REVISTA PRESEI 25.05.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 mai 2016

ADEVARUL

Ipoteza unui accident medical, exclusă de expertiza medico-legală a lui Condrea

Patronul HexiPharma, Dan Condrea, care a murit în urma unui cumplit accident rutier, avea cordul sănătos şi nu suferea de nicio altă boală. Este concluzia la care au ajuns legiştii după ce au făcut autopsia în cazul patronului HexiPharma, care a murit pe loc după ce a intrat cu maşina într-un copac. Legiştii au eliminat una dintre posibilele cauze ale cumplitului accident în care şi-a pierdut viaţa Dan Condrea. Patronul HexiPharma nu avea nicio boală de inimă şi nu a suferit un infarct sau un atac vascular cerebral în momentul în care a pierdut controlul volanului. Constatările medicilor nu fac decât să întărească şi mai mult ipoteza sinuciderii omului de afaceri, aflat în centrul unui scandal de proporţii declanşat de dezvălurile legate de diluarea dezinfectanţilor pentru spitale.

HexiPharma, "copilul" lui Condrea

Într-un mesaj de condoleanţe, salariaţii HexiPharma îl descriu pe Dan Condrea ca pe un tată iubitor, un familist convins, cu o existenţă relativ modestă, ce şi-a dorit linişte şi nu a căutat atenţia nimănui. "Îşi creştea ambii copii cu drag şi a făcut sacrificii pentru asta, chiar şi atunci când viaţa l-a lovit şi a trebuit să divorţeze. Era un om dedicat muncii şi dedicat celui de-al treilea copil al său - HexiPharma. Lucra zilnic câte 12 ore şi avea grijă ca atmosfera să fie plăcută pentru toată lumea. Îşi dorea ca angajaţii lui să se simtă cât mai bine, iar de fiecare dată când unul dintre ei avea o problemă, Dan era primul care sărea în ajutor", este imaginea aproape idilică făcută de angajaţii HexiPharma celui suspectat de procurori că a măsluit reţetele de dezinfectanţi pentru spitale.

Ce şanse mai sunt ca Nicuşor Dan şi Cătălin Predoiu să se unească împotriva Gabrielei Firea

Cătălin Predoiu le-a propus lui Nicuşor Dan (USB) şi Daniel Barbu (ALDE) susţinerea unei candidaturi unice a dreptei în Bucureşti, pe baza unui sondaj făcut cu o săptămână înainte de finalul campaniei, după care cel mai bine clasat să primească sprijinul celorlalţi doi înainte de scrutin. "Domnilor, ştim că atunci când dreapta este unită, PSD pierde. Cumva, din aceleaşi motive, toţi ne opunem PSD: nu şi-a rezolvat problemele de corupţie, are restanţe din guvernările anterioare", a spus Predoiu. Primul care a declinat oferta candidatului PNL a fost Nicuşor Dan (USB). "Mi-e teamă că nu înţelegeţi ce vă transmite societatea, că s-a săturat de modul profund corupt în care a fost gestionat Bucureştiul, dar şi România, de către PSD şi PNL", a spus Nicuşor Dan. La rândul său, Daniel Barbu a respins oferta candidatului PNL.

Războiul candidaţilor la Primăria Capitalei

A doua dezbatere electorală l-a adus, în premieră, pe Cătălin Predoiu în acelaşi studio cu Gabriela Firea, Nicuşor Dan şi Daniel Barbu, principalii contracandidaţi la Primăria Capitalei. Primele mesaje transmise de candidaţi au fost prin modul în care şi-au alcătuit echipa de susţinători. Gabriela Firea a optat pentru personalităţi din mai multe domenii, printre care actriţa Rodica Popescu Bitănescu, Nicuşor Dan a fost sprijinit de reprezentanţi ai societăţii civile, Cătălin Predoiu i-a avut în spatele său pe candidaţii PNL de la Sectoare, iar alături de Daniel Barbu au fost colegii săi din ALDE, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu. Cătălin Predoiu a fost cel care a reuşit să puncteze cel mai mult, în timp de Gabriela Firea, prin susţinătorii care au însoţit-o, şi-a consolidat electoratul PSD, care coincide cu publicul Antenelor. Nicuşor Dan s-a prezentat ca o alternativă reală la partidele politice, susţin specialiştii în comunicare consultaţi de Adevărul.

Super-stânele dotate cu panouri fotovoltaice

Trei stâne din judeţele Braşov şi Mureş au fost dotate cu panouri fotovoltaice, în cadrul unui proiect susţinut cu fonduri norvegiene. Ciobanii au current, apă caldă şi învaţă să gestioneze problema gunoiului natural, astfel încât să nu afecteze mediul. Practic, ciobanii păstrează regulile tradiţionale ale oieritului dar îşi fac treaba mult mai uşor, ajutaţi de tehnologiile moderne. Oile sunt crescute la fel ca şi până acum, însă în interiorul stânelor, aflate în zone fără utilităţi, accesibile doar cu maşini de teren, brânzeturile se fac mult mai uşor, având în permanenţă la dispoziţie apa caldă şi curent electric. Ciobanii care lucrează acolo şi proprietarii de stâne spun că diferenţele sunt foarte mari acum, după montarea sistemelor, faţă de perioada în care lucrau fără curent şi apă caldă.

Tancuri, TAB-uri, lansatoare de rachetă si avioane de vânătoare. Ce intra pe lista de cumpărături a Armatei Române

Armata Română se pregăteşte sa cumpere tancuri, transportoare blindate, lansatoare de rachete si încă o escadrilă de avioane de vânătoare. Cu o asemenea lista de cumpărături si mulţi bani la dispoziţie, marii producători internaţionali de armament au început sa ne dea târcoale. Unii dintre ei ar fi dispuşi sa deschidă linii de producţie la noi pentru a câştiga contractele de sute de milioane de euro. ARO-urile ar putea fi înlocuite cu Jeep-uri , iar TAB-urile cu transportoare de ultima generaţie din străinătate. Peste 1.000 de tancuri au ieşit de-a lungul vremii pe porţile uzinei mecanice Bucureşti. Acum colosul industrial este in stare critica. Îşi caută salvarea printr-un parteneriat cu americanii de la Chrysler. Jeep-urile 4x4 ar putea fi produse la Bucureşti dacă vor fi suficiente comenzi din partea armatei.

Avertismentul unui oligarh: "Urmează amurgul petrostatelor. Vor sfârşi ca producătorii de cauciuc la inventarea celui sintetic"

"Petrostatele" care au huzurit cu un mod de viaţă occidental, bazat pe consum, dar fără să urmeze valorile occidentale care au generat acea bunăstare riscă să aibă aceeaşi soartă pe care au avut-o producătorii de cauciuc la inventarea latexului sintetic, scrie oligarhul rus Petr Aven, într-un editorial publicat împreună cu doi economişti de la Moscova. Avertismentul este surprinzător, având în vedere că Aven, un fost ministru al Comerţului Exterior în anul 1992, s-a îmbogăţit prin vânzarea participaţiei deţinute de către consorţiul Alpha Group în cadrul producătorului de petrol TNK-BP către Rosneft în anul 2013. În cadrul acestei tranzacţii de 55 de miliarde de dolari, Aven a făcut 2 miliarde de dolari.

Decizia privind dezincriminarea abuzului în serviciu, amânată pe 15 iunie de CCR

După o şedinţă de mai bine de opt ore, Curtea Constituţională a României a decis să se pronunţe pe 15 iunie asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind incriminarea abuzului în serviciu. Una dintre cei care au reclamat această infracţiune se numără fosta şefă a DIICOT Alina Bica, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu sau fostul preşedinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu. O eventuală admitere a excepţiei ar avea consecinţe foarte grave: sute de inculpaţi, printre care nume grele, precum Elena Udrea, Gabriel Oprea sau Nicuşor Constantinescu, ar scăpa de acuzaţiile de corupţie. O treime dintre cei cercetaţi de DNA ar putea scăpa de dosare penale, dacă judecătorii CCR decid astăzi că infracţiunea de abuz în serviciu nu este constituţională. Concret, Curtea va analiza excepţia ridicată de Alina Bica, fosta şefă DIICOT, care a reclamat că infracţiunea, care se pedepseşte cu 15 ani de închisoare, e definită prea vag în Codul Penal.

Arta nu justifică abuzul. Piesa "Faust", interzisă sub 16 ani, se joacă la Sibiu cu fetiţe de 8 ani

Piesa de teatru "Faust" (după J. W. Goethe) a Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu este o piesă jucată foarte des (încă din 2007) şi mult elogiată. Autocare întregi veneau anii trecuţi aducând inclusiv bucureşteni pentru FAUST. O adevărată isterie. Deşi mesajul adresat publicului pe site-ul instituţiei, cât şi în spaţiile publice, pe afişe, este "Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani", în cadrul piesei, contrar acestor indicaţii, au apărut, în roluri pe scenă, şapte fetiţe minore cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani. Nişte copii. Pe parcursul celor două ore, spectacolul a inclus repetate scene de violenţă, sânge, vulgaritate, brutalitate, gesturi cu caracter sexual şi nuditate. Diferite personaje dezbrăcate au simulat acte sexuale, viol, consum de alcool şi urină, acte sexuale cu animale. Personajul central, Faust, seduce o minoră. Regizorul Silviu Purcărete afirma într-un interviu în engleză că a dorit să respecte vârsta pe care, în opera lui Goethe, o avea acest personaj. Şi, în loc de un personaj - Margareta - el introduce şapte fetiţe care, de fapt reprezintă, acelaşi personaj.

BANCHERUL

După Banca Transilvania, si OTP Bank majorează avansul la creditele ipotecare doar la 20

OTP Bank a majorat avansul la creditele ipotecare, in urma adoptării legii privind darea in plată, de la 15% la 20%, cel mai puţin dintre cele alte 14 bănci care au decis să crească avansul chiar si la 40% din valoarea locuinţei. Si Banca Transilvania a decis sa practice un avans mai mic decât alte bănci: 20% pentru achiziţia de imobile cu destinaţie prima locuinţă cu valori de pana la 125.000 de euro si 25% pentru restul creditelor. O altă banca, Intesa Sanpaolo Bank, a crescut tot la minim 20% avansul la creditele ipotecare. Raiffeisen Bank a fost prima care a decis majorarea avansului la creditele ipotecare, înainte de adoptarea legii privind darea in plată, de la 15% la 35% (40% la creditele in euro), urmată de Bancpost (avans de 33% la lei si 43% la valuta).

Caţi bani ar pierde băncile dacă vor fi obligate sa renunţe la comisioanele pentru conturi

Băncile ar putea fi obligate sa renunţe din aceasta toamna la nu mai puţin de 10 comisioane pentru conturi, carduri si plăti, pentru care încasează in total intre 50 si 75 de lei de la fiecare client care efectuează o tranzacţie de 1.000 de lei, odată cu intrarea in vigoare, din 18 septembrie 2016, a Directivei 92 din 2014 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi si accesul la conturile de plăţi cu servicii de baza. Directiva prevede ca pentru anumite tipuri de operaţiuni aferente unui cont, băncile trebuie obligate sa perceapă comisioane rezonabile sau deloc, iar ANPC a optat pentru ultima varianta, intr-un proiect de ordonanţa privind transpunerea directivei in legislaţia naţională.

CURIERUL NATIONAL

20 mil. lei pe an - litigiile cu băncile

Suma este necesară ANPC pentru punerea în aplicare a legii insolvenţei persoanelor fizice şi a legii privind soluţionarea alternativă a litigiilor. Într-un proiect de hotărâre, autoritatea notează că are nevoie şi de 118 autoturisme, pe care le va aloca Direcţiei SAL, Direcţiei Insolvenţe şi ECC România. ANPC va angaja 314 funcţionari doar în cadrul celor 42 de comisii de insolvenţă a persoanelor fizice, care vor funcţiona în cadrul Direcţiei Insolvenţă.

Europenii nu cred în perspectiva aderării Turciei la UE

Potrivit datelor sondajului "Sputnik.Opinii", aproape jumătate din respondenţii europeni (49%) au răspuns că Turcia fie nu va adera niciodată la UE, fie va adera peste 10 ani şi chiar mai mult. Această părere este împărţită de 58% dintre germani, 55% dintre francezi şi 33% dintre britanici. Datele reprezintă rezultatele studiului realizat de renumita companie de investigaţii "Ifop" şi compania britanică "Populus" la solicitarea Agenţiei de Ştiri şi Radio Sputnik. La întrebarea "În opinia dvs., când va adera Turcia la UE", doar 17% dintre respondenţii francezi, 27% dintre cei germani şi 38% dintre britanici au răspuns că Turcia va adera la UE în următorii 10 ani. La această întrebare nu au ştiut ce să răspundă 29% dintre britanici, 28% dintre francezi şi 15% dintre germani.

CURENTUL

Iar ne face de râs Corina Creţu: 10 zile de "vizite oficiale" în România doar în luna mai

Recent, Creţu a fost acuzată de politico.eu că jumătate din staff-ul său de la Comisariatul european pentru Politici Regionale a demisionat în timpul primului an de mandat, din cauza obiceiurilor sale total neprofesioniste printre care şi cel de a-şi programa întâlniri nenumărate în România pentru a sta pe bani europeni cât mai mult în ţară. Pentru primadona de Bucureşti nu a contat scandalul care abia se stinsese. În luna mai 2016, comisarul european a petrecut pe bani europeni 10 zile din 31 în România în aşa numitele vizite oficiale: între 5 şi 10 mai şi între 20-23 mai. 9 din 18 persoane din biroul Corinei Creţu şi-au dat demisia în doar 12 luni, pe fondul programului de muncă prea lejer pe care îl are aceasta şi din cauza tendinţei sale de a combina călătoriile oficiale cu excursii în scop recreativ. Aceste lucruri sunt ilegale în Uniunea europeană şi oamenii nu au vrut să aibă probleme penale din cauza lui Creţu.

Corneliu Dobriţoiu a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a fost condamnat definitiv, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare în dosarul "Case pentru generali", în legătură cu achiziţionarea în condiţii ilegale a unei locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada 1999-2005, inculpatul Traian Pigui, în calitate de şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din Ministerul Apărării Naţionale, s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari - cadre militare cu funcţii de conducere din MApN (la data faptelor).

EVENIMENTUL ZILEI

Moartea lui Condrea. Un expert in aviaţie: controlul asupra maşinii putea fi preluat de la distanţă

Evenimentul rutier care a pus capăt vieţii lui Dan Condrea putea să fie determinat cu ajutorul unei tehnologii folosite în prezent pe drone, a explicat, în exclusivitate pentru EVZ, un specialist în aeronautică. Până la concluziile anchetatorilor, materializate într- un rechizitoriu trimis în instanţă spre soluţionare, inginerul Simion Dascălu, şeful Centrului European de Afaceri, Inventică şi Cercetare (CEAIC), avansează o ipoteză potrivit căreia maşina lui Dan Condrea putea fi "dirijată" în copac cu ajutorul unei tehnologii prezente în echipamentele UAV (n.r. - Unmanned Air vehicle - dronă aeriană) sau UGV (n.r. - Unmanned Ground Vehicle - vehicul terestru fără operator), folosite atât de către autorităţile de stat, cât şi de către companii private. "La întrebarea dacă putea fi simulat accidentul, răspunsul este da. Maşina putea fi comandată de la distanţă", a declarat ing. Simion Dascălu în exclusivitate pentru EVZ.

Războiul tăcut între Rusia şi Turcia, faza pe spioni

După doborârea avionului rus Suhoi care a traversat teritoriu Turciei, relaţiile ruso-turce s-au alterat în mod accelerat. Nu-i vorba că poziţionările diferite în Siria erau deja o bază serioasă de probleme între cele două capitale, odată ce Rusia susţinea conducerea lui Bashar al Assad, iar Turcia cerea eliminarea sa de la conducerea statului sirian, ca precondiţie pentru soluţionarea problemelor pe teren. Acum lucrurile s-au mişcat mult în spaţiul serviciilor secrete, operaţiunilor speciale şi acuzaţiilor de spionaj. Mai întâi, acţiunile de asasinate comandate ale diasporei şi liderilor ceceni, tolerate cumva de către Turcia, au explodat mai peste tot prin operaţiuni de eliminare a cecenilor implicaţi în războiul din Siria-Irak şi care doresc să revină acasă. Acţiunile s-au mai soldat cu identificarea asasinilor, cu arestări sau reţineri măcar ale autorilor sau cu apariţii mediatice, care altădată lipseau cu desăvârşire şi se decontau la nivel informal, diplomatic sau între serviciile de informaţii.

De ieri, procurorii se pot uita la conturile voastre, fără să aibă nevoie de aprobarea unui judecător

Începând de ieri, procurorii pot să ceară băncilor, fără a avea aprobarea judecătorului, informaţii despre situaţia financiară a unei persoane, conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru completarea art. 31 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a apărut luni, 23 mai 2016, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 389 şi se aplică deja, informează avocatnet.ro. Printre numeroasele modificări operate de Executiv la Codul penal, Codul de procedură penală şi Legea organizării judiciare se numără şi una referitoare la accesul la situaţia financiară a persoanelor. Mai exact, de-acum, procurorii nu mai au nevoie de încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi pentru a cere de la bănci date despre existenţa şi conţinutul conturilor bancare.

Lucescu dă ora exactă la echipa lui Putin

Cel mai titrat antrenor român va conduce, începând din sezonul viitor, formaţia Zenit Sankt Petersburg, echipa de suflet a preşedintelui Rusiei. Chiar şi la vârsta de 70 de ani, Mircea Lucescu mai are un cuvânt de spus în fotbalul mare. După cei 12 ani petrecuţi la cârma grupării ucrainene Şahtior Doneţk, alături de care a cucerit 22 de trofee, cel mai titrat tehnician român va bifa o nouă provocare. De această dată în Rusia. Românul şi-a trecut parafa în contractul cu Zenit într-un yacht, şi va pregăti echipa din Sankt Petersburg pentru următorii doi ani, cu opţiune de prelungire pentru încă un an. "Nea Mircea a semnat un contract pe trei ani cu Zenit, iar împreună cu dânsul vor veni şi antrenorul secund Alexandru Spiridon şi maseurul Victor Hexan, care i-au fost alături şi la Şahtior", a zis Arcadie Zaporojanu, agentul tehnicianului în vârstă de 70 de ani.

JURNALUL NATIONAL

Poveştile strict SECRETE din sânul Bisericii. Preoţii "recuperatori", noul model de duhovnic

În ultimii ani s-au înmulţit cazurile de preoţi caterisiţi pe motive care ţin mai puţin de ordin spiritual şi mai mult de ordin material. Oameni ai Bisericii acuză că banii au început să guverneze lumea lor. Preoţii care nu produc suficient sunt înlăturaţi fără menajamente. "Ierarhii se cred Dumnezeu pe pământ iar noi sclavii lor. Rolul preotului nu mai e acela de duhovnic, ci de recuperator: ia de la săraci şi dă la bogaţi, bogaţii fiind episcopii. Dacă nu-ţi ţii gura sau dacă nu cotizezi eşti dat afară, asta este regula. Ne formează cum să prostim oamenii", spune preotul Irinel Andronache. După patru ani de preoţie avea să simtă pentru prima dată gustul amar al lăcomiei superiorilor săi. Fusese avansat la o parohie mai mare pe merit. Dar imediat a venit cineva din Arhiepiscopie şi i-a spus: "Vezi că, na! ai schimbat parohia, trebuie să contribui şi tu cu ceva, că aşa se dă!". În total spune că a fost nevoit să se împrumute şi să dea şpagă 8.000 de dolari.

Blaga: Am convingerea că PNL va câştiga ambele rânduri de alegeri din acest an

Copreşedintele PNL Vasile Blaga s-a arătat convins, marţi, că liberalii vor câştiga atât alegerile locale, cât şi pe cele parlamentare. "Am convingerea că PNL va câştiga ambele rânduri de alegeri din acest an. După toate analizele pe care le fac, deşi nu am dat procente în alegeri: în Moldova, unde PNL intra greu până acum, vom câştiga cel puţin jumătate din capitalele judeţelor. În Ardeal şi Banat PSD-ul va lua două capitale, dacă are noroc", a declarat liderul PNL. El a spus că ar fi păcat ca, la aniversarea centenarului Marii Uniri, să guverneze altcineva decât PNL. "Hai să ne batem peste tot, să punem bazele victoriei din toamnă. (...) Eu cred că noi vom guverna. Toţi să nu ne gândim la altceva decât să câştigăm alegerile. (...) Am mare încredere şi să vă înţelegeţi unii cu alţii cum mă înţeleg eu cu Alina Gorghiu", le-a transmis Blaga liberalilor.

Schemă de ajutor de stat pentru afacerile de minim 2 milioane euro

Noua schemă de ajutor de stat la care lucrează Ministerul Economiei împreună cu Ministerul Finanţelor Publice vizează proiecte care pornesc de la două milioane de euro, sumă mult mai mică decât plafonul din vechea schemă, de 10 milioane de euro, susţine ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. "Ministerul Finanţelor are această schemă mare de ajutor de stat, de 10 milioane de euro. Acum, împreună cu ministerul Economiei, avem în vedere o nouă schemă care să vizeze şi business-urile ceva mai reduse, o schemă care să înceapă de la două milioane de euro. Am simţit nevoia să umplem şi acest gol pe o piaţă a proiectelor de o valoare mai mică", a explicat Anca Dragu.

Peste 6 milioane de români cotizează degeaba la pensii

Românii care îşi pun speranţele în pensiile private, obligatorii sau facultative, vor fi dezamăgiţi având în vedere că profitabilitatea acestora a intrat în picaj accelerat. Randamentul mediu a căzut de la 9,8523% la 4,8757%, între ianuarie 2015 şi ianuarie 2016. Cum domnia dobânzilor negative va mai dura ani buni, oamenii se vor trezi săraci lipiţi după contribuţii lunare de 20-30 de ani. "Din ultimele poziţii pe care le-au avut analiştii americani de marcă, până la guvernatori ai FED, vorbim de ani şi ani în care dobânzile să fie foarte jos, nici pe departe în limitele cu care ne-am obişnuit", a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR la un seminar de specialitate. Acesta a mai explicat că această perspectivă are o implicaţie "dramatică" asupra industriilor financiare de tipul asigurărilor şi pensiilor private, pentru că acestea nu pot funcţiona în paradigma lor actuala decât pe baza unor randamente sigure.

NATIONAL

Se joaca tot mai murdar: Black Cube...HexiPharma...Quo Vadis?

In doar o lună de zile, România a fost zguduită de trei evenimente care erau de neconceput in urma cu doar putină vreme. Black Cube, firma israeliana care este considerată "devoratoarea de hackeri" pe plan internaţional si care este condusă de cei mai importanţi agenţi ai Serviciului de Informaţii si Misiuni Speciale (MOSSAD) si ai trupelor speciale ale armatei nu doar că a păţit ruşinea de a-i fi încătuşaţi doi agenţi la Bucureşti, dar pare sa-i fi si abandonat pe aceştia la "beciul domnesc". Apoi a urmat gâlceava publică de neconceput in orice tara din lumea asta intre şefa DNA si conducătorul SIE. In fine, scandalul Hexi Pharma, care deja inflamase opinia publica, a fost reaprins de misterioasa moarte a lui Dan Condrea, chiar cu o zi înainte de audierea sa, ceea ce a produs deja un "linşaj mediatic" al serviciilor secrete romaneşti, făcute vinovate pentru dispariţie. Iar acesta este doar începutul, scenariul spre care se îndreaptă stabilitatea României fiind mult mai sumbru decât se aşteptau până si cei mai pesimişti dintre specialiştii in contraspionaj ai României...

DNA i-a făcut bucata lui Tăriceanu

Calin Popescu Tăriceanu este urmărit penal de DNA Braşov, politicianul fiind acuzat de mărturie mincinoasa si de favorizarea făptuitorului in dosarul referitor la retrocedarea cu cântec, către Printul Paul, a Fermei Băneasa si a unei suprafeţe din Pădurea Snagov. Procurorii braşoveni anticorupţie susţin că Tăriceanu a făcut "declaraţii necorespunzătoare adevărului" in depoziţia luata sub jurământ in timpul audierii sale din 15 aprilie a.c., comportamentul sau având ca scop "împiedicarea/îngreunarea cercetărilor si a tragerii la răspundere penala a inculpaţilor cercetaţi in dosar". Conform ordonanţei de punere sub urmărire a lui Tăriceanu, inculpaţii protejaţi de acesta sunt Dan Andronic, Remus Truica si Tal Silberstein.

54.827 de romani au murit cu zile in 2013

România ocupa primul loc al deceselor premature care ar fi putut fi evitate, cu un procent de 49,4%. Aproximativ jumătate dintre românii care au murit la vârste de până la 75 de ani puteau fi salvaţi. Un deces din trei ar fi putut fi evitat in UE, dacă s-ar fi acordat tratament eficient si la timp, informează Eurostat. In Uniunea Europeana, 1, 7 milioane de persoane cu vârste pana la 75 de ani au decedat in 2013. Printre acestea, 577.500 sunt considerate premature, in sensul in care ele ar fi putut fi evitate daca oamenilor li s-ar fi acordat îngrijiri medicale prompte si eficiente. România, cum altfel, se afla pe primul loc in acest sumbru si revoltător top negru, cu o pondere de 49,4%, la nivelul anului 2013.

PUTEREA

Tehnocraţii de Bruxelles traduc cu Google?

Unul dintre cele mai importante comunicate de presă ale Guvernului tehnocrat al României din ultima perioadă, anume cel referitor la campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea "Cuminţeniei pământului", a trezit şi interesul presei occidentale, dovadă că pasaje din acesta se regăsesc în media de top de limbă engleză. Un jurnalist al unei publicaţii străine ne-a semnalat erori flagrante de redactare în versiunea în limba engleză a comunicatului. De fapt, aceasta (versiunea în engleză) este traducerea comunicatului original, redactat în română. Doar că traducerea nu a fost efectuată profesionist, ci, probabil, a fost utilizat un soft de traducere, precum Google Translate, apoi s-au aplicat unele corecţii. Rezultatul este deranjant şi, pe alocuri, chiar comic.

Mama acuzată că şi-a răpit copilul din Canada ar putea fi extrădată

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis marţi cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare canadiene în cazul femeii acuzate că şi-a răpit copilul născut în Canada şi l-a adus în România. Mai mult, Curtea de Apel Bucureşti a dispus ca Ana Maria Nedelcu să fie arestată în vederea extrădării, însă această hotărâre nu este executorie şi se aplică de la data rămânerii definitive a acestei decizii. Judecătorul Adrian Podar de la Curtea de Apel Bucureşti explică faptul că Ana Maria Nedelcu a fost acuzată de autorităţile judiciare din Canada că, în luna mai 2014, a părăsit această ţară, plecând în România, împreună cu copilul său minor, fără acordul tatălui, răpindu-l, prin încălcarea ordinului de custodie emis de către o instanţă judiciară canadiană, fapte ce constituie infracţiunea de răpire, cu încălcarea unui ordin de custodie, prevăzută de dispoziţiile art.282 alin.1 din Codul penal Canadian, informează Agerpres.

Teatrul de Operetă va funcţiona separat. Beatrice Rancea, noul manager al Operei Naţionale Bucureşti

Noul manager interimar al Operei Naţionale Bucureşti (ONB) este Beatrice Rancea, a anunţat luni, printr-un comunicat, Ministerul Culturii. Pe de altă parte, se arată în comunicat, vor demara procedurile de separare a Operei Naţionale Bucureşti de Teatrul Naţional de Operetă şi Muzical "Ion Dacian" fuzionate prin Hotărârea de Guvern 741/2013, urmând ca, "în cel mai scurt timp posibil, cele două instituţii de spectacol să fie reorganizate şi să-şi poată relua activitatea artistică într-o nouă formulă". "Cronicizarea situaţiei de faţă şi complexitatea ei mă determină să am o abordare raţională; nu cred în rezolvarea şi reformarea violentă a instituţiilor. Există o mare oportunitate în această situaţie, oportunitatea de a corecta anumite disfuncţionalităţi în organizarea instituţiilor de spectacol din România", a declarat ministrul Culturii, Corina Şuteu, citată în comunicat.

ROMANIA LIBERA

Cardul de sănătate, din nou blocat

O nouă defecţiune în sistemul informatic de acordare a serviciilor medicale a blocat ieri activitatea medicilor din România, care au constatat de dimineaţa că nu pot valida cardurile de sănătate ale pacienţilor. Mesajul afişat a fost "reintroduceţi cardul", iar sistemul electronic nu a permis nici semnarea reteţetelor, nici validarea consultaţiilor. Ulterior, sistemul informatic al cardului de sănătate a devenit funcţional abia începând cu ora 13.30 în parametrii proiectaţi, după cum au precizat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-o informare publicată pe site-ul instituţiei. "Echipa tehnică a CNAS a reuşit să rezolve problema constatată azi, 24 mai, ora 8.30, cu privire la indisponibilitatea semnării prin card. Începând cu ora 13.30, platforma informatică PIAS este funcţională în parametrii proiectaţi", a menţionat sursa citată.

Cine se îmbogăţeşte din bolile noastre. Încă o listă de nume

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi, care a atins apogeul prin decesul suspect al patronului Hexi-Pharma, Dan Condrea, reprezintă doar una dintre multele afaceri care au cangrenat sistemul de sănătate românesc. O alta se desfăşoară chiar sub ochii noştri, nu e nevoie de dezvăluiri de presă pentru a o vedea, şi ne afectează, pe rând, pe toţi, dacă nu direct la sănătatea fizică, măcar la cea mentală şi la buzunar: cardul de sănătate. Un sistem informatic implementat cu 25 de milioane de euro, care a intrat în vigoare oricum cu doi ani mai târziu decât era programat, se confruntă cu blocaje majore de cel puţin câteva ori pe lună. Nu mai departe de marţi, activitatea medicilor de familie din ţară a fost întreruptă pentru că sistemul cardului de sănătate nu a mai funcţionat ore bune.

ZIARUL FINANCIAR

Este timpul pentru achiziţii centralizate în sănătate. Decizia de achiziţii la nivelul fiecărui spital este doar o invitaţie la fraudă

În fiecare zi apar anchete ale fraudelor din achiziţii publice. Primării, spitale, şcoli, Casa de Sănătate, Compania de Drumuri, Consilii Judeţene sau chiar Federaţii Sportive sau Case de Cultură. Ultimele acuzaţii vizează un contract pentru informatizarea Casei de Sănătate de 17 milioane de euro, iar săptămâna trecută era verificată o şcoală din Bucureşti, cartierul Tineretului, unde se presupune că fraude mai mari de mii sau zeci de mii de lei nu puteau fi. Aproape că te poţi gândi că orice director de la stat care are pe mână o sumă de bani - de la o mie de lei la 27 mld. lei, cât are Casa de Sănătate - are ca primă grijă cum să "dreneze" din bani. Când se împart funcţiile în diverse instituţii în cadrul partidului câştigător în alegeri, cuvântul magic este "ordonator de credit". De aici pleacă totul. De la oamenii care decid de unde şi cu ce preţ să cumpere. În joc sunt 12 miliarde de euro, bugetul anual de bunuri şi servicii ale instituţiilor publice, şi încă 8 miliarde de euro cheltuielile de investiţii. 20 miliarde de euro sunt bani mulţi nu numai pentru România, ci şi pentru ţările dezvoltate din vest.

Veniţi cu buletinul şi plecaţi cu bani de pe acţiunile pe care nici nu ştiţi că le aveţi

Depozitarul Central va informa gratuit vineri şi sâmbătă per­soa­nele care doresc să afle dacă mai au acţiuni obţinute de la programul de privatizare în masă din anii 1991 şi 1994, la ce companii şi ce va­loare au acestea. Astfel, per­soanele interesate, cele care împliniseră 18 ani la data privatizării, pot decide dacă păstrează acţiunile sau le vând, a spus la ZF Live Daniela Şerban, director relaţii cu investitorii din cadrul Bursei de Valori Bucureşti. "Sunt opt milioane de români care au încă acţiuni, cei mai mulţi la SIF-uri. Faţă de cuponul iniţial au fost primite şi acţiuni reziduale. Mulţi nu ştiu dacă mai au acţiuni şi unde. Plus că dacă aduci contul IBAN poţi primi direct dividendele restante", a spus Şerban. Pentru cei care nu sunt încă pregătiţi să investească propriile fonduri, BVB va lansa conturi demo de tranzacţionare, pentru a-i familiariza pe doritori cu lumea bancară. BVB va organiza pe 27 şi 28 mai a doua ediţie a "Banii Tăi Expo", eveniment la care par­ticipă fonduri de pensii, fonduri mutuale, bro­keri, bănci şi emitenţi. Expoziţia va avea loc în Piaţa Universităţii.

Depozitele românilor sunt în continuare mai mari decât creditele

Economiile plasate de populaţie şi companii la bănci sunt în continuare mai mari decât volumul creditelor acordate, ra­portul credite/depozite ajungând la sfârşitul primului trimestru din acest an la circa 87%, ceea ce indică faptul că există potenţial de creditare, potrivit datelor anunţate de banca centrală. Soldul creditelor totale a ajuns în martie la 216,3 mld. lei, depăşind cu doar 2,8% nivelul din aceeaşi lună de anul trecut, în timp ce avansul de­pozi­telor a fost de 9,5%, până la 248 mld. lei. Ascensiunea creditelor este susţinută exclusiv de componenta în lei, care a accelerat în primul trimestru cu 20%, graţie scăderii dobânzilor, în timp ce împrumuturile în euro înregistrau un declin de 11,5% comparativ cu nivelul din primele trei luni ale anului trecut. Creditarea în monedă străină a fost restricţionată de banca centrală, astfel că vânzările sunt foarte slabe, iar în plus unele credite în valută acordate în trecut au ajuns în default, iar bancherii sunt forţaţi acum să le scoată din bilanţuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb