REVISTA PRESEI - 28.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 iunie 2010

ADEVĂRUL

Cât muşcă "Planul B" din venituri

Majorarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) cu cinci procente va avea ca principale efecte scumpiri în lanţ, un leu mai slab şi şomaj mai mare. O taxă mai mare pentru un brutar înseamnă o franzelă mai scumpă sau mai mică pentru client. Cu aceeaşi sută de lei, românii vor cumpăra mai puţine produse. Dacă pensionarii s-au pregătit să desfacă şampania, de bucurie că veniturile lor nu au fost diminuate cu 15%, ar trebui să se mai gândească.

Preda: Boc trbuie să invite Opoziţia la discuţii

Europarlamentarul Cristian Preda a criticat, ieri, în termeni foarte duri atât măsurile decise de Guvern, cât şi inconsecvenţa de care au dat dovadă miniştrii Elena Udrea şi Vasile Blaga. Preda a declarat pentru "Adevărul" că Guvernul ar trebui să invite PSD şi PNL la masa discuţiilor şi să găsească o soluţie rezonabilă, care să nu mai fie atacată înainte de a fi aplicată.

Apele ameninţă nord-estul ţării

O nouă avertizare de ploi torenţiale şi inundaţii a fost emisă azi dimineaţă, la ora 9.00, pentru 12 judeţe din Moldova şi Dobrogea. Apele râului Soloneţ au luat o femeie din localitatea suceveană Todireşti. Ea a fost dată dispărută ieri. Şansele să mai fie găsită în viaţă sunt foarte mici. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de ploi şi inundaţii, valabilă trei zile, pentru judeţele Maramureş, Suceava, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Neamţ, Iaşi, Covasna, Vrancea, Galaţi, Vaslui şi Bacău.

Europa, "bolnavul economiei globale"

Reuniunea din Canada a fost marcată de divergenţele transatlantice privind măsurile de austeritate. SUA au reproşat europenilor că strâng cureaua prea tare şi riscă să arunce întregul glob într-o nouă recesiune. Politicile economice ale Europei au fost aspru criticate de către celelalte membre ale G20, care au catalogat Vechiul Continent drept "bolnavul economiei globale", notează AFP, preluat de France24.

Preşedintele Barack Obama susţine că reformarea sistemului financiar va preveni o nouă criză economică

Noul proiect de lege propus de preşedintele american Barack Obama ar putea fi promulgat săptămâna aceasta, dacă va reuşi să strângă voturile necesare în Congres. Camera Reprezentanţilor şi Senatul au ajuns, după 20 de ore de dezbateri, la un compromis privind revizuirea reglementărilor financiare din SUA.

CAPITAL

Cât poţi câştiga dacă România dă faliment? Dar dacă iese din UE?

Mulţi îşi doresc cu ardoare ca România să iasă din UE. Nu din considerente economice ori naţionaliste, ci pentru că dacă acest scenariu s-ar adeveri ar câştiga 6.000 de euro la 100 de euro pariaţi. Şi un potenţial faliment al ţării noastre i-ar bucura pe unii, pentru că le-ar aduce un câştig de 1500 de euro.

PFA şi drepturi de autor, specii pe cale de dispariţie

Orice persoană fizică autorizată sau convenţie civilă va putea fi încadrată la activităţi dependente, potrivit modificărilor Codului fiscal. În acest caz, nivelul taxelor va fi identic cu cel pentru salarii, adică dublu sau chiar triplu faţă de cuantumul actual. "Au existat lacune legislative care au permis utilizarea diverselor sisteme de fraudare fiscală, în scopul obţinerii de venituri" -Sebastian Vlădescu

CURENTUL

Zoltan Puskaş şi Ion Predescu de la CC au încălcat legea de dragul popularităţii

Din dorinţa de a poza în eroul salvator al pensiilor romånilor şi de a mai trage puţin spuza pe turta partidului care l-a susţinut pentru această funcţie, Valentin Zoltan Puskaş nu a mai ţinut seama de niciun principiu legal. Reamintim că ieşirea la rampă a unui judecător al CC cu declaraţii după un astfel de vot extrem de important este una fără precedent şi, mai mult, este ilegală. Ca urmare, îi aducem la cunoştinţă judecătorului Valentin Zoltan Puskas că a încălcat însăşi Legea privind Organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale nr. 47/1992.

Planul B, de Tia Şerbănescu

Dincolo de aceste dispute, scenariul real al crizei unde pensiile scapă de tăiere pentru a pieri de TVA (Taxa pe Viitorul Apropiat) rămâne sumbru iar dl Pambuccian ne-a prezis o moarte lentă: "o să murim încet ca broasca în oală care nu ştie că e fiartă; nu numai noi ci şi Europa şi America". Chiar aşa, nu mai există viaţă după criză? Vasăzică, scapă numai Asia, Africa, Australia şi Antarctida. Ăsta o fi planul A sau planul B? Apocalipsa sau Balamucul?

Autorităţile locale nu fac ce vor în cazul preluării spitalelor

Preluarea spitalelor de către autorităţile locale "tulbură" apele în teritoriu. La sfårşitul săptămånii trecute, consilierii judeţeni vasluieni au decis să amåne trecerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui în subordinea autorităţilor judeţene, "din cauza situaţiei neclare a datoriilor unităţii sanitare". Tot la sfårşitul săptămånii trecute, primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a anunţat că "nu va semna pentru preluarea spitalelor din municipiu dacă Executivul nu asigură şi resursele financiare necesare".

CURIERUL NAŢIONAL

Strigătul de durere al economiei

În urma deciziei Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională legea care scădea pensiile cu 15%, Guvernul a hotărât să majoreze TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%. Efectele acestei măsuri vor fi dezastruoase pentru România şi vor lovi direct în economia reală. Printre consecinţele ce nu vor întârzia să apară se numără: scăderea consumului şi a PIB-ului, falimente, şomaj, devalorizarea monedei naţionale, inflaţie, gonirea investitorilor străini, cât şi creşterea evaziunii şi a economiei subterane.

A ştiut piaţa cu cât se majorează TVA?

Respingerea, vineri, de către Curtea Constituţională, a legii privind tăierea pensiilor cu 15% a determinat o şedinţă de vânzări agresive la Bursa de Valori Bucureşti. Sentimentul că autorităţile nu ştiu ce fac, punerea sub semnul întrebării asupra virării în termen a tranşelor următoare de la Fondul Monetar Internaţional precum şi perspectiva - între timp confirmată - a unor majorări de taxe sau impozite a antrenat un declin de peste 10 procente a indicelui cel mai important de la BVB, BET-FI, care măsoară evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare.

Ministerul Turismului vrea să preia brandul BTT

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a elaborat un proiect de hotărâre prin care cere preluarea activelor SC Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) SA de la Autoritatea pentru Valorificarea Sctivelor Statului (AVAS), evidenţiind că transferul de la RA-APPS la AVAS "nu a avut până în acest moment rezultatul urmărit, pentru a putea sprijini şi dinamiza activităţile" BTT. Numai că, din toate hotelurile, restaurantele, spaţiile de agrement, imobilele şi terenurile n-au mai rămas decât câteva hoteluri în staţiunea Olimp, ceva terenuri din Costineşti şi sediul central din Bucureşti, astfel încât se poate spune că MDRT vrea să deţină mai mult brandul decât activele.

BNR nu va lăsa euro să treacă, uşor, de 4,3 lei

După trei săptămâni în care pragul de 4,25 lei a fost testat constant, acesta a fost depăşit cu rapiditate vineri, după decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea reducerii pensiilor. Următorul "hop" pentru euro este cel de la 4,3 lei, care a mai fost depăşit în urmă cu un an şi jumătate, însă este greu de crezut că BNR va "ceda" uşor la atacurile speculative, ea dispunând şi de arma letală, rezerva sa valutară, care se ridica la finele lui iunie la aproape 32 de miliarde euro, în scădere, totuşi, faţă de luna precedentă, în care a cheltuit peste 500 de milioane de euro pentru a înfrâna tentativele de depreciere a leului.

Vasilescu: Inflaţia ar putea urca la 10-12%

Deprecierea leului din cauza unei inflaţii mari este un pericol, iar, în mod teoretic, majorarea TVA la 24% ar putea duce inflaţia la 10-12%, deşi acest scenariu nu este obligatoriu să se transpună "mot-a-mot" în practică, a declarat sâmbătă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Teoretic ar putea fi două momente din punct de vedere al efectelor asupra inflaţiei. În primul, scumpirea mărfurilor cu 5% ar duce la o inflaţie de 10%. Pe urmă, al doilea moment ar putea determina majorarea inflaţiei cu încă 2%, din cauza panicii, lăcomiei comercianţilor etc".

Casa Verde demarează de la 1 iulie. Firmele de-abia aşteaptă

Firmele vizate de acest program cred că este unul bun şi că ar trebui să aibă succes. Forma actuală pare a fi simplificată din punct de vedere birocratic. Guvernul alocă 110 mil. lei pentru acest program. Startul programului Casa Verde se va da pe 1 iulie, un program care a avut de aşteptat mai bine de doi ani până să intre în aplicare. Companiile de profil, cele care produc, comercializează, distribuie şi instalează sistemele vizate de program şi anume centrale termice pe rumeguş, panouri solare şi pompe de căldură sunt de părere că este un program bun şi normal în contextul în care România este o ţară membră a Uniunii Europene.

Ancheta DIICOT ajunge la şefi din AVAS în cazul Rodipet

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism au extins cercetările faţă de trei dintre oficialii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, bănuiţi că au închis ochii faţă de neregulile produse de membri ai grupului Awdi neefectuând, la timp, controale post-privatizare care ar fi putut stopa înstrăinarea activelor şi falimentarea Rodipet, au declarat pentru Curierul Naţional surse judiciare. Potrivit acestora, cercetările sunt extinse şi faţă de şefii sucursalelor a două sau trei bănci, prin care se bănuieşte că s-au transferat în afara ţării importante sume de bani cu scopul de a fi spălate, precum şi pentru facilitarea obţinerii unor credite fără respectarea normelor în vigoare.

EVENIMENTUL ZILEI

Viaţa la -25%. Cumpărăturile ieftine, pe ultima sută de metri

Decizia guvernului de majorare a TVA începând cu 1 iulie i-a adus pe români în magazine, pentru a-şi face stocurile de produse mai ieftine. Singura soluţie care le-a mai rămas românilor, loviţi sâmbătă de vestea că TVA creşte de la 19% la 24%, este să-şi facă rezerve de produse. Majorarea taxei pe valoarea adăugată se va simţi în scumpirea cu circa 5% a produselor. Cel mai mult vor avea de suferit persoanele care au în plan să-şi cumpere obiecte costisitoare, cum ar fi autoturisme sau bunuri de folosinţă îndelungată.

PSD invocă vidul legislativ pentru a bloca tăierea salariilor

Social-democraţii susţin că guvernul trebuie fie să-şi asume din nou răspunderea în parlament, fie legea să se reexaminaze, pe rând, la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor. După ce scăderea pensiilor a fost declarată neconstituţională, guvernul se chinuieşte să pună în aplicare măcar tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor. Deşi obligat să o reexamineze după decizia Curţii Constituţionale, parlamentul poate tergiversa intrarea în vigoare a legii.

Secretul votului, încălcat. Tensiuni în interiorul Curţii Constituţionale

Judecătoarea Iulia Motoc, numită recent la Curtea Constituţională, la propunerea PDL, le reproşează colegilor că nu au păstrat confidenţialitatea votului şi a motivelor din spatele acestor opţiuni. Vizaţi sunt judecătorul Puskas Valentin Zoltan (propus de UDMR), şi Ion Predescu (propus de PSD). Puskas a recunoscut că a votat în favoarea neconstituţionaliţăţii tăierii pensiilor cu 15% şi a recalculării pensiilor speciale ale magistraţilor, votul său fiind unul decisiv. Predescu a explicat presei motivele pentru care Curtea Constituţională a luat aceste decizii.

Sfaturi pentru cei cu bugete reduse

Începând de mâine, "Evenimentul zilei" îţi prezintă cele mai bune soluţii pentru gestionarea veniturilor. Ai rate la bancă? Dai mai mulţi bani pe mâncare? Plăteşti mai mult la întreţinere? Nu ştii cum să-ţi acoperi cheltuielile din cauza scăderii veniturilor? Lucrezi în sectorul bugetar sau un membru al familiei tale este angajat la stat şi nu ştii cum să faci faţă acestei crize? "Evenimentul zilei" vine în sprijinul tău.

Salariile medicilor ar putea rămâne la fel

Cadrele medicale sunt plătite din bani ce vin prin asigurări. Fondurile nu scad cu 25% după reducerea salariilor, însă directorii sunt forţaţi să taie. Salariile medicilor ar putea fi salvate de la amputare. Asta pentru că banii pentru acest scop nu vin de la bugetul de stat, ci din contribuţiilor asiguraţilor care ajung la casele de asigurări, care, la rândul lor, îi reparatizează în funcţie de serviciile medicale prestate.

FINANCIARUL

Efectele creşterii TVA: scumpiri, falimente, şomaj şi scăderea pieţei produselor alimentare

Evoluţia inflaţiei ar putea pune în pericol acordul cu FMI. Reducerea cu 10% a economiei subterane ar aduce venituri mai mari decât majorarea TVA. Majorarea TVA cu 5% va duce la creşterea preţurilor la produse cu cel puţin acelaşi procent în multe cazuri, puterea de cumpărare va scădea, şomajul va creşte, iar ieşirea din recesiune va fi amânată. În plus, inflaţia va ajunge la cel puţin 6% la sfârşitul anului, iar în teorie ar putea ajunge şi la 10%.

Adriean Videanu a tras pe "sfoară-UTI Systems" 4 mil. euro de la asfaltatori

Rezilierea Netcity îi poate aduce lui Tiberiu Urdăreanu şase milioane de euro. Contractantul proiectului Netcity, Netcity Telecom, parte a grupului UTI Systems patronat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, este la un pas de a spune adio unui business de sute de milioane de euro. Acest lucru, în contextul în care de mai bine de doi ani UTI nu a găsit niciun partener care să finanţeze proiectul, iar ultima negociere cu compania israeliană Elbit a eşuat. Mai mult, lucrările realizate până acum ascund un jaf de patru milioane de euro.

Restanţele în valută au explodat în luna mai cu un avans de 21,4%, cel mai mare din acest an

Restanţele populaţiei şi firmelor au depăşit, în mai 2010, pragul de trei miliarde de euro, pe fondul creşterii creditelor în valută cu întârzieri la plată de cel puţin o zi. Nivelul restanţelor exprimate în lei a avansat faţă de luna precedentă cu 13,9%, iar comparativ cu decembrie 2009, cu 55%. În aceste condiţii, rata neperformanţei a ajuns în cea de-a cincea lună a anului la 6,2%, de la 5,5% în aprilie.

Van Groningen, Raiffeisen: Diminuarea veniturilor şi şomajul se vor vedea în restanţe peste 3-4 luni

Lipsa de predictibilitate în România este cea mai mare îngrijorare a sa. Primele consecinţe ale şomajului şi diminuării veniturilor în sistemul bugetar asupra restanţelor s-ar putea produce peste aproximativ trei-patru luni, este de părere şeful Raiffeisen Bank România, Steven van Gröningen. Deşi estimează că în 2010 finanţarea companiilor va avea o evoluţie mai bună decât cea a persoanelor fizice, consideră că, pe termen lung, România are un potenţial de creştere superior pieţelor dezvoltate.

Exporturile germane profită din plin de deprecierea monedei unice europene

Experţii UBS şi Goldman Sachs prognozează o creştere a veniturilor exportatorilor europeni cu 25% până la sfârşitul anului. Balanţa comercială a statelor din zona euro a afişat un excedent de 1,4 mld. euro în luna aprilie. Problemele legate de datoria statelor europene, o povară extrem de grea pentru moneda unică, constituie, în acelaşi timp, conjunctura de care pot profita exportatorii. Deprecierea euro faţă de dolarul american le va spori veniturile şi va ridica pieţele de capital. De la începutul anului, moneda comună a pierdut aproape 15% comparativ cu bancnota verde.

GÂNDUL

Povestea din spatele majorării TVA. Cum şi-a luat Băsescu mâna de pe guvern

Surse democrat-liberale au relatat că şeful statului le-a cerut încă de joi seara premierului Emil Boc şi ministrului Finanţelor Sebastian Vlădescu să facă simulări de reducere a deficitului bugetar, plecând de la ipoteza că pensiile nu vor putea fi reduse cu 15 la sută. Cele două opţiuni ale guvernanţilor erau creşterea TVA la 24 la sută sau creşterea TVA la 22 la sută şi impozitarea pensiilor mari, de peste 3.000 de lei, cu 50 la sută, urmând ca pensiile între 1.000 şi 3.000 de lei să fie impozitate cu 16 la sută.

Anastase şi Boagiu agită spiritele în PDL, contestând decizia anunţată de Boc

Pe Emil Boc îl aştepta însă aseară o şedinţă grea la partid, după ce, vineri, unii lideri ai PDL, printre care Roberta Anastase şi Anca Boagiu, contestau, neoficial, această decizie. Boc este considerat vinovatul principal pentru creşterea TVA pentru că nu i-a presat pe membrii Cabinetului să facă reduceri de cheltuieli încă de la începutul anului, aşa cum le-a cerut Traian Băsescu.

Majorarea TVA aduce 1 miliard de euro la buget. Tăierea pensiilor ar fi adus 1,6 miliarde

Guvernul speră ca mărirea TVA cu cinci puncte procentuale să aducă în plus la bugetul de stat 3,5-4 miliarde de lei, respectiv 950 de milioane de euro până la finele acestui an, după cum a declarat Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor. Premierul a declarat vineri că lipsa măsurii privind tăierea pensiilor va lăsa un gol de 1,3% din PIB, respectiv de 1,6 miliarde de euro. Încasările din taxa pe valoare adăugată ar putea fi mai mici decât estimează Finanţele dacă va scădea consumul şi dacă va creşte evaziunea fiscală

Primăriile datorează 1,6 miliarde euro băncilor din România

Peste 3.200 de primării au credite la bănci de circa 1,6 miliarde euro la băncile din România, unele dintre împrumuturi având termen de rambursare de 20 de ani. Din această sumă, peste 1,2 miliarde euro reprezintă valoarea totală a împrumuturilor pe care Banca Comercială Română le-a acordat autorităţilor publice locale. Fondurile împrumutate sunt în general pentru lucrări de infrastructură rutieră, canalizare, reabilitare clădiri, spitale, reabilitare energie termică şi iluminat public.

Cum a încercat Boc să-l pună pe Sebastian Lăzăroiu şef la TVR

PDL continuă să bâjbâie în căutarea unui şef la conducerea televiziunii publice. Refuzaţi de Robert Tur-cescu, liderii de--mocrat-liberali au ajuns, în disperare de cauză, la o variantă la care nu s-ar fi gândit nimeni, nici măcar cel căruia i s-a făcut oferta: consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. Sebastian Lăzăroiu a refuzat, motivând faptul că numirea unui consilier prezidenţial în această funcţie ar decredibiliza orice efort de depolitizare a TVR.

JURNALUL NAŢIONAL

Guvernare prin răzbunare

Boc şi Videanu omoară economia şi pensionarii ca să nu-l facă mare pe Ponta

Cine se aştepta ca, după decizia Curţii Constituţionale, Guvernul Boc să dea înapoi şi să caute alte măsuri, unele raţionale, în locul celor de sărăcire a populaţiei, s-a înşelat. Premierul nu doar că n-a renunţat la ideile sale puţine şi fixe, dar a impus altele, şi mai păguboase. Şi nu a fă-cut-o din cine ştie ce raţiuni economi-ce sau calcule matematice, ci pur şi simplu din orgoliu.

Vlădescu a propus renunţarea la cota unică?

Surse guvernamentale au declarat pen-tru Jurnalul Naţional că, în şedinţele coaliţiei de vineri şi sâmbătă, Sebastian Vlădescu a propus să se renunţe la cota unică de 16%, în favoarea introducerii impozitului diferenţiat pe venit, şi să se reducă impozitul pe profit la 10%, astfel încât să se asigure şi creşterea economiei. Ministrul Finanţelor a explicat, cu cifre, că aceste două măsuri ar fi suficiente pentru salvarea bugetului şi pentru relansarea economiei, fără să mai fie nevoie de creşterea TVA sau de tăierea salariilor bugetarilor cu 25%.

Va trece Guvernul testul austerităţii? de Adrian Vasilescu

Curtea Constituţională a pus punct implicării pensiilor în peticirea sacului bugetar. Guvernul a fost astfel obligat să recurgă la o soluţie extremă. A urcat Taxa pe Valoarea Adăugată de la 19 la 24 de procente. Economiştii au trecut la calcule. Vor ajunge banii adunaţi pe această cale? Deocamdată este cert că va fi nevoie şi de gesturi cu bătaie lungă. Căci nu va putea fi regenerat bugetul în condiţiile în care de aici înainte, un timp, vom avea de rezolvat o problemă atipică.

ROMÂNIA LIBERĂ

Nimeni nu vrea să fie şef la TVR?

Înlocuire. În ultimele zile ale sesiunii ordinare, Parlamentul ar trebui să aprobe conducerea TVR şi RRA. Democrat-liberalii încă mai caută un şef pentru televiziunea publică, după ce consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a refuzat oferta premierului Boc. Noile conduceri ale SRTV şi SRR ar trebui să primească marţi votul Parlamentului, însă principalul partid de guvernământ nu s-a decis încă asupra unui nume pentru şefia TVR. Tot ce ştiu este că pe Rodica Culcer o vor şefa Departamentului de Ştiri.

Spovedania unui terorist

Vestea că fiul membrului fondator al grupării Hamas era de fapt agent dublu, el furnizând informaţii şi Israelului, a căzut ca un trăsnet în Ramallah. Între timp, Mosab Hassan Yousef a făcut mărturisiri complete în cartea autobiografică "Fiul Hamasului" care a apărut în martie 2010 în Statele Unite şi a fost deja tradusă în mai multe limbi.Mosab Hassan Yousef a activat sub numele de cod "Prinţul verde": "verde" de la culoarea steagului islamist, iar "prinţ" pentru că era fiul fondatorului Hamas.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Mic dicţionar de mari moguli de presă. Ai lumii

Marii proprietari din media mondială au creat adevărate imperii pornind de la mici afaceri. Într-un mediu competitiv şi în special ca urmare a creşterii importanţei televiziunii în viaţa de zi cu zi, magnaţii media şi-au croit drum până în vârful piramidei. Datorită puterii pe care au acumulat-o în formarea de opinii şi influenţarea unor decizii, ei au fost botezaţi, cu respect şi poate puţină tea-mă, "moguli".Lansat în spaţiul public de la noi de către preşedintele Băsescu cu o evidentă încărcătură negativă, termenul de mogul de presă desemnează în realitate personalităţi de talia lui Rupert Murdoch, Ted Turner sau Silvio Berlusconi, care au creat imperii prin intuiţie şi determinare, pornind de jos.

Tupeu 2010: Famiglia Awdi se plânge la ICSID

Potrivit DIICOT, "membrii grupului infracţional coordonaţi de învinuiţii Hassan şi Mehdi AWDI" au cauzat un prejudiciu de 35,5 milioane de euro. România a fost chemată la arbitraj internaţional de libanezul cu cetăţenie americană Hassan Awdi, pentru că afacerile sale din distribuţia de presă şi imobiliare ar fi avut de suferit în urma unor decizii ale justiţiei.

ZIARUL FINANCIAR

Capitalişti români, uniţi-vă! Trebuie să rezistaţi

În 1848, când sistemul financiar european de creditare era în colaps, holera făcea ravagii, recoltele agricole erau distruse, proletariatul urban îşi cerea drepturile, Karl Marx lansa în Manifestul Partidului Comunist o frază care a făcut carieră, devenind una dintre cele mai celebre lozinci din lume: "Proletari din toate ţările, uniţi-vă!". După 162 de ani, această lozincă ar trebui puţin adaptată la realităţile româneşti, dar de partea cealaltă a baricadei: "Capitalişti români, indiferent dacă sunteţi antreprenori mai mari sau mici, manageri la companii cu acţionari români sau conduceţi multinaţionalele, uniţi-vă!".

Bancherii se plâng că regulile BNR îi împiedică să-şi cureţe bilanţurile

Acumularea de credite încadrate ca "pierdere" din cauză că firmele debitoare nu mai au şanse de redresare îi face pe unii bancheri să se plângă că reglementările BNR în privinţa "ştergerii din bilanţ" a creanţelor respective împovărează băncile cu costuri inutile, care le înrăutăţesc "artificial" imaginea financiară. Soluţia invocată din nou este trecerea sistemului bancar la standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) - deja folosite în paralel de marea majoritate a băncilor, dar care nu va avea însă loc mai devreme de 2012, conform deciziei luate de BNR şi Ministerul Finanţelor şi asumată prin acordul cu FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb