REVISTA PRESEI 25.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 martie 2016

ADEVARUL

Marea moschee de la Bucureşti, "turban peste pupăză"

Vizita în Turcia a preşedintelui României a început chiar în ziua atentatului de la Bruxelles. A doua zi, la Ankara, Klaus Iohannis şi Recep Tayyip Erdoğan îşi afirmau susţinerea pentru întărirea parteneriatului dintre cele două state, care include ridicarea de lăcaşuri şi aşezăminte de cult pe teritoriul ţării-partenere. Traian Ungureanu a rezumat în câteva cuvinte opinia sa despre proiectul româno-turc: "Turban peste pupăză". "Nu văd sensul unei înţelegeri între statul român şi turc pe un asemenea proiect, în afara desigur a relaţiilor foarte bune pe tema schimbului de informaţii, a cooperării din Marea Neagră. Dar proiectul moscheii nu are sens. În Europa, aceste moschei sunt centre de propagandă, de îndoctrinare radicală, puncte în care să graviteze radicali adunaţi din zonă. Nu există o justificare locală a acestui proiect, comunitatea musulmană nu este într-atât de însemnată numeric. Este mai degrabă un proiect de prestigiu pentru Erdoğan, care are visuri de mărire, se vede reîncarnarea măreţiei otomane", arată Ungureanu.

Operaţiuni antiteroriste de amploare în desfăşurare la Bruxelles; şase persoane au fost arestate

Mai multe operaţiuni antiteroriste de amploare au fost desfăşurate de autorităţile belgiene în Bruxelles, joi seara, în legătură cu atacurile teroriste de la aeroportul Zaventem şi din reţeaua de metrou a capitalei europene. Şase persoane au fost reţinute în mai multe zone din oraş, incluzând trei suspecţi arestaţi în faţa Parchetului Federal, relatează CNN. Trupe speciale ale poliţiei belgiene au organizat raiduri în centrul oraşului, precum şi în cartierele Schaerbeek şi Jette, beneficiind de sprijinul armatei şi de elicoptere de supraveghere. Operaţiunile se aflau încă în desfăşurare la ora locală 01.30 (ora României 02.30). Autorităţile belgiene au oferit puţine detalii despre operaţiuni, neprecizând identitatea persoanelor reţinute sau scopul lor, însă Ministerul de Interne a confirmat că acţiunile au legătură cu investigaţia privind atacurile teroriste de pe 22 martie.

Poliţia franceză a "dejucat un atentat" la Paris

Ministrul de Interne al Franţei, Bernard Cazeneuve, a anunţat joi seară că autorităţile franceze au dejucat un nou potenţial atac terorist aflat în "stadiu avansat", după ce o persoană a fost arestată într-o suburbie a Parisului, anunţă France 24. Cazeneuve a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă , că persoana arestată este un cetăţean francez implicat "la nivel înalt" în planificarea atacului, însă nu a oferit detalii suplimentare în acest sens. Ministrul francez de Interne a precizat că trupele antitero au descins la locuinţa individului, situată în suburbia Argenteuil din nordul Parisului, iar la faţa locului au fost chemate şi echipe de genişti. Ceilalţi locuitori ai imobilului în care se afla suspectul au fost evacuaţi temporar. Cazeneuve a adăugat că nu există, "în această fază a investigaţiilor", legături între atacul planificat la Paris şi cel care a avut loc marţi, la Bruxelles.

Părinţi ai victimelor din Colectiv acuză şefii MAI de muşamalizare

Părinţi ai tinerilor care şi-au pierdut viaţa în tragedie au reacţionat după ce "Adevărul" a dezvăluit că poliţiştii sunt hărţuiţi prin controale birocratice. Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei anchetează şi cazurile victimelor din clubul Colectiv. Ion Chelba, tatăl fotografului Alex Chelba, care s-a stins din viaţă în spital la 7 zile de la teribilul incendiu, acuză şefi din Ministerul de Interne că încearcă să muşamalizeze dosarul "Girofarul", la fel cum încearcă, de altfel, să ascundă adevăraţii vinovaţi pentru tragedia din Colectiv. La rândul său, Eugen Iancu, tatăl lui Mihai Alexandru Iancu, unul dintre tinerii morţi în urma incendiului din Colectiv, arată cu degetul spre capii Poliţiei. După tragedie, Eugen Iancu şi alţi părinţi îndureraţi au pus bazele Asociaţiei Colectiv, pentru ajutorarea supravieţuitorilor.

Avalanşa de controale dispuse de MAI la Serviciului Omoruri al Capitalei

Serviciul Omoruri, care în ultimii ani a avut performanţe neatinse de nicio altă structură similară din Europa, a fost vizat în 2016 de trei controale, în condiţiile în care în ultimii nouă ani aceştia au mai fost vizaţi de un singur control, şi acela la nivelul Poliţiei Capitalei. Controalele au început după ce Serviciul Omoruri a anchetat cazul Gigină, în care fostul ministru Oprea e acuzat de abuz în serviciu. Comisarul-şef Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri al Poliţiei Capitalei, a discutat cu adevărul.ro despre performanţele structurii pe care o conduce şi despre avalanşa de verificări dispuse de şefii MAI, în ultimele 3 luni, după demisia fostului ministru Gabriel Oprea şi ancheta în cazul morţii poliţistului Gigină. Oprea face obiectul unei anchete în care DNA îl acuză de abuz în serviciu în cazul Gigină, poliţistul motociclist mort în misiune, în timp ce deschidea coloana oficială a fostului ministru, coloană la care acesta nu ar fi avut dreptul.

Cel mai bine plătit salariat roman este un fotbalist din Liga I!

Cel mai bine plătit salariat roman din 2015 a încasat 38.000 de euro pe luna, salariu brut. Acesta este... fotbalist! Alexandru Chipciu are un salariu lunar de 30.000 de euro, ce ajunge la 38.000 de euro pe luna cu tot cu taxe. Pe lista celor mai bine plătiţi 14 salariaţi romani se afla directori din tot felul de domenii însă, spre exemplu, nu exista niciun doctor. In comparaţie, cei mai buni neurochirurgi din lume pot ajunge la un salariu lunar de peste 80.000 de euro. Topul este dominat de directori de firme in diferite domenii, directori de bănci si ingineri in diferite domenii de IT, comunicare si in domeniul energetic.

Răfuiala intelectualilor după atentatele de la Bruxelles: Papahagi şi Danileţ, acuzaţi de rasism

Atentatele de la Paris au provocat dezbateri aprinse în spaţiul public din România. Filologul Adrian Papahagi şi judecătorul Cristi Danileţ, membru în CSM, sunt dur criticaţi de un intelectual clujean, unul dintre liderii informali ai societăţii civile, Dumitru-Cornel Vîlcu, pentru poziţiile dure la adresa musulmanilor. Cadru diactic universitar şi membru M10, Adrian Papahagi, a scris, marţi, pe Facebook un mesaj foarte dur la adresa musulmanilor: "Cât timp se va mai lăsa Europa terorizată de aceşti barbari? Câtă vreme va răspunde la crimă cu simpozioane despre multiculturalism? Nu există multiculturalism, doar război între culturi. Cele mai vitale se impun. La asta se reduce totul. Sintezele, chiar fertile, se nasc din confruntare, nu din toleranţă.

Arabia Saudită a devenit proprietar pe cea mai mare rafinărie din SUA, după un circ-monstru cu Shel

În urma tensiunilor dintre giganţii petrolieri Shell şi Saudi Aramco, cele două grupuri au decis divizarea unei companii mixte, în urma căreia Arabia Saudită va prelua rafinăria din Port Arthur, cea mai mare din SUA, 26 de terminale de distribuţie plus marca Motiva. La rândul său, Shell va prelua două alte rafinării, cu o capacitate combinată de prelucrare de 500.000 de barili pe zi. Relaţiile dintre cele două companii s-au deteriorat după extinderea rafinăriei din Port Arthur în anul 2012, costul fiind de 10 miliarde de dolari. Pe lângă dublarea capacităţii de rafinare până la 603.000 de barili pe zi, în urma extinderii aceasta a devenit cea mai mare din SUA. Numai că, la puţin timp după modernizare, companiile au ajuns să sibă pierderi mari din cauza defectării unei instalaţii, ceea ce a dus la închiderea rafinăriei pentru mai multe luni. Ulterior, tensiunile s-au exacerbat în timpul unei greve a muncitorilor, din 2015.

BANCHERUL

BCR câştiga la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie al doilea proces colectiv

BCR a câştigat la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie (ICCJ) un proces colectiv cu un grup de 120 de clienţi reprezentaţi de avocatul Gheorghe Piperea, care au cerut sa fie declarata abuziva vechea dobândă din contractele de credit ale BCR (Dobânda de Referinţa Variabila - DRV), întrucât a fost majorata după bunul plac al băncii si nu in funcţie de indicele transparent pentru euro (EURIBOR), care a scăzut spre 0% după izbucnirea crizei din 2008. Este vorba de dosarul colectiv botezat G2 de clienţii BCR. Decizia este surprinzătoare, întrucât aceeaşi instanţa suprema a decis, la finalul anului trecut, ca DRV este o clauza abuziva, in cadrul celui de-al doilea proces colectiv dintre BCR si un alt grup de 200 de clienţi reprezentaţi tot de Piperea, si a dispus modificarea dobânzii, in urma unor negocieri cu clienţii.

Peste 300 de clienţi ai Raiffeisen Bank au acceptat conversia in lei a creditelor in franci elveţieni

Creditele in franci elveţieni (CHF) se dovedesc o problema serioasa pentru grupul austriac Raiffeisen Bank, nevoit sa suporte pierderi importante din cauza masurilor luate de autorităţile din mai toate tarile vecine privind conversia in monedele locale a creditelor in CHF, in condiţii avantajoase pentru clienţi, adică la un curs mult mai mic decât cel la care a ajuns francul după izbucnirea crizei din 2008. Rata creditelor neperformante in franci la Raiffeisen este in Romania de 17,7%, comparativ cu 16,5% in Croaţia si doar 2,8% in Polonia.

EVENIMENTUL ZILEI

O bucată din terenul retrocedat de Onţanu a ajuns la Gabriel Oprea

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, secretarul său, Toma Şutru, şi avocata Loredana Radu sunt acuzaţi că au primit terenuri şi bani pentru a înlesni o retrocedare. Schema tranzacţiilor imobiliare realizată de Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, avocata Loredana Claudia Radu şi secretarul general al Primăriei Sector 2, Toma Şutru, este complicată, după cum arată referatul procurorilor DNA. Prin acest referat, procurorii speră să obţină mandate de arestare la Curtea de Apel Bucureşti. Sursele spun că denunţătorii în dosarul Onţanu sunt Cristi Borcea şi omul de afaceri Dragoş Dobrescu. Rolul primarului şi al secretarului său este legat de o retrocedare. În mai 2007, doar primarul Neculai Onţanu şi secretarul Toma Şutru au semnat documentul înaintat Comisiei Municipiului Bucureşti pentru analiză şi validare/invalidare a terenurilor ce urmau să fie retrocedate, care totalizau 83.499,89 mp. Ceilalţi membri ai subcomisiei nu au semnat actul.

După al doilea exit într-un an, Aviva Investors iese de pe piaţa imobiliară din România

Compania britanică Aviva Investors, administratorul activelor imobiliare ale Aviva - unul dintre liderii mondiali în domeniul asigurărilor şi pensiilor, a ieşit de pe piaţa imobiliară românească după ce şi-a vândut ultimele proprietăţi investitorului australian Valad Europe. Australienii de la Valad Europe au cumpărat un portofoliu de proprietăţi logistice de la Aviva Investors, printre care şi trei proiecte de lângă Bucureşti. Acesta este al doilea exit regional al Aviva din ultimul an. Valad şi Aviva Investors au înfiinţat în 2005 un fond de investiţii care, în timp, a ajuns să deţină 22 de proprietăţi industriale şi logistice amplasate în Polonia, Ungaria, România şi Cehia. Activele imobiliare ale fondului Central European Industrial Fund (CEIF) erau administrate de Valad, în timp ce Aviva Investors activa ca manager al fondului. În urma tranzacţiei, Valad Europe va continua să administreze proprietăţile, dar va prelua şi managementul portofoliului imobiliar de la Aviva.

ISIS are un aliat letal în Europa: Mafia italiană

Camorra, Cosa Nostra şi N'Dranghetta îi aprovizionează pe Jihadişti cu arme, pe care aceştia le folosesc în atacurile din Occident. Tot Mafia italiană acordă sprijin logistic pentru circulaţia nestingherită a teroriştilor prin Europa. În schimb, aceştia oferă bani şi droguri. În aceeaşi zi în care Bruxelles- ul devenea o baie de sânge, la Napoli era arestat Aziz Ehsan, un irakian de 46 de ani. Sesizată de serviciile secrete franco-belgiene, poliţia italiană anti- mafia era pe urmele lui de mai multe zile, pentru a descoperi ce caută un individ cunoscut pentru legăturile sale cu ISIS în inima teritoriului controlat de Camorra.

Protestul medicilor de familie "sabotat" de mitingul poliţiştilor

Doctorii n-au avut autorizaţie şi au protestat "spontan" printr-un marş în jurul Ministerului Sănătăţii, iar poliţiştii, cu mitingul autorizat, au suflat în fluiere şi vuvuzele, patru ore, în faţa MAI. Aproximativ 200 de doctori, cu toţii medici de familie, au mărşăluit ieri, în tăcere, în jurul şi în faţa Ministerului Sănătăţii, într-un fel ce aducea cu înconjurul bisericii de către credincioşi, în Vinerea Mare. Doctorii nu au obţinut autorizaţie de miting staţionar de la Primăria Capitalei, întrucât sindicatul poliţiştilor le-a luat-o înainte, primind aprobare de a organiza o manifestaţie 50 de metri mai departe, în faţa Ministerului Afacerilor Interne. Aşa că medicii de familie, mobilizaţi de propriul sindicat, dar mai ale datorită reţelelor de socializare, s-au mulţumit să se plimbe prin ploaie, atent supravegheaţi de jandarmi, în preajma ministerului lor. N-au scandat, n-au strigat lozinci, n-au vociferat, n-au avut pancarte, n-au cerut demisii, doar s-au plimbat, fără halate şi stetoscoape, între orele 10.00 şi 12.00. Şi au fumat mult. N-au fost câtuşi de puţin comunicativi, nici măcar cu presa.

Traian Băsescu: "Tăcerea mea are o limită. Din 2015, DNA face un joc care nu e al României."

Traian Băsescu a intervenit telefonic, joi seara, în emisiunea moderată de Victor Ciutacu la România TV, şi a lansat critici fără precedent la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Conform Romania TV, fostul preşedinte al României a declarat că începând din anul 2015 DNA, în frunte cu Laura Codruţa Kovesi, a intrat "într-un joc care nu e al României" şi a devenit "partenerul mafiei". "În momentul de faţă prietenii DNA sunt mafioţii care au rămas cu avioane, cu sute de milioane în conturi, cu vile la Monaco doar pentru că pot da pe gură nişte politicieni cărora le-au dat bani să cumpere găleţi, geci, găini pentru electorat. Care e sinceritatea afirmaţiei că vor să recupereze miliardul care a fost furat la Microsoft? Unde e dosarul Revoluţiei, cum a fost închis când tu ai fost de două ori procuror general? Toată mafia a devenit partenerul DNA pentru că se urmăreşte o decredibilizare totală a politicului.

Spărgători de locuinţe au fost arestaţi la Cluj

Spărgătorii de locuinţe din toată ţara şi-au mutat locul spargerilor la Cluj Napoca, oraş care a devenit un fel de "El Dorado" al României. În cursul zilei de vineri, poliţiştii clujeni au prins trei spărgători de locuinţe care au furat bunuri de valoare mare din mai multe apartamente din Cluj Napoca. Potrivit poliţiştilor, de la cei trei hoţi au fost recuperate bijuterii din aur, telefoane mobile, laptop-uri, tablete, precum şi suma de 18.000 de lei. Conform oamenilor legii , în perioada august 2015 - februarie 2016, cei în cauză ar fi pătruns fără drept în patru locuinţe, de unde ar fi sustras telefoane mobile, televizoare, laptop-uri, bijuterii, parfumuri, bani şi alte bunuri, fapte prin care ar fi creat un prejudiciu de circa 79.000 de lei.

JURNALUL NATIONAL

Banda şefilor ANAF putea fi săltată din 2011

Ancheta privind evaporarea lui Codruţ Marta, adusă în actualitate de denunţul fostei nurori a lui Virgil Măgureanu, arată nivelul înalt de protecţie de care a beneficiat banda constituită la nivelul conducerii ANAF de tripleta Blejnar-Marta-Comăniţa. Conexiunile la vârful lumii politice, miopia instituţiilor de securitate şi anticorupţie, blândeţea instanţelor au contribuit la menţinerea în funcţiune a grupării infracţionale, lăsată în deplină libertate să şteargă urmele. Căutările ,,marelui dispărut" Codruţ Marta au fost infructuoase. Se fac patru ani de când Marta este pe lista urmăriţilor. Interceptările difuzate din dosarul Motorina arată că Marta se comporta, până la fugă (sau suprimare) ca fiind şeful lui Blejnar şi dirija numirile la vârful Fiscului. Viorel Comăniţă, şeful Vămii, ţinea legătura cu Radu Nemeş, aflat în fruntea reţelei de evaziune cu produse petroliere.

900.000 de tranzacţii imobiliare, în 2015

În 2015 au fost înregistrate, la nivel naţional, 890.169 tranzacţii imobiliare, cu 65.217 mai multe faţă de 2014, anunţă Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Cele mai multe tranzacţii imobiliare au fost înregistrate în 2015 în Bucureşti - 83.312 tranzacţii, judetul Ilfov - 57.169 tranzacţii şi judetul Timiş - 44.218 tranzacţii. Judeţele cu cele mai puţine imobile tranzacţionate în 2015 sunt Covasna - 7.736 tranzacţii, Bistriţa-Năsăud - 7.898 tranzacţii şi Gorj - 9.109 tranzacţii. Potrivit aceleiaşi surse, numărul ipotecilor şi al privilegiilor înscrise în cartea funciară la nivel naţional anul trecut a fost de 185.381, faţă de 151.050 în 2014. În 2015 s-au înregistrat, la nivel naţional, aproximativ 6,4 milioane de operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară, în creştere cu peste 600.000 comparativ cu 2014. (I.A.)

Proiecte de peste 200 de milioane de euro, lansate în premieră la tIMOn

Un număr de 20 de proiecte rezidenţiale noi sunt lansate şi promovate în premieră şi în exclusivitate la ediţia din această primăvară a tIMOn, totalizând peste 1.500 de locuinţe. Majoritatea proiectelor sunt localizate în zone centrale şi semicentrale şi sunt dezvoltate atât de investitori noi, cât şi de jucători deja existenţi pe piaţa rezidenţială. Investiţiile pe care le implică aceste proiecte se ridică la peste 200 de milioane de euro, fonduri susţinute atât din surse proprii ale dezvoltatorilor, cât şi din bani atraşi de la bănci. Printre proiectele noi, lansate pe piaţă la tIMOn, care se desfăşoară în perioada 24-27 martie în Piaţa Constituţiei, se numără Otopeni Central Residence din Otopeni, ansamblu de apartamente în vile, promovate de Alpha Group, dar şi ansamblul Cherry Ville din Otopeni, ansamblu de 304 apartamente dezvoltat de GreenTech International.

NATIONAL

"Învârtita" banilor la "Mandolina" Schengen din Aeroportul Otopeni

Noi amănunte de-a dreptul şocante despre jaful generalizat la care au fost supuse de-a lungul vremii bugetele puţinelor companii profitabile ramase in posesia statului ies la iveala. De departe însă, unul dintre cele mai incredibile cazuri este cel al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, de pe vremea când aceasta "fabrica de bani" se afla sub conducerea cuplului Gabriel Ţară si Tudor Jilav. O noua ancheta spectaculoasa are in centru un raport de control de-a dreptul devastator al Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, din cadrul Ministerului Finantelor Publice. Zeci de milioane de euro au fost alocate de la buget pentru constructia si modernizarea terminalului pentru plecari Schengen, asa-numita "Mandolina" din cadrul Aeroportului international "Henri Coanda" Otopeni.

"Nenea" Ion Moraru, zburat din Cancelarie de premierul Ciolos

După cum "National" a dezvăluit in mai multe rânduri, latul anchetelor DNA se strânge tot mai mult in jurul "eminentei cenuşii" a Guvernului Ponta. Este vorba despre influentul Ion Moraru, cel căruia politicieni, demnitari si oameni de afaceri deopotrivă i se adresau, cu teama si respect, cu apelativul "Nenea". Iată însă ca "Nenea" tocmai a primit un nou picior unde-l durea mai tare, fiind dat cu totul afara din organigrama Guvernului, odată cu semnarea de ultima ora, de către premierul Dacian Ciolos, a deciziei "privind eliberarea domnului Ion Moraru din funcţia de consilier de stat in cadrul Cancelariei Primului-Ministru".

Se pregăteşte mazilirea lui Daniel Morar!

După precedentul din uluitorul caz al judecătorului Toni Grebla, iată ca se pregăteşte un nou seism in interiorul Curţii Constituţionale. Iar informaţia este cu atât mai şocanta, cu cat cel care ar urma sa intre cat de curând in malaxorul Justiţiei este nimeni altul decât influentul Daniel Morar. Cel care a condus o buna perioada de vreme Direcţia Naţionala Anticorupţie si pe care atât admiratorul sau declarat, Traian Băsescu, cat si alţi politicieni îl vedeau drept următorul preşedinte al Curţii Constituţionale, succesor de drept al lui Augustin Zegrean. Dupa cate se pare însă, Daniel Morar s-ar putea sa aibă mari probleme, el trebuind sa dea explicaţii despre tinerea sub cheie a unor dosare de corupţie care au zăcut in sertarele DNA pe când instituţia era condusa de către actualul judecător de la Curtea Constituţionala.

Sebastian Bodu da de şase independent

In cursa pentru primaria Sectorului 6 s-a inscris fostul europarlamentar PDL Sebastian Bodu, care candideaza ca independent. Proaspăt intrat in cursa electorala, Sebastian Bodu nu a întârziat sa dea de pământ cu toţi cei vehiculaţi in ultimele săptămâni pe post de candidaţi, din partea PSD si PNL: "Bucureştenii din Sectorul 6 au de ales intre un individ urmărit penal de DIICOT, un interlop din clanul sportivilor si continuatorul mafiei lui Mănescu. Mă întâlnesc cu simpatizanţi ai PNL si PSD din sectorul 6. Toţi sunt dezamăgiţi de candidaţii propuşi de cele doua partide. Unii spun ca mai degrabă votează cu interlopul Florescu, decât cu Gabriel Mutu sau Răzvan Mironescu. Destul!". In timp ce independentul Bodu se încălzea la linia de start a campaniei electorale, liberalii erau strânşi ciopor, ferm hotăraţi sa rezolve problema candidatului pentru Primăria sectorului 6. Iar conform ultimelor informaţii, in pole-position se afla Răzvan Mironescu - candidat validat deja de Organizaţia PNL sector 6.

Gaura de la Carpatica Asig este de cinci ori mai mare decât s-a estimat

Ultimul control efectuat de Autoritatea de Supraveghere Financiara la Carpatica Asig a evidenţiat un deficit de capital care depăşeşte 500 de milioane de lei. Adică de cinci ori mai mare decât pierderile estimate când compania a intrat in redresare financiara. In prezent, Carpatica Asig se afla in rezoluţie si este condusa prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraţilor. Compania se afla in redresare financiara din aprilie 2014. International Insurance Consortium (IIC), societatea care a anunţat ca s-a înţeles cu Ilie Carabul ea pentru preluarea Carpatica Asig, ar fi dispusa sa investească, într-o prima faza, 100 de milioane de euro cu tot cu partea care ii va reveni acţionarului. Aceasta suma, desi este considerata foarte mare raportat la potenţialul pieţei locale de asigurări, s-ar putea dovedi însă insuficienta in actualele condiţii.

PUTEREA

Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei: "Mă opun construirii unei mari moschei la Bucureşti"

Subiectul construirii unei mari moschei la Bucureşti, posibil cea mai mare din Europa, revine în actualitate, odată cu vizita preşedintelui Iohannis la Ankara. Omologul turc, Recep Tayyip Erdoğan, i-a dedicat un pasaj important al discursului care a marcat finalul discuţiilor celor doi şefi de stat. Iohannis nu a abordat problema direct, în discurs, în schimb a răspuns întrebării unui jurnalist turc pe acest subiect, arătând că proiectul moscheii este în faza autorizării. "Chestiunea este de competenţa Primăriei", a conchis preşedintele. Fiind greu de crezut că autorizaţia de construcţie va fi emisă de Municipalitate în cele două luni şi 10 zile de interimat rămase la conducerea sa, problema va fi "în ograda" viitorului primar general. Prin urmare, cum se poziţionează faţă de acest subiect principalii candidaţi la această funcţie? Ludovic Orban, candidatul PNL, este categoric: "Nu voi susţine moscheea lui Ponta!" şi arată că va uza de prerogativele sale, în cazul în care va deveni primar, pentru a se opune materializării proiectului.

Instanţa obligă OMV Petrom să achite o amendă de 110 milioane de lei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil încălcarea legii Concurenţei de către compania OMV Petrom Marketing (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) prin participarea la o înţelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piaţa carburanţilor, a anunţat Consiliul Concurenţei. De asemenea, instanţa a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenţei de la 137,2 milioane lei la 109,8 milioane lei, respectiv cu 20%. Autoritatea de concurenţă a câştigat irevocabil şi procesele cu Mol România, Rompetrol Downstream SRL şi Eni România.

Împrumuturi de 400 de milioane pentru autorităţile locale

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 23 martie, o Ordonanţă de Urgenţă prin care permite Consiliilor judeţene, primăriilor şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară (ADI) să contracteze împrumuturi de la Trezorerie pentru acoperirea sumelor necesare finalizării proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013. Suma totală care poate fi împrumutată de autorităţile publice şi ADI se ridică la 400 de milioane de lei. Actul normativ vine în întâmpinarea unei solicitări adresate premierului Dacian Cioloş, de mai mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene, prin care i-au cerut o soluţie pentru acoperirea sumelor necesare finalizării proiectelor europene. Măsura adoptată are în vedere un număr de 222 de proiecte care ar fi trebuit încheiate până la 31 decembrie 2015 şi a căror termen de implementare a fost prelungit, prin acte adiţionale, până la 30 iunie 2016.

ROMANIA LIBERA

România, cele mai scumpe contracte corupte din UE

De ce în Germania kilometrul de cale ferată construit este mai ieftin decât în ţara noastră deşi costul cu forţa de muncă este mai ridicat? Reprezentanţii Institutului pentru Transparenţă Guvernamentală (GTI) din Budapesta, alături de cei ai Societăţii Academice din România (SAR) au demonstrat că la noi, nu numai kilometrul de cale ferată construit cu banii publici este mai scump decât în restul UE, dar că nivelul ridicat al corupţiei creşte valoarea contractelor publice cu aproape 35%. Cu alte cuvinte, avem cele mai scumpe lucrări şi servicii din spaţiul comunitar, dar şi din Spaţiul Economic European (Islanda, Lichtenstein şi Norvegia), cumpărate din banii contribuabilor.

Alternativa la darea în plată

Comisia Europeană a salutat intrarea în vigoare a Directivei Europene privind creditele ipotecare, adoptată în data de 4 februarie 2014, care are drept obiectiv îmbunătăţirea protecţiei consumatorilor pe teritoriul UE prin introducerea unor practici de creditare responsabile, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, transmite Agerpres. "Acesta este un pas important spre îmbunătăţirea informaţiei consumatorilor şi încurajarea unor practici de creditare responsabile", a declarat comisarul european pentru Servicii Financiare, Jonathan Hill. Potrivit Executivului comunitar, consumatorii vor beneficia de informaţii mai clare şi mai inteligibile odată cu introducerea unor formulare standardizate la nivel european, care vor permite debitorilor să înţeleagă mai bine riscurile asociate cu acordul lor de credit ipotecar, precum şi să compare diferite oferte în căutarea celui mai bun produs care să răspundă nevoilor lor la cel mai bun preţ.

ZIARUL FINANCIAR

ZF Transport&Logistics'16. Un miliard de euro investiţii în spaţii logistice

Companiile de logistică ar putea investi între 500 de milioane de euro şi un miliard de euro în parcuri logistice şi industriale în următorii doi ani, în condiţiile în care România se conturează tot mai mult ca un hub logistic internaţional. În plus, conflictele şi instabilitatea din ţări precum Ucraina sau Turcia fac din România principala destinaţie a investitorilor în spaţii logistice. "România creşte pentru că în jurul nostru sunt multe războaie, pentru că multinaţionalele au fugit din Ucraina şi au venit în România, creştem pentru că multe firme din vestul Europei sau America preferă România ca un hub pentru că Turcia devine instabilă, Bulgaria şi Grecia sunt foarte aproape de acele zone. România este o zonă sigură. Pentru asta, România va fi o ţară cu creştere", a spus Cătălin Olteanu, di­rectorul general al FM Logistic, în ca­drul eve­ni­mentului ZF Transport&Logistics'16, organizat împreună cu Kuehne + Nagel România şi EAS.

Economia Germaniei şi consumul vor încetini din cauza turbulenţelor globale

Încrederea germanilor în economie şi dispoziţia lor de a cheltui au început să scadă sub presiunea turbulenţelor interne şi globale, iar cei mai buni economişti ai ţării spun că anul acesta creşterea PIB-ului va încetini. Ei avertizează că dobânzile mici, nocive pentru sistemul bancar, şi posibila ieşire a Marii Britanii din UE reprezintă unele dintre cele mai mari pericole pentru economia Germaniei, scrie Deutsche Welle. La Berlin, sub conducerea lui Wolfgang Schäuble, ministerul german de finanţe se pregăteşte să majoreze cheltuielile pentru ca ţara să poată găzdui sute de mii de refugiaţi. Schäuble, un adept neînduplecat al austerităţii, vrea să facă aceasta fără datorii noi. Consiliul German al Experţilor Economici estimează că economia va creşte cu 1,5% anul acesta. Prognoza anterioară prevedea un avans de 1,6%. Anul trecut, creşterea a fost de 1,7%.

Familia Rockefeller renunţă la industria petrolieră pe baza căreia şi-a clădit averea

Descendenţii lui John D. Rockefeller şi-au vândut acţiunile deţinute la compania Exxon Mobil şi intenţionează să renunţe la toate celelalte investiţii din sectorul combustibililor fosili, cea mai recentă mişcare împotriva industriei pe baza căreia familia Rockefeller şi-a clădit averea, scrie Bloomberg. Rockefeller Family Fund a ajuns la concluzia că "nu există nicio logică sănătoasă" în a desfăşura explorări petroliere în condiţiile campaniilor plănuite de guverne împotriva emisiilor de dioxid de carbon, potrivit unei declaraţii a fundaţiei filantropice cu sediul în New York. Fondul a luat în vizor Exxon, cea mai mare companie de explorare petrolieră a lumii după valoarea de piaţă, din cauza "comportamentului imoral" al acesteia, o referire la o serie de articole publicate de InsideClimate News anul trecut care acuză Exxon că a avut informaţii privitoare la încălzirea globală încă din anii '70 şi le-a ascuns de investitori.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb