Rezultate bune pentru "Petrom", susţinute de preţul petrolului pe plan internaţional

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 mai 2008

Rezultate bune pentru "Petrom", susţinute de preţul petrolului pe plan internaţional

"Petrom" a obţinut un profit net de 977 milioane lei după primele trei luni ale anului, mai mare cu 156% decât cel din perioada similară din 2007, potrivit raportului trimestrial emis de companie. Profitul operaţional (EBIT) al societăţii a însumat 1.029 milioane lei, fiind cu 161% mai mare decât rezultatul de 394 milioane lei, înregistrat în trimestrul I 2007.

Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 35% faţă de 31 martie 2007, ajungând la 3.719 milioane lei, în principal datorită volumului mai mare al vânzărilor pe piaţa internă din activitatea de Rafinare şi Marketing, generat îndeosebi de creşterea preţurilor de vânzare. Aceeaşi tendinţă a fost înregistrată şi în activitatea de "Explorare şi Producţie", dar şi în "Gaze şi Energie".

Mariana Gheorghe, director general executiv al "Petrom", a declarat: "Rezultatele bune înregistrate în primul trimestru din 2008 se datorează preţului favorabil al ţiţeiului pe plan mondial şi progresului înregistrat de programele de restructurare şi modernizare. Programele de relansare din Explorare şi Producţie au început să dea rezultate pozitive, iar integrarea activităţii recent achiziţionate de servicii petroliere a Petromservice în noua divizie E&P Services se desfăşoară conform graficului şi va determina creşterea eficienţei activităţii de Explorare şi Producţie. Un progres la fel de important a fost înregistrat în activitatea de Rafinare şi Marketing, precum şi în cea de Gaze şi Energie, programele de investiţii derulându-se conform graficului. Toate aceste rezultate pozitive întăresc încrederea noastră că procesul de modernizare al Petrom se află în graficul stabilit şi va constitui baza pentru dezvoltarea viitoare a companiei."

În primele trei luni ale anului, cheltuielile de operare ale "Petrom" au crescut cu 11% comparativ cu trimestrul I din 2007, până la 2.809 milioane lei, fiind în principal influenţate de creşterea cheltuielilor cu materiile prime ca urmare a preţurilor mai ridicate la ţiţei, a costurilor cu marfa vândută în activitatea de Gaze şi Energie şi a cheltuielilor mai mari cu personalul, precum şi ca urmare a integrării activităţii Petromservice începând cu luna februarie. Aceste efecte negative asupra cheltuielilor de operare au fost contrabalansate de veniturile mai mari ca urmare a eliminării provizioanelor pentru risc şi taxe, dar şi a reducerii cheltuielilor cu serviciile furnizate de terţi.

În primul trimestru, impozitul pe profit a crescut la nivelul de 175 milioane lei, ca urmare a creşterii rezultatului operaţional.

În perioada analizată, compania a realizat investiţii în sumă de 2.047 milioane lei, cu 271% peste nivelul din primele trei luni ale anului precedent.

Investiţiile au fost orientate cu precădere către Explorare şi Producţie (86%), incluzând preţul de achiziţie şi celelalte investiţii legate de Petromservice. Activitatea de Rafinare şi Marketing a beneficiat de 10% din volumul investiţiilor, iar investiţiile în Gaze şi Energie au fost de 2%. Restul de 2% au fost direcţionate în principal în Petrom Solutions, dar şi în Corporativ şi altele similare, reprezentând investiţii în proiectul PetromCity.

Producţia totală de ţiţei şi gaze în România a fost cu 1% mai mică decât în trimestrul I 2007

Producţia totală de ţiţei şi gaze a "Petrom" în ţara noastră a fost de 17,57 milioane bep (barili echivalent petrol) în primele trei luni ale anului, cu 1% mai mică decât în perioada similară din 2007. Producţia internă de ţiţei a continuat să fie afectată de declinul natural şi de întreruperile tehnologice necesare programului de modernizare, iar producţia totală de gaze a fost influenţată în mod negativ de întreruperile temporare ale activităţii unor clienţi mari şi de limitările din reţeaua de distribuţie, potrivit comunicatului companiei.

Producţia de ţiţei în România a fost de 1,13 milioane tone, cu 1% mai mare decât în primele trei luni din 2007, dar la acelaşi nivel din trimestrul IV 2007. Stabilizarea producţiei s-a datorat programului de investiţii (modernizare şi relansare), precum şi implementării unei noi organizări.

În acelaşi timp, producţia de gaze naturale a ajuns la 1.439 milioane mc, fiind cu 3% mai mică decât în trimestrul I din 2007 şi cu 1% mai mare decât în trimestrul al IV-lea. Vremea extrem de rece şi producţia peste aşteptări a zăcămantului Mamu au determinat această performanţă, conform reprezentanţilor "Petrom".

Producţia de ţiţei şi gaze în Kazakhstan a ajuns la valoarea de 452.000 bep, fiind cu 2% mai mică decât în trimestrul al IV-lea de anul trecut şi cu 9% mai mare decât în trimestrul I. Producţia a fost afectată de numărul mare de sonde inundate, dar şi de sondele ce aşteapta lucrări de intervenţie sau care au fost oprite pentru luarea de găuri noi, potrivit "Petrom".

Investiţiile în Explorare şi Producţie în România au fost cu 338% mai mari decât în perioada similară din 2007, respectiv de 1.765 milioane lei, în special datorită achiziţiei Petromservice, dar şi datorită lucrărilor de foraj şi programului de modernizare aflat în desfăşurare.

Petrom a cheltuit 127,7 milioane lei în activitatea de explorare în primele trei luni din acest an, din care 20,2 milioane lei au fost înregistraţi ca şi cheltuieli, iar 107,5 milioane lei au fost capitalizaţi.

Vânzările de gaze ale Petrom au scazut cu 3%

Vânzările de gaze ale "Petrom" au scazut cu 3% faţă de trimestrul I 2007, ca urmare a cererii scăzute pe piaţă, precum şi a declinului natural al producţiei si a unor probleme tehnice cauzate de condiţiile meteorologice. Volumul vânzărilor a crescut, însă, comparativ cu T4/07, ca urmare a temperaturilor mai scăzute.

Dat fiind că distribuţia gazelor naturale nu este considerată o activitate principală a Petrom SA, a fost luată decizia de a vinde această activitate către un partener avizat, care va garanta existenţa şi dezvoltarea ulterioară a "Petrom Distribuţie Gaze" SRL. Procesul de vânzare urmează a fi finalizat în a doua jumătate a anului 2008, se aratăîn raportul "Petrom".

Investiţiile în activitatea de Gaze şi Energie au fost de peste douasprezece ori mai mari decât în T1/07. Pentru activitatea de energie, investiţiile au însumat 12,82 mil lei şi au fost folosite pentru pregătirea şantierului (demolări subterane şi de redirecţionare a traseelor subterane) precum şi pentru a achita prima tranşă a contractului pentru construirea centralei electrice în ciclu combinat de la Brazi.

Investiţiile în Doljchim au însumat 24,75 mil lei, de peste unsprezece ori mai mari decât în T1/07, fiind folosite în principal pentru lucrările de protecţia mediului, pentru echipamente mecanice, sănătate şi siguranţă, infrastructura şi pentru prevenirea riscurilor de incendiu la instalaţii.

Compania Petrom, care are ca acţionar majoritar grupul austriac OMV, este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are cea mai mare valoare de piaţă dintre toate companiile româneşti, de 27,76 miliarde lei (7,6 miliarde euro), conform cotaţiei de închidere de marţi, de 0,49 lei/acţiune

Profitul net al OMV a urcat în primul trimestru cu 34%, la 446 milione euro

Grupul petrolier austriac OMV a anunţat un profit net după plata intereselor minoritare de 446 milioane euro pentru primul trimestru din 2008 , în creştere cu 34% faţă de perioada similară din 2007, conform comunicatului emis de companie.

În primul trimestru din 2007, OMV a afişat un profit net după plata intereselor minoritare de 332 milioane euro.

Obiectivele principale ale OMV pentru 2008 vor fi modernizarea Petrom şi dezvoltarea de noi proiecte

Grupul petrolier austriac OMV a anunţat că obiectivele sale principale pentru anul în curs sunt continuarea modernizării Petrom şi dezvoltarea de noi proiecte petroliere, la aceste adăugându-se programul de reduceri ale cheltuielilor, conform comunicatului emis de companie.

Primele rezultate ale eforturilor de modernizare în cadrul divizei de exploare şi producţie sunt deja vizibile iar OMV se aşteaptă ca volumele produse în România să crească în 2008.

La rafinăriile Petrom sunt aşteptate îmbunătăţiri graduale datorate eforturilor de restructurare însă, conform comunicatului OMV, nu sunt estimate majorări considerabile ale nivelului câştigurilor, cel puţin nu până la finalizarea programului de modernizare, în 2011.

OMV se aşteaptă ca principalele forţe ce acţionează asupra pieţei petroliere (preţul petrolului, marjele de rafinare şi cursul dolarului) să rămână în continuare volatile în 2008.

Conform estimărilor OMV, preţul petrolului şi diferenţialul Brent-Ural va fi peste nivelurile înregistrate în 2007, în ciuda unor fluctuaţii de termen scurt.

OMV se aşteaptă ca leul să se deprecieze faţă de euro şi dolar şi ca marjele de rafinare să fie sub nivelul anului precedent.

În cadrul diviziei de explorare şi producţie, OMV mizează pe volume mai mari decât cele din 2007.

În România, programul de modernizare al puţurilor va continua, alături de eforturile de eficientizare ale producţiei.

În ceea ce priveşte divizia de rafinare şi marketing, OMV se aşteaptă la o creştere a cererii de petrol în Europa de sud-est, lucru care ar conduce la majorarea vânzărilor şi a contribuţiilor non-petroliere la venit.

Pe segmentul de gaze naturale, din cauza reglementării preţurilor pe piaţa gazelor naturale în România, marjele de profit se află sub o presiune considerabilă, afirmă comunicatul.

Începerea construcţiei centralei din Petrobrazi va reprezenta un nou punct foarte important în calendarul OMV pentru anul 2008.

Pe baza ţintelor de creştere optimiste, a modernizării Petrom şi a tendinţei generale de majorare a costurilor în industria energetică, OMV plănuieşte investiţii anuale de trei miliarde euro, în medie, până în 2010.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Oare este chiar asa de bine pentru noi, consumatorii, ca Petrom obtine profituri din ce in ce mai mari in timp ce la pompa platim tot mai mult pe litrul de caburant? (mai mult decat in SUA sau unele tari din UE unde sunt lefuri mult mai mari)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb