REVISTA PRESEI - 24.09.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 septembrie 2010

ADEVĂRUL

Fondul Proprietatea, sub asediul speculatorilor

Acţionarii sunt presaţi să-şi vândă titlurile chiar în sediul Autorităţii de Restituire a Proprietăţilor. În timp ce autorităţile tergiversează acordarea de acţiuni, samsarii îi vânează pe foştii proprietari pentru a le cumpăra ieftin titlurile purtătoare de dividende. Sunt zeci, poate sute de foşti proprietari, pentru care ziua de luni, 27 septembrie, este extrem de importantă: doar cei înscrişi la acea dată în Registrul Acţionarilor FP vor primi, în octombrie, dividende pe anii 2008 şi 2009. Or, pentru a primi acţiuni, trebuie să obţină o decizie de emitere de la ANRP, însă tocmai această decizie întârzie exasperant de mult să apară.

În cinci minute, cu banii jos

Pe acest fond, speculatorii au încins piaţa neagră cu oferte tot mai tentante, ridicând preţul propus până peste pragul de 0,5 lei/acţiune (astă-vară, preţul acestora era puţin peste 0,3 lei, faţă de valoarea nominală de un leu). Printre ceilalţi foşti proprietari aflaţi ieri în curtea ANRP se numără şi deţinători doar de dosare de restituire (care urmează a fi convertite în acţiuni). "Pentru dosare, samsarii ne oferă 0,3 lei per acţiune", ne-au spus deţinătorii.

Băsescu incită PSD şi PNL să-l suspende

În plin scandal legat de fraudare a votului la Legea pensiilor, Traian Băsescu s-a lansat într-un şir de atacuri dure la adresa liderilor PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Cu toate că nu mai poate candida pentru un nou mandat, preşedintele are o miză personală - aceea de a-şi apăra scaunul de o nouă suspendare. Încercarea sa de a acoperi disputele legate de Legea pensiilor prin acuzaţiile potrivit cărora Victor Ponta i-a "trădat" pe pensionari şi prin cuvinte grele aruncate liderilor Opoziţiei au avut însă ca efect tocmai ameninţările cu suspendarea.

Fraudarea pensiilor, motiv de suspendare

În lipsa unei majorităţi PSD-PNL bătălia rămâne deocamdată la nivel de imagine. Preşedintele, aflat în scădere în sondajele de opinie, încearcă "să îşi scoată la lumină" adversarii clasici care să îi remobilizeze electoratul. Victor Ponta a declarat ieri că va demara procedurile de suspendare în cazul în care şeful statului va promulga Legea pensiilor. Liderul PSD a precizat că l-a informat ieri pe ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, în legătură cu demersurile de suspendare a şefului statului.

Angela Similea şi Victor Surdu, executati silit

Îndrăgita interpretă şi soţul său nu şi-au achitat creditele contractate şi s-au trezit cu bunurile sechestrate. Cântăreaţa Angela Similea (63 de ani), şi soţul său, deputatul PSD Victor Surdu (63 de ani), au fost executaţi silit pentru un împrumut bancar nerambursat de circa 700.000 de euro. Banca Intesa Sanpaolo România urmează să scoată la licitaţie două imobile, un service auto din localitatea Afumaţi şi un apartament din Bucureşti, aflate în proprietatea Angelei Similea şi a lui Victor Surdu. Problemele financiare ale cuplului îşi au originea într-un împrumut, de 698.000 de euro, obţinut în februarie 2007, de societatea lui Victor Surdu, care opera service-ul.

Foştii comisari UE, plătiţi pentru readaptare

Ex-membrii Executivului european pot primi, timp de trei ani, indemnizaţii pentru readaptarea pe piaţa muncii, dar şi salarii. Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, se numără printre cei 17 foşti comisari care se află încă pe statul de plată al Comisiei Europene. Aceştia încasează sume frumuşele care, oficial, le sunt oferite pentru a-i ajuta să se "readapteze" pe piaţa muncii, deşi ei sunt angajaţi la companii private, firme de lobby sau deţin funcţii importante în ţările lor de origine. Timp de trei ani, foştii comisari au dreptul să primească o sumă echivalentă cu 40-65 la sută din salariul de bază al unui comisar, adică în jur de 132.000 de euro anual.

SUA şi China încing războiul Yuanului

Americanii vor să aprobe o lege prin care să descurajeze exporturile Chinei. Premierul Jiabao spune că statul nu va ceda presiunilor privind aprecierea yuanului. Relaţiile dintre cele două state încep să se deterioreze, iar oficialii se "duelează" în declaraţii usturătoare. Congresul SUA a finalizat un proiect legislativ care permite Departamentului Comerţului să ia în considerare subaprecierea yuanului, moneda naţională a Chinei, atunci când calculează taxele pentru importurile din acest stat.

CURENTUL

Masoneria română şi conducătorii lojelor, pentru prima oară la vedere

Masoneria este văzută în fel şi chip astăzi - în mare parte fiind mult gonflat "renumele" organizaţiei. Legendele, beletristica, producţiile cinematografice şi înclinaţia naturală a oamenilor către "mistere" şi "lumi secrete" au dat o aură specială membrilor masoneriei. Ca orice organizaţie cu nuclee policentrice, a devenit o reţea. Ca orice reţea, a fost infiltrată de alte reţele mai bine camuflate. La noi, în prezent, reţeaua celor peste 300 de Loje masonice numără peste 8.000 de membri. La vârf, cei 8.000 sunt reprezentaţi de 330 de venerabili, ale căror nume apar pentru prima oară în presă, în exclusivitate, în "Curentul".

Guvernul-marionetă din umbra dictatorului-păpuşar Crinuţ

Nu mai este nici măcar o constatare că pe tot parcursul noului său mandat de şef al liberalilor, Crinuţ a impus în rândul "galbenilor" o aşa-zisă disciplină de fier cu nuanţe din ce în ce mai pronunţate de totalitarism. Ce îl deosebeşte însă pe Antonescu de toţi marii dictatori este că măcar fiecare a susţinut un program propriu de dezvoltare a statelor pe care le-au condus. Deci nici şef de stat, nici dictator. În schimb, inspirat poate de piesele de teatru şi - de ce nu - de sonetele lui Shakespeare, păpuşarul Crinuţ s-a gândit că ar rupe gura târgului dacă ar importa din Marea Britanie, leagănul democraţiei, şi în România tiparul "guvernului din umbră" (shadow government).

Marşarier de Tia Şerbănescu

Protestul organizat miercuri de Sanitas şi CNSRL a reunit câteva mii de sindicalişti aduşi din toată ţara ca să bulverseze Capitala pentru a cere revenirea salariilor la sumele iniţiale, mărirea salariului minim la 750 de lei şi stoparea disponibilizărilor. Cererile sunt imposibil de satisfăcut după cum bine ştiu şi liderii sindicali care i-au convocat la "marşul sărăciei" pe parcursul căruia participanţii au încins o horă după ce au bombardat cu ouă Ministerul Muncii. Ce risipă! De ce n-or fi dat ouăle la săraci dacă tot era marşul sărăciei? De altfel, dacă disperarea e atât de mare, nu era mai bine ca sindicatele să-i ajute cu banii cheltuiţi pe miting (120.000 de euro) pe membrii lor de sindicat?

CURIERUL NAŢIONAL

Ce şansă va avea România după criză?

La un seminar pe teme economice, Luca Serena presedintele Unimpresa: Pentru a merge mai departe şi după criză, nu trebuie să pierdem oportunităţile ivite. George Constantin Păunescu (ACPR): Patronatele române trebuie să colaboreze cu cele italiene pentru a găsi soluţiile viabile. Giovanni Ravasio: Ultimul lucru care i-ar trebui României acum ar fi o creştere economică nesustenabilă. Şeful diviziei CE pentru Cehia, România, Polonia şi Slovacia, Laurent Moulin, a declarat că FMI şi UE sunt mulţumite de evoluţia programului de asistenţă semnat cu România, acesta fiind "pe calea bună", chiar dacă au existat întârzieri.

Lazea: Investitorii se panichează la un deficit de cont curent ridicat

România trebuie să privească spre viitor în termeni de creştere economică sustenabilă, nu neapărat ambiţioasă, dar care lasă loc autofinanţării, şi nu îndatorării progresive, a declarat Valentin Lazea, economist şef al BNR. "Trebuie să privim către viitor în termeni de rată de creştere sustenabilă a PIB-ului, nu neapărat de creştere ambiţioasă, care lasă loc autofinanţării, şi nu îndatorării progresive", a spus Lazea. El a explicat că scăderea economiei este cauzată în primul rând de faptul că PIB-ul a crescut prea rapid în ultimii ani, ceea ce a fost o evoluţie forţată, care a depăşit rata optimă, şi în al doilea rând întrucât structura PIB nu a fost potrivită.

Croitoru: Un nou acord cu FMI ne-ar aduce finanţări mai ieftine

"România va trebui să se împrumute în continuare de pe pieţele internaţionale". MFP are în vedere, pentru următorii trei ani, contractarea unor împrumuturi externe într-un program de finanţare pe termen mediu. Drăgoi: Este posibil să ne împrumutăm de pe piaţa din SUA la începutul anului 2011. România va trebui să se împrumute în continuare de pe pieţele internaţionale, iar un nou acord cu FMI în 2011 ar putea asigura finanţări mai ieftine, a declarat ieri Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României. Un acord de tip precautionary stabileşte o valoare a împrumutului, dar tragerile nu sunt efectuate automat, ci doar dacă este necesar.

Parlamentul European reformează arhitectura europeană de supraveghere financiară

Lupta pentru întărirea sistemului european de supraveghere financiară a durat mai bine de un an. PE a adoptat un pachet de reforme ce schimbă fundamental modul de supraveghere a băncilor, pieţelor bursiere şi a companiilor de asigurări. Sesiunea Parlamentului European, ale cărei lucrări au luat sfârşit ieri, a avut o agendă axată aproape exclusiv pe problemele economice ale Uniunii Europene. Comisiile existente în acest moment dispun doar de puteri consultative. Ele pot stabili, conform statutului actual, doar orientări şi recomandări ce nu sunt obligatorii. Supervizorii naţionali ai instituţiilor financiare transfrontaliere pot coopera cu autorităţile de supraveghere, dar în cazul dezacordurilor nu există niciun mecanism care să poată găsi o soluţie

În ce constă reforma

Până în ianuarie 2011 vor fi create trei Autorităţi europene de supraveghere (AES), cu sediile la Londra, Frankfurt şi Paris, înlocuind actualele comitete de supraveghere. Competenţele AES vor fi mult mai importante decât natura consultativă a actualului sistem, urmând ca în viitor să dispună de noi prerogative, în virtutea clauzei de revizuire. Va fi creat, de asemenea, un Consiliu European pentru riscuri sistemice (ESRB), cu misiunea de a detecta crizele în stadiu precoce, respectiv de a monitoriza şi a avertiza în cazul acumulării de riscuri în economiile europene.

Eurodeputaţii de dreapta vor un impozit european

Grupul conservator PPE, principala formaţiune politică din Parlamentul European, s-a pronunţat în favoarea instituirii unui impozit european, în cadrul viitorului buget al UE. Scopul declarat: constituirea de resurse proprii ale Uniunii. "Trebuie pusă pe tapet în mod clar ideea resurselor proprii ale UE, inclusiv cea a unui impozit european", a declarat la întâlnirea sa cu presa Joseph Daul, preşedintele grupului Partidului Popular European (PPE). Această taxă ar putea fi instituită, potrivit lui Daul, asupra tranzacţiilor financiare sau asupra emisiilor de CO2. El a mai precizat că impozitul respectiv "trebuie stabilit la nivel european, pentru a se evita distorsiunile de concurenţă"

EVENIMENTUL ZILEI

Sebastian Lăzăroiu: "Nemulţumirile s-ar putea transpune într-un vot pentru demiterea preşedintelui"

EXCLUSIV EVZ. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu declară la "Interviurile 2+1" că pe fondul nemulţumirilor populaţia ar putea vota pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dacă acesta va fi suspendat de către Parlament. Lăzăroiu arată totuşi că procedura de suspendare este mai dificilă decât în 2007. "Având însă în vedere precedentul din 2007 se poate ajunge la suspendare fără ca parlamentarii să aibă un motiv constituţional. Dar e greu să se ajungă la referendum pentru că nu au majoritate în parlament. Şi există şi alte filtre instituţionale care să împiedice acest abuz", a declarat Sebastian Lăzăroiu la "Interviurile 2+1".

Planul suspendării, încurcat de Curtea Constituţională

Dacă reuşesc să formeze majoritatea parlamentară care să-l suspende pe Băsescu, PSD şi PNL trebuie să treacă şi de constituţionalişti pentru a-l trimite pe preşedinte la referendumul de demitere. Chiar dacă opoziţia ar mobiliza o majoritate parlamentară antiprezidenţială, potrivit ultimei modificări a legii CC, aflate în acest moment la promulgare, hotărârea parlamentului de suspendare a şefului statului poate ajunge pe masa magistraţilor constituţionalişti, care au ultimul cuvânt. Asta în condiţiile în care, până acum, Curtea nu avea decât un rol decorativ, putând să dea doar un aviz consultativ pe cererea de suspendare.

Modificări în sesiunea extraordinară

Securizarea scaunului lui Băsescu a fost rezolvată de PDL. Democrat-liberalii au promovat o modificare a legii Curţii Constituţionale, potrivit căreia şi hotărârile parlamentului, acte prin care se face şi suspendarea preşedintelui, să poată fi atacate, fapt care nu era posibil până acum. După ce a fost adoptat de Senat, în sesiune extraordinară, actul normativ a trecut miercuri şi de Curtea Constituţională, unde fusese contestat de PSD, şi este acum pe masa preşedintelui pentru promulgare. Astfel, dacă PSD şi PNL reuşesc să treacă prin parlament o hotărâre de suspendare, potrivit noii legi, aceasta poate ajunge la Curte la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere ale parlamentului, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau 25 de senatori.

Impozitul de 3% pe afacerile microfirmelor ar putea reveni

Coaliţia de guvernare a cerut Ministerului Finanţelor să analizeze cum va arăta bugetul dacă va fi reintrodus acest bir. În paralel, se pregăteşte înlocuirea impozitului minim cu forfetarul. Guvernul se pregăteşte să reintroducă impozitul de 3% pentru microîntreprinderi, după ce a decis să renunţe la acest regim special de taxare pentru firmele mici de la începutul acestui an. Specialiştii din Ministerul Finanţelor au misiunea să facă, până săptămâna viitoare, estimările bugetare pentru eventualitatea în care va fi reintrodus acest impozit. Totodată, vor prezenta şi estimările privind reducerea veniturilor bugetare dacă se elimină impozitul minim", au declarat, pentru EVZ, surse din cadrul Coaliţiei de guvernare.

Băncile vor să discute şi să evite procesele

Două dintre băncile împotriva cărora s-au format grupuri de clienţi nemulţumiţi sunt pregătite să evite scandalul prin negocieri cu debitorii. Oficialii a două dintre băncile care sunt pe lista celor care ar urma să fie date în judecată de către clienţii nemulţumiţi ne-au declarat că încearcă în continuare să rezolve problemele cauzate de Ordonanţa 50 pe căi amiabile şi agreate de ambele părţi. Cu toate acestea, Mitică Tararache, directorul direcţiei de Credite persoane fizice din cadrul Raiffeisen Bank, spune că impactul asupra băncii va fi de milioane bune de euro.

FINANCIARUL

Finanţele au preocupări noi: elaborează ghiduri care ne îndeamnă să fim "rezonabili şi oneşti"

Regulile enunţate au doar statut de îndrumare, iar singura lor utilitate este de informare. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat două ghiduri în care le recomandă clienţilor băncilor cum trebuie să procedeze pentru a evita procesele, iar societăţilor comerciale modalităţile de restructurare a obligaţiilor înainte de a ajunge la insolvenţă. Aceste reguli nu sunt însă obligatorii, fiind elaborate la solicitarea Băncii Mondiale.

Studiu SNA: "Financiarul" - singurul cotidian quality care a crescut în audienţă

Potrivit celui mai recent studiu SNA al BRAT, "Săptămâna Financiară" este liderul publicaţiilor de business din România. Financiarul este singurul cotidian quality care a consemnat creşterea numărului de cititori, pe o piaţă în scădere, potrivit celui mai recent val al SNA al BRAT. Astfel, "Financiarul", cotidian de business al Intact Media Group, a punctat o creştere de 7% a numărului de cititori faţă de valul anterior al SNA, ajungând până la 171.000 de cititori în medie pe apariţie. "Săptămâna Financiară" se menţine pe primul loc în topul celor mai citite publicaţii economice, cu 245.000 de cititori în medie pe ediţie.

Emil Boc: "Vom ieşi din recesiune la 6 luni după restul lumii". Restul lumii a ieşit de mult

Singurele ţări din UE care nu au depăşit criza sunt România, Grecia, Lituania, Estonia, Slovenia şi Finlanda. România va ieşi din criză cu cel puţin şase luni mai târziu decât celelalte ţări, pentru că ne-am confruntat cu probleme mai târziu cu şase luni, a explicat premierul. Până la mijlocul lunii iunie 2009 guvernanţii au negat criza, iar şeful statului ne anunţa câteva luni mai târziu şi că am ieşit din recesiune. Ţările în care exportăm au ieşit din recesiune, dar nu au reuşit să ne tragă după ele.

Sunt acţiunile FP în aceeaşi situaţie în care erau SIF-urile în "99?

Preţul titlurilor FP a revenit peste pragul de 0,6 lei în tranzacţiile de la Viena. Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) sunt în aceeaşi situaţie în care erau cele ale SIF-urilor în "99 şi ar putea avea o evoluţie similară după listarea la Bursa, consideră unii dintre brokerii de pe piaţa de capital. Pe de altă parte, alţi brokeri spun că situaţia Fondului este diferită de cea a SIF-urilor de acum 11 ani, în principal în ceea ce priveşte imaginea pe care administratorul acestuia o are în rândul investitorilor. Acţiunile FP ar putea urma acelaşi scenariu cu cel al titlu­rilor SIF Oltenia (SIF5) la începutul anilor 2000, consideră Adrian Lupşan, directorul general adjunct al societăţii de brokeraj In­tercapital Invest.

GÂNDUL

Miniştrii cu credite, nemulţumiţi că băncile i-au tratat fără respect

Printre cei şapte milioane de români care ar fi trebuit să semneze noi contracte cu băncile, ca urmare a ordonanţei ce modifică reglementările creditelor se numără şi membrii guvernului care a emis noua lege. Mai mulţi dintre ei spun că nu au fost chemaţi pentru întocmirea de acte adiţionale şi descriu, pentru Gândul, cum privesc, ca simpli cetăţeni, băncile din România

Ce i-ar putea aştepta pe români în 2011: de la căderea leului la taxe mai mari

Dacă anul viitor România nu va avea o creştere economică de 1-2%, Guvernul ar putea fi nevoit să taie şi mai mult din buget şi să crească din nou impozitele. Pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB impusă de FMI, Guvernul sau BNR ar putea apela la noi tăieri sau majorări de taxe şi impozite, respectiv la deprecierea leului sau la creşterea inflaţiei. Motivul: Guvernul Boc se bazează în respectarea ţintei de deficit bugetar de anul viitor pe faptul că economia locală va creşte cu 1-2% din PIB.

Varujan Vosganian, către Crin Antonescu: "Sunteţi cu PNL ca Nero cu creştinii"

Pentru prima dată de când a devenit preşedintele PNL, o decizie a lui Crin Antonescu a fost contestată virulent într-un for de conducere al partidului. Miercuri, la Delegaţia Permanentă, mai mulţi lideri liberali au constatat felul în care Antonescu a alcătuit guvernul din umbră şi faptul că a anunţat public componenţa lui, înainte de a avea aprobarea partidului. Surse din PNL au relatat pentru gândul că reproşurile au fost făcute, pe rând, de către Ludovic Orban, Varujan Vosganian, Dan Radu Ruşanu, Marian Petrache şi Teodor Atanasiu, unii dintre ei nemulţumiţi că Antonescu nu i-a nominalizat ca miniştri.

Un "şoc al cerealelor", aşteptat pentru 2011

Al treilea producător de grâu, Rusia, trebuie să importe, iar China devine importator de porumb pentru prima oară de decenii încoace. "Credeam că lucrurile se vor calma până în septembrie, dar nu a fost aşa", a spus Abdolreza Abbassian, director în cadrul agenţiei ONU pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) în legătură cu perspectivele unei crize alimentare mondiale. În loc ca numai grâul să fie deficitar, şi alte alimente de bază au avut recolte sub nevoile de consum ale omenirii, estimează oficialul ONU.

JURNALUL NAŢIONAL

De la pixelul albastru la hoţia Robertei

Pentru că a girat votul fraudulos la legea pensiilor, se impune demisia preşedintei Camerei Deputaţilor. O conjuraţie a minciunii şi fraudei acoperă cu falduri murdare regimul Băsescu. Nu trece zi de la Dumnezeu ca ţara să nu fie scurtcircuitată de întâmplări bizare, puse să adauge noi şi noi diversiuni menite să ascundă evidenţa. Exponenţii de frunte ai regimului prezidenţial introdus de facto cu forţa în România au un exerciţiu pervers al transformării albului în negru şi a negrului în alb.

Poporul lui Băsescu, tot mai mic

Doar 240.000 de privitori a captat prestaţia televizată a preşedintelui de miercuri seară. Audienţa lui Băsescu este comparabilă cu interesul pentru un meci prost de fotbal între echipe fără suporteri.

"Dacă noi trebuie să murim, atunci vom muri cu ei de gât!"

Sindicaliştii de la CNS "Cartel Alfa" au început joi protestele în faţa Guvernului. Aproximativ 1.000 de sindicalişti din asistenţă socială, educaţie şi sănătate le-au transmis "omagiile" celor aflaţi în clădirea Guvernului, printre cele mai frecvent scandate fiind îndemnul patriotic "De-mi-si-a!".

ROMÂNIA LIBERĂ

Suspendarea lui Băsescu: a doua încercare?

"Victor Ponta e nimic pentru partid, pentru PSD. Şi el încearcă să se legitimeze prin acţiuni de-acestea, kamikaze. El trebuie să se ducă să-i placă lui Adrian Năstase, să-i placă lui Hrebenciuc, să-i placă lui Ion Iliescu, să-i placă lui Dragnea. El trebuie să facă frumos ca maimuţica, aşa, să placă la foarte mulţi din PSD ca să rămână şef de partid, pentru că el nu controlează nimic acolo. În replică la atacurile lui Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu au anunţat că în cazul în care preşedintele va promulga legea pensiilor, PSD şi PNL se vor mobiliza pentru a declanşa procedurile de suspedare.

Revoluţia lui Vîntu sau pork-ul la români de Cristian Campeanu

Revoluţia lui Vîntu, are loc la Realitatea TV şi numai acolo. De vreo câteva zile, acest post urmăreşte sindicaliştii de la ieşirea din casă până la îmbrânceala din faţa Palatului Victoria. Tot felul de oameni importanţi cer revolte populare, mineriade, cheamă poporul la luptă muncitorească şi... degeaba. 20.000 de sindicalişti din toată ţara nu înseamnă revoltă populară. Atunci, la ce bun toată agitaţia? Din vreo trei motive. Vine bugetul pe 2011 şi, dacă nu dau jos Guvernul acum, se întrevede un an cel puţin dificil pentru PSD/PNL, dar mai ales pentru sponsorii lor. În sfârşit, mai există un efect al uninominalului care în America se numeşte gerrymandering, adică redesenarea circumscripţiilor electorale în avantajul celor de la putere. În condiţiile unui uninominal pur, e foarte posibil ca partide care acum au 20% în sondaje să aibă surprize foarte mari.

ZIARUL FINANCIAR

BNR aruncă în aer prognozele de revenire economică

Banca Naţională a pus sub semnul întrebării, în premieră, prognozele guvernului privind creşte-rea economică şi chiar capacitatea de a corecta deficitul bugetar, prin vocea lui Lucian Croitoru. Creşterea economică ar putea să fie anul acesta "mai negativă" decât proiecţia actuală, care indică deja o contracţie cu 1,9%, a apreciat ieri Croitoru, la un semniar organizat de BNR pe tema adoptării euro. El spune că nici în 2011 Produsul Intern Brut nu va fi semnificativ mai mare. Lucian Croitoru consideră că ajustarea deficitului bugetar va fi foarte dificilă, întrucât una din pârghiile importante era chiar creşterea economiei, care ar fi însemnat o bază mai mare de taxare pentru stat şi, consectutiv, venituri mai mari.

Cu ce propuneri vine Opoziţia: PSD ar vrea patru trepte de taxare a veniturilor, PNL ar micşora cota unică la 10%

Introducerea a patru trepte de impozitare a veniturilor, de 0%, 15%, 25% şi 40%, reprezintă principala măsură de reformă fiscală avută în vedere de PSD prin proiectul programului economic care urmează să fie aprobat la Congresul de pe 16 octombrie ca alternativă politică. Veniturile de până la 1.000 de lei ar fi taxate cu cotă 0, pentru tranşa 1.000 - 2.000 de lei cota va fi de 15%, 25% pentru tranşa 2.000 - 4.000 de lei, respectiv 40% pentru veniturile de peste 4. 000 de lei.

Românii se mai împrumută doar în valută

Volumul creditelor în lei a înregistrat o scădere anuală de aproape 9% în termeni reali la nivelul lunii august, declinul accentuându-se în ultimele luni deşi BNR a menţinut dobânda-cheie la 6,25% pe an.

Astfel, ponderea creditului în moneda naţională în totalul creditului neguvernamental a scăzut la 37,6%, de la peste 40% în urmă cu un an. Se îngustează astfel şi mai mult canalul prin care banca centrală îşi poate transmite în economie deciziile de politică monetară. De fapt, BNR a încurajat creditul în valută prin reducerea rezervelor minime obligatorii în monedă străină de la 40% la 25%, în timp ce rezervele la lei au scăzut numai de la 20% la 15%, fiind îngheţate din iulie 2009.

Boagiu recunoaşte: rezultate dezastruoase la transporturi

Anca Boagiu, ministrul transporturilor şi infrastructurii, a recunoscut că rezultatele ministerului, a cărui conducere a preluat-o în septembrie, sunt dezastruoase, anunţând demiterea lui Dorina Tiron, directorul general al Com-paniei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR). "Răspunderea pentru aceste rezultate dezastruoase pentru România trebuie să fie şi managerială, nu doar politică, pentru că ele au prejudiciat procesul de absorbţie a fondurilor europene pentru infrastructură, atât a celor preaderare, cât şi a celor aferente Programului Operaţional Sectorial-Transport.

Erste a luat acţiuni BCR de 2,3 mil. euro de la salariaţi

Oferta de cumpărare de acţiuni BCR adre-sată de grupul austriac Erste salariaţilor băncii ro-mâneşti a fost subscrisă de 319 acţio-nari ai BCR, reprezentând 23% din numărul total al acţionarilor minoritari.

Numărul de acţiuni subscrise, de circa 700.000, reprezintă însă doar 0,088% din capitalul băncii, în condiţiile în care salariaţii mai deţineau înaintea ofertei circa 0,572% din acţiunile BCR (4,53 milioane de acţiuni). "Oferta făcută salariaţilor BCR nu a vut drept scop principal achiziţionarea cât mai multor acţiuni, ci, mai curând, am intenţionat să le dăm posibilitatea de a-şi exercita dreptul fundamental de a tranzacţiona acţiuni BCR, atât timp cât banca nu este listată", a declarat Alina Costache, ofiţerul de presă al Erste Group.

OMV Petrom investeşte 25 mil. euro pentru a căuta noi zăcăminte

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, va investi în următorii ani 25 mil. euro pentru explorarea a două perimetre în jurul localităţilor Adjud şi Urziceni. Compania a încheiat în acest scop un parteneriat cu grupul american Hunt Oil, una dintre cele mai mari companii petroliere independente din lume. "Acest parteneriat reprezintă un pas important în activitatea noastră, fiind primul joint-venture pentru explorare onshore. Împreună cu Hunt Oil Company România vom investi circa 25 mil. euro în următorii ani, în cadrul acestui proiect", a declarat Johann Pleininger, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie.

Străinii au cumpărat 1,5% din păduri

Investitorii străini au ajuns să deţină în jur de 100.000 de hectare de păduri pe piaţa locală, adică 1,5% din fondul forestier al României, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor jucătorilor din piaţă. Cele mai recente achiziţii au fost făcute de către fondul german de investiţii Nordcapital, care a cumpărat 1.200 de hectare, şi grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, care a luat 5.000 de hectare la Bicaz. Un alt investitor semnificativ în păduri este grupul finlandez Tornator, care deţine 12. 000 de hectare conform ultimelor informaţii disponibile.

CEC vrea să fie "banca de casă" a populaţiei din oraşe mici şi rural

Banca de stat CEC Bank are ca principal obiectiv strategic în zona riscului operaţional repoziţionarea ca "bancă de casă" a populaţiei, segmentul de clienţi-ţintă fiind constituit din persoanele fizice şi IMM-urile din zona rurală şi din oraşele cu până la 50.000 de locuitori, potrivit unui raport publicat de bancă. De asemenea, CEC urmăreşte fidelizarea clientelei formate din companii, precum şi atragerea de clienţi din agricultură pe care să-i sprijine în atragerea de fonduri europene.

Continuă prăbuşirea pieţei leasingului: -30% în S1

Piaţa de leasing îşi continuă scăderea dramatică, în primul semestru valoarea totală a finanţărilor acordate coborând cu 30%, la 543,7 milioane de euro, potrivit Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB). În aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa s-a ridicat la 776,6 milioane de euro. "Şansele ca piaţa să îşi revină substanţial în semestrul doi sunt reduse", afirmă Bas Hoekstra, preşedintele ALB şi directorul general al ING Lease. ALB reuneşte companii din piaţa de leasing cu o cotă de piaţă totală de peste 90%, dar printre membrii asociaţiei se numără şi societăţi de credite de consum.

De ce taxează bancherii diferit aceeaşi muncă la acordarea unui credit?

Chiar dacă numărul comisioanelor pe care bancherii le pot percepe a fost limitat, modul de calcul şi valoarea rămân la discreţia lor. Îşi va spune cuvântul concurenţa? Perceperea unui comision procentual din valoarea creditului la acordarea creditului face ca banca să taxeze diferit clienţii în funcţie de suma împrumutată, deşi volumul de muncă nu are nicio legătură cu valoarea finanţării. Băncile s-au aliniat cerinţelor ordonanţei 50, care prevede perceperea unui singur comision la acordarea creditului - denumit de "analiză dosar" - însă au menţinut formula de calcul, ca procent din suma împrumutată, întrucât reglementările nu vizează şi acest aspect.

Cota de piaţă a BCR la Prima casă 2 sare de 25%

BCR, cea mai mare bancă după active, a acordat până în prezent 2.500 de credite prin programul Prima casă 2, adică peste 25% din numărul total de credite acordate. Cele 19 bănci înscrise în a doua etapă a programului au acordat în jur de 9.800 de credite, potrivit datelor furnizate ZF de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor, instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat pentru creditele luate de populaţie. Din totalul garanţiilor de 700 mil. euro alocate de stat pentru Prima casă 2, s-au consumat până în prezent 370 de milioane. BCR a atras de la Fond cele mai multe garanţii pentru clienţi, pentru credite în valoare de peste 100 de milioane de euro, adică o cotă de piaţă de 27% după valoare. Banca a început de săptămâna aceasta să dea credite şi pentru construcţia de locuinţe în cadrul programului Prima casă 2.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb