• ADEVARUL
• Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu şi Gelu Voican Voiculescu, urmăriţi penal în dosarul Mineriada 1990
Procurorii militari ai Parchetului de pe lângă Curtea Supremă au pus în mişcare acţiunea penală, pentru infracţiuni contra umanităţii, împotriva lui Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru şi Florescu Mugurel Cristian. Inculpaţii sunt acuzaţi de reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.
• Adevărul despre evenimentele din Decembrie 1989. Faptele pentru care ar putea fi incriminat Ion Iliescu
În contextul redeschiderii dosarului Revoluţiei din Decembrie 1989, pentru pedepsirea celor vinovaţi de numărul mare de morţi şi răniţi, istoricul Constantin Corneanu face mai multe precizări privind o posibilă acuzaţie la adresa fostului preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, Ion Iiescu, respectiv solicitarea sprijinului militar al URSS, fapt ce a stârnit numeroase controverse. Potrivit istoricului Constantin Corneanu, o sumă întreagă de informaţii provenite din cercetarea radio-electronică şi goniometrare, precum şi o serie de mărturii ale participanţilor la evenimente, au conturat imaginea unor intense pregătiri pentru intervenţie militară sovietică împotriva României socialiste în perioada 17 - 22 decembrie 1989.
• Ce şanse are Dragnea să o impună premier pe Sevil Shhaideh cu mâna CCR
PSD intenţionează să genereze un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Preşedinţie, în situaţia în care Klaus Iohannis va desemna un alt premier decât Sevil Shhaideh. Teoretic, şansele PSD sunt minore, având în vedere că argumentele PSD se referă la o decizie a CCR din 2014, care nu este deloc valabilă. Constituţional, desemnarea premierului rămâne atributul preşedintelui. Totuşi, PSD are majoritate la CCR. Încă din campania electorală, social-democraţii, în frunte cu Liviu Dragnea, au vorbit despre o decizie a Curţii Constituţionale din 2014, care îl obligă pe preşedintele Klaus Iohannis să desemneze în funcţia de premier pe candidatul propus de partidul sau coaliţia de partide care au majoritatea parlamentară.
• 25 de ani de la prăbuşirea imperiului sovietic
Pe 25 decembrie 1991, Mihail Gorbaciov lua act de destrămarea URSS şi îşi anunţa demisia la televizor. Acum, el crede că o nouă uniune a fostelor republici sovietice este posibilă, prin voinţa tuturor. Destrămarea URSS a început practic din momentul citirii primei declaraţii de independenţă, la 11 martie 1990, în Lituania. Şi Congresul Deputaţilor Poporului din Rusia (pe atunci, încă Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă) a proclamat o declaraţie de suveranitate, la 12 iunie 1990. Un an mai târziu, la 12 iunie 1991, Boris Elţîn era ales preşedinte al Federaţiei Ruse, învingându-l pe candidatul preferat de Gorbaciov, Nikolai Rîjkov, după o campanie în care a denunţat "dictatura centrului".
• Deutsche Welle: Şahul şi aroganţa lui Dragnea
Uneori, ca Adrian Năstase, politicienii sunt intriganţi, corupţi şi hulpavi. Mulţi, ca Ponta, sunt nu doar mincinoşi, ci hoţi (plagiatori) şi impostori. Mulţi sunt machiavelici, precum liderii României din fazele ei acut nedemocratice. Ori refractari la sfaturi bune. E Liviu Dragnea altfel? Unii observatori, educaţi în tradiţia cultului personalităţii, îl zugrăveau recent, după ce infractorul de drept comun aflat în fruntea PSD a câştigat o putere la care nu visase nici măcar el, ca fiind, "mare şahist". "Isprava" sa? Avansarea propunerii de prim-ministru în persoana doamnei Sevil Shhaideh.
• Se va putea fuma cam peste tot. Noii aleşi vor umbla iar la legea anti-fumat, adoptată anul acesta
Legea anti-fumat a dat mari bătăi de cap, atât industriei tutunului cât şi celor care au faceri în domeniul turismului sau sunt proprietari de restaurante, baruri sau cafenele. Actul normativ nu este deloc pe placul aleşilor, care sunt nevoiţi să îşi satisfacă viciul pe unde apucă, atunci când sunt la serviciu. Unul dintre cei mai vehemenţi aleşi care vrea să schimbe legea este chiar şeful PSD Liviu Dragnea, care îşi va mobiliza oamenii din partid să voteze pentru a schimba legea. "Dragnea, care e fumător înrăit, a decis în sesiunea trecută să votăm pentru legea care interzice fumatul în speranţa că se va lăsa de fumat, dar nu s-a întâmplat asta. Ne-a spus că va face tot posibilul să se schimbe legea, chiar în prima lună de muncă", a spus un deputat PSD.
• Faimosul complex Amfiteatru-Belvedere-Panoramic, gloria turismului comunist, a fost cumpărat
Investitorul libanez Mohammad Murad a mărturisit că visa în anii '80 la "coroana" litoralului românesc. El a încercat să cumpere complexul încă din 2002. "Amfiteatru-Belvedere-Panoramic by Phoenicia" va fi transformat într-o oază cu circuit închis. "Pe vremea când eram student la Medicină, am purtat în sufletul meu, respectul şi admiraţia pentru acest minunat complex, şi niciodată nu m-am gândit că aş putea deveni proprietarul. Cu toate că acest amănunt contează mai mult sau mai puţin. Voi încerca să reîntorc istoria punând din nou coroana pe fruntea litoralului românesc şi acest complex va redeveni ceea ce a fost odată sau chiar şi mai mult. Numai prin investiţie putem repune România pe harta turismului mondial", a mărturisit Mohammad Murad.
• Rogozin nu a putut ajunge la Chişinău
Avionul care se deplasa spre Chişinău şi în care se afla vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, nu a putut ateriza în capitala Moldovei vineri, 23 decembrie, din cauza ceţii. Acesta s-a îndreptat spre Budapeşta, scrie hotnews.ro. "În pofida sancţiunilor eu am ajuns în UE. După ce se îmbunăteţeşte timpul voi zbura spre Chişinău la o întrevedere cu preşedintele Moldovei, Igor Dodon. Din cauza ceţii nu am putut ateriza, am zburat deasupra vreo 40 de minute", scrie Rogozin pe Facebook. MAE de la Bucureşti precizează că sancţiunile nu-i interzic lui Rogozin survolul în avioane care efectuează curse regulate, notează hotnews.ro Rogozin a anunţat vineri pe Twitter că aeronava sa ar fi tranzitat spaţiul aerian al României, ceea ce ar încălca sancţiunile impuse oficialului rus de către Uniunea Europeană.
• Putin se autoinvită în Statele Unite
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat vineri pregătit să efectueze o vizită în Statele Unite, dacă preşedintele ales Donald Trump i-ar trimite o invitaţie, relatează The Associated Press (AP). "Dacă Trump mă va invita în vizită în Statele Unite, cu siguranţă mă voi duce", a declarat Putin pentru presa rusă, după mega conferinţa maraton de sfârşit de an pe care a susţinut-o vineri, transmite AP, potrivit news.ro. Putin declarase anterior, în cadrul întâlnirii cu presa rusă şi străină, că o eventuală întrevedere a sa cu Trump ar putea avea loc odată cu definitivarea noii administraţii de la Casa Albă. Potrivit Reuters, el a declarat că speră să discute cu Trump despre normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări. Liderul de la Kremlin afirmă că este de acord cu evaluarea lui Trump potrivit căreia relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia sunt sărace.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Putin, declaraţie fără precedent. Liderul rus ar putea DISTRUGE orice naţiune: "Suntem mai puternici decât toţi"
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a arătat foarte încrezător în viitor la conferinţa sa de presă anuală, desfăşurată vineri. El a vorbit despre un an în care cel puţin pe planul politicii externe s-a întâmplat cam tot ce a vrut, printre care victoria lui Donald Trump. 'Partidul Democrat nu a pierdut doar alegerile prezidenţiale, ci şi Senatul, unde republicanii au majoritatea, şi Congresul, unde republicanii au de asemenea majoritatea. Este acest lucru cauza a ceva ce noi, sau eu, am făcut ?', s-a întrebat ironic liderul de la Kremlin. Putin a făcut aluzie la scutul antirachetă amplasat de SUA în Europa de Est, spunând că Rusia are arme care pot depăşi "umbrela antinucleară" creată de SUA. El a estimat totodată că Rusia este astăzi 'mai puternică decât orice agresor potenţial'.
• Oana Stancu s-a prăbuşit in studioul Antena 3
Oana Stancu Zamfir, realizatoarea emisiunii Exces de Putere de la Antena 3, a provocat stupoare în platoul în care abia sosise invitata sa specială Irina Loghin, călcând greşit şi prăbuşindu-se în direct. Deşi căzătura a fost spectaculoasă şi, evident, dureroasă, jurnalista s-a ridicat rapid, şi-a luat pantoful care zburase la un metru, s-a retras într-o parte şi a încercat să-şi calmeze invitaţii stupefiaţi de incident. Irina Loghin a părut cea mai afectată de acest accident, iar Oana Stancu s-a văzut nevoită să repete de mai multe ori "sunt ok, sunt ok" pentru ca doamna muzicii populare să-şi revină şi să poată "interpreta" playbackul cu care venise pregătită.
• Marian Munteanu, prima reacţie după ce Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu şi Gelu Voican Voiculescu au fost INCULPAŢI
"Societatea românească aşteaptă de multă vreme nişte răspunsuri cu privire la lucruri grave care s-au întâmplat şi în decembrie 89 şi ulterior, dar, pe lângă raspunsurile, pe care poate le vom obţine de această dată, nădăjduiesc că vor ieşi la lumina mai multe lucruri cu privire la un enorm angrenaj care controlează zone semnificative din instituţiile statului român, din zone diverse ale societăţii. Dacă au putut bloca o anchetă cu privire la lucruri atât de grave, pentru că e o anchetă tergiversată, vă daţi seama ce forţă au avut aceste zone şi ce consecinţe s-au putut produce pentru întreagă societate, care a fost bulverstă şi năpădită de minciuni, manipulări, dezinformări, intervenţii politice, media, ong-iste. Nu m-a întrebat nimeni nimic cu privire la ce s-a întâmplat acolo, şi totuşi sunt unul dintre martori,", a declarant Marian Munteanu la Digi 24.
• Fostul preşedinte al PNŢCD a fost reclamat la DNA
Pe numele fostului preşedinte al PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a fost formulată o plângere penală la DNA, de către asociaţia Clubul Naţional Ţărănesc- PNŢCD, reprezentată prin preşedintele Andrei Dimitriu şi secretarul general Mihai Grigoriu, potrivit stiripesurse.ro. Motivul ar fi vânzarea frauduloasă a sediului istoric al PNTCD din str. Clemenceau nr.9, sector 1 Bucureşti. În plângere, Pavelescu este acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosire a autorităţii pe care a deţinut-o în cadrul unei formaţiuni politice - Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat - pentru obţinerea pentru sine şi pentru altul de foloase necuvenite prevăzută şi pedepsită de art. 13 din Legea nr.78/2000, modificată si actualizată.
• EGIPTUL amână rezoluţia ONU despre ISRAEL, pentru ca TRUMP să poată interveni
Egipt a amânat un vot la Naţiunile Unite pe un text care condamnă aşezările israeliene din teritoriile ocupate, după ce Israelul i-a cerut lui Donald Trump să intervină. Israelul l-a contactat echipa noului preşedinte al Americii, după ce a aflat că administraţia Obama s-ar putea abţine la votul din Consiliul de Securitate. Iar acest gest ar permite moţiunii să treacă, a declarat un oficial al SUA pentru BBC. Rezoluţia propusă de Egipt cere ca Israelul să nu mai construiască în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, pentru că încalcă legislaţia internaţională. Textul trebuia să se voteze joi în Consiliul de Securitate al ONU, dar Egiptul a retras rezoluţia cu câteva ore înainte de începerea reuniunii.
• JURNALUL NATIONAL
• Crin Antonescu: "Încercarea de invalidare a mandatului lui Liviu Dragnea, o prostie monumentală a PNL"
Oana Stancu Zamfir a prezentat, la "Exces de Putere" a doua parte a interviului realizat pe 21 decembrie cu fostul lider al PNL, Crin Antonescu. S-a discutat despre întreg spectrul politic, iar fostul lider liberal nu s-a sfiit să fie tranşant în ceea ce priveşte mai multe teme. Încercarea de invalidare a mandatului lui Liviu Dragnea, o prostie monumentală a PNL. "Încercarea de a-i invalida mandatul nu este doar incorect, este şi de o monumentală prostie. E vorba de votul acesta. Nu poţi ca pe ceva neîntemeiat să încerci să invalidezi mandatul liderului partidului care a câştigat cu 45%. E o prostie faţă de cei 45%" consideră Crin Antonescu.
• Atentat la Berlin. Poliţia italiană anunţă că suspectul tunisian ar fi fost împuşcat la Milano
Anis Amri, tunisianul suspectat că ar fi fost cel care a condus luni seara un camion într-un târg de Crăciun de la Berlin ucigând 12 oameni, este "fără îndoială" bărbatul care a fost împuşcat de o patrulă a poliţiei la Milano, a confirmat ministrul italian de Interne Marco Minniti, citat de DPA şi ANSA. "În Italia avem un nivel ridicat de control al teritoriului şi în cazul în care un fugar căutat de poliţie, este identificat şi neutralizat. Acest lucru înseamnă că există un sistem care funcţionează", a spus Minniti. Conform DPA, suspectul a fost identificat cu ajutorul amprentelor. Tunisianul a fost ucis într-un schimb de focuri la Milano, scrie Reuters. Conform agenţiei italiene ANSA, schimbul de focuri ar fi avut loc în cursul nopţii, in jurul orei 3 dimineaţa.
• Familia Turcan, creditor al PNL
Famlia preşedintelui interimar al Partidului Naţional Liberal, Raluca Turcan, investeşte, la propriu, bani în formaţiunea politică respectivă. Soţul Ralucăi Turcan, Valeriu Turcan, fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, a împrumutat PNL cu 10.000 de euro, ceea ce reprezintă de două ori valoarea chiriei anuale pe care familia actualului şef al liberalilor a încasat-o de pe apartamentul pe care îl deţine în Bucureşti. Informaţia reiese din ultima declaraţie de avere depusă de Raluca Turcan pe site-ul Camerei Deputaţilor. Astfel, la capitolul "plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate, dacă valoarea de plată anuală a acestora depăşeşte suma de 5.000 de euro", Raluca Turcan menţionează trei investiţii făcute de către soţul său, Valeriu Turcan.
• Hornbach renunţă la lemnul Schweighofer
Hornbach a renunţat la colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer, după cum a anunţat în premieră "Jurnalul Naţional". Retailerul de bricolaj încheie din ianuarie 2017 relaţiile comerciale cu cel mai mare procesator de lemn din România, în contextul în care Holzindustrie Schweighofer se află în central unui uriaş scandal. Hornbach şi-a motivat decizia rezilierii prin faptul că vrea ca toate materialele lemnoase şi produsele din lemn cumpărate de grup să provină din silvicultură sustenabilă. "Ţinem ca furnizorii şi partenerii noştri de afaceri să respecte principiile unei silviculturi responsabile", explică Hornbach România. "Am urmărit atent procesul de recertificare a Schweighofer şi am decis să încetăm colaborarea cu această companie pe segmentul lemnului pentru construcţii şi a lemnului rindeluit", a mai transmis retailerul.