RISE PROJECT: "Firma Crescent Austria îşi găseşte rădăcinile în colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea"

Ioana Dogaru
Companii / 17 februarie 2016

Firma Crescent Austria, companie care se află la temelia imperiului politico-financiar al lui Dan Voiculescu, îşi găseşte rădăcinile în colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea, informează RISE Project.

Deşi Dan Voiculescu neagă legăturile dintre Crescent şi Securitate, RISE Project a găsit documente care arată că filiala din Austria a Crescent a fost înfiinţată de către un cetăţean german a cărui racolare a fost propusă Securităţii chiar de către Dan Voiculescu.

În 2001, Dan Voiculescu a publicat o carte numită "Adevărul despre Crescent" în care şi-a propus să demonteze speculaţiile pe tema faptului că Securitatea ar fi înfiinţat grupul de firme Crescent, precizează sursa citată.

Potrivit RISE Project, judecătorii de la Curtea de Apel ar fi interesaţi de identitatea "beneficiarilor reali" ai Crescent, motiv pentru care l-au chestionat recent pe Dan Voiculescu, în cadrul procesului legat de privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare - ICA.

Dan Voiculescu a refuzat însă discuţia, transmite sursa citată.

"În ultimii ani, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a dezgropat legăturile lui Voiculescu cu Securitatea şi instanţa a decis că acesta a colaborat cu aparatul represiv ceauşist. Rămân însă nedesluşite acel moment zero, primul milion sau numele şi prenumele celor care au contribuit la ridicarea unuia dintre cele mai influente conglomerate politico-financiare de după 1989", informează siteul RISE Project.

Potrivit sursei citate, grupul de companii Crescent deţine firme prin care s-au derulat o mare parte din exporturile Republicii Socialiste România în anii '80.

Compania Crescent a avut un impact foarte mare în economia românească şi după 1989, fiind implicată inclusiv în preluarea ICA, precizează RISE Project.

Dan Voiculescu scrie în cartea sa "Adevărul despre Crescent" în legătură cu înfiinţarea firmei din Austria: "Mă trezesc într-o zi cu colonelul Alexandru-mare ştab prin Securitate-că mă duce la casa de cultură a Ministerului de Interne, pe malul Dâmboviţei, mă încuie într-o cameră şi mă ia la întrebări-< < Ia zi, ce cont ai în Austria! > > Anchetă la cataramă, cu ameninţări, cu sperieturi... Ulterior am aflat dedesubturile întregii păţanii....Care era realitatea? Îi recomandasem domnului Sanbar să creeze o filială a Crescent-ului într-un spaţiu liber, apropiat de România, unde să putem avea întrevederi cu partenerii fără perpetua teamă de microfoane care ne obseda în ţară. Aşa a luat fiinţă Crescent-Austria GmbH cu un capital de 200.000 şilingi-circa 15.000 dolari-filială a Crescent-Cipru.... Apariţia firmei a fost publicată, cum era normal şi legal de către Registrul Comerţului în Buletinul Oficial austriac. În anunţ era specificat numele meu în calitate de procurist al firmei, împuternicit să înfiinţez filiale...Până aici, totul în ordine. Dar vezi că la ambasadă erau zeci de informatori care duceau mare lipsă de informaţii. Pe cine să demaşte?..Ca să-şi justifice şederea la post şi leafa în valută, unul din ăştia n-are ce face şi transmite informaţia despre mine citită în Buletinul Oficial, mai puţin partea cu < < împuternicit al firmei Crescent > > care explica întreaga mea situaţie şi mă disculpa".

RISE Project scrie, însă, că: "Crescent Austria, înfiinţată sub numele Racz & Co în 1982 în Austria, a fost preluată de către Crescent Grecia în 1983, adică înainte cu un an de apariţia Crescent din Cipru. Ceea ce făcea imposibilă ipoteza că firma din Cipru a înfiinţat filiala austriacă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb