REVISTA PRESEI 25.04.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 aprilie 2014

ADEVARUL

Lupte grele în estul Ucrainei. Trupele ruse, mobilizate pentru a trece graniţa

Blindate ucrainene au pătruns în fieful separatist prorus Slaviansk, după ce la intrarea în oraş a avut loc un schimb de focuri de armă între forţele guvernamentale şi grupările proruse. Un lider al separatiştilor a confirmat că există doi morţi în urma asaltului ucrainean, potrivit unui corespondent al "Adevărul", iar martorii au transmis că un baraj al proruşilor era în flăcări. Cel puţin cinci separatişti pro-ruşi au murit, joi, în urma intervenţiei militare a Ucrainei în regiunea Slaviansk, a anunţat Ministerul de Interne de la Kiev. "În timpul conflictului armat au murit cel puţin cinci terorişti", se arată într-un comunicat oficial, citat de agenţia Reuters, care menţionează că un alt soldat pro-rus a fost rănit. Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov a declarat în cadrul unei intervenţii televizate că Ucraina nu va ceda în faţa teroriştilor şi a cerut Rusiei să îşi mute trupele din apropierea graniţei cu ţara sa. "Federaţia Rusă a început să detaşeze trupe lângă frontiera estică a ţării noastre. Mişcările acestor trupe sunt o ameninţare foarte serioasă la adresa securităţii statului nostru", a declarat Turcinov.

Scutul de la Deveselu ar putea fi suplimentat cu rachete Patriot

Strategia SUA privind sistemele antirachetă amplasate în Europa de Est, inclusiv în România, s-ar putea schimba ca urmare a intervenţiei ruse în Ucraina. Tot mai multe voci de la Washington cer amplasarea unor rachete mai puternice, iar o soluţie rapidă şi cel mai puţin contestată ar fi amplasarea unui scut Patriot, aşa cum există deja în Polonia. Pe de-o parte, în Congresul American s-a format deja un grup care vrea desfăşurarea unor sisteme mai puternice în Europa de Est pentru a contracara concentrarea de forţe ruse la graniţa cu Ucraina, pe de altă parte aliaţii NATO din zonă se simt ameninţaţi de Moscova şi cer consolidarea sistemelor. Pe termen lung, asta ar putea însemna revenirea la strategia elaborată în timpul preşedintelui George W. Bush, la care Obama a renunţat în 2009. Aceasta presupunea amplasarea a 10 baterii antirachetă în Polonia şi un sistem radar în Cehia, cu scopul declarat de a intercepta potenţiale rachete cu rază lungă de acţiune lansate din Iran. Moscova a criticat de atunci planurile şi a anunţat că se simte vizată.

New York Times: "Republica Moldova e cea mai curajoasă ţară din lume"

Dacă ar fi o competiţie olimpică pentru cea mai curajoasă naţiune de pe glob, medalia de aur ar putea fi luată cu uşurinţă de Moldova, notează editorialistul Nicholas Kristof de la New York Times. În editorialui său, Nicholas Kristof îi îndeamnă pe politicienii de la Bruxelles şi pe cei din SUA să ia lecţii de curaj şi de verticalitate de la demnitarii pro-europeni din Chişinău. Acesta îl citează pe premierul Iurie Leancă în timp ce spune că Moldova nu are altă alternativă decât să urmeze procesul de integrare în UE şi că nimeni nu trebuie să conteste faptul că ţara noastră este de fapt una europeană. "S-ar putea să fie prea târziu pentru a-i abate atenţia lui Putin de la Moldova, însă, indiferent ce se întâmplă, SUA trebuie să fie de partea acestui guvern curajos. Putem da un ghiont Uniunii Europene pentru a îmbrăţişa dorinţa Moldovei de integrare. Iar dacă preşedintele Obama ar putea vizita această ţară curajoasă pentru câteva ore, oamenii l-ar îmbrăţişa aşa cum n-a mai fost îmbrăţişat vreodată şi va vedea un exemplu de la care cu toţii putem învăţa", mai spune Kristof în editorialul său.

Gabriel Oprea, delegat de Ponta să preia frâiele Guvernului pe durata campaniei electorale

Premierul Victor Ponta a declarat în cadrul comandamentului de inundaţii, că ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, va asigura permanenţa la Guvern pe durata campaniei electorale care începe mâine. Şeful Executivului a vorbit şi de organizarea alegerilor precedente, dorind să obţină acelaşi efect şi la alegerile europarlamentare din 25 mai. "Acest Guvern a organizat până acum două rânduri de alegeri şi le-a organizat impecabil, nimeni nu a putut să spună vreun moment că ceva nu a fost în regulă. La fel vreau să se întâmple şi cu alegerile pentru Parlamentul European, cu atât mai mult cu cât e un mesaj de civilizaţie şi de democraţie pe care România îl dă legat de capacitatea noastră de a organiza un scrutin electoral la nivel european", a arătat Ponta.

Remus Borza, achitat în dosarul în care este acuzat de conflict de interese

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, joi, achitarea lui Remus Borza în dosarul în care acesta este acuzat de conflict de interese. Decizia instanţei nu este definitivă. Remus Borza este acuzat de procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti de conflict de interese, pentru că în perioada în care firma de insolvenţă deţinută de el, Euro Insol, a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica, a făcut plăţi către societatea lui de avocatură, în baza unor contracte de asistenţă juridică. În acelaşi dosar este judecată şi avocata Nicoleta Munteanu, tot pentru conflict de interese, instanţa dispunând şi în cazul acesteia achitarea.

Ponta: România nu va exploata niciun metru cub de gaze de şist în următorii cinci ani

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Radio România Actualităţi, că exploatarea gazelor de şist nu se va produce, în România, în următorii cinci ani. "Deocamdată, în următorii cinci ani, în România nu se va exploata un metru cub de gaze de şist. Mă uit pe harta Europei şi cam toţi vecinii noştri au dat autorizaţii pentru explorări. România are obligaţia de a-şi pune la punct cea mai performantă legislaţie de protecţie a mediului. Dacă nu avem gaze din producţie internă, le cumpărăm de la Gazprom. Cred că, pentru România, să asigure independenţa energetică e un obiectiv atât de important, încât toate modurile prin care putem să avem aceste resurse trebuie să le folosim ca să nu depindem de gazul din Rusia", a spus Ponta.

"Rabla" pentru locuinţe la Târgul Imobiliar Naţional. Cum se poate schimba o casă veche pentru una nouă

La Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn), deschis de ieri până duminică, 27 aprilie, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, sunt prezenţi peste 100 de expozanţi şi mai mult de 5.000 de locuinţe finalizate în Bucureşti şi ţară, cu preţuri pornind de la 21.500 de euro. Cum se schimbă casa veche cu una nouă - "Proprietarul care deţine o locuinţă veche şi doreşte să o schimbe cu una nouă va veni la noi în vederea evaluării, apoi stabilim un preţ de comun acord şi noi ne vom ocupa de vânzarea respectivă. Între timp, în baza acelui preţ, proprietarul alege din ofertele noastre o locuinţă care i se potriveşte şi achită eventuala diferenţă; desigur, dacă locuinţa veche are o valoare mai mare decât cea nouă, îi achităm noi diferenţa", au explicat pentru "Adevărul" reprezentanţii dezvoltatorului Coldwell Banker - compania care promovează produsul "Upgrade Imobiliar".

Marile bănci din România se aşteaptă la o creştere economică puternică în primul trimestru din acest an

Analiştii marilor bănci prezente în ţara noastră consideră că economia a crescut puternic, cu procente între 2,8% şi 4% în primele trei luni ale acestui an, faţă de acelaşi trimestru din 2013. Evoluţia ar fi susţinută în continuare de industrie şi exporturi, dar şi, parţial, de reluarea consumului. Unicredit Ţiriac estimează un avânt de 2,3% al Produsului Intern Brut (PIB), RBS România prevede o creştere de 2,8%, în vreme ce Raiffeisen Bank şi ING Bank au cele mai optimiste viziuni pentru economia românească, indicând avansuri de 4%, respectiv 4,1%. De asemenea, şi indicatorul de încredere macroeconomică a reintrat pe teritoriu pozitiv în luna martie, potrivit sondajului periodic al CFA România privind percepţia asupra evoluţiei macroeconomice din România. Valoarea acestui a ajuns la 54,5 puncte, faţă de 48,6 în luna anterioară.

CURENTUL

DNA a dat iama şi-n baronii locali ai UDMR. Alexandru Kiss, implicat într-un "tun" de 8,6 milioane de euro, a fost arestat în 1995!

Actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Iosif Francisc Kiss este urmărit penal, alături de mai mulţi "parteneri de afaceri" cu care a mai fost implicat în mai multe afaceri dubioase, în ultimii douăzeci de ani. Procurorii DNA Oradea au formulat acuzaţii de spălare de bani şi abuz în serviciu, luare de mită şi alte fapte de corupţie şi pentru Alexandru Mudura, administrator al grupului de societăţi Lotus Market Oradea, Beniamin Rus, administrator al grupului de societăţi Selina Oradea, Gheorghe Ioan Roatiş, administrator al societăţii Martex Trans SRL Oradea, Vilmos Laszlo Bojtor, precum şi alţi doi cetăţeni maghiari. "Cei trei muşchetari", respectiv Alexandru Kiss, Beniamin Rus şi Vilmos Laszlo Bojtor au gândit şi exploatat un mecanism financiar complex, susţin procurorii DNA, prin care a fost disimulată plata sumei de 600.000 de euro, la nivelul anilor 2005-2006, prin mai multe firme româneşti, dar şi cu ajutorul unei firme americane, Wasleys Worldwide LLC Washington

Autorităţile recunosc: Hărţile de hazard şi de risc, inutile în intervenţiile la inundaţii

Hărţile de hazard şi de risc vor fi folosite pentru planurile de dezvoltare teritorială, ca şi pentru justificarea viitoarelor lucrări hidrotehnice, însă la inundaţii se intervine în funcţie de avertizările hidrologice şi de planurile de apărare la nivel bazinal, judeţean şi local, potrivit ANAR. Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) transmite, într-un comunicat de presă, că hărţile de hazard şi de risc la inundaţii pe care le-a întocmit "sunt de interes general, în scop de informare, pentru activităţile de promovare a investiţiilor, proiectare etc., fiind necesare studii aprofundate la nivel local". Cu alte cuvinte, ele sunt simple documente orientative şi nu pot fi baza intervenţiilor organizate de autorităţi în caz de inundaţii. Reprezentanţii ANAR precizează că hărţile de hazard prezintă zonele inundabile numai din revărsarea de râuri, însă inundaţiile pot avea şi alte cauze, precum flash-flood (inundaţie scurtă - atunci când se înregistrează o cantitate mare de precipitaţii într-un timp scurt pe o suprafaţă mică), scurgerile de pe versanţi şi torenţi şi fenomenul de băltire.

CURIERUL NATIONAL

ÎCCJ: Vlasov va fi judecat în arest la domiciliu

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis judecarea lui Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) în arest la domiciliu, înlocuind astfel măsura arestării preventive dispusă la data de 19 martie, la cererea procurorilor anticorupţie. Curtea de Apel Bucureşti a constatat, la 11 aprilie, că este legală şi temeinică măsura arestului preventiv în cazul lui Vlasov. Decizia a fost contestată la instanţa supremă, care a decis ieri, definitiv, ca preşedintele suspendat al CCIR să fie judecat în arest la domiciliu. Vlasov a fost trimis în judecată la data de 9 aprilie, acuzat fiind de trafic de influenţă în dosarul în care a fost prins în flagrant primind 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki.

PIB-ul creşte, firmele sunt la pământ

Guvernul raportează o economie în creştere, dar în realitate companiile au fie pierderi mari, fie profituri mici. Există circa 20.000 de companii cu active de peste 1 mil. euro, iar aproape două treimi dintre ele se află în dificultate economică. Datoriile lor sunt de patru ori mai mari decât toate creditele date în 2012, iar una din şase se află practic în insolvenţă. Studiile specialiştilor indică o puternică asemănare dintre criza actuală şi cea din 1929, spre deosebire de incapacitatea liderilor din timpul marii depresiuni de a înţelege ce se întâmplă şi de a găsi soluţii pentru remedierea situaţiei, actualii politicieni neputând invoca nicio scuză, odată ce, după cum spunea Paul Krugman (laureat Nobel) "au cunoaşterea necesară, cât şi instrumentele de acţiune pentru a pune capăt acestei suferinţe".

ASF şi Depozitarul, puse pe masa DNA în scandalul "Cum să furi un milion de acţiuni FP"

Aurel Marinescu, investitor furat de un milion de acţiuni FP în august 2013, după ce a solicitat un extras de cont al Harinvest, a sesizat DNA în acest caz. Plângerile se îndreaptă împotriva ASF şi a Depozitarului Central, acuzate că prin neglijenţă sau posibile fapte de corupţie au favorizat furtul. Victima solicită supraveghetorului pieţei dispunerea reconstituirii portofoliului, în caz contrar urmând să solicite o despăgubire de 850.000 de lei chiar de la Autoritate. Decizia de a pune oficialii celor două entităţi în atenţia DNA survine în contextul în care Marinescu şi-a pierdut încrederea în instituţiile pieţei, potrivit declaraţiilor acestuia pentru Curierul Naţional. În timpul scurs de la sesizarea furturilor în 4 februarie a.c., nici supraveghetorul pieţei şi nici Depozitarul Central nu au reuşit să ofere explicaţii pentru ceea ce s-a întâmplat şi nici să dispună măsuri reparatorii, mai spune investitorul păgubit.

În Ucraina s-a pus, practic, cruce acordului de la Geneva

Cetăţenii ucraineni se pregătesc să apere cu forţe proprii integritatea teritorială a ţării. La Kiev, vicepreşedintele american Joe Biden avertizează Moscova în legătură cu pericolul unei izolări internaţionale. La şase zile de la semnarea acordului între Moscova, Washington, Bruxelles şi Kiev vizând dezescaladarea tensiunilor din estul Ucrainei, nu se vede niciun semn ca situaţia în teren s-ar detensiona şi ca ar avea loc, realmente, dezarmarea forţelor proruse ce ocupă sediile administraţiei locale din oraşe situate în estul Ucrainei. Trimisul special al ziarului "Le Figaro" transmite de la faţa locului că populaţia ucraineană se aşteaptă "la ce este mai rău". Numeroşi civili voluntari se organizează şi se instruiesc pe cont propriu pentru a opune rezistenţă în cazul repetării situaţiilor ce au precedat raptul Crimeei. Acordul de la Geneva, constată în aceste zile trimişii speciali ai presei străine în numeroase localităţi din Ucraina, este deja "literă moartă".

Băncile vieneze, pe frontul conflictelor din Est şi Vest

Cu o expunere de 38 miliarde euro pe Rusia, casele de private banking şi agenţii imobiliari de la Viena se regăsesc în prima linie a disputei tot mai tensionate dintre Rusia şi Vest privind viitorul Ucrainei, resimţind deja impactul sancţiunilor dispuse de Washington şi Bruxelles împotriva Moscovei, informează Mediafax. În perioada de apogeu a Războiului Rece, poziţia neutră a Austriei a dat mână liberă bancherilor să joace de ambele părţi ale Cortinei de Fier, Viena devenind astfel un centru pentru comerţul pe axa Est-Vest, dar şi o zonă de interes pentru intrigi politice şi o ţintă pentru serviciile de spionaj. Ministrul austriac al Finanţelor, Michael Spindelegger, a declarat miercuri că efectul economic al noilor sancţiuni împotriva Rusiei asupra Austriei a devenit o problemă. Criza din Ucraina deranjează mai ales pentru că a apărut într-o perioadă în care investitorii începuseră să vadă efecte pozitive în regiune.

EVENIMENTUL ZILEI

REFERENDUM FRAUDAT. Concetăţenii lui Dragnea fac dezvăluiri în faţa magistraţilor. "Îi legaţi, îi luaţi în braţe! Aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat ieri un nou termen în procesul în care Liviu Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Au fost audiate mai multe persoane de la o secţie de votare din Alexandria. Liviu Dragnea este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Interceptările arată cum îşi mobiliza subalternii fostul şef al CJ Teleorman. Dragnea : "Organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe! Aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria".

AFACEREA PUIUL ELECTORAL. Puii grill ceruţi de deputatul Florin Popescu, transportaţi cu tiruri şi acte false

Cei 60.000 de pui ceruţi de deputatul Florin Popescu pentru a-i distribui în campania electorală din 2012 proveneau de la SC Avicola Crevedia SA, carnea fiind transportată cu tirurile în mai multe localităţi din judeţul Dâmboviţa unde primari erau de la PDL, iar şoferii aveau avize false de însoţire a mărfii, se arată în documentele trimise de DNA către Parlament. DNA a solicitat miercuri Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Vladimir Putin: Internetul a fost lansat ca fiind un proiect al CIA

"Internetul a fost lansat ca fiind un proiect al CIA şi încă se dezvoltă în acest fel", a declarat Vladimir Putin în cursul unui seminar media. "Pentru a rezista acestor influenţe, Rusia trebuie să lupte pentru protejarea propriilor interese în domeniul online", a explicat preşedintele Rusiei, citat de Huffington Post. Kremlinul a intensificat măsurile pentru exercitarea unui control mai mare în mediile online, în contextul în care activiştii opoziţiei folosesc site-uri de socializare pentru promovarea ideilor şi organizarea de proteste. Parlamentul rus a adoptat săptămâna trecută o lege care obligă platformele online de socializare să aibă serverele în Rusia şi să păstreze datele cel puţin şase luni. În plus, principala reţea rusă de socializare online - VKontakte - este deţinută de oameni de afaceri apropiaţi ai lui Vladimir Putin

JURNALUL NATIONAL

Cine este fata pe care a spart banii statului Radu Frîncu, protejatul lui Bebe Ionescu

Încoronată Miss Turism de Elena Udrea in 2010, "urlăţeanca" Oana-Maria Marica a fost obiectul atenţiilor oferite de Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România), condusă de Radu Frîncu, protejat şi susţinut de Bebe Ionescu, cumătrul lui Traian Băsescu, la şefia companiei de stat. Astfel, printre cheltuielile decontate nejustificat din conturile firmei apare o excursie la Ibiza, cu protagonişti - preşedintele CARE România, Radu Frîncu şi Oana Marica. Potrivit raportului Corpului de control al premierului, Marica nu este angajata companiei. Excursia a scos din fondurile CARE suma de 2.372 de lei şi s-a desfasurat în perioada 17-20 august 2012. De asemenea, domnisoara a beneficiat de plata transportului aerian la clasa business pe rutele: Bucureşti - Roma şi retur si Bucureşti - Cluj Napoca şi retur.

Băieţii deştepţi ai statului se mută din asigurări în afaceri cu energie

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a refuzat în 2012, la solicitarea Jurnalului Naţional, să facă publică declaraţia de avere a lui Radu Frîncu. Probabil pentru faptul că acesta cumpărase acţiuni la Compania de Asigurări şi Reasigurări Exim România - CARE. Radu Frîncu mai lucrase în asigurări, domeniu în care a avut acţiuni la firma Stafford Consultanţă în Asigurări SA înfiinţată în 1994, pe când Frîncu avea 22 de ani, şi radiată în 2001. Radu Frîncu este asociat cu spaniolul Garcia Juan Bello, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Certasig Societate de Asigurare-Reasigurare - SA unde Frîncu a fost director general până în 2010.

NATIONAL

Ponta si Tariceanu, acuzati de viol

Vacanta de aproape o luna de zile pe care si-au acordat-o cu atata generozitate senatorii este considerata de liberali o adevarata lovitura de stat. Pusa-n scena de PSD si sustinuta in totalitate de Calin Popescu Tariceanu, dupa cum arata senatorul PNL Cristian Bodea. Fara prea multe retineri, parlamentarul liberal ii acuza pe Victor Ponta, Calin Popescu Tariceanu si Ilie Sarbu ca au pus de "un viol la adresa democratiei", in momentul in care au incuiat poarta Senatului. "De fapt, nu pentru a se implica in campanie vor cei de la PSD inchiderea Senatului trei saptamani, ci au nevoie de liniste din partea opozitiei. PSD doreste, de fapt, ca Victor Ponta sa nu fie bruiat in campanie. Motivul lor nu este campania, ci inchiderea Parlamentului pentru ca opozitia sa nu se poata manifesta.

Destructurarea "Top Forbes" incepe cu Ion Tiriac!

Daca pana acum politicenii si demnitarii au fost principalii vizati de anchetele DNA, se pare ca le-a venit acum randul si unora dintre cei mai bogati romani sa tremure serios la gandul ca afacerile de pe urma carora au facut miliardele care i-au propulsat in "Top Forbes" le vor fi luate la puricat. Principalele probleme cu care se va confrunta Ion Tiriac i se trag de la derularea anumitor afaceri imobiliare. Se pare ca este vorba despre una dintre cele mai extinse retele specializate in falsuri cu terenuri, la care ar fi apelat mai multi investitori imobiliari care tremura acum la gandul ca au bagat zeci de milioane de euro in construirea unor complexuri rezidentiale de lux pe niste terenuri al caror statut juridic s-ar putea sa nu fie in regula. Probleme serioase va avea si unul dintre cei mai buni prieteni ai acestuia, magnatul Adrian Sarbu. De asemenea, anchetele actuale ar putea fi dublate de redeschiderea altor dosare, alti miliardari avand la randul lor dosare care deja se afla in faze avansate de cercetare sau chiar pe rolul instantei, de la cel mai bogat roman, Ioan Niculae si pana la Adriean Videanu si Puiu Popoviciu.

Premiul Nobel pentru Pace, in vizorul politiei

Mai multe personalitati scandinave au sesizat politia norvegiana, cerandu-i sa deschida o ancheta asupra conditiilor de atribuire a premiului Nobel pentru Pace. Conform plangerii depuse la politie, criteriile de acordare a premiului nu ar corespunde cu testamentul lui Alfred Nobel. "Comitetul Nobel norvegian sfideaza testamentul Nobel, chiar si dupa ce i s-a reamintit de mai multe ori sensul pe care Alfred Nobel voia sa il acorde acestui premiu", a declarat juristul Fredrik Heffermehl. Personalitatile scandinave considera ca premiile Nobel pentru Pace atribuite de peste un deceniu, inclusiv cele atribuite lui Barack Obama (2009) si Uniunii Europene (2012), nu au respectat dorinta lui Nobel. Acesta dorea ca premiul sa fie acordat "aceluia care a actionat cel mai mult sau cel mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, initierea si multiplicarea congreselor pentru pace".

PUTEREA

Cu războiul la graniţe, Guvernul Ponta trimite soldaţii să facă treaba civililor, la inundaţii

Avem un război la graniţă, în Ucraina, manevre militare în mai multe ţări NATO din estul Europei şi, în general, o situaţie tensionată care te-ar duce cu gândul că şi Armata română ar trebui să fie, cel puţin acum, mai concentrată pe obiectul muncii, respectiv pregătirea militară. Da' de unde! La noi, Guvernul Ponta, relaxat şi grijuliu ca nu cumva să panicheze populaţia, tocmai a decis ca soldaţii să ia o pauză de la antrenamente şi să încerce o vreme lupta cu apele, la inundaţii. Încă marcat probabil de recenta vizită cu barca, trasă de jandarmi prin apa abia până la genunchi, pe uliţele satelor din Teleormanul vicelui Dragnea, Victor Ponta a decis că doar Armata poate reuşi acolo unde "fă" Doina, ministru la Ape, a eşuat.

Şova, presat de Mazăre pentru Portul Constanţa

Consiliul Local al Municipiului Constanţa face presiuni mari asupra ministrului Transporturilor, Dan Şova, pentru cedarea unui pachet de acţiuni reprezentând minimum 13% din capitalul social al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA. Astfel, transferul de acţiuni ar putea fi efectuat fără o cerere legală din partea Consiliului Judeţean Constanţa. Când se va parafa tranzacţia, încă nu se ştie, întrucât Ministerul Transporturilor nu a înaintat nici un termen concret şi nu a dorit să ofere vreo precizare. Cedarea unui pachet de încă 13% din acţiunile deţinute de statul român prin Ministerul Transporturilor (MT) către Primăria Constanţei a fost anunţată de ministrul Dan Şova imediat după preluarea mandatului. Oficialul a motivat această decizie prin aceea că transferul de acţiuni va asigura o reprezentare egală a intereselor autorităţilor centrale şi locale la această companie de interes strategic.

ROMANIA LIBERA

Cine sunt "patrioţii" români care au felicitat Rusia pentru anexarea Crimeii

"Comitetul Român pentru Cinstirea Eroilor vă transmite dvs. şi, prin dvs., populaţiei regiunii Crimeea şi oraşului Sevastopol felicitările noastre cu prilejul istoricului eveniment, întoarcerea la patria-mamă." Acest fragment face parte din scrisoarea trimisă ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malginov, la data de 28 martie 2014, de o organizaţie neguvernamentală din România, condusă de Daniel Iancu, unul dintre cei mai vocali protestatari din iarna lui 2012. Scrisoarea de felicitare a fost semnată şi de preşedintele "Federaţiei Societatea Civilă Românească", Petre Răcănel. Cele două ONG-uri, care afişează o atitudine contrară poziţiei oficiale a României şi a NATO în problema ucraineană, fac parte din Consiliului Naţional al Societăţii Civile, ce întruneşte 56 de organizaţii neguvernamentale, apropiate de PSD şi de Dan Voiculescu.

Alegeţi Ponta, alegeţi Putin

Indiferent de ceea ce se întâmplă în Ucraina, lucrurile au fost decise. Peste Europa va fi trasă o nouă Cortină de Fier între Occident şi Rusia, dar de această dată, România se va găsi de partea bună a Zidului. În urmă cu câteva zile, New York Times a publicat un articol în care dezvăluie strategia preşedintelui Obama faţă de Rusia. Astfel, susţine ziarul, "Obama a ajuns la concluzia că chiar dacă va exista o soluţie la criza din Crimeea şi din estul Ucrainei, nu va avea niciodată o relaţie constructivă cu Putin. Ca urmare, Obama îşi va petrece ultimii doi şi jumătate de mandat încercând să minimizeze pagubele produse de Putin, să menţină minima cooperare care mai poate fi salvată şi să îl ignore pe stăpânul de la Kremlin". Or, această politică de izolare nu este altceva decât reactivarea, cu miljoacele secolului al XXI-lea, a "politicii de îngrădire", aşa cum a fost ea formulată de George F. Kennan în 1947, iar Casa Albă nu face nici un secret că restabilirea războiului rece reprezintă obiectivul său pe termen lung.

Mizele euroalegerilor: Palatul Cotroceni şi Comisia Europeană

Românii îşi vor alege reprezentanţii în Parlamentul European pe 25 mai, la capătul unei campanii electorale care va începe astăzi. Chiar dacă, în mod obişnuit, prezenţa la euroalegeri este redusă, miza scrutinului de anul acesta este ridicată. Pe de o parte, alegerile pentru PE vor fi un prim semnal pentru prezidenţiale. Pe de altă parte, pentru grupurile parlamentare de la Bruxelles este important câţi eurodeputaţi li se vor alătura, din România, în bătălia pentru şefia Comisiei Europene. Partidele politice de la Bucureşti demarează campania electorală pentru Parlamentul European din primele zile. Staff-urile de campanie au pus la punct strategia, iar liderii partidelor îşi fac deja calcule cum le-ar putea fi afectat viitorul de alegerile din 25 mai. PSD dă startul campaniei electorale la Romexpo, când este programată lansarea candidaţilor PSD-UNPR-PC la alegerile europarlamentare. Evenimentul va avea loc în prezenţa preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz.

ZIARUL FINANCIAR

Cum s-au schimbat ofertele operatorilor de telefonie mobilă după reducerea tarifelor de interconectare

Toţi operatorii au redus tarifele sau au mărit numărul de minute şi SMS-uri sau volumul de trafic de date la abonamente după reducerea tarifelor de interconectare din aprilie. Ofertele pentru cartelele preplătite sunt încă aproape neschimbate faţă de luna martie. Operatorii locali de telefonie mobilă au dublat sau chiar au decis să ofere nelimitat minute şi SMS-uri naţionale păstrând neschimbate tarifele după reducerea tarifelor de interconectare de la 1 aprilie - în concordanţă cu aşteptările autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM) şi ale analiştilor, arată o comparaţie realizată de ZF între ofertele actuale ale companiilor şi cele lansate anterior reducerii tarifelor de interconectare. Spre exemplu, Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă, care are cel mai mare număr de abonaţi şi utilizatori de cartele de pe piaţă, a mărit la abonamentul Panteră 23 de la 200 la 500 numărul de minute naţionale incluse şi a decis să ofere SMS-uri naţionale nelimitat, faţă de 200 anterior.

Şeful ArcelorMittal Galaţi: Piaţa locală de oţel continuă să fie cea mai dificilă din Europa

ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din România, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, şi-a redus la jumătate pierderile anul trecut comparativ cu 2012, când a raportat un minus de 231 mil. lei (53 mil. euro), însă conducerea combinatului nu vede o relansare a cererii, estimând pentru acest an o producţie de 1,7 milioane de tone de oţel, nivel similar cu cel realizat anul trecut. "Ţinta noastră este să utilizăm echipamentele la capacitate maximă, în special cele de la fluxul cald, pentru a menţine o structură competitivă a costurilor. Doar furnalul 5 poate produce anual două milioane de tone de oţel. Repornirea furnalului 3 nu este o opţiune pe termen scurt pe care să o luăm în considerare, dacă problemele legate de energie nu sunt rezolvate, iar competitivitatea noastră nu este restabilită", spune Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Tensiunea de pe piaţa monetară s-a calmat: dobânzile scad din nou

Dobânda interbancară Robor pe o zi a scăzut ieri cu un punct procentual, la 3,3% pe an, după o repriză de creştere de 2,5 puncte procentuale consemnată în cele trei şedinţe precedente. Scăderea dobânzilor, anticipată de altfel de către analişti, confirmă practic percepţia generală privind existenţa unui exces de lichiditate pe piaţa monetară. Creşterea recentă a dobânzilor venise în contextul apropierii finalului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii şi cel mai probabil a fost determinată de faptul că unele bănci şi-au făcut calcule greşite privind sumele care trebuiau depuse la BNR. De altfel, creşterea a fost vizibilă doar în cazul ratelor pe termen foarte scurt, iar tensiunile au fost calmate inclusiv pe fondul unei intervenţii a BNR, care a injectat 2 mld. lei în piaţă printr-o operaţiune de tip repo.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb