REVISTA PRESEI 29.06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 iunie 2012

ADEVARUL

Cine e stăpân pe legile României?

Guvernul a decis să preia Monitorul Oficial de la Camera Deputaţilor, pentru a controla momentul apariţiei unor acte normative. Monitorul Oficial trece din subordinea Camerei Deputaţilor sub autoritatea Guvernului, a decis Executivul, printr-o ordonanţă de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii de organizare a Monitorului Oficial al României prevede ca Regia Autonomă Monitorul Oficial să "se reorganizeze ca regie autonomă persoană juridică ce desfăşoară activitate de interes public naţional şi funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară sub autoritatea Guvernului României, exercitată prin Secretariatul General al Guvernului".

Cronologia unei uzurpări. Vezi aici corespondenţa dintre Cotroceni şi MAE în problema reprezentării la Consiliul European - surse

"Adevărul" vă prezintă cronologia corespondenţei oficiale dintre Administraţia Prezidenţială şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), cea din urmă fiind instituţia obligată să transmită Consiliului European componenţa delegaţiei României. Corespondenţa dovedeşte că Executivul a ignorat procedurile, deşi a fost atenţionat de Administraţia Prezidenţială, că ministrul Andrei Marga a comis câteva "scăpări" în adresele sale şi că premierul Victor Ponta ştia azi, în momentul intrării la şedinţa Consiliului European, că are nevoie de un mandat din partea preşedintelui pentru a reprezenta România.

Moody's reduce ratingul a 8 bănci braziliene, afectate de criza euro

Agenţia de rating Moody's a micşorat miercuri ratingul a opt bănci din Brazilia, una dintre economiile în care lumea îşi punea speranţele relansării globale. Decizia agenţiei de rating pune în evidenţă faptul că pieţele emergente sunt tot mai sensibile la criza zonei euro. Agenţia Moody's a redus ratingul a opt instituţii financiare cu una până la trei trepte, până la nivelul ratingului suveran al Braziliei, Baa2, potrivit Financial Times. Din cauza performanţei financiare slabe din sectorul auto, banca braziliană Votorantium a fost retrogradată sub nivelul de rating al ţării. Chiar dacă sistemul bancar din Brazilia este unul dintre cele mai puternice din lume, care a trecut cu succes zeci de ani de crize interne, unii dintre finanţatorii ţării au fost foarte afectaţi.

Pierderile aduse băncii JPMorgan de "Balena din Londra": 9 miliarde de dolari

Pierderile de 2 miliarde de dolari recunoscute pe 10 mai 2012 de JPMorgan, ca rezultat al unor tranzacţii nereuşite realizate pe pieţele de derivate cu CDS-uri, ar putea fi în realitate cu mult mai mari. Un studiu preluat de publicaţia New York Times arată că valoarea reală ar fi de peste patru ori mai mare. Titlurile JPMorgan au pierdut peste 3% în predeschiderea şedinţei de tranzacţionare de la New York, în urma informaţiilor publicate de New York Times, potrivit cărora, pierderea înregistrată de operaţiunile realizate în prima parte a acestui an pe pieţele derivate cu instrumente financiare derivate, ar fi nu de 2 miliarde de dolari, aşa cum au declarat oficialii băncii, ci de 9 miliarde.

Jim Rogers: mai e loc destul pentru a face bani frumoşi pe pieţele de mărfuri

Mărfurile sunt încă un tip de plasament aproape necunoscut marii mase de investitori, a transmis celebrul investitor Jim Rogers consultanţilor financiari în cadrul unei întâlniri organizate de reprezentanţii unor fonduri de investiţii. Cantităţi imense de bani vor lua calea mărfurilor atunci când se va conştientiza că oferta de materii prime nu poate ţine pasul cu cererea. "Sunt short pe acţiuni" a declarat Jim Rogers în cadrul conferinţei Alts Virtual Summit - unul dintre evenimentele organizate de reprezentanţii companiilor care crează şi administrează instrumente financiare derivate pe mărfuri, de tipul ETF-urilor sau ETN-urilor.

De la Hitler la Terminator: portretul Angelei Merkel în mass-media europeană

Demonizată în mass-media europeană fie ca un robot Terminator, un fotomodel flasc, un zeu roman corpolent care-i suplimentează dieta cu greci, Angela Merkel, cancelarul Germaniei a devenit victima unui nou val de acuzaţii şi insulte pentru poziţia ei de neclintit cu privire la criza zonei euro. Deja fiind o ţintă a urii populare în Grecia, fiind întruchiparea măsurilor de austeritate pe care această ţară trebuie să le implementeze în schimbul asistenţei financiare, Merkel este obişnuită să fie portretizată în uniformă nazistă în presa din această ţară. Însă, în anticiparea summitului liderilor UE care începe astăzi la Bruxelles, imaginile şi titlurile care fac referinţă la cancelarul german au atins un nou nivel al violenţei verbale, anunţă CNBC.

Fitch a reconfirmat ratingul României la nivelul "BBB-", cu perspectivă stabilă

Agenţia Fitch a reconfirmat joi ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută la nivelul "BBB-", iar cel pentru datoriile pe termen lung în lei la "BBB", cu perspectivă stabilă, datorită implementării consolidării fiscale în pofida înrăutăţirii condiţiilor economice interne şi externe. Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost reconfirmat la nivelul "F3", iar plafonul de ţară la "BBB+", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. "Reconfirmarea ratingurilor suverane ale României reflectă implementarea unor măsuri substanţiale de consolidare fiscală, în pofida înrăutăţirii activităţilor economie atât pe plan intern, cât şi al principalilor parteneri comerciali. Cu toate acestea, ratingul este constrâns de turbulenţele din Grecia şi de slăbiciunile structurale", potrivit Fitch. Agenţia anticipează că PIB-ul României va înregistra în acest an o creştere de 1,3%, susţinută de cererea internă. În mod particular, absorbţia fondurilor europene va stimula investiţiile publice în infrastructură.

Jospeh Daul: Sunt profund îngrijorat de nerespectarea statului de drept în România. Ponta a ignorant decizia CCR

Preşedintele PPE din Parlamentul European a declarat ieri că este profund îngrijorat de nerespectarea statului de drept în Romania, după ce Victor Ponta, ingnorând decizia Curtii Constitutionale a venit la Consiliul European. "Nefiind multumit de aceasta decizie, (n.n. premierul României) a mers mai departe, trecand Monitorul Oficial, care ar fi trebuit sa publice decizia respectiva in scopul intrarii acesteia in vigoare, sub autoritatea Guvernului", a precizat Daul. "Aceste practici mă fac să mă întreb dacă nu cumva democraţia din România este grav ameninţată", a adăugat liderul PPE. El a precizat că va cere o dezbatere în Parlamentul European pe acest subiect.

CURENTUL

Relu Fenechiu, numărul doi în PNL, trimis în judecată pentru un prejudiciu de peste 7 milioane de lei

Deputatul PNL Relu Fenechiu, numărul doi din PNL după cum a anunţat Crin Antonescu, care l-a desemnat locţiitorul său la începutul lunii mai, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în aşa-numitul dosar "Transformatorul". Fenechiu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu împotriva intereselor publice. Concret, el este acuzat că în perioada 2002-2005 a determinat conducerea Sucursalei de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova (fosta Electrica Moldova) să cumpere de la firmele lui aparatură veche din anii '70 şi '80 la preţ de componente noi. Potrivit anchetatorilor, Fenechiu a comis faptele în calitate de acţionar şi/sau administrator la firmele SC FENE GRUP SA, SC LA ROCCA SRL Iaşi, SC TEHNOROM SRL Iaşi, care au furnizat echipamentele respective.

Economia subterană trece de 40 mld. euro în România şi înseamnă 30% din PIB

Economia subterană din România a totalizat anul trecut 41 miliarde de euro, reiese din datele Comisiei Europene, care estimează că economia nefiscalizată reprezintă 29,6% din PIB, procentaj depăşit în UE doar de Bulgaria. Comisia prezintă doar ponderea economiei subterane în PIB în 2011, valoarea în euro fiind calculată pe baza datelor privind PIB-ul de anul trecut şi cursul mediu leu/euro anunţat de BNR. Bulgaria este singurul stat din Uniunea Europeană unde ponderea economiei subterane, de 32,3% din PIB, depăşeşte nivelul de 30%, potrivit datelor Comisiei Europene comunicate miercuri Parlamentului European şi Consiliului. România este urmată în ordine de Lituania (29% din PIB), Estonia (28,9%) şi Letonia (26,5%). Polonia este pe locul opt cu 25%, iar Grecia pe poziţia a noua, cu 24,3%.

CURIERUL NATIONAL

În căutarea buncărului anticriză

Viitorul uragan financiar va fi accentuat de dorinţa guvernelor de a conserva poziţiile autoritariste obţinute în ultimele decenii, subliniază investitorul american Doug Casey. Menţinerea puterii de cumpărare a banilor economisiţi va fi dificilă şi se va face contra statului. Deţinerea de metale preţioase, cumpărarea de active în afara ţării de origine şi chiar dubla cetăţenie, soluţii pentru o libertate mai mare. Banii îţi pot menţine un standard de viaţă ridicat şi îţi asigură libertatea personală, însă ambele obiective sunt periclitate - împreună cu sumele economisite - de vreme ce în faţă se prefigurează un uragan financiar mai sever decât cel din 2008-2009 şi care de data aceasta va dura mai mult, spune Doug Casey, investitor şi economist cu experienţă.

Optimism din partea managerilor pentru vara aceasta

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei. Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada iunie - august la creşterea activităţii în construcţii şi comerţul cu amănuntul şi la un avans moderat în industria prelucrătoare şi servicii, faţă de cele trei luni anterioare, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Concluziile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%).

Insolvenţa retrogradează Hidroelectrica cu încă două trepte

Agenţia Moody's a retrogradat ieri ratingurile Hidroelectrica pentru datorii pe termen lung şi pentru default cu două trepte, la nivelul "Caa1", cu perspectivă negativă, şi a retras totodată calificativele, ca urmare a intrării în insolvenţă a companiei. Potrivit acesteia, decizia de revizuire în scădere a ratingurilor finalizează procedura de evaluare începută pe 20 iunie 2012. "Retrogradarea cu două trepte a ratingurilor Hidroelectrica la nivelul Caa1 vine după confirmarea intrării voluntare în insolvenţă a companiei, de către Tribunalul Bucureşti, pe 20 iunie 2012", a declarat în comunicatul remis presei Richard Miratsky, vicepreşedinte la Moody's, arătând că ratingul "Caa1" reflectă riscul semnificativ de default (încetare de plăţi) şi lipsa de predictibilitate a evoluţiilor viitoare la Hidroelectrica, în cadrul procedurilor de insolvenţă.

Guvernul a avizat începerea procedurilor de listare la Bursă a 15% din acţiunile Transgaz

Guvernul a avizat începerea procedurilor de listare la Bursă a unui pachet de 15% din acţiunile deţinute de stat la compania Transgaz (TGN), printr-un memorandum aprobat în şedinţa de miercuri a Executivului. "Memorandumul prevede derularea proiectului de ofertă publică secundară de vânzare acţiuni emise de Transgaz pe piaţa de capital. Guvernul a aprobat acest memorandum prin care se scoate la vânzare pe piaţa de capital un pachet de 15% din acţiunile deţinute la Transgaz Mediaş", a informat Executivul. Memorandumul este aprobat în contextul în care Ministerul Economiei a lansat recent în dezbatere un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care perioada de listare la bursă a unor acţiuni la companii de stat este extinsă cu un an, până în 31 decembrie 2013.

EVENIMENTUL ZILEI

TÂLHARI LA DRUMUL MARE

Noul şef al CNADNR, Mihail Başulescu, apare pe ştatul de plată al firmei Romstrade, societatea condusă de omul de afaceri Nelu Iordache. Deşi Romstrade şi Jaypart au contracte în derulare cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), directorul Mihail Başulescu susţine că nu are nicio legătură cu faptul că a lucrat la ambele, spunândcă a fost un "simplu angajat". Pe de altă parte, soţia acestuia, Gabriela Başulescu, precizează în declaraţia sa de avere că şeful CNADNR a încasat, în calitate de ditamai directorul, salarii de la amândouă societăţile. Întrebat dacă este o coincidenţă sau nu faptul că ultimul contract semnat de CNADNR este tocmai cu Romstrade, Mihail Başulescu spune că nu a semnat el personal, dar că va verifica!

Liviu Luca e viu! A primit o perfuzie de milioane de euro de la Petrom

Petrom l-a premiat cu 2 milioane euro pentru munca sindicală. Liviu Luca a revenit în joc. Mulţi credeau că n-o să mai audă de el. A fost plimbat cu cătuşele la mâini, a fost prieten la cataramă cu SOV şi a fost acuzat că a băgat Petromservice în insolvenţă după ce a tocat 80 de milioane de euro. Liviu Luca a reintrat în joc cu un tun de 2 milioane de euro dat în ultimul an. Locotenentul lui Vântu a pus mâna pe programe de formare profesională şi încearcă să obţină monopolul sindical în interiorul Petrom. Noua lege a dialogului social este contextul în care s-a reactivat Liviu Luca. Conform legii, executivul unei companii mai negociază doar cu sindicatul care reprezintă cel puţin 50% plus unu din angajaţi. Cercetat de DNA, Luca a rămas şeful Sindicatului "Petrom-Energie",

Summit pentru resuscitarea zonei euro

Reuniunea UE are proiecte ambiţioase, pe termen lung, dar riscă să dezamăgească dacă nu aduce soluţii rapide pentru ieşirea din criză. Franţa şi Germania doresc să aprofundeze uniunea economică şi monetară şi să dezbată viitorul politic al UE, după cum declara, preşedintele francez Francois Hollande, citat de "Le Figaro", la o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel. "Situaţia este serioasă, avem obligaţia de a construi Europa de mâine, puternică şi stabilă", a spus şi Merkel. Premierul spaniol Mariano Rajoy şi omologul său italian, Mario Monti, dar şi pieţele internaţionale, aşteaptă, însă, soluţii pe termen scurt. Oficialul de la Madrid a tras un semnal de alarmă, anunţând că ţara sa nu se poate finanţa singură, pe termen lung, iar oficialul italian a precizat că este dispus să lucreze "până duminică seara, dacă e nevoie", pentru a găsi idei care să convingă investitorii.

Ne dau târcoale banii străinilor

Conferinţa fondurilor de investiţii din regiune a atras o mulţime de investitori interesaţi de România. "Avem mai mulţi oameni dedicaţi pieţelor din Estul Europei, America de Sud, Asia, pentru că acolo sunt oportunităţi mai mari. În Vest este foarte greu să mai obţii randamente". Este o afirmaţie încurajatoare, mai ales venind din partea cuiva care are pe mână miliarde de euro de investit, cum este Marcello Bottoli. Ce l-ar face însă pe Bottoli, operating partner în cadrul gigantului american Advent International, să aleagă România ca destinaţie pentru o parte a acelor bani? "Căutăm companii care să aibă un brand cunoscut, o echipă managerială puternică şi potenţial de dezvoltare", a declarat acesta pentru EVZ, la Conferinţa Anuală a Fondurilor de Private Equity şi Venture Capital din Sud-Estul Europei.

CTP: Victor Ponta s-a asigurat că va primi un verdict favorabil, în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, joi, la emisiunea "Sub semnul întrebării" difuzată de B1 TV, că premierul Victor Ponta a spus că va demisiona dacă se va dovedi că a plagiat doar fiindcă şi-a asigurat un verdict favorabil. "Faptul că Ponta a declarat pentru El Pais că îşi va demisia dacă se dovedeşte plagiatul este pentru mine un indiciu clar că Ponta s-a asigurat de un verdict inţelept din partea Comisiei de Etică", a spus CTP. "Un om care poate să-şi susţină cauza într-un caz de plagiat primitiv ca al domnului Ponta este capabil de astfel de gesturi. Nu-l cred pe Ponta capabil de vreun gest de onoare, schimbarea este la 180 de grade. Mai întâi a spus că nu ţine la titlul la doctor, acum şi-a schimbat atitudinea", a încheiat Cristian Tudor Popescu.

JURNALUL NATIONAL

"Marile speranţe" la summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles. O reuniune mai importantă decât oricând, de ea depinde viitorul zonei euro şi chiar al întregii Uniuni

Liderii Europei s-au reunit joi în cadrul summit-ului Uniunii Europene de două zile de la Bruxelles, pentru a încerca să dea un impuls integrării economice pentru salvarea monedei euro, dar şi pentru a cădea de acord asupra măsurilor care trebuie adoptate de urgenţă pentru a ajuta ţările cele mai fragile ale uniunii monetare, comentează France Presse. Şefii de state şi de Guverne din cele 27 de ţări membre ale UE, inclusiv România, s-au reunit în cursul după-amiezii, cu promisiunea, exprimată de preşedintele UE, Herman Van Rompuy, în deschiderea lucrărilor, că vor adopta măsuri importante pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, dar subliniind că sunt îngrijoraţi pentru prezent şi anxioşi pentru viitor. Cei 27 vor discuta despre o consolidare a uniunii fiscale care să ducă în perspectivă la una politică

Pieţele financiare, în aşteptare

O reuniune mai importantă decât oricând, pentru că de înţelegerile pe care le vor reuşi şefii de stat şi de Guvern depinde atât reacţia pieţelor financiare internaţionale faţă de zona euro pe termen scurt, cât şi viitorul zonei euro şi chiar al întregii Uniuni. Pachetul de măsuri pentru creşterea economică şi locuri de muncă şi mai ales planul de acţiuni pentru zona euro în următorii zece ani sunt cele care reţin cel mai mult atenţia datorită importanţei lor şi în special divergenţelor legate de strategia pentru viitorul zonei euro. Liderii europeni caută în continuare soluţii la criza economică, care nu dă semne că s-ar atenua. Reuniunea Consiliului European va fi urmată, vineri la prânz, de una a liderilor statelor din zona euro, la care va lua parte şi preşedintele BCE, Mario Draghi, urmând a fi analizate recentele evoluţii din zona euro.

Enigma de 600 de milioane de euro de la Hidroelectrica. Vulpescu a descoperit într-o zi ce nu au ştiut marile bănci în zece ani

Cu 2,6 miliarde de lei, băncile, atât cele interne, cât şi instituţii internaţionale solide, ca BERD şi BIRD, sunt principalii creditori către care Hidroelectrica are datorii. Acestea au dat credite către Hidroelectrica şi nu au detectat probleme financiare din partea producătorului de stat atunci când au făcut analizele de risc în privinţa solvabilităţii companiei. În schimb, Ministerul Economiei a descoperit peste noapte că Hidroelectrica avea probleme grave de trei ani încoace, în urma "unui management dezastruos". Analizele de risc sunt obligatorii potrivit legislaţiei. Unele dintre aceste bănci au alocat dobânzi mici pentru aceste credite, ceea ce înseamnă că le vedeau cu risc foarte mic. Semnificativ pentru soliditatea companiei şi încrederea bancherilor, credite substanţiale au fost acordate în perioada când criza economică se manifesta din plin.

Nu suntem educaţi? Şoc: cei mai mulţi angajaţi din România sunt profesori

Cei mai mulţi salariaţi din România lucrează ca profesori de gimnaziu şi liceu. Informaţia obţinută de ECONOMICA.NET vine în contextul în care în 2011 am înregistrat rezultate dezastruoase la examenul naţional de titularizare, adică de intrare în învăţământ, dar şi la BAC. Ca să înţelegeţi amploarea dezastrului, doar 30% dintre candidaţi au promovat examenul de titularizare în 2011. Adică au obţinut note peste 7 ca să poată fi titularizaţi pe post. În 2011 am avut şi cea mai slabă promovabilitate la BAC, de puţin peste 44%. Cât de profesionalizată e România judecând după aceste date?

NATIONAL

Basescu: Agenda Consiliului European nu este pe intelesul lui Ponta

Desi sustine ca premierul Victor Ponta reprezinta "nelegitim" statul roman la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu intentioneaza sa depuna plangere penala impotriva sefului Executivului. Asta nu l-a impiedicat insa pe Traian Basescu sa-si ia revansa, sugerand ca liderii europeni il vor trata pe Ponta ca pe un novice, tinandu-l pe margine pe post de spectator.

Decanul de la Drept a demisionat din cauza plagiatului premierului

Decanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Flavius Baias, a demisionat dupa ce institutia a decis ca nu poate evalua teza de doctorat a lui Victor Ponta. "Nu vreau sa comentez acum. Nici nu vreau sa transmit un alt mesaj. Pot spune ca mi-am dat demisia dupa ce Consiliul a hotarat ca nu suntem competenti sa evaluam plagiatul lui Ponta", afirma fostul decan. Gestul lui Baias intervine la cateva zile dupa ce Universitatea Bucuresti anuntase ca acuzatia de plagiat adusa premierului Ponta va fi analizata de Comisia de Etica a Universitatii si de Facultatea de Drept, care va constitui o comisie formata din experti internationali. Rectorul Universitatii, Mircea Dumitru, a primit cu surprindere si regret demisia colegului sau, dar respecta "decizia personala" luata de Flavius Baias.

Oamenii lui Blaga raman pe pozitii in sistem

Miscare surprinzatoare, ieri, in Ministerul de Interne si in alte structuri cu atributii in siguranta nationala. Nenumaratii ofiteri cunoscuti drept "oamenii lui Blaga" au primit, fie si neoficial, imbucuratoarea veste ca nu vor mai fi "zburati" din functii. Reconfirmarea acestora pe posturi este cu atat mai surprinzatoare, cu cat "mazilirea" lor era data ca si iminenta, multi intrand deja in concediu de odihna, fiind siguri ca la intoarcere vor fi victimele traditionalei rotiri de cadre.Dupa cum era de asteptat, partizanii actualei coalitii de guvernamant care vizau ocuparea respectivelor posturi au luat foc atunci cand au aflat ca nu li s-a mai facut loc la conducere.

Senator PSD: Cautam cai de suspendare a lui Basescu. Luni ne vom hotari

Daniel Savu, senator PSD, a anuntat ca luni se va hotari daca presedintele Traian Basescu va fi suspendat. Potrivit acestuia se cauta cai potrivite pentru suspendarea presedintelui. Parlamentarii USL vor decide luni daca vor demara procedurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu, anuntul fiind facut de senatorul PSD Daniel Savu care a declarat ca, in acest scop, se cauta cai potrivite de a scapa de seful statului. "In fiecare moment cautam cai de suspendare a lui Basescu, luni vom hotari. Voi vota pentru suspendarea lui, avand argumentele juristilor. Sunt motive suficiente, vedem activitatea presedintelui in ansamblu", a declarat, joi, Daniel Savu, senator PSD, conform RTV.

Noua Ordine Mondiala, instaurata de corporatiile transnationale

Un document intrat in posesia ziaristilor de la Alert Press demonstreaza ca Trans-Pacific Partnership (TPP) este o organizatie prin care se implementeaza in secret Noua Ordine Mondiala. Documentul, verificat de Public Citizen's Global Trade Watch (PCGTW), arata ca de peste doi ani TPP negociaza 26 de capitole, dintre care doar doua (retineti, doar DOUA!) tin de comert, acesta fiind scopul oficial al parteneriatului. Restul de 24 de capitole se refera la privilegii, drepturi pentru corporatiile transnationale, prin care vor limita reglementarile protective ale legislatiilor nationale. Instrumentul principal de control al TPP asupra guvernelor nemultumite de hotararile elitei va fi un Tribunal International, ale carui legi vor prima in fata legilor federale si nationale.

PUTEREA

Marga frânaru'

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a putut ajunge la Consiliul European din cauza faptului că ministrul de Externe, Andrei Marga - în urma dispoziţiei premierului Victor Ponta -, a refuzat să transmită la Bruxelles lista delegaţiei de la Palatul Cotroceni. În cadrul unei conferinţe de presă, Traian Băsescu a subliniat faptul că premierul Victor Ponta nu este prezent în mod legitim la Consiliul European. Preşedintele a mai spus că nu este sigur că premierul Ponta va pricepe esenţa discuţiilor din cadrul Consiliului European. Băsescu a spus că a renunţat să participe la Consiliul European de la Bruxelles pentru a nu face de râs România, care a reuşit să îşi creeze un bun renume la nivelul acestei structuri europene.

Bulversare la listare

Chiar dacă Ministerul Economiei a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind amânarea, până la finele lui 2013, listării la bursă a unor pachete de acţiuni de la societăţile naţionale din energie, transporturi şi comunicaţii, oficialii Ministerului Transporturilor spun că nu au cunoştinţă de aşa ceva şi că vor respecta angajamentele luate faţă de FMI privind vânzarea unor pachete de acţiuni până la finele acestui an. Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a "copt" la finele săptămânii trecute un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede amânarea listării la bursă, până la finele lui 2013, a unor pachete de acţiuni de la companiile Romgaz, Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Petrom, CFR Marfă şi TAROM. Numai că după nici o săptămână, conducerea MECMA a scos de pe site proiectul de ordonanţă prin care s-ar rupe acordul cu FMI la capitolul privatizări.

Gazprom dă banii înapoi

Gazprom va rambursa clienţilor din Uniunea Europeană aproximativ 615 milioane de dolari ca urmare a reducerilor de preţ acordate în acest an, a declarat, joi, directorul general adjunct al Gazprom, Elena Vasilieva. Grupul rus a acceptat ca de la începutul lui 2012 să reducă preţurile pentru contractele pe termen lung convenite cu firmele europene, în ideea de a le aduce în linie cu tendinţele de pe pieţele spot. Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigurând un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.

ROMANIA LIBERA

ARMA SECRETĂ a lui Ponta împotriva acuzaţiilor de plagiat: a DUBLAT numărul de membri în Consiliul care discută vineri teza suspectă de doctorat

Discuţia privind presupusul plagiat al premierului Victor Ponta a revenit în actualitate şi în România. Componenţa Consiliulului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost modificată ieri prin cooptarea a 25 de noi membri pe lângă cei 20 deja existenţi, iar modificările ar fi pregătite să apară şi în Monitorul Oficial, instituţie pe care premierul Ponta a adus-o recent sub tutela Secretariatului General al Guvernului, susţin surse oficiale. Interesant este că schimbările au fost operate ieri, cu nici o zi înainte de discutarea în CNATDCU, prevăzută pentru această dimineaţă, a acuzaţiilor de plagiat care vizează teza de doctorat a premierului.

Cât îl va costa pe Ponta fotografia de grup de la Bruxelles

În lupta dintre preşedinte şi premier privind reprezentarea la Consiliul European de vară, premierul Ponta pare să fi ieşit victorios de vreme ce se află la Bruxelles şi conduce delegaţia României la acest summit important pentru viitorul Europei. Cu toate acestea, faptul că plecarea lui Ponta la Bruxelles s-a făcut cu preţul ignorării Constituţiei este posibil să-l coste pe liderul PSD în plan intern mai mult decât a câştigat în plan extern. Atacurile concertate asupra Curţii Constituţionale au completat seria de măsuri controversate care îi conturează actualului Guvern un profil de regim discreţionar.

Scandalul "Fast and Furious" va deveni un Watergate pentru Obama?

În plină campanie pentru realegerea la Casa Albă, Barack Obama se confruntă cu cel mai mare scandal din mandatul său. Scandalul traficului de arme în Mexic, acoperit de ministrul de Justiţie, Eric Holder, unul din cele mai puternice personaje politice şi cel mai apropiat colaborator al preşedintelui. Comitetul Camerei Reprezentanţilor pentru supravegherea şi reforma guvernului l-a inculpat pe ministrul Justiţiei şi procurorul general al SUA, Eric Holder, de ultraj contra Congresului pentru că a omis să furnizeze documente, el fiind implicat în ancheta parlamentară asupra operaţiunii Fast and Furious, denumirea unui trafic de arme condus clandestin de Administraţia Obama în 2009 şi 2010 şi care s-a soldat cu un uriaş fiasco.

Cum se dă o lovitură de stat cu Ponta&Co

Orb să fii să nu vezi caracterul sistematic cu care puterea USL preia în forţă şi cu o viteză nemaiîntâlnită controlul asupra tuturor instituţiilor, activităţilor şi practicilor din societatea românească, într-un asalt fără precedent asupra valorilor liberale şi societăţii deschise. Episodul reprezentării la Bruxelles şi lovitura de stat soft dată de Ponta, cu complicitatea lui Marga, dezvăluie metoda pe care o va folosi USL şi oligarhia pe care o reprezintă pentru a acapara toate atributele puterii în România: Prin politizarea birocraţiei. Orice stat de drept are instituţii birocratice despre care se presupune, tocmai în virtutea prezumării domniei legii, că sunt neutre din punct de vedere politic, instituţii aproape invizibile, dar care joacă un rol esenţial în respectarea scrupuloasă a procedurilor şi în funcţionarea statului.

ZIARUL FINANCIAR

Efectul imediat al tăierii liniilor de finanţare de către băncile străine: credite mai scumpe pentru populaţie şi firme

Creditele pentru populaţie şi firme s-ar putea scumpi din cauza retragerii liniilor de finanţare de către băncile străine şi a opririi ciclului de reducere a dobânzii-cheie la lei. Procesul de reducere a expunerii băncilor-mamă din zona euro pe piaţa locală a devenit tot mai vizibil în ultima perioadă, devenind un motiv serios de îngrijorare pentru banca centrală, şi ar putea conduce în perioada imediat următoare la scumpirea creditelor. Aceasta ar însemna o schimbare radicală de direcţie în condiţiile în care în ultimele luni firmele şi populaţia au reuşit să se împrumute mai ieftin. "Există riscul ca dobânzile la credite să crească în perioada următoare ca urmare a restrângerii lichidităţii din piaţa monetară pe fondul reducerii expunerii externe pe România şi al îngheţării ciclului de relaxare a politicii monetare", consideră Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Van Rompuy: Acord european pentru pactul de creştere economică, estimat la 120 miliarde euro

Liderii europeni au ajuns la un acord în ceea ce priveşte pactul pentru creştere economică, ajungând la o sumă de 120 de miliarde de euro, a anunţat joi preşedintele UE, Herman Van Rompuy, relatează AFP. "Am ajuns la un acord pe un anumit număr de puncte", a declarat Van Rompuy în timpul unei conferinţe de presă de după prima zi a summitului de la Bruxelles. El a citat "agenda pentru creştere economică şi locuri de muncă" pentru care "vom aloca aproximativ 120 de milioane de euro, pentru a putea lua măsuri imediate de creştere economică. El a precizat că acest program se bazează pe o creştere a capacităţii de împrumut a Băncii Europene de Investiţii (BEI) cu 60 de miliarde de euro, iar restul de 60 de miliarde provin din fondurile structurale neutilizate.

Va reuşi cel de-al 19-lea summit anticriză al UE să coalizeze Europa? Germania se opune oricăror propuneri noi, iar Polonia şi Cehia nu vor uniune bancară

Summitul UE de două zile care a început ieri vine într-un context fără precedent, în care criza datoriilor a făcut deja a cincea victimă, Ciprul, iar Spania şi Italia, unele dintre cele mai mari economii europene, caută cu încăpăţânarea disperatului ajutor din partea partenerilor din zona euro. De aceea recâştigarea încrederii investitorilor în euro este una dintre cele mai importante mize ale reuniunii, unde, chiar dacă nu se vor lua decizii spectaculoase, se vor delimita clar poziţiile de pe care se vor înfrunta pe viitor liderii Europei. Alte mize majore ale reuniunii şefilor de state şi de guverne din UE sunt stabilirea primilor paşi pentru realizarea unei uniuni bancare, privită cu neîncredere de Polonia şi Cehia, emiterea de euro­bon­duri pentru reducerea costurilor de finanţare ale ţărilor cu pro­bleme, ideea susţinută de Franţa, dar căreia Germania i se opune cu îndârjire, şi crearea unui pact sau cel puţin a unui pachet de măsuri care să stimuleze economia.

Opinie Doru Lionăchescu, Capital Partners: Circ european pe banii Germaniei

Dupa mai bine de doi ani de dialog al surzilor la Bruxelles pe tema cailor de solutionare a crizei monedei unice si dupa ce a angajat peste 400 miliarde de euro pentru sustinerea unui proiect politic sabotat din interior de guverne iresponsabile si de birocrati inepti, Germania se vede in situatia incredibila de a fi demonizata de corul tot mai galagios al "latin lover"-ilor, acompaniati de Bruxelles, de SUA si mai nou de FMI. Vina Germaniei, in viziunea adeptilor confuzului concept de "crestere" - promovat asiduu de stinga socialista, traditional iresponsabila cu banul public? Aceea de a nu mai fi de acord sa semneze cecuri in alb pentru guverne care nu au luat niciodata in serios reformele structurale si buna guvernare. Obraznicia liderilor natiunilor risipitoare si ineficiente nu mai are limite: guverne care platesc astazi pensiile si salariile functionarilor de stat exclusiv datorita bunavointei germane dau lectii Berlinului despre cum ar trebui gestionata criza!?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb