REVIZUIREA CONSTITUŢIEI: USD va vota rectificarea proiectului, respectând indicaţiile CCR

V.B.
Politică / 16 februarie 2014

Update 16:22 Gorghiu: "USD emite comunicate prematur şi uşor infantil, cu truisme pe bandă rulantă"

Deputatul PNL Alina Gorghiu, membră în Comisia de revizuire a Constituţiei, a scris, astăzi, pe blogul personal, că USD emite comunicate de presă într-un mod "prematur şi uşor infantil" pe tema modificării legii fundamentale, fără a avea grup parlamentar şi folosindu-se de "truisme pe bandă rulantă".

Liberala a reacţionat la un comunicat de presă transmis de PSD în numele Uniunii Social-Democrate, conform căruia reprezentanţii USD în comisia de revizuire vor pune de acord proiectul de modificare al legii fundamentale cu decizia Curţii Constituţionale a României (CCR).

"Deşi nu există grup parlamentar USD (întrucât am înţeles că avem de-a face doar cu o alianţă electorală pentru alegerile europarlamentare), iată că un comunicat ne precizează că < reprezentanţii USD în comisia parlamentara de revizuire vor susţine şi vor vota în favoarea rectificării proiectului în sensul celor ce vor fi indicate de judecătorii Curţii >. Ar fi corect pe fond comunicatul acesta, dacă nu ar fi prematur şi uşor infantil. Augustin Zegrean s-a exprimat la modul general - că sunt articole care trebuie rescrise, modificate etc., dar nu le-a enumerat şi nici n-a precizat care sunt acele modificări. În fine, de dragul de a da comunicate în numele USD, ne mai şi grăbim şi folosim ca materie primă truisme pe bandă rulantă", a scris Alina Gorghiu.

---

Uniunea Social Democrată (USD) a anunţat, ieri, că reprezentanţii săi în comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei vor vota în favoarea rectificării proiectului, în sensul celor indicate de judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR), transmit surse din presă.

"Având în vedere declaraţiile preşedintelui Curţii Constituţionale a României, domnul Augustin Zegrean, privind problemele de constituţionalitate ale proiectului de lege pentru revizuirea Constituţiei, Uniunea Social Democrată precizează că reprezentanţii săi în comisia parlamentară de revizuire vor susţine şi vor vota în favoarea rectificării proiectului în sensul celor ce vor fi indicate de judecătorii Curţii", se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al PSD.

Totodată, USD este de părere că "este esenţial ca proiectul de revizuire a legii fundamentale să întrunească, înainte de votul final din Parlament, toate condiţiile şi standardele pe care Curtea Constituţională sau Comisia de la Veneţia le formulează. În acest fel, se poate obţine un larg consens politic şi social, necesar adoptării unui document de o asemenea importanţă".

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au anunţat, astăzi, că au descoperit, în total, 25 de elemente de neconstituţionalitate în proiectul de revizuire a legii fundamentale, scriu surse din presă.

Magistraţii şi-au exprimat votul privind decizia Curţii, urmând să fie redactată minuta care va fi trimisă Monitorului Oficial.

CCR a început vineri dezbaterea proiectului de modificare a Constituţiei. La finalul reuniunii de ieri, preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, declara că fuseseră analizate primele 102 articole, dintre care circa zece articole prezentau elemente de neconstituţionalitate la aproximativ 10 articole.

"Până aici (la articolul 102 - n.r.), au fost articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152, alineatul 2 din Constituţie, care nu pot fi revizuite, pentru că încalcă sau afectează drepturile fundamentale. (...) Nu le-am numărat. Cred că sunt vreo zece. Pot să fie zece sau mai puţine, undeva pe acolo", a spus Zegrean.

Articolul 152 al Constituţiei se referă la "limitele revizuirii" şi stipulează, la alineatul 2, că "nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora".

Augustin Zegrean a precizat că, pentru unele articole analizate, judecătorii CCR au făcut recomandări de rescriere, de recorelare a textelor şi de înlocuire a unor expresii din texte: "Noi am considerat că textele trebuie să fie conforme atât cu Constituţia şi limitele prevăzute de Constituţie, cât şi cu principiile dreptului constituţional, principiile statului de drept".

Pe 4 februarie, preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, anunţa finalizarea textului iniţiativei, ca urmare a reanalizării ei.

Liderul PNL preciza că textul proiectului de revizuire a Constituţiei va fi înaintat Guvernului, spre a fi transmis Comisiei de la Veneţia, urmând a fi, simultan, înaintat CCR.

Crin Antonescu declara: "Principala noutate faţă de proiectul iniţial: mi se pare că am făcut un pas înainte în a diferenţia, la nivel constituţional de această dată (sau deocamdată), atribuţiile celor două Camere, în funcţie de aplicarea celor două meniri ale unui Parlament: legiferare şi control. Legiferarea direcţionată majoritar pe Camera Deputaţilor, controlul pe Senat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb