• ADEVARUL
• INFOGRAFIE Unde poate să se prăbuşească staţia spaţială chinezească. Cât riscăm să ne lovească?
Laboratorul spaţial chinezesc Tiangong-1, scăpat de sub control de doi ani, se va prăbuşi pe Pământ într-una din următoarele zile, potrivit estimărilor Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), care monitorizează coborârea modulului orbital.
Biroul pentru Resturi Spaţiale al ESA, citat de CNN, spune că intervalul cel mai probabil în care se va produce reintrarea staţiei spaţiale şi prăbuşirea ei pe Pământ este între 30 martie şi 2 aprilie, subliniind însă că estimarea este "foarte variabilă". Oficiul de Inginerie Spaţială pentru Zboruri cu Echipaj din China afirmă însă că prăbuşirea se va produce între 31 martie şi 4 aprilie şi că laboratorul orbital va arde la reintrarea în atmosferă. Experţii în inginerie spaţială insistă că riscul pentru populaţie este minim: şansele ca resturi ale staţiei spaţiale să lovească un om sunt de ordinul 1 la 1.000 de miliarde. Pentru comparaţie, spun experţii, şansa ca un om să fie lovit de fulger pe teritoriul Statelor Unite este de 1 la 1,4 milioane.
Laboratorul spaţial Tiangong-1, în traducere "Palatul ceresc", mare cât un autobuz - lung de 12 metri şi cântărind 8,5 tone -, a fost lansat în septembrie 2011. Înpreună cu succesorul său, Tiangong 2, lansat în 2016, reprezintă testele în fază de prototip pentru obiectivul final al Chinei: o staţie spaţială permanentă, de 20 de tone, a cărei plasare pe orbită e preconizată în 2022.
• BANCHERUL
• Gafa BNR: 9 membri ai conducerii au dat raportul in fata a 3 senatori...
...dintre care unul, Florin Citu, presedintele comisiei economice din Senat, cel care a invitat conducerea BNR la "o discutie", parea al zecelea membru al conducerii bancii centrale, dupa cat de galant s-a purtat cu invitatii sai.
BNR a facut astfel o gafa destul de mare, comitand mai multe greseli in privinta relatiei cu Parlamentul, caruia i se subordoneaza, dar mai ales a relatiei cu partidul la putere, PSD.
Cea mai mare, care poate fi caracterizata chiar jenanta, a fost prezenta intregii conduceri a BNR in fata a doar trei senatori, dintre care unul, Florin Citu, evident de partea BNR, iar altul, Daniel Zamfir, un acerb critic al BNR si al sistemului bancar, fiind initiatorul legiilor privind darea in plata si a plafonarii dobanzilor la credite.
Niciun senator PSD nu a fost prezent, acestia decizand sa boicoteze intalnirea, dupa cum a declarat Citu si cum a confirmat mai tarziu presedintele PSD, Liviu Dragnea.
BNR ar fi trebuit sa anticipeze acest lucru, prin confirmarea participarii senatorilor PSD, dar si luand in calcul un element esential, faptul ca intr-o zi de joi parlamentarii sunt plecati in teritoriu.
Iar daca BNR a fost constienta de aceste lucruri, si anume de riscul ca la sedinta sa nu fie prezenti senatorii PSD, partidul la guvernare, si cu toate acestea a venit la comisia din Senat, atunci gafa poate fi considerata si mai mare, poate chiar monumentala.
Cu atat mai mult cu cat reprezentantii PSD si-au exprimat in ultima perioada critici cu privire la politica monetara a BNR, asadar pe ei ar fi trebuit sa-i convinga conducerea BNR de viabilitatea politicii monetare si necesitatea corelarii acesteia cu politica fiscala, nu pe Florin Citu.
De asemenea, ne aflam intr-o perioada in care BNR ar trebui sa-si prezinte raportul anual de activitate in fata comisiilor reunite ale Camerei si Senatului.
Asadar, nu era nicio urgenta ca BNR sa fi venit astazi la Senat pentru discutii generale despre inflatie, dobanzi, curs si politica monetara si fiscala in general, cu trei senatori, dintre care doi de la PNL.
Dimpotriva, prioritatea ar trebuit sa fie intalnirea cu parlamentarii PSD si prezentarea raportului in comisiile parlamentare reunite, cu prezenta tuturor membrilor acestora.
Se poate spune, in aceste conditii, ca gafa facuta astazi de BNR poate fi considerata chiar sfidatoare la adresa partidului la guvernare. Mai ales ca, dupa cum a declarat tot astazi seful PSD, Liviu Dragnea, acesta a vorbit ieri la telefon cu guvernatorul Isarescu, care i-a spus ca i-a raspuns la scrisoarea cu privire la masurile adoptate de BNR, adica majorarea dobanzii si efectele asupra cresterii economice.
• COTIDIANUL
• Noua "debarcare" anglo-americană în Europa
Preşedintele Donald Trump începe să aplice o strategie de fragilizare a nucleului franco-german al UE
Mai puţină uniune economică şi politică şi mai multă alianţă militară cu SUA, mai multă fermitate faţă de Rusia - acesta este mesajul pentru UE şi Germania din partea SUA, ţara care a luat cele mai dure măsuri împotriva Rusiei în cazul Skripal, şi din partea Marii Britanii, ţara care nu va mai putea apăra interesele SUA la Bruxelles începând din 2019.
După decizia SUA şi a 14 state UE de a expulza diplomaţi ruşi pentru presupusa implicare a Rusiei în tentativa de asasinat, NATO a hotărât expulzarea a şapte diplomaţi ruşi. Marţi, generalul James Mattis, şeful Pentagonului, a declarat că decizia scoate în evidenţă relevanţa NATO. "Rusia are potenţialul de a fi partenerul Europei, însă trebuie să admitem că ei au decis să adopte o altă abordare în relaţia cu statele membre NATO. Rusia a decis că vrea să fie un adversar. Ei încearcă să spargă unitatea alianţei occidentale", a declarat Mattis. Sunt declaraţii care relevă utilitatea cazului Skripal pentru Occident - revitalizarea importanţei NATO şi a SUA în ochii politicienilor şi electoratelor europene.
• CURENTUL
• ENGIE scumpeşte gazele cu 10,17% de pe întâi aprilie
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa de joi, 29 martie 2018, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici.
În conformitate cu metodologiile de tarifare, începând cu data de 1 aprilie 2018, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale înregistrează următoarea evoluţie:
-pentru 34 din cei 36 de operatori economici deţinători de licenţă de furnizare a gazelor naturale care au şi clienţi reglementaţi, preţurile aplicate clienţilor casnici reglementaţi rămân aceleaşi.
-pentru operatorul economic ENGIE România SA se va înregistra o creştere de preţ pentru furnizarea reglementată aplicată clienţilor casnici, creştere datorată, în principal, corecţiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 - trimestrului I 2018, când preţul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce însemnă o creştere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh.
-în cazul operatorului economic E.ON Gaz Furnizare România SA preţurile pentru furnizarea reglementată aplicată clienţilor casnici nu se modifică.
• JURNALUL NATIONAL
• Ne-am bătut joc de banii UE: 47 miliarde de euro, investite în nimic
România a primit de la Uniunea Europeană 46,8 miliarde de euro din 2007 şi până în februarie 2018, conform ultimelor date publicate de Ministerul Finanţelor Publice.Cea mai mare parte a banilor, 37 de miliarde de euro, a fost accesată în cadrul programelor din exerciţiul financiar 2007-2013, iar alte 9,74 miliarde de euro au fost acordaţi din programele aferente perioadei 2014-2020. Banii s-au risipit în nenumărate proiecte mărunte, în cursuri de formare profesională pentru coafeze şi ospătari, în construcţia de bucăţi de autostrăzi care, deocamdată, nu duc nicăieri sau în subvenţii directe la hectar. Încă nu avem o autostradă care să traverseze Carpaţii sau drumuri rapide care să lege provinciile istorice între ele.
Spre deosebire de noi, bulgarii, ungurii şi polonezii au reuşit să folosească fondurile UE pentru proiecte majore care să le asigure o dezvoltare de durată. Şi-au împânzit ţara de autostrăzi şi căi ferate, au investit în ferme mari şi în sisteme de irigaţii, au construit incineratoare ecologice pentru deşeuri, au înoit sistemele de alimentare cu apă şi canalizare din localităţile importante şi au modernizat transportul public din câteva mari oraşe.
• NATIONAL
• Coldea da drumul la filme!
Cine a crezut ca Florian Coldea deja a fost pus cu botul pe labe de filmuletul de la Cheia chiar se inseala amarnic ! Pentru ca acum, la mai bine de un an dupa ce a inghitit cu greu umilinta de a se retrage de la butoanele operative ale Serviciului Roman de Informatii, nu pentru ca ar fi indraznit Eduard Hellvig sa-l dea afara din birou, ci doar pentru ca a constientizat ca oricum nu va avea scapare si va fi "tocat" precum Laura Codruta Kovesi acum, iata ca i-a venit randul lui Coldea sa dea drumul la filme ! Si va fi soc si groaza, dupa cum sustin sursele noastre din anturajul fostului director general adjunct al SRI ! Cel care nu uita si nu iarta ! Dar care pare decis sa declanseze vendeta personala la peste un an de la "perversa lui Ghita" pentru ca, dupa cum recunosc chiar apropiatii acestuia, de-abia acum s-a obisnuit cu ideea ca nu se va mai intoarce niciodata la varful sistemului. In schimb, cu un pas deja in mediul de afaceri, unde cu exceptia "Palugii" Cosma si a "Anacondei" Istode, cam toti ceilalti fosti colaboratori ai sai de incredere s-au interconectat deja la varful unor business-uri de mare viitor, Coldea deja a aruncat "buzduganul" in poarta DIICOT. Unde cei prezenti la audierea sa in dosarul "Black Cube" se spune ca pur si simplu au inghetat cand au auzit ce "apropouri" mai mult decat fatise bate omul care a condus de facto SRI-ul peste un deceniu.
Iar putinii initati ai sistemului care asteapta deja "Apocalipsa" dezvaluirilor, care va matura scena politica de la stanga la dreapta si de la Traian Basescu la George Maior, dar care va dezmembra si ultimele verigi ale statului paralel nu au putut sa nu observe gestica de la ultima aparitie publica a lui Coldea. Cand, spre deosebire de "clipitul" stresat de acum peste un an, indica imaginea unui adevarat "sarpe veninos", gata sa scoata capul de sub piatra unde a stat ascuns atata vreme si sa-i muste fatal pe toti fostii sai aliati. Iar dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, foarte probabil "scurgerile" fiind de asemenea unele "controlate", dupa ce opinia publica romaneasca a fost bine "parjolita" la focul iminentelor dezvaluiri privind filmulete cu "secretele murdare" ale sistemului, iata ca primul pas l-ar putea face chiar cel in care multi nu mai vad decat un pensionar care isi mai castiga o "chifla" in plus facand pe lectorul universitar pe la Cluj
• ROMANIA LIBERA
• Precizarea României libere
Echipa editorială a ziarului România Liberă ţine să precizeze următoarele aspecte cu privire la corespondenţa primită la redacţia ziarului nostru de la Ministerul Justiţiei- Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP):
Plicul era inscripţionat Ministerul Justiţiei -Administraţia Naţională a Penitenciarelor, documentul purta, de asemenea, antetul Ministerului Justiţiei- ANP, având şi un număr de înregistrare (de "ieşire") de la această instituţie, iar pe ultima pagină a acestui document apărea o ştampilă şi o semnătură olografă a oficialului care a redactat documentul.
Toate informaţiile conţinute în document erau unele deja de notorietate. Notorietatea aspectelor evidenţiate la nivel naţional este demonstrată de existenţa unei puternice polemici în societate cu privire la condiţiile necorespunzătoare de detenţie în penitenciarele din România, fapt care a determinat legislativul să adopte şi Legea nr. 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal- lege prin care la articolul 3 prevede că După articolul 55 se introduce un nou articol, articolul 551, cu următorul cuprins:
"Art. 551. - Compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare:
(1) La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată.,"
• ZIARUL FINANCIAR
• Un avertisment: "Nu faceţi experimente cu energia nucleară!" În cinci ani, gradul de realizare a investiţiilor la Cernavodă s-a înjumătăţit. La "supraveghere" sunt şi foşti administratori de spitale de ginecologie
Nuclearelectrica este cel mai complex producător de energie local, unicul administrator de reactoare nucleare din România şi asigură aproape 20% din producţia naţională de energie.