RISE PROJECT: Omul de afaceri Gabriel Comănescu, implicat în scandalul Panama Papers

Andrei Stan
Companii / 21 aprilie 2016

Gabriel Comănescu, unul dintre primii zece cei mai bogaţi români, a făcut avere din fostele platforme Petrom de foraj marin, având de partea lui un om-cheie din managementul OMV Petrom, alături de care a instituit un parteneriat secret în marea Caraibilor, scriu jurnaliştii de la Rise Project.

Banii lui Comănescu - evaluaţi în revista Forbes la peste 500 de milioane de euro - provin din afaceri petroliere derulate în România şi în spaţiul ex-sovietic. "Magnatul şi-a disimulat interesele financiare într-o reţea complicată de firme offshore, reţea întinsă din Panama şi Insulele Virgine Britanice până în Niue - o mică insulă din Pacificul de Sud, aflată la 2400 de kilometri de Noua Zeelandă. El a fost sau este asociat în aceste companii cu personaje controversate între care şi sindicalistul Liviu Luca, partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vântu, trimis în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani", scriu cei de la RiseProject.ro.

Una dintre cele şase companii offshore manevrate de Gabriel Comănescu şi investigate de RISE Project ascunde pactul secret care l-a propulsat pe afacerist în topul celor mai importanţi jucători din piaţa petrolului şi gazelor din regiunea Mării Negre.

Potrivit sursei citate, nota de plată a fost şi este decontată de OMV Petrom, precum şi de noi toţi - în situaţia în care statul român încă deţine 20 la sută din acţiunile companiei.

În decembrie 2004, statul a semnat contractul de privatizare al Petrom prin care compania austriacă OMV a ajuns să deţină 51 la sută din cea mai importantă afacere românească.

"Tot în 2004, Gabriel Comănescu a început să opereze Grup Servicii Petroliere (GSP), firmă axată pe servicii de exploatare de petrol şi gaze offshore şi care avea să devină piesa de bază a imperiului său de afaceri. În acelaşi an însă, la mii de kilometri distanţă, în Panama, avocaţii Mossack Fonseca (MF) erau ocupaţi, în secret, cu înfiinţarea unei alte companii pentru omul de afaceri român", susţin jurnaliştii de la Rise Project.

Potrivit acestora, pe 16 martie 2004, avocaţii Mossack Fonseca au înfiinţat în Insulele Virgine Britanice (IVB) compania Southern International Engineering Ltd. (SIE Ltd.). Angajaţii MF au emis imediat două certificate de acţiuni, fiecare conţinând un volum de 25.000 de acţiuni pe numele unei alte firme, Eurostock AG, din Niue. Tot atunci, avocaţii din Panama au redactat documente prin care certifică faptul că jumătate din acţiunile SIE Ltd deţinute de Eurostock AG îi revin, de fapt, lui Comănescu, iar cealaltă jumătate unui miliardar algerian, Issad Rebrab. Practic, MF a creat un sistem de proprietate pe trei nivele: SIE Ltd se afla în proprietatea Eurostock AG, iar acţiunile emise pentru firma din Niue au revenit celor doi.

Citiţi întreaga investigaţie a celor de la Rise Project aici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb