REVISTA PRESEI 27.07.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 iulie 2015

ADEVARUL

Prima rectificare bugetară: Guvernul măreşte cheltuielile de patru ori mai mult decât veniturile

Mizând pe o creştere economică de 3,3% în 2015 (faţă de 2,5%, cât estimase la începutul anului), Executivul pregăteşte o rectificare bugetară prin care dă bani în plus la aproape toate ministerele, scăzând de la Transporturi şi de la Sănătate. "Bugetul de stat pe anul 2015 se majorează la venituri cu suma de 287,1 milioane de lei, la cheltuieli se majorează cu suma de 1.121,7 milioane de lei, iar deficitul se majorează cu suma de 834,6 milioane de lei", se arată în proiectul ordonanţei de Guvern cu privire la rectificarea bugetară care va fi adoptat marţi într-o şedinţă specială a Executivului. Produsul Intern Brut (PIB) pe care se va reconstrui bugetul este de 701 miliarde de lei, faţă de 709,7 miliarde de lei (cât era la începutul anului), astfel că deficitul bugetar va creşte de la 1,83% la 1,86% din PIB, arată Guvernul.

Isărescu renunţă la "mănuşi" şi face praf noul Cod Fiscal

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a renunţat vineri la discursul "cu mănuşi" pe tema noului Cod Fiscal şi a adoptat unul mult mai tranşant: pachetul de reduceri de taxe şi impozite este inaplicabil, iar impactul aplicării sale este major, decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge legea fiind înţeleaptă. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a tras vineri un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care l-ar avea reducerile de taxe din noul Cod Fiscal, la decizia autorităţilor de a nu se consulta cu membrii Consiliului Fiscal şi la atitudinea "arţăgoasă" în relaţia cu creditorii. Potrivit lui Isărescu, România nu are capacitatea necesară de a face faţă unei creşteri economice de 6-8%.

"Experimentul Syriza" a eşuat lamentabil. Dar ecosocialismul european şi partidele sale?

Tsipras, revoluţionarul-simbol al stângii, a suferit cea mai categorică înfrângere imaginabilă, ajungând acum să guverneze doar cu sprijinul partidelor din opoziţie în speranţa de a salva ţara de la dezastru... Syriza nu este decât una dintre piesele componente - mică, dar foarte vizibilă acum deoarece era să distrugă Grecia, ameninţând în acelaşi timp şi structura de rezistenţă a arhitecturii UE - ale unui edificiu care construit pe temelia uneia dintre noile ideologii emergente ale Europei: ecosocialismul. Pentru simplificare, este ideologia care stă la baza structurării actuale a mişcărilor de stânga şi extremă-stânga, a celei de-a Patra Internaţionale - Secretariatul Unificat. Foarte interesantă lista partidelor care se revendică de la această ideologie, unite sub sloganul "Verdele este acum ROŞU" (de unde şi numele care li se dă de "roşii verzi"), cu convingerea că singura cale de evoluţie este o asociere reuşită între principiile ecologiei şi cele ale socialismului, propunând o "relectură creatoare a textelor lui Marx, Lenin, Troţki, dar şi a clasicilor mişcării ecologiste mondiale".

Autobuzele cu aer condiţionat, lăsate in garaje intr-una dintre cele mai fierbinţi zile din an

Romania a fiert duminica in una dintre cele mai fierbinţi zile din an. Maxima a fost 38 de grade la umbra, iar indicele de confort termica a depăşit pragul critic de 80 de unităţi. Cei care au decis sa iasă din casa la orele prânzului nu au găsit răcoare in transportul in comun. Multe autobuze care au circulat in Bucureşti, de pilda, nu au avut aer condiţionat. Cele care au sunt ţinute in garaje de şefi, explica şoferii RATB. Bucureşti, ora 14:00. La soare temperatura indicata este aiuritoare. 50 de grade Celsius. A fost atât de cald, încât maşinile au început sa dea rateuri. Un autobuz a tras pe dreapta si nu a mai pornit. "S-a rupt cureaua de la ventilator", a explicat şoferul. Oricum in mijloacele de transport in comun era la fel de plăcut ca in sauna. "Nu mai baga aer condiţionat, face economie", s-au plâns calatorii. Lucru perfect adevărat, o confirma un şofer. Ar fi vrut sa ia o maşină cu aer condiţionat, însă şefii sau ar fi decis ca ar fi mai bine sa stea in garaje.

"Valea Rinichiului", satul unde aproape fiecare localnic şi-a vândut un rinichi ca să scape de sărăcie

Greu de crezut, însă în Nepal există un sat, Hokse, considerat un fel de plantaţie de rinichi pentru piaţa neagră a recoltării de organe. Aproape fiecare adult din această zonă săracă a ajuns să-şi vândă un rinichi pentru sume derizorii, mulţi dintre ei fiind păcăliţi că organul va creşte la loc după ce va fi scos. Sărăcia i-a împins pe aceşti oameni să-şi vândă rinichii celor care se ocupă cu traficul de organe umane, însă acum aceştia sunt consideraţi de infractori un fel de pepinieră din care îşi pot alege un rinichi oricând este nevoie. Brokerii de organe, aşa cum se numesc aceşti vânători de rinichi, vin în mod regulat în satul Hokse, dar şi în zonele învecinate, şi adesea reuşesc să-i păcălească pe oameni să călătorească în sudul Indiei ca să facă operaţia de recoltare a rinichiului contra unor sume mici de bani. Astfel a fost păcălită mama a patru copii, Geetha, care s-a lăsat convinsă în cele din urmă să-şi vândă rinichiul pentru 2.000 de dolari.

George Friedman, Stratfor : Enigma turcească

Patru mari segmente ale lumii se află în criză: Europa, Rusia, Orientul Mijlociu şi China. Fiecare criză este diferită şi fiecare se află într-un alt stadiu. Împreună aceste crize ameninţă să destabilizeze regiuni mari şi chiar să genereze într-o criză globală. În centrul lor se află o singură ţară: Turcia, notează George Friedman, preşedintele platformei de analize Stratfor. Cele patru crize din lume interacţionează deja între ele. Criza din Uniunea Europeană se intersectează cu problema Ucrainei şi relaţiile Europei cu Rusia. Criza din Orientul Mijlociu se intersectează cu îngrijorările europene privind imigraţia, dar şi cele privind relaţiile cu comunitatea musulmană a Europei. Ruşii au început să se implice în criza siriană şi par a fi jucat un rol semnificativ în negocierile cu Iranul. Mai mult, există o intersectare potenţială în Cecenia şi Daghestan.

Turcia a cerut o reuniunea extraordinară a NATO

Turcia a cerut o întrevedere NATO pentru a discuta despre operaţiunile militare împotriva statului islamic şi a separatiştilor kurzi PKK, potrivit BBc. Sesiunea extraordinară NATO va avea loc marţi la Bruxelles. Conducerea de la Ankara doreşte să aibă consultări cu aliaţii, în virtutea articolului 4 din Tratatul fondator de la Washington. Acest articol prevede că orice aliat poate cere consultări ori de câte ori, în opinia oricăruia dintre ei, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea îi este ameninţată. Întrevederea NATO este cerută în urma situaţiei conflictuale din zonă. Pe 20 iulie, 32 de persoaneau murit lângă graniţa siriană, în urma unui atentat, potrivit BBC. Un adept al grupării Statul Islamic s-a aruncat atunci în aer, iar aviaţia turcă a răspuns deja prin raiduri aeriene asupra poziţiilor jihadiştilor din Siria, dar şi asupra celor controlate de kurzi în nordul Irakului.

Barack Obama în Kenya: Africa este pe val

"Africa este în marş", a declarat sâmbătă, în Kenya, preşedintele american Barack Obama, în prima zi a unei vizite inedite în ţara tatălui său, în condiţii de înaltă securitate. Din Kenya, Obama se va deplasa în Etiopia. "Africa este una dintre regiunile din lume cu cea mai puternică creştere", a declarat el în deschiderea unui summit mondial al antreprenoriatului. "Oamenii ies din sărăcie, veniturile sunt în creştere, clasa medie creşte şi tinerii ca voi exploatează tehnologiile pentru a schimba modul în care Africa face afaceri", a adăugat el. Preşedintele Statelor Unite a îndemnat guvernele statelor africane să intensifice acţiunile anticorupţie şi să aplice principiile statului de drept, pentru a crea societăţi solide şi a favoriza investiţiile.

BANCHERUL

Mugur Isărescu: Cele 6 reguli de baza in conducerea unei economii, ignorate in noul Cod Fiscal

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a explicat, pe înţelesul tuturor, şase reguli de baza ce trebuie respectate in conducerea unei economii, principii de care nu s-a ţinut seama înainte de adoptarea in Parlament a noului Cod Fiscal, cu toate ca aceleaşi greşeli le-am mai făcut de doua ori: in 2005, când s-a trecut la cota unica, si in 2008, când s-au făcut cheltuieli bugetare excesive, chiar înainte de izbucnirea crizei economice. Guvernatorul a comparat, in unele situaţii, conducerea economiei cu pilotarea unui avion, pentru ca publicul sa înţeleagă mai bine consecinţele dramatice pe care le poate avea schimbarea unei cifre ce poate părea irelevanta, precum 1% sau 2%, in mersul unei economii sau traseul unui avion. Guvernatorul a făcut aceasta declaraţie in contextul in care a criticat politica fiscala pro-ciclica dusa acum de guvern, prin promovarea si adoptarea noului Cod Fiscal, in care se propun scăderi masive de taxe, precum reducerea TVA de la 24% la 19%, in condiţiile unei creşteri economice de 4%, masuri care ar determina majorarea puternica a deficitului bugetar, la peste 3% din PIB,

Vocea raţiunii economice (Academia, ASE, facultăţile economice, BNR, economiştii) este îngrijorător de puţin auzita, iar acesta este un eufemism, avertizează Mugur Isărescu

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, considera ca instituţiile publice care ar trebui sa fie "vocea raţiunii economice" in dezbaterile pe teme economice, precum Academia Romana, Academia de Ştiinţe Economice (ASE) si alte facultăţi economice, finanţate cu banii plătitorilor de taxe, sunt responsabile, alături de economişti si de reprezentanţii BNR, de confuzia care exista cu privire la principiile de baza ale funcţionarii unei economii de piaţă si aplicarea acestora in politicile si legile care se adopta de către autorităţi. Guvernatorul a făcut aceasta declaraţie in contextul in care a criticat politica fiscala pro-ciclica dusa acum de guvern, prin promovarea si adoptarea noului Cod Fiscal.

CAPITAL

Rovana Plumb, la emisiunea "Lumini şi umbre": Miniştrii de finanţe din ţările UE nu s-au opus Codului fiscal

Miniştrii de finanţe din ţările Uniunii Europene, nu s-au opus, în cadrul reuniunii ECOFIN, adoptării de către România a Codului Fiscal. Declaraţia a fost făcută de ministru Muncii, Rovana Plumb, în cadrul emisiunii "Lumini şi umbre", moderată de Dan Andronic şi difuzată de postul B1 TV. "Nu a existat niciun fel de oponenţă. La ECOFIN niciunul dintre miniştri de finanţe din Uniunea Europeană nu a spus nimic şi nu s-a opus. Mesajul care a venit din partea vicepreşedintelui Comisiei Europene a fost acela de prudenţă. Ori, când România pe fiscalitate nu a avut prudenţă începând cu 2012? Eu cred că am dat dovadă în permanenţă de prudenţă şi toate măsurile au fost luate în consultare permanentă cu mediul de afaceri", a spus Rovana Plumb. Ea a insistat că România are şansa, cu acest nou Cod Fiscal, "să devină un pol de investiţii".

Grecia căută variante alternative la privatizarea operatorului reţelei energetice

Grecia va căuta variante alternative la procesul de privatizare al operatorului reţelei energetice a ţării - ADMIE -, a afirmat ministrul elen al Energiei, Panos Skourletis, într-un interviu acordat publicaţiei 'Agora', transmit DPA şi Reuters. Una din condiţiile impuse Greciei de creditori în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară este înfiinţarea unui Fond de privatizare, de 50 de miliarde de euro (54,8 miliarde de dolari), Fondul va fi utilizat pentru recapitalizarea băncilor elene iar banii rămaşi vor fi reinvestiţi în Grecia de Guvernul de la Atena şi vor fi folosiţi pentru reducerea datoriei. Fondul va fi supervizat de autorităţile europene. Privatizarea operatorului reţelei energetice a ţării, alături de cea a firmei mamă Public Power Corporation (PPC) - cea mai mare companie de electricitate din ţară - au fost oprite în ianuarie, când a venit la putere Guvernul premierului Alexis Tsipras.

Banca Transilvania a finalizat majorarea de capital social cu 417,38 milioane lei, la 3,03 miliarde lei

Banca Transilvania a finalizat o majorare a capitalului social cu 417,38 milioane de lei, la 3,03 miliarde lei, prin emisiunea a 417,38 milioane de acţiuni cu valoare nominală de 1 leu/titlu, potrivit unui raport transmis de bancă Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Înainte de majorare, Banca Transilvania avea un capital social de 2,608 miliarde lei. Potrivit raportului, majorarea capitalului social s-a realizat prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2014, de 406,82 milioane lei şi a rezervelor constituite din prime de conversie a obligaţiunilor în acţiuni, în valoare de 10,55 milioane lei. 'Fondurile obţinute prin majorarea de capital social vor fi utilizate pentru susţinerea activităţii curente a societăţii', se menţionează în raport. Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au închis şedinţa bursieră de vineri la 2,36 lei/titlu, iar capitalizarea era de 7,14 miliarde lei.

CURENTUL

Şeful IPJ Vaslui, originar din Văleni, protectorul violatorilor?

Cazul violului din Văleni a făcut înconjurul României. Românii sunt indignaţi de evoluţia procesului şi deşi judecătorul Cristi Dănileţ, membru CSM a încercat prin nenumărate postări pe facebook să determine opinia publică să accepte că procesul se desfăşoară doar în sala de judecată unde peste judecător nu mai este decât Dumnezeu, n-a reuşit să oprească tăvălugul. Nici nu-i de mirare! Românii nu au încredere că cei şapte vor fi pedepsiţi atât timp cât au fost lăsaţi în libertate deşi trei şi-au recunoscut vina iar ceilalţi patru au admis că fata le-a cerut să o lase să plece şi că a leşinat de câteva ori. Nu toţi sătenii din Văleni sunt de partea violatorilor. Corespondentul nostru la faţa locului a aflat că Mihai Carp, şeful IPJ Vaslui este din Văleni şi este rudă cu doi dintre violatori şi cu săteanul care le-a ameninţat pe jurnaliste cu violul în grup.

Planuri - de Tia Şerbănescu

De cum a luat în primire PSD "de care nu prea s-a ocupat nimeni", noul preşedinte condamnat Dragnea a schimbat foaia. Acuzând greaua moştenire a lui Ponta care a lăsat PSD plin de datorii şi la stat şi la privat, Dragnea i-a cerut premierului să se prezinte cu rectificarea bugetară la BPN spre aprobare. Ca să se ştie cine-i jupânul. Şi cum premierul depinde de Coaliţie, acum triumviratul Dragnea, Oprea, Tăriceanu preia lupta cu duşmanul. Ponta le-a devenit subordonat. Lăsat de capul lui, premierul fuge iar la turci: "s-ar putea să mă operez din nou în Turcia, e o operaţie mai simplă, la menisc, dl. Oprea mă va suplini fără probleme". Îl va suplini până-l va înlocui. Deocamdată premierul şi-a petrecut weekendul în Deltă. Judecând după poza în maieu pare că şi-a făcut şi operaţie de mărire a bustului.

CURIERUL NATIONAL

Bogaţii îşi scot la vânzare vilele cu piscină

Românii s-au simţit atât de bine în perioada de dinainte de criză încât şi-au îndeplinit unele dintre cele mai nebuneşti pofte. Fără bani adevăraţi, dar cu o disponibilitate a băncilor de a da credite pentru capacităţile viitorilor debitori, românii cu perspective de îmbogăţire sau mai bogaţi decât restul populaţiei şi-au construit sau cumpărat proprietăţi pe care acum nu le mai pot întreţine, aşa că speră să le vândă, acum, într-un moment pe cât se poate de nefericit. Am ieşit, tehnic, din criză, dar statisticile Guvernului, INS-ului sau ale Eurostatului nu sunt confirmate de un nivel de trai mai bun al românilor. Cea mai scumpă vilă dotată cu piscină scoasă la vânzare poate fi găsită în Bucureşti, iar proprietarul visează să o vândă cu aproape 3 milioane de euro. Clujul şi Timişoara oferă şi ele câteva variante de astfel de proprietăţi la preţuri ce sfidează situaţia economică precară a ţării.

Ce amenzi riscă angajatorii care nu au trimis lista actualizată de evidenţă a salariaţilor

Angajatorii care nu au transmis până astăzi forma actualizată de evidenţă a salariaţilor pe serverul Inspectoratului de muncă riscă amenzi de până la 8.000 lei, în cazul în care veniturile salariaţilor sunt mai mici decât venitul minim pe economie angajatorii riscând amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 lei. Potrivit HG nr. 1091/2014, publi­cată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 11 decembrie 2014, salariul minim a crescut de la 975 de lei la 1.050 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2015, ceea ce reprezintă 6,225 lei/oră. Această creştere salarială aduce însă cheltuieli suplimentare pentru angajatori, de la 1 iulie, cheltuielile totale ale angajatorului pentru un salariu minim crescând cu 93 lei, faţă de luna iunie. Practic, pentru a acorda un salariu de 1.050 de lei brut, angajatorii trebuie să aloce 1.292 de lei, faţă de 1.199 de lei, cât îl costa până acum plata unui salariu minim de 975 de lei.

Cum a spălat Ioan Niculae 10 mil. euro

Procurorii anticorupţie au des­chis un nou dosar penal pe numele patronului Interagro - Ioan Niculae, acuzat de această dată de cumpărare de influenţă şi instigare la evaziune fiscală şi la spălare de bani, după ce ar fi dispus trecerea formală a 10 mil. euro în conturile unei societăţi care ar fi realizat pentru Interagro materiale promoţionale, fiind externalizată ulterior într-o firmă de tip "off-shore" din Insulele Virgine. Potrivit informării Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în acelaşi dosar sunt inculpaţi şi Bunea Stancu - fost preşedinte al CJ Brăila, acuzat de trafic de influenţă, Nicoleta Mariana Toncea (preşedinte al Interagro), acuzată de complicitate la evaziune fiscală şi la spălare de bani, Viorel Bărac (director general Interagro) şi Adriana Guţă (director economic Interagro), ambii acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Rusia îşi lansează propria agenţie de rating

Guvernul rus a fost nemulţumit de diminuarea, toamna trecută, a ratingului Rusiei de către două din cele trei agenţii americane, respectiv S&P şi Moody's, motiv pentru care a decis să creeze şi "o altă voce" în materie de notare în finanţele mondiale. Moscova vrea să pună capăt monopolului agenţiilor americane de rating. Presa moscovită de joi a anunţat că este în pregătire crearea unei agenţii proprii, ruseşti, de notare a finanţelor mondiale. Ea va fi deţinută îndeosebi de marile bănci publice din Rusia, în primul rând de Banca Centrală, având ambiţia de a opune propriile evaluări notaţiilor marilor agenţii de rating americane. Surse oficiale moscovite, citate de "Les Echos", au informat că, pentru lansarea noii agenţii, este prevăzută alocarea a 3 miliarde de ruble (47 milioane de euro) . Ea urmează să fie deţinută de 21-40 acţionari, fiecare dintre ei trebuind, însă, să deţină o cotă foarte mică de acţiuni pentru ca agenţia să-şi poată păstra independenţa.

Austriecii de la Immofinanz încep construcţia unui nou parc logistic în Capitală

Dezvoltatorul imobiliar austriac Immofinanz Group a demarat lucrările de construcţie la proiectul logistic LOG.IQ Bucureşti, care va cuprinde o suprafaţă închiriabilă totală de 140.000 metri pătraţi. Prima etapă a proiectului, cu o suprafaţă de 40.000 metri pătraţi, este planificată pentru livrare în al patrulea trimestru din 2015 (hala B) şi primul trimestru din 2016 (hala A). Etapa iniţială a LOG.IQ Bucureşti, planificată pentru livrare în al patrulea trimestru din 2015 (hala B) şi primul trimestru din 2016 (hala A), va cuprinde o suprafaţă închiriabilă de 40.000 metri pătraţi, în timp ce etapele 2 şi 3 ale proiectului vor creşte suprafaţa închiriabilă cu 100.000 metri pătraţi. LOG.IQ Bucureşti este localizat strategic în imediata apropiere a Capitalei, în Mogoşoaia.

EVENIMENTUL ZILEI

"Internetul l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr". Umberto Eco se revoltă

Scriitorul Umberto Eco a primit recent titlul de Doctor Honoris Causa în "Comunicare şi Cultură mass media" la Universitatea din Torino, şi cu această ocazie, întâlnindu-se cu jurnaliştii, a vorbit despre reţelele de tip Facebook. "Reţelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivităţii. Erau imediat puşi sub tăcere, în timp ce acum au acelaşi drept la cuvânt ca şi un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor", susţine Eco. În opinia scriitorului, televiziunea "a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior". Drama internetului este că "l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr", observă Eco. "Ziarele ar trebui să dedice cel puţin două pagini analizei critice a site-urilor, aşa cum profesorii ar trebui să-i înveţe pe elevi să utilizeze site-urile pentru a-şi face temele. Să ştii să copiezi este o virtute, dar trebuie comparate informaţiile pentru a înţelege dacă sunt credibile sau nu".

Preşedintele şi Prima Doamnă, la deschiderea Festivalului de la Salzburg

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la deschiderea oficială a Festivalului de la Salzburg. Şeful statului a fost însoţit de soţia sa, Carmen. Cei doi au mers la deschiderea festivalului în calitate de invitaţi de onoare ai preşedintelui Austriei, Heinz Fischer, şi ai soţiei acestuia, Margit Fischer. Iohannis a avut, ieri, la Salzburg, o întrevedere de lucru cu preşedintele Austriei. Cei doi şefi de stat au discutat despre Strategia UE privind Regiunea Dunării. Iohannis şi Fischer au avut un schimb de opinii şi cu privire la evoluţia relaţiilor bilaterale, exprimându-şi astfel "satisfacţia pentru nivelul foarte bun al dialogului şi cooperării pe multiple planuri".

Cum s-a îmbogăţit baronul de Arad în şapte ani, cât alţii într-o viaţă

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, liberalul Nicolae Ioţcu, a fost acuzat oficial de DNA de trafic de influenţă şi arestat preventiv pentru 30 de zile. El a fost prins, vineri, în flagrant, după ce ar fi primit mită 10.000 de euro. Banii veneau de la un om de afaceri căruia Ioţcu i-ar fi pretins 40.000 de euro ca să îi mijlocească un contract preferenţial, de 1,6 milioane de euro, susţin anchetatorii. Ioţcu a fost prins cu ajutorul SRI, care a realizat o serie de interceptări în acest caz. Şeful CJ Arad avea o imagine bună în judeţ. Ioţcu a câştigat şefia CJ Arad în 2008. În numai doi ani şi-a construit o vilă de 336 mp în comuna Vladimirescu, iar un an mai târziu primea "donaţie" pentru fiul său un apartament de 217 mp, cu patru camere, în Arad. Dacă la momentul câştigării funcţiei, după un mandat de senator şi trei ani de directorat în companii private, abia agonisise 1.500 de lei, depozitele bancare i-au crescut peste noapte, din al doilea an de mandat.

JURNALUL NATIONAL

Reduceri de taxe şi majorări salariale cu până la 70%

Conform proiectului de rectificare bugetară, Ministerul Muncii primeşte cei mai mulţi bani în plus, pe fondul majorărilor salariale anunţate. În acelaşi timp, Transporturile, Sănătatea şi Apărarea au reduceri substanţiale de fonduri. Guvernul va aproba săptămâna aceasta rectificarea bugetară care, conform propunerilor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor aduce 1.222 milioane de lei în plus Ministerului Muncii şi scade cu 985 milioane de lei bugetul de la Transporturi. Mărirea bugetului Ministerului Muncii este justificată mai ales prin majorarea salariilor celor 1.200.000 de angajaţi la stat, unele creşteri urmând să ajungă la 70%, conform ministrului Rovana Plumb. Eşalonarea creşterilor salariale este calculată pe trei etape, prima urmând să fie de 10% în luna octombrie a acestui an, ultima etapă urmând să se facă la finalul anului 2017. Ministerul Finantelor Publice primeşte 711,9 milioane lei pentru salarii şi proiecte si 530,3 milioane lei pentru hotarari CEDO şi despăgubiri pentru restituirea proprietăţilor. Bani în plus primesc şi Ministerul Afacerilor Interne: +565,7 milioane lei; Ministerul Mediului: +305,0 milioane lei.

România, cu 100 km/h mai lentă ca restul Europei

Trenurile de călători din România au avut, anul trecut, o viteză medie de 43 de kilometri la oră. În ceea ce priveşte trenurile de marfă, viteza medie a fost de 21 de kilometri la oră. Diferenţa de viteză este de mai bine de 100 de kilometri la oră faţă de Europa Occidentală. Mai bine ca noi stau şi ţările vecine. În Serbia, viteza medie a trenurilor de persoane este de 44 de kilometri la oră, cu un kilometru în plus faţă de cele din România. Viteza mică a trenurilor este o problemă şi în Bulgaria, deşi vecinii de la sud de Dunăre stau mai bine ca noi, cu o viteză medie de 47 de kilometri la oră. În Ungaria, viteza medie a trenurilor este de 68 de kilometri la oră, deşi în jurul capitalei Budapesta s-au construit linii de mare viteză, unde se pot atinge viteze de până la 200 de kilometri la oră. Mult mai bine ca noi stau şi ucrainenii, care s-au ales cu o reţea de trenuri de mare viteză cu ocazia organizării Campionatului European de fotbal din 2012. Capabile să atingă viteze de 160 de kilometri la oră, aceste trenuri ucrainene se menţin, totuşi, la o viteză medie de 116 kilometri la oră.

Salarii vs relaxare fiscală

Noul Cod Fiscal ar putea fi încadrabil în buget dacă ar fi privit strict din perspectiva veniturilor, pentru că bugetul a înregistrat creşteri de la an la an din 2009. Oficialii Ministerului Finanţelor susţin că sustenabilitatea bugetului de stat nu este pusă în pericol de măsurile fiscale, dar atrag atenţia că Executivul nu îşi poate permite să reducă taxele şi, în paralel, să majoreze cheltuielile. Guvernul este decis să nu renunţe la prevederile incluse în noul Cod Fiscal şi insistă că până pe 1 septembrie actul normativ să fie readoptat. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Finanţelor, Dan Manolescu, discuţia privind nivelul deficitului bugetar pe care România ar urma să îl înregistreze trebuie să vizeze nu atât reducerea fiscalităţii, cât zona de cheltuieli. Recent, Parlamentul a aprobat dublarea alocaţiilor pentru copii, pensii speciale, iar Guvernul a anunţat creşteri salariale pentru toţi bugetari, de anul viitor. "Codul Fiscal poate fi sustenabil, depinde ce ne dorim, pentru că nu putem să mergem pe ambele paliere: reduceri de taxe şi creşteri de cheltuieli", a afirmat oficialul de la Finanţe.

NATIONAL

Procurorii romani, şantajaţi de mari companii străine!

După ce atâta amar de vreme păreau timoraţi in fata marilor companii internaţionale care îşi derulează activitatea pe teritoriul tarii noastre, iată ca procurorii romani au început, deşi timid, sa încerce sa se ia la trânta cu aceşti adevăraţi giganţi financiari. Însă riposta reprezentanţilor firmelor calcate de către "mascaţi" a fost nu doar una virulenta, dar si la limita şantajului, cel puţin unul de natura emoţionala. Pentru ca a devenit o adevărata obsesie ca, imediat după percheziţiile procurorilor, conducerile societăţilor vizate sa anunţe ca se vad, chipurile, nevoite sa îşi închidă porţile si sa lase astfel pe drumuri mii de muncitori romani care, împreuna cu familiile lor, nu ar mai avea practic ce sa mănânce!

Zeci de noi dosare de cercetare pentru Sebastian Ghiţă!

Parlamentarul miliardar Sebastian Ghiţă a înregistrat mai multe victorii in justiţie obţinând, rând pe rând, din partea instanţelor, ridicarea sechestrelor asiguratorii puse pe firmele sale. Însă situaţia s-ar putea schimba radical, procurorii pregătind un veritabil contraatac la baioneta, după ce ar fi primit informaţii privind implicarea "inamicului public numărul unu" in "deturnarea" unor importante fonduri acordate pentru cercetare. Practic, anchetatorii deschid astfel noi fronturi împotriva lui Sebastian Ghiţă, cel suspectat ca s-ar afla in spatele acestor "combinaţii" cu fonduri pentru cercetare, in care ar fi implicat 50 de firme controlate direct sau din umbra, pentru a pune mana pe "potul" cel mare. Totul ar fi pornit după ce Autoritatea Naţionala pentru Cercetare Ştiinţifica si Inovare (ANCSI) a lansat cereri de finanţare pentru sesiunea 2014 - 2020. Iar pentru a pune mana pe fondurile deloc de neglijat acordate, unii "potentaţi" politici ar fi ajuns chiar sa plătească doctoranzi si inventatori, ca sa cesioneze lucrări de doctorat si brevete.

Liviu Dragnea, acuzat de şantaj

Chemat la ordine de propriul lui partid, Victor Ponta primeşte un ajutor nesperat din partea adversarilor de la PNL. "Partidul îl tine in şah pe premier. Genul acesta de presiune este inacceptabila", reclama liberalii. După ce a preluat şefia partidului, prima grija a lui Liviu Dragnea a fost sa cheme miniştrii la raport. Deciziile Guvernului trebuie sa aibă si girul partidului, a explicat preşedintele interimar al PSD, invitându-l pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, sa se prezinte cu tema făcută in fata BPN. "Am vorbit cu domnul prim-ministru despre rectificarea bugetara, iar luni ministrul de Finanţe va prezentat proiectul in Biroul Permanent National, pentru ca si membrii partidului sa vadă proiectul înainte ca el sa fie aprobat in guvern", a afirmat Dragnea.

PUTEREA

Zeci de cercetători străini - angajaţi la Măgurele

Dacă după 1990 cercetătorii plecau unul câte unul de la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" din Măgurele, iar în anii 2000 cei rămaşi nu îşi luau nici salariile, acum situaţia este mult schimbată. Cercetători din întreaga lume au venit să lucreze la cel mai mare proiect ştiinţific în care este implicată România, între care şi români plecaţi de ani întregi din ţară. La doar 10 km de Bucureşti se construieşte cel mai puternic laser din întreaga lume, care aşază România pe harta mondială a cercetării de elită. "Proiectul se desfăşoară conform planului. În două săptămâni vom face recepţia clădirilor clasice, iar până la sfârşitul anului vom finaliza şi clădirile speciale. Am demarat şi construcţia laserului, o parte din componente, amplificatoare, sunt gata. Cel mai puternic laser din întreaga lume va fi gata în 2018", a spus directorul general al institutului, Nicolae Zamfir.

ROMANIA LIBERA

Reţelele de interese din Parlamentul României

Fii, nepoţi, fini, cumnaţi, foşti subalterni, abonaţi la contracte publice locale, inculpaţi în aceleaşi dosare de corupţie. Astfel de legături îi leagă pe unii dintre parlamentarii români de baronii locali. Când sunt încolţiţi de procurori, păpuşarii din teritoriu pot oricând să tragă de sfori pentru a-şi activa trimişii în Parlament. Reţelele clientelare parazitează sistemul politic românesc de la rădăcină, liderii locali îşi trimit la centru numai oamenii de încredere. Într-un sistem în care ascensiunea în funcţii nu e dictată de competenţă, ci de relaţii, menirea iniţială a Parlamentului - de a servi interesele alegătorilor - se pierde. Aşa se pot explica iniţiative legislative controversate din ultimii ani, precum îngrădirea drepturilor procurorilor, super imunitatea parlamentarilor, migraţia aleşilor locali. Ele erau menite să servească aleşilor şi susţinătorilor lor, şi nu cetăţenilor.

Cel mai mare ranch din SUA, de vânzare

Situat în Texas, la distanţă de 280 km de Dallas, WT Waggoner este cel mai mare ranch din SUA, cel mai celebru şi cel mai scump, fiind anunţat la vânzare pentru suma de 725 milioane dolari. De 20 ori cât suprafaţa Parisului, aproape la fel de mare ca Luxemburgul, în afara celor 207.000 hectare de pământ viitorul proprietar va dispune de 121 km pătraţi de teren cultivat, de 6.800 capete de vaci, 500 cai de curse, 29 tractoare, un elicopter, 1.200 puţuri de petrol, peste 100 de locuinţe, din care două imense reşedinţe ale stăpânilor. Este cel mai mare ranch din SUA ce aparţine unui singur proprietar, dar este şi un monument cvasi-istoric ce reprezintă o parte din istoria cuceririi Vestului.

ZIARUL FINANCIAR

Paradoxal, cei mai mari susţinători ai reducerii TVA şi ai majorării salariilor bugetarilor sunt "şacalii" de pe pieţele financiare

În toamna lui 2008, când a fost atacul pe leu, Isărescu a pârjolit pământul pentru a opri cel puţin câteva săptămâni creşterea cursului. A doua oară nu va mai putea, pentru că sumele în joc sunt mult mai mari. Iar acest lucru îl ştiu şi şacalii. Dacă în 2008 criza a fost pe curs, următoarea criză ar putea să fie pe datorie şi pe dobânzi. Aşa că, paradoxal, cei mai mari susţinători ai scăderii TVA şi ai majorării salariilor bugetarilor sunt şacalii financiari care ar avea cel mai mult de câştigat prin creşterea dobânzilor şi prin faptul că România ajunge la mâna lor. Ironic, vorba premierului Victor Ponta, "străinii, adică cei care nu ne lasă să ne dezvoltăm" sunt cei mai mari suporteri ai măsurilor premierului din noul Cod fiscal. Ei ştiu că orice scădere de TVA şi orice majorare salarială va ajunge în final la mâna lor, pentru că cineva trebuie să o finanţeze.

Campionii economiei româneşti. IT-ul duduie

Cifra de afaceri totală a companiilor din România s-a majorat cu 2% anul trecut. Serviciile informatice şi fabricarea calculatoarelor, pieţe de 22 de miliarde de lei în care lucrează aproape 100.000 de oameni, au înre­gistrat anul trecut rate de creştere a cifrei de afaceri cuprinse între 13 şi 19%, fiind vedetele economiei raportat la ritmul de creştere. Aproape 9.000 de locuri de muncă au fost create în aceste industrii în 2014, în contextul în care la nivelul celor mai mari 25 de pieţe s-au pierdut 40.000 de locuri de muncă, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la mfinante.ro. ZF a încercat să surprindă evoluţia de anul trecut a celor mai importante 25 de sectoare economice, analizate după CAEN-ul sub care figurează la Re­gistrul Comerţului. Acestea au afaceri cumulate de 884 de miliarde de lei, fiind responsabile de 80% din tot businessul românesc. În topul creşterilor se află printre altele "mo­toarele" de export ale României, industria auto, responsabilă pentru circa o treime din tot ce trimit companiile prezente local peste graniţă, industria farma şi cea textilă.

De ce ar face Germania orice ca să protejeze euro? Pentru că, paradoxal, marca i-ar fi sufocat economia

Germania este unul din campionii mondiali ai exporturilor, cu toate că nu este nici pe departe unul dintre cele mai populate state ale lumii. Cum reuşeşte? Cea mai mare economie europeană a beneficiat mult de pe urma euro, care i-a adus o monedă slăbită artificial. Poate de aceea Berlinul ţine cu dinţii de integritatea zonei euro, comentează Forbes. Relativa "slăbiciune" a monedei euro în raport cu o ipotetică marcă germană este un adevărat avantaj pentru Germania. Uniunea monetară include ţări ca Italia, Spania, Franţa şi Grecia, ţări care nu au fost la fel de performante ca Germania în ultimii ani. Acest lucru slăbeşte vigoarea euro, avantajând exportatorii germani. După cum se ştie, exporturile reprezintă un motor important al economiei germane. O monedă mai puternică ar da aproape cu siguranţă bătăi de cap exportatorilor germani, făcându-le produsele mai scumpe pe piaţa mondială. Pentru Germania, o monedă slăbită a reprezentat biletul către prosperitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb