REVISTA PRESEI - 25.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 martie 2011

ADEVĂRUL

Intoxicare în cazul "Şpagă la Mircea Băsescu"?

În timp ce jandarmii şi "mascaţii" dădeau trezirea în toate cele 14 case ale clanului Anghel din Slatina şi Drăgăneşti-Olt, de unde au ridicat sute de mii de euro, bijuterii din aur şi documente importante, o sursă din cadrul anchetatorilor declara că Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării, ar fi fost mituit de Bercea Mondial. Acesta din urmă i-ar fi dat 300.000 de euro pentru a interveni într-unul dintre dosarele sale, urmând ca naşul de botez al nepoatei interlopului să mai primească încă 400.000 de euro. Afirmaţia a fost făcută în prezenţa mai multor ziarişti din presa locală, însă numai reporterii "Adevărul de Seară Slatina" au consemnat-o, iar "Adevărul" a publicat informaţia pe pagina de internet a ziarului, protejându-şi sursa. Magistraţii Curţii Supreme i-au cerut procurorului de caz Eugen Iacobescu, cel care a lansat suspiciunile de mită, să predea dosarul "Sandu Anghel".

Liderul sindical Marius Petcu a fost reţinut pentru 24 de ore pentru şpăgi de mii de euro

Marius Petcu, preşedintele CNSLR-Frăţia şi al Sanitas, a fost prins ieri în flagrant când lua a patra "rată" dintr-o şpagă de 200.000 de euro. Considerat cel mai bogat lider sindical, Petcu a fost ridicat de procurori în timp ce primea mită 40.000 de euro de la un om de afaceri pentru a-i atribui nişte lucrări de renovare. Marius Petcu a luat cei 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, el declarând în faţa procurorilor că aceşti bani reprezentau un împrumut pe care i l-ar fi acordat omului de afaceri în urmă cu două luni, a spus avocatul liderului sindical, Alice Drăghici, potrivit Mediafax. Petcu le-a mai spus anchetatorilor că îl cunoaşte pe Petre Scrieciu de mai mulţi ani şi că joi, când procurorii au organizat flagrantul, omul de afaceri i-a restituit un împrumut pe care liderul de sindicat i l-ar fi acordat în urmă cu două luni, a precizat Alice Drăghici.

Severin, un euro-şpăgar izolat, cu biroul sigilat

În factura trimisă ziariştilor acoperiţi de la "The Sunday Times", Adrian Severin a cerut câte 4.000 de euro pe zi pentru fiecare zi de "muncă". După ce a fost huiduit şi trimis pe ultimul rând al Parlamentului European, ca urmare a scandalului "Euro-şpaga", Severin are acum biroul sub pază, pentru a nu putea sustrage documente.

Patru mii de euro pentru fiecare zi de "muncă". Aşa i-a taxat Severin pe lobbyişti pentru trei zile de "prestaţii de specialitate" legate de schimbarea amendamentului care se referă la prelungirea perioadei în care băncile cu probleme financiare ar trebui să returneze economiile deponenţilor, garantate prin contracte. De fapt, după cum a relatat ulterior europarlamentarul Sebastian Bodu, membru al Comisiei de Afaceri Juridice în care se discuta directiva şi amendamentul cerut de lobbyişti, Severin nu a avut prea mult de lucru.

Fiscul se face că uită ca să taxeze mai mult

ANAF impune plata TVA jurnaliştilor şi artiştilor de-abia după cinci ani, pentru a câştiga din penalităţi şi pentru a evita deducerea cheltuielilor. Dacă Fiscul i-ar fi somat pe "liberii profesionişti" că trebuie să achite TVA încă din 2006, aceştia ar fi putut deduce unele cheltuieli. Acum, sunt slabe şanse ca ei să mai aibă facturi. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că au fost declanşate inspecţii la persoanele fizice care, în perioada 2006-2010, au realizat venituri impozabile din activităţi independente, din drepturi de autor şi din colaborări, ce depăşesc plafonul de scutire de la plata TVA.

Băsescu face pace cu Realitatea TV

Preşedintele a acceptat să dea, miercuri seară, un interviu postului de ştiri după aproape un an şi jumătate de la ultima sa apariţie la Realitatea. Analiştii văd în spatele disponibilităţii lui Băsescu de a discuta cu televiziunile o încercare de reconciliere cu instituţiile, pe care, până acum le blama. Preşedintele Traian Băsescu a acordat miercuri seară un interviu postului Realitatea TV după o îndelungă absenţă. Disponibilitatea preşedintelui de a vorbi la Realitatea TV este cel puţin ciudată având în vedere că în ultimul an Traian Băsescu a fost foarte critic la adresa mogulilor din mass-media. Totuşi, duminică seară preşedintele a intervenit în emisiunea Danei Războiu pentru a face clarificări în chestiunile legate de situaţia din Libia. Dana Războiu i-a precizat că Realitatea TV solicită de două zile un interviu pe chestiunea Libia.

Au rămas la Fukushima deşi ştiu că vor muri

50 de muncitori japonezi au rămas să prevină un "dezastru nuclear total" la centrala Fukushima Daiichi. Operatorul centralei nucleare, Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), a difuzat imagini cu eroii unei naţiuni. După ce cutremurul şi tsunamiul din Japonia au distrus centrala nucleară de la Fukushima, toţi angajaţii au fost evacuaţi de urgenţă. Mai puţin 50 de voluntari. Eroii Japoniei, aşa cum îi numeşte toată ţara asiatică, au rămas să lupte contracronometru pentru a răci reactoarele. Deşi au costume de protecţie, "cei 50 ştiu că aceasta va fi ultima lor slujbă". Potrivit informaţiilor, 6 dintre ei au fost iradiaţi, dintre care 2 au fost spitalizaţi, în timp ce restul au declarat că "ştiu că radiaţiile îi vor ucide".

Mai dispare un ziar: "Gândul"

Cotidianul "Gândul", parte a Publimedia, va renunţa din 8 aprilie la varianta print şi se va dedica exclusiv digitalului (online, variantă pentru iPad şi pentru mobil). Contactat de "Adevărul", Cristian Tudor Popescu, senior editor la "Gândul" şi unul dintre fondatorii ziarului, a refuzat să comenteze măsura motivând că aceasta este o decizie administrativă, iar dânsul nu are asemenea atribuţii. "Pot spune doar că viitorul cotidienelor generaliste de calitate pe print în România este de ordinul anilor", a spus Cristian Tudor Popescu, precizând că va rămâne în echipa editorială a ziarului "Gândul". La rândul său, jurnalistul Mircea Dinescu, fost acţionar al ziarului, a declarat: "Este destul de trist că a fost singurul ziar din România, în ciuda tuturor bârfelor şi măgăriilor care s-au scris că ar fi fost finanţat de Mossad, CIA, KGB şi alţi oligarhi, care a fost făcut din banii puşi de jurnaliştii acţionari. Eu şi acum mai plătesc la creditul de 120.000 de euro pe care l-am făcut atunci pentru lansare".

Hugo Chavez: "Capitalismul ar putea fi de vină pentru lipsa vieţii de pe Marte"

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, şi-a spus marţi punctul de vedere referitor la războiul din Libia, comparând situaţia de pe Pământ cu cea de pe Marte. Chavez a spus că el este de părere că imperialismul şi capitalismul sunt de vină pentru tot răul care are loc în această Galaxie. "Am spus întotdeauna că nu ar fi exclus să fi fost o civilizaţie pe Marte, dar poate au sosit capitalismul, imperialismul şi s-a terminat cu planeta aceasta. Pe planeta Pământ, în urmă cu sute de ani erau păduri întinse, erau fluvii. Acum este deşert", a spus acesta. Preşedintele Venezuelei a adăugat că atacurile Occidentului asupra Libiei vizează rezervele de apă şi petrol.

Preţul crizei din Portugalia: 70 de miliarde de euro

Portugalia ar putea primi un ajutor financiar de până la 70 de miliarde de euro din partea celorlalte state din Uniunea Europeană. Demisia Guvernului de la Lisabona şi respingerea în Parlament a planului de austeritate au crescut probabilitatea ca Portugalia să recurgă la sprijin extern. Portugalia s-a apropiat la doar un pas de solicitarea unui pachet de ajutor extern, după ce premierul Jose Socrates a demisionat înaintea unui summit al Uniunii Europene, care abordează, în aceste zile, problema crizei datoriilor din regiune.

CURENTUL

Vîntu a plătit-o continuu şi pe asociata din Indonezia a lui Nicolae Popa

Deşi a infirmat până acum că a avut vreo relaţie cu firma lui Nicolae Popa din Indonezia, PT Caascorm International Trading, Sorin Ovidiu Vîntu l-a plătit ani de-a rândul, prin intermediul Realitatea Media SA, pe unul dintre administratorii acestei firme. Este vorba despre Carmen Aurelia Popa, acţionar şi administrator al firmei indoneziene, alături de fugarul Nicolae Popa. Conturile firmei înfiinţate de cei doi în anul 2000, la puţin timp după ce Nicolae Popa a fugit din ţară, au fost folosite ulterior pentru transferurile regulate de bani din partea lui SOV, necesare întreţinerii fugarului şi, apoi, sprijinirii acestuia să nu fie descoperit de autorităţile indoneziene.

"Felix" nu este motan, e papagal!

Astăzi ar fi trebuit să se împlinească profeţia "profesorului Dan Voiculescu", alias "Felix", un pedagog uşor agramat, după cum am demonstrat în trecut, care afirma deunăzi că barca marinarului Băsescu se va scufunda, iar până de Buna Vestire, el ne va aduce vestea "cea bună" că "dictatorul" Băsescu va fi suspendat într-o reeditare a uneltirilor trecute. Afirmaţiile erau făcute în contextul în care se plămădea uniunea liber-stângistă USL la care PC se erija în liantul combinaţiei politice. Aşadar, cel mai războinic dintre războinici a vrut să pară dom" profesor Felix, care se bătea cu pumnul în piept că îi va face de petrecanie preşedintelui Traian Băsescu, iar noi vom scăpa definitiv de "dictator", el transformându-se într-un fel de Mesia al neamului românesc la cârma căruia urma să se instaleze regimul triadei mogulice, adevăratul panaceu pentru toate problemele noastre.

WikiLeaks de România - baloane de săpun sau noi "supape" ale lui Sorin Ovidiu Vîntu?

Încă de acum două luni "Curentul" atrăgea atenţia asupra unei "combinaţii" marca SOV, în care Sorin Ovidiu Vîntu a încercat să dea o lovitură pe piaţa subterană a traficului cu informaţii secrete, convingându-l pe australianul Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, să-i vândă toate documentele pe care le deţine şi care au legătură cu România. Zilele trecute, misterioasele documente WikiLeaks au ajuns în România, pe mâna unor "supape", cum le zice Vîntu, respectiv la o revistă şi un ONG. Începând de săptămâna viitoare, "Revista Kamikaze" a anunţat că va publica documente obţinute de către organizaţia WikiLeaks din interiorul diplomaţiei americane.

Fregata, de Tia Şerbănescu

Atacul submarin al dlui Băsescu putea să lipsească întrucât dl Tăriceanu, inginer fiind, ştie de ce pluteşte o navă şi nu se scufundă precum economia când creşte cu 7%. În schimb faţă de dl Severin care, neştiind formula apei, s-a scufundat în PE unde a fost huiduit şi trimis în ultima bancă, dl Băsescu a fost mult mai indulgent: "într-adevăr, a făcut rău României confirmând că avem corupţie la vârf". Atât! În apărarea lui Severin a sărit şi dl Ponta care, deşi l-a trimis la Vanghelie spre excludere (asta da, pedeapsă: să te excludă almanahe!), a considerat că "Blejnar e un caz mult mai grav decât Severin". Zău? Uite că pe tabla de şah turnul Severin a luat regina.

CURIERUL NAŢIONAL

Unde îi doare pe micii afacerişti?

Nicolescu: Cele mai arzătoare probleme pentru toţi întreprinzătorii din România sunt cele fiscale. 7 din 10 IMM solicită diminuarea cotelor de asigurări sociale şi a TVA. Oamenii de afaceri mai cer aplicarea de dobânzi şi penalităţi identice pentru plăţile întârziate ale autorităţilor publice. Întreprinderile Mici şi Mijlocii fac faţă cu greu modificărilor fiscale de pe o zi pe alta, problemele fiscale fiind de fapt cele mai arzătoare pentru toţi întreprinzătorii din România, consideră Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR. Potrivit unui sondaj al Consiliului pentru IMM realizat în această lună, la care au răspuns 109 societăţi comerciale, 7 din 10 întreprinzători solicită diminuarea cotelor de asigurări sociale şi a TVA.

Severin, huiduit în Parlamentul European

Odată cu excluderea din grupul S&D, Adrian Severin şi-a pierdut locul pe care îl ocupa în spaţiul rezervat acestuia şi a primit fotoliul cu numărul 778, aflat între cel al lui George Becali şi cel al lui Corneliu Vadim Tudor. Mai mulţi europarlamentari au fluierat, miercuri, în plenul PE, în semn de protest faţă de refuzul lui Adrian Severin de a demisiona, acesta din urmă luând loc şi asistând la şedinţă de pe ultimul rând din sală.

Cutremurul îngroapă şi economia Japoniei

Analiştii consideră totuşi că, în T4, economia niponă ar urma să înregistreze o creştere de 3,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Sistemele de răcire de la patru reactoare sunt în continuare oprite. Pierderile suferite de japonezi în urma cutremurului devastator şi a tsunami-ului care i-a urmat ar putea fi mult mai mari decât s-a estimat iniţial, economişti contactaţi de Reuters şi citaţi de Mediafax apreciind că economia Japoniei ar putea scădea în trimestrul al doilea cu până la 10%. Estimările analiştilor variază de la -0,6% la -10%. Media estimărilor celor 10 economişti contactaţi de Reuters indică o contracţie de 1,4% în trimestrul aprilie-iunie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

EVENIMENTUL ZILEI

IPOTEZĂ-ŞOC: Rodica Stănoiu a învăţat să scrie din nou la 70 de ani

Fostul ministru al justiţiei ar fi ajuns la performanţa de a-şi schimba scrisul, la vârsta de 70 de ani, pentru a demonstra că nu a dat note informative Securităţii, cum susţine CNSAS. Fostul ministru al justiţiei Rodica Stănoiu ar fi ajuns la performanţa de a putea să scrie cu totul altfel pentru a demonstra că nu a fost informatoare a Securităţii. Teoria este susţinută de un expert criminalist autorizat, specializat în străinătate, care a avut la dispoziţie toate documentele aflate în dosarul din instanţă al acesteia, constituit în procesul ei împotriva CNSAS. Expertul consultat de EVZ susţine că, în România, este primul caz de deghizare a scrisului pe care îl întâlneşte în câţiva zeci de ani de activitate. "Este foarte greu, dar nu imposibil. Cu mult exerciţiu şi cu multă voinţă poţi ajunge, cum a ajuns doamna Stănoiu, să scrii în două feluri", susţine expertul, ce a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Taxele mai mici nu ne-ar ieftini mâncarea

Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază va avea ca efect sărăcirea bugetului de stat cu un miliard de euro anual şi îi va îmbogăţi, în schimb, pe comercianţi. Reducerea TVA la alimente face iar valuri în parlament, deşi şansele ca propunerea să fie implementată sunt mici. În plus, măsura este departe de a duce la o ieftinire a produselor de bază, aşa cum speră iniţiatorii, ci va aduce profituri mai mari pentru jucătorii din domeniu, cred specialiştii consultaţi de EVZ. De altfel, lecţii în acest sens sunt destule. De pildă, în ciuda eliminării accizei la parfumuri, în ianuarie 2010, preţurile la raft au rămas aceleaşi. Comercianţii au motivat că încă mai au stocuri din anul precedent. Mai mult, o astfel de măsură ar afecta bugetul de stat, reducând încasările din TVA cu circa un miliard de euro pe an, potrivit calculelor EVZ.

Cât costă intervenţia în Libia: un conflict de miliarde de dolari

Estimările din presa americană arată că doar SUA au cheltuit sute de milioane de dolari în primele zile ale Operaţiunii "Zorii Odiseei", iar ofensiva anti-Gaddafi se anunţă una de durată. Costurile intervenţiei Statelor Unite în Libia, care a intrat ieri în cea de-a şasea zi, îi îngrijorează deja pe oficialii de la Washington. Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, democratul Carl Levin, a cerut Pentagonului o estimare oficială a costurilor campaniei din Libia, după ce presa americană a scris că, în primele 4-5 zile, s-ar fi cheltuit deja sute de milioane de dolari, scrie cotidianul "Washington Post". Mai mult chiar, analiştii militari citaţi de Associated Press au avansat o sumă şi mai mare: peste 1 miliard de dolari. Potrivit acestora, de sâmbătă până marţi ar fi fost lansate peste 160 de rachete Tomahawk, în valoare de circa 1,5 milioane de dolari bucata, şi aproximativ 2.000 de bombe.

România, ţara făgăduinţei pentru zeci de refugiaţi

Un fost jurnalist irakian şi un călugăr tibetan povestesc pentru cititorii EVZ cum s-au refugiat în ţara noastră şi că vor să rămână aici deoarece românii sunt un popor tolerant şi liniştit. În timp ce din ce în ce mai mulţi români se gândesc să plece din ţară, zeci de refugiaţi din Irak, Nepal, Camerun sau Afganistan aşteaptă cu sufletul la gură să primească azil în România, ţara unde visează să-şi împlinească viaţa. Un ziarist din Bagdad, un sculptor irakian, un călugăr tibetan, doi camerunezi şi doi afgani de la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă Timişoara au povestit pentru EVZ cum au ajuns în România şi de ce ar vrea să trăiască aici.

Boagiu face autostrăzi numai la seminarii

Ministrul transporturilor nu are bani pentru iluminarea autostrăzii A1, dar anunţă investiţii de miliarde de euro în sute de kilometri de drumuri. Până în 2013 ar trebui să avem încă 220 de kilometri de autostradă, pe langă cei 243 de kilometri la care se lucrează în prezent, în urma unor investiţii de 5,6 miliarde de euro anunţate de Anca Boagiu, ministrul transporturilor şi infrastructurii. Banii provin de la Uniunea Europeană, iar ministrul ne asigură că aceştia sunt deja în conturi şi aşteaptă să fie contractaţi. Cel mai ambiţios program de modernizare a infrastructurii din istoria României ar trebui să fie demarat în vara acestui an. Cei 220 de km de autostradă anunţaţi ar urma să fie finalizaţi în 2013.

FINANCIARUL

Statul a încasat puţin peste 1% din valoarea bunurilor sechestrate

ANAF a obţinut, în primele două luni ale anului, 5,5 mil. lei din valoarea totală a bunurilor sechestrate, de 409 mil. lei. Aproximativ 77.000 de firme au fost executate silit în ianuarie şi februarie. Fiscul a blocat, în acest an, 170.546 de conturi ale firmelor şi persoanelor fizice, şi a pus sechestru pe bunuri pentru datorii de aproximativ 2,41 mld. lei, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Statul a pus poprire, în primele două luni din 2011, pe 170.546 de conturi în valoare de 1,46 mld. lei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ANAF a blocat cu 13% mai multe conturi, însă valoarea totală a sumelor este mai mică.

Unul dintre moştenitorii lui Malaxa şi Ausnit ar putea intra în Comitetul Reprezentanţilor de la FP

Urmaşii marilor industriaşi interbelici sunt cei mai mari acţionari privati ai Fondului Proprietatea. Corin Trandafir, reprezentantul moştenitorilor familiilor Malaxa şi Ausnit, cei mai importanţi acţionari privaţi ai Fondului Proprietatea (FP), a demisionat din funcţia de membru al Comitetului Reprezentanţilor de la FP, organismul care supravegheaza modul în care grupul Franklin Templeton administrează activele de 3,8 miliarde de euro ale fondului. Unul dintre moştenitorii familiilor Malaxa şi Ausnit intenţionează să candideze pentru locul rămas liber în Comitetul Reprezentanţilor de la FP, după demisia lui Corin Trandafir, avocatul care le reprezenta interesele, potrivit unor surse din piaţa de capital.

Aproape 40% din populaţia activă a ţării este "inactivă"

Cei fără ocupaţie nu figurează automat ca fiind şomeri, ei ieşind din statisticile oficiale. În trimestrul trei al anului trecut, rata de ocupare a populaţiei cu vârsta între 15 şi 64 ani era de 60,2%, respectiv 9,428 milioane de persoane. Cel puţin aşa reiese din "Studiul de perspectivă privind necesarul de forţă de muncă calificată" elaborat de Multi Consulting Group din care aflăm că pe măsură ce scade nivelul de instruire, scade şi gradul de ocupare. Astfel, nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare, 84,7%, s-a înregistrat în rândul absolvenţilor învăţământului superior.

Profiturile Nuclearelectrica si Electrica se prăbusesc în acest an. Salariile cresc

Operatorul reactoarelor 1 şi 2 estimează un câştig de aproape opt ori mai mic. Distribuitorul de electricitate de stat va avea un profit de trei ori mai scăzut. Al doilea mare producător de electricitate din ţară, Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, prognozează în acest an un profit brut de 16,24 milioane de lei, în scădere cu 87% faţă de estimarea de 126,16 milioane de lei pentru 2010, potrivit proiecţiilor bugetare afişate de acţionarul majoritar al societăţii, Ministerul Economiei. În schimb, veniturile vor cunoaşte un salt de aproape 10%, de la 1,61 miliarde de lei la 1,77 miliarde de lei. Până la închiderea ediţiei oficialii companiei nu au putut fi contactaţi pentru a explica scăderea abruptă a profitului în 2011.

Oficial german: Corupţia din România, mai gravă decât problemele Bulgariei la graniţa cu Turcia

România este în centrul atenţiei în Dosarul Schengen din cauza corupţiei din vămi, în timp ce Bulgaria a făcut progrese în implementarea criteriilor tehnice de pe frontiera cu Turcia, a declarat marţi Werner Hoyer, secretar de stat în Ministerul german de Externe. În acest sens, guvernul german aşteaptă raportul din iunie al Comisiei Europene, din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), referitor la corupţia din România. "Nu există o legătură formală între criteriile Schengen şi MCV, ci una de substanţă", a declarat Hoyer. Acesta şi-a exprimat speranţa că România şi Bulgaria vor deveni membre ale spaţiului Schengen "foarte curând", eventual până la sfârşitul acestui an.

GÂNDUL

Gândul devine din 8 aprilie un produs media exclusiv digital - online, iPad şi pe mobil

gândul adoptă un nou model de business şi oferă cititorilor experienţa digitală completă: online, pe iPad şi pe mobil. Pe 8 aprilie, ziarul lansează aplicaţia proprie de iPad şi dezvăluie noua versiune a site-ului gândul.info, cu multiple funcţionalităţi noi şi un layout restilizat. Prin adoptarea noului model de business, ziarul face tranziţia de la print la noile platforme de distribuţie a conţinutului.

Miliardarul care vrea să investească sute de milioane de euro în două turnuri

Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, intenţionează să construiască în cinci ani un complex imobiliar care va cuprinde şi două turnuri de 32-33 de etaje. Ansamblul, care va cuprinde în total cinci clădiri şi o galerie comercială, va fi ridicat pe un teren de 7 hectare lângă Carrefour Orhideea. Investiţia totală este estimată de omul de afaceri la jumătate de miliard de euro. "Consider că acesta va fi noul centru financiar al Bucureştiului. Nu mi-am propus să fac cea mai înaltă clădire din Capitală. Dar PUZ-ul nostru (planul urbanistic zonal - n.red.) prevede ca cele două turnuri să aibă 32-33 de etaje, va fi unul mai mare şi unul mai mic.

A mai existat un alt Pământ, iar universul este ciclic

Un cercetător NASA a lansat teoria conform căreia a mai existat un alt Pământ înaintea acestuia. Roger Penrose a demonstrat că timpul şi spaţiul nu au început odată cu momentul Big Bang şi că universul este ciclic. Cercetătorul i-a dat fenomenului numele de "cosmolofie ciclică", citează site-ul Scienceray.com. Teoria lui Penrose susţine faptul că, în viitorul apropiat, universul va deveni ceea ce a fost în momentul Big Bang-ului. Penrose crede că la sfârşitul acestei eternităţi, universul se va mări exponenţial, iar la începutul viitorului univers, va deveni infinit de mic şi va exploda din nou în ceea ce numeşte viitorul Big Bang.

Turcia anunţă că NATO va prelua comandamentul operaţiunilor militare ale coaliţiei în Libia

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, a anunţat joi, după o teleconferinţă cu omologii săi american, francez şi britanic, că NATO va prelua comandamentul operaţiunilor militare ale coaliţiei internaţionale în Libia, relatează AFP. "Coaliţia constituită după reuniunea de la Paris va abandona misiunea cât mai repede şi va încredinţa NATO operaţiunea în ansamblul său, cu un sistem de comandament unic", a declarat Davutoglu, citat de agenţia Anatolia.

PDL îşi face autocritica: "Suntem imaturi politic". Cum văd pedeliştii avertismentul preşedintelui privind pierderea majorităţii în Parlament şi premierul independent

Pedeliştii şi-au turnat cenuşă în cap după ce preşedintele Traian Băsescu i-a avertizat, miercuri seara, că vor pierde majoritatea în Parlament şi că, dacă acest lucru se va întâmpla, va nominaliza un prim-ministru independent. "Preşedintele nu face altceva decât să arate evidenţa, o realitate crudă, dezinteresul nostru de a fi majoritari în fiecare moment ne duce în zona pierderii majorităţii şi atunci preşedintele trebuie să ia orice decizie pentru a păstra stabilitatea politică", a declarat vicepreşedintele Cezar Preda pentru Mediafax. El a spus că este responsabilitatea PDL şi a coaliţiei să îşi păstreze majoritatea în cele două Camere.

JURNALUL NAŢIONAL

Emil Constantinescu: "Conflictul din Libia pune in lumină degradarea politicii externe a Romaniei" În criza libiană, România a ratat momentul să iasă în faţă

Fostul preşedinte Emil Constantinescu vorbeşte despre criza din Libia, despre poziţia României în acest conflict şI rolul pe care Bucureştiul l-ar fi putut juca. Emil Constantinescu este convins că României i-au lipsit cultura informaţiei şi capacitatea de a gândi pentru adoptarea unei poziţii corecte în această criză.

Susţinătorii lui Gaddafi plănuiesc atentate în Marea Britanie

Emigranţii libieni care îl susţin pe Muammar Gaddafi plănuiesc atentate în Marea Britanie, ca răzbunare faţă de acţiunile militare ale coaliţiei occidentale, relatează The Independent. Potrivit cotidianului, serviciile de securitate le-au spus miniştrilor că au interceptat mai multe discuţii între libieni din Marea Britanie, care sugerează comiterea de atacuri ca răzbunare. Informaţiile, transmise aliaţilor NATO, au fost înregistrate cu puţin înainte de impunerea zonei de restricţie aeriană, scrie cotidianul, precizând că ziarul Corriere della Sera a informat şi el în legătură cu astfel de discuţii între emigranţi libieni. "Trebuie să luptăm, să oferim susţinere", a spus un bărbat, pus sub supraveghere. Totuşi, serviciile de securitate cred că nu se pune problema unei acţiuni iminente.

NAŢIONAL

Şova, un pesedist mai periculos decât Severin

Şova, gigălăul bleguţ cu aspect de scandinav turcit, s-a îmbogăţit din afaceri cu un stat lefter. Firma lui de îmbârligăciune, că asta înseamnă avocatura, a înmulţit găurile din şvaiţerul de la AVAS, Turceni şi Rovinari. Fonduri de la UE n-am fost capabili să accesăm. A încercat Severin să ciugulescă o şpăguţă de 12.000. Să-i fie ruşine, că-i fraier, nu pentru că a încercat să fie şmecher! Fostul căluşar al lui Ceauşescu e subţire, e prost orientat, e băiat de marginea patului, în comparaţie cu aristocratul socialist Şova, care a mototolit aşternuturile Bugetului.

Moţiune anti-Funeriu

PSD va depune, săptămâna viitoare, o moţiune simplă contra ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. Despre care social-democraţii afirmă că este "orbit de pixelul albastru" şi din această cauză nu mai poate vedea "situaţia de pe teren". Respectiv situaţia cadrelor didactice din Suceava şi Botoşani care nu şi-au mai primit salariile şi refuză să iasă.

Elan Schwartzenberg vrea fotoliul de la Primăria Capitalei

Fostul soţ al Mihaelei Rădulescu s-a înscris de curând în partidul condus de patronul OTV, Dan Diaconescu, şi vrea să dea lovitura în alegerile din 2012 pentru funcţia de primar al Bucureştilor. Deşi nu a anunţat oficial înscrierea sa în bătălia electorală, surse din apropierea milionarului au dezvăluit în exclusivitate pentru "Naţional" că această mişcare a fost gîndită pentru a anihila candidaţii principalelor partide politice, participante la aceste alegeri. Oficial, toată lumea ştie că Elan Schwartzenberg este doar un "sfetnic de taină" pentru patronul OTV, cel care a pus bazele Partidului Poporului şi care îşi doreşte să devină preşedinte al României.

Ea este moştenitoarea secretă a Ceauşeştilor!

Fata este elevă în clasa a opta la o şcoală din "buricul" Bucureştilor. Dintre toate secretele clanului Ceauşescu, unul a fost păstrat până acum cu sfinţenie! Şi anume acela că, după‚ "89, în familie s-a mai născut un moştenitor al dictatorilor. E vorba despre singura nepoată directă a lor, despre care până azi nu s-a ştiut mai nimic. Reporterii "Naţional" au descoperit, în exclusivitate, că fata are acum 14 ani şi a venit pe lume în 1996, când tatăl ei, Valentin Ceauşescu, avea 48 de ani. Ea poartă acelaşi nume, Alexandra, ca şi străbunica sa, adică mama dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Se pregăteşte pentru un proiect politic ambiţios. Elena Udrea, secretar general în orice variantă

Politician tânăr, dar cu experienţă, Elena Udrea se pregăteşte să preia frâiele PDL-ului. Din postura de secretar general al partidului, funcţie la care intenţionează să candideze la congresul pe care gruparea din jurul ei încearcă să-l provoace în decembrie. Privită prin prisma taberelor din PDL, mai vechi şi mai noi, recenta remaniere are doar valoarea unui armistiţiu. Armistiţiu pe care gruparea Elena Udrea- Gheorghe Falcă -George Scripcaru l-ar dori cât mai repede tranşat în favoarea ei, până cel târziu în decembrie. Lună în care grupul liderilor impuşi recent pe tabla de şah democrată ar vrea să aibă loc congresul, cu alegerile lui cu tot.

PUTEREA

Război pe dosarele lui Bercea Mondialu`. Parchetul Curţii de Apel Craiova i-a luat lui Eugen Iacobescu dosarele cu interlopul oltean. Procurorul nu le predă şi va sesiza CSM

Dosarele în care este cercetat Bercea Mondialu" şi rudele acestuia, pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi tentativă de omor, au fost preluate, ieri, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Până la această măsură, cauzele lui Bercea Mondialu" s-au aflat în lucru la procurorul Eugen Iacobescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, care l-a şi reţinut. Parchetul General a comunicat, ieri, că Mircea Băsescu nu este cercetat de nici un procuror de la Parchetul Olt. "La Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi Parchetele subordonate nu se află înregistrat şi nu există în lucru la procuror vreun dosar în care să se efectueze cercetări faţă de Băsescu Mircea, pentru infracţiunea de trafic de influenţă sau alte infracţiuni", se arată în comunicatul de presă.

Anchetatorul lui Bercea Mondialu" i-a dat NUP cumetrei acestuia, judecătoarea Maria Huza. Eugen Iacobescu, între statutul de procuror şi cel de infractor

Procurorul Eugen Iacobescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, cel care instrumentează dosarul lui Bercea Mondialu", a fost de foarte multe ori protagonistul unor scandaluri pe plan local. Publicaţia "Săptămânalul de Olt" a trecut la un moment dat în revistă "palmaresul" procurorului, fapte relatate de-a lungul timpului în presă. Potrivit publicaţiei amintite, înainte de Revoluţie, Eugen Iacobescu "a dat Securităţii din Olt atât de multe note informative încât a fost răsplătit cu funcţia de procuror". El a fost cercetat, din anul 1992 până în prezent, pentru instigare la fals, fals şi uz de fals, înşelăciune, omor prin imprudenţă, trafic cu aur, sustragerea de la plata datoriilor către stat.

Din subteran, direct în Grădina Carpaţilor. Elena Udrea invită românii să viseze

Drumul din subteran până în Grădina Carpaţilor poate fi parcurs doar cu puţină imaginaţie şi cu o campanie de promovare a turismului marca Elena Udrea. Dacă nu aveţi bani de o excursie sau nu v-aţi hotărât unde să vă petreceţi concediul, puteţi închide ochii şi admira frumuseţile patriei direct în pasajele metroului bucureştean. Totul, doar cu ajutorul unei cartele. După ce frunza doamnei Udrea a fost zărită de moş Niculae la Podul Ciurel, odată cu venirea primăverii s-a mutat şi în subteran. Mai precis, la metroul bucureştean, în pasajul dintre magistralele M1 şi M2. Orice călător care este obligat să schimbe metroul de pe o magistrală pe alta este invitat să exploreze Grădina Carpaţilor. Bannerul a fost amplasat strategic exact în zona scărilor rulante pentru a nu fi scăpat din vedere de cei care folosesc reţeaua publică de transport în comun.

ROMÂNIA LIBERĂ

Marius Petcu - "Regina" flagrantului

Liderul CNSLR-Frăţia este acuzat că a luat mită, în mai multe tranşe, de la un om de afaceri. Ieri a încasat ultimii circa 40.000 euro dintr-un total de aproape 200.000 euro, dar a fost prins de procurorii anticorupţie. Liderul CNSLR, Frăţia, Marius Petcu, a fost dus ieri la DNA, în urma unui flagrant, în care a fost prins de procurorii anticorupţie primind în jur de 40.000 euro. Potrivit unor surse judiciare, în dosar există şi un denunţător, sindicalistul-şef ar fi fost monitorizat de mai multă vreme.Banii pentru care a fost ridicat ieri ar fi reprezentat, de fapt, ultima tranşă dintr-un total de aproape 200.000 euro care i-ar fi fost promişi de către omul de afaceri Petre Scrieciu.

Wikileaks: Elena Udrea, a "saucy persona". Vezi reacţia lui Udrea

Menţionată în stenogramele Wikileaks, în care este descrisă ca o femeie atractivă, Elena Udrea scrie pe Facebook că aceste referiri demonstrează aplecarea românilor "spre bârfe şi plăcerea de a-şi denigra ţara". Elena Udrea a postat un comentariu pe Facebook pe subiectul Wikileaks, evitând să se refere la ce se scrie despre persoana sa, preferând să scrie câteva consideraţii generale. Potrivit jurnaliştilor de la Kamikaze, care vor publica săptămâna viitoare stenogramele Wikileaks referitoare la România, Elena Udrea "nu a scăpat de descrierile diplomaţilor americani". Într-una din telegrame, actualul ministru al Dezvoltării este numită "un personaj < saucy > (atractiv, n.r.), care a dus la dese speculaţii referitoare la natura relaţiei ei cu Băsescu". În altă telegramă se insinuează că Elena Udrea şi Monica Iacob Ridzi ar fi fost "iubitele lui Băsescu".

Reţeta exportului fictiv de grâu

Firme din Bulgaria "achiziţionează" de pe piaţa românească produse alimentare. Ulterior, doar în acte, se certifică livrarea acestor produse în Bulgaria pentru a se beneficia de scutirea de TVA aplicată livrărilor intracomunitare. Marfa nefiscalizată şi încasarea de TVA pentru transporturi fictive sunt cele două metode de evaziune fiscală practicată de unii comercianţi de cereale, prin filiera bulgară. Evaziunea fiscală în domeniul morăritului şi panificaţie se ridică la cel puţin 60%, una dintre cele mai mari din economia românească şi este în creştere. Chiar preşedintele Traian Băsescu a declarat, după prezentarea raportului de activitate SRI pe anul 2010, că a solicitat acestei instituţii să se ocupe de evaziunea fiscală la alimente.

Cât mai creşte leul?

Leul s-a apreciat din nou ieri şi a ajuns la o cotaţie de doar 4,1 unităţi pentru un euro, cu uşoare oscilaţii sub acest prag pe piaţa valutară interbancară. Acesta este cel mai scăzut nivel de după 7 aprilie 2010, iar majoritatea economiştilor se aşteaptă ca tendinţa să continue. Aprecierea este "determinată de piaţă şi corespunde fundamentelor economice", contribuind la controlarea inflaţiei, a declarat miercuri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, scrie agenţia Bloomberg. Banca Naţională a României reiterează că "rămâne preocupată" de o posibilă instabilitate excesivă a cursului leului, "dacă va apărea", a afirmat Popa, răspunzând întrebărilor Bloomberg referitoare la motivele aprecierii monedei.

ZIARUL FINANCIAR

Petrom va distribui dividende de 245 mil. euro, primele după doi ani

Austriecii de la OMV vor încasa 124 mil. euro. Statul şi Fondul Proprietatea vor primi câte 50 mil. euro. OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, ar putea distribui în acest an dividende de circa 1 miliard de lei (245 mil. euro, la cursul de 4,1 lei/euro), din profitul anului trecut, potrivit propunerii conducerii companiei, care urmează să fie discutată în cadrul adunării generale a acţionarilor (AGA) din 26 aprilie. Acestea ar fi primele dividende pe care compania le distribuie după doi ani de pauză, în care a preferat să păstreze câştigurile pentru investiţii. Grupul austriac OMV, care deţine 51% din acţiunile Petrom, va încasa circa 510 mil. lei (124 mil. euro). Din 2004, când a preluat controlul companiei, austriecii se apropie de 500 mil. euro dividende încasate. OMV a plătit statului român 669 mil. euro pentru 33% din acţiunile Petrom şi şi-a majorat participaţia la 51% după o majorare de capital de circa 830 mil. euro.

Fonduri europene atrase de peste 2 miliarde de euro, dar multe prefinanţări de la buget

România a atras până în martie 2011 2,15 miliarde de euro din fondurile europene, faţă de 600 de milioane de euro la sfârşitul anului 2009, dar o mare parte din banii plătiţi anul trecut beneficiarilor de fonduri europene au fost prefinanţări, iar mulţi beneficiari au rămas doar la acest stadiu. "În acest moment, Guvernul nu mai are fonduri disponibile pentru acordare de prefinanţări decât într-o marjă foarte mică. Comisia Europană ne-a acordat un avans de 2 miliarde euro pentru prefinanţări la începutul lui 2007", a spus ieri Cătălin Vătafu, consilierul premierului Emil Boc pe probleme de fonduri europene, la conferinţa "Caravana Fondurilor Europene în 2011 - Cum vor schimba fondurile europene România?", organizată ieri de Ziarul Financiar în parteneriat cu Banca Transilvania, AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează fondurile europene pentru resurse umane şi Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Criza din Europa a ajuns la episodul portughez

Portugalia se îndreaptă cu paşi repezi spre un ajutor extern după ce premierul Jose Socrates şi-a dat demisia pentru că noul pachet de măsuri de austeritate propus de guvern nu a fost adoptat de parlament. Criza din Portugalia creşte tensiunile din Europa, ai cărei lideri sunt strânşi la Bruxelles pentru un summit de două zile în care urmează să fie trasate ultimele detalii ale fondului de urgenţă permanent. Criza de pe scena politică din Portugalia a îm-pins randamentele obligaţiunilor de stat pe zece ani la maxime istorice de aproape 8% pe an, în timp ce guvernul are de rostogolit în aprilie datorii estimate la 4,23 mld. Euro. "Portugalia va trebui să apeleze la un pachet de salvare, mai ales că există o criză politică suprapusă peste cea economică. Cred că este vorba de o lună, poate două, până se va întâmpla acest lucru", este de părere Laurian Lungu, analist economic.

Acţionarii privaţi rămân fără om la vârful FP. Mai e reprezentativ Comitetul Reprezentanţilor?

Demisia lui Corin Trandafir, avocatul moştenitorilor Malaxa şi Ausnit, din funcţia de membru al Comitetului Reprezentanţilor al Fondului Proprietatea a lăsat acţionarii privaţi fără niciun reprezentant în conducere, deşi aceştia controlează 63% din capitalul Fondului. Statul român are deja patru reprezentanţi şi deţine frâiele să îl numească şi pe al cincilea. Prin preluarea administrării de către compania britanică Franklin Templeton pe 6 septembrie 2010, Fondul Proprietatea a trecut la un nou sistem de conducere: administrator unic supravegheat de Comitetul Reprezentanţilor format din patru membri şi un preşedinte.

Unii acţionari ai SIF1 cer dividende de 58 mil. lei

SIF Banat-Crişana (SIF1) a introdus pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) un nou punct care propune creşterea dividendului brut distribuit din profitul anului trecut de la nivelul de 0,06 lei/acţiune propus de conducerea SIF la 0,106 lei/acţiune. Introducerea acestei propuneri pe ordinea de zi a AGA înseamnă că aceasta a fost susţinută de investitori care deţin peste 5% din capitalul SIF. Dacă acţionarii vor aproba în AGA această propunere, atunci randamentul dividendului de la SIF1 ar creşte la 9,38%, faţă de 5,3% în prezent, având în vedere că acţiunile au închis ieri la preţul de 1,13 lei.

Cu mai mulţi clienţi, dar credite în scădere, Piraeus şi-a conservat câştigul

Piraeus Bank, filiala locală a unuia dintre grupurile financiare elene de top, a obţinut anul trecut un profit brut de 25 mil. euro, nivel similar cu cel înregistrat în 2009. Grecii au reuşit să îşi conserve câştigul prin majorarea nu-mărului de clienţi - o strategie anunţată încă din 2009 - în timp ce deteriorarea portofoliului de credite a accelerat, ponderea neperformantelor urcând la 10,8%, de la 5,8% în decembrie 2009. Rezultatele sunt calculate conform standardelor internaţionale de raportare financiară, fiind consolidate pentru toate operaţiunile locale ale Piraeus.

Cum arată primul magazin H&M din România

Retailerul suedez H&M va deschide vineri primul magazin din România, în centrul comercial AFI Palace Cotroceni. Magazinul va fi amplasat pe două etaje şi va avea o suprafaţă de 1.700 de metri pătraţi. EL va fi deservit de 60 de angajaţi. Al doilea magazin deschis va fi cel din Unirea Shopping Center, ce urmează a fi inaugurat pe 26 martie. Magazinul are o suprafaţă de vânzare de aproximativ 2.500 metri pătraţi, iar numărul de angajaţi se ridică la 80. În acest an H&M urmează a deschide în România opt magazine, dintre care cinci în Bucureşti şi trei în provincie, în Braşov, Cluj şi Timişoara. Al treilea spaţiu inaugurat de suedezi va fi cel din Băneasa Shopping City ce îşi va deschide porţile pe 31 martie.

RCS&RDS a luat o scrisoare de garanţie bancară de 1,6 mil. euro de la ING

RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii TV şi internet fix din România, a obţinut pe 22 martie de la ING Bank România o scrisoare de garanţie bancară cu valoarea de 6,67 mil. lei (1,6 mil. euro), conform datelor publicate de companie pe Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare. Compania controlată de omul de afaceri din Oradea Zoltan Teszari a reuşit să obţină în această lună de la un grup de bănci două împrumuturi în valoare cumulată de 368 de milioane de dolari. RCS&RDS este în discuţii pentru preluarea rivalului său, compania UPC România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb