în care personalul este insuficient.

"Felix" şi Sereş, despre "Trădare şi spionaj"

Fondatorul trustului de presă Intact, Dan Voiculescu, îl învăţa, în 2006, pe fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş cum să reacţioneze în megascandalul privatizărilor strategice. Voiculescu şi Sereş au fost interceptaţi de SRI în dosarul privatizării combinatului Alro, cauză închisă, la începutul acestui an, de Parchetul General. Acuzat în dosarul de trădare şi spionaj, Sereş a fost sfătuit de Voiculescu să declare public în apărarea sa că totul este de fapt un atac politic, de destabilizare. Mai mult, Voiculescu l-a asigurat pe Sereş că imaginea sa va fi protejată în toate produsele trustului de presă Intact.

Greviştii pun lacătul pe Franţa. Franţa, luată ostatică de grevişti. Legiunea Străină adună gunoiul

Hexagonul a intrat în cea de-a 11-a zi de blocaje, economia pierde miliarde de euro, iar francezii se pregătesc de o vacanţă prelungită. Jandarmii au rechiziţionat ieri rafinăria Grandpuits, blocată de mai multe zile de angajaţi, în timpul luptelor fiind răniţi trei protestatari. Sindicatele sunt hotărâte să apeleze la justiţie pentru a contesta preluarea prin forţă a rafinăriei Grandpuits, din Île-de-France.

Economie "ostatică"

Nicolas Sarkozy a condamnat în termeni foarte duri acţiunile sindicatelor. "Nu putem fi singura ţară din lume unde, când are loc o reformă, o minoritate să-i blocheze pe ceilalţi", a declarat Sarkozy. "Luând ostatice economia, întreprinderile şi viaţa cotidiană a francezilor, se vor distruge locuri de muncă", a mai adăugat şeful statului.  69% din francezi aprobă manifestaţiile, în ciuda dificultăţilor. Situaţia se va complica şi mai mult, dat fiind că unele autostrăzi şi drumuri sunt blocate, iar francezii se pregătesc de o perioadă de pauză.

Clinton a pierdut codurile nucleare

Opinia publică din Statele Unite este în mare fierbere după ce presa de peste Ocean a dezvăluit o altă poveste incendiară ce-l are ca protagonist pe Bill Clinton, preşedintele căruia americanii par să-i fi iertat totul. Potrivit postului de televiziune ABC, în 1998, în dimineaţa în care a explodat în presă scandalul Monica Lewinsky, Bill Clinton şi-a dat seama că a pierdut cardul ce conţinea codurile ultrasecrete ce permit preşedintelui SUA să declanşeze un atac nuclear. Cardul, numit codificat "biscuitul", a dispărut timp de câteva luni, dar în anul 2000. in momentul în care a fost descoperit "dezastrul", procedurile securitare au fost modificate,

Hagi cere timp la Galata

Regele" i-a avertizat pe turci, în momentul prezentării sale, că nu poate face minuni peste noapte. Inspiraţia este singurul lucru care-l poate ajuta pe Gică Hagi să scoată un rezultat favorabil în derby-ul de mâine cu Fenerbahçe (ora 19.00, DigiSport Plus). Timpul nu are răbdare cu tehnicianul român, iar acest lucru pare să-l deranjeze cel mai mult pe Hagi în cel ce-al  doilea mandat pe banca "leilor" din Istanbul.

EVENIMENTUL ZILEI

Oamenii care beau otravă cu găleata

În Sadoveni, rata nitriţilor din apă este de opt ori mai mare decât limita maximă. E ca şi cum ai pune o granulă de azotat în fiecare cană. Autorităţile tac, iar copiii mor fără să-i ştie nimeni. În satele din Regiunea Nord-Est, cea mai săracă din România, mortalitatea infantilă este de 27 la mie, dublă faţă de media pe ţară, care oricum este cea mai mare din Uniunea Europeană. Nimeni n-a căutat în profunzime răspunsurile din spatele acestui fenomen grav. Moartea copiilor până într-un an sau îmbolnăvirea celor mai mari e pusă pe seama gradului redus de igienă, a lipsei de apă curentă, conform unui raport guvernamental din 2009. Adevărul din spatele acestei cifre alarmante este zguduitor: în multe sate copiii se îmbolnăvesc pentru că, efectiv, beau otravă cu cana. Concentraţiile de nitraţi şi nitriţi din fântânile de pe Valea Prutului, care uneori depăşesc de 8 ori limita maximă (!), au devenit o informaţie banală, tratată cu indiferenţă de autorităţi.

Trei sferturi dintre fântâni au apă poluată

Apa cu concentraţie mare de nitraţi este o banalitate în Moldova, un detaliu atât de obişnuit încât nu îi mişcă decât pe câţiva medici şi ONG-işti. În 2008, când s-a făcut o listă a zonelor rurale vulnerabile la poluarea apei cu nitraţi, cele patru judeţe din nordul Moldovei (Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani) aveau 64 de comune în pericol, din 235 în toată ţară. Altfel spus, mai mult de un sfert dintre comunele cu apă otrăvită erau doar în aceste patru judeţe. În ţară, copiii care ajung la spital după ce beau apă otrăvită se numără cu sutele în fiecare an. Numai în Botoşani, în primele nouă luni din 2010, zece copii au ajuns în stare gravă la spital, după ce au băut apa bogată în nitriţi, spune doctorul Tamara Ciofu, de la Spitalul de Pediatrie Botoşani.

Legenda monştrilor din Săruleşti

Trei sate au fost scufundate. Crapii giganţi au apărut dintr-o greşeală hidrotehnică. Crapi de aproape 40 de kile. Somni de un chintal jumate. Şalăi şi ştiuci de un metru lungime. Visul oricărui pescar înrăit. Nu pe Amazon, nici pe Mississippi, Dunăre sau Volga, ci la 40 de kilometri de Bucureşti. Într-o baltă care până acum 20 de ani era doar un bazin de irigaţii. Habitatul perfect pentru monştrii submerşi, care colcăie pe fundul Lacului Săruleşti, a apărut dintr-o eroare hidrotehnică. Inundarea de către comunişti a patru sate, în vederea realizării canalului Bucureşti-Dunăre, a ajutat la crearea biotopului perfect pentru crapi "capitali", giganţii lacurilor de şes. Un noroc chior a făcut ca lacul să devină celebru.

Băsescu despre reducerea de TVA: "Nu ştiu dacă voi promulga legea". Franks: "Cred că Băsescu va lua măsuri"

Preşedintele Traian Băsescu a evitat astăzi o poziţie transantă după scandalul din parlament provocat de propunerea legislativă privind scăderea TVA la 5% pentru alimentele de bază. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, spune însă că a discutat subiectul cu Băsescu, care, în opinia sa, "va lua măsuri în această privinţă". Aflat la Doljeşti, în judeţul Neamţ, pentru a inspecta zonele afectate de inundaţiile din această vară, Băsescu nu a spus nici "da", nici "nu" în faţa ipotezei propmulgării legii. "Eu nu am promulgat nicio lege. Nu ştiu dacă o voi promulga, să văd în ce formă vine, pentru că eu nu ştiu decât de la televizor cum e legea. Să o văd, să-mi ajungă pe birou. Vă spun că nu am legea. Nu pot să vorbesc înainte, să am legea pe masă", a spus preşedintele.

Baconschi: "Da, mă văd posibil candidat la preşedinţie în 2014"

Pus de Traian Băsescu pe lista variantelor de prezidenţiabili pentru 2014, ministrul de externe, Teodor Baconschi, a admis astăzi că s-ar vedea în această postură. Fostul consilier prezidenţial intrat recent în PDL este primul din lista de democrat-liberali a lui Băsescu - "oameni gen Cristian Preda, Teodor Baconschi, Vasile Blaga, Liviu Negoiţă" - care îşi asumă public, cu rezervele momentului, o astfel de posibilă ipostază. "Da. Nu cred că pot anticipa asupra deciziei partidului şi nici nu e momentul. Nu cred că, în această ipostază, dacă destinul meu mă va duce acolo, aş fi mai rău decât orice alt candidat. Dimpotrivă", a declarat Baconschi astăzi, într-un interviu Hotnews - RFI.

Tinerii s-au îmbulzit la târgul de joburi

În prima zi a celei de-a noua ediţii a târgului, studenţii au fost cei mai interesaţi de oferta celor 75 de companii participante. Dis-de-dimineaţă, tinerii s-au înghesuit la Sala Palatului, unde s-a deschis ieri o nouă ediţie a târgului de joburi Angajatori de Top, în cadrul căruia sunt prezentate 1.650 de locuri de muncă. Companiile erau pregătite cu oferte, flyere, broşuri şi pixuri pentru cei interesaţi, iar tinerii candidaţi îşi împărţeau de zor CV-urile. "Avem joburi atât pentru entry-level, cât şi din categoria celor care necesită experienţă. Sunt plăcut surprins să observ că tinerii sunt încântaţi că există joburi şi în România în sfera ingineriei software pentru dezvoltarea soluţiilor de lo gistică, automatizare şi monitorizare", spune Eugen Grădinaru, project manager la Lyngsoe Systems.

Elena Udrea, la "2+1": Băsescu le-a decepţionat pe femeile din partid

Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat la emisiunea "2+1" că va candida la funcţia de vicepreşedinte al PDL şi că s-ar bucura ca în partid să existe o competiţie pentru funcţia de preşedinte. Pe de altă parte, ea a precizată că declaraţia lui Traian Băsescu că nu dă şanse unei femei la preşedinţia partidului şi a României este motiv de decepţie pentru doamnele din PDL. În plus, Elena Udrea a spus că Teodor Baconschi, indicat de Băsescu drept posibil candidat la preşedinţia ţării în 2014, nu a respins o astfel de posibilitate şi că este posibil ca imaginea sa de diplomat şi intelectual să corespundă profilului de viitor preşedinte al României.

Antonescu despre "premierul" Ponta: "Răspunsul este nu!"

Liderul PNL refuză singura variantă de premier cu care PSD este dispus să intre în negocieri după o eventuală cădere a guvernului Boc, şi anume Victor Ponta. Întrebat dacă ar agrea varianta Ponta pentru primul scaun în guvern, Antonescu a replicat sec: "Răspunsul este nu!". El susţine în continuare că singura idee acceptată de liberali ar fi un premier independent, aşa cum PNL a decis recent în structurile de conducere. Chiar dacă iniţial a evitat un răspuns în legătură cu o altă variantă vehiculată în jurul PSD, dar respinsă categoric de Ponta - Florin Georgescu - în final Antonescu a arătat totuşi că despre acesta are o "părere bună".

Noua modă printre fermieri: cea mai bună oaie este capra

Cei care se ocupă de mai mult timp de creşterea caprelor spun că îţi poţi deschide o fermă şi cu 30 de capete, care ar costa în jur de 10.000 de lei, iar banii îi poţi recupera din primul an. Printre copaci, din deal coboară un cârd de capre până la poale. Le însoţeşte Breazu, un câine ciobănesc. Nu latră şi nu le arată drumul, mai mult le păzeşte de jivinile care ar putea apărea prin pădure. În mijlocul caprelor e Cătălin, un tânăr de 30 de ani din Aluniş, o comună aproape de Slănic Prahova, care, în urmă cu vreo 5 ani, i-a luat oile lui taică-su şi le-a schimbat cu capre. Acum a ajuns la 70.

Topul oraşelor care pot fi cu succes capitale

Sunt oraşe care nu au nevoie să primească de la autorităţi statutul de capitală, deoarece afluxul de turişti sau puterea financiară le-au transformat deja în ""locuri care trebuie văzute". Americanii îi spun ""Big Apple" (Marele Măr), teroriştii l-au îndoliat pe 11 septembrie 2001, turiştii îl iubesc. Anual, peste 47 de milioane de oameni vizitează metropola New York, adică mai mult decât dublul populaţiei României. De asemenea, numărul anual de turişti este şi de aproape şase ori mai mare decât cel al locuitorilor care, potrivit www.lonelyplanet.com, vorbesc peste 160 de limbi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb