REVISTA PRESEI 27.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 ianuarie 2016

ADEVARUL

Republica Moldova intră sub guvernanţă românească. Câţi bani trimite Guvernul Cioloş peste Prut

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş i-au trasat un calendar de reforme noului premier moldovean, Pavel Filip, în schimbul unui ajutor financiar care ar salva ţara din colaps. Este pentru prima dată când România le arată politicienilor de la Chişinău că nu e de ajuns doar să ceri ca să ţi se dea. Trebuie să mai şi faci. Proaspătul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit, ieri, la Bucureşti, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu omologul său, Dacian Cioloş. Dacă ar fi să rezumăm vizita lui Pavel Filip în termeni cât se poate de reali, am spune aşa: a venit după bani. "Este posibil ca Republica Moldova să nu poată plăti salariile şi pensiile timp de patru luni", a recunoscut premierul moldovean într-un interviu pentru BBC. Prima tranşă, conform Memorandumului semnat între Guvernul României şi al Republicii Moldova, este de 60 de milioane de euro.

Propaganda rusă: Românii sunt gata să trimită carabinierii, armata şi structurile de forţă în Republica Moldova

Postul public de televiziune Pervîi Kanal din Rusia a transmis duminică seară că "în baza unor documente adoptate în urmă cu câţiva ani, în caz de dezordini, în Republica Moldova vor fi introduse armata română şi administraţia românească şi asta va fi sfârşitul independenţei Moldovei pentru totdeauna". Guvernul de la Chişinău au negat încă o dată existenţa unor astfel de acorduri, catalogând informaţia drept "falsă" şi "speculaţii ieftine". Aparatul rus de propagandă s-a repus în funcţiune la capacitate maximă odată cu izbucnirea protestelor anticorupţie declanşate săptămâna trecută la Chişinău, ca urmare a învestirii guvernului condus de liberal-democratul Pavel Filip. Postul de televiziune Pervîi Kanal a difuzat duminică seară un reportaj de la protestele care continuă la Chişinău, adăugând că, în cazul unei destabilizări, structurile de forţă ale statului român sunt pregătite să intervină.

Romsilva trebuie să decidă miercuri dacă ieftineşte lemnul

Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor analizează principala revendicare a forestierilor care au protestat în Piaţa Victoriei din Capitală cerând reducerea preţurilor excesiv de mari afişate la licitaţiile pentru masa lemnoasă. În replică la acuzaţiile forestierilor, Romsilva arată că a respectat întocmai regulamentele, chiar dacă sunt "interpretabile şi greu de aplicat". După câteva ore de proteste în stradă şi o negociere cu oficialii Guvernului, asociaţiile profesionale din industria lemnului şi a mobilei au obţinut, marţi, o promisiune: în şedinţa Consiliului de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, care va avea loc miercuri, va fi analizată propunerea de a reduce preţurile de pornire în licitaţiile pentru masa lemnoasă.

O autostradă pierdută: A1 Bucureşti - Nădlac împlineşte 49 de ani de la începerea construcţiei

Traseul de autostradă de la Bucureşti la Nădlac este cel mai "muncit" din toate proiectele iniţiate vreodată în România. Se apropie de 50 de ani. În 1967, Nicolae Ceauşescu dădea ordinul de începere a primului tronson din această autostradă, care lega Bucureştiul de Piteşti. În 1972 drumul era terminat. Între timp, între 1968 şi 1969 Ceauşescu a cerut un plan naţional de autostrăzi care a fost trasat pe hârtie. După darea în folosinţă a tronsonului de aproximativ 100 de kilometri dintre Capitală şi Piteşti, liderul comunist abandona programul de autostrăzi şi se concentra asupra industriei. De la începerea noilor lucrări şi până în prezent, A1 a avut parte doar de necazuri. Ba traseul o ducea prin peşteri cu lilieci, cimitire sau rezervaţii de castori, ori, proiectul a fost atât de bine respectat încât o porţiune de drum a fost demolată pentru a fi construită corect. Mai mult o porţiune de peste 115 kilometri din A1, Piteşti - Sibiu, nu este beneficiază până acum de un proiect final.

Igor Dodon, politicianul filorus care vrea să rupă din teritoriul României

Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, declara în urmă cu doi ani, într-un documentar "Adevărul", că ţelul său politic este "refacerea Moldovei lui Ştefan cel Mare, adică unirea teritoriului dintre Siret şi Nistru. Igor Dodon, al cărui partid a câştigat cele mai multe voturi la ultimele alegeri din Republica Moldova, este un inamic declarat al ideii de integrare în Uniunea Europeană. În afişele sale electorale din 2014, Dodon apărea alături de Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse. La protestele desfăşurate la Chişinău în ultimele zile, simpatizanţii lui Igor Dodon au făcut front comun cu cei ai lui Renato Usatîi (politicianul moldovean aflat în topul încredereii populaţiei) şi cu cei ai Platformei Demnitate şi Adevăr. Cu toţii au cerut alegeri anticipate, mizând pe un succes al partidelor de stânga, anti-europene, în cazul unui nou scrutin.

Puşcărie de vis pentru Cristi Borcea: gardienii i-au devenit slugi personale, celulă mobilată şi post telefonic privat

Nabab în libertate, nabab şi după gratii. Este, pe scurt, povestea lui Cristian Borcea, închis la Poarta Albă. Gardienii au fost, practic, slugile fostului şef de la Dinamo, făcând tot ce era nevoie ca să nu-i lipsească absolut nimic. Un control făcut la Poarta Albă s-a soldat doar cu demiterea directorilor, care nu au fost însă excluşi din sistem. Condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare în "Dosarul Transferurilor", Cristian Borcea a trăit la Penitenciarul Poarta Albă la fel ca în vila din Pipera. Asta cu complicitatea personalului închisorii. O arată un raport al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). În document se scrie negru pe alb că deţinutul a beneficiat de un regim privilegiat din partea şefilor închisorii, regim inimaginabil pentru puşcăriaşii de rând.

Criza petrolului ne-a ieftinit gazele: preţul "aurului albastru" importat din Rusia a scăzut până la nivelul celui din producţia internă

Crahul de pe piaţa petrolului a ieftinit gazele naturale de import, acestea având acum valori apropiate de cele extrase din subsolul României, în jurul a 90 de lei/MWh sau 220 de dolari pe mia de metri cubi, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). El a afirmat că Transgaz, care are rolul de a echilibra sistemul naţional de gaze, a importat gaze naturale de la Conef, iar preţul acestora s-a situat la 89-90 lei/MWh, ceea ce echivalează cu 210-220 de dolari pe mia de metri cubi. Mai mult, este posibil ca preţul gazelor de import să scadă şi mai mult în lunile următoare. Gazprom leagă preţul "aurului albastru" vândut prin contracte pe termen lung de cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului, dar la o o distanţă de 6-9 luni.

Sondaj IRES Majoritatea românilor cred că Justiţia nu face dreptate cu adevărat

Potrivit ultimului studiu realizat de IRES, aproape nouă din zece români cred că în România corupţia este insuportabilă. 68% din respondenţi cred că Justiţia din România face dreptate cu adevărat, în timp ce doar 29% cred contrariul. Restul de 3% au bifat varianta de răspuns "nu ştiu/ nu răspund", potrivit ultimului sondaj realizat de IRES, institut condus de vicepremierul Vasile Dîncu. Mai mult de jumătate dintre români sunt de părere că în România nu se poate vorbi despre egalitate de şanse. 58% au spus că nu se poate vorbi de egalitate de şanse în România, în timp ce 40% au spus că se poate vorbi cu adevărat despre egalitate de şanse. Nivelul ridicat al corupţiei, existeşa privilegiilor pentru anumite categorii de cetăţeni, lipsa asigurării competiţiei corecte din partea statului sunt factori care generează neîncrederea în stat. Şapte din zece respondenţi sunt în acord cu ideea că românii sunt vinovaţi pentru ce se întâmplă în România, în timp ce 65% se raliază aserţiunii conform căreia doar politicienii sunt vinovaţi pentru ce se întâmplă în România.

Fraţii Micula, obligaţi să plătească daune morale de 5.000 de euro în procesul cu Romatsa

Romatsa a obţinut la un tribunal din Belgia o decizie favorabilă la contestaţia depusă împotriva executării silite de către fraţii Micula a veniturilor pe care regia le încasează de la Eurocontrol. Tribunalul de la Bruxelles a respins ca tardive cererile formulate de intervenienţii Ioan Micula, SC European Food SA, SC Starmill SRL şi SC Multipack SRL şi l-a obligat pe Viorel Micula la plata unor daune morale de 5.000 de euro către statul român. Fraţii Micula au anunţat deja că au căi de atac şi vor face apel.

Un deputat rus acuză Statele Unite de provocarea epidemiei de gripă porcină din Rusia

Un deputat rus din cadrul Partidului Comuniştilor al Federaţiei Ruse a acuzat Statele Unite de provocarea epidemiei de gripă porcină în Rusia, unde cel puţin 50 de persoane au murit din cauza virusului A/H1N1. "Eu nu exclud ideea că americanii ar fi provocat un (război bacteriologic, n. red.) împotriva ţării noastre", a declarat Vadim Soloviov pentru postul de radio Russkaia Slujba Novostei. Potrivit lui, "tulpina (virusului de gripă porcină, n. red.) a venit în Rusia din Ucraina". Soloviov a acuzat Statele Unite că au efectuat astfel de acţiuni şi în Cuba. Cel puţin 50 de persoane au murit din cauza gripei produse de virusul A/H1N1 în Rusia de la începutul iernii, potrivit unor date obţinute de AFP din declaraţiile autorităţilor regionale, în contextul în care contagiunea cu acest virus pare să se fi accentuat în această ţară, relatează Agerpres.

BANCHERUL

Romania a fost in 2015 singura tara importanta in care grupul Vienna Insurance Group (VIG) a înregistrat creşteri ale primelor din asigurări

Grupul Vienna Insurance Group (VIG), care deţine in Romania firmele de asigurări Asirom, Omniasig si BCR Asigurări de Viaţă, a anunţat ieri rezultatele preliminare, neconsolidate, ale primelor încasate din vânzările de asigurări in 2015. Conform acestor date, firmele de asigurări din Romania ale grupul austriac, prezent si in alte tari din zona, au înregistrat in 2015 cea mai mare creştere a volumului de prime brute, de 25,4%, pana la un volum total de 445 milioane euro, fata de 355 milioane euro in 2014. "Implementarea constantă de măsuri în România s-a dovedit a fi de succes într-un context de piaţă îmbunătăţit. Ca o continuare a tendinţelor pozitive înregistrate iniţial în 2014, companiile VIG din România au obţinut o creştere de 20,6% pe segmentul daune/accidente", se arata intr-un comunicat al VIG.

Topul băncilor cu cele mai multe reclame in 2015

Un grup de şapte bănci (Alpha Bank, ING, BCR, BRD, Raiffeisen, Bancpost si Libra Bank) au fost cele mai active pe piaţa publicităţii in 2015, fiecare cu un număr de reclame intre 5.000 si 9.000 difuzate la TV, radio, presa scrisa si in mediul online. Alte trei bănci întregesc topul primelor 10 bănci cu cele mai multe reclame in 2015: UniCredit, Banca Transilvania si Piraeus Bank, fiecare cu cate un număr de reclame cu jumătate mai mic decât primele şapte, intre 2.000 si 3.000 de spoturi, conform datelor Mediatrust. Din acest top lipseşte CEC Bank, una dintre cele mai mari bănci româneşti, pe locul 6 in topul băncilor după valoarea activelor. Banca de stat si-a promovat si ea produsele si serviciile pe parcursul anului precedent, dar s-a concentrat mai mult pe zona panourilor publicitare stradale sau la metrou, in timp ce in mediul online rămâne încă destul de discreta.

CURENTUL

Mincinosul Ciurchea comite infracţiune după infracţiune în cazul cardului de sănătate

De departe infracţiunea preferată a lui Vasile Ciurchea este abuzul în serviciu. După ce a anulat printr-o circulară dreptul studenţilor români în străinătate la asigurare medicală în vara anului trecut, după ce nu şi-a îndeplinit sarcina de serviciu ce îl obliga să contracteze mentenanţa sistemului de Card de sănătate care, neîntreţinut, se defectează, după ce refuză să plătească internările făcute de medicii cercetători din spitale, acum Ciurchea instigă şi la evaziune fiscală. Cum? Chiar el a declarat că mentenanţa la cardul de sănătate a expirat dar că acum este asigurată de angajaţii Casei de Sănătate şi de angajaţii HP. Acum ori Ciurchea minte cu neruşinare la televizor, ori HP prestează servicii gratuit, încălcând astfel prevederile Codului fiscal şi cel vechi şi cel nou unde la art. 271, "prestarea de servicii", este foarte clar stipulat când ai voie să prestezi servicii fără plată. Firma HP este prejudiciată iar CNAS primeşte un folos necuvenit.

Coloane - de Tia Şerbănescu

Premierul Cioloş chiar se află între seceră şi ciocan: dacă schimbă legea alegerilor pentru două tururi la primărie, îl supără tare pe Dragnea. Dacă n-o schimbă, o necăjeşte rău pe dna Gorghiu. Asta-i viaţa de tehnocrat: ziua proletar, noaptea împărat. Vicepremierul Dâncu pare însă cel mai alpinist dintre tehnocraţi: "eu cred că în 2018, la centenarul Marii Uniri, munţii noştri vor fi străpunşi de două autostrăzi una de la sud spre Transilvania şi alta din Moldova spre Transilvania". Hei-rup! E un munte de optimism, Dâncu ăsta. Vorba lui Blaga (dar nu Vasile): daţi-mi un trup, voi, munţilor, pentru straşnicul suflet ce-l port. De la vale se vede însă clar că munţii noştri nu trebuie să se teamă: nu vor fi străpunşi de nicio autostradă. Ăştia nici studii de fezabilitate nu pot să facă în doi ani darmite să străpungă munţii. Dar şi pe şoselele actuale se poate circula repede: dacă ai coloană oficială atingi 120km/h chiar şi-n Bucureşti. Fostul vicepremier Oprea aşa proceda şi nimeni nu-l mai Oprea până n-a intervenit DNA care l-a pus sub urmărire penală pentru exces de coloane (cinci pe zi).

EVENIMENTUL ZILEI

Jocurile murdare de putere din Chişinău pot arunca în aer clasa politică de la Bucureşti

Controversatul oligarh, Vladimir Plahotnic, a făcut avere şi a acaparat puterea de la Chişinău şi cu ajutorul unor politicieni români. Importante personalităţi din România sunt la mâna oligarhului moldoveano-româno-rus, Vladimir Plahotniuc. Protestele de la Republica Moldova ar putea arunca în aer clasa politică de la Bucureşti. Mii de oameni ieşiţi în stradă, în aceste zile, l-au acuzat făţiş pe Vladimir Plahotniuc, vicepreşedinte al Partidului Democrat, că se află în spatele schimbărilor de forţă de la vârful guvernului de la Chişinău şi că, practic, el şi mafia lui sunt cei care conduc, cu adevărat, Basarabia. Printre alte practici şi metode ce amintesc de filmele cu gangsteri, oligarhul cu triplă cetăţenie şi dublă identitate este acuzat că a folosit în ascensiunea sa care i-a adus o avere imensă şi o putere nelimitată, inclusiv şantajul sexual împotriva unor politicieni şi a unor personalităţi publice din ţara noastră. În mod ciudat, Ministerul Justiţiei susţine că Plahotniuc nu se află în evidenţele sale, în calitate de cetăţean român, deşi Parchetul General l-a cercetat pentru fals privind identitatea.

Una din cinci maşini vândute de grupul Renault poartă sigla Dacia

Vânzările mărcii Dacia la nivel mondial au totalizat anul trecut 550.920 de unităţi, în creştere cu 7,7% faţă de 2014. În acelaşi timp, grupul Renault a înregistrat o majorare cu doar 3,3% a vânzărilor până la 2,8 milioane de unităţi. În România, Dacia deţine o cotă de piaţă de circa 33%. Rezultatul obţinut de marca Dacia în 2015 la nivel mondial poate fi considerat un record. Chiar dacă şi în 2014 au fost comercializate peste o jumătate de milion de maşini purtând brandul românesc pe capotă, anul trecut a fost depăşit şi pragul 550.000. Ce este însă demn de luat în seamă este încetinirea creşterii, un element previzibil în lipsa lansării unor modele cu totul noi. Dacă în 2013 şi 2014 vânzările s-au majorat cu peste 19%, în 2015 acestea au crescut cu doar 7,7%. Acest fapt este generat şi de încheierea - cel puţin temporară - a programului de expansiune către noi pieţe.

Alertă. VIRUSUL ZIKA a ajuns în Europa

Una dintre cele mai dezvoltate ţări europene a dat alarma: primele cazuri de contaminare cu virusul Zika au fost depistate pe teritoriul ei. Se întâmplă în Elveţia, conform unui anunţ al Ministerului Sănătăţii din această ţară, care nu a oferit amănunte despre cetăţenia celor afectaţi. De asemenea, autorităţile nu au oferit amănunte nici despre locul în care cele două persoane au fost infectate cu periculosul virus. Conform Agerpres, autorităţile au asigurat că monitorizează cu atenţie situaţia, iar pentru moment încă nu au recomandat evitarea călătoriilor în statele în care s-a depistat prezenţa virusului. Virusul Zika a fost descoperit în 21 de ţări din America Latină, iar cele mai afectat ţări au fost Brazilia, Columbia, Salvador, Panama şi Republica Capul Verde. Brazilia este cea mai afectată de Zika. Virusul se transmite prin sânge, iar cea mai eficientă metodă de prevenţie constă în evitarea zonelor în care există mulţi ţânţari.

JURNALUL NATIONAL

E oficial: sistemul nostru medical, mai bun decât cel albanez

Deşi oficialii din Sănătate susţin că România ar avea un sistem medical "subfinanţat, dar performant", evaluările făcute la nivel european arată cu totul altceva. Potrivit Indexului European al Sistemelor Medicale (EHCI) 2015, publicat ieri, ţara noastră se situează pe locul 32 din cele 35 de state analizate. Mai grav este că România ocupă ultimul loc la cea mai importantă categorie de indicatori: rezultatele tratamentelor. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş- Cadariu, aprecia, recent, că sistemul românesc de sănătate este performant. Conform analizei realizate de suedezi, însă, România se situează pe ultimele patru poziţii ale clasamentului european, obţinând doar 527 de puncte din cele 1.000 posibile. Mai rău decât noi s-au clasat doar Albania (524), Polonia (523) şi Muntenegru (484). La polul celălalt al clasamentului calităţii sistemelor medicale se situează Olanda (916 puncte) - pe primul loc, urmată de Elveţia (894), Norvegia (854), Finlanda (845) şi Belgia (836).

S-a stabilit ziua alegerilor locale din acest an

Guvernul a aprobat propunerea Autorităţii Electorale Permanente de a organiza alegerile la începutul lunii iunie. Alegerile locale vor avea loc în data de 5 iunie 2016, urmând ca startul campaniei electorale să fie dat pe 6 mai 2016, se arată pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, SGG.ro, citat de antena3.ro. Cu 30 de zile înaintea datei votării vor trebui aduse la cunoştinţă publică numărul circumscripţiilor electorale, delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare, precum şi sediile acestora.

Judeţele în care se trăieşte la fel ca-n India şi Pakistan

Bucureştenii sunt cei mai fericiţi angajaţi, ei câştigă, în medie, 2.500 de lei, bani care le rămân în mână după plata tuturor taxelor şi impozitelor. La polul opus, locuitorii din judeţele Caraş-Severin şi Harghita sunt cei mai prost plătiţi din ţară, ei încasând numai 1.256 de lei. În mai mult de jumătate din judeţele României se trăieşte cu salarii medii nete sub 1.500 de lei. Caraş-Severin, Harghita, Suceava şi Vaslui conduc în topul celor mai prost plătiţi salariaţi care încasează lunar, în medie, între 1.256 şi 1.282 de lei. Salarii aproape la fel de mici au şi locuitorii din Neamţ, Brăila, Covasna, Bistriţa Năsăud, Bihor, Botoşani, Ialomiţa, Maramureş, care câştigă mai puţin de 1.350 de lei. Locuitorii din zonele sărace ale României se pot compara cu cei din oraşele mexicane, indiene sau pakistaneze, în niciun caz cu cei din ţările europene.

În câteva zile, la RAAN insolvenţa s-ar putea transforma în faliment

Tribunalul Mehedinţi se va pronunţa pe data de 28 ianuarie asupra cererii de intrare în faliment a Regiei Naţionale pentru Activităţi Nucleare (RAAN), după ce Adunarea Creditorilor a cerut acest lucru. În plus, regia va pierde şi dreptul de a asigura managementul stocului de apă grea pentru că nu mai are resursele financiare necesare. Aflată în insolvenţă din septembrie 2013, intrarea în faliment a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Turnu Severin va deschide calea valorificării activelor. Cel mai probabil, acestea vor fi vândute la bucată şi vor fi valorificate la fier vechi. În acest moment, activitatea regiei este complet oprită, iar personalul a fost disponibilizat. Dacă la deschiderea procedurii de insolvenţă ea avea aproape 2.700 de angajaţi, acum aici mai lucrează doar personalul care asigură managementul apei grele (150 de oameni) şi funcţionarea termocentralei Halânga (490 de persoane).

NATIONAL

Marile Puteri ii fac vânt lui Iohannis din vitrina!

Americanii sunt foc si para pe Iohannis. Desigur, este încă greu de spus cu precizie de ce s-au ambalat atât de tare partenerii strategici de peste Ocean. Cert este doar ca, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, pe canale de comunicare din "zona gri" a diplomaţiei li s-a transmis celor mai apropiaţi sfătuitori ai preşedintelui României ca acesta sa iasă cat mai repede din letargia care pare sa fi pus cu totul stăpânire pe Palatul Cotroceni după plecarea de acolo a intempestivului Traian Băsescu. Practic, cum "gentileţea" nu este punctul forte al administraţiei americane, se pare ca la Iohannis ar fi trebuit sa ajungă deja avertismentul ca "i se va face vânt din vitrina". Culmea este însă ca nici partenerii europeni ai României nu par la rândul lor incantaţi de acest "altfel de politica". Asa ca, dupa ce americanii s-au burzuluit la Iohannis, a venit acum si rândul europenilor, in frunte chiar cu germanii, sa il someze pe preşedintele României sa-si intre "in pâine"

Liberalii au fiert Ciorbea ca sa ardă PSD-ul

PNL schimba foaia in lupta pentru legiferarea alegerii primarilor din doua tururi: l-au poftit Avocatul Poporului sa sesizeze CCR pe tema neconstituţionalităţii actualei legi. Concret, liberalii susţin ca alegerea dintr-un singur tur a primarilor "încalcă principiul majorităţii consacrat de Constituţie", prin urmare este musai sa fie modificata urgent, astfel încât la localele din primăvara sa se poată organiza doua tururi. Toate bune si frumoase, daca nu s-ar ridica o întrebare pe cat de legitima, pe atât de greu de combătut de liberali: unde erau parlamentarii PNL atunci când se adopta neconstituţionala lege a alegerilor locale? Răspuns: in plen, votând pentru adoptarea legii, alături de PSD. Si mai rău este ca întrebarea poate fi pusa si preşedintelui Klaus Iohannis, care pe 20 iunie 2015 promulga neconstituţionala lege, deşi avea dreptul de a o contesta la CCR.

Principele Nicolae, dezmoştenit pentru ca si-a recunoscut fiul "din flori"!

La 1 august anul trecut, nepotului Regelui Mihai I, Principele Nicolae (30 de ani), i-au fost retrase titlurile de "Principe al României", calificativul de "Alteţa Regala", si a fost exclus din Linia de Succesiune la Coroana României, unde era, pana atunci, al treilea urmaş la tron. Decizia Regelui, neexplicata îndeajuns de Casa Regala, a născut multe speculaţii. Dezavuarea regala a venit din cauza faptului ca Printul Nicolae a devenit de curând tatăl unui frumos si sănătos băieţel, dar Nicolae si mama sa nu sunt căsătoriţi. Mai mult, iubita printului nu este nici de vita nobila. Surse apropiate lui Nicolae mai spun ca el si iubita sa se pregătesc in secret mare de botezul strănepotului Regelui Mihai I.

"Arestata" de ASF, Carpatica Asig susţine ca nu are probleme financiare

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis impunerea măsurii de rezoluţie pentru Carpatica Asig, din cauza situaţiei financiare, si pregătirea pentru vânzarea către un investitor strategic. Firma de asigurări susţine ca e solvabila si ca, in ultima jumătate de an, a achitat despăgubiri de 35 de milioane de lei pe luna. Conducerea ASF considera ca rezoluţia in cazul Carpatica Asig se impune, având in vedere susceptibilitatea intrării într-o stare de dificultate majora a societăţii.

PUTEREA

Cum a fost îngropată, de poliţişti, ameninţarea unui jurnalist incomod

La câteva zile după ce a scris două articole critice la adresa senatorului ALDE de Galaţi Eugen Durbacă şi la adresa administraţiei cimitirului "Eternitatea", unde se află, de opt ani, mormântul soţiei sale, pe care îl vizitează adeseori, jurnalistul Sorin Ţiţei (nepasadegalati.ro) a primit o ameninţare destul de explicită: cadavrul unei pisici tăiate a fost aruncat chiar pe mormântul soţiei. Când a ajuns la faţa locului şi a constatat profanarea, privind în jur a observat o angajată a cimitirului care îl urmărise încă de la intrare, cum se oprise şi vorbea la telefon, privind spre el. "Dădea raportul, transmitea cum reacţionez", spune Ţiţei. Incidentul s-a petrecut pe data de 28 mai 2015. Jurnalistul l-a reclamat la Poliţie, iar echipajul sosit la faţa locului a constatat cele întâmplate, întocmindu-se un proces verbal. Nu s-au prelevat probe materiale, nu s-au făcut fotografii, nu a fost baremi examinat corpul animalului. "În cimitir au loc diverse dispute între animale", a fost concluzia anchetei.

Un amendament respins. Se menţine monopolul ELCEN pe piaţa energiei termice

Consilierii generali au ratat ocazia de a elimina monopolul ELCEN de pe piaţa energiei termice. Prin strategia votată, investitorii privaţi sunt excluşi de la distribuţia agentului termic. Astfel, prin regulamentul votat, sunt acceptaţi numai operatorii actuali din sistem, respectiv ELCEN. Consilierul general Cristinel Deaconescu a propus un amendament prin care să fie acceptaţi şi investitori privaţi în sistemul de termoficare bucureştean. "Majoritatea aleşilor locali au lăsat în pixul Executivului PMB obţinerea avizului de racordare în reţeaua RADET ca şi până acum. Bucureştenuu au rata şansa scăderii preţului gigacaloriei", a declarat pentru PUTEREA Cristinel Deaconescu.

ROMANIA LIBERA

Oraşe mici, afaceri mari. Cum dispar banii publici

Chiar şi bugetele publice de mici dimensiuni ale oraşelor cu o populaţie sub 30.000 de locuitori pot fi o sursă bună de îmbogăţire pentru potentanţii locali. Un astfel de exemplu este Săcele, o localitate din apropierea Braşovului. Primăria şi-a propus să deschidă un club de afaceri şi au considerat că cel mai potrivit imobil pentru această iniţitivă este o ruină supraevaluată care aparţinuse firmelor unui consilier judeţean. Prin urmare, primarul liberal din Săcele, Radu Nistor, a început în 2011 o negociere directă pentru a cumpăra o clădire care aparţinuse consilierului judeţean PSD Constantin Zavarache, suma de pornire fiind de 950.000 de lei.

Vânătoare mondială lansată de China

New York Times citează responsabili americani anonimi potrivit cărora operaţiunea "Fox Hunt" face parte dintr-o campanie mondială lansată de guvernul chinez. Departamentul de Stat a publicat un avertisment contra activităţilor pe teritoriul SUA ale agenţilor secreţi chinezi care fac presiuni asupra refugiaţilor pentru a reveni în China şi lucrează pentru recuperarea activelor deturnate de aceşti fugari prin corupţie. Washingtonul atenţionează guvernul chinez că este la curent cu activităţile sale clandestine pe solul american. Responsabilii Administraţiei Obama au avertizat China contra orchestrării unei operaţiuni secrete în SUA care implică agenţi clandestini chinezi. Una dintre tacticile de presiune utilizate contra expatriaţilor este ameninţarea că rudele lor rămase în China vor avea de suferit. Operaţiunea "Fox Hunt" face parte din lupta anticorupţie lansată de preşedintele Xi Jinping după preluarea puterii în 2013, blocată într-o anumită măsură de dificultatea de a reuşi să readucă în ţară funcţionarii corupţi refugiaţi în străinătate şi activele deturnate de aceştia.

100 de miliarde de metri cubi de gaz în Marea Neagră

"Lucrările s-au încheiat, iar Exxon a investit acolo 1,3 miliarde de euro şi a săpat şapte sonde. Nimeni pe lumea asta nu ar duce la capăt un astfel de program de investiţii dacă nu ar fi confirmat deja potenţialul acelei zone, unde se estimează peste 100 de miliarde de metri cubi", a spus Iancu, în cadrul unei conferinţe pe tema cogenerării şi eficienţei sistemului de termoficare, anunţă Agerpres. Acesta a precizat că, în cadrul discuţiilor de la summitul COP 21 de la Paris, concluziile au propulsat gazul natural drept combustibil al viitorului, în condiţiile în care cărbunele şi petrolul sunt mult mai poluante. "Ca element de noutate, discuţiile de la Paris impun un plan de acţiune, în cadrul căruia marii perdanţi sunt cărbunele şi petrolul, iar regele resurselor devine gazul natural", a adăugat deputatul.

ZIARUL FINANCIAR

Precizări la Codul fiscal. Toţi angajaţii cu salarii mai mici de 3.000 de lei brut vor încasa, automat, venituri mai mari în 2016

O schimbare adusă de noul cod fiscal privind modul în care se calculează deducerile personale lunare aferente salariaţilor care câştigă sub 3.000 de lei brut pe lună face ca, începând cu acest an, aceştia să aibă venituri nete mai mari cu valori cuprinse între 3 şi 24 de lei pe lună, în funcţie de nivelul salarial, potrivit calculelor ZF. Măsura, care se aplică pentru mai bine de 80% dintre salariaţii din economie, este valabilă doar pentru persoanele cu salarii mai mici de 3.000 de lei brut pe lună, iar valoarea sumelor neimpozabile creşte odată cu numărul de persoane aflate în întreţinerea salariaţilor care beneficiază de această măsură. La un salariu minim de 1.050 de lei brut pe lună, până în 2015 valoarea salariului net încasat de angajat era de 777 de lei pe lună. Începând cu acest an, după noile reglementări privind deducerile personale aplicabile salariaţilor, la un salariu minim de 1.050 de lei brut pe lună angajatul va primi o sumă netă de 785 de lei, adică cu 8 lei mai mult.

România rămâne în topul ţărilor europene cu cele mai multe credite în valută

România se plasa anul trecut pe locul trei în topul ţărilor europene în funcţie de ponderea creditelor în valută, cu aproape 50%, după Croaţia şi Bulgaria, dar în faţa Poloniei, Ungariei şi Cehiei. Nivelul ridicat al împru­mu­turilor în valută continuă să rămână una dintre pro­blemele sistemului bancar românesc, având în vedere riscul valutar. La polul opus, cele mai mici pon­deri ale împrumuturilor în valută erau după primele nouă luni de anul trecut în Portugalia, Italia şi Slovacia, potrivit unor statistici pu­blicate de Comitetul European pentru Risc. La nivelul UE, 22 de ţări au o pondere a creditelor în valută sub 10%. Anul trecut împrumuturile în monedă naţională şi-au accelerat dinamica pozitivă, în condiţiile în care ratele dobânzilor la creditele noi acor­date companiilor şi populaţiei au scă­zut la minime record, odată cu programul de ralaxare monetară derulat de BNR prin diminuarea ratei dobânzii de politică monetară.

Cu barilul pe drumul spre 20 $, Petrom mai bine importă decât să producă petrol, cred analiştii

Prăbuşirea barilului de petrol se va vedea şi în preţul gazelor, iar aceasta va fi o nouă lovitură pentru producători în contextul în care puterea de negociere este la consumatori. Săptămâna trecută barilul de petrol a picat sub pragul de 30 de dolari, nivel neatins nici măcar în zorii recesiunii care a izbucnit după prăbuşirea Lehman Brothers în toamna lui 2008. Deja analiştii se întrec în estimări care plasează barilul chiar la 10-20 dolari, nivel care în urmă cu cir­ca un an şi jumătate ar fi părut de domeniul ficţiunii. Pe atunci, petrolul "strălucea" la un nivel de 115 dolari pe baril. Circa 64% din petrolul con­sumat de România în 2014 a venit din importuri, restul fiind produs aproape în totalitate de Petrom, dar analiştii cred că procentul ar putea creşte în contextul în care producătorul român ar putea fi forţat să pună capacul la unele sonde. Deja de la Viena, cartie­rul central al OMV, proprietarul Petrom, s-a dat semnalul unei lupte feroce pentru controlul costurilor.

Cu spatele la zid, Banca Carpatica se predă lui Horia Manda pentru că are neapărat nevoie de capital

Banca Carpatica, după doi ani consecutivi de pierdere cu solvabilitatea sub minimul legal de 8%, a ajuns la un acord cu Nextebank pentru majorarea capitalului, aportul urmând să fie de circa 99 mil. lei. Acordul vine după ce banca din Sibiu a mai avut două tentative eşuate de asociere cu Nextebank, iar la finalul anului trecut fondul american de investiţii JC Flowers a luat decizia de a nu mai participa la majorarea capitalului Băncii Carpatica, în urma eşecului negocierilor cu Piraeus, americanii urmărind achiziţia ambelor bănci. Nextebank, instituţie de credit deţinută de fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund, a fost de acord să subscrie 986.663.916 acţiuni nou emise de Banca Carpatica la un preţ de 0,1001 lei/acţiune. Nextebank şi-a exprimat intenţia ca, după finalizarea achiziţiei, să repună în discuţia acţionarilor băncii din Sibiu propunerea de implementare a unei fuziunii prin absorbţia Nextebank de către Banca Carpatica, plasată mai bine în clasamentul după active.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb