REVOLTĂ LA FISC: "Angajaţii ANAF ameninţă că vor refuza să meargă în inspecţii"

Anca Oblu
Ziarul BURSA #Companii / 1 septembrie 2016

"Angajaţii ANAF ameninţă că vor refuza să meargă în inspecţii"

Actualizare 13:57

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) precizează că până în acest moment, conducerea ANAF nu a fost notificată de către niciun sindicat în care activează angajaţi ai instituţiei cu privire la vreo acţiune de protest în viitorul apropiat, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.

"Reiterăm, şi de această dată, disponibilitatea conducerii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de a dialoga cu reprezentanţii tuturor sindicatelor din Finanţe şi pe teme referitoare la condiţiile de muncă ale colegilor noştri", se arată în comunicat.

"Menţionăm, cu această ocazie, că baza legală a decontării cheltuielilor de deplasare a personalului din cadrul instituţiilor publice o constituie H.G. nr. 1860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului, care nu prevede şi situaţia decontării cheltuielilor de deplasare din localitatea de domiciliu la locul de muncă", se mai arată în sursa citată.

(M.I.)

---------

Sindicatul Naţional Finanţe Publice - SindFISC, reprezentant al funcţionarilor din sistemul instituţional al Ministerului Finanţelor Publice, lansează un nou protest. Angajaţii de la Fisc se plâng că trebuie să plătească din propriul buzunar deplasările pentru inspecţii, relatează ştiripesurse.ro

"Mare parte din angajaţii Fiscului (mai puţin organele operative), datorită actualei legislaţii ce reglementează deplasarea acestora în interesul serviciului dar şi a interpretării discreţionare şi pe alocuri chiar abuzive, poate şi din dorinţa exagerată de protejare a banului public dar în mod sigur în detrimentul eficienţei propriei activităţi, sunt obligaţi să avanseze sume considerabile din banii personali pentru deplasarea în interesul serviciului, sume ce sunt decontate la valori mult sub cele care ar trebui să acopere cheltuielile acestor operaţiuni zilnice, de multe trunchiate, ori cu întârziere. Mai mult, în unele cazuri nu se acceptă chiar din start decontarea (Municipiul Bucureşti, îndeosebi), inspectorii şi executorii fiind obligaţi să parcurgă distanţe considerabile cu autoturismele proprii, pe cheltuiala lor, cu mijloace de transport în comun care de foarte multe ori nu corespund din punct de vedere al minimului confort sau din punct de vedere al securităţii şi siguranţei transportului. Au existat cazuri în care datorită faptului că de la staţia mijlocului de transport în comun până la sediul contribuabilului, inspectorii sau executorii au fost nevoiţi să apeleze la ajutorul contribuabililor pentru a ajunge la sediul acestora şi a-şi duce la bun sfârşit sarcinile de serviciu. Oare în aceste cazuri, de stabilire de obligaţii suplimentare, identificare bunuri, punere de sechestre etc. în ce limite se mai poate vorbi de obiectivitatea înfăptuirii actului fiscal? De prestanţa organului fiscal în impunerea autorităţii de stat se mai poate vorbi în termeni corecţi atunci când eşti obligat să te deplasezi cu mijloace de transport insalubre, supraaglomerate?", se arată într-un comunicat al SindFISC, citat de stiripesurse.ro.

Soluţia SindFISC, oferită autorităţilor responsabile de reglementarea acestei situaţii, adusă la cunoştinţă prin adrese la nivelul ANAF, MFP, Guvern, este modificarea de urgenţă a actualei HG 1860/2006 ce reglementează printre altele şi modalitatea de decontare a deplasărilor.

"În opinia organizaţiei noastre, se impune completarea acestei Hotărâri cu prevederi exprese pentru categoriile de personal care prin natura activităţilor desfăşurate sunt obligate să facă deplasări zilnice, frecvente, ritmice, regulate şi nu întâmplătoare, aşa cum considerăm că s-a avut în vedere la momentul elaborării actului normativ la care facem referire, act după care se fac decontările şi astăzi în ANAF. Pot fi luate ca exemple, modalităţile de decontare a deplasării organelor fiscale în diferite alte state europene, organe fiscale altele decât cele operative ce beneficiază de autoturisme de serviciu. În orice stat european, punerea la dispoziţia instituţiei de către angajat a autoturismului propriu pentru deplasări în interes de serviciu, este privită ca o necesitate şi nicidecum ca şi favor al instituţiei făcut angajatului, cum de altfel se întâmplă astăzi, la noi. Noua modalitate de decontare trebuie să fie încurajatoare pentru angajat şi să reprezinte prin suma decontată, o adevărată măsură compensatorie a faptului că angajatul vine în sprijinul instituţiei, acoperind toate cheltuielile ocazionate de folosinţă autoturismului în interesul serviciului. Timpul a demonstrat că autoturismul cu care angajatul ANAF face deplasarea în interesul serviciului, este folosit în proporţie de peste 60% exclusiv pentru instituţie în exercitarea sarcinilor de serviciu", mai precizează sindicaliştii.

Sindicatul Naţional Finanţe Publice - SindFISC atrage atenţia că există posibilitatea refuzului total al angajaţilor ANAF de a-şi îndeplini sarcinile de serviciu, fără asigurarea condiţiilor optime de deplasare şi decontare a cheltuielilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca stau sa ma gandesc cata spaga le-am dat acum multi ani in urma, as fi tentat sa le zic: out ! Daca ma gandesc ca acum nu iau spaga de frica DNA-ului, atunci zic: dati-le ba nene bani de benzina/ulei/uzura masina, ca nu din asta saraceste tara !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb