REVISTA PRESEI 30.11.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 noiembrie 2011

REVISTA PRESEI 30.11.2011

ADEVARUL

Standard&Poor's are încredere în România: confirmă ratingul de ţară, însă-l reduce pe cel pentru datoriile în lei

Standard&Poor's (S&P) a confirmat marţi ratingul suveran al României la nivelul "BB+/B", cu perspectivă stabilă, dar l-a redus cu o treaptă pe cel pentru datoriile în lei pe termen lung şi scurt, în categoria "junk", nerecomandată investitorilor, pentru a-l aduce la nivelul calificativului de ţară, anunţă agenţia Mediafax. Măsura de a aduce ratingul datoriilor în lei la nivelul celui pentru datoriile în valută reflectă revizuirea metodologiei S&P pentru ratingurile suverane, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Perspectiva stabilă a ratingului reflectă opinia că guvernul va continua să consolideze finanţele publice în conformitate cu ţintele stabilite, iar noul acord cu FMI va reduce riscul derapajelor fiscale înaintea alegerilor parlamentare.

A murit Alexandru Tocilescu

Regizorul Alexandru Tocilescu a murit, marţi seară, în urma unui stop cardiac, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Artistul avea 65 de ani. Surse medicale au declarat că regizorul, care suferea de mai multe boli grave, a luat o supradoză din tratamentul prescris pentru tulburările cardiace cu care fusese diagnosticat. Regizorul a fost transportat la spital şi, timp de mai multe ore, medicii au încercat resuscitarea lui. Din păcate, tratamentul trebuia luat foarte riguros, doza ingerată a fost fatală, informează Mediafax.

Agitaţie în PSD după pierderea şefiei Senatului

Mitrea este nemulţumit că nu a fost răsplătit în timp ce Vanghelie s-a împăcat cu Ponta. Liderii PSD se feresc să comenteze, oficial, subiectul pierderii şefiei Senatului după ce conducerea partidului a decis că Victor Ponta va fi singurul care va face declaraţii pe această temă. Ponta a insistat pe teza potrivit căreia PSD oricum nu deţinea funcţia respectivă pentru că Mircea Geoană avea agenda personală. Paradoxal, însă, Ponta a recunoscut că scandalul declanşat în PSD a avantajat Puterea la capitolul imagine.

Iran: "Moarte Marii Britanii!"

Peste o sută de studenţi musulmani au luat cu asalt două sedii ale ambasadei britanice de la Teheran, vandalizând clădirile. Un grup de circa 100 de protestatari musulmani, pe care televiziunea iraniană i-a numit "studenţi", a pătruns cu forţa, ieri, în sediul ambasadei britanice din centrul capitalei iraniene, Teheran. Ei au dat foc steagului britanic de la intrarea în clădire, iar apoi l-au înlocuit cu unul iranian. Ulterior au fost văzuţi aruncând documente de la ferestrele clădirii şi agitând un portret al reginei Elisabeta a II-a. Aceste imagini au fost transmise în direct de televiziunea iraniană. Aceleaşi imagini au arătat cum tinerii rămaşi afară aruncau cu pietre în ferestrele ambasadei, care s-au spart. O maşină a fost incendiată în curtea ambasadei. Potrivit AFP, forţele de ordine iraniene nu au intervenit imediat. Până la urmă clădirea a fost evacuată de poliţişti, anunţă BBC.

Grecia primeşte cu întârziere împrumutul vital pentru funcţionarea economiei. Irlanda se recuperează

Grecia va primi tranşa vitală de împrumut, Irlanda îşi revine, Italia este sub presiune, Belgia va avea nevoie de ajutor, dar este din nou un caz special: are buget dar nu are guvern. Acestea au fost principalele decizii ale miniştrilor de finanţe din zona euro care s-au întâlnit marţi seară în cadrul Eurogrupului, la Bruxelles, în privinţa statelor membre cele mai afectate de criza datoriilor. Ministrii de finanţe ai zonei euro au decis în această noapte acordarea următoarei tranşe din împrumut Greciei - care va ajunge cu o întârziere de aproape două luni din cauza anunţului referendumului - mai aşteaptă aprobarea boardului FMI şi va ajunge la Atena până la mijlocul lunii decembrie, a anunţat Jean Claude Juncker, preşedintele Eurogrup.

Toate tunurile pe băncile europene

Guvernele europene pun presiune pe bănci să le împrumute, însă acestea nu mai au resurse. Îngheţul creditării poate arunca lumea în recesiune. Criza datoriilor de stat din Europa s-a extins dincolo de statele UE şi sistemele bancare ale acestora. De la companii aeriene cu operaţiuni globale şi până la micii producători, companiile resimt retragerea băncilor europene de pe piaţa împrumuturilor. Rezultatul este o criză a creditării care afectează întreaga lume, împingând economia tot mai aproape de o nouă recesiune, notează cotidianul "The New York Times". Pe lângă deteriorarea climatului macroeconomic, băncile se confruntă şi cu înăsprirea cerinţelor de capital în UE. Aceşti doi factori vor forţa băncile să acorde cu 3.000 de miliarde de euro mai puţine împrumuturi în următorii ani, spun analiştii.

Parlamentul ungar aprobă bugetul pe 2012. Ungaria va avea deficit de 2,5%, sub cel cerut de UE. Măsuri de austeritate minime

Banca Centrală creşte dobânda până la 6,5% - cel mai ridicat nivel din UE - pentru a proteja forintul, ce continuă să se prăbuşească după ce agenţia de rating Moody's a retrogradat Ungaria. Parlamentul ungar a aprobat marţi, în unanimitate, în primă lectură, bugetul Ungariei pentru 2012, relatează Reuters. Guvernul lui Viktor Orban intenţionează să reducă pentru anul viitor atât datoria externă a ţării (de 82% din Produsul Intern Brut) şi să aducă deficitul la 2,5%, adică sub nivelul cerut de tratatul de la Maastricht. Proiectul ţinteşte un deficit nominal de 576,2 miliarde de forinţi în bugetul de stat central, care nu include însă autoguvernările locale.

Stare de urgenţă în Slovacia după ce mii de doctori şi-au dat demisia

Slovacia a declarat stare de urgenţă în cel puţin 15 spitale după ce mii de doctori şi-au dat demisia simultan. Dacă nu vor rămâne în posturi, doctorii riscă amenzi sau închisoarea. Medicii slovaci au ales acest gest extrem din cauza salariilor extrem de scăzute. Starea de urgenţă a fost decretată de premierul Iveta Radicova, pentru a se asigura că sistemul public de sănătate nu este compromis în totalitate. Au fost adoptate măsuri de urgenţă pentru 15 spitale din ţară, inclusiv două clinici din capitala Bratislava, scrie presa britanică. Măsurile, în cazul stării de urgenţă, se referă la a obliga medicii să stea la posturi, în caz contrar urmând să fie amendaţi sau chiar condamnaţi la închisoare.

Financial Times: O nouă mare depresiune este posibilă, însă un nou război este puţin probabil

Căderea într-o criză economică severă la nivel global similară Marii Depresiuni din anii '30 este o posibilitate foarte reală, scrie Financial Times. Pe de altă parte, FT spune că istoria, progresul civilizaţiei şi predispoziţia mult mai redusă la radicalizare politică în statele dezvoltate fac puţin probabil un nou război mondial. "Se strică treaba din nou? Adică se strică rău - mare depresiune, război mondial? Genul de eveniment cataclismic despre care generaţia mea a învăţat să creadă că îşi are locul doar în cărţile de istorie", se întreabă editorialistul Financial Times Gideon Rachman.

Costurile de împrumut ale Italiei ating un nou record!

Italia a vândut astăzi obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, respectiv 10 ani, la randamente-record de la înfiinţarea zonei euro. În cadrul licitaţiei de titluri de astăzi au fost vândute foarte bine obligaţiunile suverane cu scadenţa pe termen scurt, vânzările fiind încurajate şi de creşterea randamentelor până la nivelul de 7.89%. "Cu siguranţă nu e atât de rău ca situaţia Germaniei, care nu a reuşit să vândă obligaţiunile pe termen de 10 ani", a declarat Nick Parsons, director al diviziei de strategie financiară la Banca Naţională a Austriei. Eşecul Germaniei de a vinde obligaţiuni pe 10 ani a speriat groaznic pieţele miercurea trecută. Astfel, cererea de titluri a fost sub media anului, raportul dintre cererea din pieţe şi oferta statului fiind de 1,1%.

Cel mai puternic grup financiar din Japonia, Nomura, fuge de Italia!

Nomura, cea mai mare bancă de investiţii din Japonia, şi-a redus expunerea pe datoria publică a Italiei de la 2,82 miliarde de dolari la 467 de milioane de dolari în mai putin de doua luni, pentru a diminua gradul de risc asociat deţinerilor din piaţa europeana, pe fondul crizei datoriilor din Europa. Oficialii bancii au declarat pentru postul TV, CNBC, ca aceasta decizie vine ca parte a unui plan mai vast de reducere a expunerii pe Europa. De asemenea, oficialii au declarat ca grupul si-a diminuat expunerea pe datoria publica a Greciei, Irlandei, Italiei, Portugaliei si Spaniei de la suma initiala de 3,55 miliarde de dolari (nivelul de la 30 septembrie), la suma de 884 milioane de dolari (nivelul de la 24 noiembrie).

S&P penalizează Franţa: de la maximum posibil la perspectivă negativă

Standard & Poor's (S&P) ar putea modifica în următoarele 10 zile perspectiva ratingului AAA al Franţei la negativă, au declarat surse apropiate situaţiei pentru ziarul La Tribune, preluat de Reuters. Reprezentanţii S&P au refuzat să comenteze informaţiile, când au fost contactaţi de jurnaliştii de la Reuters. "S-ar putea întâmpla într-o săptămână, poate zece zile", scrie La Tribune, citând o sursă "diplomatică". Ziarul notează că S&P a vrut să facă vineri anunţul privind perspectiva ratingului Franţei, odată cu reducerea ratingului Belgiei de la AA+ la AA, însă a amânat decizia din motive necunoscute.

CURENTUL

Crin şi Ponta l-au găsit ţap ispăşitor pe Geoană pentru pierderea Senatului

Capii USL, revoluţionarii stângişti Ponta şi Antonescu şi-au găsit ţapul ispăşitor pentru pierderea absolut gratuită a şefiei Senatului, un pupitru cu multe butoane care ţinea în şah actuala coaliţie de guvernare. Şi cum era nevoie şi de "acarul Păun", Geoană s-a potrivit perfect în rolul acestui personaj. "Tribunalul poporului USL" l-a găsit rapid vinovat pentru această catastrofă pe Mircea Geoană, care başca s-ar mai fi şi bucurat pentru această chestie. Scenariul este de domeniul fantasticului dar transpus în realitate reprezintă exact vorbele de ieri, de la Bistriţa, rostite de şeful PSD, Victor Ponta.

CURIERUL NATIONAL

De ce este România văzută ca o destinaţie turistică scumpă?

Turiştii spanioli spun că serviciile de la noi sunt mai scumpe decât în Franţa sau Italia. Traian Bădulescu: Suntem percepuţi aşa pentru că nu scoatem în faţă şi pachetele ieftine. Impresia atât din interiorul ţării, dar şi din afară este că România arată ca o destinaţie turistică scumpă. Mulţi turişti spanioli evită România pentru că o percep ca pe o destinaţie scumpă, mai ales din cauza hotelurilor care practică tarife mai mari decât cele de categorii similare din Franţa sau Italia, a declarat ieri, la Barcelona, Bogdan Iosif, şeful Biroului de Turism al României în Spania, citat de Mediafax.

Şomajul, în creştere considerabilă în Uniunea Europeană

Analiştii semnalează o accentuare a discrepanţelor între ratele şomajului din diferite ţări ale Uniunii Europene, ajungând să fie - în anumite zone - chiar de 10 ori mai mare decât în altele. Oficialităţi germane semnalează un interes crescut faţa de mâna de lucru calificată din alte zone ale UE, în condiţiile în care are loc un exod masiv spre alte ţări al unor specialişti proprii, cu prioritate medici. Regiunile Uniunii Europene sunt inegale în faţa şomajului - constată Institutul european de statistică Eurostat, referindu-se la cifrele anului 2010. Discrepanţa este imensă între regiunile cele mai lovite de şomaj (Reunion -28,9 la sută) şi cele în care mâna de lucru este folosită aproape în totalitate, cum este cazul Noii Zeelande, al Olandei (cu un şomaj de doar 2,7 la sută) sau al regiunilor situate de-a lungul arcului alpin.

De ce ar fi nevoie să arestăm banii băncilor

Băncile, bată - le - ar vina! S-au aflat din nou în atenţia opiniei publice săptămâna trecută, după ce preşedintele Traian Băsescu a lansat un avertisment la adresa instituţiilor de credit austriece. "Vreau să cred că anunţul Băncii Centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non - Euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor", a zis şeful statului la o conferinţă, fiind pe larg preluat şi comentat de presă. Deşi la eveniment Băsescu a vorbit despre integrarea europeană, despre strategiile de dezvoltare a României pe termen lung, atenţia publicului s-a îndreptat cu precădere spre mesajul prezidenţial către bănci. Pe scurt, temerea principală ar fi aceea că oprirea fluxurilor de finanţare ca urmare a recomandării pentru reducerea expunerii a Băncii Centrale a Austriei ar contribui la "sugrumarea economiei româneşti" într-un moment în care autorităţile se gândesc la relansare.

Investitorii manifestă faţă de SIF aceeaşi lehamite ca şi deputaţii

Amânarea încă o dată a votului în Camera Deputaţilor a determinat o reacţie mai atenuată în piaţă. Alin Brendea (Prime Transaction): "Pentru mulţi nu mai era deja o noutate. Ne-am obişnuit cu modul de legiferare de la noi". Ieri la Bursa de Valori Bucureşti am consemnat o sesiune de tranzacţionare mixtă în care aprecierea cu 0,47% şi 0,35% a indicilor BET şi BET-C a fost pusă în umbră de declinul destul de consistent al societăţilor de investiţii financiare. "Şedinţa a fost dominată de o aşteptare neconfirmată legată de posibilitatea votării în Parlament a legii care prevede ridicarea pragurilor de deţinere la SIF-uri", a declarat pentru Curierul Naţional Alin Brendea, vicepreşedinte şi director de operaţiuni la Prime Transaction, adăugând că amânarea votului a produs din nou dezamăgire în rândul investitorilor.

Exporturile Germaniei au crescut la nivelul record de 1.075 miliarde de euro

Exporturile Germaniei au înregistrat o creştere de 12% în acest an, la nivelul record de 1.075 miliarde de euro, însă avansul livrărilor la extern se va înjumătăţi anul următor, în contextul încetinirii economiei globale, a anunţat, marţi, asociaţia exportatorilor germani, citată de Reuters. "Exportatorii pot privi înapoi la un an 2011 excelent, iar către 2012 cu optimism precaut", a declarat preşedintele asociaţiei, Anton Boerner. Companiile mijlocii care produc bunuri de capital şi exportă către pieţele dominate de dolar sunt optimiste în privinţa anului următor. Totuşi, în timp ce pieţele emergente continuă să arate o cerere puternică, criza din zona euro atârnă ca "sabia lui Damocles" asupra economiei, ameninţând cu o criză a creditelor, a spus Boerner.

EVENIMENTUL ZILEI

Erorile strategice care l-ar putea lăsa pe Victor Ponta fără şefia PSD

"Evenimentul zilei" analizează motivele din cauza cărora USL riscă să nu obţină peste 50% la alegerile de anul viitor, aşa cum avertizează un institut de casă al social-democraţilor. Un raport efectuat de o instituţie "de casă" a PSD - Institutul Social Democrat Ovidiu Şincai - atrage atenţia că USL riscă să nu obţină o majoritate de peste 50% în alegerile de anul viitor. Documentul, intitulat "Perspective ale anului politic 2012", susţine că "PDL nu poate câştiga alegerile, dar USL le poate pierde, pe baza propriilor erori". Deşi materialul este cel mai probabil parte a unui război intern din PSD - Institutul Şincai îl are ca preşedinte al Colegiului Director pe Adrian Năstase şi ca vicepreşedinte pe Adrian Severin - el nu face decât să confirme trendul descrescător înregistrat de Uniune în ultima perioadă.

Sorin Ovidiu Vîntu a pierdut procesul intentat lui Emil Boc, căruia îi cerea 1 milion de euro

Judecătorii bucureşteni au considerat că Sorin Ovidiu Vîntu nu a fost lezat de declaraţiile lui Emil Boc. SOV nu primeşte un milion de euro, de la premierul Emil Boc, aşa cum ceruse în instanţă. Tribunalul Bucureşti a respins, astăzi, cererea lui Vîntu, care reclama afirmaţii defăimătoare. Decizia poate fi atacată, însă, la Curtea de Apel Bucureşti. Sorin Ovidiu Vîntu a intentat procese similare ministrului Dezvoltării, Elena Udrea şi preşedintelui României, Traian Băsescu. Tribunalul se va pronunţa în dosarul Vîntu - Udrea săptămâna viitoare, în vreme ce procesul intentat şefului statului are termen în 2012.

România, promovare în stil american

SUA şi Islanda au decis că au nevoie să-şi promoveze turismul şi şi-au revigorat brandurile de ţară. Acelaşi lucru l-a făcut şi România în iulie 2010, când a lansat brandul turistic "Romania, explore the Carpathian garden". Americanii nu au avut niciodată o campanie de marketing care să unifice eforturile tuturor instituţiilor implicate. Însă, la începutul acestei luni, ei au ieşit pe piaţă cu mottoul "United States of Awesome Possibilities" (Statele Unite ale Tuturor Posibilităţilor - n.r.). Anul trecut, un record de 59,7 milioane de turişti au vizitat SUA, dar marea majoritate a reprezentat-o locuitorii de la graniţele cu Canada şi Mexic, care nu au stat mai mult de o zi. Doar turiştii de pe alte continente au petrecut mai mult timp pe teritoriul american şi au cheltuit mai mulţi bani. SUA se află în continuare pe locul doi în ceea ce priveşte atragerea turiştilor, după Franţa care a adus în ţară 76,8 milioane de vizitatori. După SUA urmează China cu 55,7 milioane, Spania cu 52,7 milioane şi Italia cu 43,6 milioane de turişti.

JURNALUL NATIONAL

Frunza, promovată de un SRL obscur. Vezi cât a costat standul României de la Târgul de Turism de la Londra

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, se face remarcat prin contractele încheiate cu "firme de apartament". După ce Europlus Computers, SRL-ul lui Rudel Obreja, a organizat Gala Bute în care sportivul român şi-a apărat centura în faţa lui Jean Paul Mandy, MDRT a încheiat un nou contract cu un SRL pe care l-a scos din anonimat. România a participat în perioada 7-10 noiembrie la Târgul Internaţional de Turism "World Travel Market" de la Londra, cel mai mare eveniment de profil. Dacă Ministrul Elena Udrea a dat o lovitură de imagine în urma întâlnirii cu prinţul Charles, nu acelaşi lucru se poate spune despre firmele care au participat la târg.

Orban direcţionează bani către Udrea

Ministrul Turismului vrea ca instituţia pe care o conduce să mai primească un miliard de euro de la ministerele care nu au cheltuit fondurile europene. România va cere Comisiei Europene realocarea de fonduri europene de la programe mai puţin solicitate de către beneficiari către Programul Ope­raţional Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Tu­rismului, a declarat Leonard Or­ban, ministrul Afacerilor Europene. Oficialul a precizat că fondurile realocate vor fi folosite inclusiv pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe.

Standard&Poor's dă o bilă albă României. Ratingul de credit are perspective stabile

Standard & Poor's a confirmat marţi ratingul de credit al României la BB plus/B pentru monedă străină, cu perspectivă stabilă. De asemenea, S&P a revizuit în scădere ratingurile în monedă locală, pe termen lung şi scurt ale României, de la BBB minus/A-3 la BB plus/B, cu perspectivă stabilă. Agenţia de evaluare financiară a afirmat ratingul de transfer şi convertibilitate la BBB plus şi ratingul de recuperare a datoriilor în valuta la 3.

National Bank of Greece a înregistrat pierderi de 7 milioane de euro în primele nouă luni din 2011

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă din Grecia, a înregistrat în primele nouă luni din 2011 pierderi mai mici decât estimau analiştii, de 7 milioane de euro, pe fondul creşterii provizioanelor pentru creditele neperformante, transmite Reuters. Rezultatele financiare ale National Bank of Greece nu includ pagubele cauzate de planificata participare la schimbul de obligaţiuni guvernamentale elene, pentru reducerea datoriei Greciei. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca NBG să înregistreze pierderi de 66,2 milioane de euro. Provizioanele pentru creditele neperformante au urcat cu 32%, la 1,31 miliarde de euro.

NATIONAL

Soros se vede stapanul Europei

Afaceristul George Soros incepe sa fie vazut ca unic salvator al zonei euro. Soros a elaborat in acest sens un plan in sapte pasi, care prevede, in principal, sprijin pentru banci si mai putin pentru statele membre UE. Seeking Alpha, un site financiar recomandat chiar de "profetul" crizei economice, Nouriel Roubini, sustine ca planul in sapte pasi al lui Soros este singurul care ar putea pune capat crizei.

Pesedistii nu vor suspendare pe stomacul gol

Suparare mare in PSD. Alesii locali, dar si o parte dintre parlamentari, sunt nemultumiti de faptul ca nu vor apuca nici macar o firimitura din tortul bugetar. Vin alegerile, iar in buzunarul social-democratilor bate vantul. Daca in alti ani se mai lipeau si ei de un ban pentru cele necesare colegiului, o bisericuta, o fantana, o bancuta, anul asta pesedistilor le cam ghioraie matele. Ai mai tari in gura au facut deja scandalul de rigoare, explicandu-le liderilor ca nu are rost sa stea cu coada pe sus, ca bugetul lui Emil Boc tot o sa treaca. "Noi suntem cu principiile. Amenintam ca nu votam bugetul daca nu trec amendamentele. Bugetul tot o sa treaca si noi nu o sa ne alegem cu nimic. Bine ca ne arde de suspendarea lui Traian Basescu. Suspendare pe burta goala nu prea merge", ne-a declarat un parlamentar PSD.

O sansa nesperata pentru Europa: America ne ajuta cu "sfaturi"!

Intalnirea dintre liderii europeni si presedintele american s-a soldat cu rezultate modeste, menite sa creeze impresia ca reprezentantii celor doua continente au gasit solutia pentru depasirea crizei economice. Presedintele Obama a anunat ca SUA se va implica in sprijinirea Uniunii Europene, dar nu a mentionat si in ce fel o va face! Explicatia este simpla si anume aceea ca America nu mai este in pozitia de-a ajuta Europa, asa cum o facuse la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial si ca urmare este clar ca ajutorul se va limita la sfaturi, bazate pe experienta SUA din timpul propriei crize economice.

Vanghelie: "Le plac sau nu le plac de mine, sunt vicepresedinte, ca sa lamurim lucrurile"

Marian Vanghelie a tinut sa clarifice, intr-o maniera cat se poate de personala, comentariile colegilor care il dadeau plecat din PSD: "Le plac sau nu le plac de mine, sunt vicepresedinte, ca sa lamurim lucrurile". Intrebat, marti, cum comenteaza declaratiile lui Negoita, vicepresedintele PSD, referitor la plecarea sa din randul social-democratilor, Vanghelie a raspuns ca nici macar nu-l cunoaste pe cel dintai. "Eu nu pot sa comentez declaratia unui om pe care nu-l cunosc si nu reprezinta nimic in PSD", a spus Vanghelie, potrivit Mediafax.

Dosarul Rafo: Tender magnat in Africa, Iancu la puscarie

La inceputul anului 2005 incepea sarabanda arestarilor in dosarul devalizarii rafinariei de la Onesti. Principalii acuzati de catre procurorii DIICOT erau miliardarii Marian Iancu si Ovidiu Tender. Care au si fost retinuti pentru spalare de bani. Anii au trecut si, stranie coincidenta, inculpatii au ajuns in pozitii diametral opuse. Astfel, in aceeasi zi cand patronul BKP si finantatorul Politehnicii Timisoara era condamnat la zece ani de inchisoare, celalalt om de afaceri semna un fabulos contract prin care va exploata toate bogatiile subterane, inclusiv aurul din statul african Senegal.

PUTEREA

Apocalipsa euro: falimentul românilor

Prăbuşirea Uniunii Europene nu mai este doar o teorie, ci o posibilitate tot mai vehiculată de analiştii străini, dar şi de oficiali de stat, precum ministrul de finanţe al Poloniei. Specialiştii români consideră acest scenariu ca fiind improbabil însă spun ei, în cazul în care zona euro şi implicit moneda unică ar intra în colaps, România ar fi aruncată în haos. Ilie Şerbănescu, analistul economic, consideră puţin probabil ca zona euro să "explodeze", dar admite că, într-o astfel de situaţie, lucrurile ar deveni foarte complicate.

Hidroelectrica pregătită de faliment

Pentru Hidroelectrica nu se întrevede un viitor tocmai limpede, managementul defectuos şi seceta având posibilitatea de a falimenta compania. Sindicaliştii hidrotehnişti cred că aceasta este şi intenţia, pentru ca, mai apoi, societatea să poată fi cumpărată pe bucăţele, că pentru toată nu sunt bani suficienţi. Pe de altă parte, contractele cu "băieţii deştepţi" ar putea avea un sfârşit înainte de termen, sindicaliştii anunţând acţiuni viitoare în instanţă. Cele mai mari reproşuri ale sindicaliştilor au fost la adresa conducerii Hidroelectrica, fiindcăa promovat unele măsuri ce au ajutat "băieţii deştepţi" să căpuşeze în continuare producătorul cu cea mai ieftină energie din ţară.

FGDB: Banca-punte va funcţiona circa doi ani

Banca-punte este concepută ca o entitate cu existenţă temporară, în principiu de doi ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, de către BNR, în scopul menţinerii stabilităţii financiare, până la finalizarea operaţiunii de vânzare-cumpărare către un investitor eligibil, anunţă FGDB. "Având în vedere contextul internaţional şi european actual, în România se lucrează în prezent la implementarea unui set mai larg de măsuri/instrumente de stabilizare în cazul instituţiilor de credit aflate în dificultate şi care vizează implicarea Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB)", se spune într-un studiu al Fondului cu privire la considerentele de înfiinţare a băncii-punte în România.

Chinezii şi-au dezvăluit planurile pentru Europa

China, economia cu cea mai mare creştere din lume, tinde către o strategie precaută în Europa, ezitând să se implice pe piaţa obligaţiunilor. Beijingul are deja aproximativ 600 miliarde de euro în zona datoriilor euro. În schimb, chinezii vor să investească în active solide, cum ar fi cumpărarea de companii sau infrastructură de la ţările europene vulnerabile la buzunarele adânci ale firmelor chinezeşti.

Israelul se pregăteşte de un atac militar?

La două săptămâni după explozia produsă la o bază militară de lângă Teheran şi care s-a soldat inclusiv cu moartea unuia dintre arhitecţii programului de rachete, în Iran s-a produs o nouă deflagraţie misterioasă. Explozia puternică a avut loc în apropiere de oraşul Isfahan, unde este situat unul dintre cele mai importante obiective nucleare ale ţării. Autorităţile au oferit explicaţii confuze despre eveniment, aparent concepute pentru a nega orice sugestie a unui atac de sabotaj asupra instalaţiilor nucleare iraniene. În Israel au loc repoziţionări ale rachetelor balistice.

ROMANIA LIBERA

Cât valorează "comoara" lui Vîntu din Bihor

Compania PSV deţine la Budureasa o mină din care se poate extrage magneziu şi în care deja ar fi investit zece milioane de euro. "Miza este zăcământul de zece miliarde de euro de la Budureasa", a declarat S.O. Vîntu atunci când a fost arestat pentru devalizarea companiei Petromservice (PSV). Omul de afaceri a vrut astfel să sugereze că este vânat de autorităţi din cauza unei adevărate "comori", aflate în proprietatea PSV. Cât de valoroasă este în realitate mina de la Budureasa? Mina de calcar brucit de la Budureasa, din judeţul Bihor, este cunoscută încă dinainte de 1989. Această rocă este folosită în fabricarea cimentului refractar, a mortarelor, ceramicii etc. Din brucit se extrage însă şi magneziu, un metal valoros, utilizat în industria aeronautică şi cea producătoare de maşini.

De ce este importantă şefia Senatului

Preşedinţii Camerelor pot uşura sau, dimpotrivă, îngreuna adoptarea unor legi. După eşecul din Senat, USL încearcă să minimizeze importanţa funcţiei pe care a pierdut-o. Totuşi, PDL a considerat funcţia suficient de importantă pentru a ceda UDMR, ca să o obţină, un post guvernamental greu. Care este, atunci, adevărata miză? Agitaţia stârnită în jurul funcţiei de preşedinte al Senatului a fost alimentată, pe parcursul ultimelor trei săptămâni, de orgoliile celor implicaţi, dar a avut mereu şi un substrat. Unul clar, derivat din atribuţiile legale. În primul rând, este vorba de cea de-a doua funcţie în stat după cea de preşedinte al României, iar ocupantul ei devine interimar în cazul în care opoziţia reuşeşte în demersul de suspendare a lui Traian Băsescu.

Băncile străine - cui şi la ce mai folosesc? Ilie Serbanescu

Băncile străine sunt un apăsător balast, de care trebuie scăpat! Cu cât mai repede, cu atât mai bine! Dacă România nu va scăpa de acest balast, nici ca speranţă nu poate avea în vedere propria ei dezvoltare! Băncile străine au venit aici să facă profit - ceea ce era în regula jocului! -, dar au ales forma cea mai invazivă pentru economia din România de a face acest lucru. Au adus bani din afară să împrumute nu firmele pentru investiţii şi creare de locuri de muncă, ci direct populaţia pentru consum. Acesta a luat-o razna şi, întrucât chiar de ar fi ajutat-o cineva producţia nu putea ţine pasul, totul s-a dus în import pe datorie.

ZIARUL FINANCIAR

Marile corporaţii şi băncile chiar încep să se gândească că ar fi posibilă dispariţia euro

Italia plăteşte 8% ca să strângă bani, Polonia se roagă de Germania să facă ceva pentru a evita "consecinţe apocaliptice". După trei ani în care scenariile privind eventua­la prăbuşire a zonei euro stârneau zâmbete ironice sau ridicări din sprânceană, ideea dispariţiei monedei unice tinde să se insinueze deja în mediile bancare şi de business internaţionale. Odată ce liderii politici ai ţărilor membre au eşuat în tentativele de a veni în faţa pieţelor cu mesaje şi măsuri puternice şi credibile care să asigure coeziunea zonei euro, scenariul dizolvării eurozonei câştigă teren şi ceea ce părea o ipoteză halucinantă care stârnea dezbateri la conferinţele economice devine azi temă de lucru pentru bancheri şi top-executivi care încep să deseneze planuri de reacţie pentru cazul în care vor reînvia drahma grecească sau marca germană.

Dezinteresul deputaţilor privind proiectul de ridicare a pragului la SIF-uri îi scoate din sărite pe investitori: Nu le pasă de legea asta şi de noi

Deputaţii, reuniţi marţi în plenul Camerei Deputaţilor, au amânat din nou discutarea proiectului legislativ de ridicare a pragului de deţinere la SIF-uri, vestea fiind primită cu mare dezamăgire de investitori care îşi pun tot mai puţine speranţe că în acest an se va întâmpla marea revoluţie pe bursă. Mulţi investitori au ajuns la capătul răbdării, după doi ani de când aşteaptă un deznodământ în privinţa pragului la SIF-uri, şi spun că "parlamentarii îşi bat joc de legea asta şi de cei 5.000 de investitori care mai sunt în piaţă" şi că aceştia vor dispărea. Ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor este de o importanţă covârşitoare pentru piaţa locală de capital pentru că SIF-urile sunt printre cele mai lichide şi mai cunoscute companii listate, majoritatea investitorilor prezenţi la Bursa de la Bucureşti au cel puţin un SIF în portofoliu.

Facebook pregăteşte cea mai mare listare din istorie. Milioane de investitori aşteaptă să cumpere acţiuni

Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, ar putea lansa o ofertă publică iniţială (IPO) în valoare de 10 miliarde de dolari, în vederea listării la bursă, tranzacţie care ar putea evalua compania la 100 de miliarde de dolari. Din punctul de vedere al valorii, oferta Facebook nu ar fi cea mai mare derulată vreodată, dar ar fi în Top 10, însă reverberaţiile la nivel global ar putea face ca această listare să fie cea mai mare derulată vreodată. Facebook a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai cunoscute branduri din lume, a schimbat modul în care oamenii relaţionează pe internet şi a ajuns la peste 800 de milioane de utilizatori, adică mai mult de 10% din populaţia globului.

Canada, stat care a murit şi a înviat financiar, poate fi profesor de criză pentru Europa şi SUA

Oficialii de la finanţe îşi muşcă degetele şi se uită nervoşi la ceas. A mai rămas jumătate de oră din licitaţia de obligaţiuni destinată finanţării deficitului şi n-a fost făcută încă vreo ofertă de cumpărare. Să fie vorba de Italia sau de Grecia? De niciuna. Este vorba de Canada, care se găsea în această situaţie în 1994, scrie agenţia Thomson Reuters. Ofertele au venit, în cele din urmă, însă reticenţa investitorilor, retrogradările de rating şi statutul de "membru onorabil al lumii a treia" primit de la publicaţia americană The Wall Street Journal au ajutat politicienii canadieni şi populaţia să înţeleagă cât de îngrijorătoare sunt problemele bugetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb