REVISTA PRESEI 24.01.2013

Willy Homner
Revista Presei / 24 ianuarie 2013

ADEVARUL

Ce ne separă de Ziua Unirii. Rivalităţile României Mari: "mitici", "sârme" şi "prăzari"

În urmă cu 154 de ani, la 24 ianuarie 1859, Moldova se unea cu Ţara Românească, Transilvania alăturându-se şase decenii mai târziu. După atâta amar de vreme, între cele trei provincii istorice încă mai există rivalităţi, alimentate de bancuri şi prejudecăţi. Toată lumea ştie că bucureştenii sunt "mitici", veşnic grăbiţi şi slabi de nervi, dar mai ales şmecheri şi înfumuraţi. Că moldovenii sunt doar nişte "sârme" leneşe, beţive şi sărace, puse pe căpătuială. Că oltenii sunt "prăzari" descurcăreţi, dar mai degrabă "oţi. Şi că ardelenii dau pe-afară de mândri ce sunt că-s ardeleni, doar că-s prea lenţi ca să-şi dea seama la timp că exagerează.

Traian Băsescu ar accepta comasarea prezidenţialelor cu parlamentarele: "Odată cu cei 588 de parlamentari îmi depun şi eu mandatul"

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Declaraţia preşedintelui a venit în contextul întâlnirii neoficiale pe care Traian Băsescu a avut-o cu Victor Ponta şi Crin Antonescu marţi seara la Parlament, în biroul preşedintelui Senatului. Noi vom fi solidari cu Franţa, dar dacă cineva ne vede trimiţând trupe luptătoare în Mali se înşală. Noi putem asigura instructori pentru armata statului Mali, putem face transporturi, daca e nevoie, dar în niciun caz angajare pe pământ nu va fi. Vom aproba necesarul de instructori, materiale, daca este nevoie, cu placere, avem in stocuri armament de infanterie slava Domnului, dar nu văd cum am putea să ne angajăm cu trupe luptătoare pe teritoriul statului Mali. În primul rând e o chestiune de dotare.

Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat concedierea a 698 de angajaţi ai instituţiei de la 1 februarie

Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a aprobat, miercuri, punerea în aplicare a noii scheme organizaţionale a instituţiei, care va deveni operaţională de la 1 februarie şi care va conţine 2.450 de locuri de muncă, în timp ce 698 de angajaţi vor fi concediaţi. Potrivit unui comunicat remis miercuri seară agenţiei Mediafaxşi care are titlul "TVR - un nou început", Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a aprobat, în şedinţa de miercuri, 23 ianuarie, punerea în aplicare a noii scheme organizaţionale. "Noua organigramă a SRTv va deveni operaţională începând cu data de 1 februarie 2013 şi va conţine 2.450 de locuri de muncă, cuprinzând şi un număr de 55 de cazuri sociale", se spune în comunicat.

Soarta Oltchim a fost decisă: combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea intră în insolvenţă

Compania Oltchim (OLT) va intra în insolvenţă, cererea în acest sens urmând să fie transmisă Tribunalului Vâlcea, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganain. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a prezentat astăzi, în şedinţa de Guvern, propunerea de intrare în insolvenţă a combinatului chimic, după ce în şedinţa de miercurea trecută a prezentat patru variante pentru Oltchim, din care urma să aleagă una: continuarea activităţii în condiţiile actuale, reorganizarea, privatizarea sau lichidarea voluntară. Cererea de intrare în insolvenţă a Oltchim va fi transmisă Tribunalului Vâlcea.

Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturile pentru vicepreşedinţia CSM

Înaintea şedinţei de miercuri a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM. Alegerile pentru această funcţie urmau să aibă loc în şedinţa de plen de miercuri. Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a plenului CSM, programată pentru ora 14.00, figura alegerea vicepreşedintelui CSM. În şedinţa Plenului CSM urmează să se ia act de validarea lui Adrian Bordea în funcţia de membru al CSM, ales de judecătorii ICCJ ca reprezentant al lor în acest for, în locul Monei Pivniceru. Cel mai probabil, Adrian Bordea îşi va depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului, informează surse din interiorul CSM.

CURIERUL NATIONAL

Taxa auto va avea efecte adverse

Guvernul a definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, care totuşi naşte o serie de controverse şi ridică mai multe semne de întrebare. Noua metodă de calcul conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3. În acelaşi timp, va determina o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic. Într-un document elaborat de Ministerul Mediului şi transmis presei se arată că taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic. Această nouă formă a născut deja controverse, iar unii specialişti din piaţă consideră că nu ajută la reducerea poluării (principiul asumat de Guvern pentru taxă) şi încurajează comerţul cu maşini vechi, care au un standard de poluare mai slab.

Ministerul Economiei scoate la suprafaţă haosul din energie

Ministrul delegat Constantin Niţă a anunţat ieri demararea unor controale la Romgaz, Hidroelectrica, Termoelectrica, Enel şi E.ON. Se vor verifica atât contractele de închirieri de autoturisme "cu şofer cu tot" la costuri uriaşe, cât şi cele de sponsorizare. Oficialul a avertizat managerii din domeniu "să nu se joace", că va "începe o curăţare a costurilor". Fără o Strategie energetică clară menită să atragă investitori străini, care să pună umărul la retehnologizarea obiectivelor existente şi la construirea altora noi, companiile din domeniu au risipit nestingherite de vreun control banii alocaţi pe contracte inutile, la preţuri uriaşe.

Unde pot fi găsite şi cât costă cele mai ieftine apartamente noi

Garsoniere noi la preţuri sub 20.000 de euro sau chiar apartamente cu trei camere la preţuri sub 40.000 de euro îşi fac tot mai des loc printre ofertele din piaţă. În contextul programului "Noua Casă" anunţat de către Guvern, în marile oraşe ale ţării pot fi găsite şi apartamente noi la preţuri similare sau chiar mai mici decât ale celor vechi, în special în blocurile construite în ultimii patru ani, potrivit datelor portalului imobiliare.ro. Studiul pune faţă în faţă preţurile medii cerute pe categorii de locuinţe (garsoniere şi apartamente cu două şi trei camere) cu cele mai ieftine oferte listate pe aceste segmente. În Capitală, preţul mediu cerut pentru o garsonieră este de 47.442 euro. În zona Rahova însă, o garsonieră nou-construită, cu o suprafaţă utilă de 30-35 metri pătraţi, poate fi achiziţionată cu 18.000-19.000 euro.

Guvernul verifică doar 10 la sută din marile averi

Cele 30 de persoane din lista de 300 sunt suspectate că au depăşit "riscul minim acceptat" prin neplata impozitelor. În prima etapă, Fiscul va verifica persoanele cu venituri mari fără să le notifice. Aşa cum anunţase încă din 2011, Guvernul a demarat verificarea documentelor pentru 30 de persoane cu mari averi, suspectate că au depăşit "riscul minim acceptat" prin neplata impozitelor. Cele 30 de persoane au fost selectate din lista iniţială de 300 de persoane bănuite că s-au sustras de la plata taxelor la buget.

Cristian Duţescu: Vrem să vedem dacă se mai poate face ceva pentru piaţa de capital

Organizaţia Specialiştilor pe Piaţa de Capital urmăreşte impunerea unor standarde ridicate de profesionalizare şi creşterea importanţei Bursei în economie. Dacă şi acest demers ar eşua, nu ne rămâne decât să constatăm că dezvoltarea pieţei de capital reprezintă un ideal nerealizabil, spune preşedintele organizaţiei, avocatul Cristian Duţescu. După neîmplinirile din ultimul deceniu, un grup de reprezentanţi ai pieţei de capital iau o nouă iniţiativă pentru a da un impuls sectorului bursier. Ieri am consemnat prima ieşire publică a Organizaţiei Profesioniştilor pe Piaţa de Capital (OPPC), asociaţie care îşi propune creşterea încrederii investitorilor în Bursă şi în capacitatea acesteia de a asigura o alternativă la finanţarea economiei.

Chinezii vor să investească, alături de CE Oltenia, 1 mld. euro pentru construcţia unei noi centrale pe cărbune

Compania China Huadian Engineering va investi 1 mld. euro în România, pentru a construi o centrală energetică pe cărbune împreună cu Complexul Energetic Oltenia. "Centrala dezvoltată de China Huadian Engineering şi CE Oltenia va avea o capacitate instalată de 600 MW şi va produce anual 5 TWh de electricitate, la un cost de producţie estimat la 45 euro pe MWh, faţă de 50 - 53 euro pe MWh cât este în Uniunea Europeană", a declarat ieri ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, precizând că noua centrală nu va fi un concurent pentru actualii producători pe cărbune.

Şefii statisticii din Grecia, urmăriţi penal

Procuratura de la Atena a început urmărirea penală împotriva mai multor oficiali ai institutului naţional de statistică Elstat, inclusiv a directorului general Andreas Georgiou, acuzaţi că ar fi exagerat datele privind deficitul bugetar din 2009, potrivit Financial Times. Andreas Georgiou şi cei 2 oficiali Elstat sunt acuzaţi de subminarea interesului naţional prin "umflarea" deficitului bugetar pentru anul 2009, cifră care a fost utilizată drept referinţă în negocierea programelor de finanţare externă convenite cu UE şi FMI. Procurorii ar putea aduce şi acuzaţii de corupţie şi fals în declaraţii, a afirmat o sursă judiciară, precizând că cei 3 statisticieni riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare. Cei trei oficiali Elstat au respins acuzaţiile.

Poza FP la doi ani de la listare

Astăzi se împlinesc doi ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP), cel mai lichid emitent de la cota BVB. Titlurile Fondului continuă să însumeze în multe zile peste jumătate din rulajul pieţei. La capătul a doi ani marcat de evenimente şi de o schimbare a componenţei acţionariatului în sensul acumulării a unor deţineri precumpănitoare de către investitorii instituţionali străini, acţiunile FP, dincolo de dividendele bune, nu a oferit investitorilor satisfacţia aprecierii lor în piaţă. Acţiunile Fondului s-au situat la finalul şedinţei de ieri de la BVB la nivelul de 0,597 lei pe unitate, cu 8% mai jos decât prima valoare de închidere din prima zi în ring (0,6495 lei/acţiune). În doi ani de tranzacţionare maximul intraday de 0,675 lei/acţiune de la listare nu a mai putut fi atins.

EVENIMENTUL ZILEI

Alianţa penalilor din Parlament

Bătălia pentru preluarea controlului asupra Justiţiei continuă. Ieri, alegerile din cadrul CSM au fost blocate. În plus, culisele discuţiilor privind modificarea statutului parlamentarilor arată că aceştia au purtat până în ultimul moment o bătălie pentru a avea o superimunitate, care să-i ţină departe de curiozitatea legii. Presiunile tot mai mari exercitate în cadrul CSM de aripa fidelă ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, încep să dea roade. Ieri, judecătorii şi-au revocat doi dintre reprezentanţii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Tot ieri, judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut preşedintelui în funcţie, procurorul Oana Schmidt Hăineală, să-şi dea demisia de onoare. Replica acesteia nu s-a lăsat aşteptată, Hăineală arătând că nu există noţiunea "demisie de onoare".

FRUSTRANT! EI SUNT ALEŞII. "Liceenii" din Parlament. Nu au şcoală, dar Gigi, Costică şi Verginel hotărăsc soarta României

Camera Deputaţilor s-a pricopsit cu câţiva aleşi care nu au trecut de 12 clase. Deşi nu au o specializare într-un anumit domeniu, ei au fost desemnaţi în comisii foarte importante. Liceul ne ajută să avem un anumit nivel de cultură generală, fără să ne facă specialişti într-un domeniu. Facultatea este cea care, după ce o absolvi, îţi dă dreptul să spui că eşti specialist: agricultură, drept, medicină, construcţii, litere, filosofie etc. Fără să pună mare preţ pe aceste lucruri, conducerea actualului Parlament a pus un lăcătuş mecanic în Comisia pentru cercetarea abuzurilor şi corupţiei, un mecanic agricol - la Comisia pentru Agricultură, un tehnician electroenergetic - la Comisia pentru Apărare şi Ordine Publică, iar un cioban care a terminat un liceu în Capitală - la Comisia Juridică.

SURSE RTV. Relatări din timpul discuţiilor dintre Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu

Marţi seara, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, pentru discuţii pe tema viitorului raport pe Justiţie al Comisiei Europene. Ponta şi Antonescu i-au propus lui Băsescu şi comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele pentru Parlamentul European, în 2014. Iată, potrivit România TV, câteva relatări din ce au discutat Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Victor Ponta la întâlnirea de marţi seara. Discuţia dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu: Traian Băsescu: "Încetaţi cu presiunile asupra Justiţiei! Prin Mona Pivniceru şi dan Voiculescu. Ne afectează pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie la Bruxelles. În joc e soarta României! În joc e aderarea acestei ţări la Schengen!" Crin Antonescu: "N-avem ce discuta pe acest subiect. Eu, Crin Antonescu, nu am nicio legătură cu Justiţia! Nu mă priveşte!"

"Agricultura conservativă va deveni obligatorie"

Fermierii trebuie să se adapteze din mers la noile condiţii climatice, altfel nu vor mai putea să facă agricultură în următorii ani. Agricultura conservativa va trece de la o varianta specifica la o obligativitate. Fermierii vor invata pe propriul buzunar cat de important este sa păstreze in sol putina apa pe care natura o mai oferă, vor învăţa cat de important este sa menţii aceasta apa in sol cu orice chip si cu orice pret, vor invata ca in acelasi timp cu recoltarea sa pregateasca terenul pentru următoarea cultura si sa mobilizeze solul in asa fel incat vantul si soarele sa scoata cat mai putina apa sau sa nu il mobilizeze de loc ci sa semene direct, acolo unde solul va permite acest mod de lucru si unde culturile vor fi cele care pot fi semanate asa.

Victorie la limită pentru Netanyahu

Rezultatele obţinute de partidul premierului Benjamin Netanyahu, în alegerile anticipate de marţi, mai slabe decât era de aşteptat, îi vor limita acestuia spaţiul de manevră în politica externă, în special în ceea ce priveşte strategia contra Iranului şi poziţia faţă de statul palestinian. "Principala provocare rămâne prevenirea obţinerii de către Iran a armelor nucleare", le-a spus Netanyahu susţinătorilor săi din Tel Aviv. În următoarele săptămâni, însă, accentul se va pune pe problemele interne, cum ar fi deficitul bugetar, nemulţumirile legate de excepţiile de la serviciul militar pentru studenţii religioşi şi locuinţe ieftine pentru tineri.

JURNALUL NATIONAL

Noua Putere se luptă cu locotenentul care a zdruncinat regimul Traian Băsescu

Exact acum un an, în seara zilei de 23 ianuarie 2012, Piaţa Universităţii a cunoscut un moment de mare emoţie: un tânăr locotenent, îmbrăcat în uniformă, i s-a alăturat. "Nu uitaţi că mâine e 24 ianuarie", s-a adresat el oamenilor. Locotenentul necunoscut a devenit în acea noapte un simbol al mişcării civice pentru schimbări radicale în societatea românească, puternic opresată. Gheorghe Alexandru venea din interiorul unui corp ofiţeresc care nu făcea politică, dar era la rândul lui opresat, umilit şi bulversat de un regim care introdusese arbitrariul ca lege şi abuzul ca normă de lucru. Protestul locotenentului a devenit celebru, a trecut graniţele ţării şi a determinat trezirea a milioane de conştiinţe de români.

Ordin la Evenimentul Zilei: "Indulgenţi cu Gigi Becali". Şefii secţiei Sport au demisionat

Daniel Conţescu, şeful secţiei Sport a Evenimentului zilei, şi Octavian Cojocaru, adjunctul acestuia, au demisionat azi în semn de protest faţă de sancţionarea primului, pe motiv că n-ar fi acceptat să execute ordinul de a fi indulgent cu Gigi Becali. După 15 ani la Evz, Conţescu se teme că ziarul se va transforma într-o publicaţie de şantaj. Anunţul a fost postat pe contul de facebook al lui Conţescu.

Cine face jocurile pentru energia din Marea Neagră

În primăvara anului trecut, un anunţ făcut de autohtonii de la Petrom şi americanii de la ExxonMobil a declanşat goana după un posibil El Dorado - energia din Marea Neagră. A fost găsită prima pungă consistentă de gaze naturale în apele de mare adâncime, eveniment ce adaugă o nouă piesă pe tabla de şah a regiunii. Jocurile politice şi geostrategice din zonă vor fi şi mai acerbe, iar câştigătorul îl vom afla probabil peste câţiva ani. Ruşii insistă cu South Stream şi doresc orice proiect alternativ, inclusiv exploatarea resurselor din Marea Neagră, nerealizabil, europenii au tăiat Nabucco în două şi speră să pună mâna pe gazul azer, la care râvnesc şi promotorii conductei trans-adriatice TAP. Ucraina pregăteşte o investiţie masivă în transportul gazului lichefiat ca să scape de dependenţa de ruşi, alternativă gândită la un moment dat şi de România şi Georgia. Ce se întâmplă în aceste condiţii cu gazul extras de Petrom şi, eventual, cu cel găsit de alţii în Marea Neagră ?

NATIONAL

Blat pe Constitutie pentru imunitatea pe viata a lui Basescu

Obligati sa coabiteze, presedintele Romaniei si seful guvernului se straduiesc sa nu calce in strachinile impuse de marile cancelarii occidentale. Aceasta nu inseamna insa nicidecum ca Traian Basescu si Victor Ponta au cea mai mica urma de incredere unul in altul. Drept urmare, nu s-a putut ajunge nici la o "solutie finala" pentru criza politica majora care macina tara de aproape un an de zile. Asa ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a trebuit sa treaca din nou la butoanele negocierilor, reusind sa impuna de aceasta data o intelegere care va linisti definitiv lucrurile. Astfel, la cererea sefului statului, in noua Constitutie se va strecura si o referire la acordarea de imunitate pentru fostii sefi de stat. Iar odata primita aceasta garantie, Basescu va parasi Palatul Cotroceni, toata lumea politica rasufland usurata.

Investitorii FNI vor fi despagubiti cu bani de la Bursa si de la pensiile private

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va deveni stapana pe o piata de 25 de miliarde de euro, dupa ce va ingloba Bursa, asigurarile si pensiile private. Adevaratul scop al infiintarii rapide a ASF il reprezinta despagubirea cu sute de milioane de euro a fostilor investitori FNI. Guvernul Ponta a anuntat pe 18 decembrie 2012 ca va desfiinta Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In locul acestor institutii va aparea o mega-structura, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care isi va incepe activitatea pe 15 martie 2013.

Liviu Dragnea, centralista la linia fierbinte Oprisan - Sova

Calcat pe nervi de colegul Dan Sova, care nu-i raspunde la telefon de cand este ministru, Marian Oprisan l-a transformat pe Liviu Dragnea in telefonist de serviciu. "Domnule viceprim-ministru, Marian Oprisan este numele meu, va rog sa imi permiteti: rugati-l pe domnul ministru delegat Sova sa raspunda la telefon, pentru ca nu-i declar dragoste, ci sunt reprezentantul legal si constitutional a 400 de mii de cetateni si poate e bine sa vorbeasca cu colegii atunci cand sunt probleme urgente (respectiv starea drumurilor din Vrancea si subdimensionarea sectiei locale de drumuri nationale - n.r.)", s-a adresat Oprisan lui Dragnea, in cadrul unei videoconferinte a comandamentului de iarna la care, culmea, participa si Dan Sova.

PSD, adept al principiului "restitutio in integrum"!

Guvernul Ponta a decis sa-si asume raspunderea pentru o noua lege privind restituirea proprietatilor confiscate de comunisti, lege care va pune accentul pe restituirea in natura. Noua lege ar urma sa intre in vigoare pana in luna aprilie, declara ministrul delegat pentru buget, pesedistul Liviu Voinea. Acesta a precizat ca bugetul pe 2013 prevede, pentru despagubirea fostilor proprietari, aproximativ 500 milioane de lei, suma necesara respectarii unor hotarari judecatoresti definitive si executorii.

"Creierul" luarii de ostatici din Algeria, omul serviciilor secrete occidentale

Mokhtar Belmokhtar este cel care si-a asumat responsabilitatea pentru cea mai cutremuratoare criza a ostaticilor, cea petrecuta in Algeria, soldata cu moartea a 38 de straini. Belmokhtar, provenit din nordul Africii, a fost recrutat si antrenat de CIA in Afganistan, unde a beneficiat si de instructaj din partea ISI (serviciile secrete ale Pakistanului). Acesta a fost infiltrat in gruparea Mujahedinii, care mai apoi s-a despartit in Al Qaida si miscarea talibana. Criticat de occidentali pentru actiunea in forta, premierul algerian, Abdelmalek Sellal, a declarat ca un canadian a fost cel care a coordonat atacul si alti "blonzi cu ochi albastri", experti in explozibili, au minat complexul. Unul dintre jihadisti, conform autoritatilor algeriene, era chiar francez. Nordul Africii este recunoscut pentru bogatiile gazeifere!

Zece japonezi, luati ostatici de chinezi

Muncitorii de la o fabrica japoneza din Shanghai au luat ostatici zece oameni din conducere, care au incercat sa le impuna " reguli inadmisibile". Cei peste o mie de muncitori de la sucursala companiei japoneze de electronice Shinmei Electric Co. Ltd. din Shanghai au luat ostatici zece angajati japonezi si opt directori chinezi care voiau sa le impuna sa nu stea la veceu mai mult de doua minute. La prima "abatere", muncitorii urmau sa fie sanctionati cu 50 de yuani (8 dolari), iar la a doua sa fie dati afara. Revoltati, muncitorii i-au tinut ostatici pe japonezi si pe sefii lor chinezi peste 24 de ore si nu i-au eliberat decat la interventia a sute de politisti.

Hillary Clinton a tipat, a lacrimat si a tremurat in Congres

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a aparut in fata Congresului pentru a raspunde la intrebarile senatorilor cu privire la atacul asupra Consulatului SUA din Benghazi. Atmosfera a fost incinsa in cladirea din Capitol Hill si din cauza dezvaluirilor auto­ritatilor algeriene ca, printre islamistii care au atacat complexul gazeifer In Amenas, se aflau si niste egipteni care participasera la atacul Consulatului american din Benghazi, in care si-au pierdut viata patru americani, unul dintre ei fiind ambasadorul Chris Stevens.

PUTEREA

Proiectul de buget, avizat

Guvernul a avizat proiectul de buget pentru acest an şi va transmite documentul spre Parlament, pentru amendamente şi votul final. Conform ultimelor date prezentate de Ministerul Finanţelor, proiecţia bugetară este construită pe o ţintă de creştere economică de 1,6% şi un Produs Intern Brut de 623,3 miliarde lei. Veniturile bugetului consolidat sunt proiectate la 209,2 miliarde lei (reprezentând 33,6% din PIB), iar cheltuielile bugetului general consolidat ar urma să atingă 222,6 miliarde lei (35,7% din PIB), deficitul astfel rezultat fiind calculat la 13,3 miliarde lei (2,1% din PIB).

Cartel ALFA: Proteste de stradă, dacă salariul minim va fi de numai 800 de lei

Reprezentanţii Cartel ALFA vor analiza posibilitatea organizării unor proteste de stradă în perioada următoare, dacă autorităţile vor rămâne ferme în decizia de majorare a nivelului salariului minim până la un maxim de numai 800 de lei în acest an, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Liviu Apostoiu, vicepreşedintele CNS "Cartel Alfa". "Nivelul salariului minim garantat în plată trebuie să ajungă la 850 de lei, orice sumă inferioară acestei valori fiind o piedică pentru creşterea pieţei de consum din România. În plus, creşterea salariului minim ar duce la scăderea numărului ajutoarelor sociale, ceea ce ar diminua presiunea exercitată în acest moment asupra bugetului de stat", a afirmat Liviu Apostoiu.

ROMANIA LIBERA

Două modele pentru viitorul Uniunii Europene. Cum va juca România?

Pe fondul discuţiilor din ultimii ani privitoare la o integrare mai profundă între statele membre care să ducă la formarea Statelor Unite ale Europei, propunerile lui David Cameron merg în direcţia opusă, în sensul unei Uniuni "flexibile, adaptabile şi deschise", care să aibă în centru piaţa comună, nu integrarea politică. În primul rând, pentru a întări competitivitatea, în centrul Uniunii Europene trebuie să rămână Piaţa Unică. Soluţia lui Cameron nu este o Uniune mai "strânsă" din punct de vedere politic, ci o extindere şi o consolidare a Pieţei Unice pentru a stimula schimburile, productivitatea şi competiţia. Cameron a nominalizat liberalizarea pieţei energiei, a serviciilor şi a serviciilor digitale, precum şi scoaterea întreprinderilor mici şi mijlocii de sub imperiul directivelor europene.

Secretele produselor minune din România care i-au înnebunit pe britanici

Englezii au adus capitalul, românii adună fructele, tot ei le transformă în bunătăţi tradiţionale pe care le vând în România, dar mai ales în Marea Britanie. Marfa este promovată pe piaţa londoneză cu ajutorul imaginii prinţului Charles. Iată reţeta de succes, acum, în plină criză economică, a fabricii de sucuri şi gemuri din Saschiz. Să construieşti o afacere din care să nu câştigi doar tu, patronul, ci şi angajaţii tăi, asigurând o pâine unei întregi comunităţi şi mai ales să exploatezi, în beneficiul tuturor, exact potenţialul localităţii în care te afli. Deja e o limbă străină pentru noi, românii, mai ales în perioada asta nefastă, de criză, în ceea ce priveşte modul de a vedea o astfel de activitate economică. Şi chiar este, conceptul fiind aplicat de nişte englezi, care au venit la Saschiz, o comună cu vreo 2.500 de suflete, aflată nu departe de limita sudică a judeţului Mureş.

ZIARUL FINANCIAR

Energia verde fierbe. Investiţii de 3 mld. euro aşteaptă cu sufletul la gură verdictul în "dosarul subvenţiilor"

Reducerea probabilă a schemelor de finanţare pentru energia produsă de eoliene şi de solare i-a pus pe jar pe investitori şi pe avocaţi. Investitorii în energia verde, domeniu care a înregistrat un adevărat boom în ultimii trei ani atrăgând investiţii de peste 3 mld. euro, fierb în contextul în care bursa zvonurilor privind modificarea schemei de sprijin pentru acest sector creşte de la o zi la alta. Oficial nu se comunică nimic. Neoficial, toate scenariile se iau în calcul. Pe de o parte sunt banii deja alocaţi în acest domeniu, dar şi cele 4,5 miliarde de euro care ar putea fi atrase până în 2020, iar pe de altă parte este povara unor facturi tot mai mari, suportată mai ales de industrie. Presiunile sunt uriaşe, spun oamenii din piaţă.

În timp ce investitorii şi brokerii sunt tot mai puţini de la o zi la alta, pe piaţa de capital a apărut o nouă meserie: "specialistul"

În timp ce numărul investitorilor la bursă şi al brokerilor scade puternic de la un an la altul, Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC), asociaţie nou înfiinţată şi condusă de avocatul Cristian Duţescu, a înregistrat meseria de "specialist în piaţa de capital" în Codul Ocupaţiilor din România, demers prin care îşi propune să crească standardele profesionale ale persoanelor active în acest domeniu. În perioada următoare, organizaţia va elabora standardele ocupaţionale ale specialistului în piaţa de capital pentru a fi avizate de Ministerul Muncii. Pentru a activa pe piaţa de capital, specialistul va avea nevoie de autorizarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, autoritatea de reglementare. Specialistul intră astfel pe lista ocupaţiilor specifice pieţei de capital, precum analist investiţii, agent de bursă, manager de fond de acţiuni sau consultant.

Adrian Porumboiu: Statul poate aduce uşor la buget 9 mld. euro dacă vinde cele 300.000 ha de teren arabil pe care le deţine

Adrian Porumboiu, antreprenor care controlează grupul de firme Racova Vaslui, un business în agricultură şi industria alimentară de 140-150 mil. euro anual, spune că statul poate aduce la buget 9 miliarde de euro dacă scoate la vânzare cele 300.000 de hectare de teren arabil administrate în prezent de Agenţia Domeniilor Statului. Aceste 300.000 de hectare au rămas o adevărată oază de bucurie. Trebuie să vorbim de o economie liberă şi nu de o economie de stat, iar cei care concesionează trebuie să ofere preţul de pe piaţă", a declarat ieri la ZF Live Adrian Porumboiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb